Första kvinnliga Vattenbombaren på TV och inte ett ljud från media
avatar

Med anledning av skogsbranden utanför Sala (enligt vissa den största i modern tid) så har Sverige tvingats begära hjälp från EU i form av flygplan för vattenbombning. Totalt fyra sådana flygplan av typen Bombardier 415 Superscooper skickades till Sverige, två från Frankrike och två från Italien. Igår landade de franska Vattenbombarna i Västerås.

Vid den efterföljande presskonferensen så deltog två franska piloter som de svenska journalisterna kunde ställa frågor till: en man och en kvinna. Daniel Manzou var den enda av dem det ens visades namnet på och och det var knappt han fick några frågor att tala om. Den kvinnliga piloten brydde sig svenska media inte om att fråga någonting.

Här missades minst en story. Efter lite research har jag kunnat konstatera att hon heter Jane Planchon och var en av de två första kvinnliga piloterna för Canadair (numera Bombardier) Hon har i fransk media beskrivit känslan av att flyga Canadair Vattenbombare som en ”Jättelik St. Bernardshund som kan göra otroliga saker andra plan inte kan”

Bland hundratals nomineringar var Jane Planchon och den andra kvinnan Cathy Arazo, två av de tolv utvalda som motsvarade kraven som var kvalificerad pilot i instrumentflygning och besättningsarbete med minst 500 flygtimmar. Kvinnor kan! På lika villkor! Bara inte i Sverige tycks det, här skryter myndigheterna istället med flummigt genusarbete och hen-dagis.

Kanske inte så konstigt att de i vanliga fall så genusmedvetna journalisterna var så ointresserade. De är mer intresserade av att klaga när det saknas kvinnor än de är av någonting när det finns kvinnor. Frukta dock icke svenska feministmedia än har ni chansen att gnälla på Canadair för att de inte har större andel vattenbombarkvinnor.

Det är ju det enda ni vill babbla om nuförtiden: Andelar och flumteorier om att det måste finnas osynliga hinder för kvinnor om det inte är till antalet tillräckligt många. Om vi har riktig tur kan ni säkert hitta något klagomål om vithet också. Sätt igång och klaga på Frankrike, De är ju så mycket mer könstraditionella än genusfina Sverige.

Kommentarer

Första kvinnliga Vattenbombaren på TV och inte ett ljud från media — 21 kommentarer

 1. @Maria:

  Nej hon är inte från Kanada. Företaget som tillverkar flygplanen heter däremot Canadair (eller hette så, de blev uppköpta av Bombardier). Jane Planchon skall enligt franska media vara en bondesjäl från Montpellier (som spenderade ungdomen på ön Reunion i västindien ja)

 2. Den jämställdistiska linjen torde vara just att vi inte vill höra ett ljud från media om yrkespersoners könstillhörighet. Låt dem ha vilket kön de vill, fokusera på händelserna och arbetsuppgifterna.

 3. @Bashflak:

  Hade media ”brunnit” (pun intended) lika mycket för jämställdhet som de säger och i linje med de principer de förespråkar så borde den första kvinnliga vattenbombaren ha varit av stort intresse för media. Det verkar som om media är mer intresserade av manshat än jämställdhet. Deras ointresse här kan förklaras med att när det väl finns kvinnor saknas orsak att attackera män.

 4. Ja nu har jag läst på lite. Jane Planchon är född 1978 i Saint-Denis (Réunion). Föräldrarna är vinodlare-jurist. Hon jobbade som flygvärdinna några år för att bekosta sina studier. Hon fick sin pilotexamen 2005. Hon är en av två kvinnliga ”brandpiloter”, hon har satsat på denna karriär i stället för att bli linjepilot. Hon är baserad i Marseille, där det finns stort behov av kompetent personal för att släcka skogsbränder.

 5. Japp, kvinnor kan om de har intresse. Det är inte kvinnorna det är fel på.

  Men som du poängterar så är det tyst från feministhåll nu. Inga krav på att hälften av de som släpar slang i terrängen ska vara kvinnor. Eller är vi (för första gången?) eniga om att det är resultatet som är det centrala? Det finns inte utrymme för trams som detta.

  Det är nu arbetet är tungt och smutsigt, och resultatet är allt. Men det lär väll populisterna glömma bort så fort röklukten har lagt sig. Ulf T skrev för drygt ett år sedan en artikel på temat, nu mer aktuell än någonsin.

  Teo

 6. För skojs skull, här kan ni en av de två franska Vattenbombare som skall användas i Sverige. Det andra flygplanet i videon (Sécurité Civile Canadair CL-415 Pelican 32) är ett av de två plan som är i Västerås nu.

  Det andra planet i nästa video är det andra av de bägge franska planen som är i Sverige juet nu (Sécurité Civile Canadair CL-415 Pelican 37)

  Tredje franska planet är ett vanligt spaningsplan och ser ut så här. Rättning! Är en mindre Beechcraft att döma av bilderna.

  I dagsläget står alla flygplan stilla.

 7. Hon fick kanske inga frågor eftersom hon inte tog ordet, och att hon inte gjorde det beror sannolikt på att hon är andrepilot sedan 2009 och under upplärning av den manliga piloten, som säger att han har 21 års erfarenhet av brandsläckning. Bl.a. deltog han i arbetet med att släcka bränderna i Portugal förra året.

  Bombardier är ett kanadensiskt globalt bolag med säte i Montreal, det enda bolag som tillverkar både flygplan och tåg. Det tidigare Canadair tillverkade dessa vattenbombplan och de kallas av den franske piloten för Canadair trots att det officiella namnet alltså är Bombardier 415.

 8. Synd att ”superplanen” inte kan flyga i brandrök. Ungefär som våra nya fina tåg, som inte kan köra i vinterväder.

  #tänkteintepådet

 9. @Bashflak:

  Fy sjutton vad jag börjar avsky medias korkade beskrivingar av vattenbombarna. Den ena tidnigen säger ”Specialplan” den andra säger ”Superplan” och nyligen hade jag det tvivelaktiga nöjet att höra en journalist på Webb TV kalla det ”specialvattenbombarplan”

  Flygplansmodellen kallas ”Superscooper” men är det någon som super måste det vara dem i media som kallar det ”Superplan”

 10. Noterar att Arnholm nu gått ut och meddelat att FP arbetar för ett samhälle utan tvingande strukturer, jamen det är ju bara att lägga ner rättsväsendet och slänga lagboken i papperskorgen det.

 11. @maggan:

  Noterar att Arnholm nu gått ut och meddelat att FP arbetar för ett samhälle utan tvingande strukturer, jamen det är ju bara att lägga ner rättsväsendet och slänga lagboken i papperskorgen det.

  Ja, inte sant?

  Något modifierat kanske de åtminstone skulle kunna börja med att beskriva de ’tvingande strukturer’ de vill bli av med, förklara den underliggande mekanismen och ge konkreta exempel på exakt hur de tvingar människor. Sedan kan de förklara vilka politiska åtgärder (dvs tvingande strukturer) de vill föreslå för att förändra situationen.

 12. Men vad i Jösse namn är det för ferievikarier som befinner sig vid våra medier. vlt.se skriver på sin hemsida:

  ”Planen lyfte i grupper om två – först de italienska sedan de franska vattenbombplanen.”

  Hur sjutton lyckades de få det här fel? Om de inte visste säkert varför skrev de om det alls? Det var franska plan 32 först, åtföljt av plan 37. De bägge italienska planen startade sist.

  Att få detta fel, imponerande!

  http://vlt.se/nyheter/nyheter/1.2585345-tv-har-lyfter-vattenbombplanen

 13. @Erik:

  Deras ointresse här kan förklaras med att när det väl finns kvinnor saknas orsak att attackera män.

  HÄHÄÄÄ!!!

  Där har vi veckans citat.

 14. @Ulf T:

  Något modifierat kanske de åtminstone skulle kunna börja med att beskriva de ‘tvingande strukturer’ de vill bli av med, förklara den underliggande mekanismen och ge konkreta exempel på exakt hur de tvingar människor. Sedan kan de förklara vilka politiska åtgärder (dvs tvingande strukturer) de vill föreslå för att förändra situationen.

  Nå, de ger nog upp projektet vi det laget då de märker att detta kräver ingenting mindre än att kvinnlighet måste begränsas ganska radikalt. Men jag tror feminismen och jämställdhetsivret dör ut ganska snabbt i takt med att man börjar inse vad en förändring skulle kräva kvinnor själva. Då kvinnor inser att de måste avstå från sin kvinnlighet är det slut med feminismen.

 15. Förövrigt såg jag ett intressant program på svt med namnet Världens bästa skitskola.
  Där man tog upp en skola i Kungälv som lyckats lyfta pojkarnas resultat till tjejernas,reportern frågar(enligt mig lite ironiskt)om man anställt genuspedagoger,vilket inte har gjorts och svaret han får är väldigt bra Smile

 16. Kanske inte så konstigt att de i vanliga fall så genusmedvetna journalisterna var så ointresserade. De är mer intresserade av att klaga när det saknas kvinnor än de är av någonting när det finns kvinnor.

  Ja, som jag har sagt tidigare så drivs många feminister inte av att vilja uppnå jämställdhet, utan av att vilja påvisa ojämställdhet (om denna är faktisk, överdriven eller helt påhittad är irrelevant) – då det senare bekräftar deras världsbild och validerar deras bärande av offerkoftan och deras manshat. Dessa människor är helt fel personer att driva en jämställdhetsprocess.

 17. @Maria:

  ”Hon fick kanske inga frågor eftersom hon inte tog ordet, och att hon inte gjorde det beror sannolikt på att hon är andrepilot sedan 2009 och under upplärning av den manliga piloten”

  Ja, men det där handlar ju bara om hennes egen inställning. Jag pratar däremot om svenska medias inställning. De anser ju i vilket fall som helst att det inte är kvinnors jobb att ta plats utan det är männen som skall ”maka på sig” och samhället som skall ”uppmuntra” kvinnor att ta plats.

 18. @Erik: Visst, hade journalisterna envisats hade de kunnat ställa frågor även till henne, de uppmuntrades till det. Vad jag menade var att hon inte var chefen och då är det otänkbart att kliva fram och ta ordet, enligt hierarkin som råder på (den franska) arbetsmarknaden.