Åsa Romson polisanmäld
avatar

Dolfs arga logo

Eders Ödmjuke protesterar mot politiskt hat

Som bekant gick Almedalsveckan av stapeln i början av månaden. Den 2 juli var Åsa Romson på estraden och vräkte ur sig en massa dynga. Eländet kan fortfarande ses några dagar till på SVT play. Jag har väntat på ett efterspel i form av anmälningar. Men det har varit tyst i media. Om det beror på att hon har gått fri och inga anmälningar har gjorts, eller om man bara har förtigit dem, det är svårt att säga. Jag är lite förvånad, med tanke på att människor anmäls titt som tätt för både det ena och det andra.

Så vad sa Åsa Romson som gör att en anmälan är befogad?

Jag har utelämnat allt tjafs bla, bla bla, bullshit om hur hemskt det är för tjejer och hur de måste kämpa i skolan och hur det kan påverka deras betyg om de inte är på topp en enda dag och bla, bla bla, bullshit. Det tog en jädrans tid ändå att transkribera det väsentligaste (försök själva nån gång får ni se). Det började ganska tidigt med det här (min emfas):

Det är fortfarande så i sverige, 2014, att alla större posi…, flesta större positioner där det är makt och pengar, de leds av män. Och kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre i genomsnitt under sin livstid än en man. Det är bedrövligt. Och man kan nästan misstänka att det lite grann hänger ihop. Att om det bara sitt… om vi har normen att det sitter vita, heterosexuella män vid makten, då bygger man också ett samhälle som passar bäst för vita, heterosexuella män. Och det blir så fel. För de flesta av oss, de allra flesta av oss här, vi är inte vita, heterosexuella, medelålders män. Vi är människor, och det betyder att vi har lika värde, men vi är olika på alla möjliga sätt.

Efter omkring 20 minuter så kommer då (min emfas):

Jag jobbade tidigare med biståndsfrågor, och det finns en oskriven regel, i … när man jobbar med internationellt bistånd, och det är att om man har som allra största syfte att nå barnen och bättre miljö för barnen, då ska man satsa på kvinnorna. Det är ganska logiskt, man vet att kvinnorna i många fattiga länder ger barnen de bästa förutsättningarna. Det är också så att kvinnor är en bättre mall än männen när det gäller klimatpolitik. Det är nämligen så att män släpper ut mer koldioxid än kvinnor, män äter mer kött, de åker mer bil, de flyger mer, de är mindre benägna att ändra sitt beteende för att anpassa sig och skona klimatet. Mycket förenklat kan man också säga i klimatpolitiken att det är de rika männen som orsakar utsläppen och de är de allra fattigaste kvinnorna som blir de största offren. Och det här är riktigt både när man tittar i sverige, tittar på Europa och tittar på världen. Det är helt enkelt så att dagens passiva klimatpolitik är att sätta de lata männen framför kvinnor och barn. Och det är lite av de som miljöpartiet finns till för att ifrågasätta. Vi i miljöpartiet ifrågasätter nämligen varför, vad det är som säger att mannen som sitter ensam i sin stadsjeep ska gå före kvinnan som varje dag åker buss och tunnelbana till jobbet. Vi ifrågasätter vad det är som säger att mannen som flyger på en affärsresa ska få en egen central flygplats inne i Stockholm medan den kvinnliga studenten inte har nånstans att bo. Vi i miljöpartiet … Vi, ja, jag hör att det finns många bostadslösa studenter här i publiken. Det är naturligtvis ett bekymmer. Eh, vi i miljöpartiet ifrågasätter också vad som säger att den svenske mannens, um, rätt att äta kött varje dag skall gå före den sudanesiska kvinnans rätt att slippa få sin skörd förstörd av klimatförändringar. Vi måste våga ställa de här frågorna, vi måste våga ifrågasätta normerna. För att … klimatet och klimatpolitiken, det visar att världen är i ett akut behov av en feministisk politik. Och jag menar verkligen det.

Och så på slutet (min emfas):

I den gröna rörelsen ser jag en väldigt tydlig uppgift för oss inför höstens val, och det är att se till att de globala ödesfrågorna om klimatet, om jämställdheten i vårt land, om alla människors lika rätt hamnar högst upp på dagordningen inför valet. Det är där de rättmätiga frågorna hör hemma. Jag vet att det finns många män, eller några män åtminstone, har uttalat sig i medierna, som till varje pris vill att de här frågorna mot valets slutspurt kan glida undan liksom och bli sidofrågor där, där de tycker att de här frågorna hör hemma. Det finns män som håller varenda tumme de har på att nästa … på att valrörelsen i september skall bli lika trist och tråkig och brist på visioner som det var i slutet på valrörelsen 2010. Men jag säger till er, vi är för många. Den här gången är vi för många. Som inte … som inte kommer låta det ske igen.

Om någon undrar över vad som sägs i lagen om hets mot folkgrupp, så står i Svensk författningssamling 1962:700 Brottsbalk (1962:700), kapitel 16:

8 § Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800).

Romson har solklart brutit mot den. Hon har åtminstone uttryckt grov missaktning för en grupp personer baserat på deras ras/hudfärg och sexualitet (”vita, heterosexuella, medelålders män”) samt etnicitet/nationalitet (”svenske mannen”). Och jag tror att det förmodligen finns diskrimineringslagar som är tillämpliga på själva könsaspekten och ålder också (”vita, heterosexuella, medelålders män”), men jag ids inte leta fram dem. Jag anser att Romsons tal har varit särskilt kränkande, fast det råder kanske delade meningar om det, men det står väl i alla fall bortom allt tvivel att det ”spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet”. (Undrar om ansvariga för tv-sändningarna kan anses vara medbrottslingar genom spridningen av dyngan.)

Nu tycker jag att lagen om hets mot folkgrupp är en skitlag som inte hör hemma i en rättsstat, men nu finns den ju där, och jag är ganska säker på att hade en manlig partiledare på högerkanten uttalat sig på samma förklenande sätt om ”svarta, homosexuella, unga kvinnor” och ”sudanesiska kvinnors rätt före svenska mäns” så hade han hamnat bakom galler innan man hunnit säga ”brännvinsadvokat”, och det vore därmed nästan att betrakta som försumlighet om inte samma lagar användes för att markera mot dem som är de första att annars ställa sig bakom dessa lagar och utnyttja dem när det passar agendan. Inte för att jag tror att det kommer att leda till någonting, men jag tycker det är viktigt att man markerar att man inte godtar vad skit som helst och att man är beredd att ge igen med samma mynt.

Eftersom ingen annan tycks ha polisanmält Romson så har jag nu tagit ansvaret och gjort en anmälan till polisen på Gotland då brottet skedde på deras mark, och det inte mer än rätt att de får ta hand om eländet.

Jag har gjort min del nu, gör nu er genom att hjälpa till att ge spridning åt detta så det inte försvinner in i tystnaden.
Romson Almedalen

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Åsa Romson polisanmäld — 58 kommentarer

 1. Eftersom det är i huvudsak mot gruppen män, så har hon inte brutit mot någon lag. Yay för den svenska ’rättsstaten’.

 2. Pingback: Jag skall prata om sexism i Danmarks röst klockan 10.00 idag | Genusdebatten

 3. Både kön och ålder kan utgöra diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen 1 kap. § 1, https://lagen.nu/2008:567.

  Däremot så tror jag inte Romson ägnar sig åt diskriminering eftersom hennes tal inte riktar sig mot någon särskild person (annars skulle det möjligtvis kunna vara det som kallas trakasserier i nämnda lag 1 kap. § 4, punkt 3.).

 4. Stort tack, Dolf! Se även Lars Wilderäng på bloggen Cornucopia? som har skrivit om ÅR:s tal och andra genusrelaterade ämnen på sistone.
  Ska tipsa där om det mot förmodan inte redan är gjort, han föreslog också polisanmälan.

 5. Jag tror massor av såna här ärenden har lagts ner av både åklagare, JÄMO och DO under årens lopp, men det är ändå bra att det uppmärksammas.

  I Sverige 2014 borde det vara helt oacceptabelt att ringakta personer baserat på deras medfödda grupptillhörighet. Det strider mot allt vad värdegrund heter. Men tyvärr går den utvecklingen bakåt, när inte ens riksdagens partiledare förstår att de begår grova etikettsbrott.

 6. @Pether: Neh, det begriper jag. Räknar inte med att det skall leda till något, det är en markering från min sida som jag med lite tur hoppas ska skall röra om något i debattgrytan.

  @Bladet: Vassego!

  @Chade: Nej, det är väl tveksamt om diskrimineringslagen kan tillämpas. Kanske då §4, 1a stycket, punkt 5, om ”instruktioner att diskriminera” kan vara tillämpbart, men det är väl att hårdra det. Men kanske finns annat, jag har inte läst mer än inledningsparagraferna.

  @Fredrik: Kan du ge en länk till själva inlägget, var inne och kollade på bloggen, men såg det inte.

  @Bashflak: Nej, det begriper jag mycket väl att det inte kommer att bli något av det rent juridiskt. Avsikten är väl mer att försöka åstadkomma ett plums i den mediala ankdammen. Så ju fler som hjälper till att sprida det så det får en chans att uppmärksammas, desto bättre.

 7. Bra gjort! Vi behöver inte igen politiker som sorterar människor i grupper, utpekar syndabockar och trakasserar dem. Vad näst?

 8. @elina: jupp, stämma i bäcken. Det som jag är seriöst rädd för är väl inte så mycket att man skall sätta män i läger eller något sådant, utan mest att man urholkar rättssäkerheten och att man börjar sätta åt folk juridiskt när de har fel åsikter.

 9. @ Dolf, är inte riktigt vän med min padda, men han har en länk till det tidigare inlägget i nuvarande inlägg som tar upp din anmälan.

 10. @Anonymouse:
  Jag antog att jag inte var först, och att det bara förtigs av media. Därför som jag specifikt ber folk att hjälpa till att sprida detta. Jag passade också på att nämna det i min medverkan i dagens avsnitt av Danmarks röst http://bit.ly/UpYsAG

 11. @Dolf:

  Absolut, menade inte att säga det på ett negativt sätt.
  Diggar din medverkan i programmet, lyssnade på det tidigare. Kul att höra Erik också.

 12. Tyvärr har JK redan i tidigare fall rakt upp och ner sagt att lagen är till för att skydda enbart vissa grupper, däribland inte svenskar eller vita.
  Och i vårt politiskt styrda ”rättväsende” så accepteras detta..

  Hatten av för din anmälan, men jag tror inte att hon kommer fällas. Det råder ingen likhet inför lagen. Som bäst blir detta ännu ett tillfälle man kan exponera deras hyckleri och förljugenhet.

 13. Bra. @Brottsanalys skriver dock att ”Åsa Romson utreds för hets mot folkgrupp” och hänvisar till er. En sanning med modifikation?

 14. @M: Jag är fullt medveten om att det finns officiellt fastslaget av dåvande justitiekansler Lambertz att lagen inte är avsedd att skydda svenskar. Tror dock inte han sa någonting om vithet som sådant, och inte heller att det finns något uttalat vad gäller heterosexualitet. Hur som helst, jag hoppas främst på ett möjligt medialt genomslag som blåser liv i debatten, inte några fällande domar eller faktiska juridiska konsekvenser. Det har jag aldrig räknat med. Vi pratar ju trots allt om språkröret för ett av sveriges största partier och medias gullegrisar (MP)

 15. @Andrea:
  Ja, det är nog en sanning med modifikation, såvida inte @brottsanalys sitter inne med info jag inte känner till. Jag skickade in anmälan sent igår kväll från polisens hemsida (och tog dumt nog varken kopia eller skärmbild) och har inte ens fått en bekräftelse via e-mejl. Så jag vet i realiteten inte ens om anmälan är diarieförd. Jag har tänkt på saken ett tag, men när jag väl gjorde det skedde det ganska hastigt och hafsigt, så jag vet inte, den kanske har formella brister eller något sådant. Jag tänker låta det vila över helgen, har jag inte hört något tillbaka på måndag så följer jag upp då. Hur som helst, jag har gjort en anmälan och tänker i vilket fall som helst inte släppa det med mindre än att jag åtminstone fått en formell bekräftelse på att den är registrerad och diarieförd.

 16. Av egen erfarenhet, när man anmäler sånt här är det oerhört viktigt att INTE nämna NÅT om kön, eftersom kön inte omfattas av hetslagstiftningen. All fokus i anmälan måste ligga på hudfärg och sexuell läggning, för annars kommer de bara avfärda anmälan med att kön inte omfattas av lagen.

 17. @Singla slant: Tror inte jag specifikt tryckte på kön. Jag citerade bitar ur Romsons tal och lagtexten, ungefär som i inlägget här, fast jag hade bantat ner bitarna från Romsons tal lite mer i anmälan.

 18. Bra gjort Dolf. Bra att det finns dom som inte bara väntar på att andra ska göra något utan tar tag i det själv.

 19. Tack för ditt arbete Dolf! Det är uppskattat. Desto fler av oss som vågar och engagerar sig för att ställa de ansvariga till rätta desto bättre.

 20. Jag var på plats i Almedalen
  Räknar mig till den ”gröna vänstern” och blev oerhört upprörd över Åsa Romsons tal.
  Pratade också direkt efter talet med flera andra bedrövade miljövänner.
  I höstens val lämnar jag mp och röstar på s som konstigt nog känns som ett mer jordnära alternativ just nu.
  Verkar som alla (med vissa undantag) politiker drabbats av Gudrun Schyman komplex.
  Kan också passa på att säga att även människor till vänster på den politiska skalan tilltalas av ”jämställdisternas” beskrivning av sakernas tillstånd i den rådande svenska jämställdhetsdebatten.

 21. Kanonbra att du anmälde Romson Dolf oavsett om det leder någon vart eller ej rent juridiskt. Det är ju helt sjukt att en ledande politiker offentligt kan säga sådana
  nedsättande saker om vita,heterosexuella medlålders svenska män.
  Det är ju också spännnande att hon klagar på att vi män i denna grupp besitter makten i samhället när hon själv som vit kvinna har betydligt mera makt än säkert 95% av oss.

 22. Jag har tidigare röstat på miljöpartiet, men hon är faktiskt ute och cyklar här och skrämmer nog bort många. Många utelämnade parametrar. Vore fint om miljöpartisterna kunde hålla sig till att vara kloka om mänskligheten. Goa mänskor är goa mänskor, tänk om och lyft blicken Åsa.

 23. Bra gjort. Dock så gäller väl lagen om Hmf alla etniciteter utom just svenskar? Vi kan alltså inte juridiskt sett bli drabbade av något sådant, så jag vet inte om din anmälan är ”giltig”. Nu har hon ju även uttryckt det ”vita män” och då vet jag inte hur det fungerar.

 24. @Julia:
  Nu vet jag inte om lagen säger så (kan inte hitta detta), men det är ju så rasismen göds.
  Begreppet ”behandla andra som du vill bli behandlad själv” gäller ju. Men när man inte får samma respekt och bemötande tillbaka, ja då är det ju inte konstigt om man till slut bemöter andra som man blir bemött själv.

 25. @Julia & @PNy: Lagtexten gör ingen åtskillnad på om folkgruppen är svensk, icke-svensk, vit, chokladbrun eller marsiangrön. Jag har ju faktiskt både länkat till och citerat lagparagrafen i inlägget. Däremot finns det ett officiellt beslut av justitiekansler Göran Lambertz om att lagen inte är avsedd att tillämpas på svenskar. Jag har inte ork att leta reda på den just nu, men googla lite så borde ni hitta den rätt snart. Har för mig dokumentet ligger på regeringskanslit eller justitiekanslerns officiella webbsajt.

 26. Lars A

  ”Kan också passa på att säga att även människor till vänster på den politiska skalan tilltalas av ”jämställdisternas” beskrivning av sakernas tillstånd i den rådande svenska jämställdhetsdebatten”

  Det glädjer mig mycket. Själv är jag en sosse på alla punkter utom feminist-grejen, naturligtvis. Men framförallt är jag jämställdist och det gör att jag inte kan rösta på sossarna just nu. Politiskt har jag inget jag kan rösta på.

 27. Vad är det för fel på dem vita heterosexuella svenska män egentligen?
  Det finns inget lagligt skydd för oss heterosexuella kvinnor, som inte vågar säga någonting om lesbiska, man blir direkt anmälld för ingenting…Däremot har vissa rätt at mobba oss vanliga, tralassera osv.
  Ledsen , och tycker bra om dem heterosexuella medelålders svenska män, inga fel på dem….

 28. @Torstensson:
  ”Själv är jag en sosse på alla punkter utom feminist-grejen, naturligtvis. Men framförallt är jag jämställdist och det gör att jag inte kan rösta på sossarna just nu. Politiskt har jag inget jag kan rösta på.”

  Ta dig en funderar till inför höstens val
  Löfven behöver en framgång för att kunna bilda en någotsånär fungerande regering.
  ”Jämställdister” och deras värderingar behövs mer än nånsin inom sossarna.
  Klassisk socialdemokrati, praktisk och pragmatisk, gör inte skillnad på kön utan försöker skapa ett gott samhälle för alla.
  Klart bästa samhällsmodellen även om vissa grupper får stå tillbaka ekonomiskt.
  Har jobbat en hel del utomlands i olika delar av världen och kommit fram till att den socialdemokratiska samhällsmodellen är för närvarande bäst.
  (det var därför nya moderaterna lanserades, när man insåg att mitten måste vinnas för att bilda regering)

 29. För att hålla sig till ämnet för tråden (Romsons attack på män)
  Till Torstensson med flera som gillar sossarna men har ruttnat på feminismen :
  Om ni inte stöder s (väljer soffan eller blankt) så får ni vid en eventuell vänstermajoritet ökat inflytande framförallt för mp, men även för v och fi, vilka samtliga har en mycket radikalare och ensidigare feministperspektiv.
  Ingen nyhet, men vill ändå påpeka detta innan tråden helt tappar aktualitet.

 30. Pingback: Almedalen Revisited | Löjesguiden

 31. Jag har blivit arg, när hon påpekar på heterosexualitet hos dem vita svenska medelålders män, som är helt normalt!!!
  Det finns bara 2-7% heterosexuella (både män och kvinnor) , som forskningen har påvisat, även utreder forskarna vad ” homo” kan bero på..
  Det finns forskningen att dem (homo) är sjukare, mera själmordsbenägna osv,,( OBS! inte mina åsikter)Det står på internet om ”homosexualitet forskning”.
  Varför skall hon nu påpeka att det är något fel på våra vita heterosexuella medelålders män? Om dem är mera framgångsrika behöver inte hon vara avunsjuk på.
  visst är det bra att hon är nu polisanmäld.
  Och överhuvudtaget man kan fråga sig , vad gör hon i politiken?

 32. P.S.rättelse till tidigare inlägg, ursäkta
  det finns bara 2-7% HOMOSEXUELLA… inte heterosexuella…i världen

 33. P.S.
  rättelse till tidigare inlägg ,
  jag menar 2-7% HOMO , inte hetero…som finns i världen

 34. Jag sa i en tidigare kommentar att

  Jag tänker låta det vila över helgen, har jag inte hört något tillbaka på måndag så följer jag upp då.

  Och alla tog väl det som att jag menade förra måndagen, men se det var fel. Det var idag jag menade. (Detta är mitt sätt att skuldbelägga er och bortförklara min egen sölighet.)
  Hur som helst, jag har inte hört ett knäpp från gotlandspolisen, så skickade idag en förfrågan om saken, se bifogad bild. Jag har (av lättbegriplig anledning) mörkat telefonnummer och e-postadress.
  Om någon är intresserad av att kontakta dem i frågan så är deras mejladress: polismyndigheten.gotland@polisen.se, eller så kan man skicka meddelande till dem via http://polisen.se/system/Formular/Epost-polismyndigheter/E-post-Polismyndigheten-Gotland/ (sidan jag använde när jag anmälde)

 35. Pingback: Nu duger plötsligt vita heterosexuella män för Åsa Romson och Miljöpartiet | Genusdebatten

 36. Pingback: Åsa Romson anmäld för hets mot folkgrupp

 37. Pingback: Åsa Romson anmäld för hets mot folkgrupp | 4an Nyheter

 38. Det är inte hets mot någon grupp, men jag känner mig personligen väldigt kränkt av hennes orerande. Och jag vill gärna delta i en anmälan på den grunden.

  Att jag som ”vit heterosexuell man” inte skulle vara människa, är djupt kränkande. Så även hennes övriga uttalande om män i min situation.

  Det finns inget att diskutera. Hon skall anmälas – och samlar vi ihop en lista med flera personer, så kan vi göra antingen separat eller en kollektiv anmälan. Rent tekniskt går det att lösa det.

  Det är bara att samla in namn, så kanske någon kan hålla i pappersjobbet, vi behöver bara skriva på.

 39. Pingback: (S)lutet På En Politisk Epok II | Löjesguiden

 40. Pingback: Politikens s och m | Löjesguiden

 41. Pingback: Nån mer än jag som vill dra Romson ochSkarhed inför EU-domstol? | Genusdebatten

 42. Pingback: Skakade man hand i Auschwitz? | Genusdebatten

 43. Pingback: En liten parentes om kvinnliga knallkorkar som statsminister | Genusdebatten

 44. Pingback: Åsa Romson polisanmäld – Statusrapport | Genusdebatten

 45. Pingback: SVT:s Strid om muslimers mänsklighet | Genusdebatten