Hysteriska feminister kanske kunde få en egen ö?
avatar

I krönikan [archive.today] De som enbart tänker på andras liggbarhet kanske kunde få en egen ö? på DN skrev Hanna Fahl:

Nobelpristagaren Tim Hunt anser att kvinnor inte har i laboratorium att göra – deras sexighet och tårar stör. Frågan är hur andra män står ut med att reduceras till sina könsdrifter.

(Inlägget är inte så mycket kritik till just Hanna Fahl, hon är i gott sällskap bland så många andra. Det bara råkade bli den artikeln jag tar avstamp från.)

Det fina med män är att det går utmärkt att prata med dem, istället för om dem. Så gjorde Hannah Lemoine när hon på sitt nu stängda twitterkonto skrev: Seriös fråga till alla män här: vilken bild av den manliga sexualiteten är ni mest trötta på och vilken vill ni framhäva mer?

Hon skrev ett inlägg – väl värt att läsa – om svaren hon fick vilket hon sammanställde i följande lista:

 1. Bilden av mannen som alltid kåt och alltid redo.
 2. Bilden av att det bästa en man kan få här i livet är knulla.
 3. Att män inte kan kontrollera sina lustar utan gör vad som helst för att få ligga.
 4. Att det aldrig visas några individuella skillnader, att det bara finns EN manlig sexualitet.
 5. Bilden av mannen som ytlig, som bara ser kvinnor som vackra och innehållslösa.
 6. Att män inte får vara nakna med barn (tex på badstrand) utan att ses som pedofiler.
 7. Att det bara är män som framställs som ”dåliga på sex”.
 8. Att manlig onani ses som löjligt och komiskt.
 9. Alfahannekomplexet – att vinna över andra män för att få ligga.
 10. Att mäns sexualitet framställs som väsensskild från kvinnors.

Jag – som också frågar män om saker jag undrar över – har skrivit inlägg om ämnet, t.ex. I satyrens tecken (starring Stolle Knölsoft) och angränsande Svenskarnas fredliga våldtäktskultur i två delar. Så, visst är det ett problem med fördomar kring män och deras sexualitet. Men nobelpristagaren Tim Hunt och hans uttalande är för män inte en del av det problemet, för vad var det han egentligen sa:

“Let me tell you about my trouble with girls. Three things happen when they are in the lab. You fall in love with them, they fall in love with you, and when you criticise them, they cry,” [min emfas]

(Artikeln här. Om inte länk finns i citat nedan så är det från denna.)

Han säger uttryckligen att det är hans problem. Har han inte rätt att uttrycka sina känslor och upplevelser? Han äger problemet, så som man gör på den manliga sidan av genussystemet. Där är det individens eget ansvar att hantera sina problem. Den som menar att ”fall in love” inte kan vara ett problem – i synnerhet i yrket – har antingen aldrig varit förälskad eller så ljuger man. Vad gäller kritik så är många kvinnor dåliga på att ta sakkritik (vilket jag skrev om i ett av mina senare inlägg).

Ömtålig! Hantera varsamt! Bildkälla

⇈ Denna sida upp!
Ömtålig! Hantera varsamt!
Bildkälla

Han skämtade – typiskt manlig jargong – om ett högst verkligt problem som vi vuxna måste kunna förhålla oss till och hantera. Det borde inte vara ett problem, för inte är väl kvinnor så sköra porslinsdockor att vi inte tål skämt? Vem bestämmer vad man får och inte får skämta om? Och Tim Hunts skämt hade inte varit ett problem för inte så längesen, men som jag skrivit om tidigare så är kvinnan normen för kommunikation och det som sker idag är att den normen blir allt snävare och intoleransen har ökat lavinartat.

“When Tim is not travelling for work, he does all the shopping and the cooking,” says [Hunts fru, professor Mary] Collins. “He is actually a great cook. Our daughters both prefer his meals to mine. And he is certainly not an old dinosaur. He just says silly things now and again. [min emfas]”

Han är en nördig man, de är just de individerna som ofta har svårigheter att passa in i denna allt snävare norm, därför säger han ”silly things now and again”. Det problematiska är inte att hysteriker drar igång på twitter så fort någon man gör något deras överkänsliga nerver inte klarar hantera, det är deras rätt att opponera sig och göra ”silly things”.

Problemet är att allt för många journalister och krönikörer saknar all form av journalistisk neutralitet och pressetik. De klarar inte av att citera korrekt, förvrider händelser och tar inte in budskap från ”andra sidan”, så som Hunt själv eller de kvinnliga vetenskapsmän som går ut och försvarar honom:

However, several senior female scientists last week came forward to defend Hunt, including the physicist Dame Athene Donald, the biologist Professor Ottoline Leyser, and the physiologist Dame Nancy Rothwell. All three, although critical of Hunt’s specific remarks about women, spoke warmly about his past support for younger scientists of either gender. “Many will testify to Tim’s great support and encouragement for younger scientists, both male and female. Indeed, he has trained and mentored some outstanding female scientists,” said Rothwell. [Här]

Medias agerande i dessa händelser förstärker dreven mot individer, varvid hela samhället med dess institutioner går på äggskal i dessa ärenden:

Hunt is under no illusions about the consequences. “I am finished,” he says. “I had hoped to do a lot more to help promote science in this country and in Europe, but I cannot see how that can happen. I have become toxic. I have been hung to dry by academic institutes who have not even bothered to ask me for my side of affairs.”

Nor has Collins fared well. “My relations with University College have been badly tarnished,” she adds. “They have let Tim and I down badly. They cared only for their reputation and not about wellbeing of their staff.” [min emfas]

Att hela samhället viker sig för dessa gorpande hysteriker på Twitter så att män riskerar sina jobb, det är problemet för män, Hanna Fahl, inte att Nobelpristagare Tim Hunts uttalande skulle reducera män till deras könsdrifter. Tim Hunt är inte det första fallet, tidigare har vi t.ex. det fall där två manliga vänner skämtade med varandra och en kvinna råkade höra skämtet. Vi har kometforskare Matt Taylor som jagades för att motivet på hans skjorta – gjord av en kvinnlig konstnär – ansågs vara sexistiskt.

Varför ska Tim Hunt tvingas att lämna sin post och be om ursäkt? Varför ska Matt Taylor gråtande be om ursäkt för vad han väljer ha för skjorta? Varför attackerar man byggnadsarbetare med propaganda? Eller män för hur de sitter? Vilka tror dessa hysteriska kvinnor att de är, guds utvalda? Tror dessa hysteriska människor att dessa attacker på allt män är och gör inte kommer få allvarliga konsekvenser för kvinnor så vet man inte mycket om män. Det man ser i fall som Tim Hunt och Matt Taylor med manlig levd erfarenhet är att kvinnor utgör en allvarlig riskfaktor och den gör man bäst i att försöka undvika. Det vill säga, det kommer bland annat få konsekvensen att det bli svårare för kvinnor att få hjälp och stöd i yrket från mentorer och att ”hysterisk” i detta nu åter byggs in i den kvinnliga stereotypen.

Hysteriska feminister kanske kunde få en egen ö?

Kommentarer

Hysteriska feminister kanske kunde få en egen ö? — 25 kommentarer

 1. ” Det man ser i fall som Tim Hunt och Matt Taylor med manlig levd erfarenhet är att kvinnor utgör en allvarlig riskfaktor och den gör man bäst i att försöka undvika.”

  Bingo! Exakt så! Eftersom män dessutom är naturliga pragmatiska problemlösare är det fullt möjligt att de även går vidare och börjar arbeta för olika lösningar för att segregera könen på t.ex arbetsplatser och i skolor. Men sannolikt har inte den västerländska mannen varken tid eller energi nog för detta utan det lär väl bli andra som genomför dessa förändringar.

  Vad gäller kvinnor som gråter är detta ett meningsfullt problem inom en del yrken och det gör ofta arbetsplatserna helt olidliga för män. Utan tvekan är det en faktor som bidrar till att en del män helt enkelt inte vill vara med längre alternativt att de lär sig att bli väldigt känslokalla mot kvinnor.

 2. Inte alls förvånad att ett våp som Hanna Fahl känner sig tvungen att utnyttja sin plattform för lite mera manshat. Att lägga band på sig kanske är mer ett manligt sätt men när man ser hur folk agerar i diverse världsdelar så kokar det nog snarare ner till ren idioti.

 3. (Varning: Cynism)
  Har länge trott det var så i Sverige – undvik kvinnor om det går. Nu ser jag att det är lika illa överallt.

 4. Bra skrivet Ninni! Jo, män kommer att bli tvungna att anpassa sig och undvika kontakter med kvinnor som kan vändas mot dem. Dessutom har jag slutat läsa dumma krönikörer som Hanna Fahl.

 5. http://www.independent.co.uk/voices/comment/tim-hunt-resigns-a-brilliant-scientist-is-a-bit-out-of-touch-who-cares-10314424.html

  Oroande utveckling. Vi håller på att få ett olidligt angiverisamhälle. En miljö där inget gott kan skapas, en miljö där ensidighet ses som en dygd, och de enda som frodas är infama skvallerbyttor och krösamajor som Hanna Fahl.

  Fördumningen verkar sakna bortre gräns, först bort med oliktänkande, sen vetenskapsmännen, och sen?

 6. Jag tyckte att det var stor ironi när en radikalfeminist som Fahl undrade vad vi män tyckte om att reduceras till våra könsdrifter. Hela hennes religion går ju ut på att kollektivt skuldbelägga oss män för diverse negativa saker men det har jag aldrig läst att hon har några synpunkter på.

  Tycker också att det är för jävligt att Hunt tvingades bort från universitetet pg.a ett relativt harmlöst uttalande. Det är ingen om begär att alla måste hålla med honom om det han sa men det är ju verkligen ingen grund för att tvinga honom att sluta.

  Det är ju tragiskt att de tvingar en stor vetenskapsman att sluta göra saker
  bara för att han uttalade en politiskt inkorrekt sak.

 7. @Pelle2:

  ”Det är ju tragiskt att de tvingar en stor vetenskapsman att sluta göra saker
  bara för att han uttalade en politiskt inkorrekt sak.”

  En av 1900-talets största vetenskapsmän råkade ut för samma sak:

  James Watson, the world-famous biologist who was shunned by the scientific community after linking intelligence to race, said he is selling his Nobel Prize because he is short of money after being made a pariah.
  Mr Watson said he is auctioning the Nobel Prize medal he won in 1962 for discovering the structure of DNA, because ”no-one really wants to admit I exist”.

  http://www.telegraph.co.uk/news/science/11261872/James-Watson-selling-Nobel-prize-because-no-one-wants-to-admit-I-exist.html

 8. Jag förstår inte de där typernas fascination för begreppet ”bild” och vilken otrolig vikt de ger till det. ”Bilden av mannen som ytlig”…? I typ en film så förekommer det en man som är ytlig – ja-ha… Men vad fan har det med mig att göra? Skulle det liksom var en anklagelse om att även jag är ytlig? Eller skulle det påverka mig så att även jag blir ytlig? De kan inte tänka sig att jag kanske reagera tvärt emot det som en riktig karlakarl gör för att jag tycker han är ett avskräckande exempel?
  De har en alldeles överdriven tro på ordens förmåga, att de fungerar som trollformler, att om någon säger något så blir det så per automatik, som trollformler. Det är sådana där konstruktivister som inte tror att människor och ting har egna inneboende egenskaper.

 9. @Nils D:

  Jag har ofta reagerat på just det där, dvs. hur ofta feminister är ute efter yta och ytligheter. Troligen finns det en koppling till omognad hos dessa fullvuxna kvinnor. Jag förstår att tonårstjejer är fixerade vid yta, men de brukar växa ifrån det. Alla gör det dock inte och för dem förblir det viktigast av allt i livet hur något ser ut. Därför talar de om just t.ex. ”bilden av mannen” i stället för riktiga män. De senare är nämligen alltför komplicerade och mångfasetterade medan ”bilden av mannen” skänker flickrummets enkla trygghet med postern på kändismannen på väggen.

 10. @Nils D: Precis. Vad Tim Hunt säger får stå för honom, det påverkar inte mig överhuvudtaget.

  Reaktionerna däremot, och de andra sakerna som Ninni nämner här, har fått mig att gå ifrån att vara positiv till fler kvinnor på min arbetsplats till att vara tveksam om det är värt problemen. Jag uppskattar starka, kunniga och driftiga kvinnor, men numera verkar det mest erbjudas överkänsliga hysteriska princessor på ärten som väger varje ords möjlighet att vara en personlig skymf.

  Men skulle man sortera bort pga kön så tappar man ju tyvärr inte bara den hysteriska falangen utan även den duktiga. Plus att det ju finns en del motsvarande av manligt kön.

 11. @mr:

  ”Fördumningen verkar sakna bortre gräns, först bort med oliktänkande, sen vetenskapsmännen, och sen?”

  Facit har du i gamla Sovjet, Kambodja, Nordkorea etc. etc.

  Det är vad som kommer sedan. Problemet med vänsterideologier är att de alltid måste ha en motståndare att polarisera mot, och när den ena kategorin är slut måste de uppfinna nya.

  Eller som en vis person en gång uttryckte det:
  ”Vad som är utmärkande för socialism är utrensningarna på den egna sidan.”

 12. @utlandssvensk:

  Bingo! Exakt så! Eftersom män dessutom är naturliga pragmatiska problemlösare är det fullt möjligt att de även går vidare och börjar arbeta för olika lösningar för att segregera könen på t.ex arbetsplatser och i skolor. Men sannolikt har inte den västerländska mannen varken tid eller energi nog för detta utan det lär väl bli andra som genomför dessa förändringar.

  I Sverige har feminismen så omfattande grepp om hela maktelitens korridorer, så att den typen av lösningsvägar är, anser jag, förhindrade. Men, män (eller eg. Maskuliniserade individer) är pragmatiska problemlösare, som du skriver. Blockar man vissa vägar hittar man andra lösningar på sin situation. Därav förväntar jag mig brain drain och men at strike-lösningar, i synnerhet bland 90-talister o senare generationer. Tillsammans med en i övrigt oansvarlig ekonomisk politik så kommer vårt lands ekonomiska system snabbt att krascha.

  Såg denna häromdagen. Intressanta tankegångar, tyckte jag.

  @Patrik:

  Bra skrivet Ninni!

  Tack.

  @Pelle2 och utlandssvensk:

  Det är ju tragiskt att de tvingar en stor vetenskapsman att sluta göra saker bara för att han uttalade en politiskt inkorrekt sak.

  Det är bra mycket värre än tragiskt. Den kompetens som finns i dessa mäns huvud bestjäls från mänskligheten när de inte längre kan överföra sin kunskap till nästa generation vetenskapsmän då de jagats bort av hysterikor.

  Jag tycker inte uttalandet är problematiskt, men det är min åsikt. Oavsett vad man tycker om uttalandet, vad är det för en värld man skapar när man inte kan göra fel utan att slängas på tippen?

  @Grodan Boll:

  Vad med honom?

  @Nils D och Rick:

  Det, att ”bild” är märkligt för er, beror på levd erfarenhet som man. För mig är det mindre märkligt. På kvinnliga sidan, så medför den sociala bestraffningen att normer blir mycket mer tvingande allt för ofta förvånansvärt långt upp i ålder. Därav anses det viktigt att ”bilden” (dvs vad som förväntas av en kvinna/man) är något bra. För mig är det ett feltänkt. Vilken ”bild” man än ”skapar” så är den problem för de individer som inte passar in i den mallen på grund av att vi är individer. Det som skulle hjälpa är att lyfta problemet med den inomhomosociala sociala bestraffningen.

  @Olof Hansen:

  Men skulle man sortera bort pga kön så tappar man ju tyvärr inte bara den hysteriska falangen utan även den duktiga.

  Precis så. De flesta kvinnor jag möter är inte hysteriska porslinsdockor, utan vanliga trevliga människor. Likväl är det risk att vi alla får betala priset. Jag förstår inte att inte fler kvinnor (t.ex. inom media) vänder sig mot detta …

 13. Den så kallade ”sekulära” västvärlden är djup religiös, och bannlysning är ett vanligt straff.

 14. @Ninni:

  ”Såg denna häromdagen. Intressanta tankegångar, tyckte jag.”

  Ja, väldigt bra! Rom hade jag hygglig koll på, men det var ett friskt perspektiv på Islam.

  Nu är det VÄLDIGT stora ämnen och utrymmet för alternativa förklaringar är närmast oändligt men det känns som att det ligger en del i teorierna som han presenterade.

  Samtidigt är det väldigt nedslående, dvs. det förefaller svårt att göra så mycket åt saken. Alla får väl rädda sig bäst de kan……

 15. Kom att tänka på vad John Cleese sa i filmen ”Konsten att irritera folk:
  This ruthless concentration on one’s self is a successful irritant widely practiced by women. A friend of mine once demonstrated this to me at a large party. He stood in the middle of the room and said very loudly, ”The trouble with women is that they always take things personally.” Four women immediately replied, ”Well I Don’t.”

 16. @Kristian:

  ”Den så kallade “sekulära” västvärlden är djup religiös, och bannlysning är ett vanligt straff.”

  Det ligger mycket i det, tror jag. Som de flesta andra svenskar har jag alltid uppfattat mig som väldigt sekulär och har genomgående betraktat religioner som något som bör bekämpas. Fast jag känner mig inte alls lika säker längre.

  Visst, det finns en massa problem med kristendom men samtidigt verkar folk inte kunna leva utan något som liknar ett religiöst system och erfarenheterna hittills indikerar starkt att det som kommer istället tenderar att vara sju resor värre. Kommunism är kanske det bästa exemplet men den kulturmarxismen vi nu ser i t.ex Sverige verkar också leda till katastrof, även om det inte alls sker med samma brutala medel.

  Frågan är om inte det absolut sundaste samhället som existerar i dagens västvärld är Amish folket?

 17. @Utlandssvensk:

  Samtidigt är det väldigt nedslående, dvs. det förefaller svårt att göra så mycket åt saken.

  Ja, det var min första känsla med, uppgivenhet. Men sen när jag låg och skulle sova så tänkte jag ett varv till … kolla hur de arbetar, hur man använder sin samlade intelligens och liksom tar som byggklossar, analyserar, tänker, kritiserar, förkastar, gör om … mycket konstruktivt.

  Och det gäller ju hela ”vår sida” worldwide, vi analyserar, förhåller oss till fakta, vänder, vrider och försöker förstå.

  Det som skiljer i vår tid och därmed vår situation, mot de andra exemplen är tillgången till internet och ett hyggligt öppet samhälle. Därmed även möjligheten att samarbeta för att bli en kraft som kanske kan påverka händelseförloppet. När jag ser så många kloka tänkare (GWW m.fl.) som liksom tillsammans utgör en massa, då får jag hopp igen.

 18. Jag måste tillstå att jag med en viss fascination tittar på hur Sverige faller som nation,ungefär likt en person som inte kan låta bli att klicka på det där otäcka klippet och måste se.
  Alltför många förstår inte att det tar lång tid att bygga upp ett välfungerande samhälle och att det kan gå snabbt att rasera det.Jag gissar att många tror att eftersom man växt upp i detta samhälle så kommer det alltid bestå,man glömmer då bort att Sverige konkurrerar på en globalmarknad där man som en liten nation ska vara rädd om nyskapande och egensinniga personer som kan hjälpa landet i konkurrensen oavsett om det gäller t,ex forskning eller företagande,vi i Sverige kan inte som andra stora länder t,ex USA dammsuga världen på kompetenta personer när utbildningsväsendet fallerar eftersom vi inte har dom ekonomiska musklerna för detta,därför blir den svenska politiken än mer märklig att dessa få kompetenta personer inom forskarvärlden vi får fram ska inte bara begränsas av ekonomi dessa ska även åläggas tankeförbud och politisk styrning där även alltmer av den kraftigt begränsade kassan går till nonsens forskning dvs vi har flera saker som samverkar och kraftigt hämmar forskningen i Sverige.Om man tror att detta ska göra Sverige till en spjutspetsnation för framtiden så kan jag bara säga lycka till.
  Förövrigt om Tim Hunt om ett samhälle tycker att ett par skämtsamma ord har större betydelse än åratal av forskning så visar det hur djupt samhället sjunkit i det postmodernistiska träsket,där ord är viktigare än gärning.

  .

 19. Mmm…”Vi hatar dig så mycket vi skall slita dig i stycken!” Det är godkänd könshumor. På partinivå. Och sån fin poesi dessutom…
  Se upp!

 20. @michael:

  Jag måste tillstå att jag med en viss fascination tittar på hur Sverige faller som nation,ungefär likt en person som inte kan låta bli att klicka på det där otäcka klippet och måste se.

  ”Circling the drain,” sade Carlin.
  ”When you’re born in this world, you’re given a ticket to the freak show. And when you’re born in America, you’re given a front row seat. ”

 21. @Ninni
  Mest en reflektion på att dockor med rodnande/svulstiga vulvor tydligen gått från att vara kontroversiellt, till att vara feministiskt och mainstream =)