Den potentiella våldtäktsmannen – Skavlans hyckleri är typiskt för åsiktskorridoren
avatar

Nyligen skrev Dolf kritiskt om den dubbelmoral som uppvisades av Skavlan när Jimmie Åkesson var gäst där. Flera personer kritiserade i kommentarsfältet det inlägget och menade att ämnet var för långt bort från Genusfrågor. Den här sortens invändningar om relevans har varit uppe förr. Som en av grundarna av GD så känner jag att det är dags för mig att besvara den här frågan. Som ammunition hade Skavlan den granskning som Expressen med hjälp av data snodda av researchgruppen gjorde av nämndemän. En av de domare som Expressen pekar ut är Lisen Persson. Så här beskrivs hennes skriverier:

Dessutom så är varje MENAman som släpps in i Sverige en potetiell våldtäcktsman”, skriver hon om människor från Mellanöstern och Nordafrika. (Lisen)

Detta är den sorts attityder från SD-politiker som Skavlans intervju med Jimmie Åkesson handlade om. Enligt mig är detta förkastliga uttalanden som tyder på en vidrig människosyn. Innan jag går in på själva relevansproblematiken för GD låt mig visa ännu ett par exempel på den här sortens uttalanden.

Den största kränkningen för er är inte att vi kallar er ”potentiella våldtäktsmän”. Den största kränkningen för er är att samhället gör allt för att ni ska fortsätta vara det. (Anny)

Detta är som sagt den sorts attityder som Skavlans intervju handlade om. Det är tämligen omöjligt att missa att de lika gärna kunde komma från samma person. De här uttalandena kommer inte bara från samma människosyn, de använder ofta samma terminologi där onda och goda skapas av främmande kulturer.

”Alla män är potentiella våldtäktsmän.” Många kulturer (alla kulturer?) har klädkoder för kvinnor. Klädkoderna går ut på att inte locka män att bli kåta för att i sin tur inte kunna behärska sig (Fatima)

Enligt dem som har dessa åsikter – som Skavlan ställde Jimmie Åkesson till svars för – så är med andra ord risken särskilt stor att våldtas av män från kulturer som har klädkoder för kvinnor. Syftet med klädkoderna är att förhindra att kvinnorna våldtas av män som inte kan behärska sig – menar Fatima.

Jag vet att alla män inte sätter sig över kvinnan och/eller förtrycker henne. Jag vet. Men 98 procent av allt sexuellt våld utförs av män. Jag måste behandla alla män som potentiella våldtäktsmän (Sofia)

Det här citatet visar hur långt ner i åldrarna som denna människosyn har nått idag. Sofia är bara 16 år gammal men har redan börjat missbruka brottsstatistik för att ursäkta fördomar och misstankar av medmänniskor. Alla som förstå riktig kriminologisk forskning inser det absurda med att säga att alla män skall behandlas som potentiella brottslingar. Hade Sofia varit polis eller jurist hade en av hennes första insikter i så fall blivit att det är vissa män man skall vara särskilt rädd för. Som Professor Leif GW Persson påpekar på sin blogg så han ser gärna att människor faktiskt lär sig hur brottsstatistik fungerar istället för att inbilla sig att han jobbar på Sverigedemokraternas PR-avdelning ”SD:s tjuvknep med statistiken”

Yngre män med invandrar- eller flyktingbakgrund är mycket kraftigt överrepresenterade bland de gärningsmän som begår sådana brott. Beroende på vilket brott vi talar om är de mellan två och fem gånger så vanliga som de skulle vara utifrån sin andel av befolkningen. Dubbelt så vanliga vid mord och dråp, fem gånger fler vid överfallsvåldtäkter

Om jag alltså resonerar som Sofia hur skall jag kunna komma fram till någon annan åsikt om män med invandrare- eller flyktingbakgrund än den som enligt Expressens granskning uttrycktes av Lisen Persson om män från Mellanöstern och Nordafrika? Skall jag bli förvånad över att den logiska konsekvensen blir den här sortens dumheter?

Jag undrar om Reinfeldt skulle känna lika stor nyfikenhet om hans egen dotter blev våldtagen av ett gäng Muslimer? Hans föräldrar blev rånade och misshandlade av ett gäng Muslimer? Enligt BRÅ är det inte ekonomi och misslyckande som är största orsaken – det är attityden. Läs Koranen (Lisen)

Flyktingmän är mellan 2 och 5 gånger mer sannolika att vara de 98% som redan de ansågs ”potentiella” risker. Jag vet att svenska skolan idag är mycket dålig på att lära ut matte men jag har svårt att tro att särskilt många inte förstår att samma potential multiplicerat minst med två och eventuellt med så högt som fem är en betydligt större potential än om den multipliceras med bara ett. Rasism mot sådana män är sålunda en väntad och logisk konsekvens.

Låt mig nu ställa en enkel fråga till läsarna. Hur många av er uppfattar det här inlägget som försvar av Lisen Perssons uttalanden? Det här inlägget är faktiskt likadant utformat som det Dolf skrev till ”försvar” av Åkesson (med ordet ”försvar” mycket flexibelt använt). Det finns givetvis massiva skillnader eftersom jag helt enkelt inte är Dolf men inlägget handlar om samma saker som Dolf kritiserades för. Den standard som media med SVT i spetsen har skapat måste i vild panik omförhandlas så snart SD är de som kan dra nytta av den. I detta fall har vi alltså Skavlan som för alla andra partiledare bevisligen haft en annan funktion.

Jag visste inte hur långt jag skulle driva den här tråden men låt oss nu för den läsarkrets som missade länkbristen ovan avsluta maskeraden och ta upp relevansfrågan. Vad har egentligen Skavlans behandling av Jimmie Åkesson på Genusdebatten att göra? Den kritik mot Dolfs text som jag kan hålla med om är att det i hans inlägg var lite otydligt hur kopplingen såg ut. Men detta är banne mig ingen ursäkt för larvigt grundlösa anklagelser om rasism och liknande tramsattacker. Därför har jag valt exempel som gör kopplingen kristallklar för alla intelligenta människor. Citaten ovan kommer från:

Lisen Persson, Sverigdemokraterna (Citat 1 och 5)

Anny Berglin, Feminist (Citat 2)

Fatima Swanå, Folkpartist och feminist (Citat 3)

Sofia Eriksson, Feminist, 16 år (Citat 4)

Lady Dahmer, För den som verkligen vill ha det tydligt

För den som vill ha ännu mer exempel på hyckleriet i media så kan vi titta på hur inkonsekvent Expressens journalist David Baas uttrycker sig om det första citatet. I hans kommentar heter det att Lisen Persson skrivit så om människor från Mellanöstern och Nordafrika men när vi läser citatet om våldtäkter så framgår det tydligt av ordvalet (menamän) att hon skriver så om MÄN från mellanöstern och nordafrika, inte kvinnor. Vi kan även utifrån både sammanhang och Sofia Erikssons statistik utgå från att uttalandena om brott som Reinfeldt skulle råka ut för bara syftar till muslimska män – Inte kvinnor.

Men då kan hon väl inte kallas rasist heller för om man tycker de muslimska kvinnorna är okej så är det ju ”patriarkatet” man har problem med – inte med folkgruppen. Eller?

 

 

Kommentarer

Den potentiella våldtäktsmannen – Skavlans hyckleri är typiskt för åsiktskorridoren — 18 kommentarer

 1. ” när vi läser citatet om våldtäkter så framgår det tydligt av ordvalet (menamän) att hon skriver så om MÄN från mellanöstern och nordafrika, inte kvinnor”

  Haha! Du har ju blivit expert på postmodernistisk jargong. Det var just sådana uttalanden som jag själv reagerade på med häpnad. Wow! tänkte jag! Vilka härliga kandidater till SD:s framtida radikalfeministiska grupp!

  PS. Apropå din kommentar om yttrandefrihet och lagskydd. Snart kanske vi alla har polisskydd som Vilks… Det heter som bekant ”Polisstat”.

 2. @indira:

  ”Haha! Du har ju blivit expert på postmodernistisk jargong. Det var just sådana uttalanden som jag själv reagerade på med häpnad. Wow! tänkte jag! Vilka härliga kandidater till SD:s framtida radikalfeministiska grupp!”

  Skrattretande. SD kommer aldrig att räknas på det sättet. Som sagt, så snart SD kan ingå i något så omförhandlas villkoren i panik. Radikalfeminism är inget undantag till den regeln. Så snart SD kan räknas dit så kommer radikalfeministerna att hitta sätt att omdefiniera radikalfeminism så SD stängs ute. I radikalfeministernas fall handlar det inte om att skriva lika som för tio år sedan. Det handlar om omförmåga att hålla fast ens vid vad man skrev förra året.

  ”PS. Apropå din kommentar om yttrandefrihet och lagskydd. Snart kanske vi alla har polisskydd som Vilks… Det heter som bekant “Polisstat”.”

  Den kommentaren tycks du ha skrivit i fel tråd. I vilket fall som helst så betyder polisstat att polisen hindrar den som talar, inte den som försöker mörda den som talar så nej, du har fel om Vilks.

 3. @ Erik

  Välformulerat tillägg till Dolfs inlägg. Dessvärre tror jag indira & co saknar förmågan att tillgodogöra sig resonemanget.

  Det händer att jag ibland känt för att svara med samma fulspel som allsköns indiror mot den här sortens karaktärer, men det vore i slutändan bara förnedrande för mig själv.

 4. @ Erik
  ”radikalfeministernas fall handlar det inte om att skriva lika som för tio år sedan. Det handlar om oförmåga att hålla fast ens vid vad man skrev förra året.”

  För en gångs skull ska du kanske hålla tyst om framtiden, för att inte fortsätta förvarna feministen så hon byter skepnad hela tiden? ROTFL

  ”I vilket fall som helst så betyder polisstat att polisen hindrar den som talar, inte den som försöker mörda den som talar så nej, du har fel om Vilks.”

  Du är ju härlig! Jag är så dum. Tillräckligt dum för att inte begripa hur du lyckas spotta ut så mycket postmodernistisk smörja, när du inte ens begriper att motsatser möter varann. Du tycker alltså inte att din yttrandefrihet är värt ett piss så länge lagen demonstrativt inte skyddar den (fastän du i hela ditt liv har fått säga vad du har velat…). Är du avundsjuk på Vilks kanske? Är du besviken på de lagar som skyddar hans, men inte din yttrandefrihet? Vill du ha nya lagar? Nya poliser? Eller vad är exakt ditt problem?

 5. @Fred: ”Snömos och skäggmumlande”
  Tack för din begåvade och förklarande analys!

 6. @indira:

  ”Du tycker alltså inte att din yttrandefrihet är värt ett piss så länge lagen demonstrativt inte skyddar den (fastän du i hela ditt liv har fått säga vad du har velat…)”

  Har du någon koll på vad du säger? Nu pratar du om att lagen demonstrativt inte skyddar yttrandefriheten. Med samma logik så kan vi säga att du har rätten att slippa brott men ingen lyfter ett finger för att se till den efterlevs och när du behöver polisen kommer de inte. Det är så rättigheter fungerar enligt dig.

  ”Är du avundsjuk på Vilks kanske? Är du besviken på de lagar som skyddar hans, men inte din yttrandefrihet?”

  Varför ställer du sådana frågor? Är du kanske en brottsling som oroar dig över att ha blivit avslöjad? Är du rädd att polisen skall veta vad du har i källaren? Ser du så kul det blir när tramsretorik besvaras med tramsretorik?

 7. Det är anmärkningsvärt att om man skriver att MENAmän är potentiella våldtäktsmän är man en vidrig rasist, men om man utvidgar sin generalisering till ALLA män är det ok. Då kan man t o m få en snyftintervju hur dumma alla är som kritiserar ens uttalande. Det är samma tankegods att ta en minoritet och misstänka majoriteten för detta beteende.

 8. @Anders/AV:

  ”Det är anmärkningsvärt att om man skriver att MENAmän är potentiella våldtäktsmän är man en vidrig rasist”

  Maciej Zaremba påtalade den här problematiken redan i sin artikelserie om hur mobbning blev fritt fram i Sverige men straffbart i Frankrike. Jag passar på att citera Zarembas påpekande:

  Trakasserar chefen en Amir från Albanien kan denne klaga på diskriminering. Men om chefen börjar plåga också Amirs kompis Torsten, kan ingen av dem klaga längre. Inte Torsten, som råkar vara svensk, man, frisk, straight och lutheran. För sådana har vi inga särskilda skyddslagar. Och inte Amir heller. Han har fått sällskap av Torsten, då är han inte särbehandlad längre

  ”Var god och skölj, för här kommer mer: Viskar en chef en gång för mycket i sekreterarens öra hur attraktiv hon är – kan det bli anmälan och rent av skadestånd. Men viskar han i stället hur ful och fet och värdelös hon är – finns ingen ombudsman för denna klagan.”

  https://aktivarum.wordpress.com/2012/03/16/den-svenska-mobbningskulturen-del-2-hade-det-skett-nagon-mobbning-sa-hade-vi-vetat-det/

 9. ”Tramsretorik”, sade Erik! Haha! Det är som déjà vu. Fast snacket var med en feminist. Ni vet, en sådan som plockar ut bitar och lämnar kvar själva frågan. ”Trams”, svarade även hon, auktoritativt och kunnigt!

 10. @Fredrik S:
  Vad fanns att förklara? Det här blogginlägget var uselt. Vafan handla det om? Verkade mest som en kavalkad av beröringsskräck.

 11. @Erik:
  Det kom nog sent på dagen från den svenskhatande rasisten Zaremba. För att sopa igen spåren, så att säga.

 12. @ Fred

  Jag förstår minsann inte vad du menar med ditt påstående om Zaremba, fast å andra sidan tror jag inte att det finns så värst mycket att förstå heller. Jag är egentligen helt ointresserad av den där sortens ”funderingar”, men jag ser ogärna att de står oemotsagda här. Det är alltså ett slags formalia från min sida att kommentera din kommentar, för den är som sagt helt ointressant och borde inte föranleda annat än en lätt suck.

 13. @indira:

  ”“Tramsretorik”, sade Erik! Haha! Det är som déjà vu. Fast snacket var med en feminist. Ni vet, en sådan som plockar ut bitar och lämnar kvar själva frågan. “Trams”, svarade även hon, auktoritativt och kunnigt!”

  Nu råkar det vara så att trams och tramsretorik är inte samma sak. Trams är kritik av innehåll. Tramsretorik är kritik av metod. Specifikt i detta fall när man försöker besvara ämnet med spekulationer om personens motiv.

  ”A common feature of appeals to motive is that only the possibility of a motive (however small) is shown, without showing the motive actually existed or, if the motive did exist, that the motive played a role in forming the argument and its conclusion. Indeed, it is often assumed that the mere possibility of motive is evidence enough.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_motive

 14. @Fred:
  Så du gick in och klagade på inlägget för att du saknade intellektuell kapacitet att förstå det?
  Hade det inte varit bättre att bara fråga?