Jordan B Peterson et al – Yttrandefrihet, Ny Media, Identititetspolitik och Lögnen om Privilegium
avatar

Nyligen genomförde Professor Jordan Peterson ett seminarum på temat ”The stifling of free speech” i Toronto. Det är inte det enda framträdandet vi sett av Professor Peterson den senaste tiden. Kort tidigare så hade han ett par oerhört intressanta längre föreläsningar på två andra ställen. Dels om Ny Media/Social Media och dels om ”Identitetspolitik och lögnen om Privilegium”

Det ser likadant i Sverige. Nyligen inledde SvD Ledarskribenten Ivar Arpi en debatt där han menade genusvetenskapen blivit en svensk statsreligion, Sveriges motsvarighet till Kreationism. Det sätt på vilket Ivar Arpi kom in på ämnet är snarlikt hur Jordan Peterson hamnade på temat fast med statsvetaren Erik Ringmar i Petersons roll som akademiker som plötsligt får politiskt tvång på sig. Mer om Erik Ringmar och Genusvetenskap i kommande inlägg.

Professor Peterson tar upp exemplet hur 22-åriga Lindsay Shephard blivit bestraffad för att visa en TV-debatt för sin klass. För tydlighetens skull så har ni här TV-programmet ifråga. Att visa detta för en skolklass var ”problematiskt” enligt skolpersonal som misstänkte att Shepherd var ”planterad” av Peterson som i sin tur i hemlighet skulle föreställa supporter för den fruktade ”Alt Right rörelsen”.

Det har alltså gått så långt att om du inte stödjer identitetsvänstern antas du automatiskt vara högerextrem. Vilket Peterson besvarar som felaktigt, snarare kan man antas vara centrist. Han poängterar att han pratat med flera som är vänster/progressiva som häpnas över hur det politiska spannet har flyttats så långt åt vänster att vänstern inte verkar stå för sina egna värden

Andra medverkande var Professor Gad Saad, Dr Oren Amitay och författaren Sarina Singh. Eventet inkluderade dels individuella presentationer och dels en längre paneldiskussion där alla fyra medverkade. Paneldiskussion Del 1 och Del 2 (Q & A).

Sedan har vi ”The New Media – My Experience and More” från 4 november, Students For Liberty Regional Conferenece 2017. Här visar Jordan Peterson sin enorma kunskapsbredd genom att kommentera sociala medier som Facebook, Twitter och Youtube och sina erfarenheter med dessa. Man skall komma ihåg det speciella med Professor Peterson. Han hade lagt upp alla sina föreläsningar på youtube långt innan han blev känd och detta hans stora trumfkort när han utsattes för anklagelser. Här är 100-tals timmar. Vilka delar vill du anmärka på?

Students for Liberty hade också en Paneldiskussion med Q & A där medverkande var Professor Jordan Peterson, Jonathan Pageeua och Professor Bret Weinstein känd från kontroverserna där Black Lives Matters ockuperade Evergreen State College.. Det räcker med att höra den allra första frågan för att begripa hur illa det ser ut på västvärldens skolor just nu. Som påpekas är anledningen det ser så illa ut att vettiga människor gör nyttigare saker än att intrigera och samla makt på hög.

Vidare till ”Identity Politics & The Marxist Lie of White Privelege” från 3 November, Vancouver. Den föreläsningen kan vara tung för dem som inte är redan är kunniga i ämnet identitetspolitik och dess effekter. Personligen har jag märkt att många har svårt att lyssna på Peterson för att de är kvar i fantasin att de saker han bemöter antingen inte existerar eller inte är så illa att man behöver göra något åt dem. På detta har jag ett mycket enkelt svar…. Ännu!

Eftersom detta är en pågående utveckling som skett i årtionden och deras argument går ut på att inte göra något åt den så blir när det är illa nog en ren fråga om tid. Deras argument är att det inte är så illa idag, men de tänker låta den fortsätta och därmed garanteras att det blir så illa i framtiden. Vidare så hänvisar man ofta till utbildning och missar att utvecklingen redan drivs av högutbildade människor för att nu i allt högre grad börjat kritiseras av högutbildade människor.

Här har ni Jordan Peterson i samtal med en av dem: Professor Jonathan Haidt berättar hur han och några andra akademiker upptäckte att bristen på Konservativa forskare är ett allvarligt hinder för inte bara hans eget akademiska fält utan även flera andra fält. Vetenskapen kan inte längre säga vad som är sant för när det saknas olika röster så blir pressen på att tycka lika starkare än de vetenskapliga principerna.

Avslutningsvis vill jag återgå till mitt påpekande ”ännu”. Många som vaknar upp idag efter ”vändningen” när man faktiskt kan se diskussioner av detta slag inser inte hur lång tid som gick medan de sov och ingen sade dessa saker. Så jag passar på att påminna hur länge Jordan Peterson påpekat att västvärldens försök att omdana sig själv till världens samvete leder till djupt liggande probem.

Ovan video från The Agenda publicerades den 27 oktober 2011. Barack Obama hade varit USA:s president i tre år.problemen med ISIS fanns inte, problemen med BLM fanns inte och Brexit var en skrattretande tanke. Ta en funderare hur annorlunda världen sett ut idag om inte ”värdegrunden” hade tillåtits styra saker åt skogen flera år medan folk sov. Hur skall problem kunna lösas av de personer som skapat dem och hade makten från första början?

OBS! REGLER FÖR KOMMENTARER: DET HÄR INLÄGGET HANDLAR OM DE SAKER SOM SÄGS I DE VIDEOKLIPP SOM FÖREKOMMER I INLÄGGET. FÖR KOMMENTARER OM ANDRA SAKER (INKLUSIVE FÖRFATTAREN) HÄNVISAS ANNAT INLÄGG – ERIK

Kommentarer

Jordan B Peterson et al – Yttrandefrihet, Ny Media, Identititetspolitik och Lögnen om Privilegium — 10 kommentarer

 1. Otroligt att Marxismen ännu idag attraherar unga.
  Med facit i hand vet vi ju att det innebär personkult och diktatur?
  Western democraty har också sina fel men,den tar inte livet av miljoner.
  Om man skall välja så är det väl uppenbart.
  Aldrig kommunism!

 2. Hur reagerade Yttrandefrihetskultens överstepräster när Trump hånade yttrandefriheten med Duterte på presskonferens?

  ”problemen med BLM fanns inte”

  Detta var innan Philando Castile m fl. BLM är den mest berättigade kampanjen i världshistorien.

  ”Brexit var en skrattretande tanke.”

  Det var tanken på rysk inblandning i och finansiering av en Brexitkampanj också.

  ”Professor Jonathan Haidt berättar hur han och några andra akademiker upptäckte att bristen på Konservativa forskare är ett allvarligt hinder för inte bara hans eget akademiska fält utan även flera andra fält. ”

  Och? Vi har ju fått höra att alla fält som inte handlar om data, fysik, bygga borrar/el och matematik är värdelösa och måste ignoreras i årtionden så vad kan en konservativ tillföra där?

  ”Det har alltså gått så långt att om du inte stödjer identitetsvänstern antas du automatiskt vara högerextrem.”

  Att vara besatt av identitetspolitik är identitetspolitik.

  Att skrika om godhetsknarkande är godhetsknarkande.

  Att håna värdesignalering är värdesignalering.

  Du kan inte hitta på nya ord för redan existerande dynamik och mänskligt agerande och få det att låta läskigt samtidigt som du håller på med det själv. Det är propagandistiska termer ämnade att skapa emotionell repsons hos djur, inte faktiska beskrivningar som kan definieras eller specificeras.

 3. ”Vilket Peterson besvarar som felaktigt, snarare kan man antas vara centrist. ”

  Alla centrister är högerfolk i garderoben, precis som libertarianer. Antalet ”libertarianer” ökade stort när W ställde till problem för varumärket och det ansågs som fult och bonnigt att vara regelrätt konservativ.

  George Will vill beskriva sig själ som ”center” men är GOPs lydiga slav och propagandamegafon ut i fingerspetsarna när det kommer till kritan.

  Chuck C Johnson får inte prata om allt han vill var han vill. Det får inte islamister heller. Om man bjuder in islamister att prata på typ en nobelmiddag så blir folk upprörda eftersom det ger exponering och legitimitet till dåliga personer vi vill ha färre av, inte fler. Bjuder man in homofober eller kvinnohatare att prata om vadsomhelst varsomhelst så kommer folk till skada och då vill de se till att eventet inte sker. Attacker skapar motattacker. Acceptera konsekvenserna av att du attackerar människor.

  Använder man yttrandefrihet till onda eller sadistiska syften så kommer folk gilla yttrandefrihet mindre.

  Ni kan ju inte ens ge bevis på att mer yttrandefrihet ger bättre samhällen efter att en viss nivå av yttrandefrihet passerats. Vore Sverige bättre om pedofiliförespråkare som Breitbarts redaktion kunde disktuera om barnknullande ska vara lagligt på Medborgarplatsen utan att få ägg kastade på sig? Skulle vi bli smartare och mer utvecklade om vi diskuterade dödsläger för romer på SvDs ledarsida utan att det blev ramaskri? Hur kan någon av er kultmedlemmar bevisa att det är för lite yttrandefrihet som det är, snarare än för mycket?

 4. Axel Edgren utmärker sig igen…
  Invektiv och dagisfasoner är hens varumärke.
  Vettigt samtal,knappast
  Axel vrålar högst när hens argument tryter.
  Vill du Axel ha en kommunistisk diktatur i Sverige?
  Är det ditt drömsamhälle?

 5. ”Invektiv och dagisfasoner är hens varumärke.”

  Jag har inte tvingat Breitbart att försvara sex med barn.

  ”Vill du Axel ha en kommunistisk diktatur i Sverige?”

  När en högerman ställer en sådan fråga kommer högermannen bara höra ett svar oavsett vad man svarar.

 6. @Axel Edgren:

  ”Hur reagerade Yttrandefrihetskultens överstepräster när Trump hånade yttrandefriheten med Duterte på presskonferens?”

  De som du kallar så reagerade ungefär så här:
  https://www.city-journal.org/html/real-war-science-14782.html
  Och så här
  http://beta.latimes.com/opinion/opinion-la/la-ol-progressive-left-war-free-speech-20140604-story.html
  Även så här
  https://www.nytimes.com/2016/08/07/education/edlife/fire-first-amendment-on-campus-free-speech.html
  Samt så här
  http://www.dailycal.org/2017/07/09/cost-free-speech-campus-spending-protest-management-highest-since-2009/

  På enkel svenska så har Trump inte gjort någonting mot yttrandefriheten. Det är bara det att vissa vänstertyper (och enstaka högertyper av nevertrump-sorten) betraktar allt Trump skriver på Twitter som likvärdigt att Trump tänker göra det med amerikanska staten som verktyg. Anledningen de gör det är enkel att förstå. Till skillnad från MAGA-folket som vill ha begränsad federal inblandning så VILL vänstern staten skall ha en mer aktiv roll i dessa saker – bara inte med Trump som ledare.

  ”Detta var innan Philando Castile m fl. BLM är den mest berättigade kampanjen i världshistorien.”

  BLM är en kommuniströrelse som byter ut burgoise mot vit och proletär mot svart. Kommunismen orsakade 100 miljoner döda av egna medborgare. Begriper du hur många Castlile som kommunismen har på sitt samvete? lär dig hur det där med proportioner fungerar.

  ”Det var tanken på rysk inblandning i och finansiering av en Brexitkampanj också.”

  Tanken på rysk inblandning är fortfarande lika skrattretande. De mest konkreta anklagelserna kommer från att Clintonkampanjen och DNC:s advokatfirma i hemlighet betalade företaget Fusion GSP över 10 miljoner dollar för att skicka brittiske ex-agenten Christopher Steele till Ryssland för att gräva upp smuts på Donald Trump.

  ”Och? Vi har ju fått höra att alla fält som inte handlar om data, fysik, bygga borrar/el och matematik är värdelösa och måste ignoreras i årtionden så vad kan en konservativ tillföra där?”

  Uppenbarligen är en stor orsak att de är så värdelösa just att de i åratal saknat åsiktspluralism. Vad som skall tillföras är alltså bättre förmåga att hålla sig till sanningen och mindre press att tycka lika.

  ”Du kan inte hitta på nya ord för redan existerande dynamik och mänskligt agerande och få det att låta läskigt samtidigt som du håller på med det själv.”

  Som sagt, du har problem med proportionerna. Precis som du har problem att skilja på vad Trump säger och twittrar – och vad han beodrar amerikanska staten att göra.

 7. Pingback: Orwell på riktigt – Lyssna på 22-åriga lärarassistenten Lindsay Shepherds smyginspelade reprimand | Genusdebatten

 8. UPPDATERING

  Campus Indoctrination – The Parasitization of Myth
  16 November 2017, University of Wisconsin-Madison, USA