Åsa Erlandson vill ha ”Genusbråkfritt” del 1 av 2
avatar

Med en krönika i Aftonbladet, under rubriken ”Det jag saknar på listan är männen” beskriver Åsa Erlandson hur hon vill att 2014 skall bli ett ”Genusbråkfritt” år. Visst låter det positivt att slippa bråk? Det är bara det att det blir lite missvisande när de personer som brukar starta bråken säger att de vill ha mindre av dem. Då handlar det nog mindre om att de inte vill ha bråk och mer om att de inte vill bli emotsagda när de själva bråkar. Vilket även kan sägas vara fallet med de flesta av hennes exempel:

För räck upp en hand nu allesamman, om ni tycker att något av detta är BRA:

Bra jämfört med vad? Här begår Erlandson argumentationsfelet ”Falskt dilemma/Falsk dikotomi”. Två alternativ i en situation där det i själva verket finns flera. Det kanske mest välkända exemplet på falskt dilemma gjordes av George W. Bush och löd: ”You are either with us – or with the terrorists! Sanningen är dock att man inte alls behövde stödja terrorister bara för att man hade invändningar mot den politik som Bush då menade. Ett uppenbart alternativ är dem som hade andra ideer än Bush om hur terroristbekämpning bäst utförs. Nog om det exemplet – nu till Erlandsons punkter.

Att oprovocerat få kalla en tjej ”blattehora” på tunnelbanan.

1. Vad är det vi skall räcka upp handen åt egentligen? Att det är bra att vi – till skillnad från större delen av världen – har ett öppet samhälle med en så stark frihet att man kan göra det alls. Isåfall är min hand uppe. Vilket inte betyder jag anser det är bra att idioter begår handlingen ifråga.

Att tjejer som har sex med killar är ”slampor”.

2. Jag håller helt med om att tjejers sexualitet behöver vara friare. Det är dock si och så med konsekvensen från Erlandson på den här punkten. Tjejer blir ju sedda som slampor igen av media så snart de har sex av ”fel orsaker” (mot betalning med och utan kamera) eller på ”fel sätt” (BDSM-läggning) eller hur? Bara det att numera kallar mediafolk tjejerna för offer istället för slampor. Sedan kan man  – som Baumeister & Twenge gjort – ställa frågan: Vem är det som mest begränsar tjejers sexualitet?

Att bilder på misshandlade och våldtagna kvinnor får vara kvar på Facebook.

3. Bilder på misshandlade och våldtagna kvinnor hittar man ju i hennes egen tidning Aftonbladet (otäck bild) så vad är hennes poäng egentligen? Sedan handlar ju det här inte ens om könsfrågor utan om allmän inställning till censur i media – så min hand är uppe igen. Jag är mot censur, men det betyder inte att jag gillar när folk använder sin frihet till idiotier.

Att en flicka som våldtogs med en flaska tills hon började blöda fick se gärningsmännen friade.

4. Inte det här igen! Det här rättsfallet utnyttjades inte bara av feminister, utan även av nynazister. Det är fascinerande hur lika de argumenterade. Feminister menade att övergreppet visade en taskig kvinnosyn. Precis, sade nynazister: Det visar taskig kvinnosyn. Feminister menade att så hade inte killar med bra värdegrund betett sig. Exakt, sade nynazisterna: Det här visar vilken taskig kvinnosyn de har de här Mohammed och Achmed för förövaren var i det här fallet en 17-årig invandrarkille.

Och sedan det här ”våldtogs så hon började blöda” Den som läser den domen ser att blödningen ifråga orsakades av en liten bit folie som blivit kvar på vinflaskans topp, inte av någon våldshandling. För mer information se inlägget: ”Flaskvåldtäkten” och frågan om ansvar.” Avslutningsvis så är det i domstolar som de här sakerna skall avgöras. Inte i massmedia. I detta fall så blev det först friande dom i tingsrätten men sedan fällande dom i hovrätten så förövaren är inte alls friad i dagsläget.

Att en hemsida för anorektiker glorifierade livsfarliga ätstörningar.

5. Vad är det vi skall ha en åsikt om här egentligen? Att hemsidan ifråga överhuvdtaget kan göra detta pga grundläggande demokratiska friheter som saknas i stora delar av världen eller skall vi ha en åsikt om att nämnda friheter även gäller idioter?

Att Sverige målas ut som ett perverst land bara för att leksakskatalogerna visar barn som leker med lite olika leksaker (istället för att dela upp dem i en pojk- och flickhörna).

6A. Av alla Åsa Erlandsons exempel på genusbråk är nog det mest meningslösa påståendet att Sverige ”målas ut” som ett perverst land. Hon verkar ha inbillat sig att Sverige har rätten att bestämma hur Sverige skall uppfattas utomlands. Men när människor i andra länder bedömer Sverige så gör de inte det genom att kontakta en svensk PR-byrå utan genom att jämföra Sverige med det egna landet. Den som undrar varför Sverige utomlands inte sällan betraktas som perverst och extremt kan kasta en blick på World Values Survey World Map.

Här vill jag passa på att säga att den ”perversa” katalogen är en avbild av mitt 80-talsrum, där läkarväskan innehöll ett stetoskop i metall och såg ut som ett riktigt stetoskop, istället för en rosa historia i plast. Och dockskåpet hade möbler i olika färger precis som ett vanligt hem har, istället för bara en. Just det, rosa. Då var det naturligt att leksakerna skulle se naturliga ut. Nu är det ”perverst”.

6B. Här sade hon dock en del bra saker. Det här om att barnen på 80-talet fick mer realistiska leksaker medan man idag försöker ge barnen en vadderad låtsasvärld hade varit ett betydligt bättre ämne att lägga fokus på. Det är dock inte en genusfråga utan hör mer ihop med dagens trender gällande barnuppfostran. I takt med att antal födda barn gått ner har föräldrar blivit mer och mer oroliga. Det här skriver David Eberhard om i sina böcker ”I trygghetsnarkomanernas land” samt ”När barnen tog makten”. Den sistnämnda kommer att recenseras här i framtida inlägg.

Missa inte del 2, där går jag in mer på problemen med Erlandsons avslutande resonemang.

 

Kommentarer

Åsa Erlandson vill ha ”Genusbråkfritt” del 1 av 2 — 11 kommentarer

 1. Pingback: Åsa Erlandson vill ha ”Genusbråkfritt” del 1 av 2 - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 2. Sorry, Åsa Erlandson, men jag vill leva i ett demokratiskt och öppet samhälle. Det innebär att även idiotier kan yttra idiotiska saker, så som hora. Därvid får även Åsa Erlandson yttra sin idioti, en antidemokratiska inställning. Min hand är uppe även om jag inte tycker det är BRA saker.

  Angående flaskvåldtäkten, så har jag läs domen. Det är vidrigt att se hur det utnyttjas i ett politiskt syfte. Ingen som helst humanism eller respekt för de inblandade som privatpersoner, att missbruka det så. Svinaktigt beteende. Men som sagt, även Åsa Erlandson tillåts yttra sig i det samhälle jag vill ha.

 3. När jag läser Ninnis kommentar om hur osmakligt det är att använda en dom i politiskt syfte så påminns jag om den tanke jag tänkt om våldtäktsoffer.
  Och den tanken som ofta slagit mig är att hur känner sig en person som utsatts för ett hemskt övergrepp när vissa vill jämställa deras fasor med att kvinnor som säger ja till sk. tjatsex också är våldtäktsoffer? Eller när en patient känner obehag för en gynekologisk undersökning, eller kanske då snarare hur den utförs, också skall betraktas som våldtäktsoffer? Alltså jag menar per automatik, det finns inte en skala som kränkning, ofredande,utnyttjande, våldtäkt osv. utan allt skall dras genom samma kam, att det är fråga om våldtäkt och punkt slut.

  Man vattnar ur ordets verkliga betydelse. Våldtäkt är ett starkt känsloladdat ord och det med rätta. Att med vett och vilja utpeka halva befolkningen som våldtäktsoffer och den andra som våldtäktsmän är ju att å det grövsta ringakta vad ett våldtäktsoffer har varit med om. Det är så fruktansvärt respektlöst mot de verkliga offren så att jag saknar ord, därför avslutar jag kommentaren nu…

 4. @Butter: Det är ett enormt viktigt påpekande du gör Butter! För vad händer när den stora massan inte längre ser med förakt på, och tar kraftfullt avstånd från, ”riktiga” våldtäkter?

 5. @Butter:
  Väldigt bra sagt.
  Sen kan man ju fundera på om hela feminsimen med dess metoder blir genomskådat av vårt korkade samhälle idag och detta korkade samhälle orsakar en rekyleffekt så att ingen drabbad kvinna tas på allvar längre. Jag hoppas att det är mot människans natur att göra så. Om inte så får vi helt enkelt vända på steken här.
  Genusdatten = försvara de utsatta i samhället Smile

 6. Pingback: I-landsproblem | WTF?

 7. Pingback: Jultomtar varnade för att ”Ho Ho Ho!” kan vara kränkande | Genusdebatten