Har tjejer lättare än killar att hitta sexpartners? Sanningen om ett socialt experiment.
avatar

I mitt förra inlägg länkade Lövet till Expressens rapportering om youtubekanalen Whatevers sociala experiment (OBS! Expressen tycks nu ha plockat bort videon). Jag skulle egentligen skriva om experimentet i sig och vad forskningen visat tidigare men det blir automatiskt även en diskussion om hur massmedia ljuger i könsfrågor. Så här presenteras nämligen videon av Expressens reporter Max Pröckl

Det finns dom som hävdar att tjejer har lättare än killar att hitta någon att ha sex med och komikerna på youtubekanalen Whatever beslöt sig för göra ett socialt experiment och se om den teorin håller och skickade därför ut en tjej på stan som helt enkelt gick fram till folk och frågade ”vill du ha sex med mig?”

När man inleder en rapportering med ”det finns dom som hävdar…” impliceras att det finns orsak för ett ifrågasättande. Det är även det intryck man får av de delar av videon som Expressen väljer att visa, stackars tjejen får nej efter nej. Detta är dock en helt falsk bild. Inte fullt lika falsk men ändå missvisande är Daily Mails rapportering av samma sociala experiment. Så här ser deras rubrik ut:

Young attractive woman propositions men on the street for social experiment – but does not get the response she expects

Lägg märke till att det ingenstans specificeras vilket det förväntade resultatet var. Skulle hon väntat sig 99% killar som svarar ja? Vi vet inte vad ”väntat” betyder och därför är påståendet nonsens. Av bilderna på Daily Mail framgår dock tydligt att Whatever visade poängsiffror i övre hörnen på videon. Om ni sedan går tillbaka till Expressens video ser ni uppe i hörnen att dessa siffror blivit digitalt bortredigerade. Varför då undrar ni kanske?

Jo, som vi ser i originalvideon så frågade försöksvinnan Andrea 14 män om de ville ha sex och av dessa svarade 7 stycken ja och det trots att hon inte använde någon inledning eller kvalificering. Låt mig lite kort förklara de sistnämnda. Det här är inget nytt experiment utan en kopia på riktiga studier gjorda på Florida State University. När experimentet gjordes tidigare av riktiga forskare så ingick inledning och kvalificering vilket låter något i stil med följande:

”Hej jag såg dig tidigare och och tyckte du var söt…. vill du ha sex?” 

Och då har vi inte ens kommit till huvudfrågan. Vad Expressens reporter Max Pröckl (och i viss mån Daily Mail) ifrågasatte var ju teorin att det var lättare för tjejer än för killar att fixa sex. Svaret på den frågan fick de riktiga forskarna genom att låta en kille ställa exakt samma frågor till kvinnor och det var också precis vad Whatever gjorde. För säkerhets skull så frågade Whatevers manliga försöksperson inte 14 kvinnor utan 100 kvinnor. Här är resultatet:

Whatevers manliga försöksperson fick nej från 100/100 kvinnor. Jämför det med Whatevers kvinnliga försöksperson som fick nej från 7/14 män och två av gångerna frågade hon då killar som var med sin flickvän (så egentligen 7/12). Det faktum att varken Expressen eller Daily Mail skriver att experimentet bekräftade teorin att kvinnor har lättare än män att hitta sexpartners styrker teorin att media ljuger i könsfrågor – Detta sorterar under ”lying by omission”

Hur gick det då när riktiga forskare genomförde samma experiment?

Den riktiga studien heter Gender differences in receptivity to sexual offers (PDF) och består av en analys gjord 1989 av Russell Clark och Elaine Hatfield. De konstaterade att tre likvärdiga experiment bekräftade män – men inte kvinnor – ofta svarade ja på erbjudanden om ”casual sex” vilket sedan förklaras inom Sexual Strategies Theory (PDF). Som jag påtalat ovan använde dock försökspersoner i Clark & Hatfiel inledning (I have been noticing you/Jag lade märke till dig) och kvalificering (I find you attractive/ Jag tycker du är söt). De ställde sedan en av följande tre frågor:

1. Would you go out with me tonight?

2. Would you come over to my apartment tonight?

3. Would you go to bed with me tonight?

För vår jämförelse är enbart resultaten på den tredje frågan av intresse. Whatevers försökskvinna Andrea fick som sagt ja av 50% av männen när hon utan inledare eller kvalificering frågade om de ville ha sex med henne. Whatevers manliga försöksperson fick ja av 0% av kvinnorna och dessutom ja av färre kvinnor trots att han frågade mångdubbelt fler. Så här står sig de resultaten jämfört med de tre studier som analyserades av Clark & Hatfield

Clark & Hatfield: Kvinnor får ja till sex 71%, Män får ja 0%

Whatever: Kvinnor får ja till sex 50%, Män får ja 0%

I den nyare (2005) Clark & Hatfields evidence to womens low reciptivity to sexual offers from male strangers revisited (PDF) berättar Martin Voracek, Angelika Hofhansl och Maryanne Fisher hur Clark & Hatfields och SST står sig inför modernare forskning. Det visar sig att Clark & Hatfield ofta citeras av forskare men från vetenskapens håll har inga försök gjorts att replikera studien. Däremot har en liknande studie – Molzer-projektet – gjorts 2003 på initiativ av en Österrikisk tidning och med data därifrån jämför Voracek, Hofhanzl & Fisher Clark & Hatfields resultat.

Trion berättar dock att det fanns flera avgörande skillnader. Molzer-projektet omfattade en enda manlig försöksperson som frågade 100 kvinnor. Det utspelade sig inte i USA utan i tre tyska storstäder (Berlin, Hamburg och Munchen), mannen begränsades inte till någon specifik omgivning utan frågade vissa kvinnor på dagen, andra på natten, vissa utomhus, andra inomhus osv. Den största skillnaden i metod var dock att han bekräftade resultaten genom att ha sex med kvinnor som svarade ja.

As published in the magazine-article women nos 18, 25, 34, 60, 87 and 93 accepted his offer

Efter att ha bortsett från en lesbisk kvinna så blev Molzer-projektets resultat 6,1% (6/99) positiv respons från kvinnor på sexförslag från en attraktiv främmande man. Detta är visserligen bättre än de 0% som Clark & Hatfield och Whatever visade men Molzer-projektet gjorde aldrig om experimentet med en likvärdig kvinnlig försöksperson så vi kan inte jämföra om även kvinnor har det lättare att ragga sex från män under Molzer-projektets förutsättningar.

Vidare så visar det sig att av de 6 kvinnor som Molzer-projektets försöksperson fick ja från skedde 5 av mötena på natten och fyra av dem utomhus vilket innebär att siffran under Whatever-förutsättningar (utomhus på dagen) varit 1% i vilket fall som helst. En annan tydlig skillnad i Molzer-projektet var kvinnornas ålder. Medelåldern för kvinnor som sade ja uppskattades till 36,8 år. Medelåldern för de 94 kvinnor som sade nej uppskattades till 32,5 år.

Feministisk kritik av Sexual Strategies Theory

Avslutningvis finns ännu en studie jag bör nämna även om den egentligen för ett skrattretande korkat resonemang. Anledningen jag nämner den är att feminister i tidigare debatter använt den som slagträ mot SST och kommer att hänvisa till vad ”nyare forskning” säger. Jag pratar om Terri Conleys studie från 2011: Perceived proposer personality characteristics and gender differences in acceptance of casual sex offers. Hennes resonemang lyder:

the large gender differences from the original Clark and Hatfield study could be eliminated by asking participants to imagine proposals from (attractive and unattractive) famous individuals, friends, and same-gender individuals.

Eftersom jag inte hittat hela studien (Edit: Har studien nu) så länkar jag till en artikel i Psychology in action där den beskrivs samt en annan artikel i Pacific Standard. Anledningen jag betraktar Terri Conleys studie som värdelös är att de andra studierna utspelar sig i riktiga världen med riktiga kvinnor och män som tror deras reaktioner har faktisk betydelse. Detta medan Conleys studie ber objekten att fantisera fram reaktioner i fantasiscenarion typ: (jag skämtar inte)

Johnny Depp is just a few tables away. You can hardly believe your eyes! Still more amazing, he catches your eye and then approaches you. He says, “I have been noticing you and I find you to be very attractive. Would you go to bed with me tonight?”

Därmed inte sagt att Terri Conleys studie är helt värdelös. Den är en guldgruva för sexism och misandri. Feministbloggen Yesmeansyes (som ovan tramsiga citat kom från) bjuder även på följande exempel på hur vad som i vanliga fall hade ansetts fördomsfulla påståenden (av samma sort som rasism) här godtas som vetenskapliga argument. Testa gärna att ersätta ”man” med black” i några av citaten: här är som avslutning ett av mina exempel. Transgenus is back:

both whites and blacks thought the white proposer was warmer and had higher status, and thought the white proposer would be more likely than the male proposers to give them gifts.

Kommentarer

Har tjejer lättare än killar att hitta sexpartners? Sanningen om ett socialt experiment. — 52 kommentarer

  1. Pingback: Har tjejer lättare än killar att hitta sexpartners? Sanningen om ett socialt experiment. | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

  2. Ja, jag tyckte nog den var lite skum filmen, men att de med flit tar bord den delen som inte passar deras budskap och manipulerar den för att passa deras agenda är beklämmande. Visserligen är det (s)expressen vi talar om, men ändå. Oärlighet är bara förnamnet.
    Btw. Klart en hel del kvinnor skulle tacka ja om Depp eller Cloney plötsligt dök upp och började stöta på dem. Groupies är ju ett känt fenomen. Men det bekräftar ju teorin om att kvinnors strategi är att bli vald av en alfahanne och slippa själv behöva välja en med lägre rang.

  3. Undersökningen så där rakt på kan inte heller betraktas som seriös om man inte fullföljer. 7 av 14 svarade ja, men hur många av dem var verkligen beredda att fullfölja?

  4. Om man ska ge kritik åt dessa studier är det för att det inte går att jämföra äpplen och päron. Kvinnor söker sig till, som Anders sa, alfahannar medan män attraheras av utseende (så att ingen blir upprörd: grov generalisering).

    Så vad de borde göra är att låta en man framstå som om han har mycket makt och pengar för att se hur bra resultat han får. Min gissning är att han kommer komma upp i ca 20 – 25%.

  5. Varför vill Terri bekräfta alla fördomar som redan finns om kvinnor? Att de bara vill ha högstatusmän? Det hade varit lite smartare att köra med det vanliga argumentet att det inte är svårt för kvinnor att hitta tillfälliga sexpartner, men de vill ju ha någon som de litar på, som är attraktiv osv.

  6. Snygg tjej Wink Har i princip hamnat i (den 1:a av) situationerna ”några” gånger förut senast härom veckan… vid krog-garderoben. Hon:
    – ”Näe vi ska precis gå, kom ni nu?
    – aa
    – näää häng me hem till mig istället?
    – va..a? tror inte min flickv….
    – Ta med henne också (fniss) okej hmm …
    ge mig en kraamM!
    (flickvän hinner fram, jag spelar oförstående (vilket iof är uppriktigt)

    (* btw tror inte jag vågat testa den 2:a varianten – inte så rakt på åtminstone – vågat var kanske fel ord iof)

  7. @Dolf:

    Har svårt att tro att 50% skulle fullfölja. Att gå fram till någon på gatan och fråga om de vill ha sex, det är så utanför alla sociala uppförandekoder att folk borde bli misstänksamma.
    Inget fel på tjejen i sig, det är mer att situationen känns så krystad.

  8. Intressanta siffror Erik.

    Påminner osökt om den gamla historien om killen som tipsar sin kompis om att det ju egentligen inte är så svårt att ragga: ”Jag brukar bara gå fram till tjejerna och fråga: Hej, Skall vi gå hem till mig och kn***a?
    Kompisen: ”Va blir det inte en massa örfilar då?”
    Killen: ”Jo! …men det blir mycket kn***a också…”

    Jag snuddade själv vid tanken att det där inte var helt representativt. Men jag reagerade egentligen på nåt helt annat. Nämligen på den uppenbara – och i o f s ständigt närvarande – dubbelmoralen i svensk debatt.

    Vi har ju nyss diskuterat hur den svenska mainstreamfeminismen (a.k.a radikalfeminismen) anser att en mans blickar på en kvinna är sexistiska och kränkande. Då kändes den glättiga rapporteringen av det här experimentet ganska ofräscht. De flesta av de sju som tackade nej verkade finna situationen ganska obekväm, men det lämnar självklart (S)expressen därhän, eftersom de utsatta var män.

  9. Jag kommer ihåg att Aftonbladet ofta skev att män har flera sexpartners än kvinnor. Män hade i genomsnitt 6 st och kvinnor 2 st. Detta påstående upprepades utan att någon reagerade. Jag tror att många tog det som en sanning. Det fanns många andra varianter på samma tema. Jag blev lite förvånad av att ingen reagerade. Jag blev också förvånad av att journalisterna kunde vara så korkade. Men numera blir man inte förvånad över något ting.

  10. Förstår alla felet? Det kanske inte är självklart för alla.

  11. Ett annat exempel var där man påstod att män och kvinnor hade sex med varandra på olika ställen. Hur korkad får en journalist vara? Exemplen är gamla och jag har inte länkar eller årtal.

  12. Men va faan!
    Jag har sett båda filmerna och jag kan inte fatta hur expressen kan ljuga sina läsare rätt i ansiktet på det här sättet!

    Hur många nyheter i Expressen.se är manipulerade? 50% 80% 100%?????

    Jag blir faktiskt uppriktigt förbannad då jag ser detta!
    Expressen borde ställas mot väggen, kanske bli anmäld till http://www.po.se

    SJUKT!!!!!

  13. @JonasBsson:

    Ja det borde journalisten kunnat räkna ut. Men jag tror att det felaktiga resultatet delvis beror på att folk inte svarar ärligt. Det kan ju också bero på snett urval.

  14. Jag noterade senare att Expressen och förvanskat budskapet. Fast vi vet ju inte om även tjejen frågade 100 snubbar men klippte bort alla utom 14.

    Ett intressant experiment hade varit om nån alfagubbe som Sean Connery eller Gene Simmons hade skickats ut på samma uppdrag, där de raggat på kvinnor som åldersmässigt kunnat vara deras barnbarn. Jag tror resultatet hade blivit klart högre än 0.

  15. I artiklarna som jag nämnde talade man om hetrosexuella.

  16. @Anders (som inte är skribent på denna sajt)):
    Det finns undersökningar där de först frågar hur många sexuella kontakter man haft. Efter det så ställer man om frågan samtidigt som man ”hotar” med lögndetektor och till sist så ställer man frågan med personen kopplad till lögndetektorn. Männen skarvar alltid sina första svar för att i lögndetektor erkänna att det var färre. Kvinnorna underdriver sina svar i början för att till slut erkänna att det var mer.

  17. @Anonym:

    ”Varför vill Terri bekräfta alla fördomar som redan finns om kvinnor? Att de bara vill ha högstatusmän?”

    För att hon hellre ville ifrågasätta Evolutionspsykologi i allmänhet och Sexual Strategies Theory i synnerhet. Därför behövde hon bekräfta de fördomarna om kvinnor – det var en ren prioriteringsfråga. När det handlade om att få vapen mot SST och Evopsy var helt enkelt ingenting heligt.

  18. När det gäller kvinnor som tillfrågas om de vill ha sex så är jag ganska säker på att det har väldigt stor betydelse hur rik mannen som frågar ser ut att vara.
    Ser mannen förmögen och framgångsrik ut så har nog utseendet inte någon större betydelse.
    En kille som ser rik ut får säkerligen väldigt många fler jakande svar än en skitsnygg kille som ser ut att bara vara medelinkomsttagare!

  19. @JD

    Det är alltid svårt att hålla reda på alla parametrar. Det gör att det alltid är svårt att tolka resultatet.

  20. @Erik: och @Anonym

    Erik, om det är den studien jag tror du menar så förklarar hon väl bort det där med hög status med att kvinnor hellre vill vara med kändisar för att de är trygga och att de känner dem, medan det kan vara farligt att gå hem med en främmande man. Bullshit förstås, men som jag minns det försökte hon framställa kvinnor som försiktiga och rationella eftersom det inte går att lita på män, snarare än som golddiggers.

  21. @JD: Problemet är att det inte går att se på någon vid första anblicken hur rik den personen är. Bil och bostad kan ge en fingervisning, men betyder för det mesta bara att den personen är skuldsatt. Ophra Winfrey blev ju nekad att titta på en handväska i en affär i Schweiz. Expediten trodde att den var för dyr för henne. Då är Winfrey en av världens rikaste kvinnor.

  22. @Magnus:
    Jo, det känns alldeles för plojigt. Hade jag själv blivit utsatt för det hade jag nog sagt ja och spelat med av nyfikenhet och leklynne men jag hade inte förväntat mig att få sex på riktigt, och tvivlar på att jag hade fullföljt även om möjligheten funnits.

  23. Daily Mail undanhöll iaf inte läsarna ngn info och vem som helst som läser den artikeln kan ju lätt dra egna slutsatser även om språket och tonfallet i artikeln må ha varit något vinklad.

    Vad Expressen gjorde är ju däremot ren förfalskning. Helt sanslöst egentligen.

    Bekräftar bara att Sverige och svensk media i synnerhet spelar på en helt egen planhalva i de här frågorna jämfört med utländsk media.

  24. @Johan Grå:

    Förmodligen är det den studie du tror det är. Här är ett utdrag som säger ungefär vad du just sade.

    ”This analysis is of theoretical interest because of previous research indicating that women generally perceive more risk than men and, in particular, perceive more risk than men do from strangers and more risk concerning sexual assault by men (Burt & Estep, 1981; Gustafson, 1998). Therefore, when women are presented with familiar (i.e., famous) proposers, the gender differences displayed in the original CHSP should narrow”

    Terri Conley refererar till ”Percieved Gendered Risk Theory” från Gender Differences in Risk Perception: Theoretical and Methodological Perspectives (1998) av Per E. Gustafsson (PDF). Som påpekas i länken en studie som för övrigt var finansierad av Svenska räddningstjänsten (Swedish Rescue Services agency)

  25. @Jonte:

    ”Vad Expressen gjorde är ju däremot ren förfalskning. Helt sanslöst egentligen.”

    Ja verkligen, när man tittar efter ser man ju tydligt var de bägge siffrorna har suddats bort i övre hörnen på Expressens video. Max Pröckls inledning stärker den falska bilden och urvalet bekräftar Expressen vill tittaren skall tro experimentet motbevisade ”dem som tror det är lättare för tjejer”

  26. @Anders (som inte är skribent ovan):

    ”Män hade i genomsnitt 6 st och kvinnor 2 st.”

    Det kan vara på sin plats att påpeka att journalister (och en del andra som borde veta bättre) inte brukar ha så lätt för det här med normalfördelningar och när det är lämpligt respektive olämpligt att använda genomsnitt (medelvärde) för att beskriva förhållanden.

  27. Jag tänkte att vi killar här på Genusnytt (Ja varför inte tjejer med för den delen?)
    skulle göra en egen undersökning var och en.

    Om vi alla går ut och frågar 100 kvinnor på stan om de vill ha sex med oss så kan vi sedan jämföra resultaten med varandra.
    Någon som hakar på?

  28. @Erik:
    Som sagt, varenda gång man åker utomlands känns det nästan som en befrielse. Det räcker med att åka till Norge eller Danmark för att märka skillnaden. Sverige och svensk media är unikt extrema i den här frågan. Det finns ingen motsvarighet utomlands, våra grannländer tittar på oss, skakar på huvudet och undrar vad vi håller på med.

  29. Här är data från ännu en studie gjord i modern tid och denna gång från Danmark: Hald and Høgh-Olesen (2010)

    ”Research assistants of average attractiveness were asked to introduce themselves to strangers of the opposite sex in public by saying, “Hi, my name is [NAME]. I am sorry to disturb you like this, but I have been noticing you around and find you very attractive”.

    The research assistants were then asked to randomly make one of the following requests:

    “Would you go on a date with me tonight or during the week/weekend?”
    “Would you come over to my place tonight or during the week/weekend?”
    “Would you go to bed with me tonight or during the week/weekend?”
    When individuals in a relationship were excluded from the count, 68% of men and 43% of women agreed to the date. Also, 40% of men and 21% of women agreed to going to the assistant’s place. Finally, 59% of men (but 0% of women) agreed to casual sex.”

    http://www.psychologytoday.com/blog/the-attraction-doctor/201105/just-asking-it-part-i (Obs! Negativ länkning)

  30. Vilken information är intressant på de kvinnor som tackar ja och nej då?

    -Ålder
    -Civilstatus (singel, gift, sambo, bor med föräldrarna, osv)
    -Ser hon själv bra ut? (Är t.ex överviktiga kvinnor verkligen mer lösaktiga?)
    -Sysselsättning (Höginkomsttagare, student)
    -Utbildningsnivå.

  31. Ännu En sådan där genuslobotomerat könshatisk smygkommunist med kronisk feminist-offerkofta som verklighetsförnekar och ljuger löjligt korkat? I media?

    Nejdå… =)

  32. Jaha och så var videon plötsligt borta. Expressen verkar fått kalla fötter, nån som tog en copy?

    @JD:

    ”Hur många nyheter i Expressen.se är manipulerade? 50% 80% 100%?”

    97.3% skulle jag tro Wink

  33. @Lövet:

    ”Jag brukar bara gå fram till tjejerna och fråga: Hej, Skall vi gå hem till mig och kn***a?
    Kompisen: ”Va blir det inte en massa örfilar då?”
    Killen: ”Jo! …men det blir mycket kn***a också…”

    Det där ligger det mer i än vad du tror. Eftersom jag av nån anledning inte kann kommentera på WordPress-bloggar från jobbet, så kollade jag lite på vad pick-up-artister skrivit, kollade Eriks länkar m.m. Roosh V skriver vad du skriver ovan, med lite annat ordval.

    @JD:

    Rätt övertygad om att det varken har med (förmodad) rikedom eller hur snygg killen är, utan om hur mycket ledartypsbeteende/självsäkerhet/kaxighet killen kan visa upp. Ger du ett mesigt intryck är du inte hjälpt av en plånbok som är som en tjock som tegelsten, det enda som händer är att nåt småalkoholiserat drinkl*der försöker tigga en dricka av dig, och hon vill supa, inte pippa.

  34. @JD:

    Jag har frågat två kvinnor, för lääääänge sedan, vid två olika tillfällen.
    Kvinnorna är obekanta för varandra, olika sociala sammanhang.
    Nu var de inte helt obekanta, utan jag hade träffat dem innan, så de visste vad jag hette och lite så.

    Resultat:
    1) Det blev inget. Hon blev inte sur eller nåt, men nej blev det. Veckan efteråt börjar hennes kompis stöta på mig. Jag är helt säker på att hon berättade för kompisen att jag hade frågat henne.

    2) Det blev inget just då. Blir däremot, ganska överraskande, utbjuden av damen ifråga. Går ut med henne, utan några intentioner annat än att ta en öl. Blir därefter medbjuden till större sammankomst hos hennes släkt någon vecka senare, ganska blöt fest. Klantar till allt och sumpar hela grejen genom att hamna i säng med hennes svägerska istället, socialt klumpigt är bara förnamnet.
    Annars hade förmodligen blivit nåt. (Nä, det blev inget mer med svägerskan heller. Klantigt!)

  35. Att filmen är nere beror på mig, ber väl om ursäkt för det antar jag Razz
    Jag kontaktade ansvarig utgivare och förklarade varför filmen är felaktig. Jag gjorde också ett krav på en korrigering också. Detta har dock inte hörsammats mig veterligen så jag har också anmält inslaget till Jorunalistiska Förbundet, misstänker att Expressen är kopplade till det så någon form av repressalier kommer det nog bli.

  36. Om någon skulle göra så rakt på som i filmen så utgår ju jag att någon försöker blåsa mig, typ att hennes biff-kompisar hoppar fram ur busken och rånar en när man har brallorna nere.

  37. @Anders2:

    -”Smile, you’re on candid camera!”.

    Och det var ju inte på allvar heller, hela grejen avslöjades ju. Molzer var ju ärligare på det viset.

  38. Människors utseende och attraktionskraft utåt sett kan vi placera på en normalfördelning. Det man sedan borde göra är att ta en man och en kvinna på någorlunda samma punkt i spektrat, sedan kolla vad det blir för respons beroende på var i spektrat de tillfrågade är någonstans.

  39. Pingback: Historisk återblick – När Camille Paglia blev intervjuad av Bill Maher | Genusdebatten

  40. Han fick ju ett ja (typ) från en asiatisk tjej där, även om det var tveksamt.

  41. @Axel Edgren:

    I genomsnitt är människor riktigt vackra.

    http://imgur.com/6BCoD

    Nu är det lite mer komplicerat än att ’genomsnittliga ansikten’, som t.ex. när ett datorprogram medelvärdesbildar över många olika ansikten, skulle vara de mest attraktiva. Det där finns det en del studier på, t.ex.:

    Human (Homo sapiens) facial attractiveness and sexual selection: The role of symmetry and averageness.

    Female composite faces are more attractive than individual female faces, but individual male faces are rated more
    favorably than male composite faces.

    Tydligen är det (återigen) mer lönsamt för män att sticka ut ur mängden, men det skall vara på rätt sätt – långt ifrån alla avvikelser från medelvärdet bedöms som attraktiva.

    We found that overall averageness of male facial features among individual male faces correlates negatively with attractiveness. Also, we found that certain male facial features are more attractive when large, especially those that probably are associated with displaying dominance and its correlates, such as parasite resistance in human evolutionary history. A broad male jaw, which is a testosterone-facilitated feature, was attractive in our sample.

  42. Pingback: Angående diskussionen om Sexuell makt samt Över- och underordning | Genusdebatten

  43. @Bashflak: Ja, förlåt. Helt glömt dela med mig av detta. Ja, jag fick svar från ansvarig utgivare som erkände att inslagets urval var olyckligt vinklat. Vilket är lite som att säga att en lögn var en ”olycklig osanning”.

    Det är anmält i alla fall och vi får se vad som händer där.

  44. Jag finner det ironiskt att precis innan jag kom in på denna sida och läste denna intressanta granskning och läste bland kommentarerna någon som skrev ”Kvinnor dras till alfahannar, män dras till utseenden” så hade jag precis läst en studie kring vad kvinnor attraheras mäst av och där var det fler kvinnor som drogs till det feminina utseendet på en man, än det maskulina och beror på att det maskulina passar för casual sex, men söker kvinnan något mer är det alltså män med feminina drag som ger en uppfattning av att han är respektfull, omhändertagande och mogen för en seriös relation.

  45. @Elina:
    Det stämmer och är undersökt många gånger om.
    Kvinnor har hellre sex med maskulina män och hellre förhållanden med feminina män. Ju närmare ägglossningen desto tydligare blir den sexuella preferensen för maskulina män.

    Det är antagligen en evolutionär utveckling. Maskulina män är nyttiga för en grupp människor, de sköter försvar, rövande, jakt m.m. Det innebär dock att de i snitt dör yngre än andra män, alltså har svårare att skaffa sig lika mycket avkomma och se till att den lever vidare.
    För kvinnor är en maskulin man ett dåligt val av partner, dels av samma skäl (en död partner har man inte mycket nytta av) och de är mindre omhändertagande, mindre trogna m.m.
    Naturen har då ordnat det så att kvinnor är ihop med feminina män och är otrogna mot dem med maskulina män. På så sätt får människogruppen tillgång till båda typerna av män.

    Sedan är det en ANNAN mekanism att kvinnor lägger större vikt vid STATUS vid val av partner. Vad som är status är olika i olika kontexter. För en tonårstjej kan en kille ha väldigt hög status om han har fin bil och är duktig på att slåss. För de flesta vuxna kvinnor i Sverige (väst) är det dock pengar som är status.