Därför är socialvetenskapen trasig – Kampen mot Censur, Bias och Rädsla i universitetsvärlden
avatar

På sistone har jag fått tillgång till en mängd material som förklarar vilken roll universitetsvärlden haft i att göra det omöjligt att tala om politiskt känsliga frågor som exempelvis kön. Egentligen borde det stå ”vänsterpolitiskt känsliga frågor” för hittills har ingen besvarat min fråga om vad som skulle vara ”leftist hatespeech” och så länge det finns i stor sett noll exempel på hatspråk från vänster så måste vi anta att vänsteråsikter per definition inte kallas hatspråk. Det är inte en fråga om åsikter – som en viss psykolog påpekat är det en fråga om statistik.

Statistik är nämligen grunden för det argument som presenterats av socialpsykologen Johathan Haidt, känd för flera TED-talks samt böckerna ”The happiness hypothesis” och ”The righteous mind”. Trots att Haidt själv är vänsterliberal så inser han som tränad vetenskapsman det absurda i den statistik som har avslöjats om hans eget akademiska fält där det knappt existerar folk med andra politiska åsikter. Detta uppmärksammades den 27 Januari 2011 vid socialpsykologernas årskonferens i San Antonio. Haidt undersökte via handuppräckning hur många av hans kollegor som var  ”liberals”, ”centrists”, ”libertarians” och ”conservatives”

Dr. Haidt estimated that liberals made up 80 percent of the 1,000 psychologists in the ballroom. When he asked for centrists and libertarians, he spotted fewer than three dozen hands. And then, when he asked for conservatives, he counted a grand total of three.

Denna politiska fördelning bland de 1000 samlade socialpsykologerna stämmer så illa med den politiska fördelningen hos totalbefolkningen att Haidt kallade det en statistisk omöjlighet. Han menade det uppenbarligen fanns en brist på mångfald hos just den grupp vars arbete går ut på att studera bias och förespråka fördelarna med mångfald. Vidare påpekade han att denna fördelning stämde illa med socialpsykologins rent vetenskapliga argument att brist på mångfald leder till försämring i kvalitet i omvärldskunskap. Om detta är sant så är socialpsykologin sämre pga bristen på mångfald vilket framgår tydligt i svaret Haidt skrev till ekonomen Paul Krugman.

Science works because our peers are so darn good at finding that contradictory evidence for us. Social science — at least my corner of it — is broken because there is nobody to look for contradictory evidence regarding sacralized issues, particularly those related to race, gender, and class.

Haidt pratar dock bara om sitt fält. Problemen i universitetsvärlden är långt större än så men för att inse hur illa det faktiskt ser ut idag måste man vända sig till experter från organisationen FIRE (Foundation for Individual Rights in Education). Den senaste böckerna att berätta om deras arbete är Greg Lukianoffs ”Unlearning libery – Campus Censorship and the end of American Debate” och ”Freedom from Speech” och här pratar vi om skrämmande läsning om situationen i universitstvärlden. För dem som inte orkar läsa böckerna så finns flera utmärkta podcasts med Lukianoff och även flera föreläsningar på video.

Nu till de goda nyheterna. Lukianoff berättar att galenskapen på universiteten ännu inte nått amerikanska domstolar. Gång på gång så har FIRE vunnit i rätten. Domare på domare har skakat på huvudet åt de absurda femåringsargument som universitetsledning har skyddat sina godtyckliga regler med. Den som förväntar sig att personer som jobbar på universitet är resonabla kommer snart att inse att inget kunde vara mer fel. Lukianoff nämner namn på skolor och personer som aktivt slåss för att få behålla grundlagdsvidrig smörja. Han berättar också varför inte fler känner till detta. Det beror på att man aldrig behöver FIRE:s hjälp om man följer dessa fyra enkla förhållningsregler på campus.

1) Dont talk to people you disagree with

2) Dont disagree with faculty members whose egos cant take it

3) Join ideological groups that reflect what you agree with in high school

4) Generally avoid controversial topics in the first place

Trots att universitet på universitet förlorat i rätten så minskar det inte på något sätt tendensen för speech-codes. Så sent som i Juli 2014 lät FIRE meddela att universiteten fortsätter att bryta mot konstitutionen för att de kan och anser det saknas ”downsides”. Därför ändrade FIRE taktik och började ett samarbete med advokatbyrån Davis Wright Tremayne under namnet ”FIRE’s Stand Up For Speech Litigation Project”. Första institution för högre lärande att åka dit var Modesto Junior College i Kalifornien som fick betala skadestånd på 50.000 dollar till en student som hindrats att dela ut konstitutionen. Det hela filmades och filmen blev en hit på internet.

The half-dozen lawsuits we have already filed are just the beginning. More suits are already in the pipeline, and we’re confident that after this announcement more students and faculty members will come forward to challenge speech codes in court.

Sedan dess har ytterligare tre institutioner för högre lärande tvingats betala studenter skadestånd och ta bort grundlagsvidriga speech-codes. Citrus College fick betala 110.000 dollar för att ta hotat att sparka ut en student som inte höll sig inom deras minimala free-speech yta (som FIRE kalkylerade till 1,3% av campus). University of Hawaii betalade 50.000 dollar för att ha hindrat studender att dela ut ut konstitutionen. University of Ohio betalade 32.000 dollar i skadestånd för att ha hindrat studenter att bära T-shirts med texten ”We get you off for free” Totalt har FIRE vunnit 4/4 rättsfall med sammanlagt 240.000 dollar skadestånd till drabbade studenter, vilket de säger bara är början.

Ytterligare rättsfall är pågående. Iowa State University stämdes för att ha förbjudit en aktivistgrupps T-shirts för reform av Marijuanalagar. Chicago State university stämdes för att administratörer försökt stänga ner en blogg där lärarkåren kritiserade korruption inom administrationen. Observera att det inte bara är studenter som blir offer. Även professorer kan råka illa ut både direkt genom att reta upp administrationen och indirekt genom att reta upp studenter som då går till administrationen och anklagar professorn för någon sorts okänslighet. Sexism och rasism verkar vara studenters vanligaste anklagelser i försök att få bort lärare de ogillar.

Faktum är att hjärntvätten redan delvis lyckats. Aldrig förr har universitetsvärlden haft en sådan stor andel studenter som faktiskt är negativa till yttrandefrihet som demokratisk princip. Inte nog med det, aldrig förr har så många tillfrågade lärare och studenter sagt de det inte är säkert att ha impopulära åsikter på campus. Medan erfarenheten säger att folk borde känna sig tryggare med mer utbildning så visar undersökningar att idag gäller det rakt motsatta. Ju längre folk studerar ju mindre trygga känner de sig och minst trygga av alla är lärarkåren där mindre än 20% svarar det är säkert att ha impopulära åsikter.

Hur kommer det sig att vi har denna utveckling på universiteten? Det finns flera svar på den frågan men den kanske viktigaste punkten är att universiteten formligen har invaderats av personer som har ingenting med utbildning att göra. Lukianoff berättar att för första gången någonsin är administratörerna på universiteten fler än lärarna. Avslutningsvis, nej det är inte bara i USA, här kan ni läsa i The Telegraph hur det är minst lika illa i Storbritannien där är det studentkårerna som löper amok och försöker förbjuda bort stora stygga världen.

 

 

Kommentarer

Därför är socialvetenskapen trasig – Kampen mot Censur, Bias och Rädsla i universitetsvärlden — 17 kommentarer

 1. ”Dont talk to people you disagree with”
  eller
  Våga vägra debatt, verkar bekant på något vis

 2. Min fru hade utvecklingssamtal i veckan och chefen sa då att hon inte fick prata så mycket om vad forskningen säger eftersom att hon skrämmer sina kollegor med sin kunskap.
  För att göra det ännu mer absurt så får hon inte var tyst på mötena heller eftersom att det kunde uppfattas som att hon var sur.
  Behöver jag skriva att det rör som arbetsgrupp bestående av enbart kvinnor.

 3. @Gigas:

  Hahaaa Grin

  Men kvinnors tänkande är lika bra som mäns, det är bara annorlunda Grin

  Women; can’t live with them, can’t kill them

  True Lies

 4. @Alith:

  ”Men är socialvetenskap verkligen ett ord vi använder?”

  Nej, det är ju det som är problemet. ”Vi” använder ordet vetenskap på vad som är socialvetenskap därigenom så vet de flesta människor som hör socialvetenskapliga uttalanden inte att de hör socialvetenskapliga uttalanden skapade i en tribal-moralistisk-gemenskap. De tror allt är ”vetenskap” vilket gör det fritt fram för socialvetenskap att framställa sina moraliska överväganden som om det vore vetenskapliga sådana.

  Rent praktiskt behöver vi i mycket högre grad poängtera när vetenskap är socialvetenskap. Det är exempelvis mycket stor skillnad på antropologi och socialantropologi. Så stor att antropologer som ville ha mer vetenskapsbetonat och mindre humaniorabetonat skapade ett helt eget förbund utanför American Association of Anthropology.

 5. Feministers sätt att mäta sexism är enkel.
  Till att börja med är den individuell och utgår från den kränkta feministen. Hon kan kränkas på två sätt i detta fall:

  Är hon intresserad av dig och du inte (uppmärksammar) ler mot henne är du sexist.

  Är hon inte intresserad av dig, men du är intresserad av feministen och försöker ge ett gott intryck genom att du uppmärksammar henne och ler, är du sexist.

  För övrigt:
  Notera att jag kallar personen feminist och inte kvinna.
  Som tur är fungerar normala kvinnor inte så, utan endast feminister och möjligen personer med likartade diagnoser som de….

 6. Det är uppenbart att det som i USA kallas ’liberal’, i själva verket borde heta ’socialist’.

  Ungefär som CUF idag på Dumheter24, som tycker det är liberalt att tro på ’könsmaktsordning’.

 7. @Bashflak:

  Precis!
  Som om det tex. Vore förenligt att vara ”socialliberal” som vissa journalister med kommunistisk agenda säger sig vara på en liberal tidning. Det är ju som att vara kommunistmoderat.

  Skillnaden är väl att vänsterrörelsen i USA ligger 20 år före oss i sitt
  ”tolkningsföreträde” och nyspråk.

  Här i Sverige lider vi ju också av att man kan vara ”liberal” feminist, och förespråka kvotering och annan diskriminering…

 8. @Erik:

  Det är intressant att chefen ser min fru som problemet, och inte som lösningen. Hade det varit en bra chef hade hon bett kollegorna att fundera på varför de blir skrämda av kunskap. Nu tror jag att även chefen blir skrämd av kunskap, och ambitioner i jobbet överhuvudtaget.

 9. @Matias:

  Jag tänker på vad den store Marx sa:

  ”Trassla inte till saken genom att komma dragande med fakta.”

  Inte Karl Marx då, utan Groucho Marx.

 10. @Gigas: Givetvis, Karl Marx kan inte sägas ha varit stor i något annat hänseende än själva kroppshyddan, medan Groucho Marx är en av mänsklighetens fyrbåkar (dessutom var han god vän med Alice, vilket ju även det säger en hel del).

 11. Pingback: Jonathan Haidt gäst hos Dave Rubin om Yttrandefrihet på Universiteten | Genusdebatten

 12. Pingback: Jonathan Haidt och Nick Clegg om Donald Trump, Brexit och Populismens ”backlash” mot Socialliberala Eliter | Genusdebatten