#PewdieGate – Wall Street Journals antisemitanklagelser mot Felix ”PewDiePie” Kjellberg ÄR #FakeNews
avatar

Det finns inte så värst mycket som behöver sägas här. Om svenske PewDiePies Youtubekanal vore ett land så vore det världens 27:e största. Han har en bra bit över 50 miljoner prenumeranter som uppenbarligen gillar hans särskilda typ av humor. Trots detta (Eller kanske på grund av detta) så har tidningen Wall Street Journal (som funnits sedan 1889) nu valt att sprida rena lögner om PewDiePie och falskeligen anklaga honom för antiseminism

Wall Street Journal har också på basis av dessa anklagelser kampanjat för att få Disney att avsluta samarbetet med PewDiePie vilket de på basis av den bevisligen missvisande informationen gjorde. Här kommer PewDiePies response på galenskaperna som Wall Street Journal och de medier som valt att sprida tokerierna  har utsatt honom för. Observera att alla tre reportrar som skrev originalartikeln nu har gjort sina twitterkonton ej öppna för insyn.

Som PedDiePie påpekar innehåller Wall Street Journals rapportering rena absurditeter. Bland annat framställdes hans video som gick ut på att kritisera hur media plockar ut saker ur sitt sammanhang som om videons budskap var på allvar. Vidare när Felix pekande med handen så framställdes det som om han gjorde en heil-hälsning. Det hela är så absurt att nu när han lyfter handen måste han förtydliga vad han gör så ingen påstår att det var en heil där också. galenskapen total.

Sent på kvällen så resulterade det hela i att flera av de stora profilerna på Youtube gjorde en livestream tillsammans på Sargon of Akkads livekanal där de diskuterade vad som hänt PewDiePie under den talande rubriken ”The Beautiful Destruction of the Mainstream Media #PewDieGate”. Bland annat deltog Jon Tron (3 miljoner följare) Boogie2988 (3,8 miljoner följare) och Phillip DeFranco (5 miljoner följare) i streamen. Tyvärr avslutades den tvärt under en intressant diskussion om könsroller.

PS: Hoppa till 2:30.00 för partiet när Boogie och Phillp DeFranco dyker upp.

Vidare så uppmanade Sargon sina följare att börja twittra under #PewdieGate vilket ledde till att det inom kort fanns en massiv tråd på ämnet. Twitter gjorde uppenbarligen sitt bästa för att förhindra spridning av dessa åsikter. Först så upphörde autocomplete av hashtaggen att fungera. Sedan uppmärksammades att den trots att den borde trenda inte gjorde det. Här kommer ett axplock av hur det såg ut när mer eller mindre etablerade medier spred ”nyheten”

 

Ovan: Emma Grey Ellis artikel i Wired hade rubriken ”PewDiePie var alltid typ rasist men nu är han en hjälte för nazister” Tydligen var det någon på Wired som påtalade det där inte var så klokt för snart så var rubriken ändrad till ”PewDiePies fall visar begränsningarna hos LOL Just Kidding” istället.

Ännu ett exempel på den rubrik som Wired Magzine använde för att sprida ”nyheten”. ”Vitmaktfolk har en ny hjälte och hans namn är PewDiePie,” Wired Magazine är en tidning som grundades 1993. Den kommer varje månad och existerar både i tryckt format och som nätpublikation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan den massiva kritiken fick de ansvariga att fly bakom stängda konton så hann Jack Nicas skryta på twitter med hur de pressade Disney att agera mot PewDiePie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till och med anrika New York Times föll för frestelsen att använda absurda rubriker. PewDiePie är här ett ”Monster” på Youtube. Användningen av orden ”Populist Revolt” tyder heller inte direkt på en objektiv rapportering.

Värst av alla var som väntat Ben Kuchera på vänsterlutande Vox-Media ägda Polygon. Föreställ er en tidning som påstås handla om dataspel men som enbart går ut på att smutskasta dataspel, dataspelskultur dess personligheter och så givetvis vita män i allmänhet. Här ser vi en skadeglad Kuchera rapportera att det inte fungerar som PewDiePie tror.

Saken är dock den att det funkar inte som Ben Kuchera tror heller. Massmedia är tydligt splittrade i frågan. Hur splittrade kan man tydligt se på Breakit.se där den ena rubriken lyder ”Disney bryter med Pewdiepie – efter antisemitiska skämt” och ger intrycket att övriga medier följer efter Wall Street Journals rapportering men där den andra rubriken tvärtom lyder ”Wall Street Journal ville tukta Pewdiepie – men det blev helt fel”. I den sistnämnda artikeln konstateras:

Det hade väl varit ok, om det hade gjorts med någon typ av rättvisa. Nu blev det mest ett sätt för en vuxenvärld att låtsas som att ungdomsvärlden havererat. Som att pappa gammelmedia fått nog av nymedias ungdomsfasoner. Vad resultatet blev? Ungefär den som aga brukar ha på barnuppfostran

Fast jag skulle säga att Breakits Emanuel Karlsten kraftigt underskattar vad som sker. Den effekt aga har på barnuppfostran brukar vara att barnen inte lyder. Den effekt WSJ:s agerande har haft är inte den de skulle haft på barn. Barn skulle inte haft förmågan att vända på rollerna att analysera tuktningen och visa vad de tycker om den som här med ett av Kucheras stycken i Polygon.

Vidare så finns uppenbara risker med den aggressiva hållning som medieföretagen uppvisat mot PewDiePie. För det första så misstänker jag att han är i sin fulla rätt att stämma tidningen Wall Street Journal för libel/slander. För det andra så borde de avslutningsvis fundera på vad som händer om han får nog av reglerna och låter skapa en egen websajt dit hans 50 miljoner följare kan bege sig? Som ni kan se nedan skulle det som nation motsvara världens 27:e största efter Sydafrika och Myanmar.

Tillägg: Korkade artiklar från vissa massmedier fortsätter att dyka upp och det är ju bra att ha samlat på ett och samma ställe vilka som sysslar med den här sortens uppenbar smutskastning. Man vill ju veta vilka som skall undvikas så här nedan fortsätter jag att posta bilder på den mediala trafikolyckan vi ser. Först ut är inte direkt en högoddsare. Det är egentligen redundant att påpeka vilken sida av Fakenews som Salon hamnar på.

Seden har vi Forbes Magazine. Deras rubrik kan tyckas mer neutral men då missar man att de inte beskriver det som ”anklagad för anti-semitism” de påstår rätt ut att han har gjort antisemitiska videos och pratar om varför han fortfarande kommer att tjäna pengar trots det. Poängen är alltså det absurda i att påstå han gjort det alls men flera medier agerar helt vettlöst..

På tal om de tre ”journalisterna” på Wall Street Journal som skrev originalartikeln. Här är en liten poster som någon gjorde för att förmedla hur de såg på deras status som ”reportrar”

Kommentarer

#PewdieGate – Wall Street Journals antisemitanklagelser mot Felix ”PewDiePie” Kjellberg ÄR #FakeNews — 26 kommentarer

 1. Tror att ”nazi”-hälsningen kommer från den här, ca 1:10–1:15 in i videon (Den är för övrigt väl värd att se hela, det är en ganska rolig vändning i den):

 2. Jag såg Sagon of Arkkad igår, den ger en ganska bra genomgång/bild av det hela också:

  Jag har inte haft någon koll på pewdiepie tidigare, men jag får intryck av att han är välbalanserad, fast förankrad med bägge fötterna stadigt planterade på marken. Och att han är både sympatisk och ärlig.

 3. Hej.

  Bäst att någon varnar Mel Brooks, antar jag.

  [https://www.stlyrics.com/lyrics/theproducers/springtimeforhitler.htm]

  [http://www.tcm.com/mediaroom/video/223896/Producers-The-Movie-Clip-Springtime-For-Hitler.html]

  ”Halv liter!”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Vilka videos är det som åsyftas så man kan gå in och bilda sig en egen uppfattning?

 5. Vita människor: PewDiePie är helt oskyldig, ord betyder ingenting och har inga konsekvenser, väx upp!

  Vita människor: Netflix har en show som heter ”Dear White People”. Det är bokstavligen som ett folkmord på vita.

 6. Vita män: PDP var helt oskyldig. Bara humor. Ta det lugnt. Väx upp!

  Någon skriver ”Gamers are dead”.

  Vita män: *förvandlas till joddlande islamister fast med blekare hy och fulare skäggväxt*

  Inte konstigt att nativiteten minskar och flera män blir utan möjlighet att föröka sig när så många av de är så patetiska och våldsamma att vilken kvinna som helst skulle begå våld på sig själv om hon nedlät sig till att ens prata med kräken.

 7. @Patrik:

  Inga problem. Sargon of Akkad har som vanligt varit noggrann och gett en komplett källförteckning för sin video.
  https://therationalists.org/2017/02/15/pewdiepie-did-nothing-wrong/

  Här är exempelvis ett som kritiseras för att innehålla videoklipp med Hitler, vad klippet handlar om hur dåligt Youtubes kontrollprogram ”Youtube heroes” var.

  Och här är ett med ”death to all jews” (The big one, originalet är borttagen). Fast vad det handlar om är att det finns två killar på Fiverr som gör fåniga danser och sprider valfria budskap för en mindre summa pengar. Ingen av dem kunde engelska bra nog att förstå vad det stod.

  Alla de andra är liknande triviala påhitt. Ingen människa med vettet i behåll kan se på dem som annat än lyckade eller mindre lyckade skämt. Humor är subjektiv.

 8. Humor är objektiv. Man är helt enkelt inte normal om man i vaket, nyktert tillstånd tycker PDP eller Sargon är vitsiga eller underhållande. Det är därför högerfolk är otroligt dåliga på humor, konst och kreativitet – de saknar empati och nyfikenhet.

  Men kul att se Gibblergoofare beredda att döda och dö för någon sig tog emot en säck med pengar från Warner för att hypea Shadow of Mordor. Men han är ju man och vit å andra sidan.

 9. Efter att ha hör många synpunkter om detta på Youtube fick jag för mig att kolla vad lokala gammelmedia har att säga om saken. Hittade bara en artikel, en ensidig FNB-TT historia där man tillfrågat ”experten” Effie Karabuda från Aftonbladet, som citeras:

  ”Redan för ett par år sedan såg hon Kjellbergs videor som problematiska, men då på grund av den allt grabbigare jargongen och de sexistiska inslagen.

  – Nu kanske han vill vara ännu mer extrem, genom att spela ut de här rasistiska korten. Men han vill nog mest provocera. Det är en sorts South Park-humor, som kan vara rolig om man gör det rätt. Men han är inte tillräckligt talangfull för att göra det roligt. ”

  Om man är för dålig komiker är det alltså okej att på allvar bli kallad nazist? Om det är kriterierna blir det ganska många humorakter som borde lägga ner sin verksamhet. Host, host – made in sweden – host,host Grin

 10. Wall Street Journal ringde på hos PewdiePie och erbjöd honom en ”plattform” för att försvara sig Newsflash: PewdiePie har redan en plattform, den kallas PewdiePie och den har långt större publik än Wall Street Journal har.

  Sargon: Varför attackerar media PewdiePie, svar: För att hans publik är så stor. På tal om ingenting Sargon har fler besökare per dag än Wall Street Journals officiella konto.

 11. Tänk att en så dålig komiker har 50+ miljoner följare. En siffra många profesionella komiker bara kan drömma om.

  @erik

  Tack för länkar. Tämligen absurt att kleta på pewdie nazistepitet med de klippen som bas.

 12. Tja, om han hade försvarat sig i en kanal som vuxna människor bryr sig om kanske Disney inte hade sagt åt honom att dra åt fanders.

  Sargon hade såklart yrkat på våldtäktshot mot PDP om han var en kvinna som skämtat om att gamers är döda, eftersom Sargon är kvinnohatare och hycklare.

 13. @Axel Edgren: ^

  ”Tja, om han hade försvarat sig i en kanal som vuxna människor bryr sig om kanske Disney inte hade sagt åt honom att dra åt fanders.”

  Tja hade kanalen som bara gamla människor bryr sig om inte betett sig som rövhål så hade kanske de unga människorna inte dissat dem så hårt att kanalen för gamla människor inte ens når Sargon of Akkads storlek på publik och då kanske inte sådana kanaler de unga dissa tvingats tigga pengar av politiker pga ”mediadöden”

  Wall Street Journal: 480.000 följare
  Sargon of Akkad: 560.000 följare

 14. Sargons fans spenderar inga pengar. Förmodligen för att de inte har några, vilket är bra.

  ”sådana kanaler de unga dissa tvingats tigga pengar av politike”

  Som SvD och GP.

 15. @Axel Edgren:

  Sargons fans spenderar inga pengar. Förmodligen för att de inte har några, vilket är bra.

  Sargons fans betalar honom $3 735/månad (ca 33k SEK) via Patreon.

  Utöver det tjänar han i storleksordningen $1000/dag i ad revenue på sina youtube-klipp – 16 januari tjänade han $10 427 på en dag (över 2 miljoner views) – då hans videos sammanlagt har fått över 130 miljoner visningar (allt som oftast över 200k visningar per dag).

 16. @Ulf T:

  ”Sargons fans betalar honom $3 735/månad (ca 33k SEK) via Patreon.”

  Så om han börjar trakassera och hota meningsmotståndare eller uppmana till det samma kan det bli aktuellt att lagstifta till att tvinga Patreon att svartlista sådana som honom. Man får inte tjäna pengar på att begå brott.

 17. @Ulf T:

  Jag känner redan Sargon lika väl som han gör. Alla ”edgy” snubbar på nätet som skämtar om ”triggande” och pronomen är exakt samma varelse innerst inne, oavsett om de är ultrahöger, kommunister, identitärer eller Bernie-fanatiker.

  Milo försökte få en kvinna dödad eller inspärrad för att hon motarbetade Gamergates central, 8chan (som härbärgerade barnporr). Sargon älskar Milo över allt annat, och det gör i princip alla andra som är anti-PK/SJW. Redan nu ser vi hur Milos fans skriker om skillnaden mellan hebefili och pedofili.

  Högern idag har ett enda styrande mål: de starka ska kunna göra vad de vill de svaga. Det är därför högern hatar anti-rasism och anti-misogyni så mycket och beundrar brottslingar och trakasserare som Sargon och Milo. Att Trump gick in i omklädningsrum där minderåriga flickor klädde om var inte ett minus, utan ett plus. Samma med Assange. Mäktiga män ska ta för sig. Mäktiga män ska man knäböja inför, och deras kritiker ska skrämmas till tystnad.
  Vänstern idag vill absoluta motsatsen.

  Det är märkligt hur samma män som ylar om hur vänstern eller kvinnors rösträtt är ett hot mot civilisationen har glömt lydelsen i en av de första lagtexterna som vi hittat: ”…to bring about the rule of righteousness in the land, to destroy the wicked and the evil-doers; so that the strong should not harm the weak

 18. Pewdie Who?
  Pajas på nätet.
  Vem bryr sig…….?
  Kan det vara så att Pewdie har mer makt än svenska politiker?
  I så fall har politikena misslyckats katastrofalt.
  50 millioner likes på You Tube.
  Hur många har Löven?
  52?
  Vår superhumanistiska feministstatsminister har totalt misslyckats.
  Varför har inte alla länder Maggot som utrikesminister.
  Hon misslyckades i EU….
  Tog en plats i regeringen som Utrikesminister…..
  Detta är inte ”näthat”.
  Bara en klarsynt åsikt i hur Sverige utvecklas.
  Maggot!
  Varför inte bli landshövding i Härjedalen?
  Alla grodor är förlåtna 120 000 tusen i månaden kan väl inte vara fel?
  Lycka till!