Frukost när fria tamponger och lika lön inte längre räcker till
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har fått blodad tand

Kvinnodagen förra året var jag på dåligt humör. Jag tog i ”Internationella kvinnodagen: Min hyllning till kvinnan …” bland annat upp hur Josefin Olevik i en artikel glatt kvittrade om att kvinnor kunde klara sig själva ”med staten i ryggen”, för de kunde bli inseminerade i Danmark, men sedan få inte bara föräldrapenning, barnbidrag och förskoleplats för en spottstyver (då avgiften baseras på hushållets samlade inkomster), utan dessutom också underhållsbidrag eftersom ”staten går in och täcker upp för den pappa som inte finns.”

Det slutade inte med det, jag tar mig friheten att återanvända en bit från mitt ”hyllningsinlägg”:

Ensamstående får insemination och barnbidrag utan att behöva sänka sig till att sära på benen när det finns spermabanker och skattebetalare. Blir de ändå gravida den klassiska vägen bestämmer de själva om de vill få en (kostnadsfri) abort eller om mannen för en kort stunds njutning skall betala en halvmiljon i underhåll de kommande 18 åren. […] P-piller subventioneras så att de kostar nästintill inget eller väldigt lite, på sin höjd en hundring per månad, medan män som behöver ta ett litet blått piller för att överhuvud taget kunna genomföra ett samlag får punga ut [sic!] med en hundralapp eller två per piller. De stackars kvinnorna skall ha gratis tamponger, hygienartiklar och egna badtider och fan och hans moster. Och smink kostar. […] Sist men inte minst vet vi att det bara är en tidsfråga tills förslag om en särskild skatt för män åter kommer på tapeten. För män tjänar ju så mycket mer och måste ta kollektivt ansvar för allt som drabbar kvinnor. Skit samma att kvinnorna kan ringa gratis till kontaktlinjen Myshörnan medan vi män får betala 4,55 per minut, såvida vi inte ringer från Tele2Comviq, för då behöver vi bara betala 3,50 per minut.

Kanske förståeligt att det inte var ett av mitt snällare inlägg. Anledningen till att jag drar upp det igen är i alla fall den här annonsen, och jag vet, det är en skoannons, tillika en annons som inte är svensk, men ändå, vad säger det om samhället och synen på jämställdhet:

Jag tänker inte ens säga något om våldsförhärligandet

Hör nu här!
Vi har fortfarande inte samma lön för samma jobb någonstans i världen. Det verkar som de flesta kvinnor inte ens blir arga för det. Men det borde vi bli. Så låt oss sätta ett nytt mål. Från och med nu är lika lön inte längre nog.

För kvinnor behöver mer.

Våra klippningar är dyrare. Våra underkläder är löjligt dyra. Det är helt enkelt dyrare att vara kvinna än man! Allvarligt, ska vi få mindre betalt än någon som använder body lotion för ansiktet?

Han behöver inte en ny klädsel för varje nytt tillfälle. Han vet inte ens att det är skorna som gör klädseln.

Åh, lyckan att få välja rätt skor. Mode är att uttrycka sig själv. Och vad varje kvinna med stil uttrycker är att lika lön inte räcker.

Lika lön räcker inte!
#WomenNeedMore

Det var ju bra, då fick vi det svart på vitt. Nu väntar jag bara på att man återigen gräver upp förslagen om mansskatt.

Och ja, jag vet, det är en skitannons för skor. Inte ens ens svensk annons. Men det kommer.

Enkel och snygg klädsel

Jag har i alla fall vissa invändningar. Det omedelbart uppenbara som jag hoppas alla inser är att särskild hårvård, underkläder, klädsel och skor inte på något vis är något som är tvunget kopplat med att vara kvinna. Det går alldeles utmärkt för en kvinna att tvätta håret på samma villkor som en man och att sätta upp det i en hästsvans. Inget konstigt. Och vad är det för fel på gamla hederliga vita bomullstrosor och nog fasiken finns det klassiskt enkla bysthållare som är både snygga och bekväma utan att kosta skjortanspetsblusen? I min värld är en yppig bondflicka i solblekt blus och slitna jeans minst lika mycket värd som en av Södermalms rödvinspimplande spackelhäxor med cementpermanentade lockar.

Och varför inte göra en #MenNeedMore-annons där hårvård, underkläder, kläder och skor byts mot tatueringar, dataspel, elgitarrer och motorer?

Nagellack och mascara kostar

Nu kommer något ljushuvud att kläcka ur sig att det även finns kvinnor som tatuerar sig, spelar dataspel och gitarr och mekar med motorer. Jo men visst. Och Rickard Söderberg har nagellack och spackel runt ögonen. (Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om han sover med papiljotter i sitt nypermanentade skägg.) Christer Lindarws garderob lär också vara minst lika dyrbar som en vanlig kvinnas, han skall ju inte bara ha en kvinnlig klädsel för varje nytt tillfälle, han måste ha en manlig garderob också. Alice har väl också haft en del kostnader för smink (jag överlåter till den trogne läsaren att räkna ut vilken Alice jag syftar på).

Nu undrar samme trogne läsare var frukosten och de fria tampongerna kommer in i sammanhanget. Så låt oss reda ut det.

Kvinna lutar sig in i bilfönster

Snippan kan också dra in inkomster

Metro hade i november 2015 en artikel om hur mycket det kostar att ha en snippa. De kom fram till två alternativ, det ena att det kostar 2297 kr, och det andra att det kostar 7490 kr per år. Men i det andra fallet har de räknat med engångskostnader som bland annat innefattar HPV-vaccinering för över 4000 spänn, så det bortser jag från.

Lite parentetiskt och Off Topic, i Vårdguiden ställs frågan ”Varför får inte pojkar HPV-vaccinet för att minska smittorisken?” Vilket besvaras: ”Eftersom livmoderhalscancer enbart drabbar kvinnor har man hittills främst studerat effekten av att vaccinera flickor. […] Vi tror därför att vi inte behöver vaccinera alla pojkar för att uppnå det önskade skyddet hos kvinnorna.” Jag kastar handsken och utmanar alla som är hågade att hitta något motsvarande från en svensk myndighet där man helt seriöst talar om att vaccinera (eller utföra någon som helst annan åtgärd) på kvinnor för att skydda män.

Ursäkta avbrottet, åter till huvudspåret.

Det kostar alltså, enligt Metro (som baserar sig på uppgifter från Apoteket.se) 2297 kr per år att ha snippa. Nedbrutet: Tamponger 442.5 kr, bindor 390 kr, Ipren (mot mensvärk) 112 kr, intimtvål 104 kr, p-piller (osubventionerade) 1049 kr, gynbesök 200 kr. (Vilket sammanräknat blir 2297.5, inte 2297. Petigt, jag vet, men sån är jag.)

Baby med dollarsedel framför könet

För män är även ett högst temporärt innehav av snippa ofta mycket dyrt. Man får jobba för det.

Seriöst, p-piller är ett fritt val. Man kan faktiskt välja att vara utan sex, eller att ha samlagslöst sex (The Joy of Cunilingus öppnar nya världar). Jag betalar mer än vad p-pillrena kostar i bilskatt, och bilen är bra mycket mer ett tvingande behov än vad sex är. Fast om jag finge välja skulle jag hellre lägga en tusenlapp på ett sexliv än på att ha bil. Men kontentan: Det kostar inte alls 2297.5 kr/år att ha snippa, det kostar 1248.50 kr/år när man räknar bort preventivmedel som i allra högsta grad är ett personligt val. Mindre än min bilförsäkring. Så oavsett om det är med eller utan p-piller så kostar den för mig nödvändiga bilen mer. Jag antar att intimtvål är ett verkligt behov och inte bara handlar om att lukta gott och att gynbesök är något som behövs oavsett preventivmedelsfrågor. Jag tänker inte ifrågasätta att de 1248.50 kronorna inkluderar både tamponger och bindor. Det bjuder jag på. Under en livstid handlar det om ca 50000 kr.

Ok, då hade vi klarat av det här med tampongerna. Visserligen inte ”gratis”, men det är väl ingen som missat att det titt som tätt höjs röster för att mensskydd borde vara gratis.

Fakta 7 enligt Nyheter24

Nyheter24 har en härlig liten debattartikel om 7 fakta som visar varför mensskydd borde vara gratis (den består nästan bara av bilder, vilket gör att jag undrar om Nyheter24-läsarna är analfabeter). Och fakta nummer 6 ”Män betalar inte för att de är män. Varför ska kvinnor betala för att de är kvinnor?” respektive 7 ”Och hade män haft mens hade de säkert fått mensskydd gratis.” talar väl sitt tydliga språk. ”Fakta” nummer 7 är hypotetiskt så kan till sin natur inte motbevisas, men är det seriöst någon som tror att män skulle fått mensskydd gratis? Men låt oss ta en aspekt av ”fakta” nummer 6. Dags för frukost.

Pojkar/män har från 4 års ålder och livet ut ett större energibehov per dygn än vad flickor och kvinnor har. Energibehovet varierar naturligt med ålder och fysiskt behov. En man 31–60 med stillasittande arbete men regelbunden fysisk aktivitet på fritiden behöver 3226 kcal/dygn, medan motsvarande kvinna har ett behov på 2581 kcal/dygn. Energibehovet man/kvinna blir då 3226/2581≈1.25. Och även om energibehovet är lite högre i åldern 19–30 och lite lägre för de som inte motionerar så ligger förhållandet även då på ungefär 1.25 (faktiskt lite över).

Killar i farten behöver mycket energi

Detta stämmer, inte helt överraskande, också ganska bra överens med Konsumentverkets beräkningar av matkostnader*. En kvinna 18–30 beräknas ha en matkostnad på 1870 kronor per månad om hon lagar all mat hemma, och 1840 kronor per månad från 30–60. Så låt oss säga 1840 kronor per månad för hela mensåldern, bara för att vara snälla. Motsvarande kostnad för män skulle då vara 1840*1.25=2300 kronor. (Och det stämmer hyfsat väl med Konsumentverkets beräkning som är lite högre, men inte så att det är något man behöver tjafsa om, i alla fall inte om man inte vill sänka sig till samma låga nivå som ”gratis tampong”-gänget.) Det innebär att en man normalt har en merkostnad på 460 kronor per månad, eller 5520 kronor om året, eller – om vi räknar med 35 år som mensaktiv tid för kvinnor – 193200 kronor i merkostnad för bara maten under samma tid som kvinnor har en merkostnad på ca 50000 kronor för sin mens. Sen skall vi vara medvetna om att männen fortfarande har en merkostnad för maten även under övriga livet. Den faktiska merkostnaden för män, baserat på konsumentverkets tabell, från 18 till 80 (då män brukar trilla av pin) blir 344160 kronor.
* Jag begriper inte riktigt hur konsumentverket får det till att det är billigare om man inte lagar lunchen hemma på vardagar, det borde ju bli dyrare om man äter ute, men jag antar att det innebär att de räknar med att man får ”gratis” lunch på jobbet som en löneförmån eller något åt det hållet.

Notera att detta baserar sig på energibehovet, inte på att killar skulle gilla dyrare eller mer lyxig mat.

Det finns förstås billiga alternativ för maten med

Detta handlade bara om matkostnader, men jag misstänker att det kan finnas andra saker där det blir dyrare för killar just på grund av att de är killar. Jag misstänker att tvingande klädbyten (på grund av att man växer, inte på grund av modeväxlingar) i tonåren skulle vara dyrare för killar eftersom de växer mer om det inte vore för att det läggs extra pengar på tjejers kläder på grund av modeaspekterna. Killarna får förmodligen fler dataspel och andra pryttlar, det är inte min mening här att klaga över att killar skulle vara förfördelade, jag är bara saligt trött på att kvinnor hela tiden skall ha allt gratis för att män glider omkring på räkmackor och bara blir överösta med lyx.

Så summa summarum, du som är tjej har en merkostnad på ca 50 tusen under ditt liv på grund av din snippa (och jag känner ett ärligt medlidande med dig för alla de extra problem din kvinnliga biologi ger dig). Jag som kille har en merkostnad på 344 tusen för att jag har snopp.

Så okej, helt okej med mig att du får gratis mensskydd om jag får gratis mat motsvarande min merkostnad.

Deal?

©2017 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Publicerat i Dolf Märkt , , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Frukost när fria tamponger och lika lön inte längre räcker till — 19 kommentarer

 1. Hah! Bra så!

  Feminismen handlar inte om jämställdhet, utan om att kvinnor skall ha all makt.

 2. Hej.

  Point of Order, som man säger i västern:

  Söderberg har inte skägg – han är orakad. Ett skägg hänger eller står ut från ansiktet, enligt mig. Eftersom vi alla är talibaner gäller väl regeln om minst en handsbredd från hakan?

  Skämt åsido, det är välgörande att läsa sådana här jämförelser. Jag drar mig till minnes att man i extremvänsterns svart-brunaste ’rotkanaler’ förra årtusendet resonerade om att prissättning skulle göras i procent av månadsinkomsten istället för i reda tal. På så vis skulle alla bli lika rika utan att man behövde reglera priserna. Synd att feminismen anammade den trams-idén.

  Undrar hur mycket man som man skall kompenseras för vår högre risk att utsättas för våld (av andra män dessutom)?

  Dessutom torde män ha högre utgifter för tvål än kvinnor (om man mäter efter samma sorter) då vi har större kroppshydda, fast å andra sidan dör vi ju förstås yngre, så det kanske jämnar ut sig.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Kamratliga

 3. @Rikard:

  att prissättning skulle göras i procent av månadsinkomsten istället för i reda tal.

  Det är sällan man hör så många samtidigt säga ”Jag är John Galt”!

 4. Fullständigt absurd skoannons. Om jag förstått saken rätt hörde alltså detta till något som de som tittade på Super Bowl fick sig serverat i reklampauserna? Säkert precis vad vänner av amerikansk fotboll vill höra Thinking

  Allvarligt talat börjar jag undra om inte dessa reklammakare egentligen fullständigt skiter i själva sakfrågorna. Enligt devisen ”there is no such thing as bad publicity” väljer dom ämne/budskap främst för att det ska reta upp folk. Allt tjafs som följer på sociala medier med mera ser de som gratis publicitet.

 5. @Rikard:
  Prissättning i procent av månadsinkomsten, så du menar att tandkrämen skulle kosta dubbelt så mycket för en som hade 40000/mån som för den som hade 20000/mån?
  Tja, det vore väl inte helt utan meriter, det skulle ju garanterat dra ned arbetslösheten för det skulle kräva en flera arméer bara för att administrera ett sådant idiotiskt påhitt. Och vi skulle få den roliga effekten att sänkt arbetslöshet och sänkt levnadsstandard skulle gå hand i hand. Fast vi är nog snart där ändå.

 6. @Bamse:
  Så är det säkert i många fall, men jag tror inte det är fallet när det gäller sådana här annonser. Protesterna är nog ganska begränsade och kommer mest från ”extremister” som ingen bryr sig om. Jag misstänker att reklammakarna i det här fallet själva uppfattar det som en ”cool” annons. Och dyker den upp här i sverige lär det nog inte skapa några större svallvågor utom hos alternativbloggar.

 7. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Hej.

  Minns inte hundraprocentigt längre (och vill kanske inte heller det) men det skulle skapas någon sorts statlig myndighet som reglerade kvoterna och procentsatserna utifrån någon sorts nödvändighetsperspektiv på själva varan, komplett med någon sorts kalkyl för att kunna fördyra varor av typen engångständare eller Bic-pennor.

  Under sjuttio- och åttiotalet så experimenterade en del hak (i Stockholm i alla fall) drivna av diverse svart-röda typer med sådan prissättning: en tariff för den med jobb, en för den arbetslöse, en för kvinnor, en för invandrare et cetera. De mest extrema testade ’betala efter förmåga’.

  Hur bra det gick säger väl sig självt, men många av det slaget har svårt att lära av empiri.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Skalan för prisstegring var nog satt som en strikt funktion av ditt uppskattade behov av den specifika varan, så två liter mjölk/vecka var billigt, men den tredje dubbelt så dyr och så vidare. Tror jag – minnet är en smula ’dimmigt’. DS

 8. @Rikard:
  Jag kan se för mig hur 10% av befolkningen gör riktigt arbete (fast där är vi väl nästan redan) medan övriga 90% administrerar betalningssystemen Devil

 9. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Ett avsnitt av Farscape hade en planet där 90% av befolkningen var jurister av olika slag. Ungefär som vänsterns idealsamhälle fast det där skulle handla om mörkläggnings/godhetsindustrin.

 10. @Kristian:
  Det är väl inte ett alltför ovanligt motiv i dystopisk (eller satirisk) SF.
  Låter som något Black Mirror skulle göra ett avsnitt på. (De gjorde ju ett avsnitt där man ideligen poängsatte varandra med appar hela tiden, och det gällde att få så hög status som möjligt eftersom den i många sammanhang var avgörande.)

 11. Världen är inte indelad i män och kvinnor. Den är indelad i familjer och ensamstående. Snygga och fula. Äldre och yngre. Friska och sjuka. Arbetande och arbetslösa. Att resa kostar mer som singel än par. Du får betala för dubbelrum. Mat som säljs i storpack är billig för familjer medan enstående får nöja sig med mindre och dyrare. Gluten- och laktosintoleranta får betala mer för sina produkter. Äldre har ofta höga medicinkostnader. Arbetslösheten är 1% högre bland män. Arbete ger tillgång till fria förmåner som försäkringar, hälsovård, träning osv. Att kräva absolut rättvisa är omöjligt och dömt att bli ett gnäll om sina egna privilegier.

 12. …och svarta kvinnor utan afro-frisyrer lägger ut kanske fyra ganger sa mycket pengar pa harvard än vita. The list goes on…

  Det som slar mig är inte hur löjligt det är, utan att det är möjligt att skriva sadana uppenbart sexistiska löjligheter utan konsekvenser. Det kanske inte tas pa fullt allvar i politiken, men det ses som förstaelig förbistring.

  Detta verkar nu har passerat den smärtgräns vi har för rasism mot vita. Skulle en svart skriva nagot liknande, hade det tystats ned. Detta trots att det förtryck svarta utsatts för historiskt sett inte gar att jämföra med förtryck pga kön; att övervärdera kvinnlig oskuld kan inte jämföras med fullt laglig försklavning, tortyr, och lynchning.

 13. @Kristian:
  Rekommenderar verkligen Black Mirror. Har varit 3 säsonger (och en julspecial), fast det är inte så mycket som det låter, bra 13 avsnitt allt tillsammans. Varje avsnitt är helt fristående berättelse, ganska oförutsägbara med en eller flera twists och det finns egentligen ingen röd tråd förutom att det brukar finnas ett mer eller mindre uttalat mörkt SF-stuk på det, några av dem har varit sådana att de är fullt möjliga i dagens värld medan andra har lite mer fantastiska aspekter. Och det är brittisk kvalitet, inte amerikanskt skräp.

 14. Det är när jag läser fullständigt irrationella krav som gratis tamponger som jag inser att det egentligen inte alls handlar om att vi pa nagot sätt lurats till att tro att kvinnor har det värst.

  Tvärtom. Det är fullständigt irrelevant att genmäla att det finns manliga motsvarigheter.

  Det handlar nämligen om en biologiskt och kulturellt förankrad instinkt, född och etablerad i en historia sa präglad av sjukdom och vald och barnadödlighet att blotta frageställningen var ett hot mot stammens överlevnad. Kvinnor behövde all sympati de kunde fa för att kunna föda och uppfostra de 3-4 barn som i genomsnitt behövdes – under ett kort, knappt 40arigt liv.

  Dessa instinkter lever kvar. Feminismen, som den ser ut idag, skulle inte existera utan. Endast när det blir extremt, ställs den ifraga i massmedia – som t.ex. i en BBC artikel om manliga offer för valdtäkt som inte fick nagon hjälp medan kliniker för kvinnor stod tomma eftersom de redan flytt omradet. Men bara lite da och da, och utan större konsekvenser.

  Det är därför även goda vänner atminstone i början drar slutsatsen om att jag är kvinnofientlig, eller ”avundsjuk” – vad det nu betyder – trots att jag alltid är noga med att ha solid statistik i ryggen och att aldrig förbise problem som drabbar kvinnor. Brattström (tror jag) hade ju en lang diskussion med Pär Ström, där han, en efter en, kontrade hennes argument – tills hon uppgivet sa att det där men mansrättigheter, det kändes helt enkelt fel.

 15. @Anders: Jag tror kvinnor är betydligt mer rigida i sitt tänkande och ovilliga till förändring än vad män är. Vi är ganska formbara trots allt. Tror inte man ska begära för mycket av kvinnosläktet. De är som de är helt enkelt. En man som inte tänker har ingen ursäkt. Feminism är intellektuell härdsmälta.

 16. Pingback: Gästinlägg: Är den danska skotillverkarens tv-reklam kreativ eller bara sexistisk? | Genusdebatten