Den vite priviligierade gubben Anders Lindbergs hatattack mot en ung rasifierad kvinna
avatar

Anders Lindberg är en vit, priviligierad, medelålders, rik gubbe som skriver ledarkrönikor på Aftonbladet. Igår använde han sina privilegier och sin makt för att rikta en desperat hatattack mot en ung rasifierad kvinna. Bara för att hon är kvinna och vågar ta plats i det offentliga rummet.

Anders Lindberg - vit kränkt man

Den vite medelålders mannen Anders Lindberg är kränkt och använder sin makt och sina privilegier till att attackera en ung rasifierad kvinna.

Attacken från Anders Lindbergs är bara en del i det hatdrev som vita kränkta maktmän skapat för att mobba och tysta den unga rasifierade kvinnan Alice Teodorescu. Hon har nämligen intagit en manlig bastion och fått ett chefsjobb på Göteborgs-Posten – ett jobb som tidigare varit förbehållet vita, medelålders män som  Anders Lindberg.

”Alice Teodorescu är spritt språngande stockkonservativ” brölar Anders Lindberg nedsättande i sin hatkrönika, innan han går över till att mansplaina vad Alice Teodorescu borde kalla sig och vad hon borde ha för åsikter om jämställdhet.

Vi feminister frågar oss nu:

 • Varför blir Anders Lindberg så kränkt bara för att en ung rasifierad kvinna som Alice Teodorescu får ett bra jobb?
 • Varför vill gubbslem alltid hindra unga rasifierade kvinnor att ta plats och höras i det offentliga rummet och i medier?
 • Hur rädd är Anders Lindberg för starka och självständiga kvinnor?
 • Tycker Aftonbladet att det är okej att rasistiska gubbslem använder tidningens ledarisdor för att trycka ner unga rasifierade kvinnor?

Genusvetenskapen ger oss svaret. Anders Lindberg och andra vita, kränkta gubbar är förstås livrädda för att förlora sina manliga privilegier och tål helt enkelt inte att unga rasifierade kvinnor som Alice Teodorescu får en plattform att föra fram sina åsikter i den svenska samhällsdebatten.

På Jämställdhetsfeministerns blogg
Idag kan du läsa om hur den radikalfeministiska gratistidningen Metro hyllar den peppiga feministen Michaela Larsson i Malmö, som bestämt sig för att ångvälta rätt in i alla män hon möter på gatan. För jämställdhetens och kärlekens skull!

Jämställdhetsfeministern har också en ny Facebooksida. Enligt Facebook kan den gamla ha blivit hackad. Om det är sant, så var det Patriarkatets näthatare som gjorde det.

Nu är det dags att peppelipeppa inför kvinnodagen!
Vi ses snart!

Kommentarer

Den vite priviligierade gubben Anders Lindbergs hatattack mot en ung rasifierad kvinna — 6 kommentarer

 1. Han saknar ju helt argument! Hon nämner ju inget om ”religionens betydelse” i sin ledarkrönika, utan han måste använda en text på Wikipedia om konservatism för att försöka få skiten att fastna. Det är väldigt genomskinligt att ”rasifierade” kvinnor inte är välkomna på positioner i mediavärlden om de tycker fel saker, det här är ju inte det första exemplet precis.

 2. Tja, inget retar den kvoterade så som den okvoterade. Inget retar den licensfinansierade så som den som kan sälja själv. ~ Johan Ingerö

 3. Hon är inte bara ung och rasifierad utan också duktig! Värsta sorten för ett gubbslem som Lindberg.

 4. Om hon verkligen vill spränga åsiktskorridoren så har hon ett ypperligt tillfälle i sin egen tidning,

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2649260-jamstalldhet-skapar-fred-och-valstand

  där regeringsföreträdare sprider just åsiktskorridorens sexistiska lögner. Det är till och med ett självmål av sådana mått att vem som helst som gör den allra enklaste faktakontroll kan motbevisa lögnerna.

  http://www.who.int/violence_injury_prevention/violence/world_report/en/annex.pdf

  Samtidigt har man i samma tidning mage att prata om kvinnohatet som en brännande samhällsfråga,
  http://www.gp.se/nyheter/kronika/1.2650402-kvinnohatet-ar-en-brannande-samhallsfraga
  uppenbarligen baserat huvudsakligen på ett gäng väl utplockade anekdoter utan någon som helst fundering över ens vad av det som tas upp som också drabbar män.

  Självinsikt har i och för sig aldrig varit något utmärkande för svensk journalism som helhet eller GP i synnerhet, så det är kanske inte förvånande i sak, men nu har idiotierna nått nya höjder.

 5. Är väl lite småaktigt av mig men jag stör mig när journalister, som har det skrivna ordet som yrke och verktyg inte ens orkar kolla om deras text är rättstavad. Fil-tofflor, vad är det?
  Överlag tycker jag att språket i tidningarnas artiklar blir allt sämre. Å andra sidan vad är filtofflor mot fittbärare.

 6. Finns något som helst konkret bevis för att han vill trycka ner henne just för att hon är en rasifierad kvinna och inte bara som person i största allmänhet?