Misstänkt för våldtäkt – lynchad och ihjälslagen
avatar

En lärare i Nagaland i Indien arresterades, misstänkt för våldtäkt på en 14-årig flicka, efter att han frivilligt kommit till polisstationen.

KOHIMA: A man, accused of raping a girl, was beaten to death today after being pulled out of a jail by a mob at Dimapur in Nagaland.

A mass protest rally against the rape was held at Dimapur this morning after which students and angry people forced into the district jail and managed to pull out the accused.

The accused was dragged naked to the main town and he died of the injuries of beatings by the public, a senior official said.

Mannen sägs ha våldtagit den 14-åriga flickan och sedan skjutsat henne hem till mamman. Det borde i det här fallet gå att verifiera att hon faktiskt var 14 år. I inlägget ”Men – the forgotten gender”, länkade jag till en undersökning (del 3/3) av våldtäktsrättegångar i Delhi, som fann att man alltid skrev att flickan var 14 år (dvs minderårig) när man anmälde misstänkta fall av ”abduction and rape”, men att det i nästan alla fall visade sig vara fel. Av artiklarna att döma i detta fall, är det oklart om någon läkarundersökning gjorts för att fastställa att en våldtäkt ägt rum.

Låt oss anta att det verkligen var en våldtäkt och att flickan verkligen var 14. Det återstår att förklara varför ca 10 000 människor stormar häktet, släpar ut mannen naken på gatorna och misshandlar honom till döds, om vi nu lever i en våldtäktskultur där män kan våldta kvinnor utan att någon höjer på ögonbrynen, och där kvinnor i allmänhet ses som mindre värda än män.

Notera att det finns gott om män i videoklippet, som även verkar tycka att det är riktigt roligt att lyncha. Notera även kommentarerna till klippet:

People of India – well done. Your government does not help so I am proud you take the steps to fix this problem.

well done brothers .i am with you .fuck human rights .where were they when this basterd was raping innocent girl

good job. rapists have no caste or religion or culture. they deserve it. Indian courts take a million years to get justice. 

(Jo, och när våldtäktsanklagelserna väl synas, slutar över 70% i frikännanden.)

Läs gärna också Ninnis tidigare inlägg, Svenskarnas fredliga våldtäktskultur – del 1.

Kommentarer

Misstänkt för våldtäkt – lynchad och ihjälslagen — 17 kommentarer

 1. Här ges mer detaljer om själva våldtäkten, publicerat för tre dagar sedan, så vi får anta att det speglar den uppfattning som lynchmobben hade.

  According to police, Syed Farid Khan who deals in second hand vehicles invited the girl on the pretext of having some light snacks to a place but raped her thrice the same night after intoxicating the victim. […] The following day after a complaint was lodged by the victim, Farid Khan was arrested from his residence by the police. On interrogation Farid Khan admitted to his crime, police added. The accused and the victim are said to be immediate neighbours.

  Artikeln speglar också rätt mycket hat och fördomar mot illegala invandrare från Bangladesh.

  Lastly, Naga families would also do well to learn that marrying off their daughters to [illegal Bangladeshi immigrants] or adopting them does not beget anything good.

  Här ges mer information om själva lynchningen, och här rapporteras att en person i lynchmobben dog efter att ha skjutits två gånger i bröstet.

 2. Indien verkar ju vara riktigt feministiskt, för precis så där brukar svenska feminister tycka att det ska gå till. Blotta anklagelsen eller misstanken om våldtäkt ska räcka till för vilket bestialiskt straff som helst och rättegångar är alltför jobbiga för målsäganden.

  Att en eventuell skuld endast kan fastslås vid en rättegång är för många en främmande tanke, även en växande del av den svenska juristkåren.

 3. Allt jag läser om Indien är extremt. A ena sidan behandlas kvinnor extremt illa, offer blir inte trodda, till och med offret för den hemska gruppvaldtäkten och mordet far skulden. A andra sidan handlar det om en häxjakt av män och up till 50% falskanmälningar (enligt uppgift fran en stor feministisk organisation!).

  Kan det hända att det finns en korrelation mellan hur ett samhälle behandlar kvinnor och hur det behandlar män? Kan det vara sa att, tvärt emot den allmänna uppfattningen, att ett patriarkaliskt samhälle är bra för män inte är fallet, utan snarare motsatsen?

 4. Det är nog rasmässiga och etniska spänningar som gjort att det gick så långt som till en lynchning.

 5. Jag förstår att Indien nu är inne i en häxjakt på våldtäktsmän. Busschauffören från gruppvåldtäkten i Dehli: ”15-20 minuter in i händelsen satt jag och körde bussen igen. Då stack den yngre in sin hand och drog ut något. Det var hennes inälvor. Sen drog vi fram henne till fören och kastade ut henne.”

  Jag tror helt enkelt folk i Indien fått nog.

 6. Jag ser det som att det helt och hållet är den indiska polisens fel att det har blivit som det blivit.

 7. Jag ser det som att det helt och hållet är den indiska polisens fel att det har blivit som det blivit.

  Jaså? Inte lynchmobbarna då?

  Är det satiriker, skämttecknare och liknande som ska ta på sig skulden för terrordåd som nyligen i Köpenhamn och Paris också?

  Nej, skulden för terrordåd vilar enbart på terroristerna. Skulden för lynchningar vilar enbart på deltagarna i lynchmobben.

 8. @Tommy:
  Mnja, det är förvisso så att skulden för lynchningen ligger på mobben, men skulden för att den inte stoppades kan väl ändå i någon mån läggas på polisen? Det är ju trots allt deras jobb att skydda den som är gripen ifrån den här typen av våld. Fast, å andra sidan så är det nog inte helt lätt för en handfull poliser att stoppa en folkmassa av den storleken utan att använda dödligt våld (vilket mycket väl skulle kunna leda till även deras död).

 9. Tips: Tyskland inför könskvotering till styrelser på de 100 största bolagen.

  http://www.svd.se/naringsliv/tyskland-infor-konskvotering_4387691.svd

  Storhet i detta sammanhang är kanske syftande på intäkter men skulle lika gärna kunna vara antal anställda, lönetimmar, börsvärde eller något annat eftersom det är ospecificerat i artikeln. Man kan misstänka att den intellektuella upplösningen bland massan av de som ställer sig positiva till detta är sådan att de inte tänkt på annat än en känsla av storhet i sin hjärna. Man kan dock tro att parlamentsledamöterna i sig vet vad de röstat igenom.

  Sveriges så kallade jämställdhetsminister har ställt laghot med målet minst 40% kvinnor, dvs 40 till 100% kvinnor, eller i snitt ca 70 % kvinnor. Den tyska lagen säger minst 30% kvinnor och minst 30% män vilket är mindre mansfientligt.

  Tysklands förbundskansler motiverade lagen i höstas när hon aviserade att en lag var på väg:
  ” Att fortsätta bara prata om det här vore meningslöst”

  Underförstått säger hon att de våldshot som en lag är skall införas och att hon inte behöver motivera sig mer än så. Lyssnar inte aktieägarna på vad Merkel eller parlamentet vill som (rätta mig om jag har fel om tyska börsbolag) annars väljer styrelsen så skall de köras över med våld helt enkelt.

  Frågan jag har är vad det kan få för effekter, kortsiktigt och långsiktigt.

 10. @The Joker:
  Jag tror det finns kunskap om detta här men förstås inte att själar med ingrodd feminism låter sig påverkas av det.

  Om en stor mängd förvirrade och destruktiva feministföljare i tyskland är i färd med att iscensätta detta och medföljande ekonomiska aktioner så går det kanske att göra sig en hacka på DAX genom bättre information och därmed rädda kapital till sundare händer?

 11. @Kollen:
  Om man inte utrustat polisen i indien med artilleri och stridsflyg så är det nog ganska lite de kan göra i ett sådant läge.

  Rättsväsendet fungerar bara om det finns en viss tilltro till det och det gäller våldtäkter lika väl som lynchmobbar. Om ”allmänheten”, eller i alla fall stora grupper av den,inte tror att rättsväsendet gör något så är steget inte långt till lynchmobbarna. I det här fallet var det våldtäktsmannen som lynchades, men antagligen så hade det lika gärna kunnat vara kvinnan och hennes familj om det ryktats om att hon hade ljugit istället.

  Det finns en övertro på att detta skulle vara långt borta i ett land som Sverige och att Indien är unikt, så är det knappast. Värt att tänka på när någon nästa gång kommer på den smarta idén att försöka tvinga fram ideologiskt önskvärda beteenden med gummiparagrafer eller semantiska finter i nya lagar. Gör man det tillräckligt uppenbart att rättssystemet inte är till för att skydda andra än de självpåtaget ”goda” så är det inte långt till att de övriga slutar respektera rättsväsendet och dess företrädare. Förtroende tar lång tid att bygga upp, men går väldigt snabbt att förstöra om man är tillräckligt korkad eller egotrippad.

 12. @En annan Andreas:

  Jag är helt inne på din linje. Det jag menade var att om polisen och rättsväsendet hade gjort vad de skulle redan från början så hade den här situationen inte ens uppstått. Brott ska utredas oavsett om det handlar om rån eller våldtäkt. Det duger inte att folk blir avvisade och förlöjligade när de anmäler ett brott, oavsett utgång. Om man inte känner att man kan lita på de som är lagens företrädare, då blir det antagligen såhär.

 13. @Tommy:

  Fast det verkar som om just denna lynchmobben inte trodde så mycket på polisens förmåga. Och tog lagen i egna händer.

 14. Det hela påminner mig om något jag läste om Sydafrika där en gruppvåldtäkt inträffar var 17:e minut. Där var polisen totalt genomkorrumperad och brydde sig i stort sätt inte.

  Så där är det vanligt med sådana här lynchningar. Jag läste om en tjej vars våldtäktsman fångades. Men istället för att ta honom till polisen höll de fast honom och hon fick slå honom med en påk.

 15. @Kollen

  Mnja, det är förvisso så att skulden för lynchningen ligger på mobben, men skulden för att den inte stoppades kan väl ändå i någon mån läggas på polisen? Det är ju trots allt deras jobb att skydda den som är gripen ifrån den här typen av våld.

  Det är fullt möjligt att polisen förtjänar kritik för sitt agerande (jag var inte där och kan inte uttala mig). Men att säga att polisen har skulden för lynchningen tycker jag är helgalet. Skulden ligger hos lyncharna. Punkt. Utan dem hade det inte funnits någon lynchning att stoppa.

  Och det är ju lätt att säga att poliser ska stoppa lynchmobbar när man står vid sidan om och ser på. Slutresultatet riskerar att bli detsamma, plus ytterligare ett stort antal skadade eller döda – bland dem många poliser.

  Att skuldbelägga den som inte riskerar livet för att stoppa missdåd och ursäkta missdådarna (”de trodde inte så mycket på polisens förmåga så de tog lagen i egna händer”) är ett sluttande plan som kommer att sluta i katastrof om vi låter det fortgå.

  Det är i stil med tokfeministernas idéer om att kvinnor som beter sig illa inte har någon skuld eller ansvar för det, utan det är männen (”patriarkatet”) som rår för det eftersom … ja, nåt obegripligt.

 16. @jenny:

  Det jag menade var att om polisen och rättsväsendet hade gjort vad de skulle redan från början så hade den här situationen inte ens uppstått. Brott ska utredas oavsett om det handlar om rån eller våldtäkt.

  Nu vet jag inget om Indien, då det är för långt bort för att kunna bedöma sakligt. Men mellan rättsväsende och folket finns aktörer som vanligen är de som skapar grunden för denna typ av händelser: media och moralentreprenörer. Och dessa har makt att skapa moralpaniker.

  Flera gånger har vi haft friande våldtäktsdomar i Sverige som lett till demonstrationer och ilska hos folket till följd av hur media rapporterar. När man läser domarna direkt så är domen inget konstigt, men folket litar för mycket på media.

 17. @Ninni:
  Håller med, att tilltron till rättsväsendet saknas behöver inte bero på att de inte gör sitt jobb, det kan lika gärna handla om media och politiker som för egen vinning intalar människor att rättsväsendet inte sköter sitt jobb. Det kan också handla om att lagstiftarna omöjliggjort för dem att sköta sitt jobb genom att stifta lagar som i praktiken inte går att tillämpa. Det kan handla om stiftande av lagar som försöker förbjuda normalbeteenden eller lagar som saknar rimlig koppling mellan handling, brott och påföljd o.s.v..