Public Service: Dom jävlarna ska skjutas
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke laddar om

P3 Guldgalan 2015 var igår. Jag brukar aldrig titta på galor av den här typen; det var absolut ingenting jag hade tänkt se, men så råkade jag då se följande i twitterflödet:


Jag blev givetvis nyfiken, och bestämde mig för att kolla det lite senare. Snabbt konstaterade jag att det var för mig en massa okända människor, så vad mig anbelangar kan hela galan snabbt samman­fattas: En svart snubbe, Kodjo Akolor (kanske en och annan läsare drar sig till minnes det, i mitt tycke, harmlösa och ganska roliga skämtet om ”färgfilm” på guldbaggegalan) och en fet persiska, Tina Mehrafzoon. Eller grekiska, men namnet känns inte grekiskt. Så jag gissar lite hej vilt. Hon utropade i alla fall glatt som en god nyhet att feminismen blivit ”main stream”. Lite senare under ett framförande ombeds Göteborg att slänga ”upp en hand för våra hjältar”. Några namn visas bakom på scenen: Frida Kahlo, Astrid Lindgren, Judith Butler, Fairuz och Trinh T. Minh-Ha. De enda jag känner igen är Astrid Lindgren och Judith Butler, och Astrid Lindgren är väl i alla fall något av en svensk hjältinna.

Bianca Kronlöf är ”rolig”

Bianca Kronlöf är rolig

Därefter dags för pristagarna i kategorin ”Årets dans”, och den som fått äran att presentera pristagarna är ”sveriges kanske roligaste person”, Bianca Kronlöf, som dyker upp i en vulgär nakendräkt och stötigt och hurtflåsigt klämmer in att prinsen inte hade samtycker när han kysste Törnrosa och att pristagarna hjälpt folk, genom dansen, att hitta ologiska ligg. Och det är klart att människan är jätterolig, hon har ju varit med och gjort den fantastiska serien ”Full patte”, men Varför måste hon låta som vore orden framtvingade under tortyr, eller som hon genomgick en förlossning? Vinnare är i alla fall en höggravid La Fleur, som konstaterar att hon uppenbarligen fick ligga (med tanke på hur galan verkar te sig hade man ju annars varit frestad att tippa på inseminering).

Nästa pris som skall delas ut är i kategorin hip hop/soul (hur det nu går ihop), där går priset till Linda Pira som i klädsel och utseende ger ett verkligt högklassigt intryck, vilket snabbt försvinner när hon inleder sitt tacktal med ”shit alltså”, och det bestående intrycket av hennes tal på mindre än en minut (där högst hälften är faktiskt tal) lämnar efter sig är 2x ”shit” och 3x ”fan”. Hon får för övrigt ett pris till senare, och det är ungefär likadant då, fast hon lyckas då utvidga sitt ordförråd med ”fucking” och ”jävla” utöver ”shit” och ”fan”.

Linnea Olsson som spelar cello i numret ”What” står för kvällens första (enda?) intressanta inslag som är ganska schysst så länge hon är ensam på scen.

Beatrice Eli hyllar den lesbiska revolutionen

Beatrice Eli hyllar den lesbiska revolutionen

Strax efter halvtid (53 minuter, programmet i sin helhet är 1 timma och 40 minuter) nås då den definitiva kräkgränsen med Beatrice Eli, pristagaren i kategorin ”Årets pop”, som redan i sin utstyrsel ger intryck av en lesbisk HBTQ-butch, och inte heller gör något för att motbevisa det när hon inleder sitt tacktal med ”Åh, okej, är det så att den lesbiska revolution är här eller?” innan hon särskilt poängterar hur många kvinnor hon fått hjälp av, och att hon tror att ”2015 är kvinnodominansens år på riktigt”.

Där tröttnar jag. Bortsett från att svärerskan får ett pris till har jag ingen aning om vad som egentligen händer därefter, för jag somnar ifrån alltihop.

Summan av kardemumman är att av 9 priser går 8 till kvinnor och 1 till Timbuktu, som visst skall vara en man. Så media har en högtidsdag när de kan konstatera att kvinnorna dominerar stort. (Skulle vara intressant att genusräkna på nomineringarna, särskilt då om det jämförs med underlaget, där det väl lär vara en kraftig manlig dominans.) Det tycktes mig förresten som det inte bara var bland vinnarna som kvinnorna dominerade. Hela tillställningen kändes som om det handlade om Ladies Night.

De enda namnen som jag känner igen bland pristagarna (och nominerade också tror jag) är Veronica Maggio, Timbuktu och Crucified Barbara, och de två sistnämnda har jag ingen aning om hur deras musik är, än mindre om den skulle vara bra.

Sammanfattningsvis så är det hela den mest patetiska dynga jag sett. Det är inte ens visuellt inspirerande. Det hela känns väldigt träigt och amatörmässigt. Och framför allt så sunkigt pk-tillrättalagt så man verkligen blir spyfärdig. Och erbarmerligt tråkigt. Det är till och med erbarmligt dåligt jämfört med den redan normalt låga standarden för svensk tv. Ytterligare en anledning till att slänga ut tv-n, om man inte redan gjort det, och spara tv-licensen till något vettigt.

Jag tänker inte ens utdela några smockor i betyg, istället får de 5 dasspappersrullar:

Ett mycket välförtjänt betyg

Ett mycket välförtjänt betyg

Men det var egentligen inte det inlägget var tänkt att handla om. Utan om en kommande film. Jag uppmärksammade denna ungefär samtidigt som Knyckare vräkte ur sig sin praktspya om manliga författares självmord i etern. SVT Nyheter/kultur hade en artikel om trailern till en tänkt Serie där kvinnor får vara ”lite bad ass”. Det hela handlar alltså om hur man gått samman och i ett försök att skapa intresse och finansiera produktionen av sin tänkta tv-serie börjar med att göra en trailer. Med utgångspunkt från den kan man i artikeln läsa :

Jag röstar för giljotin

Sen följer två minuter av klassisk traileruppbyggnad, där Stina Ekblad i rollen som före detta advokat förklarar för sex unga tjejer hur hon fått nog av rättssystemet och tänker ta saken i egna händer. Varpå dessa unga tjejer beväpnar sig och ger sig ut i ”kampen för rättvisa”.


Bakom ”Dom jävlarna ska skjutas” står produktionsbolagen EyeWorks och Naive Fiction. Andreas Öhman är en av grundarna av det senare samt regissören och initiativtagaren bakom projektet.
– Jag har haft den här idén ett tag. Dels för att jag har läst mycket om olika kvinnor som utsatts för våldsbrott, exempelvis ”Flickan och skulden”. Jag är dessutom ett stort fan av revenge-genren där kvinnor slår tillbaka, som ”Kill Bill”.

Jag gillar själv filmer av hämnd-typ. De passar min personlighet på något vis Twisted Och jag har absolut inget emot att kvinnor är hämnare, ”Kill Bill” har en given plats i min hylla, och jag gillade tv-serien Revenge i början. Ser den fortfarande för jag tycker Emily VanCamp är gudomigt läcker, även om serien spårat ur och blivit en typisk amerikansk evighetssåpa.

Men trailern ger en otrevlig bismak. Jag får intryck av ”Män som hatar kvinnor” i kubik där man tar Lisbeth Salander till nästa nivå. Trailern sammanfattas lätt som män är svin (jag undrar hur vanligt det är att killar resonerar som de två i trailern, jag utesluter inte att det förekommer, men jag har aldrig under mitt mer än halvsekellånga liv hört några killar snacka på det viset) som utnyttjar kvinnor med något slags rättfärdigande att de ”sa inte nej”, och därför är det rätt och riktigt att man åtminstone kastrerar dem. Det är i alla fall det intrycket jag får.

Jag upplever det som minst sagt obehagligt i ett samhällsklimat där feministiska förespråkare ylar på twitter om hur de vill ”gnugga min mensfitta i ditt ansikte”, ”ber till Gud om att det skall införas en lag som gör det möjligt för staten att avrätta cismän som är jämställdister” och där den statligt finansierade svenska kvinnolobbyn inför sitt kvinnoforum förra året tweetade ut att det var ”dags att klippa kuken”, för att bara nämna tre exempel i en rikhaltig flora. Vissa feministiska förespråkare upplever jag som rent ut sagt mentalt obalanserade, och med en åsiktskorridor där inte ens feminister själva kan göra tv-program som lite stillsamt ifrågasätter sin egen ideologi, men man samtidigt hyllar Scum-manifestet och dagligdags spyr ur sig misandri, så känner jag en viss oro för att några av dem kommer att göra slag i saken och att vi kommer att få se feministiskt våld börja blomstra. Om det inte redan gjort det.

Hur som helst, tror jag att vi med stor sannolikhet kommer att få se denna tv-serie på TV1 eller TV2, för jag ger mig sjutton på att blir de inte finansierade från annat håll så kommer public service glatt att gå in och skjuta till medel.

”Varenda ovärdig fallos skall falla, en gång för alla.” Själv säger jag: ”Dom jävlarna ska skjutas.”

Fem välförtjänta smockor

Fem välförtjänta smockor

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Public Service: Dom jävlarna ska skjutas — 19 kommentarer

 1. PK Guldgalan var nästan 100% jämställd tyvärr fick ju Timbuktu ett pris,till nästa år hoppas jag att man även får bort det sista gubbslemmet som förpestar galan med sin härskarteknik och mansplaining,för jämställdhetens skull.
  Tyvärr såg jag inte galan men jag hoppas att någon feministisk kvinna då helst lesbisk och rasifierad höll ett brandtal hur oerhört svårt kvinnor har det i branschen,för att sedan sammanfatta 2014års vinnare.

 2. @michael: Det var väl ungefär ett sådant brandtal som hela galan var. Du kan ju fortfarande se den på svt play.

 3. @michael: touché
  Men cellon var rätt okej, du kan se den 36:15–38:52 ung. och skippa resten.

 4. Vad skönt att TV-monopolet avskaffades för 25 år sedan. Det finns minst 50 andra program att titta på istället för denna smörja. Riksdagsvalet visade att medias möjlighet att påverka befolkningen att bli feminister/ HBTQ/antirasister är väldigt små. Människor bestämmer själva.

 5. Jag har inte sett på TV på flera år. Det verkar inte som att jag har missat något.
  Smile

 6. @Patrik: Så liten skulle jag ändå inte påstå att den är, de lyckades få in Fi i EU-valet, och de haussade upp Fi från ung. 0.3% förra riksdagsvalet till över 3% i det senaste, en inte alls obetydlig ökning. Och hade Fi kommit in, även om de bara precis hankat sig över 4% … (ryser)

  @The Perfect Man: Nä, du kan sova lugnt.

 7. Dolf: men offensiven 2014 var nog det sista försöket och det misslyckades även om det var nära. Från och med nu börjar deras reträtt. För, precis dom du skriver ovan, PK- underhållning är varken nyskapande eller rolig. Den är förutsägbar, full av självbeundran och tråkig för de 95% av befolkningen som inte är feminister/HBTQ:are. Jag tror att 2015 blir året då en nykonservativ trend börjar märkas på allvar, kanske även i medierna?

 8. @Magnus: Det bästa vore väl att de som tittar på kanalerna betalade för den. Betalningen borde tas ut via det kanelpaket man har. Vilket då också skulle innebära att man kunde få kanalpaket utan public service, och då inte heller betalade för det. Precis som vilka andra kanaler som helst.
  Jag var borta från sverige i nästan 25 år. Det hela verkade mycket underligt för mig när jag kom tillbaka. Jag begriper inte varför jag skall betala ett kanalpaket och sen ovanpå det betala en särskild avgift för kanaler som ingår i kanalpaketet. Och till råga på allt ingår i alla kanalpaket som bas, och inte går att välja bort.
  Talade med någon på Telia som ringde upp mig för en undersökning för inte så länge sen och tog upp detta med honom då. Och enligt honom var det ganska vanligt att folk irriterade sig på tv-licensen och hur det fungerade.

 9. @Patrik: Man tycker ju det. Någon gång måste ju fasaden börja rämna. Man kan inte fortsätta på det här viset, såvida man inte tar steget fullt ut med osminkad totalitarism. Och det kanske inte är så långt bort.

 10. En annen ting jeg ønsker meg er at genusdebatten lager en serie poster som går igjennom påstandene i the Gendered Society av Michael Kimmel. Siden det er den mest brukte grunnboken internasjonalt innen womens studies/gender studies/mens studies er den et veldig godt utgagsnpunkt for en bred kritikk av feminismens påstander. Den er så representativ for hva feminister mener. Det er vanskelig for dem å argumentere med at dette er unntaksfeminisme siden det nærmest per definisjon er mainstream akademisk feminisme.

 11. @Magnus: Det låter som en uppgift för Erik. Jag skulle tippa att han redan läst den. Du kan mejla honom direkt, finns mejladress på ”om oss”-sidan.

 12. Jag tittar inte så mycket på TV, för min del skulle det inte göra mig något om antenngestapo klippte min mottagning. Radio har jag däremot på i bilen, och vad som har hänt med P3 de senaste 10 åren är skandal. Först försvann kvalitetsprogrammen, det är 10 år sedn. För 5 år sedan började man befolka P3 med inkvoterade ”underpriviligerade” individer, som inte bara är allmänt okunniga, försöker låta som halvimbecilla 22-åringar fast de är 35, och som vältrar sig i PK-klyschor. Numera lyssnar jag på P1 för innehållet, P2 för musiken och P4 för den lokala trafikinformationen.

 13. Radiokanalen P3 har blivit feministisk. Det torde ha en påverkan på vilka som lyssnar, så att det främst är de som är feminismtoleranta som lyssnar? Och då även som röstar, när P3 Guld skall avgöras? Då torde de vinnande artisternas könsfördelning bli en illustration på feministisk jämställdhet. Trots att denna feministiska jämställdhet är ordentligt utspädd med allmänna lyssnare, blir det kvinnodominans, och flera feministiska artister, bland vinnarna. Hur skulle ett feministiskt jämställt P3 Guld se ut, utan utspädningen? Bara feministiska kvinnor?

 14. @Magnus: Tydligen tur att jag inte lyssnar på radio.

  @bittergubben: Jag undrar också hur mycket valet faktiskt är lyssnarnas. Jag vet inte hur nomineringarna går till, men jag misstänker att det är någon grupp på p3 som beslutar vilka som skall nomineras.
  Sen, i fem av kategorierna (1. Årets grupp 2. Årets nykomling 3. Årets låt 4. Årets artist 5. Guldmicken) utses vinnaren av lyssnarna. I de återstående fyra:

  Vinnarna på galan röstas huvudsakligen fram av radiolyssnarna, men i fyra kategorier (Årets dans, Årets pop, Årets hiphop/soul och Årets rock/metal) utses vinnarna av lyssnarna tillsammans med en specialjury.

  Åtminstone hiphop/soul och rock/metal, och förmodligen också pop, tänker jag mig är klart mansdominerade. Så jag undrar hur mycket som avgörs av specialjuryn och om det är en tillfällighet att just dessa kategorier har en jury med, eller om det är något jäkla genustänk bakom det hela.

 15. Pingback: SVT vill öka mångfalden: accepterar alltså MP-feminister med olika hårfärg | Genusdebatten

 16. Pingback: SVT vill öka mångfalden: välkomnar alltså MP-feminister med olika hårfärg | Jämställdhetsfeministerns blogg

 17. Pingback: Kräkfest med kristaller | Genusdebatten