#Fittstim #Fittstim #Fittstim – Hur Belinda Olsson visade vad Feminismen står för
avatar

Så har första avsnittet av Belinda Olssons serie ”Fittstim – Min kamp (SVTPlay)” sänts på SVT. Rent praktiskt bestod Fittstim av att Olsson tittade tillbaka till sin ungdom som feminist för att sedan undersöka de feministiska frågor som dominerar agendan idag och sätta feminismen på prov för att se om den håller. Det gör hon bland annat genom att fråga olika äldre feminister som Gudrun Schyman och Ebba Witt Brattström

”Är feminismen på rätt väg”?

Låt mig nu ge en jämställdistisk betraktelse av resultatet

Med denna frågeställning ådrog hon sig en storm av kritik i media och på twitter som säger mer om dagens feminism än programmet någonsin kan göra. En vanlig invändning som vi har riktat mot feminismen är att den inte gör upp med sin radikalism. Nu när Belinda Olsson som första proffsfeminist försökt göra det är det bara att bedöma reaktionerna. Ett axplock:

DN – Catia Hultqvist – ”Fittstim min kamp” får mig att undra om det inte är SVT som har spårat ur.

Svd – Hätsk kritik mot Fittstim – Min kamp

SvD – Ramqvist kritisk till Olssons Fittstims-program

GP – Realtidsraseri mot Fittstim på Twitter

(sökning #Fittstim)

GP – Belinda Olsson och SVT dumförklarar tittarna

Sydsvenskan – Belinda Olsson åker vilse i verkligheten

Ystads Allehanda – Belinda, Välkommen till en av feminismens gräsrötter

BeMSk4fIUAIo0iC

Bild: Twitter #Fittstim

Är det någon som efter läsning av ovanstående fortfarande tror att det är tillåtet att säga vadsom helst och att feminismen handlar om jämställdhet mellan män och kvinnor? Det jag ser är postmarxistiska maktstrider om ”problemformuleringesprivilegier” och ”offerstatus”.

Vem är det riktiga offret? Vem är den riktiga feministen? Vad är tillåtet att säga? Är det här okej? Är det här okej? Är detta enligt reglerna? Skall vi acceptera det här? Vad tycks om bilden till höger som sprids på Twitter? Ger en rätt bra bild av feminismens självbild?

Twitter har förvandlats till ett kommunistiskt stormöte av 70-tals modell. Senast det hände var i Gräv13 debatten och då var måltavlan Janne Josefsson. Ett annat exempel hittar vi i den samling av de grövre reaktionerna mot Belinda Olsson på Twitter som samlats i ett inlägg av ”Det fina hatet” (Men givetvis kallas inte Belinda Olssons kritiker för ”Hatare” i media.

Elvira Kivi – Trodde Belinda Olsson var programledare, inte helt bortkommen jämställdist? #fittstim var ytligt, osakligt, ynkligt, dåligt #fempol

Maria Sveland som sett alla tre avsnitten av Fittstim kommenterar programmet i ETC under rubriken ”Driver du med mig Belinda Olsson?” I en någon slags 100 meter Guilt By Association lyckas hon hinna få in både sexuellt våld och polisens REVA-projekt. Oklart vad det har med Belindas serie att göra. Det verkar mest handla om att slumpmässigt plocka saker som brukar få folk upprörda.

Jag ser de tre avsnitten av Fittstim – min kamp och blir alltmer nedslagen.

Maria Sveland var inbjuden till debatt med Belinda Olsson i Sveriges Radio StudioEtt ”Feminismen, Kvinnorna och Debatten” men avböjde. Istället kan man höra en upprörd, ja rentav kränkt, Ida Östensson från Crossing Boarders såga Belindas initiativ. Det här är inte vad feminism är för henne. Belinda har missförstått allting.

Samma argument används på Bosse, 50-årig man som dyker upp på Ring P1 ”Var är feminism idag”? Han anses givetvis också ha missförstått vad Feminism står för. Han säger han absolut inte är feminist. Programledaren Sofie anser han missförstått alltihop. Han och Belinda och alla andra. Vi har ingen koll. Bara de upplysta har koll.

Programledare Sofie: I mina öron låter du som en feminist!

– Nej, det är det sista jag är. Feminist är ett sånt laddat ord. Och ingen förklarar i en debatt någon gång vad en feminist är. Men den som tycks vara feminist, en kvinna, tycks vara bitter, besviken på män, vill befrukta sig själv och leva utan män. Det är den bild samhället ger.

Så här blir det när man kombinerar absolut moralisk överhöghet med symboliskt värde.

Då kommer ideligen kritik mot symbolen – varumärket – att besvaras med att ”man ju förstör allting” bara genom att ställa frågor. På SVT-debatt hittar vi Sara Abdollahi med frågeställningen ”Varför utgår SVT från en sårad vit kulturfeminist?”. Identitetspolitiken har blivit gud och kvaliteten av TV bedöms genom att man sitter och letar ”sin sort” eller eventuellt någon sorts person som bedöms särskilt intressant ju färre till antal de är.

I första avsnittet kunde inte jag se en enda transperson så långt ögat kunde nå. Det tog hela 49 minuter innan en rasifierad person syntes. Hela avsnittet är cirka en timma långt

Behöver jag ens säga att Genusfolkets Kawa Zolfagary är på samma identitetspolitiska spår? Dela upp världen i grupper. Gör varje grupp till ett eget intresse vars intresse kränker någon annans intresse. Gör dig själv till den som förespråkar den svages intresse: Klart!

#fittstim var cisnormativt, heteronormativt, vitt och till för medelklassen. Det är Belinda Olsson som spanar på sig själv, inte feminismen.

Vi har även fått in det första mordhotet. Hos Lady Dahmer skriver Azze:

Hon ska ha en dolk i ryggen

I sitt svar tilll kritikerna som publiceras på SVT under rubriken ”Jag lyckades väcka feministdebatten” så menar Belinda Olsson att hon är glad att Fittstim diskuteras på så många olika plattformar. Hon ger även en känga åt Maria Sveland och Co.

Det går inte att stämpla alla meningsmotståndare som vita kränkta män, kvinnohatare eller antifeminister. Men det är inte första gången Maria Sveland anklagar mig eller andra feminister för att vara antifeminister.

I något av det mest misslyckade svar man kan föreställa sig skriver Marimba Roney i Aftonbladet att ”Belinda och jag lever i helt olika världar” Redan i inledningen så lyckas Marimba Roney göra bort sig så till den grad att Josefine Utas från Mp kommenterar hennes inlägg på twitter med följande klockrena respons.

Finn två fel: ”Feministfitta” sägs till person med ”Mannen – en biologisk olycka?” på väskan

Underbart att se det finns sunt förnuft någonstans i debatten. Stort tack till Josefine Utas för den kommentaren. Nåväl det verkar dock som upprördheten är begränsad till skyddade rum för när Belinda Olsson dyker upp i studion på SVT Debatt går det betydligt lugnare till och det är betydligt fler personer som håller med om saker Belinda Olsson säger.

Och de flesta av oss har inte ens sett Del 2 än. Ordet är fritt

Youtube – Fittstim Del 1

Youtube – SVT Debatt om Fittstim

Kommentarer

#Fittstim #Fittstim #Fittstim – Hur Belinda Olsson visade vad Feminismen står för — 46 kommentarer

 1. Jag läste också Svelands artikel på etc och reagerade på att hon tyckte att de påstådda hoten mot Pär Ström skulle granskas för att det hade framkommit att han överdrev. När hon själv satt och pratade i tv om hoten hon var utsatt för, då var det inte så viktigt med att granska dem.

 2. Pingback: Besvikna feminister | WTF?

 3. Konstaterar kallt att orden ”djup” och ”verkligheten” betyder någonting annat för feminister än oss andra.

  Men reaktionerna är slående, och ändå har hon bara petat på monstret.

 4. ”allra mest bråkade vi med Lundell, säger hon. Men … vi bråkade mest med varann. Fast det vill ingen av författarna kännas vid för återigen: paketering. Det är inte smart att tala om det faktum att ett gäng unga kvinnor bakom en feministisk bok inte kunde hålla sams. Gänget delades snabbt upp i olika fraktioner, de coola, de ocoola, de smarta (paketering) och de osmarta. Det var ett jävla tjafs för att ens lyckas få med alla på en gruppbild för vissa dök inte upp. Jag minns att jag personligen betalade en av fittstimmarnas taxi för att hon hade missat tåget. Vi bråkade inte alls med Lundell, vi utnyttjade honom bara i PR-syfte. Vi var jättetacksamma för att han började bråka med oss. Det är sanningen. Men PAKETERING!”

  http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/slutstimmat/

 5. ”Identitetspolitiken har blivit gud och kvaliteten av TV bedöms genom att man sitter och letar ”sin sort” eller eventuellt någon sorts person som bedöms särskilt intressant ju färre till antal de är.”
  ( — Komparation av Få Færre blir… Færst ( mycket ovanligt att anvænda ))
  .
  Snygg observation…æven feministeer vill tillhøra en selektiv exclusiv kohort.
  .
  Per Hagman.
  .

 6. LOL den artikeln var kul…Liberal feminist skriver hon att hon ær.
  ”Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Få ämnen är lika laddade som genus och feminism, och på sina håll muttras det om att ”feminismen har gått för långt”.
  Det sista är rent nonsens. Man måste skilja på feminism som ideologi – alla människor, oavsett kön, ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter – och feminismen som rörelse.”
  — Gillar bedre Eriks analys om att det er ”Kattslagsmål” i pressen nu om vem som er mest feminist.
  .
  .
  Per Hagman.
  .

 7. All kritik mot feminismen välkomnas. Tycker bara det är lite skumt att det är en feminist som är programledare. Känns inte vidare bra att bara en feminist får göra program i statlig tv där man kritiserar och granskar feminism.

  Sedan undrar jag varför nästan mer än hälften av artiklarna på SVT debatt handlar om feminism? Tycker verkligen svenska folket feminism är den viktigaste frågan? Eller för vem finns SVT debatt?

  All denna fokus från SVT på feminism känns inte som en slump. Man får betänka att det är valår. Försöker man tvätta bort stämplarna svensk feminism skaffat sig?

  Tror de verkligen att man kan trolla bort 15års misandri inom media? Är de så verklighetsfrånvända att de tror att alla män som de förtalat och hetsat mot ska börja kalla sig feminister och rösta FI?

  Känns som Belindas program är 15 år för sent.

 8. @MiT:

  Relationsvåld som vi vet så är det jämnt fördelat mellan män och kvinnor som är förövare men feminismen har fått samhället att endast se mäns våld mot kvinnor därför satsas en miljard på att hjälpa kvinnor och 0kr att hjälpa män kan feminismen gå för långt?
  Skolan feminismen har fått samhället att tro att det inte är fel på skolan utan eleverna alltså pojkarna vilket gjort att vi i Sverige har bland dom största skillnaderna mellan pojkar och flickor när det gäller resultat kan feminismen gå för långt?
  Psykiatri som är helt anpassat efter kvinnliga normer där feminister säger att det är inte fel på psykvården utan på killar/män som måste göras om och anpassa sig efter vad som erbjuds kan feminismen gå för långt?
  Media där det är helt ok att skriva dom mest nedlåtande generaliserande och kränkande saker om män medans minsta kritik av feminism betyder offentlig skampåle där heder och ära tas ifrån en och där även lögner får förekomma i smutskastnings kampanjer utan att någon ser något fel i detta kan feminismen gå för långt?
  Statistik där man medvetet förvränger den till otjänlighet och ger den resultat som går på tvärs mot vad den egentligen visar och sedan framförs som sanning fast den är en lögn och ingen granskar detta eftersom det är är den heliga kon feminismen som framför den kan feminismen gå för långt?
  Sjukvård enligt socialstyrelsen så får välutbildade kvinnor den bästa vården och lågutbildade män den sämsta kan feminismen gå för långt?
  osv osv osv.
  Kan då feminismen gå för långt den inte bara kan det den har redan gjort det och eftersom feminism inte står för jämställdhet så är den idag det största hindret till jämställdhet.
  Där alla vi som kritiserar den är dom som står för jämställdhet medans feminismen har blivit till en maktkåt pengaindustri som berusats av sin framgång där mäns tillkortakommande och problem är ett störningsmoment i deras enögda svart vita värld av vi och dom.Där deras teorier är heliga och när dom inte passar in i verkligheten så måste verkligheten anpassa sig till teorierna så som alltid när det gäller feminism.Där du människa endast är ett tomt kärl utan personlighet egenskaper eller egen vilja som feministiska postmodernistiska teoretiker anser sig kunna likt en labbråtta utföra experiment på och inte bara dig utan även på din avkomma.
  Och jag måste ha missat den folkomröstningen när vi bestämde att införa statsfeminism och där skolan fick mandat att undervisa(indoktrinera)våra barn i den sanna läran eller så kanske allt bara är en mardröm som jag snart vaknar upp ur för inte kan väl alla dessa stolligheter som sprids i feminismens namn få fäste i ett upplyst land som Sverige eller?

 9. @michael:
  Det gamla ”follow the money” passar alltid in. Det är en ganska vidrig industri där de offrar människor för sina sketna skattestålar. Man mår lite dåligt!

 10. Ett litet Tips till våra svenska massmedier:

  Det kanske skulle vara till fördel för oss alla helt vanliga män, kvinnor, flickor och pojkar i detta landet om den sakliga debatten inte jämt och ständigt kidnappades och drogs ned till kollektivistiskt förljugen apstadienivå och förljugen smutskastning av våra mentalt och intellektuellt underutvecklade kommunistvrak som tex. Sveland och Schyman.

 11. @JustMe:
  Du menar väl ändå att Axel Edgren och Erik Almgren är väldigt lika?

  Dom har samma synsätt på sina medmänniskor, fast i varsitt läger.

  Tänka fritt är större.

 12. Alltså, nu e det fan dags att banna trollet. Han blir bara mer o mer galen för varje dag som går och han yttrar meningar som har mindre och mindre sammanhang o bara mer o mer angrepp på andra. Jag förstår vitsen att ha en liten husneg…. husfeminist att peta på, men den här förstör bara och gör det mindre sannolikt att man får in någon som kan artikulera korrekta meningar.

 13. @Steffen:

  Ha ha… Javisst menade jag Axel, måste ha klickat på fel ”svara”. Jag var väl för upptagen med att låta bli att våldta och då blir ju simultanförmågan lidande. Tack för klargörandet! Big Smile

 14. @MiT:

  ”hoppas någon kör över dina hundar”?! Alltså det där är ju vrickat bortom all förståelse. Värsta faran är inte ens vår kritik, värsta faran är att han får springa gatlopp för att undkomma radikala element från autonoma djurrättsvänstern.

 15. @Pether:

  Äsch, låt Axel hållas. Hans inlägg finns ju här till allmän beskådan. Jag tror fullt och fast att människor är kapabla att se igenom hans kommentarer. Personligen blir jag faktiskt lite nostalgisk när jag läser hans kommentarer. På sjuttiotalet var jag med i KFML(r). Det var en väldigt bra period i mitt liv. Världen var svartvit, jag visste exakt vilka som var goda och vilka som var onda. Gråzoner fanns inte. Kapitalistsvinen, eller Borgarna som en del föredrog att kalla dem var totalt känslokalla och gjorde inget annat än smidde planer på hur man kunde suga ut småfolket för att göra sig själv rikare. Att det var så visste jag för det fick jag lära mig på mötena. Vi kollade vad som skrevs i tidningarna och vad som sades på radio och tv. Sedan försökte vi hitta de ställen där svinen ”avslöjade sig” och sedan skrev vi insändare om detta till olika tidningar (inte helt olikt Axel va…?). Vi var sanningen, de var lögnen, vi gjorde vårt bästa för att förmå småfolket att förstå att de var förtryckta. Härvidlag får man nog säga att feminister har lyckats bättre än vad vi gjorde dock, de har ju lyckats t.o.m. lobba in sig i regeringskansliet. Idag är ju kapitalistsvinen=patriarkatet och småfolket=kvinnor.

  Jag är övertygad om att han hade varit en duktig representant för KFML(r) om han varit med när det begav sig. Det är faktiskt lite kul med Axel, lite som att se sitt barn växa upp. Om jag får vara med om tjugo år så vore det roligt att se var han är då. Kanske det svartvita har blivit lite suddigare? Lite mer nyanserat måhända? Ta honom för vad han är, han växer nog upp till slut. De flesta gör ju det.

  Med reservation för antal kommatecken.

 16. Axel Edgren, det skulle vara intressant att höra vad du tror kännetecknar en antifeminist/jämställdist/feministkritiker.

 17. Kanske någon har länkat till det här förut men jag måste bara få visa upp en helt underbar feministisk kommentas av en skribent i tidningen mama om Beli da olsson.
  Här är den:
  ”Hon utgår från sig själv som vit heterosexuell medelklasskvinna. Hon borde ifrågasätta de privilegier hon automatiskt får av samhället i och med den positionen.”
  http://blogg.mama.nu/kittyjutbring/2014/01/18/mer-belinda/

  Alltså här lyfter feminister i sin frustration och ilska fram hur privilegerd Belinda är som vit hetefosexuell kvinna!!!!
  Är inte det feministiska mantrat att det är vita heterosexuella män som är privilegerade!!!!!!
  WoW!!!!! Feminister erkänner alltså att kvinnor är privilgerade i samhället!
  Det feminismen egentligen menar är att alla som kritiserar feminism är vita, heterosexuella och priviligerade oavsett kön!

  Fortsätt gräv kära feministrar, låt gropen bli allt djupare. Grin

 18. På denna bloggen talas det ju ganska ofta…. om inte VÄLDIGT ofta om yttrandefriheten och allas rätt att få uttrycka sina åsikter nästan hur de vill.

  Ett program på teve visas. En del tycker programmet är bra, andra tycker programmet är skit. En del vädrar sina åsikter offentligt. Både de som gillade det och de som ogillade det. Bra så, det är väl det som kallas yttrandefrihet. So what om någon tycker att Belinda Olsson framstår som en sårad kulturfeminist?

  Jag lovar er om jämställdismen hade blivit skildrad på teve hade det blivit exakt samma reaktion. Vissa jämställdister hade hållit med andra inte. Vissa hade rent av blivit förbannade andra hade blivit positivt överraskade. Därför att ni är inte heller en enhetlig grupp som tycker och tänker exakt likadant. Vilket denna bloggen allt som ofta ger prov på.

  Och det är bra eller hur? Ett sundhetstecken? Ja oder nein?

 19. Har feminismen spårat ur? Nej självklart inte, den frodas och mår bra! Feminismen som ideologi genomgår ständiga förändringar och till skillnad från andra odemokratiska ideologier som ofta är statiska så är feminismen synnerligen dynamisk. Feminismen går en lysande ramtid till mötes.

  Men för jämställdheten ser det betydligt mörkare ut för ju mera feminismen utvecklas ju mer hämmas jämställdheten. Saxade följande kommentar från en artikel i Dagens Juridik som handade om en fader som erhållit den enskilda vårdnaden:

  Gudrun fre, 2014-01-17 14:19

  Detta är helt uppåt väggarna. Patriarkala makstrukturer har således klampat in på en av våra sista utposter. Ska fäder få vårdnad nu också? Känner att jag genast måste ta en jur.kand.

  Jag kan inte föreställa mig något annat än att det är en feminist som yttrat ovanstående kommentar eftersom man inte finner den retoriken i argumenten hos varken jämställdister eller antifeminister.

  Det är alltså på den här nivån feminism skall bedrivas? Någon annan än jag som noterade tankevurpan där om patrirkatet som klampar in på en av feminismens sista utposter? Menar Gudrun att ”förtrycket”ökar om fäder tilldöms vrdnad? Min personliga är den att hade dt verkligen funnits det förtryck och den könsmaktsordning feminister gärna påtalar men har synnerligen svårt att redogöra för så skulle inga mödrar alls ha vårdnaden.

  Artikeln i Dagens Juridik:
  http://www.dagensjuridik.se/2014/01/hovratt-ger-pappa-ensam-vardnad-om-dotter-efter-atta-ar-mamman-har-saboterat-umganget

 20. Jenny
  Du har inte så mycket erfarenhet av varken feminism, antifeminism eller jämställdism hör jag.
  Det som är karaktäristiskt för feminism är rädslan att utsättad för kritik oavsett om det kommer utifrån eller från de egna leden. Personangrepp är mer regel än undantag mot dess kritiker vilket det finns många exempel på.
  Bland jämställdster eller antifeminister så som jag själv hellre kallar mig finns inga föreställningar strukturer och könsmakt som måste försvaras till varje pris så att inte hela ideologin ska falla sönder som ett korthus och därför skulle det omöjligen kunna bli en liknande konflikt eller liknande personangrepp pga rädsla vilket vi nu ser bland feminister.
  Vi här representerar 95% av sveriges befolkning medan feminismen de övriga 5procenten.
  När få har så mycket makt att försvara blir det alltid fulspel.
  Förstår du skillnaden Jenny?

 21. @JD:

  Så det är därför det finns särartsfeminism, likhetsfeminism, statsfeminism, radikalfeminism, nazifeminism och fan-och-hans-moster-feminism? För att de är rädda att korthuset ska falla? Det är inte bara ett korthus, det är flera. Du är helt ute och cyklar. De kritiserar varandra hela tiden. Vilket är bra eller hur?

  När antifeminismen slutligen tar steget ut i offentligheten och gemene man ska säga sitt då kommer antifeminismen också att bli kritiserad. Inifrån och utifrån. Och då kommer likhetsantifeminister, särartsantifeminster, naziantifeminister, statsantifeminister, radikalantifeminister och fan-och-hans-moster antifeminister se dagens ljus. Och bra det, det skulle ju bara bli en stagnerad sörja av alltsammans annars.

 22. @jenny:

  ”Ett program på teve visas. En del tycker programmet är bra, andra tycker programmet är skit. En del vädrar sina åsikter offentligt. Både de som gillade det och de som ogillade det. Bra så, det är väl det som kallas yttrandefrihet. So what om någon tycker att Belinda Olsson framstår som en sårad kulturfeminist?”

  För att summera problemet så är det inte svaren Belinda gav som de kritiserar, det är frågorna hon ställde. Sedan Ali Esbati började mantrat ”våga vägra debatten” så har en viss politisk hemvist sagt att vissa frågor skall undvikas att ställas.

  ”Jag lovar er om jämställdismen hade blivit skildrad på teve hade det blivit exakt samma reaktion. Vissa jämställdister hade hållit med andra inte.”

  Vi hade kunnat ifrågasätta slutsatser, vi hade inte bråkat om huruvida en viss fråga är okej att ställa. Det är en viss skillnad mellan att ge andra svar och att försöka skjuta ner debatten.

  ”Vissa hade rent av blivit förbannade andra hade blivit positivt överraskade. Därför att ni är inte heller en enhetlig grupp som tycker och tänker exakt likadant. Vilket denna bloggen allt som ofta ger prov på.”

  Här på bloggen handlar det påfallande ofta om att ge bättre svar på frågorna som ställls. Därefter kan andra personer ge andra svar. Typiskt exempel var när Torstensson tog upp manlig sexualitet. Jag poängterade rätt tydligt att det var ett svårt ämne och en framgång att överhuvudtaget få till stånd en diskussuion.

 23. @jenny:

  Feminism handlar om att alla ska ha samma grundsyn oavsett om det handlar om särartsfeminism eller någon annan toeretisk form av feminism. Grundsynen är att kvinnor är strukturerat underordnade män och att kampen enbart handlat enbart om kvinnors upprättelse.
  Antifeminism vilket helt enkelt är motsatsen till feminism , handlar om båda könens lika värde och att inget kön förtjänar den särbehandling som feminismen grundas på.
  Att du uttrycker dig i meningar som att ”när antifeminismen kommer ut i offentligheten” visar att du inte har förstått någonting om feminism eller motsatsen till feminism. Feminism är en liten del av det som handlar om jämställdhet medan det du syftar på som ska komma ut i offentligheten redan är ute i offentligheten och kallas jämställdhet. Antifeminism är motsatsen till att begränsa jämställdhetsfrågor på det sätt som feminismen gör. Dvs antifeminism vilket handlar om båda könens rättigheter existerar och diskuteras redan i offentligheten och så har det varit i flera tusen år.

 24. @JD:

  Antifeminism vilket helt enkelt är motsatsen till feminism , handlar om båda könens lika värde och att inget kön förtjänar den särbehandling som feminismen grundas på.

  Eeeh? Nej, antifeminism handlar om att vara mot feminism, i övrigt finns ingen gemensam nämnare mellan olika sorters antifeminister. En antifeminist kan vara förvisso vara jämställdist av det slag du beskriver, men rent ideologiskt är jämställdismen nära släkt med den klassiska liberala feminismen, med tillägget att den även inkluderar mansfrågor. Man skulle kunna säga att jämställdismen är ”antiradikalfeministisk”. Och mycket riktigt blir även liberala feminister som Sakine Madon och nu Belinda Olsson, kallade antifeminister av radikaler som Maria Sveland.

  Men de flesta antifeminister tillhör mer chauvinistiska grupperingar som tycker att kvinnor hör hemma vid spisen. Även dessa grupper har ganska lite gemensamt med varandra, det kan vara allt från frikyrkopastorer och imamer till getto-rappare och MC-knuttar.

 25. @Bashflak:
  En förutsättning för jämställdhet är att könen vägs lika. Därför är antifeminism (ett tydligt ställningstagande mot feminism) en förutsättning för jämställdhet. Om man sedan kallar sig jämställdist eller bara säger att man är för jämställdhet saknar betdydelse i mina ögon.

 26. @The Perfect Man: ”Axel Edgren, det skulle vara intressant att höra vad du tror kännetecknar en antifeminist/jämställdist/feministkritiker.”

  Simpelhet, ressentiment och antingen liberala, fascistiska eller borgerliga tendenser.

 27. Axel Edgren.

  Har sett dig här ett tag nu och du är konstant otrevlig, hätsk och arg. Låter inte som du håller dig inom könsrollen man. Män brukar ju tygla sina känslor och vara vana vid skit. Jag är faktiskt förvånad över att män inte klagar mer än de gör, men samtidigt så vet jag att det har ingått i vår könssocialisering och sen tror jag att könssocialiseringen i sig beror på konskekvenser av att kvinnor har en livmoder och att vi män vill ha åtkomst till denna genom ett sorts sexuellt spel. Nog om detta.

  Innan du förklarar med källor, vad det är som är så farligt med vår sida av historierna, så skulle jag vilja fråga dig en sak. Tror du inte på att kvinnor som grupp har en sexuell makt över män? Jag tycker det tex är väldigt olyckligt att män inte kan gifta upp sig. Det har vi i princip ingen chans till alls. Om vi inte tar för oss vid dejting osv så är vi körda om vi inte har ett jobb som kan väga upp situationen.

  Kvinnor bedöms utefter skönhet och män är mer sexfierade än kvinnor, det är jag den första att hålla med alla radikalfeminister out there om, faktum är att det är detta vi jämställdister KONSTANT säger och dessutom anger källor kring !

  Men våra analyser stannar inte vid ett sådant konstaterande, utan går vidare till att ställa marknadsekonomiska frågor kring detta. Om person A vill ha en sak mer än vad person B vill, då har B bättre förhandlingsläge.

  Jag försöker verkligen förstå dig, bortom alla dina kränkande kommentarer. Ska vi diskutera detta så kan du väl tagga ner lite. Vi vill väl nå en förståelse för varandras ståndpunkter och se vem av oss som eventuellt har en felaktig förståelse av världen. Du har inte gett oss några anledningar att tro att det du säger stämmer. Man slutar läsa när du skriker fascist och svin. Det kan vara du som har fel och det kan vara en jämställdist som har fel, men låt oss diskutera det sakligt .

  Som jämställdist inser jag att de flesta män gillar vackra kvinnor, kan tänka sig ha sex med mindre attraktiva kvinnor. De flesta kvinnor gillar produktiva män, kan inte tänka sig ha sex/förhållande med ej produktiva män i samma utsträckning.Jo, om dom är badguys.Den man som är både rik och badguy kommer vara mer het i ovannävma förhandlingssituation.

  Det här bildar ju kompotten för en verklighet där kvinnor tävlar i utseende, och straffar de kvinnor som ej tävlar, och män tävlar mot andra män. Det föds fler vackra kvinnor än det föds män som har förmåga att bli rika, så startpositionerna är ojämna från början när det gäller förhandlingar kring att skapa sig ett drägligt liv.De flesta män och kvinnor vill detta oavsett politiskt system.

  Du har utgångspunkten att ett drägligt liv är jobb och karriär och bara kvinnor får det så är vi jämställda. Problemet är bara att det stämmer inte, dessa kvinnor är i högre grad singlar, inte för att dom inte kan hitta en man, utan för att dom inte kan hitta en man som är bra nog. Det i sig blir förklaringen till att män enbart tar ut 25 % pappaledighet. Vi har inte ju ingen chans att både ha en kvinna som vill föda våra barn. Dels att mjuksmän säkert sällan blir valda, och dessutom att männen från början var längre komna i karriären och lönemässigt. Och för att kvinnor gärna vill vara hemma med sina barn. Att män är längre komna i karriären beror påa tt kvinnor vill ha en fyra år äldre kille, de jämngamla var inte intressanta?

  Jag som jämställdist tycker det är rätt jobbigt att männens nackdelar inte belyses i debatten medan vi i 40 år har diskuterat kvinnors problem. Tycker du det är orimligt att resonera som jag ?

 28. ”Tror du inte på att kvinnor som grupp har en sexuell makt över män?”

  Nej. Jag vill inte vara attraktiv för kvinnor, utan för en enda person åt gången.

  ”Jag tycker det tex är väldigt olyckligt att män inte kan gifta upp sig.”

  Det borde ingen kunna göra, enligt mig. Det ska inte behövas och inte premieras.

  ”Det föds fler vackra kvinnor än det föds män som har förmåga att bli rika”

  Synd för de lata men snygga kvinnorna dårå.

  ”Jag som jämställdist tycker det är rätt jobbigt att männens nackdelar inte belyses i debatten medan vi i 40 år har diskuterat kvinnors problem. Tycker du det är orimligt att resonera som jag ?”

  Jag vidhåller att mäns problem löses med socioekonomisk vänsterpolitik och att kvinnors problem gentemot omvärlden löses med jämlikhetssträvande politik.

 29. Pingback: Fittstim – Min kamp (del 1) | En stilla undran

 30. Pingback: Jens Spendrup vs Mediefeminismen – Vad är feminism? Svar: REGLER för att passa in i gruppen | Genusdebatten