Socialt experiment: Hur reagerar folk EGENTLIGEN på partnervåld?
avatar

Så här under anti-hat veckan kan det vara lämpligt att höja medvetenheten om partnervåld. En så kallad ”prank-group” vid namn OckTV postade den 2:a oktober denna video som visar hur folk reagerade på partnervåld i offentligheten. När videon hade nått 6 miljoner visningar så kampanjade ”ideologiska motståndare” bort den från youtube. Vi vet inte hur länge den blir kvar denna gång så SE DEN NU

(Obs! Om videon inte visas, se kommentarsfältet för lösning)


Domestic Abuse in Public! (Social Experiment)

Detta är inte första gången som det här experimentet har gjorts. En annan grupp gjorde samma experiment tidigare på abcNEWS med liknande resultat. För jämförelsens skull kan ni här se resultatet av när mannen var våldsam mot kvinnan och här är folks reaktioner på när kvinnans var våldsam mot mannnen.

Slutligen har vi nedan ännu en variant på samma experiment presenterat av InformationOverload. Först så testar de hur folk reagerar när mannen är våldsam mot kvinnan. Sedan testar de hur folk regagerar när kvinnan är våldsam mot mannen.

Hur många av personerna på de här filmerna tror ni om de tillfrågas försäkrar oss att de stödjer jämställdhet mellan kvinnor och män? Hur många av personerna på de här filmerna tror ni om de tillfrågas beskriver sig som sexister som anser att det är rätt att det ena könet misshandlar det andra könet? Hur genusmedvetet beteende är detta egentligen?

Kommentarer

Socialt experiment: Hur reagerar folk EGENTLIGEN på partnervåld? — 17 kommentarer

 1. Det här är nackdelen med att vara genusmedveten. Jag behöver inga sociala experiment, jag ser ”strukturer” som detta utan det. Och världen blir ingen vacker plats då …

 2. I motsats till vad feministerna brukar påstå, så har omgivningen antagligen aldrig sett med blida ögon på män som slår kvinnor. Inte heller på män som blir slagna av kvinnor, för den delen.

  Intressant i sammanhanget är att den klassiska ryska författaren Fjodor Dostojeviskij i sin roman ”Onda andar” (1872) skildrar ett våldsdåd av ett likartat slag i en rysk landortsstad. En viss kapten Lebjadkin misshandlar sin syster och skapar därmed mycket stor upprördhet i staden. Märk alltså att romanen skrevs för 150 år sedan i ett gammalmodigt och ofritt samhälle. Ändå förväntas läsaren (i 1870-talets Ryssland alltså )att utan omsvep se det förkastliga i kaptenens handling.

  Ifall kvinnomisshandel hade varit socialt acceptabelt hade Dostojevskij varit tvungen att ingående förklara för läsaren varför det är fel (eftersom denna ståndpunkt framgår ur romanen). Nu behöver Dostojeviskij bara beskriva händelsen för att läsaren ska begripa vad för slags karaktär kaptenen är.

 3. Ja män som blir slagna av kvinnor blir dubbelt bestraffade,först av kvinnan som misshandlar honom sedan av omgivningen som inte ser honom som ett brottsoffer utan endast ser nedlåtande och med förakt på honom.Där mannens status sjunker drastiskt inte bara hos andra män utan även hos andra kvinnor.
  Om mannen fredar sig och slår tillbaka blir han genast gärningsman och kvinnan brottsoffer och hon får alla sympatier.

 4. @Rick: intressant iaktagelse. Anita Sarkeesian beklagar sig över damsel-in-distress tropen i datorspel (och även serietidningar om jag inte minns fel). Det hon inte riktigt erkänner är att det är ett av berättartraditionens enklaste knep för att framställa någon som skurk- låt honom behandla kvinnor illa.
  Vi, läsare, spelare, betraktare, behöver inte veta något om kvinnan i fråga annat än att hon är kvinna. Vad mannen som beter sig illa kan ha för skäl är ointressant, vad kvinnan gjort innan är ointressant. Vi kommer direkt att tycka att mannen är en skurk och önska straffa honom. Detta har varit sant i princip alla berättelser sedan antiken!

 5. Intressant, just dtVHnZX8E50 blockeras av företagets nätverk. Det gäller inte för youtube i allmänhet eller de andra klippen här.

 6. @Erik: Intressant, den fungerar.
  Undrar hur de matchar blocklistan.

  Skall se om jag kan spara ned den när jag kommer hem.

 7. @Kristian:

  ” Intressant, den fungerar.”

  Som jag trodde, de har blockat adressen, Spellistan har en helt annan adress. Jag har sagt det tidigare jag kan säga det igen, de här människorna var aldrig med från början, de började använda datorer först när det blev coolt/mainstream. Jag betvivlar de ens vet vad internet ÄR för någonting.

 8. @Erik:

  Alltså vem har blockat? Kristians företag? Någon annan? Hur? (”Varför” vet jag förstås svaret på)

 9. @MK:
  Blocklista fås från något IT-säkerhetsföretag. Ganska automatiserat skulle jag gissa. Lite godtyckligt också: hela youtube, facebook och AVFM har varit blockade förr men inte nu.

  Jag tror att det kan vara så att just det klippet setts av många innanför brandväggen och därför anses dra ned produktiviteten för mycket. Vilket naturligvis är legitimt för ett företag som betalar internettrafik för tusentals anställda.

 10. Jag får ont i magen av det där… Neutral

  Man undrar också hur långt hon skulle kunna gå innan någon reagerar. Skulle någon ingripa om han blev medvetslös?

 11. Prisskillnaden mellan en svart mans liv i Afrika och en vit mans liv i väst är inte stor.

 12. Intressant video som i sig är ett exempel på hur olika kvinn ser på våld mot män och kvinnor:
  https://www.youtube.com/watch?v=2E1nvyYt92k

  Tom Thuenen kommenterar:

  ”Christ, the guy looks like a wife beater! ”

  och får 62 tummen upp på sin kommentar.

  En annan kommenterar
  ”I’ve seen many a prank involving men and women in my time and have come to the conclusion that, oftentimes, women will ”prank” a guy in a way that involves pain, whereas men’s pranks are usually more thought out and do not involve pain.”

  Felet i det påståendet är att den större skillnaden i prankets utformning varierar med könet på den som utsätts snarare än hos den som utför det så kallade pranket.

  Kommentatorns begränsning av konstellationer (män och kvinnor inte orimligt ofta tillsammans) har dock fått honom att beskriva dynamiken felaktigt.

  Det är synd och det är ett vanligt fel och därför värt att uppmärksamma! Inte bara kvinnor utan även män behandlar män dåligt.

  Det positiva ändå är väl att kommentaren fått 172 tummen upp. Det visar på att människor i varje fall i skydd av anonymitet vågar ifrågasätta kvinnors våld mot män.

 13. Det är djupt rotat i vår kultur. I den meningens rätta bemärkelse faktiskt eftersom det går långt tillbaka.

  Partnervåld kan även inbegripa ”missbruk av sexuell makt” (eget begrepp). Jag måste berätta att jag återigen är ihop med den unga damen jag gjorde slut med förra veckan. Komiskt jag vet, men jag ändrade mig och svalde stoltheten. Jag är för gammal för att hålla på att leta kvinnor, så kändes det och jag fick göra avkall på en princip. Det betyder inte att min sits är ideal för den är den inte alls, jag är bara så trött på att hålla på med dejting och väntan som det innebär att jag gjort en hel del kompromisser. Mycket för att jag känner mig tvingad eftersom valet är tydligen att vara ensam och att bland de kvinnor jag vill ha så är vi män fucked anyway, vi måste gilla reglerna.

  Men, hur som haver, ”missbruk av sexuell makt” är när en kvinna vet att hon kan få slidriddare (ridderliga män) att omedelbart ta hennes parti på den mentala nivån eller faktiskt att ta hennes parti genom att uppträda på ett hotfullt sätt mot hennes pojkvän. Jag hade en diskussion med min unga sambo och det gick så långt att några slidriddare började ta hennes parti. Det var ett helt vanligt gräl, helt utan indikationer på att något annat än meningsskiljaktigheter fanns. När jag bad de unga slidriddarna att inte lägga sig i så blev jag hotad och skulle få näsan knäckt osv. Hennes reaktion var dagen efter inte ”gud så omoget av dom, det där var ju illa”. Nej hennes reaktion var snarare noll. Jag tänkte på det där, var det så självklart vanligt för henne att det där inte förtjänades en kommentar? Antagligen, eller garanterat, så har hon sett det där så många ggr att hon inte tycker att det var konstigt. Tänk då om det här missbrukas, hur kul vore det för en sådan man i en relation?

  Jag var återigen ute i vimlet med denna drottning och har lärt mig en sak. Köp cigg och ha med fast du ej röker.

  Hon feströker, jag har slutat röka. Detta innebär att hon lättast fixar cigg genom att fråga män om de har en cigg. Andra kvinnor frågar hon inte eftersom dom inte lika ofta ger ifrån sig en cigg. Men en man gör det, eftersom han tror att det ökar hans chanser att få ett ligg. Jag blir ständigt påmind om hur ojämställd vår relation är, eller hur ojämställt det är på relationsmarknaden då det enda hon behöver göra att att be om en cigg för att en kille ska signalera att han vill ligga med henne. Även om jag står bredvid. Homosocialitet noll. Däremot om jag går i en klädbutik med henne så gör den kvinnliga expediten allt för att INTE verka störa henne. Nästan så att de kvinnliga expediterna är trevligare mot henne än mot mig, trots att det är jag som köper kläderna. Homosocialitet väldigt högt, även om jag är vald av henne så gör alltså de andra kvinnorna allt för att visa henne att dom inte bryr sig om mig på ”det där sättet”, trots att jag vet att dom innerst inne undrar vad jag har.

  En annan sak har dock hänt och det är en sorts expansion av vännine-problemet hon har. Dvs enligt min sits så är hennes största problem inte andra kvinnor på krogen eller i affärer, hennes största problem är faktiskt hennes bästa vänninor. I början var det en enda som ville ha mig. Nu är det 3 stycken som signalerar att dom är attraherade av mig och det enda jag har gjort är att visa att jag är hennes kille. Jag har inte varit charmig eller kört något på dom förutom på den ena där jag råkade köra någon enstaka inträn sak av vana. (vilket funkade). Så enligt min fallstudie (fniss) så är det största problemet för en sådan här drottning de egna drottning-vännerna. Homosocialiteten är dock hög då det räcker med en enda tillsägelse för att få en av vänninorna att helt undvika mig, vilket också skedde. Den väninnan tog ordern direkt och verkställde den. Jag tror inte att män tar order av andra manliga vänner så pass seriöst och direkt och allvarligt.

  Nej, det här med förhållanden, det är svårt. Mycket svårt.

 14. Pingback: Kvinnorna slår sina män oftare än vad vi ni tror. | Genusdebatten