Sanningen om #Gamergate Del 1 – Mordhot och trakasserier
avatar

”Jag läste i media att #GamerGate handlar om misogyni, trakasserier och hotelser mot kvinnor…”

Så här lyder mitt svar till alla er vars tankar går som ovan (och jag vet ni är många). Vi börjar med CNN-rapporteringen i ”The Reid Report”.

Här ser vi hur händelserna ifråga presenteras i massmedia och detta är alltså inte speljournalister från spelsajter utan riktiga journalister från ”Mainstream Media”. Däremot är det en speljournalist, Eric Johnson från Recode som agerar källa. Observera att han har en vänskapsrelation till offret Brianna Wu vilket hon nämner i början. Nåväl utifrån den här sortens rapportering ser vi sedan påståenden av typen av att Brianna Wu har blivit trakasserad av #Gamergate eller på grund av gamergate. Jag är kritisk till flera av påståendena i inslaget jag återkommer till det.

Till er i massmedia som spridit det narrativet har jag en viktig fråga:

Ni menar att polis/FBI hade arresterat den misstänkte och presenterat bevis som indikerar att denne var skyldig samt visat att denne är en viktig person för #GamerGate? Ni menar att det är bevisat vem som begått brottsliga handlingarna som exempelvis ”school shooting” hotet mot USU? Att vi vet vem som är den skyldiige precis som när polisen arresterade och dömde den feministiske polischefen och genusföreläsaren Kapten Klänning för att ha begått mycket grova sexbrott? Kapten Klänning var då en känd förkämpe för jämställdhet

Uppenbarligen tvingades organisationer som föreläst i hans sammanhang – som exempelvis Män för jämställdhet – att lägga ner sin verksamhet för kan vi inte ens ha kvar en hashtag på twitter som utnyttjades av en eller flera personer som hotade att begå våldsbrott mot kvinnor kan vi såklart inte ha kvar riktiga organsationer kopplade till en eller flera personer som begått våldsbrott mot kvinnor…..ELLER hur var det nu igen?

Maila gärna era svar till aktivarum@gmail.com

Eller är det helt enkelt så att journalister som inte vet vem som begått brottsliga handlingar har anklagat grupperingar de hyser agg mot för att ligga bakom dom – och det helt utan den minsta bevis eller källor hos polisen? Det skulle betyda att i media gäller inte ”oskyldig tills motsatsen bevisats”? Där är man skyldig genom samma beröringslogik enligt vilken alla organisationer som samarbetat med eller på annat sätt kopplats till Kapten Klänning borde ges skuld för brotten som han personligen begick?

Är det så ni menar ni journalister som har spridit det budskap som jag började det här inlägget med? Vänligen förklara vilket av de här två alternativen som är sant gällande den enorma mängd av journalister och massmedier som har presenterat de här brotten på exakt det sätt som jag just beskrivit. Inte nog med det. Samtidigt har samma journalister knappt skrivit en rad om hur personer som stödjer #GamerGate utsatts för grova våldshot:

B0FeM5_IQAA84Ru

Ovan tweets skickades till @FartToContinue: en särskilt aktiv #GamerGate förespråkare. Den bortsuddade delen är hans riktiga adress. Jag har originalet och vet vilken adress som suddades bort. Han har bekräftat att informationen är riktig. Det är alltså både en doxxing och ett mordhot, exakt samma sorts brott som ledde till att massmedier som CNN bjöd in indie-spelutvecklaren och feministen Brianna Wu att prata om sin status som utsatt offer. Här tycker jag vi ser en dubbelstandard i media, vad tycker ni?

Här slutar del 1 som handlade om hur mordhot och trakasserier rapporterats i media. Del 2 kommer att heta ”Bara arga vita män” och handlar om att hur Gamergate-sidan presenteras demografiskt i media. Jag lämnar er med ett cliffhanger. Här är ett unikt inslag med Jennie Bharaj, Georgina Young och Jemma Morgan: Tjejerna som tar plats och antingen är neutrala eller aktivt stödjer #GamerGate

Avslutande disclaimer: Detta borde inte behöva påpekas men utifall den minsta oklarhet föreligger: Jag tar helt avstånd från den sorts brottsliga handlingar som vi diskuterat (och det vare sig de är positiva eller negativa till #GamerGate)

Kommentarer

Sanningen om #Gamergate Del 1 – Mordhot och trakasserier — 10 kommentarer

 1. Tänkte maila och fråga om du sett att #gamergate spillt över i svensk media de senaste dagarna. Jag tar detta inlägg som ett tydligt tecken på ”ja” =)

 2. Det hela påminner lite om en recension jag såg Thomas Arnroth göra för nåt år sedan där han, vapnen syntes inte men han lät som om han hade flera mynningar riktade mot sig, skall recensera ett så urbota korkat och makalöst dåligt spel om att ”komma ut” tror jag. Han ville helt klart hellre äta ett badkar med sk-it.

  Naturligtvis hyllade han spelet som innovativt och viktigt, svettandes och frenetiskt sökande beskrivande ord. Har aldrig sett en mer skärrad recensent.

  ”Vanliga” journalister har noll koll om det mesta och de som sitter framför kamerorna är i många fall knappt bättre än talande papegojor.

 3. Irena Pozar på nyheter24 skrev en artikel om att man skulle kvotera in kvinnor i dokumentären om Zlatan.
  Kommentarsfältet fylldes snabbt av kritiska röster som menade att det vore idiotiskt och att hennes artikel var undermålig.
  Självklart grät nyheter24 och Pozar ut i en ny artikel om hur hemskt det var och vilket kvinnohat som frodades,man sa även att hon fått grova mordhot vilket nyheter24 nu polisanmält.
  Vad bestod då det grova mordhotet av som blivit polisanmält.Jo det handlade om en kille som är pojklags spelare som skrivit ”gå och häng dig” detta var alltså det grova mordhot som fick nyheter24 att publicera ett antal artiklar om hur vidriga män är,vilket förövrigt är ett kännemärke för nyheter24 dvs könsrasism och manshat.

 4. Pingback: Den stora medieskandalen – SJW-folk försökte samma sak med Ateism som med GamerGate | Aktivarum

 5. Minns att jag nämnde att GG förmodligen skulle sluta med att anti-sjw får sin egen marknad med spelutvecklare som riktar sig till dom. Men det skulle inte förvåna mig om det blir precis samma som Atheism+ bara denna gång är det gamer+. Precis som thunderfoot snackade om i InternetAristocrat-streamen.

 6. I SVTs morgonsoffa i morgon kommer det tydligen vara en panel som håller med varandra om hur illa ställt det är med kvinnlig representation i spelvärlden. Thomas Arnroth ojjade sig redan idag om hur illa det är så det blir nog intressant.

  Vi som har tagit del av diskussionen i förväg här lär väl få blodstörtning och hjärtsvikt om vi tittar på eländet. Morgonsofforna brukar ju inte precis vara ett forum för sakliga diskussioner utan mera ha karaktären av klubben för inbördes beundran och ryggdunkningssällskapets årsmöten.

  Lycka till den som vågar kolla.

 7. Pingback: Gamersgate AB hotade pga #GamerHate – Kafkatrapping från Hanna Fridén | Aktivarum