Bland horor, nazister och skithögar: vassego, ta en kaka till
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke funderar förolämpande

Det finns mängder av förolämpande saker man kan kalla folk: hora, jävla luder, mongo, CP, arsle, åsna, bögjävel, skithög och det närbesläktade skitstövel, gubbjävel, giriga jude, lata neger, fåntratt, häxa, bastard … och det går förmodligen att fortsätta hur länge som helst, oavsett om man väljer att ta med rena könsord i listan eller avstår. Sen finns det mer subtila förolämpningar som t.ex. ”mannekäng”.

Vissa förolämpningar är värre än andra, och värst av dem alla är ”hora”, om yttrat till en kvinna. Möjligen skulle väl ”neger” vara värre, men det ordet kan man ju inte ens uttalas i meta­sammanhang, så det är väl helt otänkbart att någon skulle använda det överhuvudtaget.

Det finns ett gammalt engelst talesätt:
sticks-and-stones_825_460_80_c1

Sticks and stones may break my bones, but words will never harm me

eller som jag egenhändigt översatt det: ”Påk och sten må bryta mina ben, men ord mig skada ej.” (Jag lyckades också få till ett rim i andra delen, har alltid undrat var det andra rimmet tagit vägen i det engelska originalet.)

Själv betraktar jag förolämpningar som … tja, irrelevanta. En förolämpning är ett ”bemötande (i ord eller handling) som visar brist på respekt för ngns värdighet” (Norstedts ordbok) Respekt måste förtjänas, det är bara mafiosos, gangsters och feministiskt vänsterpack som kräver respekt. Det är viktigt att man skiljer förolämpningar från ”förtal” som är ”illasinnade och lögnaktiga påståenden om någon” (också Norstedts). Relevant i slutet av inlägget.

handshake-respect

Det blir intressant när man börjar granska den senaste hor-skandalen i ett lite större perspektiv, och jämför den med andra kränkande uttalanden. Vi har haft två kvinnor som har hamnat i blickfånget de senaste dagarna på grund av sina uttalanden: social(ist)försäkringsminister Annika Strandhäll och den sociala skönhetsfläcken Kakan ”Komockan” Hermansson.

Kakan HermanssonKakan (eller ”Komockan” som jag föredrar att kalla henne) framstår för mig som en av sveriges absolut vidrigaste och obehagligaste personer. På något vis är hon förkroppsligandet av allt kvinnligt när det gått fel. Hon sprider inte bara en sky av arrogant och nedlåtande förakt kring sig, hon till och med lyckas med konststycket att förena motsatserna fet och snipig i ett kött. Kakan fick visserligen sparken från Audis kampanj (som helt sonika lades ned) på grund av ett par föraktfulla tweets om poliser. Men hon har lämnat ett långt spår av osmakliga tweet och uttalanden bakom sig, en lång rad tweets om poliser, inte bara de två som uppmärksammades, hon uttalar sig kategoriskt nedvärderande om män gång efter annan, inklusive att män är som utvecklingsstörda barn (och för övrigt tänker hon slå sina egna barn, se första länken), och publicerar en illustrerad dikt om kastration.

Trots det dyker hon upp i program efter program på tv, den lesbiska manshataren får till och med göra en programserie om bröllop. Men nu fick hon till slut sparken, så hon vänder under galgen och gör avbön. Själv blev hon knäckt när hon var med i Jills veranda och träffade en ”homofob”. Allt ”homofoben” gjorde var att hon menade på att homosexualitet var ett val, och inte medfött, och han hon trodde att Kakan skulle vända om hon träffade ”rätt man”. Det var aldrig frågan om något oförskämt, respektlöst eller kränkande uppträdande mot Kakan. Tvärtom. Det stod ljusår över det uppträdande Kakan själv skyltar med. Men nu börjar det dyka upp artiklar om hur flata Audi är och hur orättvist det är att ställa Kakan till svars för ett fyra år och ett två år gammalt tweet.

Så dyker då någon upp i socialförsäkringsminister Anita Strandhälls Facebookflöde och säger ”Den här idén med mäns rösträtt i USA, är inte dags för omprövning?” på vilket hon svarar ”Har också tänkt den tanken ska erkännas.” Det är ett ganska trivialt och obetydligt uttalande, men hon är minister, det hör till spelets regler att hon får en del (rättmätig) skit för ett sådant uttalande. Det skall hon ha. Hon försvarar det med

Det var en ironisk kommentar mellan två vänner. Självklart är det ingen i regeringen som tycker att rösträtten ska begränsas

Det är inte alls jälvklart. Det är knappast någon som tror att regeringen skulle försöka sig på att begränsa mäns rösträtt, det skulle förmodligen (ännu så länge) vara ett politiskt självmord, men uttalandet speglar i hög grad den syn som många har på män.

Jag tvivlar inte ett ögonblick på att det också finns de som faktiskt tänker så i regeringskretsar.

XXX

Så kommer då det berömda hor-uttalandet. Och det är väl lika bra att jag säger det med en gång. Jag tycker inte det är ett dugg roligt. Det känns bara infantilt. Men jag begriper ärligt talat inte varför just ”hora” är så fruktansvärt. (Kan dock inte låta blir att lite skadeglatt notera att Politism gick ut med att han skulle ha sagt ”jävla hora!”, men de har nu justerat det till bara ”hora”. Det gick väl in i deras tröga skallar att det var bättre att hålla sig till sanningen när videoklippet spelas upp i tid och otid i alla möjliga medier).

Delmon Haffos som var den som kom med själva hor-uttalandet åkte ut på arslet fortare än kvickt. Inte bara det, Haffos chef Per Nilsson får lämna sin post (men finns kvar som analyschef) trots att han inte på något vis var inblandat i själva händelsen.

Inte helt oväntat så dyker också det här upp på twitter:

Jag håller halvt om halvt med, det är orättvist och inkonsekvent. Haffo borde blivit inkallad till chefen och fått sig en avhyvling så han sover dåligt i ett par veckor framöver, men han borde inte fått sparken.

Jag förstår inte riktigt varför just ”hora” är så fruktansvärt. Det förekommer till och med 6 gånger i den senaste upplagan av svenska bibeln. (Till skillnad från förolämpande uttryck som ”rötna pisshuve” och ”fitta”.)

Det är knappast första gången som någon i politiska kretsar uttryckt sig olämpligt och kränkande. Jag vill minnas att Olof Palme vid ett tillfälle sade något nedvärderande som han var omedveten om gick ut i etern (hittar det tyvärr inte, så fort man försöker googla på honom så får man bara en massa skräp om mordet, så om någon vet vad jag talar om skulle jag bli glad för en kommentar om det). Stig Malm gav spridning åt ”fittstim”, Marita Ulvskog (s) kallade Gunnar Hökmark (m) för ”jävla skithög” (och där var ”jävla” med) under en debatt inför EU-valet 2014. Ulvskog sitter i EU-parlamentet. Men det är klart, då var det en kvinna som uttryckte sig nedvärderande om en man. Från vänster. (Schyffert går fortfarande fri efter sitt ”runkbajsande” i någon mammas mun.)

Tobias Lundin Gerdås tillförordnad pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi skapade 2006 en tänkt valaffisch med Fredrik Reinfeldt och texten ”Rösta på din pedofil”, fast med brasklappen att bilden var manipulerad. Fullt jämförbart med Haffos trams. Men det är klart. Reinfeldt är man, och höger.

Mårten Schultz skriver ett inlägg på SvD där han ställer frågan: ”Är det olagligt att kalla en minister för hora?”, den ligger bakom en betalvägg, men jag har fått texten från annat håll, så den kan laddas ner som worddokument och läsas här. Han säger där bland annat:

Rena värdeomdömen, brukar man säga, kan inte vara förtal. Ett uttalande om att någon är ful eller äcklig kan därmed inte vara förtal. En förtalande uppgift måste kunna vara sann eller falsk. Ordet ”hora” ligger härvid i den juridiska gråzonen. Å ena sidan så innebär det ett påstående om att någon säljer sexuella tjänster, vilket får sägas vara ett omdöme som kan utsätta den utpekade för andras missaktning. Å andra sidan har ordet kommit att användas som ett slentriansexistiskt invektiv på ett sätt som mer har innebörden ”hon är äcklig” än ”hon säljer sexuella tjänster”.
– – –
Ur rättslig synvinkel hade det med hänsyn till hur vanligt det är med denna typ av misogyna angrepp, särskilt på internet, varit intressant med en prövning av om uttalanden som ”dra åt helvete, din hora” kan utgöra förtal om det är avsett för spridning. Yttrandefriheten är långtgående, men den är inte obegränsad. Det är vid avvägningar i gränsfall som yttrandefriheten juridiskt definieras.

Kan ju vara värt att påpeka här att uttalandet inte var avsett att spridas, utan spridningen skedde genom ett misstag. Men man tycker ju att folk borde ha vett att lära sig hålla käft när de befinner sig i studior i samband med sändningar och inte kläcka ur sig dumheter som leder till skandaler om de sprids.

Man kan också jämföra lite: Kakans många uttalanden, som i hög grad skedde avsikligt ut i det offentliga rummet, skall man förlåta för att de är råkar ha två eller fyra år på nacken. Men det helt privata gruffet under järnrörsskandalen där Erik Almqvist bland annat refererar till en kvinna som ”hora” tillåts vi aldrig glömma.

Extra humor blir det när Stefan Löfven sen uttalar sig om saken:

– Det är fruktansvärt allvarligt. Det verkar vara en kultur i partiet som partiledaren måste ta tag i, säger Löfven till Aftonbladet.

– Det är precis det här vi pratar om när vi drar slutsatser från USA-kampanjerna – att vi inte vill ha det så här. Sedan går det några dagar och det visar sig att mer eller mindre är en kultur i ett parti. Då får faktiskt den högst ansvarige ta tag i det. Det är Anna Kinberg Batra, säger han.

Beroende på vem det är som uttalar sig skall vi antingen förlåta de mest grova uttalanden som görs offentligt eller fördöma dem fast de skett helt privat utan någon som helst avsikt att vara offentliga.

För att återknyta till Mårten Schultz artikel, det framgår klart och tydligt av klippet att det var sagt i en kontext som var menad att vara skämtsam. Man tycker ju att ”Jag har en plan för ett svagare sverige” borde vara en ledtråd. Det finns väl ingen som uppfattar Haffos uttalande som ett faktapåstående om att Strandhäll faktiskt skulle sälja sexuella tjänster.

Det var rätt och slätt internt skämtande, om än misslyckat, och kan inte på något vis anses vara förtal.

Jag har själv blivit kallad hora ett flertal gånger av snorvalpar på en skola. Jag förstår ärligt talat inte vad som är så hemskt med det. Det har inte gett upphov till några obotligt varande sår i min själ. Jag finner det ungefär lika hemskt som att vanligt sommarregn. Det rinner av mig. Det finns saker som är klart värre och som jag i allra högsta grad betraktar som grovt förtal.

Ett känt fall är en politiker som under en debatt påstod att en annans parti var nazistiskt. Då handlade det definitivt inte om ett misslyckat skämt, och även om han efteråt backade från det då han insåg att det gick över gränsen, så är det helt i linje med den tes han driver om det onämnbara partiet och upprepat försöker nöta in.

Där handlar det alltså om faktapåståenden om en annans politiska åskådning, och det är således klockrent förtal och ärekränkning. Man önskar någon tog honom i örat och sparkade honom från jobbet. Han är inte heller den ende i partiet som är kvick att dra till med ”nazister”. Ett annat flåsigt fruntimmer i samma parti drog också till med nazistkortet nyligen (och gnällde sedan om hatet):

Min åsikt är att ett gensvar som är proportionerligt mot att någon kallar en hora är: ”Fuck you too!”

Min åsikt är att ett gensvar som är proportionerligt mot att någon kallar en nazist är: ”See you in court, asshole!”

Men i sverige tror jag att vi snarare kan räkna med att tvångsmatas med en Kaka till.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Bland horor, nazister och skithögar: vassego, ta en kaka till — 17 kommentarer

 1. Hej.

  ”Takes one to know one” är en giltig replik när det är politiker och journalister som grälar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Vad som är ytterligare intressant är de vänsterhatande bittra männens första reaktion (t.ex. på Flashback) som löd: ”ett typiskt efterblivet Mena-beteende med unken kvinnosyn…”
  Sen när de insåg sammanhanget, var han minsann hur cool som helst som hade sagt ifrån till skillnad från alla fega politiker… (där har du ändå ett bra exempel på historiens mest genialiska splittring i att som en konsekvens av allt nyspråk, ha lyckats få folk att definiera socialism som ”fråntagandet av rösträtt för halva befolkningen”; och det genom att göra politik av allt det här, så ingen klarar av att se bortom politiken). Det är minst sagt ointelligent när samma folk hånar MENA-folk för DERAS låga intelligens.

  Sedan att alla får ta del av Kakan hör också det till spelet. Vete fan om jag vill kalla henne extremist. En extremist bör vara någorlunda definierbar…

  Inget är mer stupid än att försöka göra det här till en höger- och vänsterfråga. De där ”människorna” har fått många män sparkade genom åren oavsett deras partitillhörighet. Att Löfven utnyttjar läget, såsom de andra utnyttjar alla andra liknande lägen är väl inget konstigt. Politik är en smutsig verksamhet.

  Jag håller med om det löjliga i allt det här (fattar inte heller varför hon efter sitt tio gånger värre uttalande får sitta kvar…) men att du har blivit kallad ”hora” ett par gånger utgör väl ändå inget argument? Du heter ju Anders?

  Menar du att det var yttre tryck som tvingade moderaterna att sparka honom? Att det inte existerar några riktiga feminister där? Eller att det är där de riktiga feministerna är och de applåderar honom?

  Han är en tölp. En smart människa hade genmält med något dräpande varur det kunde framgå att vi då i så fall borde införa förbud mot kvinnor att rösta, eftersom det var ”vita kvinnor och latinos som fällde Clinton” (enligt CNN såsom redovisat i Aftonbladet; minns inte siffrorna) och det var just deras förväntade dumhet som ledde vita män till det strategiska valet att rösta på Trump (fast alla förstår inte Monty Python) …, etc.

 3. Brukar heta:
  ”Stockar och stenar må bryta mina ben, men ord gör mig ingen skada”
  På svenska.

 4. @MJx:

  Gillar´t!

  Om man fick ändra för rimmandets skull: ”Stockar och stenar må bryta mina ben, men ord ger mig inga men.

 5. Mängden av omogna tillmälen invävda i text eller medie-samtal för-vidartransport helt ogenerat upp i riksdagens talarstol är allt som kan produceras, numera fullt tydligt inför öppen ridå, inom territoriet Sverige.
  Ingen tillfällighet att vi, alla oavsett, befinner oss där vi numera befinner oss och det rasslar på riktigt ordentligt, utför.

  EdersÖdmjuke, juste visualisering, illustration, av vårt territoriums tillstånd och det riktigt styggt vassa blir djuret som tittar fram mellan tunnorna.
  Betyg; Rekommenderas.

 6. ”djuret som tittar fram mellan tunnorna”?

  Nietzsche med hans avgrund som stirrar…, etc.?
  Den dialektiken behåller sin giltighet i alla möjliga fantasivariationer
  Som om jag inte har en massa annat att göra blev jag tvungen att köpa Deleuzes ”Kapitalism och schizofreni”. Går säkert hitta en massa kopplingar överförda på feminism och dina tunnor, som låt oss säga är hjärnhalvor, metaforiskt tänkt…
  Feministen behöver dumma människor för att bekräfta sin egen klokhet: fler män behöver hoppa av partiet för att börja sjunga i samma antisocialistiska kör som andra bittra män om MENA-folks unkna kvinnosyn och låga intelligens… mm..
  Det är ju en tragisk integritet.
  Men sysslar hon alltför länge med en sådan yttre och inre splittring och fördumning av män, så kommer det dumma djuret i henne vara det enda hon kan se av spillrorna av vad som en gång var hennes egen existens vilken hon glömde bort i sin sysselsättning…
  Lite som de här männens kung som heter Trump. Fascinerande vilket engagemang den mannen uppvisar, med tanke på hans ålder: som om det gällde på liv och död…
  Och Löfven då? Han förstod inte att det var han som var skämtet!

 7. @tintinula:
  Jag framhåller bara att min värld inte rasade för att någon kallade mig hora. Det är bara ytterligt absurt att ett enskilt ord skall avgöra en människas öde. Proportionerna är orimliga.

 8. @MJx:
  Stock och sten är onekligen mer poetiska med sin alliteration, men jag uppfattar det som att ”sticks and stones” i det engelska ursprunget refererar till att man slåss med dem, och det är väl ingen som slåss med ”stock”? Utom möjligen jättar då. Utifrån min förståelse av engelskan betraktar jag nog ”stock och sten” som en felöversättning, även om det låter bättre.

 9. @athanasios:
  ”… ger mig inga men” är en bra variant.

  @Gustav H:
  ställer mig även tveksam till ”sårar”, eftersom det normalt syftar på känslor, och i det avseendet så är det ju just det ord ofta gör: sårar. Medan engelskans ”harm” (fast det brukar visst vara ”hurt” och inte ”harm” som används i ramsan, men samma skillnad) just påvisar att ord i sig inte kan tillfoga skada som fysiska objekt.

 10. @DanTor:
  Precis, journalister och politiker som gnäller om polarisering och debattklimat har själva ett stort ansvar för att det är som det är.
  Hade missat råttan som tittade fram, en fin liten pik till Anne Ramberg månntro?

 11. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Jupp, advokatsamfundet var det och aktuell illustration, hehehe tag en titt och den lilla gnagarens fundering vilket tycks kunna läsas ut från dess blick ser liiite lurig ut vill jag mena.
  Proportionerna mellan a-samfundet och gnagaren ger direkt resultatet om lasset vilket välts av tuvan.
  Mer och om att gnaga och Ledarsidorna.se och Anne Ramberg, ”nu talar vi”, tuvan och så a-samfund-lasset.
  Spännande.

 12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Ah, vad trevligt med en smula poesidiskussion, så här ”mitt i allt”… Chic

  Jag eftersträvade allitteration. Här med ”s”. Och så få ord som möjligt.
  Visst, ”såra”kan syfta på känslor men kan även till även betyda ”att tillfoga ett sår”, som är den ursprungliga betydelsen.
  Tänkte även på ”skada” men tyckte att ”såra” passade rytmen bättre.

  I sitt sammanhang bör inte syftningen missförstås.
  Och lite klurande och eftertanke måste ju kvarstå åt uttolkaren, det brukar vara så med fornyrdislag.

  Hoppades även att några skulle slå upp ”ljodahattr” och upptäcka av vi, tvärtom vad kulturmaxsisterna påstår, har en del hemmasnickrad kultur i garderoben.

  /Gustav H

 13. @Gustav Hjelm:
  Missade att slå upp, men har gjort det nu. Har försökt sätta mig in det där med versmått men går alltid bet, jag kör bara på vad jag tycker känns rätt och rytmiskt. Del av att jag har problem är väl att jag aldrig klarar av att urskilja stavelser och fonem korrekt. Men den som läser mina inlägg kan nog notera att jag får till det där med allitterationer lite då och då.

 14. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):
  Med tanke på MJx kommentar kan man kanske skriva:

  ”Stavar och stenar må bryta mina ben
  Det sagda mig dock aldrig skadar”
  Påminner om det pratglada engelska orgnalet.

  ”Stav och sten bryter ben
  Tal ej sårar”
  Skulle nog en gammal nordbo mumla över sitt svärdsfäste ur långhusets dunkel.

  /Gustav

 15. @Dolf
  Jag håller absolut med. Det är sjukt galet och oproportionerligt (fast känsligt för dessa kvinnor).
  Men också: kan en minister sitta som en liten bloggerska och ”skämta” om mäns rösträtt, trots att en massa män röstade på Clinton och en massa kvinnor röstade på Trump, så kan väl en politiker ”skämta” om att hon är en ”hora”, trots att inte alla kvinnor är horor och inte heller alla horor är kvinnor.
  Så han var inte smart i att inte stå på sig och hävda att han på samma sätt bara skämtade och att hans skämt var minst lika korkat.
  För det framgår inte i hennes skämt att hon skulle vara en hora, men det framgår väldigt tydligt att hon är korkad med tanke på hur många kvinnor (inkl. Trumps fru) röstade på honom och hur många män röstade på Clinton.
  Så det hade varit mycket mer strategiskt och effektivare om han hade sagt ”IDIOT”!
  En hora säljer sig: t.ex. den ”icke-röstberättigade” manliga ledamoten, vars underlägsenhet hon köper.
  Så han kunde också ha sagt: jag hade fel, hon är korkad och ni är horor eller något annat (o)passande…