Ragu är billigare än barn
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke är hungrig

TV3 har börjat med en ny programserie kallat Prisjägarna där man tittar på vad saker och ting kostar. Förra veckan kollade man på vad ett barn kostar, både för föräldrarna och samhället. Och det är väl något som är relevant för alla och en var och värt en snabb titt. Jag menar, pengar hör ju till livets nödvändigheter.

Bara för att förtydliga, så det inte blir några missförstånd, med ”barn” menas i det här fallet mänskliga individer (även vita snoppförsedda och heterosexuella sådana med pursvenska föräldrar) i åldern 0–18 år, inte ensamkommande barn från Mellanöstern i åldern 20–40 år.

De börjar med att konstatera att en förlossning i snitt kostar 30621:-, och att det är ”samhället” som betalar den. (Det tas med andra ord från skatten.) Som den misantrop jag är kan jag inte avstå från att protestera. Att föda barn är inte en sjukdom, och det borde framför allt vara ett planerat beslut att skaffa barn som föräldrarna medvetet tar. Alltså borde föräldrarna betala det. Precis som aborter i allmänhet borde betalas av den som vill ha abort, eftersom graviditet inte är ett sjukdomstillstånd. Men vi kan lämna det utanför det här inlägget, det lär säkert bli tillfällen att ta upp det separat.

Man börjar sedan med att ta en titt på vad man behöver som ett grundläggande ”kit”, där då en av programmakarna gick och ”handlade”, resultat (räknar i ’k’, tusentals kronor):

Barnstol 2k;
Barnvagn 7k (2–15k); Liggdel till barnvagn 3k; regnskydd, åkpåse, 1k
Spjälsäng: kudde, täcke, spjälskydd, spjälsäng, madrass, lakan 2k;
Skötbädd, skötväska, badbalja, nappflaska 1k
Standarduppsättningen 16k, de Lux 30–35k

Här vill jag inflika att minst hälften av dessa 16k kan återanvändas om man får flera barn. Så lite grovt räknat skulle 1 barn kosta 16k, två barn 24k, tre barn 32k osv.

Lite parentetiskt påstår man sedan att fritidskostnader (idrott) ligger på mellan 4k och 11k beroende på vad det handlar om för idrotter och att blöjor går på 6k/år upp till 4 års ålder.

Man gör sedan en sammanräkning av vad ett barn kostar:

Större boende 227k
Kläder/mat 608k
Barnomsorg 102k
Utrustning 63k
Inkomstbortfall (föräldraledighet) 73k
VAB: 13k
Fritidsaktiviteter: 43k
Veckopeng: 59k
Presenter (födelsedag/jul): 38k
Bil (merkostnad för större): 326k
Klassresor: 13k
Totalt: 1565k
(dvs. 1,5 miljoner)
Minus barnbidrag: -233k
Justerat totalt: 1332k
(dvs. ca 1,3 miljoner)


Denna kostnad jämförs helt imbecillt med kostnaden för 148 golden retrievervalpar eller 38 resor jorden runt. Det känns ju seriöst.

Jag har några synpunkter på denna sammanställning.

 1. Föräldraledighet och VAB är en minskad inkomst, inte en kostnad, för föräldrarna. En ganska avsevärd skillnad.
 2. Några av dessa kostnader, specifikt ”boende” och ”bil” faller också under ”återanvändnings”-klausulen. Det lär väl knappast vara någon som har 3 barn som betalar 3x326k (nästan en miljon) i merkostnad för bil.
 3. Hur fan kan man ha större merkostnad för bil än vad man har för större boende? Det låter bara koko för mig.
 4. Alla dessa kostnader står mer eller mindre under föräldrarnas kontroll. Det må finnas begränsningar för hur mycket man kan dra ner kostnader för mat och kläder, men 326k i merkostnad för bil är rent ut sagt barnsligt. Man kan få tag på en bil som räcker för ett par föräldrar och två barn för under 10k utan alltför stort besvär. (Jag har betalat strax över 10k tillsammans för samtliga 8 bilar jag ägt, och de flesta av dem hade också funkat som familjebil.)
 5. Merkostnad för boende kan också ifrågasättas starkt. Det är knappast en kostnad per barn. Dels lär det vara naturligt att man uppgraderar sitt boende med tiden oavsett om man skaffar sig barn eller inte. Dels är det knappast en kostnad som ankommer på barnet eller barnen, utan en kostnad som faller på och kommer hela familjen till del.
 6. Kläder och mat, 608k per barn, blir utslaget i snitt 2,8k per månad eller 92,5 kronor per dag. Då skall man inte glömma att barnen har fri skollunch, och jag antar att de får fri mat på daghemmet också.
 7. Sist men inte minst, jag hävdar att ett barn är ett tvåpersonersprojekt, det vill säga, totalkostnaden, vilken jag lite godtyckligt sätter till 1 mille (åt helvete med den dyra bilen), delat på två blir en halv miljon per person och barn. Eller strax under 28k per person och barn utslaget per år. Lägg den siffarn på minnet!

Man går sedan över till att titta på samhällskostnaderna. Som expert har man med sig Niklas Löfgren, familjeekonom från försäkringskassan som kläcker ur sig följande skarpa analys om barnbidraget:

Ja, det är ju ett sätt att omfördela pengar från dem utan barn till dem med barn för att man vet att det kostar mer att ha barn än att inte ha barn.

No shit?!?

Man gör sedan en liknande sammanställning av kostnader för samhället, men räknar nu totalkostnader i miljarder per år:

Barnbidrag 26,5
VAB 6
Föräldrapenning 28
Studiebidrag 2,2
Hälsovård 2,3
Tandvård 2,4
Förskola & Fritids 82,5
Grundskola 93
Gymnasium 38
Totalt 280


Givetvis kan man inte avhålla sig från lite tramsjämförelser som att
1) hälso- och tandvård på tillsammans 6,7 miljarder skulle räcka till att 5,222 miljoner vuxna skulle kunna få 1 timmes massage, eller att man skulle kunna finansiera 277 286 uppsättningar löständer till landets äldre; och
2) för grundskolans 93 miljarder skulle man kunna köpa 1973 privata öar i Karibien, men eftersom det inte finns så många öar till salu kan man istället köpa 62 målningar av Picasso. Really!

Lite snabba observationer och sifferexerciser.

 • Totalkostnaden uppgår till ung. en tredjedel av samhällsbudgeten.
 • Här är ju faktiskt VAB och föräldrapenning en utgift eftersom ”samhället” betalar föräldrarna för att de är lediga.
 • Lätt överslag, det föds ca 115 000 barn per år. Det vill säga att om man räknar alla under 18 år som barn så finns det strax över 2 miljoner barn i sverige. 280 miljarder blir utslaget på 2 miljoner barn 140 000 per barn och år.
 • Lätt överslag, 10 miljoner invånare, minus 2 miljoner barn, minus 1 miljon pensionärer, minus 2 miljon ej sysselsatta (arbetslösa, sjukpensionärer, studerande, hemlösa) blir 5 miljoner skattebetalare som betalar vardera 56 000 kronor per år för barn.
 • Det var mina uträkningar. I programmet slår man själva fast att familjens kostnad för barn är 1,3 miljoner per barn och familj medan samhället totalt betalar ut 2,4 miljoner per barn.

  Då skall man minnas att familjens kostnad lätt kan minskas ner till 1 miljon som då delat på 2 blir en halv miljon per skalle. Och en halv miljon utslaget på 18 år blir … strax under 28 000.

  Så en typisk barnlös skattebetalare betalar alltså 56 000 kronor varje år för barn han inte har, medan föräldrarna som är ansvariga för sina barn hostar upp hälften. Och jo, jag är medveten om att föräldrarna också betalar skatt, men lite överslagstabellerat (per år):

  Antal barn Familjekostnad Samhällskostnad
  0 barn 56 000 0
  1 barn 84 000 140 000
  2 barn 112 000 280 000
  3 barn 140 000 420 000
  4 barn 168 000 560 000


  Dagens program i serien handlade om hur mycket ett mord kostar. Jag råkade komma in precis på slutet av det (skall se hela sen, för jag funderar på att byta bransch), där konstaterades att ett mord kostar varje skattebetalare 140 kronor.

  Jag anser att det är dags att göra en Swift, ungjävlarna är på tok för dyra. Gör ragu på dem. Eller julskinka. Det blir en direkt besparing på 139 860 kr per barn och år. Och ger dessutom en god julmiddag.

  En mycket erfaren amerikan i min bekantskapskrets i London har sagt mig att ett ungt, friskt och välnärt barn vid ett års ålder är en synnerligen delikat, närande och hälsosam föda, antingen det serveras stuvat, rostat, ugnstekt eller kokt (och jag tvivlar inte på att det skulle göra sig lika bra i en frikassé eller ragu).

  – Jonathan Swift

  Bon appetit!

  Bon appetit!

  ©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

  Publicerat i Dolf Märkt , Permanent länk

  Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

  Kommentarer

  Ragu är billigare än barn — 11 kommentarer

  1. Jag har arbetat i 32 år, i dagens penningvärde har min lön varit runt 15 000 brutto när jag började, den ökade snabbt, och de senaste 20 åran har jag legat stadigt över 40 000. Säg att jag snittat 400 000 i årslön ”brutto”.

   Under dessa 32 år har samhället cashat in 6,4 miljoner i sociala avgifter på min verkliga bruttolön. Runt 5 miljoner har samhället cashat in på skatt på inkomst av tjänst. På den konsumtion av mat, bensin/diesel, resor, energi m.m. (bostadskostnader är i stort sett momsfria) så handlar det om drygt en miljon till. Jag kommer förmodligen jobba 14 år till, så till dessa 12,5 mille kommer jag att dänga in 5-5.5 miljoner till.
   *Tada*. Vid 66-67 år ålder har jag bidraget med 18 miljoner spänn. Förmodligen kommer jag att leva runt 20 år till, folk i min släkt blir rätt gamla. Så jag kommer att
   kosta 5 miljoner i pensioner, samt att min uppväxt kostat nån miljon. Sjuk har jag inte varit, det värsta jag råkat ut för är två njurstensanfall, en dag på sjukhus sammanlagt. Fortfarande 12 miljoner i ”vinst”. Som pensionär kommer jag fortfarande att betala skatt på pensionen och moms på min konsumtion, jag räknade inte med den.

   Nu tänkte jag dock inte betala mer skatt än nödvändigt i Sverige efter pension, jag tänkte fixa så att pensionen skickas till ett annat land, jag håller på att göra i ordning en lägenhet där. 16% skatt och ett helt annat kostnadsläge än Sverige.

  2. På slutet tar du kostnaden per barn och år minus kostnaden för mord per skattebetalare.
   Ett mord är mycket dyrare än ett barn. Ett livstidsstraff kostar 30- 80 miljoner.

  3. Men om bara de rika får råd att skaffa barn kommer de kommande generationerna vara dryga jävlar.

   Eller det kommer ju inte att märkas eftersom alla kommer gå runt och vara dryga. Och så är de på tennisveckan i Båstad och är dryga. Och allt är rent och fint och alla har bakåtslickat hår. Och alla döper sina barn till Gordon eller Gekko hahaha

  4. @MJ:
   Ja, och jag gör den uträkningen i samma andetag som jag säger att man skall göra ragu eller julskinka av ungjävlarna. Givet den kontexten hävdar jag att uträkningen är fullt giltig.
   Det lär vara få mord som kostar 80 miljoner (skulle tippa att det är Palmes och ett fåtal heta potatisar därutöver), men enligt programmet prisjägarna som försökte göra en uppskattning på ett typiskt mordfall där man då får tag på mördaren och förpassar honom bakom lås och bom så är genomsnittlig fängelsetid för mord någonstans mellan 14 och 15 år och den dömde genomsnittsmördaren kostar ca 17 miljoner. Varav ca 16 miljoner är fängelset. 1 miljon är utredning, rättegång osv.

  5. Jag har inte sett programmet, men de flesta som fått barn i verkligheten vet att det finns fantastiska möjligheter att minska utgifterna:

   * Nej, man måste inte ha en barnvagn för 7k. Det brukar alltid finnas bekanta som inte längre behöver sin barnvagn, eller loppmarknader, så om du inte får en barnvagn till skänks, kan du i alla fall hitta en mycket billigt. Ungen bryr sig inte; senaste porschevagnen är bara för att föräldrarna skall få stajla inför andra vuxna.

   * Delvis detsamma gäller bilbarnstol, men här vill man inte kompromissa med säkerheten, så besparingspotentialen är inte så stor.

   * 326k merkostnad för bil??!! Vad är det för söderhipsters som har fantiserat ihop detta? Det går alldeles utmärkt att köpa en begagnad bil för 10-20k, och byta när reparationerna börjar hamna över 10k/år.

   * Samma igen när det gäller spjälsäng, kläder m.m. Loppis, om man inte har släkt och vänner som ännu inte gjort sig av med sådant sedan deras ungar växte ur dem.

   När man sedan skall jämföra med andra utgifter, är det bra om det är en meningsfull jämförelse. Hur mycket skulle vi inte kunna kosta på oss om vi slutade äta helt och hållet? Eftersom barnafödande är nödvändigt för att inte släktet skall dö ut, tycker nog de flesta att det är OK om det kostar lite grann.

   Eller var syftet att illustrera att det vore billigare att låta befolkningen fyllas på med hjälp av invandring? Det blir i så fall en annan kostnadsberäkning, en som t.ex. Tino Sanandaji lagt lite tid på: Blir det lång sikt snart?.

   Hurvida samhället bör bära en stor del av kostnaden för barn är något som kan diskuteras, men vi kan till att börja med notera att denna andel är större när det gäller barn till ensamstående föräldrar. Barn i intakta familjer med starka sociala nätverk kostar minst för samhället – något som för övrigt borde vara tillåtet att konstatera utan att vissa börjar knorra om att man därmed antyder att inga andra konstellationer borde vara tillåtna.

  6. Vet inte riktigt vad du vill säga med inlägget Dolf, men är det inte lite på grund av den låga nativiteten vi har det invandringskaos som vi ser idag?
   Har svårt att se någon fördel med att ta bort bidrag för barnfamiljer, däremot underhållsbidrag är jag tveksam till, kostnaderna för ett barn bör bäras av båda föräldrarna jämlikt, pappa staten ska inte gå in och reglera.

  7. @Nilsson:
   Vår nativitet har väl inget kausalt samband med invandringen. Även om politiker vill påskina att vi ”behöver” en ökad nativitet för att försörja de äldre. Vilket jag har ett flertal invändningar mot, inte minst att pensionen man betalar in ju faktiskt är avsedd att vara den besparing man lever på när man är äldre. Det ofta framförda argumentet att vi behöver fler unga för att försörja de äldre är i sig en fördömelse av förd politik.
   Rent allmänt är väl inlägget en del av min protest mot det skattefinansierade bidragssamhället. Framför allt gör det mig ärligt förbannad att vi som är barnlösa skall ta smällen för dem som fått barn. Som jag ser det är barn som 7 rätt på lotto, det är högvinst i livets spel. Så jag tar det lite som en personlig förolämpning att man anser att vi som dragit nitlotten (barnlösa) skulle ha någon slags jävla skyldighet att sponsra dem som fått högvinsten. Här passar det gamla klassiska sossemantrat om att ”ta från de fattiga och ge till de rika” in. Det är ungefär som att straffbeskatta den som åker omkring i en gammal Opel från 70-talet för att subventionera att någon Södermalmshipster skall kunna köpa sig en ny etanolbil. Det är rätt och slätt jävligt orättvist.

  8. @MJ:
   Enligt den de intervjuade på Hall (tror jag det var) så kostade en fånge ca 3000 om dagen, dvs. ungefär en miljon om året. Och priset per dag är det samma oavsett vad du är dömd för. En mördare sitter i snitt 14,5 år, det är inte alla som får livstid.

  9. Mycket som betalas av andra.
   För barnomsorg (heltid, 40 veckor per år) skulle jag föreslå 30k per år. Hyfsad skola 150k per år.

   @Nilsson:
   Sverige har bland de högsta födelsetalen i Europa.