Kräkfest med kristaller
avatar

Grön Dolf

Eders Ödmjuke kämpar mot kväljningarna

Utdelningen av Kristallen är inte något som intresserar mig det minsta. Dels för att jag generellt finner den typen av galor ointressanta, dels för att jag, kanske något orättvist, finner svensk tv-produktion ointressant. Men av en ren händelse råkade jag se delar av Kristallengalan tidigare idag när den gick på TV3. Mönstret följer vad jag kan förstå den amerikanska Oscarsgalan. Det är en eller ett par som är värdar för hela spektaklet och sen introduceras en ny person eller ett nytt par som agerar ”undervärd” för varje nytt pris som skall delas ut.

En av prisutdelarna var Lars Ohly, och de två huvud­värdarna introducerade honom bland annat genom att sjunga en sång till honom: ”Förr höll du på med politik, nu super du hos Parnevik, Ohlyyyy”, till de kanske inte helt obekanta tongångarna av Dolly Partons gamla countryklassiker Jolene. Givetvis kunde Ohly inte avhålla sig från att göra lite politisk propaganda mot rasism. Nu gick visserligen programmet på tv3, men som jag förstår det hela är Kristallen en samproduktion där bland annat SVT är inblandat, så jag undrar om inte det strider mot SVT:s krav på opartiskhet. Och skulle man kunna tänka sig att en före detta borgerlig politiker eller, hemska tanke, en ”pensionerad” sverigedemokrat någonsin skulle kunna förekomma i ett sådant här sammanhang?

Men det som verkligen satte igång mina kräkreflexer var att ett av priserna skulle delas ut av Bianca och Tiffany Kronlöf. Och med tanke på hur rolig Bianca var i P3:s guldgala med sin hbtq-certifierade genushumor så kunde man ju ana åt vilket håll det skulle barka. Och jodå, de två töserna går ut starkt med att omnämna priset som en fallossymbol, att det är en massa smala vita människor på galan, som välklädda hattifnattar, svamlar om patriarkat och strukturer och att manliga skådespelare frivilligt skulle lämna ifrån sig makten är ungefär lika troligt som att Sauron skulle säga: ”Jag skiter i den där ringen, jag köper ett armband istället.” Men gubevars, de konstaterar att bra manliga skådespelare faktiskt behövs, för det skulle ju inte gå att göra Romeo och Julia med två Julia. De vill ju inte se ett flatpar ta livet av sig, det passar de heterosexuella så mycket bättre.

Jag undrar vad det är för pervers logik som ligger bakom att man låter just dessa två dela ut priset till Bästa manliga skådespelare. WTF!

Bianca och Tiffany är ”lustiga”

Var det tillfällighet eller låg det någon tanke bakom att den som fick priset, Peter Andersson (för sina insatser på SVT:s ”Viva hate”), inte själv kom och hämtade priset utan det skedde genom ombud?

Jag försöker föreställa mig vad jag skulle ha gjort som pristagare i den situationen. Gått upp och avböjt att ta emot priset med hänvisning till introduktionen? Det känns liksom rätt.

Men det är klart, jag är ju lite överkänslig.

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Kräkfest med kristaller — 9 kommentarer

 1. ”att manliga skådespelare frivilligt skulle lämna ifrån sig makten är ungefär lika troligt som att Sauron skulle säga: ”Jag skiter i den där ringen, jag köper ett armband istället.”

  Där fick du till det! Klockrent!

  För övrigt tror jag att du och JC ligger väldigt nära vad gäller synen på svensk media. Hon har skrivit massor på ämnet, men du kan ju börja med denna krönika och se vad du tycker:

  http://snaphanen.dk/2010/05/02/s%C3%B8ndagskronikken-kriget-mot-lasarna/

 2. Jag såg Eddie Izzard på Globen i våras, och systrarna Kronlöf var ett av de nummer som skulle värma upp publiken. Det var ingen rolig upplevelse. En halvtimme mans-bashing, könsord och genus.
  Ca 0,5 procent av publiken skrattade hysteriskt, resten satt och vred sig generat eller passade på att gå på toa. Kommer i framtiden att undvika alla sammanhang där de är med.

 3. ”Jag undrar vad det är för pervers logik som ligger bakom att man låter just dessa två dela ut priset till Bästa manliga skådespelare.”

  Är inte kopplingen ”Viva Hate”?

  De är ett bra exempel på folk som tror att de är roliga bara för att de säger elaka saker om människor de inte tycker om. Man tycker att de borde ha vuxit ifrån det nu när de är i trettioårsåldern.

  Jag har inte hört de någon gång tidigare och jag kan inte påstå att jag fick någon lust att höra mer av dem.

 4. Alltså man tycker ju typ att de liksom borde ha lärt sig att typ inte prata som en tonåring, man ba, ställer sig i tv liksom och säger såhär ”typ”.

 5. @Grrblt: Jag noterade också att de inledde med en bunt svordomar. Inte för att jag är den som alltid vårdar mitt språk, men … klarar man inte av att hålla ett introduktionstal i tv utan att svära så anser jag att man bara därigenom är olämplig för rollen.

 6. Det finns som vi vet en rätt stor grupp av halvkända enfaldiga kvinnor, (samt män). Sådana vilka säkert kollar i nästa nummer av Hänt i veckan. Och som fortfarande 2015 inbillar sig(?) att de gynnar kvinnor, genom att förolämpa manligt kön.
  När Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur 2007, så stod feministerna uppradade i bl.a. SvD, med Gudrun Schyman och Ebba Bratt Wittström i spetsen, fastän sinsemllan oense efter Fi-askot. Och de jublade: ”VI har fått Nobelpriset”! De hade inte följt med. För vad sa då Lessing i TV4-intervjun (oåtkomlig tyvärr) av Lasse Bengtsson. Jo på frågan om vad hon tyckte om dagens feminister svarade Lessing: ”Hemska förfärliga människor!” ”Awful, terrible people!”
  Media-människor som helt missuppfattat detta med moral, och som ger ris åt egen rygg i det långa loppet.

 7. Alltså, att säga att det passar heterosexuella bättre att ta livet av sig (döden fyller hon i..) – va f*n, är inte det nån form av hets mot folkgrupp efter allt snack om HBTQ-personers rättigheter, förföljelser, hat osv??!! Vänd på ordet ”hetero” till ”homo” och påstå att det passar homosexuella bättre att ta livet av sig – då du…. Ingen som reagerar på sånt här?!

 8. @Micke: Ah, det är ju ett skämt, även om ett, i mitt tycke, väldigt misslyckat och dåligt, inte minst med tanke på kontexten.