Hyckleri, dubbelmoral och självmotsägelser – Stephen Hicks Special
avatar

För många år sedan när filosofen Stephen Hicks (Postmodernismens förklaring) föreläste på ”Institute for Objectivist Studies” så presenterade han åtta av de tydligaste självmotsägelserna i den postmoderna vänsterideologi vars effekter han studerade och kommenterade. Här är ursprungskällan, men allt finns i inlägget så ni behöver inte se videon om ni inte vill.

En av de stora skillnaderna mellan ideologi och vetenskap är att vetenskap ändras efter nya upptäckter medan ideologier ofta betraktar samma ideer som lika högaktuella år efter år. Låt oss därför kontrollera hur väl de här påståendena stått sig med tiden. Har man ändrat något som vetenskapen alltid måste göra eller är det som var sant då lika sant idag?

Påstående 1: All sanning är relativ

Men postmoderna akademikers egna påståenden om världen är sanna. De ser saker som de egentligen är.

Påstående 2: Kulturrelativism och mångkultur, alla olika kulturer skall respekteras

Å andra sidan förbehålls uppenbarligen ständigt rätten att leta sätt att diskutera på vilket sätt vit västkultur är destruktiv och dålig.

Påstående 3: Alla värderingar är subjektiva

Förutom värderingar som sexism, rasism och liknande som de tycker är objektivt onda. Pröva att byta ut ordet ”ond” mot ordet ”hat” och se vad som händer.

Påstående 4: Teknologisk och industriell utveckling är destruktiv.

Men när andra inte har tillgång till dem är det orättvist och alltså vill man ha mer av dem. Det här sättet att tänka ledde spioner att ge atombombsteknologi till Sovjetunionen under det kalla kriget. Å ena sidan tyckte de att det var fel med kärnvapen, å andra sidan såg de till att de blev fler.

Påstående 5: Tolerans är något fint och bra medan dominans är något fult och dåligt

Det måste vara därför vi ser alla sektorer som nyvänstern styr utmärkas av politisk korrekthet och 0% tolerans mot andra. Läs Ann-Charlotte Marteus text ”Från censor till avfällning”. Nyvänstern har den här fascinerande förmågan att tycka deras egen dominans inte är dominans alls. Bara någon skriker ”hate speech”, ”racist” eller ”fascist” så är egen dominans något fint och bra. Gapande av den sorten har getts namnet Virtue-signaling.

Påstående 6: Västvärlden är rasistisk

Men de vet mycket väl vet att det närmast uteslutande är i länder och områden dominerade av västerländska ideer som rasism mot utlänningar anses fel. Det vet nyvänstern också. Under en längre tid har de därför omtolkat rasism från ”diskriminering pga etnicitet” till att enligt dem själva betyda ”diskriminering pga makt. Fast av allt att döma inte någonstans de själva har makt.

Påstående 7: Västvärlden är sexistisk

Men de vet mycket väl att det närmast uteslutande är i länder och områden dominerade av västerländska ideer som sexism mot kvinnor anses fel. Det vet nyvänstern också, under en längre tid har de därför börjat skylla all utländsk sexism mot kvinnor på vita män. När utländska män beter sig illa är det pga att vita män är rasister, dessutom har vita män inte 0% sexism och utan absolut perfektion, vem är de att klaga?

Påstående 8: Västvärldens kapitalism är orättvis och grym mot underklassen

Samtidigt vet de mycket väl att underklassen har bättre materiella tillgångar, fler rättigheter och större möjligheter att förverkliga sig i kapitalistiska västländer än i länder med något annat system. Påfallande stor del av dem flydde själva till västvärlden för att få de möjligheterna. Varför så många invandrare försöker förvandla västländer till landet de flydde från kan man bara undra över.

Som avslutning

Det finns mer att säga om det här. Ursprungligen planerade jag att lägga in de här åtta påpekandena i ett annat längre inlägg men de tog helt enkelt för mycket plats. För att undvika att de förskjuter fokus så beslöt jag mig att publicera dem separat.

Dessa självmotsägelser måste man helt enkelt känna till innan det går att ha en diskussion om dagens händelser.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Hyckleri, dubbelmoral och självmotsägelser – Stephen Hicks Special — 3 kommentarer

 1. Din sista punkt är mycket värd att reflektera över. Utan att själv ha någon bestämd åsikt så lutar jag dock mot att det handlar om en form av mindervärdeskomplex. I och för sig begåvade människor från främst MENA har insett att de mött en vida överlägsen civilisation när de hamnat i Väst. I stället för att ta sig för vad detta kulturella ymnighetshorn erbjuder går de i baklås när de inser hur stagnerade deras ursprungländer är. Eftersom de inte förmått att helt frigöra sig från det starka kollektivistiska tankegods som genomsyrar deras ursprungskultur tolkar de erfarenheten som att de själva vore individuellt sämre än folk runtomkring dem. Vänstern erbjuder som bekant en utmärkt plattform för den här sortens karaktärer.

  SvaraSvara
 2. Hej.

  Inte mycket att tillägga annat än att den som inte läst den boken varmt rekommenderas att göra så, helst på engelska. Alternativet är att läsa postmodernisternas egna olika skrifter, med start på sextiotalet och framåt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraSvara
 3. Pingback: Skall antipositivistiska påståenden om övergrepp betraktas som riktig vetenskap? | Genusdebatten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Klicka för att sätta in Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette

Subscribe without commenting