Vi har flyttat
avatar

Den tidigare aviserade flytten har nu blivit genomförd. Kommentatorsfunktionen är återigen påslagen och bloggen skall nu i allt väsentligt, förhoppningsvis, fungera som vanligt även om vissa saker kommer att behöva fixas.

Vi kommer med fler spännande nyheter så småningom.

Kommentarer

Vi har flyttat — 85 kommentarer

 1. @grodan
  Noll

  Antingen är jag en snål jäkel. Eller så visste jag inte om kampanjen. Eller så är jag hemlös själv. Välj själv! ?

 2. Kanske mest kvinnor som skänkt gåvor, som kvinna är det lättare att köpa gåvor till andra kvinnor. Man vet ju vad man själv önskar sig.

  Män brukar inte vara så solidariska.

 3. @Jenny: Om det är så borde inte kvinnorna ta på sig genusglasögonen, tänka utanför boxen, och se hur de själva bidrar till traditionella könsmönster och därigenom försöka bidra till jämställdheten och ändra på detta genom att köpa gåvor till männen som behöver?

 4. @Jenny:
  Som noterats på många andra områden så är homosocialiteten betydligt starkare bland kvinnor och nedvärderingen av svaga män stark.
  Män skulle antagligen köpa julgåvor generellt oavsett kön eller om de tillhör gruppen ”vita riddare” som vill visa sig goda så köper de antagligen till kvinnor eftersom det även i samhället anses finare.
  Män brukar vara mer intresserade av övergripande/systemlösningar än individuella sådana, dvs att försöka hitta sätt att undvika att människor blir hemlösa eller sätt att ta hand om dem snarare än att fokusera på julgåvor en gång om året.

  Visst skulle det vara bra om män uppvärderade svaga män, men det är inte där den stora skillnaden finns.

 5. @Andreas:

  ”Män brukar vara mer intresserade av övergripande/systemlösningar än individuella sådana, dvs att försöka hitta sätt att undvika att människor blir hemlösa eller sätt att ta hand om dem snarare än att fokusera på julgåvor en gång om året.”

  Synd då att dessa ”systemlösningar” lyser med sin frånvaro.

  Och det finns många och åter många kvinnor som jobbar ideellt året runt för tex. röda korset osv.

 6. @Andreas: Okej, då har nog JDs kommentar med systemlösningen för hemlöshet ramlat bort, men han kanske kan posta den igen. Vill också tillägga att Sisters International inte enbart fokuserar på att samla in julgåvor. De bedriver mycket förbättringsarbete på både kort och på lång sikt.

 7. @Jenny: Kvinnor får som bekant en miljon per person under sin livstid via skatt och bidrag, så det är männens arbete de snyltar av.

 8. Lite förvirrande att hamna på ”sidan finns inte” när man skriver en kommentar. Verkar som om kommentarerna kommer fram i alla fall.

 9. @Kristian:

  Många män skaffar barn eller hur? Hur många män går ner till halvtid efter barnens ankomst för att ta hand om sina barn?

 10. Det är typiskt och förvånar mig inte, blivit uppmärksam på sådant sedan jag blev ”red pill” för ca sju år sedan. Min sympati för kvinnor har jag skrotat, eller jag har åtminstone mer sympati för män än kvinnor idag än tvärt om, låter kallt men tycker kvinnsen får tillräckligt redan lol

 11. @Jenny: Skulle det vara svårt att veta vad en hemlös man önskar sig? Tjaa, Kanske vantar, ett par nya skor, en varm tröja. Önskar sig hemlösa kvinnor manikyrer i julklapp eller? Isåfall är dom inte hemlösa.

 12. Jag utgår från att det är som vanligt. Män får klara sig själva, kvinnor ska tas omhand.

 13. @Jenny:
  ”Synd då att dessa ”systemlösningar” lyser med sin frånvaro.”

  Ja, synd att de monterats ned. Det är ca 3 ggr fler hemlösa idag jämfört med i början på 90-talet.

  ”Och det finns många och åter många kvinnor som jobbar ideellt året runt för tex. röda korset osv.”

  Absolut, precis som det finns många och åter många män som betalar in mer i skatt än de får ut, vilket möjliggör systemlösningar, tillfälliga bostäder, socialbidrag mm. till de som inte själva kan betala, till skillnad från det ideella arbetet.
  Skillnaden i inbetalad skatt mellan män och kvinnor är ca 140 miljarder, dvs kvinnor betalar bara in ca 65% av den skatt som män gör vilket motsvarar en halv hälso- och sjukvårdsbudget. Röda korsets totala insamling är ca 320 miljoner och de får ungefär lika mycket i bidrag från diverse myndigheter, dvs som kommer från de där 140 miljarderna som män betalar in extra.

  Om kvinnor istället hade förvärvsarbetet som män så hade det funnits 4,3 miljoner per hemlös för att förändra deras situation med. Berätta gärna om vad det är i kvinnors ideella arbete som motsvarar 4,3 miljoner per hemlös.

  (Kvinnor har också betydligt högre uttag ur skattesystemet, vilket förstärker denna skillnad ytterligare.)

 14. @Grodan:
  Jag har inga problem med ideellt arbete för hemlösa generellt, men ser ingen anledning att ljuga eller mörka orsakerna till att det ser ut som det gör.

  Jag är däremot klart emot att man gör insamlingar riktat till ett kön, precis som jag inte anser att man ska samla in baserat på hudfärg, sexuell läggning eller annat.

  Att kvinnors empati med män är betydligt lägre än mäns empati med kvinnor är väl belagt sedan tidigare och det finns ingen anledning att käbbla om det. Varför det är så kan diskuteras, men om man förväntar sig en jämställd behandling av utsatta män och kvinnor så kan den inte byggas på spontan empati. Då kommer man alltid att få det här utfallet, i alla fall under en överblickbar framtid.

  För samhälls- och könsaspekten i övrigt se svaret till Jenny.

 15. @Andreas: Det finns flera välgörenhetsorganisationer (t ex Stadsmissionen) som samlar in julklappar till hemlösa oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning bla bla bla, men du väljer att gnälla på att en liten kvinnoorganisation samlar in julklappar till hemlösa kvinnor. Inte särskilt produktivt, i mina ögon.

 16. @Grodan:
  Och du är en Idiot!

  Jag konstaterade att ingen hade skänkt julklappar till hemlösa män men att det fanns ett överflöd av klappar till hemlösa kvinnor.
  Komiskt att du stör dig på det! ?

 17. @JD: Nej, jag stör mig på att du gnäller på andras initiativ, men gör absolut noll själv. Tomma tunnor skramlar mest.

 18. @Tommy: @Andreas:

  Ja det brukar vara den vanliga ursäkten.

  Kvinnor tar ut längre föräldraledighet, vabbar mer, går mycket oftare ner till halv/deltid så länge barnen är små.

  Är det då inte ganska logiskt att män betalar mer i skatt totalt sett?

  Om män vill undvika att betala mer i skatt har jag några förslag:

  Inte skaffa barn

  Vabba mer

  Ta ut längre föräldraledighet

  Gå ner till halv/deltid så länge barnen är små

 19. @Grodan:
  ”Det finns flera välgörenhetsorganisationer (t ex Stadsmissionen) som samlar in julklappar till hemlösa oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning bla bla bla, men du väljer att gnälla på att en liten kvinnoorganisation samlar in julklappar till hemlösa kvinnor. Inte särskilt produktivt, i mina ögon.”

  Du borde nog läsa mina inlägg innan du svarar.
  Det jag har gjort är att tydliggöra orsakerna till att man får det här resultatet.
  Jag har inte gnällt på någon organisation. Jag är däremot generellt mot att man gör insamlingar baserat på kön mm., bl.a. därför att det i min mening handlar om ett cyniskt utnyttjande av värderingar som man i resten av samhället påstår sig vilja ändra på.

  Jag tycker inte heller att det är speciellt produktivt att ägna sig åt marginaleffekter, samvetsdövande eller värdesignalering, vilket välgörenhet i de flesta fall handlar om. Om man ska lösa problem så krävs en helt annan skala på åtgärderna och där räcker inte ideellt arbete och små gåvor till, inte ens månadsgåvor som i röda korsets regi är mycket att komma med. De få som får gåvorna eller gynnas av det ideella arbetet är givetvis lyckliga, men fokus hamnar liksom i den här diskussionen på hur ”goda”/”duktiga” eller inte ”goda”/”duktiga” några individer eller grupper är till skillnad från vad som faktiskt åstadkoms, vilket inte är produktivt i mina ögon. Därutöver så är godhets-/duktighetsdiskussionen huvudsakligen baserad på fördomar och i praktiken tämligen sexistiska värderingar.

 20. @Jenny:
  Hur många barn kräver föräldrar som arbetar halvtid?
  Antagligen ytterst få, valet att arbeta halvtid har mindre att göra med barnens behov och mer att göra med kvinnors egna prioriteringar. Det kan också vara värt att notera vilket ansvar kvinnor inte tar i och med att män med små barn är de som arbetar mest totalt sett.

 21. @Jenny:

  Om män vill undvika att betala mer i skatt har jag några förslag:

  Inte skaffa barn

  Oh yeah, hur mycket skatt slipper jag för att jag inte har några barn?
  Seriöst, det var något av det dummaste jag läst på länge.

 22. @Jenny:

  ”Om män vill undvika att betala mer i skatt har jag några förslag:”

  Okej. Är det förslag som män bestämmer eller förslag där kvinnor har minst lika stor del i besluten?

  ”Inte skaffa barn”

  Och hur tror du deras flickvänner reagerar på det? Jag har kompisar som skaffade barn eftersom de ville ha kvar sin relation. Är vårt mål ett samhälle där alla är singlar?=

  Vabba mer

  Jättebra ide. Vi jobbar redan för lite vilket är orsaken regeringar från bägge blocken sagt att pensionsåldern måste höjas. Nu skall vi vabba mer när det jobbas för lite. Skall kanske pensionsåldern höjas till 75?

  Ta ut längre föräldraledighet

  Sådan tur att deras flickvänner inte har någon talan över den saken också. Vi hade bara en utredning av Kållle Thorwaldsson som idag är LO:s högsta chef. Här är vad utredningen kom fram till:

  ”Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut sin lagstadgade pappaledighet, inte papporna som är ovilliga att vara hemma.”
  https://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet/

  ”Gå ner till halv/deltid så länge barnen är små”

  Tur att deras flickvänner inte har någon talan över det heller.

 23. @Andreas:
  Vilka konkreta åtgärder har du vidtagit för att minska hemlösheten?

  Jag funderar på att skänka en julklapp till en hemlös via Stadsmissionen, tycker du att jag borde avstå?

 24. @Andreas:

  ”Hur många barn kräver föräldrar som arbetar halvtid?”

  Vilken dum fråga. Jag ställer samma fråga till dig. Hur ska du få fram svaret?

  ”Antagligen ytterst få”

  Ok, du är barnviskaren med andra ord haha…

  ”valet att arbeta halvtid har mindre att göra med barnens behov och mer att göra med kvinnors egna prioriteringar.”

  Shit vad du ”vet” mycket.

  ”Det kan också vara värt att notera vilket ansvar kvinnor inte tar i och med att män med små barn är de som arbetar mest totalt sett”

  Eller vilket ansvar män inte tar genom att arbeta mycket, satsa på sig själva och sina egna karriärer.

 25. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag har inte heller några barn och betalar lika mycket i skatt som alla andra.

  Andreas tog upp att män betalar mer i skatt än kvinnor. Jag tog då upp några ganska logiska anledningar till varför.

  Varför tror du att män betalar mer i skatt?

 26. Eftersom män verkar anses vara skitstövlar för att de ser till att deras barn har mat på bordet, så vore det ju faktiskt intressant att se hur svenska folket reagerade på delad föräldraledighet 50/50. Jag är tämligen säker på att kvinnor skulle gapa mer än män, men det är bara min gissning.

  Frågan blir ju varför de styrande (och vissa här inne) inte tror att kvinnor själva är kapabla att bestämma hur de vill leva sitt liv? Är inte denna syn ganska kvinnoförnedrande?

 27. @Jenny:
  Betalar du verkligen lika mycket i skatt som alla andra? Det tror jag faktiskt inte. Jag tror nog att det finns de som betalar betydligt mer än dig.

  Och sen undrar jag också hur jag skulle få möjlighet att betala mindre i skatt genom att inte skaffa barn? Jag förstår faktiskt inte hur du tänker där. Men jag är nyfiken på svaret, aldrig fel att kunna få lite mer i plånboken.

 28. @Erik:

  Inget av det du skrev förändrar något som helst. Jag och Anders Ericsson får ändå betala lika mycket i skatt. Det enda jag gjorde var att ge Andreas helt logiska anledningar till varför män betalar mer i skatt än kvinnor.

  I övrigt skiter jag i hur föräldrar gör om jag ska vara helt ärlig.

  Att män och kvinnor skyller på varandra leder ingenstans uppenbarligen.

 29. @Jenny:
  … för övrigt hade min kommentar inget med könet att göra, utan ditt uttalande att man skulle minska sin skatt genom att inte skaffa barn. Man får inte ett öre mindre skatt för att man inte har barn, man får däremot bidrag och en massa andra skattefinansierade förmåner om man har barn. Så jag hävdar tvärtom att bestraffas skattemässigt för att man inte har barn, och belönas om man har det.

 30. Nu när vi är inne på skatt. Jag stör mig på kungaskatten. Att betala skatt till svenska kyrkan är frivilligt och något man kan välja bort. Jag tycker att det borde vara frivilligt att betala in skatt till kungahuset. Jag vill inte att mina pengar går till kungahuset. En kung är sina följare och den ”makt” de ger honom, precis som med svenska kyrkan.

 31. @Frogfish:

  ”Eftersom män verkar anses vara skitstövlar för att de ser till att deras barn har mat på bordet, så vore det ju faktiskt intressant att se hur svenska folket reagerade på delad föräldraledighet 50/50.”

  Absolut, också med tanke på att kvinnor anses som skitstövlar för att de inte betalar lika mycket i skatt och tramsar runt med ideellt arbete.

  ”Jag är tämligen säker på att kvinnor skulle gapa mer än män, men det är bara min gissning.”

  Låt dem gapa, alla har både skyldigheter och rättigheter.

  ”Frågan blir ju varför de styrande (och vissa här inne) inte tror att kvinnor själva är kapabla att bestämma hur de vill leva sitt liv? Är inte denna syn ganska kvinnoförnedrande?”

  Eftersom de snyltar på män (enligt Andreas) så kan kvinnorna inte bestämma själva nej….. tydligen.

 32. @Frogfish:

  ”Betalar du verkligen lika mycket i skatt som alla andra? Det tror jag faktiskt inte.”

  Herr Grodfisk är vi skitnödiga idag? Såklart finns det de som betalar mer i skatt än jag.

  ”Och sen undrar jag också hur jag skulle få möjlighet att betala mindre i skatt genom att inte skaffa barn?”

  Titta på cirklarna som jag, Andreas och Anders har gått i tidigare.

  ”Men jag är nyfiken på svaret, aldrig fel att kunna få lite mer i plånboken.”

  Gör kungaskatten frivillig och välj sedan bort den.

 33. @Jenny:
  ”Herr Grodfisk är vi skitnödiga idag? Såklart finns det de som betalar mer i skatt än jag.”
  Finns ingen anledning att vara otrevlig, om du nu vet att det finns folk som betalar mer skatt än dig så kanske du inte ska skriva motsatsen och bli sur när folk undrar vad du menar.

  ”Titta på cirklarna som jag, Andreas och Anders har gått i tidigare.”
  Det säger ingenting. Vore bättre om DU förklarade vad DU menade istället. Hur får jag mindre skatt om jag inte skaffar barn?

  ”Gör kungaskatten frivillig och välj sedan bort den.”
  Är ju inte möjligt idag, så vad menade du egentligen? Hur får jag mindre skatt för att jag inte har barn?

 34. @Jenny:
  ”Absolut, också med tanke på att kvinnor anses som skitstövlar för att de inte betalar lika mycket i skatt och tramsar runt med ideellt arbete.”
  Nu finns det ju ingen sån debatt i samhället. Jag ser inga män stå på barrikaderna för att tvinga kvinnor att jobba mer. Dock är det många kvinnor som är mindre nöjda med att andra kvinnor inte tycker som de.

  ”Eftersom de snyltar på män (enligt Andreas) så kan kvinnorna inte bestämma själva nej….. tydligen.”
  Att du anser det förklarar ju till viss del dina svar….

 35. @Jenny:
  Vad är det jag skall förstå. Du sa som förslag till män för att få mindre skatt att de inte skulle skaffa barn. Jag påpekade att det inte går ihop. Du får inte mindre skatt för att du inte skaffar barn … så???

 36. @Jenny:
  Det är väldigt lite jag vill betala in skatt till. Jag anser att all skatt borde vara frivillig. Man kan ju trösta sig med att en hel del av ”kungaskatten” går till att underhålla vårt kulturarv (slott och liknande som jag hoppas skulle bevaras även om vi inte hade något kungahus), och att kungahuset är en slags levande reklampelare för sverige, så kostnaderna för kungahuset får vi nog tillbaka flerfalt på andra sätt. Men, i princip är jag enig med dig.

 37. Ok jag ska vara super tydlig nu då.

  Andreas skrev att män som grupp betalar in mer skatt än gruppen kvinnor.

  Slutsats: Män betalar in mer pengar till de system som vi har i Sverige. Bland annat, skola, gratis medicin till barn upp till 16 år, gratis tandvård till barn upp till 21 år, föräldraledighet (som mammorna framförallt hämtar ut), vård av sjukt barn (som framförallt mammorna hämtar ut), dagis, del/halvtidsarbete och så vidare.

  Mammorna (=många kvinnor) som då sammantaget inte kommer att jobba lika mycket = inte betala in lika mycket i skatt till de system de utnyttjar. Det är inte dyrt för individen att skaffa barn i Sverige, om man jämför med andra länder, men det är dyrt för samhället.

  Om gruppen barn hade försvunnit hade det då inte inneburit att gruppen män behövt betala mindre skatt eller i alla fall betalt lika mycket skatt som kvinnorna? Kvinnorna hade då kunnat arbeta lika mycket som männen och betalat lika mycket skatt som männen.

  Visst vi hade dött ut, men det har inte med saken att göra. Vi diskuterar sambandet av att inte skaffa barn och skatt.

  Andreas skrev ju att kvinnor snyltar på män. Ett negativt laddat begrepp eller hur? Alltså gruppen kvinnor snyltar på gruppen män. Egentligen diskuterar vi inte på individnivå. Tex. varken jag eller Anders har barn, men vi pratar om gruppen män/gruppen kvinnor. Vi alla som en helhet. Det var med helheten i tanke jag bemötte Andreas negativa påstående.

  Jag kontrade med att män väljer att skaffa barn. De väljer att jobba mer – ALLTSÅ BETALAR DE IN MER SKATT. Detta är ett väldigt logiskt resonemang.

  Detta handlar inte om en barnlös kvinna eller en barnlös man. Gruppen män betalar fortfarande in mer i skatt. Eftersom ANDREAS tyckte det var NEGATIVT kom jag med ett par lösningar på hur GRUPPEN MÄN kan lösa detta.

 38. @Frogfish:

  Du skrev såhär: ”Betalar du verkligen lika mycket i skatt som alla andra? Det tror jag faktiskt inte. Jag tror nog att det finns de som betalar betydligt mer än dig.”

  Do I have to spell it out? Måste vi göra det krångligare än det är? Ok. Skattesystemet i Sverige fungerar som så att alla betalar ungefär samma i skatt. Förutom de som tjänar väldigt mycket, de betalar mer. 50%(?) Alla andra betalar 30%, det är i alla fall vad jag brukar räkna på. Det innebär att någon som tjänar mer än mig betalar in mer i skatt. Så ja, självfallet var det mer av ett uttryck att säga ”jag betalar lika mycket skatt som alla andra”. Som uttryck förenklar det verkligheten lite. Naturligt vet jag att det finns många som betalar mer i skatt än vad jag gör. Jag förenklade helt enkelt för mig själv när jag uttryckte mig sådär.

 39. @Frogfish:

  ”Nu finns det ju ingen sån debatt i samhället. Jag ser inga män stå på barrikaderna för att tvinga kvinnor att jobba mer.”

  Ta det med Andreas, det var han som lät påskina att kvinnor snyltar på män.

  ”Dock är det många kvinnor som är mindre nöjda med att andra kvinnor inte tycker som de.”

  Ok. Vad menar du?

  ”Att du anser det förklarar ju till viss del dina svar….”

  Vad menar du?

 40. @Jenny: Haha, erkänner att jag var tvungen att fundera ett extra varv innan jag listade ut hur ditt resonemang kunde tänkas se ut. Smile

 41. @Jenny:
  ”Ja det brukar vara den vanliga ursäkten.”
  Den vanliga ursäkten till att kvinnor inte betalar in mer skatt brukar vara påstådd diskriminering, men det är väldigt tydligt från statistiken att det inte handlar om detta utan om olika prioriteringar eller möjligen värderingar. Dvs kvinnor väljer tidigt yrken och branscher med lägre inkomst.

  ”Kvinnor tar ut längre föräldraledighet, vabbar mer, går mycket oftare ner till halv/deltid så länge barnen är små.”
  Samtidigt är det inte den största skillnaden, men den påverkar naturligtvis.

  ”Är det då inte ganska logiskt att män betalar mer i skatt totalt sett?”

  Det är logiskt att män betalar något mer i nuvarande system, ungefär motsvarande 1-2 års inkomst av 35-40 års aktiv tid på arbetsmarknaden, vilket motsvarar ca 3%. Den faktiska skillnaden är ca 30%. Vid en förändring, t.ex.mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen så borde alltså kvinnorna kompensera upp denna skillnad till nära noll. Förutsättningarna för att det ska hända saknas i princip helt idag.

  ”Om män vill undvika att betala mer i skatt har jag några förslag:
  Inte skaffa barn”

  Påverkar ingenting i skatteinbetalningarna…

  ”Vabba mer”

  Påverkar betydligt mindre än en promille.

  ”Ta ut längre föräldraledighet”

  Det minskar det skatteinbetalningarna med ca 1%, inte 30%

  ”Gå ner till halv/deltid så länge barnen är små”
  Om inte kvinnor kompenserar det med att börja arbeta mer och i andra branscher, vilket är en förändring som tar lång tid, så innebär det att en halv sjukvårdsbudget försvinner, vem ska inte få vård då?

 42. @Grodan:
  ”Vilka konkreta åtgärder har du vidtagit för att minska hemlösheten?”

  Jag betalar en bra bit mer än genomsnittet i skatt och jag försöker inte fuska bort den skatten med diverse märkliga företagsupplägg eller placeringar utomlands. Jag försöker också, bl.a. med sådana här debatter undvika att pengar slösas på meningslösa jippon eller att de som faktiskt betalar in en stor del av de pengar som går till att lösa problemen skuldbeläggs för detta, vilket i förlängningen leder till mindre skattepengar att ta hand om hemlösa för.

  ”Jag funderar på att skänka en julklapp till en hemlös via Stadsmissionen, tycker du att jag borde avstå? ”

  Det är väl helt upp till dig om du vill ge bort julklappar, och den som får den blir säkert glad. Jag ser dock ingen anledning att ge något sken av att det kommer att lösa de hemlösas problem, det kommer inte att ge en hemlös bostad eller en arbetslös bidrag, det löser problemet lika lite som att ge en godisbit till en svältande. Det kanske dövar ditt samvete en stund om det är vad du är ute efter, men om du jobbar några timmar extra så ger det nog mer än julklappens värde.

 43. @Jenny:

  Då får väl jag också vara supertydlig.

  1. Det ideella arbete, hemarbete mm. som kvinnor ägnar sig åt i högre grad än män motsvarar inte skillnaden i skatteinbetalning.

  2. Omhändertagandet av barn kräver inte att en förälder arbetar deltid, det finns ingenting som tyder på att barn mår sämre för att deras föräldrar arbetar heltid eller tar kort föräldraledighet. Det finns negativa exempel i båda extremerna av skalan, men ingen generell koppling mellan föräldrarnas tid med barnen och barnens välmående.

  3. Uttaget av skattepengar i olika former är inte bara för sådant som är relaterat till barn eller barnafödande utan kvinnors skatteuttag är högre även när det gäller t.ex. egen sjukvård. Jag har inget problem med att betala för att kvinnor ska få ta del av denna sjukvård även om det skulle vara 50% mer, men jag kommer att bli förbannad om någon t.ex. försöker påstå att det enda som ska räknas är hur många män respektive kvinnor som arbetar i sjukvården och ignorerar hur denna ska betalas. Och detta är bara nästan lika fult/korkat som att fråga hur många julklappar någon annan köpt till hemlösa när det har närmast noll påverkan i slutändan.

  ”Mammorna (=många kvinnor) som då sammantaget inte kommer att jobba lika mycket = inte betala in lika mycket i skatt till de system de utnyttjar. Det är inte dyrt för individen att skaffa barn i Sverige, om man jämför med andra länder, men det är dyrt för samhället.”

  Detta är helt korrekt, men skillnaden i arbetstid motsvarar inte skillnaden i inbetalad skatt. Det finns alltså betydligt fler faktorer bakom och vi vet att lönediskriminering INTE är en av dem.

  ”Kvinnorna hade då kunnat arbeta lika mycket som männen och betalat lika mycket skatt som männen.”
  Om man tittar på tidsanvändningsundersökningarna förefaller det inte som det skulle räcka och det skulle inte heller lösa segregeringen till olika branscher.

  ”Andreas skrev ju att kvinnor snyltar på män.”

  Nej, det gjorde jag inte, jag skrev att män betalar in mer i skatt och kvinnor tar ut mer av skattepengarna i olika former. Jag lade inte mer negativ laddning i det än
  i hur många julklappar någon köper eller inte.

  ”Jag kontrade med att män väljer att skaffa barn. De väljer att jobba mer – ALLTSÅ BETALAR DE IN MER SKATT. Detta är ett väldigt logiskt resonemang.”

  Absolut, precis som kvinnor väljer att tjäna mindre och betala in mindre skatt som kan användas till att betala socialbidrag, sjukvård, boenden för hemlösa o.s.v., men återigen, kvinnors val i det här avseendet tillskrivs barnens behov vilket det helt uppenbart inte handlar om utan just kvinnors egna val att inte bidra till systemet i samma utsträckning. Om det är ok att fråga varför män inte ger mer till välgörenhet eller jobbar mer ideellt så är det rimligen också ok att fråga varför kvinnor inte vill hjälpa till så att behövande får sjukvård, boende, socialbidrag o.s.v. Om kvinnors ideella arbete hade motsvarat de högre skatteinbetalningarna så hade det bara varit en fråga om vilken effekt man får av respektive strategi, men nu är de inte på samma skala.

  Skillnaden, om det inte gått fram, är att jag faktiskt betraktar kvinnor som fullt kapabla att göra de här valen och därför ifrågasätter bakgrunden till de värderingar och prioriteringar som får gruppen kvinnor att göra de valen de gör. Ingen som följt jämställdhetsdebatten kan ha missat att detta är ifrågasättanden som gjorts kring mäns val upprepade gånger med betydligt mindre på fötterna i det här fallet, så ifrågasättandet är inte unikt för kvinnor även om det ofta låter som om det skulle vara det.

 44. @Jenny:
  Säg inte det. Kungahuset spelade väl en betydelsefull roll i Gripen-affären för 40 miljarder med Brasilien.

 45. @Andreas:
  Att betala skatt som alla andra och orera i diverse forum är inte konkreta åtgärder för att lösa problem. Det är lika fånigt som att förvänta sig att middagen serveras automatiskt bara för att man slänger en näve pengar på köksbordet och skriker ut i tomma luften att man vill ha mat.

  Eftersom du uppenbarligen vill ha en snoppmätning oss skattebetalare emellan: Min inkomst har legat ovanför brytpunkten för förhöjd statlig skatt de senaste tjugo åren. Och övertidsersättning var det länge sedan jag hade. Så om jag jobbar några timmar extra har det ingen som helst effekt, varken för min plånbok eller för statskassan.

  Att en varm mössa gör nytta för en som fryser borde till och med du begripa. Självklart behövs andra insatser för att hjälpa hemlösa till en bättre tillvaro på sikt, men som tur är klarar de flesta av oss att ha två tankar i huvudet samtidigt.

 46. @Jenny:
  Nu är vi här igen. Det är inte lätt att diskutera med dig när du varken skriver vad du menar eller menar vad du skriver.

  Och alla betalar inte lika mycket i skatt, varken i pengar eller procentuellt, men jag orkar faktiskt inte förklara det för dig om du inte förstår det.

 47. @Jenny:
  ”Ta det med Andreas, det var han som lät påskina att kvinnor snyltar på män.”
  Nu frågar jag ju dig beroende på vad du skriver. Ville jag debattera med A så hade jag gjort det.

  ””Dock är det många kvinnor som är mindre nöjda med att andra kvinnor inte tycker som de.”
  Ok. Vad menar du?”
  Jo, jag menar att det är nog inte bland männen debatten om vem som ska vara hemma mest frodas, de flesta män har helt klart för sig vem som anser sig ha rätt till den tiden.

  Men återigen så kommer vi ju inte så långt. Jag ställer enkla frågor och du bara fjantar, antagligen för att du inte kan svara. Att jag aldrig lär mig.

 48. @Frogfish:

  ”Men återigen så kommer vi ju inte så långt. Jag ställer enkla frågor och du bara fjantar, antagligen för att du inte kan svara. Att jag aldrig lär mig.”

  Snälla du kom inte med den skiten. Seriöst. Nu har du gaggat så mycket att jag glömt frågorna.

  Sluta va så jävla shady och ställ raka och tydliga frågor så ska jag svara.

  Men tro fan inte att jag kan svara för något Andreas skriver.

 49. @Frogfish:

  ”Och alla betalar inte lika mycket i skatt, varken i pengar eller procentuellt, men jag orkar faktiskt inte förklara det för dig om du inte förstår det.”

  Var det inte just det jag förklarade för dig?

  Men snälla gå igenom heeela svenska skattesystemet bara på grund av att jag uttryckte mig såhär: ”Jag betalar lika mycket i skatt som alla andra”. Alla andra läser mellan raderna, men inte du.

 50. @Andreas:

  ”Dvs kvinnor väljer tidigt yrken och branscher med lägre inkomst.”

  Enligt Milo Yiannopoulos (och Erik Wedin) tjänar unga kvinnor nu mer än unga män. Hur går detta ihop?

 51. @Andreas:

  Innan vi går vidare, så att det inte blir helt uppåt väggarna.

  Med heltid antar jag att du menar 8 timmar (egentligen 9 timmar)? Hur lång tid menar du med kort föräldraledighet?

 52. Jag tänker att detta är viktigt att reda ut eftersom kvinnor enligt dig bara inbillar sig att barn behöver sina föräldrar.

 53. Här kommer en liten ljusglimt i det feministiska saudiarabiska mörkret. Jag har varit i kontakt med Stadsmissionen i Örebro, och de har fått in en hel del julklappar som ett resultat av nyhetsartikeln. Visst är det härligt! Det är tydligen inte så illa ställt med empatin för män i alla fall.

  Jag har också swishat ett bidrag som de får använda på bästa sätt för att sprida lite julglädje bland ”sina” hemlösa i Örebro. Och, Andreas, jag gjorde det inte för ”samvetsdövande eller värdesignalering”, utan för att det är roligt att göra andra människor glada. Du borde prova det någon gång.

  God jul!

 54. @Jenny:
  Om man ska tolka alla kommentarer ”mellan raderna” blir ju allt meningslöst, alla kan tolka allt hur de vill
  Jag svarar på det du skriver. Om du sen inte menar det, utan det ska tolkas ”mellan raderna” blir det ju inte så lätt.

  Prova att skriva PÅ RADERNA nästa gång istället, och skriv det du menar, så blir det lättare för oss andra (iaf mig).

 55. @Jenny:
  Varför inte svara på frågor och skriva det du menar? Det inget härskarteknikigt alls i att efterfråga just det.

  Och själv verkar du ju inte behöva spela. Förstår du inte att det är omöjligt att förstå vad nån menar när den personen skriver nåt annat och kräver att man tolkar in saker som inte skrivits, så kan jag bara beklaga.

 56. @Jenny:
  Jag försöker samla ihop svaren i ett inlägg istället.

  ”Enligt Milo Yiannopoulos (och Erik Wedin) tjänar unga kvinnor nu mer än unga män. Hur går detta ihop?”

  Alldeles utmärkt, men det du nog missat är att det gäller för samma arbete och då framförallt de som arbetar inom just höginkomstbranscher, inte att unga kvinnor tjänar mer totalt. Jag vet tyvärr inte exakt vad Milo och Erik har sagt, men jag känner till undersökningarna som det troligtvis handlar om. Dvs vad man diskuterat är att kvinnor inte undviker de branscherna pga löne- eller karriärdiskriminering vilket ofta påstås, tvärtom gör de samma eller snabbare karriär initialt och får något bättre betalt. Skillnaden är dock ganska liten.

  ”Men tro fan inte att jag kan svara för något Andreas skriver.”

  Du kan svara för det du själv skriver och inte skylla på andra, jag har inte skrivit att kvinnor snyltar på män, det är du som påstår att jag gjort det och då kan du som minimum svara Frogfish på frågan.

  ”Innan vi går vidare, så att det inte blir helt uppåt väggarna.
  Med heltid antar jag att du menar 8 timmar (egentligen 9 timmar)? Hur lång tid menar du med kort föräldraledighet?”

  Med heltid avses det som normalt anses vara heltid i sverige, men även om du lägger till laglig övertid så närmar det sig inte gränserna där bristen på kontakt kan anses skadlig. Kort föräldraledighet motsvarar det som vi kan se flera andra västländer.
  Det finns åtminstone en metastudie på föräldraledighetens längd och påverkan på barnens hälsa, skillnader finns kring 12 veckor, men det var inte klart om de skillnaderna handlade om urvalet eller skillnader pga ledighetens längd. Den studien tog inte upp mängden kontakt totalt utan bara ledighet. Så vitt jag vet så finns ingen studie som visat på någon effekt av längre ledighet än ett år. Bidra gärna om du har sådana.

  ”Jag tänker att detta är viktigt att reda ut eftersom kvinnor enligt dig bara inbillar sig att barn behöver sina föräldrar.”

  Inbillning är din beskrivning, jag ser det mer som en värdering och konstaterar att det inte finns något som tyder på ett direkt samband mellan barnens välmående och den tid de spenderar med föräldrar närvarande. Värderingen förefaller sakna stöd i verkligheten, men att kalla det inbillning innebär att kvinnorna ifråga inte själva skulle förstå att det kan vara så, vilket jag inte kan avgöra. Min gissning utifrån observerat beteende är att det snarare är en fördom eller värdering som det inte gynnar dem att ifrågasätta och att fakta inte är det viktiga i frågan utan det är ett sätt att utrycka sin egen vilja som barnets behov för att lättare få igenom den.

 57. @Grodan:
  ”Att betala skatt som alla andra och orera i diverse forum är inte konkreta åtgärder för att lösa problem.”
  Att betala skatt är i högsta grad en konkret åtgärd och speciellt om man betalar in mer än man får ut, vilket gäller för majoriteten män.

  ”Det är lika fånigt som att förvänta sig att middagen serveras automatiskt bara för att man slänger en näve pengar på köksbordet och skriker ut i tomma luften att man vill ha mat.”
  Det är också tämligen fånigt att tro att skafferiet på något magiskt vis fyller på sig självt utan att någon betalar, att maten uppstår ur tomma intet så fort man lägger locket på kastrullen.

  ”Eftersom du uppenbarligen vill ha en snoppmätning oss skattebetalare emellan:”
  Din tolkning, du frågade vad jag gjorde, jag svarade att jag betalar in mer än genomsnittet, dvs jag betalar in mer än jag får ut. Mer än så behöver du inte veta och inte heller vem som betalar mest.

  ”Så om jag jobbar några timmar extra har det ingen som helst effekt, varken för min plånbok eller för statskassan.”
  Du får väl skaffa dig ett jobb vid sidan av då…

  ”Att en varm mössa gör nytta för en som fryser borde till och med du begripa.”
  Jag ser det som mer relevant att ge dem någonstans att sova inomhus än att ge dem en mössa och skicka tillbaka dem ut i kylan igen.

 58. @Andreas: @Jenny:

  ”jag har inte skrivit att kvinnor snyltar på män”

  Ok, men det har jag skrivit många gånger. Så om någon vill kritisera det påståendet, kan jag debattera saken.

 59. @Andreas:
  Du blandar ihop finansiering och konkreta åtgärder. Det är inte samma sak.

  ”Du får väl skaffa dig ett jobb vid sidan av då…”
  Din argumentation börjar närma sig dagisnivå.

  ”Jag ser det som mer relevant att ge dem någonstans att sova inomhus än att ge dem en mössa och skicka tillbaka dem ut i kylan igen.”
  Jag repeterar, de flesta av oss klarar att ha två tankar i huvudet samtidigt.

 60. @Grodan:
  Konkreta åtgärder förutsätter att det finns finansiering även om många gärna glömmer bort den sidan. Finansiering innebär också att behövande kan få hjälp av professionella snarare än glada amatörer med egna agendor.

  ”Din argumentation börjar närma sig dagisnivå.”
  Svaret var på din nivå, du har argumenterat på dagisnivå sen tråden började, din snoppmätning började redan i ditt första inlägg och tredje i tråden när du frågade JD hur många julklappar han köpt. Din argumentationsteknik har inte precis höjt nivån därefter utan handlar enbart om dig inte om de hemlösa.

  ”Jag repeterar, de flesta av oss klarar att ha två tankar i huvudet samtidigt.”

  Ditt problem i det avseendet förefaller vara att du inte klarar av att särskilja de två tankarna i en som har övergripande betydelse och en som har individuell, men marginell betydelse(förutom för samvetsdövandet och värdesignaleringen).

  ”Jag har också swishat ett bidrag som de får använda på bästa sätt för att sprida lite julglädje bland ”sina” hemlösa i Örebro. Och, Andreas, jag gjorde det inte för ”samvetsdövande eller värdesignalering”, utan för att det är roligt att göra andra människor glada. Du borde prova det någon gång.”

  Av ditt beteende här att döma så är det precis samvetsdövande och värdesignalering du håller på med, ända sen första inlägget.

 61. @Andreas:
  Skälet till mitt inhopp i den här tråden är – som jag skrev till JD för tre dagar sedan – att det stör mig när någon gnäller på andras initiativ, utan att göra något själv. Kalla det vad du vill. Nu har jag en jul att fira.

 62. @Grodan:
  Antagligen som jag stör mig på att man framhäver ganska meningslösa individuella initiativ, men klankar ned på de saker som leder till resultat på samhällsnivå.
  God Jul hur som helst

 63. @Andreas:
  Okej, då kan du välja att antingen släppa det eller så tar du det med den eller de som, enligt dig, har det ”störiga” beteendet. God fortsättning.

 64. @Grodan:
  Märkligt nog så var det senare precis vad jag gjorde.

  Du valde själv att ge dig in i den diskussionen med samma typ av argument där du klankar ner på just sådana generella lösningar som finansiering via skatten och höjer individuella (men tämligen meningslösa) insatser till skyarna, dvs det enda som betraktas som konkreta åtgärder. Du har fortfarande inte bemött några av argumenten, förutom möjligen snoppmätandet om det ska betraktas som ett bemötande vilket är tveksamt.

  Om de individuella åtgärder du förespråkar ska kunna betraktas som konkreta så behöver de utgöra mer än en marginaleffekt. Det är relativt lätt att räkna fram vad t.ex. boende och socialbidrag kostar för en grupp av motsvarande storlek som de hemlösa i sverige och sen kan du jämföra med storleken på de individuella åtgärder du förespråkar minus de bidrag som organisationerna ifråga får från statligt håll.
  En sak är i alla fall klar, de individuella åtgärderna motsvarar inte 140 miljarder per år i skattepengar, vad de faktiskt motsvarar får du räkna på själv.

 65. Vilken av mina kommentarer har du uppfattat som att jag ”klankar ned på de saker som leder till resultat på samhällsnivå”?