SVT och Trumps behandling av media
avatar

Ber om ursäkt för att jag är så sent ute med detta. Skulle ha varit avklarat redan i fredags.

Dolfs logo

Eders Ödmjuke garvar rått

SVT når nya bottennivåer i sina nyhetssändningar när de rapporterar om Trump. Det är svårt att hålla reda på alla vindriktningar och stormstyrkor när det blåser runt den tillträdande presidenten Donald Trump. Man kan bara konstatera att det blåser hårt och att det väl aldrig är under stormstyrka utan mest handlar om vilken orkanstyrka som borde tillämpas i rapporteringen. Trots alla meteorologer från SMHI så schabblar SVT Aktuellt de politiska väderrapporterna fullständigt när det handlar om Trump. (Och det är väl både si och så när det gäller deras rapporter om hur de politiska vindarna blåser i övrigt också.)

Så, dags att slakta Aktuellts två inslag om Trump torsdagen 12 januari 2017. (Och jag planerar också att göra en anmälan till granskningsnämnden.)

Så här är det två inslagen:

Jag vill understryka att det alltså handlar om två helt skilda inslag. Det första (vänster) slutar 11.51 in i sändningen, det andra inslaget börjar 28.35. Det går alltså nästan 17 minuter emellan. Under de mellanliggande 17 minuterna behandlar man 1) att regeringens kvoteringslag får stryka på foten, 2) svensk arbetslöshet, 3) migrantströmmar från Afrika till Europa och 4) att det vore önskvärt att skolan börjar senare så att tonåringar får sova ut.

Varför är detta relevant? Det framgår kanske om man tittar på det här klippet:

SVT blandar bort korten rejält här. Alla 3 sakerna förekom i presskonferensen – 1) Intressekonflikten med Trumps fastighetsimperium 2) Trump vs. CNN och 3) Spionrapporten – men inte så som SVT presenterar det.

SVT börjar det första inslaget med att ta upp intressekonflikten, tar sedan upp konflikten CNN-Trump och avslutar sedan inslaget med att åter ta upp intressekonflikten.

Intressekonflikten är ett problem, frågan förtjänar uppmärksamhet, även om det i sanningens namn inte kan sägas vara något unikt för Trump. Det är ett uppenbart problem med alla makthavare, men det är sällan så uppenbart och klarlagt på ytan som i Trumps fall. Det togs upp i presskonferensen men hade ingen som helst koppling till CNN-konflikten. Den svenska voice-overn nämner visserligen att:

Trump menar att CNN sprider ryska lögner om honom, reportern från CNN får aldrig ställa sin fråga.

Men när man ser inslaget så försvinner det i inramningen av intressekonflikten som både inleder och avslutar inslaget. Man har alltså i ett inslag på 3 minuter och 38 sekunder skapat en helt felaktig kontext för CNN-bråket och råkar man bara missa att det lilla ordet ”ryska” förekommer en enda gång i hela inslaget så blir bilden komplett av att Trump går hårt åt CNN därför att … de avslöjar hans intressekonflikt. Det här falska upplägget är i sig en anledning att anmäla inslaget till granskningsnämnden, men eftersom inget sagts i inslaget som rent sakligt är felaktigt, det handlar bara om hur man klippt samman två olika nyheter som inte har något med varandra att göra, och man har dessutom skaffat sig alibi tack vare att man fogat in just ordet ”ryska” en gång på en läglig plats i inslaget, så det kommer givetvis aldrig att fällas. Men titta igenom inslaget och blinka med öronen precis när ”ryska” sägs.

Det förekommer dock ett horribelt sakligt fel när SVT:s nyhetskorrespondent Carina Bergfeldt rapporterar från New York (min emfas):

… själva grundprincipen i en demokrati är ju yttrandefrihet, pressfrihet, att man ska kunna ställa kritiska frågor till en ledare, och när Donald Trump förbjuder människor som skriver saker han inte tycker om, då är det ett problem för oss alla.

Att det skulle handla om att det är människor som skall förbjudas tänker jag förbigå, det är uppenbart bara slarvigt uttryckt (vad mer kan man förvänta sig av en svensk reporter), men att han överhuvudtaget förbjuder någon är ren och skär lögn. Han säger uttryckligen till reportern att vara tyst, inte vara ohyfsad och att han inte tänker ge honom ordet. Jämför med hur en lärare uppträder i ett klassrum. Det finns inget förbud någonstans.

Det kanske kommer som en överraskning för reportrar, men man har faktiskt ingen skyldighet att besvara deras frågor eller att behandla dem med någon slags särskilda hänsyn. Trump är i sin fulla rätt att ignorera en reporter. Som framgår när man ser kontexten av konflikten så handlar det inte heller på något vis om några intressekonflikter med Trumps finansimperium utan om just rapporten gällande sexuella utsvävningar med prostituerade i Ryssland (som skall ha inbegripit gyllene duschar, dvs. att man urinerar på varandra). Som framgår här så rasar hela den 35-sidiga rapporten om rysk hackning och utpressning av Trump, då ”piss-sexet” är en ren fabrikation från ett troll. Och det säger väl en hel del att inte bara media köper det, utan att även CIA och FBI inte har bättre koll på sina källor.

Notera att den cachade länken är från morgonen 11 januari, medan de Aktuellt-inslag som jag slaktar här är från kvällen 12 januari. Jag hade redan sett detta när Aktuellt sände sitt andra inslag om ”spionen som flydde för sitt liv”. Om man kollar det andra inslaget med ett kritiskt öga (eller snarare kritiskt öra) så märker man att det inte handlar om något annat än ren och skär ryktesspridning. Det är enbart ”obekräftade uppgifter”. Redan när inslaget sändes var dessa ”obekräftade uppgifter” snarare att betraktas som ”bekräftat osanna uppgifter”. Här fortsätter SVT att blanda bort korten. När Trump sätter åt CNN-reportern gäller det just denna ”spion”-rapport som det andra inslaget handlar om. Men SVT lägger upp det så att en tittare som ser detta ofelbart drar slutsatsen att rapporten är sann och att det är Trump som på något vis är skyldig till att spionen (som vi inte ens vet har haft något som helst med den här saken att göra) skulle fly för sitt liv. Vilket är en obekräftad rapport, som ingen inom brittiska underrättelseväsendet vill kommentera.

Det hela är en alldeles utmärkt studie i hur SVT bedriver politisk propaganda.

Om det är något som SVT förtjänar för detta så är det just en gyllene dusch.

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

SVT och Trumps behandling av media — 26 kommentarer

 1. Hej.

  Vi väntar nu med spänning på att SvT och SR skall granska socialdemokratins diverse intressekonflikter.

  Lika behandling, och allt sådant kal.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Ser man även upprinnelsen till klippet som SVT visar, framgår att Trump givit ordet till en annan reporter, och CNN-reportern försökte sno åt sig uppmärksamheten genom att gång på gång skrika sin fråga över den andra reportern. ”Rude”, som Trump också påpekade.

  Den andra reportern var dessutom kvinna! Trump försvarar kvinnorna mot det onda Patriarkatet.

 3. @Ulf T:

  ”Trump försvarar kvinnorna mot det onda Patriarkatet.”

  Det är just det som Ann Coulter har fattat Cool

 4. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Hur tror ni att det skulle se ut om t.ex Avpixlat eller Nyheter Idag publicerade en rapport som visade att Löfven ägnade sig åt perversa handlingar och var under påverkan av främmande makt som sen visar sig vara uppenbart påhittad. Tror ni att Löfven skulle svara på frågor från Avpixlat sen på en presskonferens?????

  Eller vänta, han lär väl inte svara på frågor från medier han ogillar även om de inte har tryckt något falskt om honom…

 5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Personligen tycker jag Trump är rakryggad som inte tar skit från pressen.”

  Jag håller med till 100%!!! På tiden att någon står upp mot MSM!

  I övrigt skulle jag beskriva mitt intryck av Trump hittills som ”skräckblandad förtjusning”.

 6. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Har du noterat att Obama gav Chelsea Manning nåd? Julian Assange har lovat att överlämna sig till USA om det skulle ske. Nu har det hänt!

  Så kanske får vi snart klarhet i fallet Assange. Eller kanske inte…

 7. @Utlandssvensk:
  Jodå (och upptäckte bara häromdagen att Manning är sexbytare). Som jag ser det, ytterligare ett drag från Obama för att ställa sig själv i god dager och jäklas med Trumpen. Om Julius inte håller sitt löfte och överlämnar sig till USA så har Obama vunnit en PR-seger. Om Julius överlämnar sig så sitter Trumpen med en het potatis hur farao han skall förhålla sig till Julius, för oavsett hur han agerar då så lär han mötas av häftig kritik.

 8. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jag hade inte tänkt så långt, men det du skriver låter (dessvärre) rimligt.

  Vilken otrevlig soppa! Ska Trump kunna få ordning på detta? Jag håller tummarna, men det kommer inte bli enkelt för honom.

  Det får mig också att tänka på hur det skulle se ut om JÅ blev statsminister. Endast fantasin sätter gränser för alla sätt som han skulle bli motarbetad.

 9. @Utlandssvensk:
  Jo, men det är väl ganska uppenbart att det är lite lurifax-tänkeri bakom benådningen. Och man behöver knappast tänka två varv för att se att det hela kokar ned till två utfall: 1. Julius stannar på ambassaden 2. Julius överlämnar sig till US.
  Och i bägge fallen blir det en ”win” för Obama.

 10. Sargon of Akkad briljerar som vanligt och visar hur riktig mediekritik ser ut (till skillnad från mediekritik på universiteten som mest verkar handla om att kritisera Fox News.

  Men stilpoängen måste ändå gå till Louder with Crowder med ”Thug Life” vinkel. Inte en inte två utan tre gånger slog Trump ner på hur medier spridit ”golden shower” idiotierna – som för övrigt påstås ha skapats på forumet 4Chan just för att röka ut falska republikaner och journalister vars Trump-hat får dem desperata nog att rapportera vilka rykten som helst.

  Observera att Louder with Crowder inte alls är okritiska Trump-Fans. Steven Crowder beskriver sig själv som ”kristenkonservativ”. Trump har kritiserats för att inte ens vara konservativ och kristen tror jag ingen beskriver honom som.

 11. Bra att Obama benådar Manning. Men jag hoppas verkligen inte Assange reser tillbaka till USA. Jag hoppas han frikänns helt och hållet och håller sig borta från USA.

  För Snowdens del hoppas jag att Sverige ger honom asyl.

 12. CNN har svarat med att det är de som bestämmer reglerna, inte Trump.

  Oden bevare oss, korrumperade och indoktrinerade journalister vill sätta reglerna. Oftast kan de inte ens stava eller sätta ihop en mening rätt Smile

 13. @Jenny:

  ”För Snowdens del hoppas jag att Sverige ger honom asyl.”

  Han har väl redan asyl i Ryssland?

 14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Hej.

  Helt enig med din tanke om detta. Ett rätt solklart fall av att etablera lose-lose för Trump. På brädet är inte bara Assange utan även Snowden.

  Undrar jag om inte Trumps motdrag blir att knyta beslutet/responsen till pinsam eller mörklagd information om Clinton/Obamas tid. Mycket beror förstås på hur det interna kriget inom underrättelsetjänsterna utvecklas.

  Vid ett regeringsskifte i Sverige kanske tillträdande statsminister inte är sådan att han eller hon är så intresserad av att låta processen kring Assange fortsätta vara en ren fars – jämfört med hur mycket resurser som spenderas på andra betydligt mer graverande och solklara våldtäktsmål; Gotlandsfallet i färskt minne.

  Småaktighet verkar vara det Obama vill att vi skall minnas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 15. Hej,

  I julas så skickade jag er på genusdebatten (er gmail) en kopia på ett mejl jag tidigare skickat till eurobarometern med några frågor angående deras rapport om ”gender-based violence”, samt deras svar. Min förhoppning var att det kunde publiceras som ett gästinlägg, då det vore intressant att höra era tankar om det.

  Dessvärre har jag inte hört ett knyst från er om detta, så jag misstänker att det antingen fastnat i ett spamfilter, eller kommit bort bland julstöket Wink Kan någon hos er bekräfta om ni fått mejlet?

  Mvh

  Fredrik Johansson

 16. @Fredrik Johansson:
  Oj då. Det är helt och hållet mitt fel, jag fick faktiskt ditt mejl dagen innan julafton. Det var väl inte riktigt läge just då för att ta hand om det, så jag markerade det för att kolla på det senare, men det försvann, precis som du säger, i julstöket.
  Precis just för ögonblicket så är det mitt i natten, och jag är rätt seg, men jag ska kolla på det imorgon och förhoppningsvis så blir det pubbat under helgen.
  Jag ber jättemycket om ursäkt för att jag schabblat bort det.