En av männen i mitt liv..
avatar

Han bär en flaska  i ena handen
Framför dörren till balkongen
flyttar han över flaskan till höger hand
För att kunna öppna dörren med vänster

Han gör så för att smärtan i höger axel
gör det omöjligt för honom
att öppna dörren med höger arm.

Han är söndersliten av 30 år som byggnadsarbetare
Han har än många år kvar i yrkesverksam ålder
han har jobbat på bygge i hela sitt vuxna liv
han har inte kompetens till något annat
även ekonomiska orsaker gör ett byte svårt.

Han är fastlåst i ett yrke
som kroppen inte klarar mer
Så det är bara för honom
som för så många andra ”skitstövlar”
att glassa runt i sin cementerade könsroll

Kommentarer

En av männen i mitt liv.. — 25 kommentarer

 1. Pingback: En av männen i mitt liv.. | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 2. Ja ibland undrar jag när Sveriges manliga befolkning kommer få nog…

 3. Vill du på något sätt visa att alla män inte glassar omkring i t ex en lokaltidningsredaktion? Att vederbörande skribent (journalist ät t o m för bra för honom)missat en stor del av manligheten?
  Påfallande ofta märks det att dessa mediafeminister är totalt blinda för all det manliga arbete i samhället som inte föregår på kontor. De tar all infrastruktur, alla byggnader mm för givet. De har bara kommit dit. När det är stopp i avloppet är det väl ”någon” som fixar. Hur denna person har det, vilken makt han inte har, vill de inte ens veta. Men de går gärna på toaletten. Kvinnlig arbetarklass eller lägre är de egentligen heller inte intresserade av. Möjligen som redskap att sy egen offerkofta och prata om ”kvinnor” i vid bemärkelse – ta på sig andras lidande, men vilken vardag de egentligen har är man inte intresserade av. Annars skulle man veta varför arbetarkvinnor VILL ta ut mesta föräldraledigheten och en invandrarkvinna (inte från västeuropa precis)skulle inte känna sig totalt främmande i feministiska sammanhang bland ”fittpyssel” och ”feministisk marsch”.

  Att Ola Olofsson förstått att han uppenbarligen är en skitstövel är ju uppenbart. Synd bara att han försvarar sig med ”så är ju alla andra också”. Jag har hört just den argumentationen från barn: Men alla andra klättrar ju också här uppe på taket. Jamen en del rutor var redan krossade. Andra hade klottrat här före mig.
  En naturlig reaktion i sin barndom när man jämför sig med andra. När en vuxen man gör det är det bara patetiskt. Nej Ola, att du glassar runt i din mansroll, att du har dragit iväg med polarna tre dagar i veckan och lekt ungkarlsliv medan din fru, betyder inte att alla andra gör så. Är du nyskild och börjat rannsaka dig själv? Undrar varför hon stack? Det betyder inte att alla män gör så.
  Skitstövel!

 4. Att Ola Olofsson är ett svin skall inte motsägas, men varför tycker han att all andra män är det?
  Kan det vara så att han nyligen slutat slå sin fru och att han inte längre deltar i gruppvåldtäkter? Nu vill han att alla män skall sluta med, detta utan att reflektera över att ytterst få överhuvudtaget sysslar med sådant! Jag gör det inte och jag känner ingen annan heller som gör det.
  Eller är det möjligen ett Göran Lindberg- trick?
  Saker är som de är för att någon tjänar på att de är som de är!

 5. @Bengt Andersson: Eller är det möjligen ett Göran Lindberg- trick?
  Ja, man blir onekligen misstänksam när en man kollektivt vill dra män och manlighet i smutsen. Vi är alla usla, jag har insett det och nu ska jag bli er gode man. Vad ligger bakom? Vad vill han vinna på det? Vad döljer han?
  Min Kapten-klänning-meter ger höga utslag.

 6. Det är väl ytterst få män som glassar runt? Och dem som gör det har väl fruar som kan unna sig att glassa runt ännu mer? Smile

 7. ”Varför kommer många familjefäder undan med att leva livet som om de fortfarande var singlar? De sätter sig själv först och ser det som en självklarhet att mamman ska ta det största ansvaret för hem och barn.”

  Kanske saknar han barn? Eller så är han högavlönad nog att kunna vara hemma utan att ekonomin faller sönder?
  Jag vet inte, men de småbarnsfäder jag känner jobbar först heltid, för att sedan gå hem och ta över barnen så att kvinnan får vila. Om tiden med barnen jämställs med arbete så arbetar han långt mer än henne räknat i tid. Hon får o andra sidan ta mer av nattens vakpass. Matlagningen tar oftas hon så att han ska få mer tid med barnen, och för att hon ska kunna vara lite mer fri från dem en stund. Vissa dagar är det välbehövligt.

  Inom överklassen är kanske andra val möjliga, men det fungerar inte för de som knappt har ekonomin att fungera. Den kan inte läggas på is ens några månader. Munnar ska mättas och hyresvärden hållas på gott humör.

  ”Han ligger i garaget och mekar med bilen fyra kvällar i veckan. Hon lagar middag och tar hand om disken. Han tränar fotboll med polarna tre kvällar i veckan. Hon nattar barnen och stryker tvätten.”
  Spelar fotboll? Stryker tvätt? Vilken värld är han ifrån, det känner jag ingen förälder som har tid med. Har man tid att stryka tvätt har man inget att gnälla över.
  Att meka bil vore en dröm eftersom att bilen fått några dyrköpta 2or på besiktningen. Men det finns inte pengar till det heller. (Jag har personligen försatt mig i skuld för denna bils skull.)

  ”Jag blir sjukt provocerad av män som fortfarande lever fullt ut efter de cementerade könsrollerna i vilka vi män till stora delar kan glassa runt lite som vi känner för. Ibland är det på grund av okunskap, vi förstår inte bättre, men mer ofta än sällan handlar det om bekvämlighet.”
  Jag missunnar inte de familjer som har råd att vara lediga med barn, och hålla sig med en körbar bil. Mina vänner skulle ha gjort detsamma, så även jag. Men jag nog provoceras av dryga rikemän som tror att ”vanliga män” skulle välja bort sin familj, om jag inte viste att det berodde på okunskap; de förstår inte bättre. De har det för bekvämt.

  Att först både arbeta och sedan få en bit av familjelivet är det sämsta allternativet. Kvinnan drar vinstlotten om hon kan vara hemma någon längre tid. Men idag är det svårt att försörja en familj på bara en inkomst, så det brukar ofta tvinga tillbaka kvinnan till arbetet också fortare än man skulle önska.

  Och tvätta? Begära man att mannen ska tvätta mm också efter sitt heltidsarbete? Vilken tid har han då med barnen? Ingen alls, därför faller den lotten naturligt på den som är hemma, oavsett kön. Det ingår i det arbetet, om vi väljer att kalla det så.

  Det är onekligen att arbete att gå hemma med småbarn, inget snack om det. Men det är arbetslivet också. Jag skulle gärna stanna hemma med barnen på heltid, men då måste kvinnan jobba heltid istället. Jag tvättar gärna, det är gjort på några minuter per maskin. Jag kan ockås handla och ta disken. Det är inte ett mindre arbete än vad min heltidsarbetande småbarnsmamma får göra. Men det är betydligt mer givande, för jag har barnen.
  Varför vill man vara hemma med småbarn? Jag har sett små barn le, och för det leendet kan jag göra allt.

  Teo

 8. @robjoh:

  Ja ibland undrar jag när Sveriges manliga befolkning kommer få nog…

  Och kvinnor. Den där mannen med en söndrig axel har minst fyra kvinnor runt sig, som älskar honom och därför lider med honom.

 9. @Daniel:

  undermåliga skämt

  Jag var/är så där tveksam på hur artikelns budskap ska tolkas. För den är så uppenbart blåst att det kan vara satir, så som jämställdhetsfeministern brukar skriva. Men jag tror inte det, för om han är medveten om hur vidrig situationen i Sverige är, så är han bra blåst som skriver en svårtolkad satir om det i Helsingborgs (vilket knappast är Lidingö) Dagblad, under eget namn och bild.

  Det är en sorts mod (eller snarare dödslängtan?) att med en sån här text frivilligt mucka med de män som befinner sig långt ner på samhällets botten, där de trampats ner ytterligare av förlorade vårdnadstvister, kanske en falsk våldtäkts- eller incestanmälan eller en försäkringskassa som tycker en byggnadsarbetare kan jobba om han ”kan hålla i en penna”.

 10. Vad Ola glömmer är att dom flesta män försummar sina vänner när dom gifter sig vilket kvinnor inte gör vilket brukar visa sig efter en skilsmässa där kvinnor har kvar sitt sociala nätverk medans männen står ensamma.
  Så tvärtemot mot vad Ola säger så skulle svenska män behöva umgås mer med sina vänner och få mer egen tid utanför jobb och familj.

 11. (en kortnovell jag skrev för några år sedan med tema ”hösttecken” som handlar om mansrollen och hur familjelojalitet och försörjningsplikt får den att fortgå trots att den är så skadlig.)

  Hösttecken
  När han böjde sig ner för att plocka upp trädstammen kände han hur ryggen exploderade av smärta. Den skjöt upp inom honom som rödglödgad magma längs hans ryggrad, och han var nära på att tappa furan till marken igen. Han blev stående där, frammåtlutad och utan förmåga att räta sig, men utan intention att släppa taget.

  Han stålsatte sig ett ögonblick, sedan tvingade han med en viljeanstängning upp ryggen i upprätt läge igen. Ett halvkvävt stön av smärta smet över hans läppar innan han kunde hejda sig. Han kastade en förstulen blick omkring sig. De andra männen myllrade kring kolminan, var och en upptagen av sitt, och verkade inte ha märkt något.

  Han tog ett fast tag om den tjocka trädstammen och började plöja sig en väg fram genom fuktiga, rödbruna höstlöv. Uppläggningsplatsen vara bara ett 30-tal meter bort, men det kändes som den längsta sträcka han vandrat i sitt liv, varje steg var som ett knytnäveslag i korsryggen. ”Det går över” tänkte han, ”Det går alltid över.” Bara han höll några år till. Sedan skulle äldsta sonen vara gammal nog att över, precis som han själv en gång gjort.

 12. @Hen: HD är en av de mest feministiska tidningarna i Sverige, och deras kontroll över kommentarerna är oerhört stark, de tillåter knappt någon som helst kritik mot feminism överhuvudtaget. Det är en sensation att hela 3 kommentarer har tillåtits. Jag har själv skrivit kommentarer till den artikeln, ingen har kommit förbi deras censur, det gör de sällan på HD.

  Sedan är de resterande tidningarna, och resten av media, även de feministiska. Så det finns ingen som kan ta upp det och påvisa mans och kvinnohatet i de feministiska artiklarna.

 13. @Pether: OK, takk for svar. Et lite mirakel at de da tillot min kommentar, med andre ord. Det er forøvrig godt å se at dere fortsetter arven etter Billing/Ström.
  Stå på er! (Er det ikke så det heter på svensk?) Smile

 14. @Hen
  Jag kunde inte låta bli att yttra mina sympatier för en man med uppenbar ångest för att han inte tycks räcka till. Så jag kommenterade som följer på inlägget.

  ”Jag hoppas verkligen att du kan få hjälp ur din situation. Har du kvinnliga bekanta kan de säkert tipsa om män som varken våldtar eller misshandlar. Satsa på dessa så att du kan ta dig ur ditt beteende. Det är så tragiskt att se när allting går snett och att män går över gränsen till det acceptabla.
  För din egen självkänsla kan du till exempel ta ett steg tillbaka och låta en kvinna ta din position i arbetslivet. Man skall inte göra så bara för att det skulle gynna en kvinna utan jag tror att det skulle verkligen befria dig och oss från den ångest som du plågas av.
  Lycka till!
  PS, Jag har alltid strukit mina skjortor själv fast jag aldrig sett min far göra det!”

 15. Nu kan man se era kommentarer och även ”Kommentarsfunktionen är stängd på den här sidan”.
  Antar att de inte är ett dugg intresserade av en debatt, utan enbart vill tala om för andra hur de ska leva/tycka/tänka.

  Det roliga är att om bara en person skriver ett argt eller hotfullt mail till den där tomten så kommer det att få all fokus, samt betraktas som något slags bevis på hur rätt han har.

 16. @Daniel: Så han fikk altså ikke de svarene han håpte på. Stakkars, det er ikke lett å være Hvit Ridder lenger, nå som man blir motsagt av menn som har fått nok av å bli fortalt hvor elendige de er.

 17. @Hen:
  ”..motsagt av menn som har fått nok av å bli fortalt hvor elendige de er.”
  Här i Sverige har vi ett ord för detta: näthat.

 18. @Hen:
  Se det som en religion med ett prästerskap, om du ifrågasätter prästerskapets ord så ifrågasätter du ”gud” och då är du en ond människa som ska brinna i helvetet.

 19. Pingback: Byggnads till attack mot sina egna medlemmar – delnbsp;1 | Genusdebatten