Vansinne #21: När jämställdhet trumfar religionsfrihet kontra när religionsfrihet trumfar jämställdhet
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke är elak mot penispartisterna

Gulan Avci (L) ordförande Liberala kvinnor: Jag tycker att man från det offentligas sida, i offentlig-finansierade verksamheter, men också i våra myndigheter faktiskt måste vara glasklara med att svensk jämställdhet måste genomsyras även i praktiken i dom verksamheter man driver och finns det en otydlighet hära, ja då måste vi fundera på om vi inte ska ha en rationell riktlinje i hur vi ser på svensk jämställdhet och hur det ska omfatta män och kvinnor i praktiken också.

Det är glädjande att man uppmärksammar viktiga frågor inom politiken och inte tvekar att stå upp för jämställdheten. Lite ironiskt blir det dock när penispartister vecklar in sig i det här med jämställdhet kontra religionsfrihet.

När jämställdheten trumfar religionsfriheten

Voice over: Frågan om hur lärare, poliser och andra offentligt anställda ska hälsa i tjänsten har blivit en het fråga i år. Till exempel var känslorna upprörda i somras då en manlig passkontrollant vägrade ta sina kvinnliga kollegor i hand. Då som oftast är orsaken religionen.

Gulan Avci (L) ordförande Liberala kvinnor: Jag menar att religionsfriheten, i den här typen av sammanhang, när det krockar med dels den sekulära samhället, men också den princip om jämställdhet mellan män och kvinnor, ja då måste religionsfriheten hållas tillbaka.

När religionsfriheten trumfar jämställdheten

Från Penispartiest landsmöte förra året (min kursivering):

I motion L49 argumenteras för att icke-medicinsk omskärelse av pojkar inte ska få göras utan pojkens skriftliga godkännande, och att ingreppet ska ha 18-årsgräns. Partistyrelsen konstaterar att en snarlik motion behandlades också av landsmötet 2013. Partistyrelsen vidhåller den uppfattning som vi framförde då, att Folkpartiet Liberalerna står för en samhällssyn som präglas av tolerans och mångfald. Omskärelse av pojkar är en tradition i många kulturer och kan medföra positiva aspekter för barnet i form av identitetsskapande och en känsla av tillhö­righet. Med detta sagt innebär naturligtvis omskärelse fortfarande ett kirurgiskt ingrepp och det är viktigt att det finns regleringar kring genomförandet som skyddar barnet. I Sverige har vi därför ordningen att endast personer med Socialstyrelsens godkännande får genomföra manlig omskärelse och att medicinsk personal alltid måste vara närvarande. Sveriges kommuner och landsting har gett ut en rekommendation till landstingen att utföra omskärelser av icke-medicinska skäl. Syftet är att säkerställa att omskärelser inte utförs av icke godkända personer. Det är ett gott syfte som vi stödjer. Partistyrelsen föreslår att motion L49 avslås.

Penispartiet liberalerna – Liberala för det mesta

Penispartiet liberalerna – värnar alltid om individens frihet, utom då det kvittar

Så i nästa val råder jag alla män att låta sin penis styra när de röstar. Kvinnorna får rösta hur de vill bara de inte röstar FIttSVaMP.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Vansinne #21: När jämställdhet trumfar religionsfrihet kontra när religionsfrihet trumfar jämställdhet — 10 kommentarer

 1. Hej.

  Testa följande:

  Hos de gröna marsianerna är det tradition att stammens äldste granskar de av honorna lagda äggen och väljer det hundratal ägg som skall få bli levande marsianer. Barn som kläcks med synliga deformiteter skjuts omedelbart. För att de gröna marsianerna skall kunna bevara sin kultur i Sverige är det nödvändigt att lagar och praxis anpassas för dessa.

  Alternativt:

  -”Enligt min religion skall otrogna få nästippen avskuren.”
  -”Jamen det är ett övergrepp; ingen ger sitt samtycke till nåt sånt.”
  -”Det är precis lika mycket samtycke som när man skär sönder könet på en liten pojke eller flicka.”

  Eller:

  -”Om vi inte gör så att de kan genomföra [valfritt kulturrelaterat/religiöst övergrepp] i statlig regi och under övervakning, så gör de det ändå.”
  -” Så du är okej med låt säga institutionaliserad våldtäkt? Annars görs det ju ändå?”

  Bättre än nyårsfyrverkerier, i min erfarenhet.

  Med tack till mina trogna halmgubbar och strumpdockor,

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Det är ju dessutom en del av vissa kulturer med kvinnlig omskärning.
  Borde inte staten då ställa upp med en medicinsk säker sådan i konsekvensens namn?

  Många hävdar ju att förhuden har betydelse för mannens sexuella njutning.
  Den är ju dock inte nödvändig för att vi skall överleva. Då borde man väl kunna
  bistå med att ta bort klitoriskåpan t.ex som en symbolisk omskärelse för att tillfredsställa vissa religioner anhängare ??

  Självklart vill jag inte ha någon kvinnlig omskärelse men heller ingen manlig..

 3. Intressant att läsa de två artiklarna och se hur frågor prioriteras. Ibland används hygienaspekten som argument för omskärelse. När det gäller handskakning kan man verkligen snacka om en vidrig sed.

 4. @Rikard:
  Att man gör sig av med avkomma som har deformiteter är väl inte helt okänt bland tellusianer heller.
  Men mycket intressant hur vissa övergrepp är helt otänkbara medan andra ses som petitesser.

 5. @Pelle2:
  Ja, det är intressant att ALLA former av omskärelse på kvinnor är förbjudna, till och med när de är myndiga och själva ger sitt samtycke. (Men de kan genomgå intimkirurgi för att t.ex. korta av hängande blygdläppar … Go figure!)

 6. @Jerry:
  Du menar att skaka hand är ohygieniskt?
  Jag ville inte gå in i själva handskakningsgrejen, bara visa på den absurda prioriteringen, men jag undrar hur de ställer sig till folk som t.ex. har bacillskräck och därför inte vill skaka hand, oavsett kön.

 7. @Jerry:
  Jag har själv alltid tyckt att just det där med skaka hand känns lite konstigt och artificiellt. Först på senare år som jag faktiskt vant mig vid det. Jag har överhuvudtaget inga problem med om folk hälsar på andra sätt. Jag förstår inte riktigt tjafset med att skaka hand, det viktiga är inte själva handlingen, utan attityden med vilken den utförs. Det går alldeles utmärkt att hälsa formellt korrekt och samtidigt förolämpa den man hälsar på, såväl som man kan hälsa respektfullt utan att nödvändigtvis följa kutymen.
  Fast det lämpligaste är ju att man tar skeden i vacker hand och följer de seder som gäller där man är.

 8. Religionsfrihet stå tillbaka för jämställdhet? Uppenbarligen gäller inte det djurplågeri..

  Gulan Avci var tidigare gift med Fredrik Malm som 2007 lade denna motion:
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/religios-slakt_GV02MJ381
  Läs mer:
  https://affes.wordpress.com/2010/01/23/folkpartist-vill-tillata-slakt-utan-bedovning/

  Det är väl inte helt långsökt att anta att hans fru ideologiskt står bakom honom i denna fråga så det som kommer ur munnen på henne anser jag inte vara vatten värt.

 9. @Patrik:
  Nä, religionsfriheten behöver inte stå tillbaka när den är viktigare än jämställdheten, bara när jämställdheten är viktigare, och när vilket är viktigare än vilket bestäms av partiledare och tidningsredaktioner. Det har inget med logik att göra.