Om Elliot Rodger varit svart – Massmedias självmotsägelser avslöjade
avatar

Om massmördaren Elliot Rodger hade varit svart…

Om Elliot Rodger var svart hade medietyckare  betraktat honom som svart – inte som man. Hans attacker hade kommenterats utifrån de orsaker svarta har att vara arga på samhället och diskussionen hade främst handlat om rasismen som han upplevt.

Hade han varit muslim hade samma cirkus upprepat sig. När en bråkdel av alla muslimer begår hemska våldsdåd är det främst islamofobi som diskuteras. Hur gjorde vi hemska samhälle muslimer så arga? Det var hemska oss som inte respekterade deras kultur och religion.

Att vara ”vit” kategoriserade magiskt Elliot Rodgers som man.

Skillnaden i massmedia kunde inte vara mer uppenbar. Samma personer som brukar skylla brott på brottslingens upplevelser vill nu förkasta de upplevelserna. Samma personer som brukar diskutera hur samhället förargar muslimska män menar nu att arga ”män” är en fara.

Jag läser misandriska artiklar som ”Why It’s So Hard for Men to See Misogyny” och konstaterar att samma artikel kunde ha skrivits av massmördaren Elliot Rodger själv. Han hatade alla dem som lever i den socialt kodade värld som han själv inte kunde nå eller förstå.

Aspbergers-sjuka är en långt mer utsatt minoritet än svarta.

Elliot Rodger var vidare ”mixed race” och inbillade sig att hans halva vita härkomst borde göra honom mer värd. Behöver vi en diskussion om faran för vita med att skaffa barn med icke-vita? Om vi betraktar Rodgers som representant för sin etniska blandning så är svaret obevekligen ja.

Men Rodger hatade inte svarta för att han var hälften vit. Han hatade svarta för att de kunde förmedla social status. Han letade något hos sig själv som kunde uppväga detta och kom fram till att de borde vara en fördel för honom att vara delvis vit samt köra en fin BMW.

Men så är det inte, social status är hur kvinnor sorterar bort män.

Antagandet var alltså felaktigt, vilket för oss till nästa lögn som spridits i media. Påståenden att Elliot Rodgers dåd influerades av ”Mens rights movement” eller ”Pick Up Arts”-movement. Exempelvis på Daily Kos kan läsas nonsens av den här typen (som jag strax kommer att debunka).

We know for a fact that Rodgers was influenced by this movement, as he is subscribed to multiple ”pick up artist” or ”mens rights” channels on YouTube.

Att en person prenumererar på en youtubekanal säger dock ingenting om vad den personen tycker om den kanalen. Vilket bara blir alltför tydligt när Southern Poverty Law Center försöker styrka sådana påståenden men av misstag råkar på information som är raka motsatsen..

 As I noted earlier today, Rodger was an active member of PuaHate.com

Uppenbarligen är språkförståelse inte vissas starka sida.

PuaHate är givetvis inte en Pua-sida utan en sida där man hatar Pick Up Artists, alltså hatar killar som är eller tränar att bli bra med tjejer. Istället för att lära sig sociala koder så ägnade sig Rodgers åt att vara arg över kvinnors krav på sociala koder som han ansåg diskriminerade honom.

Ni vet, precis som vissa feminister sitter timme ut och timme in arga över att män och särskilt vita män har lättare att nå toppen. Elliot Rodger ansåg helt enkelt att kvinnors sociala strukturer diskriminerade honom och han hatade alla som ingick där inklusive killar som det gick bra för.

Vad Elliot Rodger hatade var kvinnors sociala system.

Den som han har mest gemensamt med är Valerie Solanas, hon hatade manssamhället, försökte skjuta ihjäl kändisen Andy Warhol och skrev ett förvirrat manifest. Elliot Rodger hatade kvinnors sociala system, försökte döda dem som nådde toppen där, och skrev ett förvirrat manifest.

Och vad var det första denne påstådde ”MRA” och rasist nu gjorde? Jo han mördade brutalt 3 asiatiska män med tillhyggen. Därefter sköt han ihjäl 2 kvinnor utanför en social elitklubb. Sedan försökte han skjuta ihjäl ett par (1 man, 1 kvinna). Sist sköt han till döds en man vid en Deli.

Därefter åkte han runt med sin BMW och sköt mot förbipasserande samt körde på andra med bilen. Han skadade flera personer ingen dog. Han började skjuta mot polisen sannolikt i ett försök av suicide-by-cop. När de sköt honom i benet så sköt han sig själv istället.

Men diskuterar svenska media problemet med att många män begår självmord. Nej på ämnet inkompetenta stollar som Internetworlds Jack Werner skriver grundlösa dumheter typ:

Inte alla män är mördare, men några är det, och uppenbarligen är ännu fler beredda att ursäkta mördarna om det är så att de inte fått ligga. Det är en vidrig och oacceptabel världsbild som frodas på stängda forum, i myllan under ”mansrättsgrupper” och bland en och annan ”jämställdist”.

Jovisst Jack Werner, skriv samma sak om massmördaren Mohammed Merah om du vågar. Inte alla muslimska män är mördare men en del är det och ännu fler muslimska män är beredda att ursäkta morden om det är så att deras gudstro inte fått känna sig tillräckligt respekterad.

Bra tajming hade man för Jack Werners idiotier. Och som om inte det vore nog attackerar han Maskulint Initiativ också.

Och det är tillräckligt för att jag ska betrakta obskyra initiativ som Maskulint Initiativ som skrämmande, mer än något annat.

Rekommenderar M! att replikera på det där påhoppet.

/Erik

aktivarum@gmail.com

Kommentarer

Om Elliot Rodger varit svart – Massmedias självmotsägelser avslöjade — 22 kommentarer

 1. Att dom inte reflekterar att han dödade fler män än kvinnor…

 2. Jack Werner är väl den där källgranskaren som tog feministiskt initiativ som sanningskälla och gjorde bort sig rejält. Har han aldrig lärt sig?

 3. @Chr Ewrk:

  Hans avsikt var definitivt att döda så många av de unga vackra kvinnorna som möjligt, eftersom de inte ville ha honom. Planen gick i stöpet eftersom de inte släppte in honom i studenthemmet …

  Samtidigt skrev han om att om bara en enda kvinna hade sett honom och visat honom någon kärlek hade allt varit bra. Det tillåter jag mig att betvivla, och dessutom var det bara just kvinnor i den privilegierade grupp han ansåg sig tillhöra som det gällde. Andra kvinnor hade han inget intresse av.

  Feltänket där var att han trodde att denna enda kvinna skulle ha samma effekt som t.ex. den där BMW:n han fick, eller armanikläderna, eller lotterivinsten som han desperat jagade: helt plötsligt skulle folk se och respektera honom.

 4. @Erik:

  Det skulle vara intressant om ni kunde göra en sammanställning av vad som kan anses som jämställdism/mansrättsaktivism.

  Det som regelbundet dyker upp här är de nord-amerikanska rörelserna MRM, MHRM, PUA, MGTOW, brittiska och amerikanska papparättsrörelsen/-aktivisterna, amerikanska mansrättsfeminister som CH Sommers och Warren Farrell.

  PÅ hemmaplan verkar det sprida ganska mycket, papparättsaktivisterna verkar vara många men relativt oorganiserade, det finns vi som hittat den här sidan, det som återstår av Pärs och Pelles fantastiska gärningar, och det nu aktuella M! Även här har vi ju ett par feminister som vi gärna framhåller som goda exempel.

  Jag vet ingen av dem som likt feministerna ägnar sig åt sammansvärjningar i slutna grupper. De jag känner till på hemmaplan har ett tydligt liberalistiskt/humanistiskt budskap med tydlig markering emot feminismens antihumanistiska/antiliberala tendenser. De nordamerikanska rörelserna står ofta längre till höger, av förklarliga skäl åt det liberterianska hållet.

  Men nog vore det intressant att se hur ni, som känner till detta bättre än jag, skulle sammanfatta det.

 5. ”Om Elliot Rodger var svart hade medietyckare betraktat honom som svart – inte som man. Hans attacker hade kommenterats utifrån de orsaker svarta har att vara arga på samhället och diskussionen hade främst handlat om rasismen som han upplevt.”

  Jag har inte observerat detta hos mediatyckare när det kommer till massmord. Förra året begick en amerikansk muslimsk militär en massaker på en armébas (tror det var i New Mexico). Jag kan inte minnas att jag läst en enda artikel som tog upp islamofobi som förklaring. Inte heller när två svarta, muslimska män terroriserade Washington DC med krypskyttegevär var rasism eller islamofobi något framträdande tema. Detta är bara ett par exempel, men jag ser gärna exempel från dig för att styrka detta påstående.

  ”Elliot Rodger var vidare ”mixed race” och inbillade sig att hans halva vita härkomst borde göra honom mer värd. Behöver vi en diskussion om faran för vita med att skaffa barn med icke-vita? Om vi betraktar Rodgers som representant för sin etniska blandning så är svaret obevekligen ja.”

  Varför skulle någon betrakta Rodgers som en representant för sin etniska blandning? Betydligt fler icke-”mixed-race” har begått massmord – bör vi således diskutera faran i att vita skaffar barn med vita?

  Jag tycker även det är felaktigt att först betitla en person vit och sedan ”mixed race”. Rodgers mor är kines, så om Rodgers kan kallas vit kan han likaväl kallas asiat.

 6. Psykiatriska funktionshinder borde kanske tas med i intersektionalitets-modellen? Om den sedan situationsanpassas så kanske den nästan börjar stämma..

 7. @Ulf T: Feltänket uppstår för att det finns ingenstans där en ung man får kanalisera den typen av ensamhet som denna sjuka kille upplevde. Att ständigt få det berättat för sig hur privilegierad han som man är, och samtidigt ha stora problem med en oförståelig omvärld, som dessutom vänder ryggen till är nog den verklighet som många unga män med kraftig aspberger (högfungerande atypisk autism tror jag det kallas numera) upplever. Talande är ju att han nu istället kanaliserade sin ilska i en antimansgrupp.

  Därför behövs en mansrörelse som kan förklara hur världen fungerar för män, att vi är förbrukningsvara, familjeförsörjare, och att kvinnor bara ser framgångsrika män som pojkväns- eller partnersmaterial. Som lär att acceptera det man inte kan göra något åt, och visar vad man som man kan göra för sig själv för att utjämna orättvisorna och erbjuda möjligheter att göra det, och som på det politiska planet verkar för att minska de orättfärdiga skillnader som finns mellan män och kvinnor, utan att för den skull peka ut syndabockar.

 8. @Larsson:

  Jag tror att Rodgers autism är ett sekundärt tema här, och att förklaringen snarare står att finna i hans grandiosa självuppfattning, megalomani och extrema narcissism (ursäkta tautologierna). Jag tvivlar på att det spelat någon roll om han funnit en gemenskap, förståelse etc. Han skulle fortsatt ha känt att han var berättigad till allt han önskade sig och åtrådde och blivit försmådd vid minsta motgång. Folk ville tydligen inte ha med honom att göra och det är inte svårt att förstå varför om man tar en titt på hans videor på youtube.

 9. @Benjamin (bench):

  ”Jag har inte observerat detta hos mediatyckare när det kommer till massmord. Förra året begick en amerikansk muslimsk militär en massaker på en armébas (tror det var i New Mexico). Jag kan inte minnas att jag läst en enda artikel som tog upp islamofobi som förklaring.”

  Jag passar på att förtydliga mig.

  Islamofobi var inte förklaringen. Förklaringen var diskriminering samt brist på respekt för kultur och religion, vilket skapar ilska hos vissa muslimska män.

  Islamofobi var på samma sätt vad man diskuterade efter muslimska våldsbrott dvs faran att våldsdåden skall leda till fördomar mot muslimer i allmänhet.

  Samma sak om en svart begår morden. Då skall vi absolut inte börja prata om skillnader i våldsbenägenhet mellan svarta och vita.

  ”Inte heller när två svarta, muslimska män terroriserade Washington DC med krypskyttegevär var rasism eller islamofobi något framträdande tema.”

  Se ovan, frågan var om de beskrev Islam som orsaken till morden. Rädsla för islamofobi mot andra muslimer var argumentet för att inte skylla morden på Islam.

  ”Detta är bara ett par exempel, men jag ser gärna exempel från dig för att styrka detta påstående.”

  Typiskt exempel från Aftonbladet: Var inte rädda, rädsla bara ökar riskerna.
  http://www.aftonbladet.se/ledare/fredagmed/matsengstrom/article10630073.ab

  ”Varför skulle någon betrakta Rodgers som en representant för sin etniska blandning?”

  För att de betraktar honom som representant för sitt kön.

  ”Betydligt fler icke-”mixed-race” har begått massmord – bör vi således diskutera faran i att vita skaffar barn med vita?”

  Argummentet för misogyni var inte var att han mördade kvinnor (han mördade betydligt fler män) utan hur han pratade om kvinnor. Han pratar likadant om ras. Hans mixed-race gav honom hat mot andra raser. Han var halvasiat och beskrev hur fula han tyckte helasiater var. Hälften av alla dödade var helasiater.

  ”Jag tycker även det är felaktigt att först betitla en person vit och sedan ”mixed race”.”

  Inte alls, det första jag beskrev var medias uppfattning, det andra jag beskrev var sanningen. Media uppfattad honom som vit därför blev han man. En svart man hade blivit svart, inte man.

  ”Rodgers mor är kines, så om Rodgers kan kallas vit kan han likaväl kallas asiat.”

  Men det är inte så media ser på saken. Läs den här artikeln så ser du hur besatta media är att göra honom ”vit”.

  http://www.dailykos.com/story/2014/05/27/1302346/-Yes-Elliot-Rodger-is-White-What-the-Santa-Barbara-Shooter-Can-Teach-Us-About-Race-and-Masculinity#

 10. @Larsson:

  ”Därför behövs en mansrörelse som kan förklara hur världen fungerar för män, ”

  När det gäller tjejer så finns redan en mansrörelse. Den kallas PUA. Rodger tog dock inte till sig vad PUA säger, han satt och hatade mot PUA medan han svalde allting han uppfatatde från den ytliga popkulturen. Här är en bredsida där en av sajterna som Pua-Hate fanns för att attackera sågar sönder hela Rodgers världsbild.

  Danger & Play – Eliot was not a misogynist
  http://www.dangerandplay.com/2014/05/25/elliot-rodger-misogynist/

  Utmärkande för Elliot Rodger var Kimmelmannens behov av kvinnligt gillande och attacker mot andra män som han tyckr inte förtjänar kvinnligt gillande.

 11. @Larsson:

  ”Det skulle vara intressant om ni kunde göra en sammanställning av vad som kan anses som jämställdism/mansrättsaktivism.”

  Tror faktiskt att det finns en sammanställning här på sidan redan av Jämställdism med tillhörande diskussion.

  Min egen definition av jämställdism är att jämställdhet inte skall vara en tävling i lidande och elände där ”winner takes all”

  Ett typiskt exempel är när man struntar i mängder av våldtagna män i Kongo med argumentet att de våldtagna kvinnorna är fler. Det är 30% av kvinnorna i Kongo som har utsatts för sexuella övergrepp vilket de flesta vet.

  Något som mycket få känner till är siffran på män utsattta för sexuella övergrepp i Kongo.

  Den var 22%

 12. @Benjamin (bench): Det är möjligt att du har rätt i just det här fallet. Men det finns många män som han – högfungerande autism blandat med dina tautoligiska benämningar. Några av dem känner vi till eftersom det slutat väldigt, väldigt illa. Men även hos människor som vi klassificerar så, finns försonande drivkrafter, främst önskan efter samhörighet, som gör att det inte behöver sluta så här.

  Krasst går det väl att se det som ett utslag av slumpen vem som blir massmördare. Det kommer alltid finnas en till Breivik, Mangs eller Ausonius. Men ingenting av detta sker i ett vakuum. Det finns, och kommer alltid finnas en vändpunkt när allt går fel. Omgivningen som inte uppfattade signalerna, läkare eller myndigheter som tar beslut som får oanade konsekvenser. Jag är övertygad om att en stark, levande och realistiskt byggd mansrörelse skulle kunna ge fler möjligheten att aldrig nå den katastrofala vändpunkten. Men i det enskilda fallet är det som sagt var omöjligt att kunna förhindra det.

 13. @Erik: Precis så.

  Jag skulle beskriva det som tre vitt skilda strategier inom mansrörelsen (PUA, MRM och MGTOW), men vad som förenar dem är motståndet mot den starka gynocentrism som präglar (förändringar i) samhället. Exemplet med Kongo är ju talande för just denna gynocentrism.

  Att vara anti en av de tre blir faktiskt också att ta avstånd från hela mansrörelsen.

  Det är er tid, och på den lägger jag inga anspråk, men se det som ett önskemål. Om ni skrivit om det får du gärna peka lite tydligare på när Smile

 14. @Erik:

  ”Islamofobi var inte förklaringen. Förklaringen var diskriminering samt brist på respekt för kultur och religion, vilket skapar ilska hos vissa muslimska män.”

  Då får jag förtydliga mig också. ”Islamofobi” är kanske ett något vilseledande begrepp vilket inbegriper just det du nämner: brist på respekt för islam (personligen anser jag begreppet förvirrar mer än förklarar då det likställs med rasism och sexism – att se en grupp som underlägsen på grund av medfödda attribut, inte ett ställningstagande för vissa idéer såsom religiösa övertygelser. Man kan helt rättfärdigt kritisera en muslims, kristens eller hindus religiösa uppfattningar. Man kan inte rättfärdigt kritisera en person enbart för dess hudfärg eller kön.).
  När det kommer till så kallade ”rampage killings”, vansinnesdåd, massmord och seriemord utförda av enskilda, isolerade gärningsmän, vidhåller jag att hudfärg och religion sällan förs fram som teman i media (när det gäller religiöst motiverade terrorattentat blir givetvis religionen central i rapporteringen och proffstyckandet). Ännu ett exempel är den afroamerikanske seriemördaren Lonnie Franklin, ”The Grim Sleeper”, som tillfångatogs för några år sedan. Total psycho, mördade prostituerade. Jag bodde i USA vid tillfället och följde rapporteringen – det fanns ingen rasvinkling överhuvudtaget. Han var bara en seriemördare. Inga snyfthistorier om förtryck erbjöds. I området där jag gick i skolan flippade en afroamerikansk man ur på sin arbetsplats och sköt ihjäl sina medarbetare och sköts sedan till döds av polisen. Inget om hans hudfärg, inga artiklar som ursäktade hans våld med ett förtrycknarrativ eller uttryckte rädsla för att det skulle leda till fördomar. Inte långt därefter skedde skjutningen i Tucson – med en vit gärningsman. Ingen större skillnad i rapporteringen.

  Jag vet inte hur representativ dailykos-artikeln är, men jag har läst igenom i stort sett allt som skrivits om Rodger i svensk massmedia åtmindstone, och hans ”vithet” har inte kommit på tal här en enda gång vad jag har sett.

  ” ”Varför skulle någon betrakta Rodgers som en representant för sin etniska blandning?”

  För att de betraktar honom som representant för sitt kön.”
  Ok, den tar jag. Bra poäng.

  ”Hans mixed-race gav honom hat mot andra raser.”
  Det finns gott om människor som känner hat för andra raser trots att de inte är mixed. Ausonius och Mangs till exempel, helt och hållet kapabla att hata andra raser och önska dem döda – ingen av dem mixed. Rodgers blandade börd bevisar inte att det var just därför han var rasistisk mot andra raser. I så fall borde mixade människor i allmänhet vara mer rasistiska än icke-mixade, och detta finner jag föga troligt.
  ”Inte alls, det första jag beskrev var medias uppfattning, det andra jag beskrev var sanningen. Media uppfattad honom som vit därför blev han man. En svart man hade blivit svart, inte man.”
  Ja, ursäkta, missade perspektivbytet.
  Ändock: the Grim Sleeper blev inte svart, inte heller snubben som freakade ur på sin arbetsplats. Inte heller den brittiske mannen som däckade en tjej på gatan (om ni minns och sett den videon). Vet inte hur allmängiltig denna tes är…
  PS.
  För att klargöra: jag förnekar inte att det finns en massa trams med cis-vit-man bla bla (som den ganska rasistiska dailykos-artikeln) och en slentrianacceptans av hets mot vita män som inte vanligtvis accepteras om det riktas mot andra grupper. Detta motsätter jag mig och kämpar emot. Jag är själv mixed svart/vit och har hört rasism från alla håll och kanter, och jag provoceras av hyckleriet med ”omvänd rasism”. Dessa självutnämnda antirasister borde följa sitt eget exempel och inte acceptera rasism från något håll.

 15. @Larsson:

  Tror att i just det här fallet var han bortom förnuft, känsla och räddning. I övrigt håller jag med dig fullständigt.

 16. Och där kom videon där vi kan se exakt de mediatendenser som jag beskrev i inlägget (14.40). Man kan bostavligen tro att jag hade sett den här videon innan jag skrev inlägget men så är inte fallet, jag såg den först idag.

  ”If it was a black man we would talk about gang violence…”
  (som inte är alla svarta)

  ”if it was a muslim man we would talk about muslim extremists”
  (alltså inte alla muslimer)

  ”there is something about white MALENESS…”
  (alltså normala vita män)

  Ser ni nu hur media byter 180 grader, när det handlar om svarta och muslimer är det extrema personer – men när det handlar om vita män anses det vara ”normala” personer (orskade av kulturen, systemet),

  Man får absolut inte skylla på psykiska problem, nej en företrädare för ”autism” pratar tvärtom om hur den minoriteten på 3 miljoner utsätts oftare för brott.

 17. @Erik:

  ”Man får absolut inte skylla på psykiska problem, nej en företrädare för ”autism” pratar tvärtom om hur den minoriteten på 3 miljoner utsätts oftare för brott.”

  Från samma program:

  Programledaren: ”We know that mental health issues did play a role.” … ”There were many behaviors that are very typical of people with mental illness.”

  Här är ett några (av många) klipp från ”media” som tar en definitiv psykisk-sjukdom-vinkel (grötigt med länkar men behöver göra denna poäng):

  https://www.youtube.com/watch?v=IJc2KIK3WPM
  https://www.youtube.com/watch?v=pv5h5F3fkeM
  https://www.youtube.com/watch?v=IU8zliE11qc

  Ett klipp säger ingenting om någon allmän tendens.

  ” ”If it was a black man we would talk about gang violence…”
  (som inte är alla svarta) …
  ”if it was a muslim man we would talk about muslim extremists”
  (alltså inte alla muslimer)”
  Aron Alexis mördade 12 personer förra året i vad som kallas ”The Naval Yard Shooting”. Läs rapporteringen i media. Man hittar få referenser till hans rastillhörighet, ännu färre som förklarar hans handlande med rasistiska strukturer. Än en gång, jag finner din tes tvivelaktig och har inte övertygats om motsatsen.

 18. @Larsson: Vad jag vet så var Aspergers bara en teori från närmaste familjen. Mer troligt så var han narcissist och emotionellt instabil.

 19. @Anonym: De två går ofta ihop, och de kan förstärka varandra. Egentligen spelar det inte så stor roll om han var det, men något som är typiskt asperger är svårigheten att förstå sociala signaler, vilket kan förklara varför han blev (och kände sig) avvisad. Å andra sidan finns det annat som kan orsaka det också, psykiska sjukdomar som manodepressivitet eller schizofreni, så visst…

  Jag hörde asperger i sammanhanget, och drog parallellen med de övriga tre jag nämnde ovan, där åtminstone två första har diagnostiserats med asperger (tror även den tredje).

 20. Och omedelbart får jag dåligt samvete för att jag talar illa om asperger. Det är inte min mening. Som säges ovan är det betydligt vanligare att personer med asperger råkar väldigt illa ut. Det är ett handikapp som de lever med hela livet ofta helt oförstådda av omgivningen.

  Men det talades om den manliga/kvinnliga hjärnan för några månader sedan, och då nämndes att den manliga hjärnan var åt det autistiska hållet. Det skulle kunna förklara den utsmetade normalkurvan, i jämförelse med kvinnor.