Zlatan i genusbråk om damfotbollen
avatar

Så var det dags igen, ännu ett genusbråk om damfotbollen. De flesta vet nog redan vad som har hänt men kort sagt så lackade landets största fotbollsspelare Zlatan Ibrahimovic över att Anders Svenssons landskampsrekord förmörkades av mediafolks genusfixering vid den bil som Svensson fick på Fotbollsgalan. I en lång intervju i Sport-Expressen uttalade Zlatan sitt stöd för Anders Svensson och skarp kritik mot medias bildebatt. Fast det är inte vad folk säger i dagsläget. Faktum är att folk ljuger så mycket att jag först måste visa hur Zlatans resonemang såg ut.

Jag har alltid spelat fotboll. Det [politiken] är ingenting jag har gett mig in i, det vid sidan av. Förutom det här med den jävla bilen de har snackat om. Det handlar inte om fotboll, det handlar om något helt annat vilket jag tycker är katastrof det som har hänt, säger Ibrahimovic med höjt tonläge.

Det blev väl konstig fokusering kring det över huvudtaget?

– Ja, men det är konstig fokusering från dem som pratar om det, inte från förbundet som gjorde gesten. Gesten är fantastisk, men de som pratar om den är katastrof. Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt?

Här kunde det hela ha slutat med vettiga följdfrågor men istället så håller Expressens reporter med och uppmuntrar bara Zlatan att fortsätta på samma spår..

Ja, det är ju två helt olika saker…

– Det är helt omöjligt! säger Ibrahimovic med bestämdhet. När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare?

Det tycker jag inte du ska göra…

– Nej. Men det är det media får mig att göra när de skriver om den här bilen. I stället för att hylla Anders Svensson, för vilken fantastisk karriär han har haft och respektera honom för den prestationen han har gjort som slagit landskampsrekordet, har man varit helt respektlösa och bara satt en skugga över hans karriär, för det han har gjort.

Lägg märke till vem Zlatan är arg på här och i vilket sammanhang han säger saker för när det hela senare debatteras i media kommer fokus att ligga först på detta uttalande. Argumentet i media var att Anders Svensson gjort 146 landskamper medan Therese Sjögran med 187 landskamper fick gå hem tomhänt.

Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård, säger Ibrahimovic mer dämpat.

Här kommer den första följdfrågan. Hittills har han bara suttit och hållt med Zlatan.

Tycker du att vi i Sverige rent generellt är för dåliga på att uppskatta de spelare vi har?

– Ja, det tycker jag och speciellt i Anders fall. Han slog ett rekord (Thomas)Ravelli hade, han var stolt och alla var glada för hans skull. Sedan la bara media en svart skugga över allt det. Han är mer känd för att ha fått en bil än för att ha slagit rekordet.

Hela Zlatans uttalande handlar om att stödja Anders Svensson i konflikten med massmedia om den så kallade ”bildebatten”. Ingenting som sägs handlar om damfotboll. Han säger det själv.

Den uppmärksamheten som svensk damfotboll får i Sverige, det är ingen annan i världen utav damspelare som får det i sitt eget land. Bara det är en fantastisk sak. Men det här betyder inte att jag inte uppskattar det de gör, de har gjort det fantastiskt bra och kommer att fortsätta göra det fantastiskt bra. Men det går inte att jämföra damernas individuella prestationer med herrarnas. Och sedan när jag kommer utanför Sverige jämförs jag med Ronaldo och Messi. Hallå, på vilken nivå är vi? Det är ett skämt.

Damspelarna säger ofta själva att man inte ska jämföra…

– Ja, men vem är det som jämför? säger Ibrahimovic snabbt. – Är det damerna eller är det media? I mitt fall är det media. Ska jag behöva skämmas för det jag har gått igenom, mina åtta Guldbollar, allt det jag har gått igenom, vad jämför vi det med? Jag fick en fråga i somras om vem som är bäst, jag eller Lotta Schelin. Du skämtar med mig, va? Du skämtar med mig. Ska jag behöva svara där?  Nu när jag slagit alla de här rekorden. Det här målrekordet, målen i landslaget, vem ska jag jämföra det med? Ska jag jämföra det med den som har rekordet eller med damerna? Hur kommer det att se ut då?

Även här solklart vem Zlatans kritik riktar sig mot, han pratar om media. Han tycker det är skamligt av media att jämföra honom med damspelare eftersom damfotboll inte är jämförbar med herrfotboll. Han frågar om han skall jämföra sitt rekord med den som hade det tidigare rekordet eller med damerna?

Det är synd om Anders, för han har gjort det fantastiskt bra. Vem som kommer att slå hans rekord det vet jag inte, men vem pratar om det rekordet i dag? Ingen! Man snackar om att han ska leasa, hur mycket han ska skatta… Snälla, lägg ner! Herregud. Det går inte att jämföra. Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra,

Vad blev medias respons på detta? Jo, åter så osynliggjorde de allt som handlade om Anders Svenssons rekord och prestationer. Denna gång så de kunde lura lättlurade människor att diskutera Zlatans åsikter om damfotboll. De står formligen på kö i media för att ljuga antingen om vad Zlatan sade eller i vilken kontext han sade det. Att damfotbollspelarna låter sig utnyttjas av media på detta sätt sänker ju för övrigt dem själva för de är ju försörjda av herrfotbollen och herrarna gör knappast mer mål av att slösa tiden på det här tramset.

Caroline Seger, Lagkapten landslaget: Aldrig har jag behövt känna mig så liten som jag gjorde när vår största idrottsprofil genom tiderna uttryckte sin åsikt om DAMfotbollen.

Zlatan uttryckte sin åsikt om MEDIA, inte om damfotbollen, hans åsikt om damfotbollen var att de  inte gick att jämföra, vilket från början var Anders Svenssons åsikt som Zlatan höll med om. Det handlar hela tiden om att Zlatan stödjer Svensson medan folk i media förstörde det för Svensson.

Pia Sundhage, förbundskapten landslaget, : Tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, säger hon till SVT Sport.

Så att jämföra värdegrund mellan damfotboll och manlig fotboll duger men jämförelser i teknik och svårighetsgrad nej sånt skall man hålla tyst om. Det verkar som den här värdegrunden är lite enkelriktad. Dvs det går utmärkt att jämföra damfotboil och herrfotboll men det är elakt att göra det när tjejerna inte vinner.

Therese Sjögran, landslagsspelare: Ena gången säger han att vi är fantastiska och sedan tycker han att vi ska ha en cykel. Jag vet inte riktigt vad han är arg på egentligen, om det är förbundet, media eller ja

Det är direkt oärligt av Sjögran att påstå hon inte vet vad han är arg på. Hade hon ens läst hela intervjun eller gick hon bara på utvalda citat? Nåväl så här fortsätter det med den ena efter den andra som ljuger. Värst av allt är nog när en UEFA-kvinna kommer med samma goja.

Karin Espelund, ordförande i Uefas damkommitté: Dam- och herridrott måste värderas utifrån deras respektive förutsättningar. Damfotboll måste värderas efter sina egna förutsättningar och egenskaper

Här är det obegripligt vad hon vill säga. Zlatan säger att damfotboll inte går att jämföra med herrfotboll. Här säger Espelund att damfotboll måste värderas efter sina egna förutsättningar och egenskaper. Jovisst men var inte Zlatans argument att även herrfotboll måste värderas efter sina egna förutsättningar och egenskaper? På vilket sätt skiljer sig vad hon säger från vad Zlatans säger? Menar hon att Herrfotboll skall värderas utifrån damfotboll men damfotboll skall INTE värderas utifrån herrfotboll?

Zlatan har nu ytterligare en gång förtydligat att hans kritik riktades mot media.

Damfotbollen har min fulla respekt och de har levererat fantastiska resultat. Jag har inte på något sätt snackat skit om damlandslaget. Om någon påstår något, vänligen läs intervjun i sin helhet.

Det är egentligen obegripligt han skall behöva det eftersom det förutsätter att ingen av de personer som kommenterat hans ursprungliga intervju har sett vad han sade. För att visa hur absurt det är att påstå det inte framgår så här följer ett axplock från den intervjun.

”Förutom det här med den jävla bilen de har snackat om”, ”det är konstig fokusering från dem som pratar om det, inte från förbundet”,  ”Nej. Men det är det media får mig att göra när de skriver om den här bilen.”, ”Där någon från damerna har sagt det här om jantelagen, att de ska få samma som oss.”, ” Sedan la bara media en svart skugga över allt det. ”, ”Men vem är det som jämför? Är det damerna eller är det media? I mitt fall är det media

Skall vi efter allt detta tro att varenda pressansvarig är så språkligt handikappade att de inte begrep vad Zlatan sade? Debatten är ett skämt. Först så har vi journalister som ljuger om kontexten. Sedan har vi damspelare som inte ens verkar har läst intervjun alternativt har väldigt usel förmåga att läsa och förstå svenska. Avslutningsvis så räddar sig Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ur situationen genom att säga förbundet aldrig recenserar enskilda spelares uttalanden. Däremot uttalar han sig så här om jämförelser mellan damer och herrar.

Hur ser SvFF på jämförelser mellan dam- och herrfotboll?

– Det ska inte jämföras. Det är två olika saker, som utvecklas utifrån sina respektive förutsättningar. Precis som alla andra verksamheter inom SvFF som exempelvis barn- och ungdomsfotbollen, futsal och beach soccer.

Är det någon som kan förklara skillnaden mellan vad SvFF-ordföranden säger och vad Zlatan säger? Eller är detta ännu en debatt grundad på formkritik som inte handlar om vad som sägs utan bara om sättet det sägs på och där man under kodordet ”värdegrund” tvingar på människor vad som i praktiken är förtryck utifrån marxistiska konfliktperspektiv. Sanningen om vilken ideologi det handlar om kryper fram som mest i Sydsvenskan där man kan läsa saker som

”Det talades om näthat under EM i somras och många undrade vilka hatarna var. Ett svar har vi nu: herrlandslagets lagkapten.”, ”Jag hade varit mest förvånad om Zlatan Ibrahimovic hade rapat upp avancerade genusteorier – Zlatan är ingen akademiker.

Det sista för dumt för att behöva kommenteras.

Kommentarer

Zlatan i genusbråk om damfotbollen — 38 kommentarer

 1. Är det inte även enormt mycket större konkurrens inom herrfotbollen, i synnerhet där på toppen? Dvs det är inte bara ”kvaliteten” på spelet som skiljer sig, utan även hur svårt det är att utmärka sig i konkurrensen och bli utvald att spela x antal landslagsmatcher. Det är ju i högsta grad relevant i bedömningen av Anders Svenssons prestation kontra Therese Sjögrans prestation i så fall. Med reservation för att jag inte vet hur många damspelare det går på herrspelare.

 2. @He(rr)n: Som Ulf T skriver i en kommentar på förra inlägget är endast 8% av världens aktiva fotbollsspelare kvinnor. Dvs, kvinnor har en enormt mycket större möjlighet att ta sig uppåt och ’vara bäst’, medans män har det betydligt svårare.

  Jämför att vara bäst i ett land där endast 2 spelar fotboll, mot ett där 2 miljoner spelar fotboll. Prestationen att vara bäst i det sista landet är betydligt större. Detta är dock det som feminister klagar över, att man värderar den personen högre. Lite roligt när de själva säger att man ska prata om prestation… de vet tydligen inte vad det betyder.

 3. @He(rr)n:
  ”Är det inte även enormt mycket större konkurrens inom herrfotbollen, i synnerhet där på toppen? Dvs det är inte bara ”kvaliteten” på spelet som skiljer sig, utan även hur svårt det är att utmärka sig i konkurrensen och bli utvald att spela x antal landslagsmatcher. Det är ju i högsta grad relevant i bedömningen av Anders Svenssons prestation kontra Therese Sjögrans prestation i så fall.”

  Antagligen. Och det kommer nog att vara så för lång tid framöver.

  Det finns åtminstone en möjlig lösning på detta problem: förbjud män att spela fotboll och att utöva andra idrotter och aktiviteter, där skillnaderna i prestationerna mellan könen är alltför påtagliga. Eller förbjud fotboll och andra sådana idrotter och aktiviteter, som riskerar att synliggöra kvinnors och mäns olika biologiska òch fysiska förutsättningar, helt och hållet. Det går ju rimligen inte att legitimera verksamheter i samhället, som i förlängningen kan leda till att genusvetenskapens solida kunskapsbygge ifrågasätts. Eller hur?

  En annan möjlig, och mera radikal lösning, på ovanstående problem, skulle i rådande tidsanda kunna vara: förbjud män, helt enkelt!

  Eller så accepterar vi att män och kvinnor både kan ha olika intresse av, och olika förutsättningar för, att prestera bra i olika idrotter och andra aktiviteter. Kanske kan vi då också acceptera att att detta ibland väger över till mäns fördel, och ibland till kvinnors dito, både vad det gäller prestationerna i sig, och i hur omgivningens intresse och belöningar för respektive prestationer ser ut? Eller gapar jag över för mycket nu?

 4. Fotbollen har alltid haft en metod att jämföra vilket som är bäst av två lag. Metoden kallas match.

 5. Logiken bland våra genusjournalister tycks vara följande: Eftersom de lärt sig att strukturer förtrycker kvinnor ”som grupp”, är varje händelse där kvinnor ”missgynnas” ett möjligt strukturellt förtryck. I bästa fall inser de att varje sådan händelse inte beror på ”strukturen” utan kan vara en tillfällighet, men eftersom det KAN vara så och eftersom de är närmast religiöst motiverade att arbeta för ”jämställdhet”, måste varje händelse beskrivas som förtryck mot kvinnor.

  Sedan är det lika meningsfullt att jämföra herrfotboll med damfotboll som senior- med junior-fotboll, eller olika viktklasser inom brottning. Men om man nu absolut vill veta vem som är bäst, OK tävla mot varandra då! Jag undrar vad tomten som frågade Zlatan om han var bättre än Lotta Schelin egentligen ville ha för svar? Kanske ”Jo men jag tycker att kvinnors frigörelse är så viktig att hon absolut är mycket bättre”?

  Det enda man kan kritisera Zlatan för är det där med cykeln… eftersom det är svårt att veta vad han menar.

  Och ja, det där med att Zlatan skulle vara ”näthatare” är så korkat att man blir trött.. Och det visar återigen hur fanatisk feminismen blivit (nej inte alla feminister, men väldigt många av dem som skriver i media): Om du inte i alla lägen köper de feministiska idéerna är du en ”hatare”. Suck.

 6. Debatten handlar till 100% om feministiskt maktspel och många idioter både inom media och inom damfotbollen luras med i mobben där Zlatan och Svensso är de enda offren i den här historien.
  Att Expressens reporter har utnyttjat mindre begåvade kollegors analysförmåga är så skickligt gjort att man nästan blir imponerad. Kollegor som ser sin chans att plocka poäng som vita riddare som strider mot patriarkatets ondska.
  Många idioter finns det i vårt avlånga land! Nyttiga idioter!

 7. @JD:
  ”Debatten handlar till 100% om feministiskt maktspel”…

  Ja, amen. Zlatan är en hyllad, beundrad och kanske rentav älskad man, som fungerar som förebild och inspiration för många, kanske i synnerhet för unga killar. Det duger ju inte. En sådan ”tolvtaggare” utgör lovligt villebråd och måste förr eller senare obönhörligen fällas, för att ge plats åt den feministiska berättelsen om ”den patriarkale mannen” och dennes tillkortakommanden och uselhet.

  Varje framgångsrik och beundrad man, är på detta sätt dömd till att vara närmast ”fredlös” i ett feministiskt och gynocentriskt präglat samhälle som vårt, just bara för att han är man. En sådan mans utsatthet för kritik och ifrågasättanden, är alltså mera präglad av hans könstillhörighet, än av vad han de facto sagt eller gjort. (Var det inte sådan könsdiskriminering vi ville komma bort ifrån?) En kvinna som säger eller gör väsentligen samma sak, betraktas och behandlas med större förståelse och medkänsla, och kommer att ursäktas av många, kanske med argumentet ”because patriarchy”…

  @trash:
  ”Fotbollen har alltid haft en metod att jämföra vilket som är bäst av två lag. Metoden kallas match.”

  Javisst. Det är väl det enklaste för att utröna om man kan jämföra, att ställa till med en match mellan herrlandslaget och damlandslaget? Det vore faktiskt intressant, men antagligen lika ”rättvist” eller ”meningsfullt” som att ställa ”senior- med junior-fotboll, eller olika viktklasser inom brottning” mot varandra, som @Kjell skriver. Ställer de båda lagen upp?

 8. @John Nilsson:

  ”Javisst. Det är väl det enklaste för att utröna om man kan jämföra, att ställa till med en match mellan herrlandslaget och damlandslaget?”

  Nej nu är du orättvis mot fotbollsstjejerna. Det där är inte alls hur det går till i vanliga fall när i jämför inom samma idrott.

  Exempelvis titta på Karate, en person tar guldmedalj i minus 65 kg medan en annan tar guldmedalj i plus 80 kg. Hur bedömer vi vem av dessa som skall ha guldbucklan för ”årets fighter”? Knappast genom att låta dem fightas mot varandra. Jämför även gärna med boxning. Hur bedömer vi om vinnaren i medelvikt eller vinnaren i tungvikt är mest värd? Knappast genom att låta segrarna gå en match mot varandra. Tungviktaren skulle slå slönder medelviktaren.

  Det finns alltså redan en godkänd inbördes hierarki mellan idrottsprestationer och den kan på många sätt tyckas orättvist där har genusdårarna rätt MEN (och detta är det stora ”men”) Det viktiga här är ju inte hierarkin i sig utan det faktum att vad som dög när man jämförde två män plötsligt inte duger när det är en kvinna och en man som skall jämföras. När kvinnor är inblandade så skall det vara finare och bättre. Åt män duger vad som helst.

 9. ”[…] Hur bedömer vi om vinnaren i medelvikt eller vinnaren i tungvikt är mest värd? Knappast genom att låta segrarna gå en match mot varandra. Tungviktaren skulle slå slönder medelviktaren.”

  Tja. Frågan är ju vad vi vill veta. Vill vi veta vilka som är bäst så är ju en match rätt väg att gå, så långt har John Nilsson rätt. (Fotboll är inte lika drastisk till sin natur som tex karate eller boxning.) Men detta är knappast frågan då en sådan match har ett givet resultat, vilket jag tror att alla berörda är överens om.

  I mina öron låter det som ett (medvetet?) missförstånd som sedan dragit iväg i tangentens riktning. Vad Zlatan säger är att han spelar i en helt annan klass än damerna han jämförs med. Han skulle troligen inte ha något emot att bli jämförd med en kvinna som spelar ungefär lika bra som han själv. Det vore en rimlig jämförelse.

  Jag kan inget om sport. Vilka kvinnor har vi som kan mäta sig, om vi vid behov tillåter oss att gå utanför landets gränser?

  Teo

 10. @Teodor:
  ”Jag kan inget om sport. Vilka kvinnor har vi som kan mäta sig, om vi vid behov tillåter oss att gå utanför landets gränser?”

  Är inte heller särskilt insatt i fotbollens värld, men jag skulle tippa på att det enbart finns 10-15 (rätta mig gärna här, för jag har ingen koll) män i hela världen som skulle kunna mäta sig med Zlatan på planen.
  Så sannolikheten att det skulle finnas ett kvinnan i Sverige som kan mäta sig med honom är inte särskilt hög.

  För övrigt så har jag fått en ny respekt för Zlatan efter hans försvar av Anders Svensson.

 11. @Teodor:

  ”Tja. Frågan är ju vad vi vill veta. Vill vi veta vilka som är bäst så är ju en match rätt väg att gå, så långt har John Nilsson rätt.”

  Frågan är inte vad vi vill veta, frågan är vad vi redan vet (gällande män). I detta fall vet de flesta exempelvis att Mike Tyson var mer värd än vem än som hade exakt samma titel vid exakt samma tillfälle i exakt samma idrott. Det är ingen som har sagt att det var ”orättvist” att Mike Tyson ansågs mer värd pga att han vann den tyngsta viktklassen…. inte förrän det drabbade damer. Då slog gynocentrismen till och det var plötsligt inte längre okej att fjäderviktaren i sporten inte får samma status som tungviktaren….

  Det är vad som hänt, och det värsta är att i stort sett varenda insatt människa VET att detta är vad som har hänt men ingen vågar säga det.

  ”(Fotboll är inte lika drastisk till sin natur som tex karate eller boxning.)”

  Samma situation uppstår i fotboll om du skall jämföra världens bästa back med världens bästa målgörare. Hur ofta är det som det anses orättvist att backen inte får samma status? Men vad händer om det är en manlig målgörare och en kvinnlig back, jo då kommer gynocentriska genusgänget och menar det är typiskt manligt att belöna målgörare framför backar. Det kan vi lista ut med illfingret.

  ”Men detta är knappast frågan då en sådan match har ett givet resultat, vilket jag tror att alla berörda är överens om.”

  Javisst, precis som de flesta är överrens om att backar kommer att förlora straffläggning mot målgörare.

  ”Vad Zlatan säger är att han spelar i en helt annan klass än damerna han jämförs med. Han skulle troligen inte ha något emot att bli jämförd med en kvinna som spelar ungefär lika bra som han själv. Det vore en rimlig jämförelse.”

  Zlatan spelar i en annan klass än alla andra svenska fotbollsspelare, gäller damer såväl som herrar. Han är inte bara enda klass-1 spelaren i Sverige. Han är den enda som når klass 2 ens (bedöms genom vilka klubblag de platsar i), Att jämföra honom med Lotta Schelin är lika meningsfullt som att jämföra honom med Chippen.

 12. @Daniel:

  ”Är inte heller särskilt insatt i fotbollens värld, men jag skulle tippa på att det enbart finns 10-15 (rätta mig gärna här, för jag har ingen koll) män i hela världen som skulle kunna mäta sig med Zlatan på planen.”

  Det finns enligt The Guardian två personer i hela världen som kan mäta sig med Zlatan Ibrahimovic på planen: Christiano Ronaldo och Lionel Messi . 2012 rankades Zlatan av ”The guardian” som den femte bästa spelaren i världen, 2013 blev han rankad #3

  The Guardian raknar de 100 bästa spelarna i världen. Zlatan var 2013 den enda spelaren från något av de nordiska länderna som fanns med på listan. Den enda andra nordiske spelaren på rankningen 2012 var Danmarks Christian Eriksen (Ajax) på #74

 13. Ultrasfeminister och svensk damfotboll framstår ju som rasister
  mot Zlatan Ibrahimović

 14. @Erik citerar mig och skriver:
  ”@John Nilsson:

  ”Javisst. Det är väl det enklaste för att utröna om man kan jämföra, att ställa till med en match mellan herrlandslaget och damlandslaget?”

  Nej nu är du orättvis mot fotbollsstjejerna. Det där är inte alls hur det går till i vanliga fall när i jämför inom samma idrott.”

  Detta är vad jag skrev, om man nu skall drista sig till att citera hela stycket…:

  ”Javisst. Det är väl det enklaste för att utröna om man kan jämföra, att ställa till med en match mellan herrlandslaget och damlandslaget? Det vore faktiskt intressant, men antagligen lika ”rättvist” eller ”meningsfullt” som att ställa ”senior- med junior-fotboll, eller olika viktklasser inom brottning” mot varandra, som @Kjell skriver. Ställer de båda lagen upp?”

  Så i sak håller jag med dig, och är medveten om att en sådan match vore ganska meningslös, just eftersom män och kvinnor faktiskt har olika fysiska/biologiska förutsättningar.

  Däremot tycker jag att man i bedömningen (och belönandet) av till exempel kvinnliga eller manliga fotbollsspelare, eller motsvarande prestationer inom till exempel brottningens olika viktklasser, kan ta hänsyn till hur stort både publik- och deltagarintresset är för dam- respektive herrfotboll, eller för de olika viktklasserna inom brottningen. Att uppmärksamma och belöna dem som utmärker i en sportgren, där konkurrensen är högre och publikintresset större, på ett mera frikostigt sätt än i andra liknande sportgrenar (även om det som skiljer ”bara” är utövarnas könstillhörighet), tycker jag inte heller nödvändigtvis måste vara kontroversiellt. Skulle det vara könsdiskriminerande att uppmärksamma och belöna tjejer mera i någon sport, eller annan aktivitet, som de av tradition utövat och intresserat sig för mycket mera för än män, historiskt sett? Om 1000 kvinnor ställer upp i ”textil trekamp för kvinnor” (med grenarna stickning, virkning och knyppling) och 10 män ställer upp i dess manliga motsvarighet, kan då männens vinnare kräva samma mediala uppmärksamhet och samma prissumma för sin prestation, som den kvinnliga vinnaren, bara för att det ska vara ”jämställt”? Jag tycker inte det. Ledsen för det något konstruerade exemplet, men jag kom inte på något bättre. Ni förstår nog vart jag vill komma.

 15. @Erik:

  Exempelvis titta på Karate, en person tar guldmedalj i minus 65 kg medan en annan tar guldmedalj i plus 80 kg. Hur bedömer vi vem av dessa som skall ha guldbucklan för ”årets fighter”? Knappast genom att låta dem fightas mot varandra.

  Ja, ofta anses de något lättare viktklasserna vara svårare att bli bäst i, eftersom konkurrensen är hårdast där. Till exempel anses Sugar Ray Robinson vara en av de bästa boxarna någonsin, ”pound for pound”. På den länkade 10-i-topplistan (”all-time greatest”), är fyra stycken från lättare viktklasser (t.o.m. fjädervikt).

  Man kan förstås göra liknande jämförelser mellan könsgränserna. Till exempel anser jag att Yelena Isimbayeva absolut kandiderar till en plats bland de bästa stavhopparna någonsin, alla kategorier, dels på grund av sin överlägsenhet i sin disciplin och genom att hon förde sin gren upp till en helt ny nivå, men också på grund av den tekniska nivå hon uppnått.

 16. Det enda säkra i denna fight är dom fysiska förutsättningarna män emellan utan att blanda in strukturer.

 17. @John: Jag förstår vart du vill komma! Man kan även jämföra olika sporter med varandra, med samma kön för att bli av med den parametern, och undra varför cricket får mycket mindre uppmärksamhet än fotboll i Sverige (fast i Indien är det tvärtom!). Är det inte orättvist? Det kan man tycka, men varför är könet så mycket viktigare?

  Det här med att alla sporter ska ha samma uppmärksamhet eller åtminstone en viss utjämning, liknande spelarlöner osv är typiskt ett vänsterideal. Det intressanta är att när det gäller jämställdhet är högern betydligt mer inne på det spåret än annan typ av ”utjämning”. Vad kan det bero på? Ja jag vet att det är OT…

 18. Många har hamnat i fällan där kvinnors och mäns prestationer jämförs som om detta vore ett mått på personernas induviduella värde i förhållande till varandra. Det är dit som korkade feminister tillsammans med Expressen, medvetet har drivit debatten och det tragiska är att även vissa här på GD har lurats in i fällan.
  Vad har det för betydelse att kvinnor är mycket sämre än män på fotboll då kvinnor spelar mot kvinnor och män mot män.
  Z har rätt och han raljerade aå aom han gör ibland. Tar man åt sig av det så måste man lida av något psykiskt men!

 19. Pingback: Zlatan i genusbråk om damfotbollen - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 20. Mäste bara lyfta fram det positiva med Zlatandebatten och det är att det framkommer med all önskvärd tydlighet hur det mentala handikappet i oförmågan att förstå ironi och hur den där missunsanna avundsjukan ser ut i Sverige.
  Misslyckade och avdankade fotbollsspelare och dåliga journalister som nu utnyttjar läget för att försöka samla billiga poäng!
  En gedigen samling misslyckade wannabies!

  Usch!

 21. Vad som bör jämföras, och det var ocksa precis det som Zlatan sa, är publikintäkter. Vad är publiken beredd att lägga pengar pa att se? Vad far folk att drömma? Damlandslaget gör generande misstag, det är vad jag kommer ihag fran rapporteringen av dam-EM. Plus att biljettpriserna var mycket laga. Zlatan drar stor publik, manga är beredda att lägga ut stora pengar för att se en konstnär i aktion. Hmm, jag har en kollega som har hela kontoret tapetserat med bilder pa en svensk fotbollsspelare. Är det manne Therese Sjögran eller kanske Lotta Schelin som hon beundrar? Nä, hans namn börjar pa Z.

 22. Problemet är att damfotbollen försöker att göra sport på villkor som är långt utanför deras möjlighet att prestera. Man behöver göra om damfotbollen, så att den går på egna premisser. Mindre plan, fler/färre spelare, osv osv. Att se hur målvakter inte klarar av att sparka bollen till ens halvplan i en final där de ändå ska vara ’bäst’ är bara inte roligt att se.

 23. Jag har förresten en gammal montainbike som jag hade tänkt sälja i vår.
  Jag skulle kunna skänka den till damlandslaget istället som tröst för att det finns så många dumma människor som vågar påstå att det är skillnad på damfotboll och herrfotboll.
  Det vore roligt om tio till också kunde skänka en cykel så att ingen blir utan.
  Vi kan ju skriva in texten ”hata Zlatan” på ramen så blir presenten ännu mer uppskattad!

 24. @Pether: Kan halla med, men det stupar pa logistiken. Vem vill bygga nya spelplaner/arenor för enbart damfotboll? Lite mer komplicerat/dyrbart än att byta ut häckar t.ex.

 25. Hur löser de på innomhusarenor, gympasalar osv? De ritar upp olika planer för olika spel/idrotter osv på samma golv. Går utmärkt att måla olika storlekar på en gräsmatta o bara flytta målen lite. Visst, kanske blir lite oregelbundet slitage där de nya målen står, men går o variera.

 26. @Pether: Jo tanken slog mig sedan att det bara är att flytta malen och markera linjerna. Att ingen tänkt pa det hittills?

 27. Damerna är ungefär på 15-års pojknivå. Min son spelade som 15-åring i ett stadslag oavgjort mot ett allsvenskt lag. Han sa att dom var placeringssäkra bl. a. Men teknik och snabbhet var sämre. Jag tränar tjejer och har såklart inget emot tjej-/damfotboll. Min kille kunde kicka 800 gånger när han var 13. 12–åriga tjejerna kämpar med 5-10 kickar. Det är olika världar, det börjar tidigt och det är, tror jag, mest biologi. Zlatan är vår störste idrottsman alla kategorier nånsin enligt mig. En sådan spelare kanske aldrig kommer igen i Sverige. Skillnaderna är så enorma mellan dam och herr. Tycker alla ska vara glada att få vara på samma gala som honom. Särskilt damerna.

 28. Ibrahimovic hade rätt. Det går faktiskt inte att jämföra – under hans karriär har ”damerna” tagit fyra medaljer i landsmästerskap och ”herrarna” har tagit noll.

  Den som kör 100 % oavsett kropp ska ha mer eloge än den som kör 95 % med en starkare sådan.

 29. @Axel Edgren:

  Handlar inte om antal, handlar om prestation och vilket motstånd man möter.
  Damlandslaget möter motståndare av betydligt mindre kvalite, och de själva är av betydligt sämre kvalitet.

 30. ”Damlandslaget möter motståndare av betydligt mindre kvalite”

  Sådana som dig till exempel.

 31. @Axel Edgren: Jag spelar inte fotboll. Men om jag hade gjort det så hade jag nog slagit dem. Istället spelar de mot P12, P14, p15, och blir slagna när pojkarna kör med färre spelare.

  Snällt av dig att bevisa min poäng.