Fantastiska diskussioner om Mansfrågor från Kanadensisk TV
avatar

Om några timmar kommer alla diskussioner att handla om kvinnor så därför passar vi på att publicera ett par mycket viktiga diskussioner om män, manlighet och mansfrågor från TV Ontario. Från TV-programmet ”The Agenda with Steve Paikin”

The Meaning of Man

Medverkande: Jordan Peterson, professor i psykologi, Marc Regnerus professor i sociologi, Micah Toub, relationskolumninst på The Globe and Mail och John Intini, Senior Editor för Macleans Magazine

Singing the Masculinity Blues

Medverkande: Michael Reist pensionerad lärare, Adam McPhee styrelseledamot i Canadian Association for Equality, Todd Minerson, VD för The White Ribbon Campain, Jordan Peterson, professor i psykologi. Russell Smith, författare.

Kommentarer

Fantastiska diskussioner om Mansfrågor från Kanadensisk TV — 25 kommentarer

 1. Woohhoo! Både nyanserat och självkritiskt, trots ett strikt mansperspektiv. Hade inte funkat i Sverige, här hade denna diskussion haft ett strikt kvinnoperspektiv.

  Jämför Dahls mansutredning som har perspektivet ”Hur ska vi få män att bli lydigare feminister?”.

 2. @Defender:

  Detta är Sverige.

  NRK producerade Hjernevask. Dansk TV producerade kulturprettona som recenserade nakna kvinnokroppar till en konjakskupa. Isländsk TV har färre tittare än svenska Sydnytt. Finsk TV har arvet från WW2 och tacksamheten till männens uppoffringar. Rysk TV, no comments.

 3. Lol, det andra längre programmet är mer debatt än samtal. En av snubbarna bär på övertygelsen Tabula Rasa och får sina fiskar varma av jämställdisterna.

 4. 20-25 min in i andra programmet pratas om pojkars förståelse av mansrollen. Min son är en ’mjuk’ pojke som redan när han var 5 kom till insikt om att han aldrig kommer att ha en chans i fotboll, då de andra killarna på dagis inte vill ha honom i laget, för att han aldrig klarar att hålla kvar bollen när motståndarna forecheckar (en ishockey-term, jag vet men ni fattar poängen). Häromdan var han deprimerad för att han ”inte var pojke på rätt sätt”. Både imponerande och tragisk insikt för en 6-åring.

  Men han är betydligt smartare än sina jämnåriga, han har god chans att bli börsbolagsdirektör som sin farfar, det märks redan nu. Som 6-åring kan han molekyler, multiplikation och andra prylar som barn normalt inte lär sig förrän mellanstadiet. Jag kunde förvisso läsa och skriva i hans ålder, vilket han inte kan, men hans naturvetenskapliga kunskaper hade jag inte.

  Han har även otrolig social kompetens, sprider solsken och glädje omkring sig 95% av tiden, låter sig inte luras eller utnyttjas av falska vänner och blir nästan dagligen spontant kramad av kompisar av båda könen på dagis för att de gillar honom. Problemet är att han ändå tidvis saknar självförtroende.

  Vad ska man säga, ”Var snäll mot den nördigaste killen i din klass, för han kommer att bli din chef när ni är vuxna”? Hur övertygar man en 6-åring om att han kommer att bli den killen?

 5. Nu har jag sett andra videon också. Riktigt hög kvalitet på samtalet, lite som Belinda Olssons tjejmiddag i Fittstim episod 3, fast män emellan och ur ett mansperspektiv. Och utan vinpimplande eller skitsnack om de andra debattörerna på tjejtoan.

  Båda sidor (ren Tabula Rasa vs kombo arv/miljö) mötte både tuggmotstånd och god ton i samtalet. Något vi verkligen saknar i svensk media.

 6. Jag har lagt märke till en sak i denna sorts debatter. När ”feministiska” män (här var det bara män) pratar om könsskillnader blandar de ofta (för att inte säga alltid) ihop generella könsskillnader mellan grupper med olikheter mellan individerna.

  De verkar helt sakna insikt i kvantitativa resonemang. När den ena säger ”män är mer X än kvinnor” verkar de höra ett kvalitativt påstående och tro det betyder alla män är på ett sätt och alla kvinnor på ett annat. Det kommer den sortens svar hela tiden.

  Är de så okunniga på ämnet som de verkar eller spelar de dummma för att slippa svåra frågor? De verkar ju i praktiken bara undvika att tala om könsskillnader. Alltså inte erbjuda egna alternativ utan aktivt undvika att säga någonting – om någonting.

 7. @Bashflak:

  ”Dom som påstår att porr sänker priset på sex har nog aldrig haft riktiga förhållanden”

  Den som påstår att porr inte sänker priset på sex har nog aldrig umgåtts med kvinnor på ett ärligt sätt. Inte bara porr sänker priset på sex det är lika sant att dataspel sänker priset på sex. All konkurrens tvingar fram en prissänkning och den främsta orsaken detta sker med sex är att jämställdhet och feminism gjort kvinnor mer selektiva och mindre benägna att ”settle”.

  Detta innebär att det är fler killar de aldrig skulle kunna tänka sig ha ihop det med. Innan saker som porr och dataspel så skulle de killarna ändå finnas kvar och balansera ”kärleksspelet” – men i takt med att de killarna som tjejer ändå inte vill ha får roligare alternativ än att nobbas så försvinner de från spelplanen. Exempelvis Nördkulturen är ju helt dominerad av killar.

  Resultatet blir att det i realiteten är fler kvinnor än män. Givetvis sänker det priset på sex. När det exempelvis är 3 tjejer som vill ha samma kille då kommer minst en av dem att erbjuda honom sex på en gång bara för att bräcka de andra två. Sex tappar allt värde för killar som ändå inte upplevs attraktiva och sex blir billigt som tusan för den minoritet killar som tjejerna känner de vill ha.

  Titta på Anita Sarkeesian-debatten. Hela grejen handlade ju om hur nördkulturen inte attraherar kvinnor. Inte försöker attrahera kvinnor. Objektifierar kvinnor som sexobjekt. 95% av alla som diskuterar ämnet saknar kunskap om nördkultur eller är manliga feminister som bara vill bättra sina egna kvinnoaktier med förakt mot allting som intresserar män mer än kvinnor.

 8. Var det någon som förstod vad den där författaren som förnekade biologiska skillnader mellan könen egentligen hade för argument? Sedan verkade psykologiprofessorn (som hade argument) slå över åt andra hållet, medan en tredje snubbe mycket riktigt påpekade att det är både och.

  Vad gäller oförståelsen av kvantitativa resonemang bland biologiförnekare (och andra) brukar en del, när de blir pressade, tala om ”självuppfyllande profetior”… Nu är ju biologiska (och andra) fakta inga profetior, men de menar förstås att vi inte ska tala om sådana skillnader eftersom de blir självförstärkande. Den risken finns förstås, men det gör även risken att människor kvoteras bort från saker de faktiskt vill syssla med. Här kommer det svart-vita tänket tillbaka: ”Profetian” är alldeles självklart det värsta, därför förnekas biologin, vilket även gör att andra människor som bara får höra denna ”sanning” inte själva kan reflektera över riskerna.

 9. @Erik:

  ”De verkar helt sakna insikt i kvantitativa resonemang. När den ena säger ”män är mer X än kvinnor” verkar de höra ett kvalitativt påstående och tro det betyder alla män är på ett sätt och alla kvinnor på ett annat. Det kommer den sortens svar hela tiden.”

  Jo, det där är otroligt irriterande, att de hör/läser alla påståenden om ”kvinnor/män är/gör” som ”KVINNA/MAN är/gör”, alltså som deterministiskt essentialiserande. Jag tror att det beror på att de uppfattar alla tankar om kön, som faller utanför tabula rasa/allt är social konstruktion/kvinnor vill bara ha jämställdhet, som påståenden hur vi BORDE vara, fast det som sägs mera handlar om vad vi faktiskt är/vår faktiska belägenhet.

  ”Ensidig diet: man ger näring åt ens tänkande med endast ett slags exempel”

  Wiitgenstein

 10. Erik

  Något som jag har märkt trots mina 30+ är att jag på senaste tiden fått mycket uppmärksamhet av tjejer i åldrarna 18-20 . Skulle gissa deras ålder däromkring. Jag har fått mycket uppmärksamhet sedan jag skaffade helskägg. Fattar inte detta, var är deras jämnåriga killkompisar? Jo just det, dom spelar diablo 3 eller wow.

  Dessa brudar måste ju se att jag är minst 12 år äldre . Jag tycker själv att det märks på marknaden att killar dataspelar. Det är smickrande att som nästan gammal ändå få uppmärksamhet av unga tjejer. Min egen generation killar spelade inte lika mycket. Kan tänka mig att en och annan krönikör stör sig på att killarna söker sin stimulans via dator. Som jag sagt innan, vet 3 killar under 25 (brossor till polare) som aldrig går ut på helgerna. Enbart diablo 3 som gäller, tre mindre killar som kråmar sig alltså. Men det kan uppvägas av det faktum att invandrartjejer väl är mer hårt hållna medan deras brossor får göra vad de vill.

 11. Pingback: Citerade debatter del 2 – Ännu mer om strukturer, vithet(s) och maktanalys | Aktivarum

 12. @Erik:
  Precis. Jag är en lugn person men när jag träffar på forskare inom samhällsvetenskaper för vilka jag får förklara hur en normalfördelningskurva fungerar så brister det för mig.
  Jag gillar de flesta människor och har inga problem med varken feminina män eller maskulina kvinnor. Jag ogillar elaka människor och jag har svårt att diskutera med idioter, annars är jag väldigt inkluderande.
  Det är ok om Lady Dahmer eller någon annan extremfeminist medvetet missuppfattar vad en normalfördelning är men det finns ingen ursäkt för ”forskarna” i klippet ovan, precis som de också får reda på av forskaren.

 13. Uppfriskande, intressant och löftesrikt.

  Bara detta enkla faktum att det endast är män som samtalar, och att ingen kvinna anses nödvändig för att samtalet ska kunna bli intressant, konstruktivt och ”civiliserat”, torde vara närmast revolutionerande. Tror knappast det skulle vara möjligt i Sverige idag, eftersom svensk media verkar följa värderingarna (eller ”normen”…) i vänsterpartiets internfeministiska handbok här, där eventuella ”mansmöten” förordas ske under åtminstone en kvinnas normerande överinseende. Ge gärna exempel på motsatsen, om ni tycker jag är orättvis i denna bedömning.

  Att sätta två kvinnliga ”hardcore”-feminister som Gudrun Schyman och Maria Arnholm mot varandra i en debatt, anses till exempel helt okej i dagens svenska debatt, men när såg vi senast två icke-feministiska män debattera mansfrågor, i ett så tongivande program som Agenda (eller något program alls…)?

  http://www.svtplay.se/klipp/1781262/debatt-mellan-gudrun-schyman-och-maria-arnholm-om-kvinnors-loner-och-pensioner

  Tack för tipsen om dessa videoklipp. Kanske något att tipsa vidare till SVT:s och TV4:s inköpsavdelningar?

 14. @John Nilsson:

  Bara detta enkla faktum att det endast är män som samtalar, och att ingen kvinna anses nödvändig för att samtalet ska kunna bli intressant, konstruktivt och ”civiliserat”, torde vara närmast revolutionerande.

  Inte bara det: samla enbart män att debattera jämställdhet, så kommer de att försöka representera det kvinnliga perspektivet också. Samla enbart feminister att debattera jämställdhet, så kommer de fram till att män inte längre behövs… Wink

 15. Erik levererar igen!
  Mycket intressant länk. Jag vill se denna debatt i Sverige!

 16. Pingback: Dr. Paul Nathanson om forskningen på mansförakt i det moderna samhället | Genusdebatten

 17. Pingback: Debatt om yttrandefrihet IDAG 15.30 Jordan Peterson bemöter sina kritiker på U of T, Passande nog på Internationella Mansdagen | Genusdebatten

 18. Pingback: Professor Jordan Peterson – Bakgrunden till En fullständig Filosofi om Könsskillnader, Identitet och Lagstiftning | Genusdebatten