Sexistiskt mansförakt i reklam från SamsungTelevisions
avatar

Det här är den manssyn som SamsungTelevisions förmedlar i en av sina nyaste reklamfilmer. Jag anser den talar för sig själv så här blir det inte så mycket text.

Positivt med tilltaget är att det här var för mycket även för dem som inte brukar reagera när män framställs negativt i reklamen. En artikel på Fox News summerar filmens innehåll.

A new ad for Samsung televisions portrays men as dirty slobs, just a half step up from cavemen — and it has the more evolved members of the male species crying foul.

För er nya på ämnet gjorde jag för ett tag sedan bloggen Mansförakt i reklamen där jag samlat fler exempel på hur mannen i mediakretsar blivit den nya negern. Den grupp som det bland branschfolk anses sofistikerat att framställa negativt.

Observera att 33 anledningar uppenbarligen tycker det är värre när kvinnor framställs som attraktiva och snygga i reklamen än när män framställs som oattraktiva och korkade.

Kommentarer

Sexistiskt mansförakt i reklam från SamsungTelevisions — 11 kommentarer

 1. Pingback: Sexistiskt mansförakt i reklam från SamsungTelevisions | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 2. Herregud vad är det som händer i Husby!!!!

  Ni som bor i Sthlm , kan ni rapportera? Litar inte på gammelmedia.

  Är det sant att brandmännen skyddas av nationalister och att brandmännen uttryckt sin glädje ?!

  Verkar vara rena kriget. Vad händer?

 3. @Torstensson: Tycker inte detta är rätt forum för såna frågor. Du får gå till något annat forum istället för det Smile Imo!

 4. @Torstensson
  Om du är hårdhudad och någorlunda kritisk till vad du läser kan du alltid titta till avpixlat eller flashback. De har antagligen informationen du söker… inklämd någon stans bland pekande fingrar och kastade pajer.

 5. Jag tror att vi män har lite mer tolerans för denna typ av reklam och överreagerar inte. Däremot så är Samsung ren skit. Allt som det står Samsung på som jag har hemma ger olika typer av problem där andra märken funkar bra.Visserligen så har jag inte betalat för något utan allt har ingått i paket där jag inte kunnat väja.Min mobil hänger sig och uppför sig konstig ibland. Digitalboxen har dåliga lösningar och fjärrkontrollen uppför sig konstig. Och det är mycket mycket mer. Det är problem som andra märken tex Nolkia inte har.

  Men rolig reklam har jag inte något emot.

 6. @Anders: Byt gärna nick, eftersom jag som skribent använder ”Anders”. Alla ser inte skillnad på figurerna direkt.

 7. Tycker att reklamfilmen i alla fall illustrerar att kvinnors krav och förväntningar på (eller drömbilder om) dagens män, verkar vara minst lika stora och antagligen lika svåra att kombinera, som när det gäller mäns dito på/om dagens kvinnor. Så då kanske det ”trumfkortet”, när det gäller kvinnors kontra mäns livsvillkor, faller?

 8. @John Nilsson:

  Upplever du att mäns krav på kvinnor är så höga? Det gör nämligen inte jag. Jag har förståelse för att många kvinnor upplever att det finns höga krav på dem men de kommer knappast från deras män.

 9. Jag tror inte att mäns krav på kvinnor är så mycket högre eller lägre än kvinnors krav på män.

  Den stora skillnaden är hur man tolkar situationen.

  Jag tror att män anser att det är deras egna val om de vill anpassa sig eller inte. Vi får ju också ta konsekvenserna av att inte anpassa oss. Det är ju alltid så.

  Kvinnorna däremot lägger skulden på de som värderar dem på ett sätt som de inte gillar. Men de behöver ju inte anpassa sig om de inte vill. De har samma frihet som vi har.

  I princip så kan ju vi män också uppfattade som om kvinnor har orimliga krav på oss. Men man hör sällan män klaga på detta.

  Till detta kommer kvinnor ofta anser sig veta vilka krav som är rätt att ha och vilka som är fel.

  Man är inte fri förrän man kan strunta i omgivningens krav. Det måste vara kämpigt att alltid anpassa sig.

 10. @Johan Grå:

  @John Nilsson:
  Upplever du att mäns krav på kvinnor är så höga? Det gör nämligen inte jag. Jag har förståelse för att många kvinnor upplever att det finns höga krav på dem men de kommer knappast från deras män.

  Jag håller med dig. Enligt min egen erfarenhet och vad jag har hört från andra är det ganska vanligt att kvinnan i ett förhållande tjatar på sin man om saker han borde göra och beteenden han borde ändra, medan det är ovanligt att mannen tjatar på sin kvinna på motsvarande sätt. Mannen kanske har önskemål om kvinnan men framställer dem inte som krav, och oftast säger han nog inget alls om dessa önskemål tror jag.

 11. Pingback: ”Allt heteromän gör är fel” – 11 punkter om sexualisering i offentligheten | Genusdebatten