IKEA-morden, genusfolket och det svenska asylsystemet
avatar

Vid det här laget vet i stort sett alla människor vad som hände på IKEA Erikslund i Västerås där en kvinna och hennes vuxna son tragiskt mördades. Det rapporterades inte bara av samtliga medier utan även av internationella medier som Washington Post och India Times. Ni hade alltså vetat det även om ni bodde på andra sidan jorden. Sålunda behöver vi inte lägga tid på själva illdådet här. Vad som däremot kan vara värt att kommentera är responsens från samhället samt ansvarsfrågan.

Då en av de mördade är kvinna och gärningsmannen av manligt kön kunde man vänta sig att feministiskt genusfolk vore ännu mer upprörda nu än vid förra kvinnomordet i landet (det sk Lisa Holm-mordet) men så tycks inte alls vara fallet. Visserligen gjorde Sociologen Jonas Kullinger från Feministiskt Initiativ inledningsvis detta försök att skylla IKEA-morden på machonormer och mansnormer.

kullinger

Men han fick inte mycket till medhåll och när jag påpekade den uppenbara likheten mellan hans analys och nationalister som menade det rör sig om ”invandrade” osunda normer så blockade Kullinger mig direkt. Han gillade tydligen inte påpekandet att de bägge politiska ytterkanterna tycks överens om orsak medan det bara är ursprung de är oeniga om. Nationalister på högerkanten menar det är ”svarta” mansnormer. F!-sociologen på vänsterkanten menar det är ”vita” mansnormer.

Vem har rätt? Faktum är att ingen har det då kulturella förklaringar är så luddiga att de är värdelösa för en mordutredning som denna.

Det var varken ett ”vitt” eller ”svart” machobeteende som ledde till att två personer brutalt mördades på IKEA. Om vi skall spekulera utifrån fakta så var det psykisk press och/eller en desperat plan för att undvika avvisning från Sverige. Som sagt detta är spekulationer men till skillnad från kulturella slaskhinksteorier om ”normer” så är det spekulation från fakta. Mördaren (han har erkänt) fick ansökan att stanna avslagen den 4 december 2013, gick under jorden och försökte igen i  2015, fick avslag igen och den 16 Juli 2015 finns beslutet ”Omedelbar avvisning” till Italien.

Några veckor senare händer IKEA-morden. 

Ansvarsfrågan torde därmed vara uppenbar. Yttersta ansvaret har givetvis den/de skyldiga men det hjälper inte att säga åt kriminella att inte begå brott så den vägen är bara trams. Nästa steg är preventivt ansvar. Svenska myndigheter klarade inte av att utföra sitt uppdrag. Första gången det blev avslag i asylärendet var det bara för den asylsökande att hålla sig under jorden och försöka igen två år senare. Andra gången det blev avslag så fanns han fortfarande kvar på asylboendet i Arboga långt efter att det beslutet fattats. För att citera Merit Wager: som har skrivit böckerna ”inte svart eller vitt utan svart och vitt – miggor berättar” om Migrationsverkets villkor:

Det här visar bara att det jag påpekat under så många år här på bloggen och i diverse artiklar – att myndigheterna inte gör sitt jobb, att de inte följer utlänningslagen eller, som i detta fall: Dublinförordningen – stämmer. Migrationsverket, migrationsdomstolarna och Polisen klarar helt enkelt inte att hantera den stora asylsökaranstormingen.

Fakta är att mördaren besökte Migrationsverket bara timmar före illdåden på Erikslund. Han var inte på okänd ort så precis som Wager undrar jag vad ”omedelbart” betyder i det beslut som Migrationsverket har fattat. Sedan har vi det här med ”flyktingar” som kommenteras bland annat av Sydsvenskans Per Svensson

Man frågar sig ändå hur svenska politiker skulle kunna göras ansvariga för att flyktingar från konflikt- och krigsområden eventuellt bär med sig trauman och psykiska störningar. Ska Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra ställas till ansvar för att personer som söker asyl i Sverige inte integrerats i det svenska samhället redan i Eritrea, Irak och Syrien?

Flykting och asylsökande är inte samma sak. Flyktingar är de som uppfyller genevekonventionens definition. Asylsökande är personer som inte gör det men anger andra skäl att behöva stanna. För att åter hänvisa till Wager, hon kommenterar:

Bäst är att alltid använda ord som ”asylinvandring” och ”asylsökande” eftersom man inte vet förrän efter Migrationsverkets beslut huruvida personerna är flyktingar, skyddsbehövande i övrigt eller varken det ena eller det andra.

I detta fall så finns dubbla beslut på att mördaren inte är flykting. Han var asylsökande i Sverige men fick avslag eftersom han redan hade asyl i Italien. Han var alltså inte flykting även om vissa journalister inbillat sig det och han hade heller inte asyl här. Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra skall alltså ställas till svars för att personer som a) ljuger åt sig asyl i Sverige eller b) nekats asyl i Sverige FÅR STANNA Därmed kommer vi till det här om hur Sverige hanterar Dublinförordningen som föreskriver att första landet är asylland. Som Merit Wager påpekar:

Det handlar ju om att asylsökandet till viss del blivit en sorts mycket dyrt och cyniskt ”charterresande” och att Sverige absolut inte har någon ordentlig kontroll på vilka människor som släpps in i landet, varifrån de kommer, vad de heter, vilken nationalitet de har, om de begått brott i sina hemländer och flyr undan straff, om de söker ”ett bättre liv” eller om de tillhör någon islamistgruppering. Eller om de har flykting- eller skyddsskäl.

Till detta kan läggas att personer ”släpps in i landet” vare sig de får uppehållstillstånd eller inte. Antingen för att de vägrar att samarbeta om hemland så immigrationsverket har ingenstans att skicka hem dem (därmed stannar de i Sverige) eller för att de vägrar att själva snällt ställa sig till myndigheternas förfogande när det är dags att sättas på planet hem (därmed så biter sig även de fast i Sverige) Som systemet är upplagt uppmuntras asylsökandes misskötsamhet på bekostnad av dem som har fullgoda skäl och sköter sig. För att citera Erik Laaksos recension av ”Inte svart eller vitt” i Dagens Juridik

De dåliga besluten drabbar blint och gör att varken goda eller dåliga asylskäl egentligen spelar någon större roll i slutändan. Personer med goda skäl att få stanna i Sverige får inte göra det och personer som kommer under uppenbarligen falska premisser får sina uppehållstillstånd.

Nu kan vi till detta lägga dem som inte fått uppehållstillstånd men trots detta stannar i Sverige. Hur vanligt är det då att asylsökande som inte har rätt till asyl i Sverige avviker när de meddelas det beslutet? Fråga ställd, fråga besvarad, via Wager får vi veta att  6 454 asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar har inte lämnat landet. Enbart i år.

Därmed torde kommentarer vara överflödiga.

 

Kommentarer

IKEA-morden, genusfolket och det svenska asylsystemet — 24 kommentarer

 1. Det stämmer att en asylsökande inte (åtminstone än) är en flykting. Jag kan söka asyl i t.ex. Danmark, men det är ytterst osannolikt att jag skulle få status som flykting där. Men vem vet om den sökande råkar vara jude från Malmö… Confused

  I svenska medier råddas det fullkomligt med begrepp som medborgare, permanent upphållstillstånd (PUT) och temporärt uppehållstillstånd. Svenska myndigheter har i princip inget vittgående ansvar för personer som söker asyl här eftersom vem som hest har rätt att söka. Det är en helt annan sak med beviljandet. Där har svenska myndigheter ett stort ansvar för att hatpredikanter och andra kriminella inte släpps vidare in i samhället.

 2. I Italien hade han väl jobb… jobbigt, bekvämare i Sverige. Skämt åsido, delvis, eller jag vet faktiskt inte längre de har blivit för absurt. Stödinsatser utan kontroll, betalade universitetsutbildningar, utlandsresor, vegetariska bufféer, separata lokaler allt serverat. Behovet av stöd verkar outsinligt?

  Och till råga på allt har plåstren fel färg.

 3. Hej.
  När båten läcker måste du både ösa och täta läckan, innan du blir för trött. Den som bara öser sjunker. När samhälle och stat tar på sig för mycket går inte bara botten ur, det rinner in över relingen också, för att hålla metaforen.

  Att följande tankesätt är omöjligt inom våra politiska partier säger mycket om deras oförmåga att leda:

  Mål, medel och metod.

  Vad är syftet med invandring, flyktingmottagning och asyldito?
  Med vilka metoder skall vi använda våra medel till det syftet?
  Är våra mål statiska eller dynamiska?
  Är vårt resursnyttjande rationellt?
  Och så vidare.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Jag tycker att man ska markera stenhårt mot det där i alla fall, annars vågar man ju inte gå ut mer! Man ska inte kunna mörda någon och få stanna på den vägen. Känner mig oerhört hårdhjärtad nu, men jag tycker att den som gör så borde skickas till hemlandet, oavsett hur det ser ut där. Altrenativt något annat hårt straff, som vi inte har…

 5. @Rick:

  Kurvan för sannolikheten för att du faktiskt skall få asyl i Danmark torde ha en närmast logaritmisk lutning. Jag tror inte det är så ytterst osannolikt särskilt länge till om det skall fortsätta i denna takt.

  Snart är det nog helt legitimt, åtminstone som medelålders vit cis man från Sverige att söka asyl i Danmark….. Wink

 6. Såg precis Cop Car. En trevlig film om pojkar som får vara pojkar. En frisk fläkt för de som vill skippa det lobotomerade manshatet som annars hela tiden e på tapeten.

 7. Erik:
  ”Visserligen gjorde Sociologen Jonas Kulinger från Feministiskt Initiativ inledningsvis detta försök att skylla IKEA-morden på machonormer och mansnormer. Men han fick inte mycket till medhåll och när jag påpekade den uppenbara likheten mellan hans analys och nationalister som menade det rör sig om “invandrade” osunda normer så blockade Kullinger mig direkt.”

  Han fick väl fatt i fel verktyg denna gång, fel måttstock så att säga. Men det kan ju inte vara lätt att vara rasist och anti-rasist på samma gång. Man måste ha en väl segregerad, förlåt: sorterad, verktygslåda, för att det ska fungera…

  Angående att han blockade dig, kommer jag att tänka på den kampanj som amerikanarna körde i början på femtiotalet, som skulle instruera skolbarn vad de skulle göra vid en kärnvapenattack:
  ”Duck and cover”.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Duck_and_Cover

  Skolbarn instruerades alltså att ”ducka” och gömma sig under en skolbänk, ett bord, eller liknande, om någon släppte en atombomb på dem. På något sätt känns det som om kvinnoisterna har anammat en liknande futil strategi, när ett rationellt ifrågasättande argument ”släpps” över dem, på någon av deras bloggar eller andra slags webbplatser. Deras slagdänga lyder väl ungefär så här i refrängen:

  ”Block and cover”…

 8. Att dadet ägt rum känner de flesta till, men inte varför eller detaljerna kring det. Avvisningsbeslutet är en viktig faktor, som ledde till morden och självmordsförsöket. Ett sadant beteende far absolut inte uppmuntras, det far inte leda till uppehallstillstand eller bidragsförsörjning livet ut. Utvisning ur Europa är det som gäller, till hemlandet, som far ta hand om honom pa det sätt som han förtjänar. Vad skickar det annars för signaler till de 6 454 som fatt sin ansökan avslagen?

 9. Lite off-topic spaning:
  Varför säger all media ”kvinnan och hennes son” , men aldrig ”mannen och hans mamma”?

 10. @Noger:

  Har själv reagerat på exakt detta. Vi är ju programmerade att tycka mest synd om kvinnor, så formuleringen ”kvinnan och hennes son” får oss att reagera starkare än ”mannen och hans mamma”. Dessutom fick väl sonen skylla sig själv att han blev dödad av en annan man.

 11. @Victor/Victoria: Nej, sonen var liksom mamman helt oskyldiga offer, det inser alla. Och nu inser ocksa alla att vem som helst kan raka ut för nagot liknande, nagot som jag kände redan 2003 efter mordet pa Anna Lindh. Men varför ser man sa lite reaktioner kring det här dadet? Löfvén och alla andra partiledare liksom myndighetssverige i övrigt har ju inte sagt flaska. Offrens familj borde stämma Sverige för att gärningsmannen inte omedelbart togs omhand för avvisning.

 12. Maria: Pga identitetspolitik m ao socialistisk analys, enkelt uttryckt: förövarna anses inte kunna ta ansvar för sina handlingar eftersom de ska ses som förtryckta av mordoffren. Att ett av offren var extra skyddsvärd i egenskap av kön (kvinna=mer värd) komplicerar förstås bilden initialt men iom med att båda offren är vita, privilegierade sker en utjämning.

 13. @Maria:
  Hur ”inser” man det? Är det ordet ”tror” eller kanske ”spekulerar” du menar?
  Innan någon utredning är klar så vet vi som inte var där inget.

 14. @MJ:

  ”Hur “inser” man det?”

  Det kan man se från fakta, inte minst kombinationen av förövarens erkännande och total brist på yttre faktorer från brottsoffren.

  De enda som vid det här laget kommit fram till något annat är de värsta foliehattarna på FB och deras spekulationer var absurda från början.

  ”Innan någon utredning är klar så vet vi som inte var där inget.”

  Utredningen kan knappast visa någonting vi inte redan vet. En av de över 6000 personer som schappade vid negativt asylbeslut hade ihjäl två personer på IKEA.

 15. @MJ: @MJ: Jo, vi vet att tva svenskar blivit ihjälhuggna av en asylsökande eritrean, som erkänt. Det enda vi inte vet är hur allt gick till i detalj, det far utredningen visa.

 16. @Maria:

  ”Men varför ser man sa lite reaktioner kring det här dadet?”

  För att den politiska överklassen är djupt investerad i tanken att det inte är något fel med det svenska asylsystemet och det narrativ som de skulle vilja köra med är att detta bara visar Sverige måste vara mer generöst. De har samma syn på islamistiska terrordåd i EU för övrigt. De säger ingenting öppet men dåd som Charlie Hebdo gör EU-politiker rädda och den rädslan yttrar sig i övertygelse att västvärlden måste rätta sig efter islams behov av mindre yttrandefrihet, mindre debatt osv.

  Den politiska överklassen är dock mycket väl medveten om att de här sakerna bara fungerar i det tysta. Om politiker öppet sade ”om flyktingar mördar svenskar måste vi ge dem vad de vill ha så de inte är så desperata” så skulle det inte falla väl ut hos allmänheten. Vill en politiker belöna dubbelmord får det allt ske i smyg.

 17. @Maria:

  ”Jo, vi vet att tva svenskar blivit ihjälhuggna av en asylsökande eritrean”

  Inte riktigt

  1) Vi vet inte att han är från Eritrea, se Merit Wagers artiklar om att ljuga om säga man är från rätt land för att öka chansen.

  2) Han var inte asylsökande, han hade redan asyl i Italien (Dublinförordningen förbjuder då asyl i Sverige) och det fanns ingen ansökan i Sverige för den avslogs långt före IKEA-morden.

 18. @Erik: Belöningen i det här fallet blir väl lang tid i svenskt fängelse, pa skattebetalarnas bekostnad givetvis. Vem tror att Italien tar emot honom?

 19. @Maria:

  ”Belöningen i det här fallet blir väl lang tid i svenskt fängelse, pa skattebetalarnas bekostnad givetvis”

  Så kan man också se på det (vilket mitt inlägg tar upp) men det var inte vad jag menade i min kommentar. Jag menade inte vad som händer med själva mördaren, jag menar att genom att mordet skrämt skiten ur politikerna så blir de mer benägna att göra det ännu lättare för andra att få asyl för att undvika samma situation. Argumentet blir då att om de inte får asyl kan de bli arga som ”eritreanen” och hugga ihjäl folk på IKEA. De vill helt enkelt ”blame the victim”

  Kom ihåg att politikertoppen inte bara är skiträdda, de är dubbelt skiträdda. Dels för att rasister skall tjäna på mordet, och dels för att det skall bli fler mord om de inte gör det lättare för asylsökande.

 20. De här morden ger väl sd en skjuts pa minst 5 procent till. En lämpligare atgärd vore förstas att ta itu med asylfusket och vidta atgärder för att sadana här situationer inte kan uppsta igen. Inse att sadana här individer är en fara för allmänheten och inte lata dem ga lösa.

 21. @Maria:
  Men det var inte vad du skrev. Du skrev att de var oskyldiga offer och det vet vi inte. Vi vet inte heller om de var svenskar, bara att namnen låter svenska.

  Man får ju prata i termer av tror innan man vet.

 22. @Maria:
  Inte mer än att Mangs mord minskade SD med fem procentenheter.

  Spånen på flashback röstar ju redan på SD och får inte en extra röst av att de sitter och hittar på historier.

 23. Ställer mig frågande till vissa slutsatser mm.

  För det första, om personen ifråga hade fått asyl i Italien har han rätt att vistas här. Har man flyktingstatus kan man ansöka om främlingspass, då kan man utan problem åka mellan länder.

  Anledningen till utvisning/avvisning (avvisning används vid gränsen, utvisning om personen befinner sig här) måste således ha varit att han sökt asyl först i italien och ska utvisas dit. Alternativt att han sökt och fått avslag i Italien och Italien ska utvisa honom till sitt hemland.

  Frågan som aktualiseras är om personen inte borde ha tagits i förvar. Enligt gällande praxis ska det ske om personen inte antas medverka, tex om det finns risk för att personen går under jorden.

  Märl väl att risk är ett lågt ställt begrepp, kanske det lägsta som finns. Med tanke på att han hållit sig undan i två år borde ha inneburit att MigV borde ha beslutat om förvar omedelbart.

  Den som ska beskyllas är ansvarige på MigV.