Fackförbundet Unionen i blåsväder över Mansplaining-akut
avatar

Göteborgsposten: Fackets mansplaining-akut kritiseras 

På det event Unionen skapat för sidan på Facebook haglar kommentarer från personer som känner sig kränkta av kampanjen. Det är även många som är kritiska till begreppet ”mansplaining” i sig. Här är ett par exempel från den aktuella sidan.

– Ett begrepp som ”mansplaining” är ren ohämmad sexism. Hela begreppet är misandriskt och när nu Unionen driver en manshatisk kampanj ser jag det som närmast givet att byta till Ledarna, skriver en person i eventet.

En annan medlem menar att kampanjen ger upphov till nya problem, istället för att lösa några.

– Denna insats är skadlig för den bidrar ytterligare till ett polariserat samhälle. Lek med tanken att det var en annan grupp i samhället än män man försökte generalisera på ett negativt sätt om, exempelvis homosexuella, invandrare eller rullstolsburna och se om det känns ok, skriver en annan person i eventet.

Så tillägger han:
Det finns endast en anledning till att detta tillåts och det är att det är män det handlar om. Och då helst vita cis män.

Unionen känner sig ”missförstådda” trots att hela deras kampanj bygger på rätten att tolka andras beteenden. Att andra tolkar Unionens eget betende var inte lika populärt tydligen.

Att ”Mansplaining” är ett skräpord hade fackförbundet vetat om de läst Genusdebatten eller lyssnat på Danmarks röst. Det var efter min genomgång: Den nya sexismen – Mansplaining som jag blev kontaktad av Mikael Jalvings radioprogram för att kommentera fenomenet.

Efter programmet beskrev jag Den nya sexismens könsroller, Danmarks röst, Mansplaining och Genuspedagoger som ljuger. De som vill prata om ämnet kan ju börja där.

På Unionen understryker man att denna kampanj har till syfte att fokusera på just fenomenet mansplaining. Det utesluter emellertid inte annan jämställdhetsproblematik, menar man.

Unionens försvar är alltså att skylla på sina egna intentioner. Ja lycka till med det jag har ju bara påpekat ett dussin gånger att intentioner inte är något försvar till aktioner. Vem som helst kan påstå sig ha goda intentioner det bevisar ingenting att säga så. Unionen försvarar sig också likt ett visst företag jag nyligen skrev om med att Mansplaining-akuten kampanjen missförståtts.

Unionens Budskap till Unionens medlemmar är alltså – Ni är korkade och förstod oss inte.

Professionella kommunikatörer på ett fackförbund som skyller på att medlemmarna inte förstår deras kommunikation. Är det här resultatet av Unionens ”personalutveckling” där tiotals miljoner av medlemmarnas pengar satsades på att utbilda personalen i bluffvetenskapen ”Kommunikologi”?

Unionens satsning på kommunikologi ställer all annan personalutveckling i skuggan och beräknades redan 2010 kosta minst 23 miljoner kronor. Idag har de flesta av förbundets 900 anställda fått gå kurser i kommunikologi och ett 50-tal chefer har dessutom vidareutbildats till så kallade certifierade kommunikologer.

Välkommen till Fackförbundet unionen

För Kommunikologi tryck 1

För Mansplaning akuten tryck 2

För Nästa idioti – dröj kvar

Ring Unionen och ställ frågor om Mansplaining

Kommentarer

Fackförbundet Unionen i blåsväder över Mansplaining-akut — 11 kommentarer

 1. Hej.

  En del barn, när de förnedrat eller förolämpat ett annat, försvarar sig med ’de va ju bara på skoj ju’.

  Låter som om Unionen är på samma nivå vad gäller mognad. Tyvärr finns det väl ingen som kan sitta ned och ge barnet Unionen en välbehövlig verbal uppsträckning om hyfs och förnuft.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Jaha,

  Sådant här går bara inte att hitta på!

  Poe-fältet är verkligen starkt hos Kommunal…

  Eller som man kommer att läsa i en framtida Wikipedia-uppdatering:
  ”Sweden, a country made famous by mercilessly killing Poe’s Law.”

  /Gustav

 3. Jag är övertygad om att det här är en gillrad fälla för oss kränkta män, om en-två dagar kommer den läggas ned pga ”hatet” de mött. pga allt hat kommer unionen införa en hat-vecka. Allt för kärlekens skull.

 4. @rp:
  Ja helt klart.
  Alla kommentarer kommer att raderas och de kommer säga att de blev tvungna att stänga ner kommentarerna på grund av allt näthat. Så kommer det bli en nyhet i riksmedia.

 5. Det riktigt intressanta just nu vore att finna ut vilken firma/grupp det är som ligger bakom Unionens kampanj.

  Den känns alldeles för genomsyrad av den svenska geunus-industrien, jag har svårt att tänka mig att det inte finns någon ”byrå” som försett dem med alla modeord och felaktigheter.

  Någon som hört/sett något om det?

  MVH

 6. Unionen vill gärna ha kommentarer…. här är deras Mansakuten-facebook

  ”Hej alla ni som kommenterar. Många kommenterar och frågor är viktiga och relevanta. Vi sitter och går igenom diskussioner just nu och svarar på så mycket som möjligt. Svordomar, personangrepp och andra kommentarer som håller en väldigt otrevlig ton kommer vi att ta bort. Mvh Unionen genom Jacob”

  https://www.facebook.com/events/1620248291609521/

 7. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Fick faktiskt svar från Unionen i morse (Efter visst tjatande dock)
  Deras svar var följande. ”Vi har arbetat med reklambyrån ANRBBDO i denna kampanj”

  Jag rodde det skulle vara någon mer utpräglad feministisk organisation enligt gängse modell. Firman är dock för mg helt okänd.

  MVH

 8. Att håna och förlöjliga män genom en mansplaining-kampanj. Att sen håna och förlöjliga dem igen för att de ringer in till kampanj-telefonlinjen och säger ifrån ang. hånet. Det finns säkert nåt definierat namn för denna typ av härskarteknik? Eller heter den helt enkelt unionsplaing?

  (Briljant förresten när ”Maja på Unionen” eller vad hon nu hette ska bemöta frågor om kampanjsyftet på FB-sidan; Jo, vi har valt att kalla kampanjen för mansplaining-akuten, eftersom det oftast är män som mansplainar. No shit? Om man hittar på att rikta in sig på nåt man kallar för mansplaining är det förstås lätt att argumentera för att det är mest män som ägnar sig åt det)