Piratkapten Melander går på skattjakt för att rädda pensionerna
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke får fnatt på skatt

Det finns personer som stiger i aktning likt en välpumpad heliumballong, och det finns personer som med ett plums av tsunamisk magnitud påbörjar sin aktningsvärda färd till bråddjupets botten likt en komprimerad gråsten.

Sven Melander är en superkomprimerad gråsten.

Han började med att ställa sig bakom manshataren Zara Larsson och läxa upp alla förnuftiga människor som har invändningar mot hennes trams. Men, men, hellre fria än fälla, den bäste kan göra ett misstag, så visst, Sven Melander var kanske bara en porös pimpsten som guppade på popularitetens vågor. Så uttalade han sig om skatten, och alla tvivel försvann till botten kedjade vid Melanders garderobsskelett.

Piraten och skatten

Dumfan har alltså mage att sitta och påstå att det är förbjudet att tala om att höja skatten, som om det bara handlade om en pizza och en dunk rödvin, i världens förmodligen mest skatteförtryckta land. En vanlig löntagare har, med arbetsgivaravgifter och sociala avgifter inräknade, betalat hälften av vad han jobbat in i skatt redan när lönen kommer in på kontot. Sen går ytterligare 20 % av alla utgifter till den en gång tillfälliga skatten moms*, plus punktskatter på saker som betraktas som lyx (alkohol, parfym osv.) sen får han betala specialskatter som bilskatt (eh, jo, det finns faktiskt de som inte kan förlita sig till kollektivtrafik, hört talas om landsbygd någon gång?) och bensinskatt (långt utöver de 20 % som utgör priset för vanliga varor) och energiskatt på elen, där man till och med betalar skatt på skatten eftersom momsen läggs på ovanpå energiskatten och … jag gissar mig till att 75+ % av vad en normal person arbetar in går bort i skatt på ett eller annat sätt.
*oms hette den ”tillfällig” skatt på 4.2 % som infördes 1960. Omsen var inte bara mycket lägre än dagens moms, den togs dessutom bara ut i konsumentledet. Idag tas momsen ut i alla led. Så även om bara 20 % av det man betalar i butiken går direkt till moms, så döljer sig de tidigare ledens moms i de övriga 80 % av priset som man själv betalar moms på. I praktiken är det en veritabel rundgång på skatter så fan vet egentligen om inte allt är en enda stor jävla skatt.

Men Sven Melander tycker att vi skall höja skatter för att fattigpensionärer skall ha råd att åka på semester och skaffa sig tv-kanaler för att se OS. Varför någon får för sig att göra något så dumt som att slänga ut pengar för att se på något så meningslöst som OS begriper jag inte, och Melander borde veta att Netflix-abonnemang används bäst till att bekosta ensamkommande medelålders tonåringar, men visst, jag tycker gott att pensionärer ska kunna ta sig ut i världen. Det är bara en sak …

Varför ska pensionärernas liv och leverne bekostas med skatter?

skatt

Någonsin hört talas om pensionsinbetalningar?

Ungefär 18 % av vad man tjänar in går till lagstadgade pensionsavgifter. En stor del av det betalas in genom arbetsgivaravgifterna, det handlar alltså inte om 18 % av det som står på lönebeskedet, utan på en större del. Jag har inte satt mig in i detaljerna för hur det beräknas, men tjänar man 25 000 i månaden torde det röra sig om någonstans mellan 4 500 och 6 750 kronor per månad. Låt säga att det hamnar mitt emellan på 5 625 kr/månad.

Jobbar man från 25 till 65, dvs. 40 år, blir det 40*12*5 625=2 700 000 kr.

Om man i genomsnitt lever 15 år efter att man gått i pension (till 80, snittet för män, för kvinnor är det några år till, men en del jobbar längre än till 65 osv. så låt oss använda 80 som ett snitt) så har man alltså betalat in så pass i pension att det skulle täcka en pension på 15 000 i månaden.

Detta är pengar som redan en gång betalats in som pensionsinbetalning från en kraftigt beskattad lön. Det är i grund och botten sparpengar. Det finns ingen anledning att de skall beskattas på nytt. Så för att ge pensionärer bättre liv skall man inte höja skatter, man skall ge pensionärerna tillbaka vad de redan betalat in, och tar man bort den orättvisa dubbelbeskattningen som pensionärer faktiskt utsätts för så blir de 15 000 som betalas ut i pension lika med en inkomst före skatt på 22 500 kr/månad. Dvs. nästan lika hög inkomst som pensionären hade när denne förvärsarbetade. Då skall man betänka att en pensionär rimligtvis har lägre levnadskostnader, pensionären behöver ju inte lägga ut sina dyrt förvärvade slantar på arbetsresor, saker som att köpa hus, bekosta barn osv. eftersom dessa investeringar redan har blivit avklarade i det förflutna. Det enda som egentligen lär öka för en pensionär är sjukvårdskostnader, men det handhas rimligtvis via sjukförsäkringar.

Så istället för att höja skatter rekommenderar jag att politiker slutar plundra pensionsfonder som en utväg för att komma till rätta med sin egen finansiella inkompetens och istället ser till att det som inbetalas till pensioner också används till det de var avsedda för.

Och om Sven Melander vill ägna sig åt skatter föreslår jag att han börjar med att gräva i trädgården. Där lär han göra minst skada.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Piratkapten Melander går på skattjakt för att rädda pensionerna — 19 kommentarer

  1. Hej.

    Undrar om han fortfarande bor i über-moderata Nacka utanför Stockholm, den gamle surgubben? (Han var, (med förlov sagt med all rätt i min mening) rätt trött på att bli hälsad på i tid och otid med ’Hej Rulle! Full rulle!’ eller ’Sej nåt rolit’rå!’)

    Melander kan annars bege sig till Fisksätra (samma kommun) för att få uppleva vart hans pengar går till. Att hysta kundvagnar och stenar ner framför Saltsjöbanan har varit sport där sedan nittiotalet.

    Den som vill se skillnaden på där hr Skattmästaren Melander bor, och Fisksätra, kan hos SCB eller annan lämplig statistik-sida jämföra Fisksätra och Saltsjö-Duvnäs. Eller använda hitta.se:s skvallerfunktioner.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  2. @Rikard:
    Enligt Wikipedia heter han Sven Alarik Melander. Det finns ingen sådan på Eniro, men finns en Sven Melander (utan ytterligare namn angivna) i Hägersten, sen finns det några andra i Stockholmsområdet, men de har andra mellannamn eller förnamn vid sidan av Sven.
    Fast det är väl högst tveksamt om en figur som han står registrerad i Eniro.

  3. Även Hycklaren Virtanen menar att man inte skall gnälla över några hundralappar i höjd skatt. Att vi redan har en av världens högsta inkomstskatter glömmer han bort att nämna.
    Sossarna brukar ju hävda att det bara är de rika som får betala deras höjda skatter. Per Gudmundson på SVD länkar till en undersökning som visar att ungefär en tredjedel av alla yrkesarbetare får höjd skatt pg.a sossarnas skattehöjarpolitik.
    http://www.svd.se/sa-blir-svensson-hoginkomstagare/om/ledare

    Sådana höginkomsttagare och lyxlirare som Poliser,barnmorskor,specialistsjuksköterskor
    och elektronikreparatörer får äntligen betala den skatt dom rika svinen förtjänar Wink
    Själv vill dock inte Virtanen frivilligt betala in mera i skatt om det hade varit möjligt för då hade det handlat om den av Sossarna hatade välgörenheten.
    Åtminstone skyller han på det för att inte själv behöva betala mera i skatt än han behöver…
    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article23494987.ab

    Undrar hur mycket extra skatt som Melander vill betala ? Skulle tro att han som vanligt menar att alla andra skall betala högre skatt men inte han själv..

  4. @Pelle2:
    Sanningen är väl att skatter i slutändan drabbar de penningsvaga värre än de penningstarka. Och man skall som sagt inte glömma att inkomstskatt är långt ifrån all skatt man betalar.

  5. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
    Visst, det är klart att den som tjänar lite har jobbigare att betala skatten men att som Sossarna,Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör påstå att den ökade skatten bara drabbar rika när det drabbar en tredjedel av de yrkesarbetande är ju ett skämt.

    Dessutom betalade vi redan en av världens högsta inkomstskatter innan höjningen.
    Det blir som sagt var heller inte bättre av att vi betalar skatt även på andra områden.

  6. Melander är en tomte, så långt håller jag med till 100%. Men dina pensionsfunderingar behöver slipas lite grand.

    ”En stor del av det betalas in genom arbetsgivaravgifterna, det handlar alltså inte om 18 % av det som står på lönebeskedet, utan på en större del”

    Tvärtom, är det något lägre eftersom de jämna fina procentsatserna bara gäller efter avdrag för allmän pensionsavgift. Om du räknar på bruttolönen är det 17,21% av din bruttolön som går till att finansiera pensionssystemet.

    https://secure.pensionsmyndigheten.se/FinansieringAvPensionssystemet.html

    Korrekt beräkning blir alltså:

    25 000 kr x 0,1721 x 12 x 40 = 2 065 200 kr

    17,21% motsvarar 18,5% efter avdrag för allmän pensionsavgift.

    För en bra beskrivning av hur pensionssystemet är utformat rekommenderas följande bloggpost. Smile

    http://anders.bondensson.se/#post30

    Jag kunde in nå någon av dina arkiverade länkar, men om ”plundring av pensionssystemet” syftar på de 258 miljarder som sattes som pris för att systemet inte längre skulle bekosta förtidspensioner mm så tar du miste.

  7. @Pelle2:
    I vissa fall är det till och med så att man överför medel från de kapitalsvaga till de kapitalstarka. Jag tänker t.ex. på den allt hårdare beskattningen på bilar och drivmedel som drabbar låginkomsttagare på landsbygden hårt. Sen betalar man ut subventioner till de som köper dyra miljöbilar och elbilar. Som om de som köper dessa bilar verkligen skulle behöva dessa subventioner.

  8. @Anders:
    Nja, plundra pensionssystemet syftade inte bara på de 250 miljarderna, vilka jag har sett diverse förklaringar för som menar att det var en korrekt överföring, vilket det kanske var. Men jag tillåter mig tvivla. Det innebär på något vis att pengarna försvunnit. Det har förekommit en hel del andra manöver av liknande slag vid andra tillfällen. Så som jag förstår det innebär det att pensionssystemet har urholkats. Dessutom kan man fråga sig hur pensionsfonderna har skötts. Jag misstänker att de i mångt och mycket vanskötts. Direktlänken, istället för archive.se till artikeln om pensionsplundringen har du här: http://vlt.se/asikt/debatt/1.528520-kjell-eriksson-politiker-har-plundrat-pensionsfonder.

    Direktlänken till ”ungefär 18 %” är samma sida som du själv länkar till.
    Jag var medveten om att man angav både 18.5 % och 17.21 %, ville inte gå in och krångla och reda ut skillnaderna så höftade med 18 %.

    Men, arbetsgivaravgift/egenavgifter är ca 30 %, och de 25 000 som är den redovisade bruttolönen på löneutbetalningen är det belopp som är kvar när dessa har 30 % har dragits av. Det innebär att de 25 000 mostavarar 70 % av totalbeloppet, vilket då alltså är 35 714 (30 % är ett höftat värde; enligt wikipedia är arbetsgivaravgifter 31.42 % vilket för 25 000 skulle ge 36 454, å andra sidan är egenavgifter enligt uppgifter jag såg någon annan stans ”bara” är 29 % vilket skulle ge 35 211)

    De 10.21 % som arbetsgivarna betalar i ålderspension tas inte av dina 25 000 utan tas på de 35 000 tusen. Vilket innebär att du där har 3 500 inbetalt i pension. Sen betalar du 7 % på 25 000 vilket blir ytterligare 1 750, vilket då skulle bli totalt 5 250. Vilket då är ungefär 500 spänn mindre i månaden än vad jag räknade med. Men å andra sidan, detta handlar bara om de obligatoriska pensionsbetalningarna. De flesta anställda har också någon form tjänstepension som del av sina kollektivavtal. Så 5 250 får ses som en minimum för en inkomst på 25 000.

    Jag är långt ifrån insatt i hur det här med pensioner fungerar, så jag är medveten om att jag kan ha fått något om bakfoten eller att det finns fler aspekter på saken som jag inte är medveten om.

    Hur som helst, själva tanken bakom pensionssystemet är att det är ett slags tvångsmässigt sparande. Det är inte dagens unga som skall betala dagens pensionärer. Dagens unga skall betala för sin egen pension som de kommer att lyfta när de når pensionsålder, och dagens pensionärer har betalat för sin pension när de var unga.

  9. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    ”De 10.21 % som arbetsgivarna betalar i ålderspension tas inte av dina 25 000 utan tas på de 35 000 tusen”

    Det är där du har fel. Ingen av de angivna procentsatserna avser någon slags tänkt bruttolön som även inkluderar arbetsgivaravgifter. Om din månadslön är 25 000 kr så betalar din arbetsgivare 25 000 x 0,1021 kr i pensionsavgift.

    Man brukar ibland säga att arbetsgivaravgift är att betrakta som skatt, och det stämmer ofta ur en rad aspekter som exempelvis de skadliga effekterna av skattekilar, men man ska inte dra resonemanget för långt då det inte alltid är tillämpbart.

    Exempel: Arbetsgivaren betalar in 17,21 % på den ”pensionsgrundande inkomsten” som i sin tur dock aldrig kan vara högre än 7,5 inkomstprisbasbelopp. Det betyder att din arbetsgivare har ett tak på den delen av arbetsgivaravgiften, som inte ökar trots att din lön gör det. En slags omvänd progressivitet alltså. Men det gör förstås inte dig ett dugg gladare, för du får inte ett öre mer i din plånbok. Denna mekanism finns inte för skatter, där ett sådant tak istället hade gett dig sjunkande marginalskatt med stigande lön.

  10. @Anders:
    Njae, egenavgifter för egenföretagare (som då mostsvarar arbetsgivaravgifter) betalas på verksamhetens överskott (dvs. i det här fallet 35 000), sedan har du 25 000 kvar som du tar ut i lön.

    Sen, om jag läste rätt, det där med basbeloppen innebär inte att arbetsgivaravgiften har ett tak. Arbetsgivaren betalar fortfarande hela procentsatsen även om din inkomst går över taket. Taket gäller inte hur mycket som betalas in, utan hur mycket som räknas dig till godo. Så det finns inget tak för hur mycket man tar, bara på hur mycket man ger tillbaka.

  11. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    Hur det funkar för egenföretagare vet jag inte, utan jag syftade på vanliga anställda. Siffran 10,71% som anges i länken ska definitivt beräknas på 25 000 kr när det gäller vanliga anställda. Det framgår ganska tydligt tycker jag.

    Däremot hade du rätt vad gäller taket, som bara gäller pensionsrätterna och inte pensionsavgifterna. Mellanskillnaden, alltså pensionsavgifter som överstiger taket, går tydligen inte ens till pensionssystemet utan blir ren skatt som kan användas till vad som helst vilket är sjukt i sig.

  12. @Anders:
    Ok. Verkar som jag hade fel och du rätt.
    Men 2 065 200 blir utslaget på 15 år som pensionär fortfarande 11 474 kronor per månad, vilket om de skattebefriades skulle motsvara en månadslön på ung 17 000 före skatt. Vilket jag hävdar att en normal pensionär, givet att hälsokostnader täcks av sjukförsäkringar, borde kunna leva lika gott på som en normal arbetstagare med en inkomst på 25 000 före skatt kan.

  13. @Anders:
    Jag tror det fungerar med egenavgifter som jag sa. Eftersom då egenavgifter då för egenföretagre sägs motsvara arbetsgivaravgifter för vanliga anställda så antog jag att de räknades likadant, men det stämmer alltså inte. Det verkar som procentsatserna är de samma men baserar sig på olika underlag, men då skulle alltså egenföretagaren drabbas hårdare eftersom hans egenavgifter dras på ett större underlag än bruttolönen. Men å andra sidan förekommer det tydligen något schablonavdrag, och lite andra typer av avdrag förekommer, det hela blir ganska snårigt.
    Men som jag sa i föregående kommentar, du verkar ha rätt på den punkten. Jag anser dock att mitt resonemang fortfarande är giltigt, vi skall inte heller glömma att jag inte räknat med avtalspensioner utan enbart räknar med de obligatoriska pensionsavgifterna.
    I slutänden bör ändå gälla vad jag sa, pensionerna torde i hög grad vara självfinansierande med pensionsinbetalningar, så det finns ingen anledning att höja skatterna.
    Man kunde ju börja med att sätta in uttaget över taket för pensionsrätterna i pensionssystemet, för att man lägger in det i den allmänna skattkistan är enligt min mening inget annat än regelrätt stöld.

  14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    Ja, jag är helt enig med dig om att pensionssystemet till större del borde vara självfinansierande. I den bloggpost jag hänvisade till argumenterar jag mot pensionsorganisationerna som vill se det omvända, alltså mindre självfinansiering.

    Jag hade som sagt missat att taket på arbetsgivaravgiften bara gäller vad som kommer pensionärerna till godo. För arbetsgivaren är det inget tak, utan de måste ändå betala full kvot varvid staten tar mellanskillnaden. Visst är det stöld, och motbjudande. Undrar hur många som fattar att det är så här det går till. Jag är, utan att skryta, ovanligt insatt i dessa frågor genom mitt jobb, och inte ens jag hade koll på just denna detalj. Det är helt galet hur många sätt som staten har för att dränera resurser ur civilsamhället.

  15. @Anders:
    Oups, jag hade missat att kolla upp din bloggpost. Gjorde det och, från det ena till det andra, upptäckte att du jobbade med matematisk statestik. Är du medveten om att jag letat med ljus och lykta efter en statistiker. (Jag hittade också efter många om och men en genom en annan blogg. Men det skadar ju inte att ha en till i bakfickan.) Jag har åtminstone ett intressant statistikprojekt som jag sysselsatt mig med en längre tid.
    Såg att premiepensionen är personlig. Hur funkar det då om man kolavippar när man fyllt 66? Går det som finns kvar till arvingarna, går det till den allmänna pensionspoolen eller snor staten det? Och om man blir för gammal, får man då plötsligt sänkt pension för att premiepensionen tagit slut?

  16. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

    Att du letat efter en statistiker visste jag inte. ”Projekt” låter omfattande, men är det en intressant och begränsad frågeställning kopplad till jämställdhet tittar jag gärna på det.

    När du går i pension kan du välja att ha efterlevandeskydd, vilket betyder att din maka får ut pengar om du avlider. Priset du betalar för det är lägre premiepension.

    Premiepensionen är livsvarig. När du börjar ta ut den beräknas din förväntade återstående livslängd, som tillsammans med värdet på dina PPM-fonder utgör underlaget för att beräkna ett fixt månadsbelopp som du sedan får utbetalt livet ut. Lever du väldigt länge kommer du alltså att få ut mer än det du tjänat in, och omvänt om du avlider i förtid. I det senare fallet kan eventuell efterlevandepension komplicera bilden.

    Premiepensionen kan alltså aldrig ta slut, utan du får samma månadsbelopp livet ut.

  17. @Anders:
    Ok. Tack för klargörandet om premiepensionen.
    Vad mitt projekt anbelangar, det har att göra med hur det går för killar och tjejer i skolan. Jag trillade in på det för flera år sedan på grund av en nyhet i media som råkade (återupp)väcka mitt intresse för statistik. Jag läste bland annat en termin sannolikhetslära och statistik på GU på 80-talet, men ärligt talat gick nog det mesta mig förbi på den tiden, och eventuella kunskaper jag tillgodogjorde mig försvann under årens lopp i det förflutnas dimmor. Men mitt matteintresse har vaknat upp och
    sista året har jag ägnat mig åt en liten refresh av mina det som jag borde ha kunnat inom statistik och utvecklat mitt lilla privata hobbyprojekt om skolan. Jag har i princip klarat av allt det teoretiska, lite småskräp jag inte vet hur man egentligen skall hantera (som att det finns luckor i tabeller), men inget som är avgörande på den punkten. Jag är nu i fasen att försöka fixa till de data jag har (läs: fylla i nämnda luckor så gott det går) och sen blir det att sätta sig i programmerarstolen för att knåpa ihop beräkningar/simuleringar.
    En liten försmak av vad jag sysslar med kan du se i inlägget Skillnader mellan män och kvinnor är socialt konstruerade. Det var skrivet mest på skämt, men siffrorna/beräkningarna i det är genuina.
    Mitt behov av en statistiker har mest varit att jag behövt någon som agerat mentor åt mig, jag satt rätt länge fast i ett specifikt problem tills jag lyckades hitta en docent som klarade upp det för mig. (Lite lustigt i det hela var att jag på egen hand pluggade en grundläggande introduktionsbok i statistik för tekniker, och lösningen på problemet dök upp i nästa kapitel. Dubbelt lustigt var att docenten ifråga hade varit involverad i produktionen av boken. Inte som författare, men som LaTex/grafisk-expert.)
    Om du är nyfiken kan jag briefa dig lite mer ingående över mejl, vill inte lägga alla korten på bordet ”offentligt” på förhand. Det är meningen att det skall bli en serie inlägg så småningom. Det första blir nog relativt snart.