Skakade man hand i Auschwitz?
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke relativiserar

Miljöpartiet verkar vara helt inställt på att totalhaverera. Jag hjälper gärna till med en knuff över kanten och ner i avgrunden där de hör hemma. Det sagt, det mesta av av det som dragits upp som skandaler de senaste dagarna är i mitt tycke rent trams, inklusive upprördheten över hur man hälsar på kvinnor. Men jag sparar det till sist. Så för att ta sakerna en åt gången.

 • Kaplans jämförelse med Nazityskland: Jag begriper inte vad som skulle vara så kontroversiellt med det? Alla diskussioner utmynnar enligt Goodwins lag förr eller senare i att Hitler och Nazityskland dras in. Är det någon som missat Löfvens attacker på Åkesson?

  Löfven relativiserar

  Herr talman, i vårbudgeten tillförs ”Forum för levande historia” 5 miljoner kronor. Det är för att utöka informationsarbetet med utgångspunkt i Förintelsen. Det här är viktigt, för nazismen dog tyvärr inte när andra världskriget tog slut. Så sent som 1988 grundades ett prti av personer från nazistiska nordiska rikspartiet, från det fascistiska nysvenska rörelsen och det rasistiska bevara sverige svenskt. … Låt oss hålla oss till fakta. Det parti som du [Jimmie Åkesson] gick in i, det är det vi pratar om. Vad var det mest känt för? Det var hakkors och det var heilande. Det var konspirationsteorier om judar. Det var gamla råbarkade nazister.

  Stefan Löfven, 10 juni 2015

  Var det någon som nämnde ”relativisering”? Jämförelser med Nazityskland är legio och förekommer i parti- och minut. Ibland är jämförelserna inget annat än unken retorik för att försöka diskreditera politiska motståndare. Ibland är jämförelserna fullt befogade. Men nämner man Nazityskland i fel sammanhang verkar det bli kortslutning i skallen på många. Så i det här fallet. Kaplan jämför (rätt eller orätt) Israels behandling av palestinier med Tysklands behandling av judar under 30-talet. Och genast så får alla det till en relativisering av Förintelsen. Men Förintelsen påbörjades inte förrän på 40-talet. Judarna förlorade grundläggande medborgerliga rättigheter 1935, och utsattes med tiden för allt mer förtryckande och diskriminerande särlagstiftning. Den beryktade Kristallnatten ägde rum 1938. Det första koncentrationslägret inrättades redan 1933, men var då företrädesvis för politiska motståndare. Koncentrationsläger som sådana är inte heller ett specifikt tyskt fenomen. Förintelsen kan inte sägas ha påbörjats i någon egentlig mening förrän efter andra världskrigets utbrott (min emfas):

  De nazistiska koncentrationslägren och förintelselägren var två olika typer av läger. Förintelselägren tillkom för att på ett snabbt och effektivt sätt mörda större grupper av judar inom Operation Reinhard som påbörjades 1941.

  Wikipedia

 • Kaplans middag: Ärligt talat, det var med några suspekta figurer på en middag. Än sen? Det är lika fel att kölhala Kaplan för vilka som råkade sitta vid hans bord som det var fel att slakta Birro för att han lunchade med riksdagsmän från sverigedemokraterna. Två fel gör inte ett rätt. Det sagt, det finns mycket att gräva i när det gäller Kaplan, se till exempel Rebecca Weidmo Uvells granskning från december 2014: Vad gör Mehmet Kaplan? och Lena Breitners Vad var det för gransknings­kommission av Säpo som Kaplan ville ha?
   

  Som jag hävdade i förrgår: ”Karln är ju för fan, med sina kopplingar till främmande makt en uttalad säkerhetsrisk.” Och därför hör han inte hemma på en ur säkerhet så känslig befattning som en minister i enregering.

 • Åsa Romsons korkade uttalanden:
  Det är lika bra att ta dem alla i ett svep:

  • ”Vi håller på i Europa att göra Medelhavet till det nya Auschwitz” – 10 maj 2015. Hon hystar sedan bensin på brasan genom att kalla romer för zigenare och i ett direktsänt radioprogram påstå att Auschwitz ligger i södra Tyskland.
  • 11e september-olyckorna”, 19 april. Istället för att äga misstaget hämtar hon själv senare på morgonen repet till snaran genom att försöka bortförklara misstaget med att terrordåden var en olycka för Sveriges muslimer.
  • Senare samma dag (med stammandet bortredigerat): i TV4:

   Det är inte en okej jämförelse. Det är en liknelse som är helt oacceptabel. [Sade hon som jämförde Medelhavet med Auschwitz] … Jag vet att Mehmet också är olycklig över att den liknelsen kan få många människor med rätta att känna att man relativiserar kring Nazitysklands fruktansvärda övergrepp mot judar och romer under andra världskriget – före, under och efter.

   Och jag som trodde att Nazityskland upphörde att existera i och med andra världskrigets slut.

  • Samma intervju i TV4: ”Han [Kaplan] är inte islamofob”. No shit Sherlock!

   

  Romsons hets mot folkgrupp

  Hon gör korkade felsägningar i parti och minut, och om det bara hade handlat om det, och hon ägde sina misstag så hade det väl inte varit hela världen. Det är egentligen bara trams. Vad som däremot inte är trams är hennes Almedalstal, att hon som miljöminister målar båten med giftig, förbjuden färg, smiter från energiskatt med grön skattesubventionerad diesel och släpper ut gråvatten i Östersjön und so weiter. Människan är både inkompetent, falsk och en fara för demokratin. Hon borde beläggas med förbud att komma inom 20 mil från en maktposition. Men felsägningarna förlåter jag henne för.
 •  

 • Per Gahrton gör en Israelisk komplott av det hela. Vilket bara är ytterligare ett exempel på inkompetens i miljöpartiet. Man får väl glädja sig över att han är ”före detta” och varken sitter i regering eller Eu-parlament.
 •  

 • Så den senaste nyheten, Miljöpartiet försöker utöva påtryckningar mot Aktuellt. Personligen tycker jag det är lite lustigt att folk är upprörda över att någon försöker utöva påtryckningar mot en journalist. Som om journalister skulle vara något slags heliga personer som skall tillmätas särskilt respekt. Journalister är bevisligen den lägsta formen av liv. Jag ser inte vad som skulle vara så fel med att man försöker påverka en journalist. Det är bara urbota korkat att försöka göra det och bara en mentalt retarderad idiot missar den potentiella bumerangeffekten i dagens samhälle där inspelning av samtal snarare är regel än undantag.
 • Och så sist, men inte minst, vägran att ta i hand. Varför är detta så fruktansvärt? Det lite lustiga är att 2008 blev det ett jäkla väsen för att två unga kvinnor inte skakade hand med Carl Hamilton i Halal-tv. Då var det dock inget tal om att det skulle vara på grund av att män var mindre värda. Enligt Carl Hamilton själv frågade man sig då om han var rasist som ville skaka hand med muslimer. Gott om brist på konsekvens är det. Oavsett är det hela i mitt tycke en storm i ett vattenglas. Vad är det som är så hemskt med att någon av kulturella skäl inte vill skaka hand. På bloggen Maniac Media finns en läsvärd betraktelse om att ta i hand:
   

  Här i Sverige är det vanligt att personer av samma kön urinerar tillsammans. Personligen tycker jag det är både äckligt och pinsamt, men inte desto mindre är det vanligt inom vår kultur.

  Skulle Khan ha drabbats av allmän ilska ifall han inte viljat ställa sig och pissa bredvid en kvinna? Knappast. Men varför det? Låt säga att han gjort det bredvid en man: isåfall hade han ju behandlat dessa olika. Hade det inneburit att han diskriminerat kvinnan?

  I Ryssland pussas män:

  Och män som de är, ministrar och presidenten pussas minst en gång om året i en trefaldig påskkyss, men det går också bra i vardagen för män att pussas som hälsning, något överraskande till och med för en homovurmande västerlänning.

  Hur skulle du själv göra om du ställs inför att pussa en man som hälsning? Eller om du kom till en kultur där det är sed att man hälsar genom att ta varandra på könsorganet? Jag känner inte till någon sådan kultur, men vågar nästan lova att det förekommer någonstans i världen. Jag bugar gärna för en japan och struntar i handskakningen. Däremot skulle jag ställa krav på någon som till exempel är presstalesman, språkrör eller på annat vis en kontaktperson för ”min” organisation att den personen själv är redo att efterleva de inhemska sederna. Och med risk för att bli tjatig, bara en komplett idiot skulle ställa upp för en topp-*host*-position i ett parti och sedan bryta mot normal politisk kutym. [Update, tappade bort denna viktiga punkt i hastigheten] Vad jag ser som bra mycket mer oroväckande än Khans vägran att skaka hand är hans svamlande i flera minuter när han får frågan om vad han anser om att man avrättar bloggare i Saudiarabien. Där har man något att gräva i på allvar. Hur ställer han sig egentligen till dödsstraff på oliktänkande?

  Allra, allra sist, coup de grâce, jag skulle definitivt kräva att någon som är partiledare för mitt parti följer normal etikett i riksdagen. Det är t.o.m. lag på detta (min kursiverade emfas, och videon är inte med i lagtexten 3Smile ):

  Romson igen

  16 § Den som har ordet ska begränsa sitt anförande till det ämne som behandlas. Om någon bryter mot bestämmelsen och inte rättar sig efter talmannens påpekande, får talmannen ta ordet från honom eller henne under den pågående överläggningen.

  Ingen får vid ett sammanträde uttala sig nedlåtande om någon annan eller använda personligen förolämpande uttryck eller i övrigt i ord eller handling uppträda på ett sätt som strider mot god ordning. Om någon bryter mot bestämmelsen, får talmannen ta ordet från honom eller henne under den pågående överläggningen.

  – 6 kaptilet, Riksdagsordningen

  Personer som inte klarar av att följa riksdagens etikettsregler uppvisar en omognad som gör dem klart olämpliga att verka där. Och nej, i det här fallet tror jag inte på bortförklaringar som ”såg inte”.

Jag njuter i fulla drag av Miljöpartiets totalhaveri, det är så välförtjänt (och jag är glad att Josefin Utas redan lämnat dem, jag hade aldrig kunnat motstå frestelsen att reta henne). Det stör mig dock lite att det som exploderar i media som skandaler av stora mått på det hela taget är ytligt trams. Det finns verkliga anledningar till att denna feministiska miljökatastrof hör hemma under 4 %-spärren.

©2016 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Skakade man hand i Auschwitz? — 26 kommentarer

 1. Jag är iallafall glad att folket här i vår kultur inte hälsar på samma sätt som katter och hundar, genom att sniffa varandra i röven. Isåfall hade den allmänna befolkningen varit mycket ilsk på mig för att jag vägrade.

 2. Alltså jag är svensk. Jag är introvert och kallsinnig, det gör mentalt och känslomässigt ont i mig att behöva hälsa på någon överhuvudtaget. Kan vi inte bara avskaffa all beröring och allt hälsande? Jävla trams enligt mig.

 3. Håller med om det mesta. De verkligt graverande sakerna för Kaplan är hans kopplingar till Turkiet och AKP, smusslandet med det och den prioritet det tycks ha i hans gärning. Att han ätit med någon är en skitsak, mer tveksamt då är väl det som tycks vara aktivt deltagande i en del islamistiska sammanhang.

  Och Romson, ja, efter Almedalen talet är det ju inte mycket att säga. Mer än att jag som vit medelålders man sedan dess inte ser någon anledning att inte trycka lite extra på gasen och värma lite klimat; får jag ändå skulden kan jag lika gärna se till att det finns skäl för det med. Kanske inte lika skyldig som Romson, har inte jobbat på att utrota nått vattenliv än dock.

  När det gäller Khan är det dock ett beteende jag inte ser som förenligt med jämställdhet och en del andra grundläggande värderingar. Hade han helt enkelt avstått att skaka hand med någon hade det varit helt ok, men när det handlar om att inte skaka hand med någon beroende på deras könstillhörighet så funkar det inte längre. Det tyder i sig på så många andra saker; har han andra åsikter om skillnader för vad som är lämpligt för kvinnor och män? Hur ser han på transexuella och icke-binära könsidentiteter? Kan han skaka hand med några av dem? Eller vill han förbjuda dem för att undvika problemet? Om han tycker att det är intimt att skaka hand med människor, innebär det att han anser sig ha en sexuell relation med dem han skakar hand med? Eller att de kan tycka sig ha det? Eller att han inte kan hindra sig?

  Själv ser jag ingen skillnad att så och pinka bredvid en kvinna eller en man. Normalt undviker jag att använda pissoarerna, men i de fallen där kvinnor befunnit sig i mansrummen, förvisso i ganska förfriskat tillstånd, så har jag inte märkt någon markant minskning i manligt användande av rännan. Jag tror nog faktiskt att reaktionen hade blivit liknande; hade någon klagat på att de var där för att han inte ville pinka framför kvinnor hade det nog setts som lite konstigt. Lämpliga anledningar att avlägsna dem skulle snarare vara att de faktiskt har sina egna toaletter, och att om man sitter och pinkar på golvet i mansrummet (förvisso där det finns ett galler över ett avrinningsgolv men ändå) så är det nog dags att gå hem.

  De flesta turister anpassar sig hjälpligt till värdlandet, men för mig själv brukar det där med kindpussande bli så krångligt rent logistiskt. Jag försöker, men…

  Skulle det handla om att beröra könsorgan med folk i värdlandet, tja, jag får anta att könsorgan då inte ses som sexuella i det landet och framförallt att det inte indikerar någon speciell relation utöver det vanliga mellan mig och den jag hälsar på. Under sådana förutsättningar, fine, jag kan väl greppa några skrev om värdlandet anser att det är visa god ton. Skulle det inte funka för mig så får jag tänka igenom väldigt noga hur jag skall bete mig för att göra helt klart att min oförmåga att hälsa på det sättet handlar om mig inte om dem, det vill säga, jag kan inte göra skillnad på människor för att jag delar in dem i grupper. T.ex, om jag inte vill ta feta människor i skrevet så kan jag inte specifikt peka ut dem som några jag inte vill ta i skrevet för då säger jag att jag tänker behandla dem olika på grund av deras attribut. Om jag istället inte skakar någons skrev så blir det tydligare att det är min brist och oförmåga att anpassa mig som är problemet, och inte att jag har problem gentemot specifika grupper.

  Men i slutändan så är det ju inte så att man kan kräva riktigt samma saker av en turist som av en politiker. Kan man inte kompromissa om och hitta en acceptabel lösning på något så enkelt som hur man hälsar så har man ett tankesätt som är oförenligt med att styra politik i ett öppet samhälle.

 4. @Jenny:
  Jag är inte helt främmande för vad du säger. Det tog mig väldigt lång tid att vänja mig vid handskakande. Jag tyckte alltid att det kändes väldigt artificiellt och konstigt.

 5. @Olof:
  Klarar man inte att hälsa på det vedertagna sättet i landet har man väl rätt och slätt valt fel bana som politiker. Just politiker har ju ”skaka hand” med folk som ett av sina grundläggande verktyg.
  Jag glömde bort att ta med Khans svamlande när han tillfrågades vad han ansåg om att man avrättar bloggare i Saudiarabien. https://www.youtube.com/watch?v=xmXRx336MyQ
  Det är fan så mycket allvarligare än att han inte skakar hand.

 6. @Jenny:
  Har inget emot handskakande, däremot det förbaskade kramandet alla har börjat med de senaste åren.
  Kvittar om det är kvinnor eller män, det känns obehagligt.

 7. Hej.

  Angående diverse personers trivialisering av förintelsen, samt felaktiga paralleller till Israel:

  Var Tyskland gränsande till potentiellt, och historiskt bevisat, fientliga stater? Ja. Är Israel det? Ja.
  Levde det i Tyskland en folkgrupp som genomförde dagliga attentat och arbetade efter en öppet deklarerad agenda att tyskarna skulle utrotas? Nej. Gör det det i och kring Israel? Ja.

  Men för all del, Reductio ad Hitlerum slår sig nog på hjärnan tills Delirium Arnstadium inträder.

  Angående äta lunch med diverse:

  Att det är där fokus hamnar beror snarare på journalisters låga kunskapsnivå i gemen, samt deras förakt för mediakonsumenters dito (’Nisse i Hökarängen’) och skadehantering. Monas Toblerone, Marjasins kvitton, Kaplan middagssällskap; metadebatt om hur utan skuld måste man vara, med mera, istället för hans sedan länge kända kopplingar till Muslimska Brödraskapet och hans väldokumenterade inkompetens som minister. Nu kan man istället spinna sitt ’narrartiv’ om islamofobi och rasism, och efter riksdagens semester är allt som vanligt. Inför nästa val gör Kaplan återkomst skulle jag tro, kanske inte som partiledare (som det kunde ha blivit) utan med en Sahlin-liknande tjänst i belöning och som botgörelse gentemot den i storstäderna viktiga muslim-rösten.

  @Dolf:
  Planerar du någon recension av statsministerns frågestund? Kanske lite som Lettermans ’tio i topp’?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 8. @Rickard
  Det stämmer inte. Dels så utförde judiska terrorister en massa dåd i nazityskland och dels är det ingen organisation som verkar för att Israeler ska utrotas.

  Ni får väl bestämma er för vilka kopplingar det är Kaplan och Turkiet ska ha? Ni kan väl inte bara rada upp en massa sinsemellan fientliga grupper och påstå att han har kopplingar till allihop?

  Vad som kommer hända är nog snarare att media inför valet 2018 kommer att gräva upp en massa skandaler om SD, och när SD:are klagar på att media bara granskar dem och ingen annan så kommer media säga: Konspirationsteorier, kommer ni inte ihåg Kaplan och Kommunal?

 9. I Japan handhälsar man på ofta utlänningar på jobbet och man knycker till en aning på huvudet också. Men skulle en Japan hälsa på Kejsaren bugar de med kroppen i 90 graders vinkel. Alltså, ju mindre betydelsefull man är desto mindre vinkel. Privat så bugar man och säger nån artighet. I Italien hälsar man på den äldsta kvinnan först om man är på besök i någons hem. Missar man det får man det onda ögat. Wink

 10. Kaplan ser ju för övrigt ut som en lojal muslimsk fundamentalist så varför är då folk förvånade när han även visar sig vara en av dessa oavsett parti. Sverigedemokraten. (:

 11. @Pelle
  Som sagt: När ni hittar på kritik så får ni ju försöka hålla en enhetlig linje. Vad är det för muslimsk fundamentalism Kaplan gett uttryck för?

 12. Ja visst kan man individualisera hälsningar på alla upptänkliga sätt t,ex att jag tar män i hand medans jag ger kvinnor en klapp på rumpan och det är enligt min övertygelse så man visar uppskattning,och om någon klagar på detta så är det jag som har tolkningsföreträde,inte mottagaren.
  Men jag håller med om att utebliven handskakning blir ytlig symbolpolitik när det finns betydligt mer intressanta saker att ta upp,men det är kanske det media vill att det ska vara ytligt,eftersom den islamistiska byken är så stor och har förgreningar som leder direkt in i dom journalistiska leden,eftersom politiska partier och journalister ofta är så tätt sammanslingrade i media Sverige.

 13. Hej.

  MJ, du behöver inte ni:a mig. Det är förvånande att du inte känner till Hamas.

  En annan sak, och du behöver givetvis inte svara om du inte vill: varför skriver du aldrig ett inlägg där du tar ställning för något? Jag tycker alltid att dina kommentarer är rätt roliga, och spetsig kritik (oavsett om du har rätt eller är helt ute och yrar) gör att man håller skärpan, men jag undrar ändå varför du aldrig verkar ta ställning för något?

  Kan du inte skriva ett inlägg, eller komma överens med bloggägaren om en längre text kanske, så att vi får ta del av ditt resonemang? Kanske om Kaplan och varför det hela skall handla om det minst viktiga: middagssällskap och handslag (även om det var Khan m fl). Det är ju rena rama Toblerone-spinningen igen, och all befogad kritik mot Kaplans diverse kopplingar samt hans sätt att sköta sin ministerportfölj försvinner i metadebatt och relativisering.

  Att det finns organisationer under islams flagg som verkar för staten Israels utplånande och judarnas utrotning är alltså fel enligt dig? Eller skall vi leka semantik-leken angående skillnaden mellan jude och israel? Det finns ju som bekant israeliska medborgare som är palestinier.

  Tyvärr tror jag du har rätt om att vi inför nästa val får se 2014 i repris, med skandaler, kulsprutor på Öresundsbron, korkade maskeradkläder och annat snömos. Vad tycker du själv, skall vi ha en helt öppen demokrati där vilka åsikter som helst både får framföras och läggas fram som partiprogram, eller skall vi ha en gemensam värdegrund, med diverse förbud mot åsikter och uppfattningar? Mellan extremerna, en enda tillåten ideologisk position, och total åsiktsfrihet finns det väl någon sorts spektrum, eller tycker du att det är binärt?

  Jag undrar också över den här för mig okända terrorkampanjen du nämner: var kan jag läsa mer om den? Anser du att den är i paritet med de muslimska attackerna mot judar och israeliska medborgare (eftersom jag inte har dina fakta kan jag inte jämföra), eller är du av åsikten att man inte kan jämföra på det sättet?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 14. Mitt första stycke var raljerande.
  Enligt mig handlar upprördheten om hyckleriet och dubbelmoralen som MP visar upp,ungefär som om det socialdemokratiska partiet har hög svansföring gällande skattemoral men sedan visar det sig ha flest skattefifflare av alla partier,och att partiledningen sedan går ut och försvarar dessa skattefifflare,självklart leder det till en djup förtroendekris för partiet.
  Det verkar som om miljöpartiets partiledning helt tappat verklighetskontakten och har levt i en bubbla,antagligen just pga brist på kritisk granskning av media,förut har media oftast kontaktat miljöpartister för att kritisera andra politiker eller partier en ohälsosam symbios där miljöpartister framställts som några slags experter på allsköns områden jämställdhet,antirasism,miljö osv där dessa varit en sorts sidekick till journalisterna.
  Man kan tänka sig hur det skulle se ut om SD hade getts samma roll att så fort dom andra partierna la förslag eller debatterade migration,så skulle media alltid kontakta och låta SD recensera de andra partiernas förslag och debatt utan att själva få kritiska frågor utan varandes en sidekick till journalisterna.

 15. @T:
  Det avgörande för om man borde uppfatta en annans hälsning som respektfull eller respektlös är väl vad den hälsande avsåg. Jag skulle aldrig ta illa vid mig om en japan inte tar i hand utan bugar. Problemet blir väl lite grand vad man har för förfutfattade meningar. Att bara automatiskt anta att en muslims handen på hjärtat visar på en nedvärdering av kvinnan blir, om man skall vara ärlig, i sig fördomsfullt.
  Om jag själv hade råkat ut för det så finns det ju normalt en massa olika signaler i personens hållning och uttryckssätt som talar om ifall hälsningssättet är respektfullt eller inte.

 16. @michael:

  jag tar män i hand medans jag ger kvinnor en klapp på rumpan och det är enligt min övertygelse så man visar uppskattning,och om någon klagar på detta så är det jag som har tolkningsföreträde,inte mottagaren

  Jag vet att du raljerade men tycker ändå det är värt att besvara.
  Om det nu vore så att du kom från en kultur där det var ett accepterat sätt (och kvinnorna betraktade det som fullt normalt och positivt) att visa sin uppskattning för en kvinna genom att klappa henne på rumpan, och du samtidigt var omedveten om att det i vår kultur uppfattas som ett grovt övergrepp som bestraffas med att man kvartas, dras och steglas innan man sätts i livstids fängelse, ja då vore det ju faktiskt så.
  Faktum är att den här typen av frågeställningar ofta används på ett fult sätt, eftersom man har uppställt ett hypotetiskt exempel mot en bakgrund av gemensamma värderingar. Och skall man kunna diskutera sådana exempel ärligt så måste man vara beredd att temporärt överge sina egna värderingar och anta den andra kulturen som utgångspunkt.

 17. @Rikard:
  Jag tror inte MJ:s ”ni” är uttryck för någon artighet, utan snarare att han tilltalar en person som representant för ett kollektiv.
  Men, visst, MJ, du eller vem som helst som skriver begripligt och har något intressant att säga, är välkommen med gästinlägg.

 18. Rickard
  Jag ska svara på resten när jag har tangentbord. Men angående omfattningen så dödade den mest kända gruppen, ledd av bröderna Bielski, i snitt 65 tyskar om året.

  Samtliga som attackerar Israel dödar omkring 5 Israeler om året.

  Det finns säkert någon lärare på skolan du kan fråga.

  Hamas har ingen plan att utrota vare sig judar eller Israeler. Det finns judiska palestinier i Gaza.

 19. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Ja, som sagt, handskakningen är helt enkelt en indikator på väldigt många andra saker.

  Att han inte kan säga rakt ut att han tycker det är fel att avrätta ateistiska bloggare är som du säger mycket värre. Att han trasslar in sig i helt irrelevanta argument om att just Saudi inte borde göra det för att de inte är rättssäkra skiner ett rätt bra ljus på hans grundinställning.

  Jag kan bara anta att hela resten av fundamentalistisk politisk islamism följer med paketet. Det är något han är välkommen att leva efter i sitt privata hem, men samhällets tolerans för det bör ta slut så fort det påverkar någon annan människa. Och han bör absolut inte få något politiskt inflytande i ett parti som säger sig ha helt andra åsikter.

 20. @Olof:
  Ja, hans avståndstagande är väldigt underligt. Jag tippar att 99 % av alla svenskar bara resolut skulle säga ”Nej!”, punkt, slut.
  Och även man inte hör till dessa 99 % så säger man väl ”ja” eller ”nej” först och motiverar sen. Att göra något annat tyder ju bara på att man försöker ducka frågan och blanda bort korten.
  (Jag själv tillhör de avvikande 1%nbsp;% på denna punkt. Jag är emot dödsstraff, och alla former av kroppsstraff som inte är reversibla, just därför att det är rättsosäkert och, framför allt, att det kan bli till ett politiskt verktyg. Jag är annars av åsikten att det faktiskt finns människor som det vore fullt befogat att avrätta. Breivik till exempel.)

 21. @Nilsson:

  Kramandet kom någon gång när jag var i yngre tonåren, jag blev så förvånad.

  Jag har nog vant mig, men har fortfarande svårt för vissa situationer. Att kramas eller inte kramas blir den stora frågan i vissa fall och det stör mig.

 22. Om en muslimsk man vägrade skaka hand med mig skulle jag betrakta det som direkt kränkande.

  Ni förstår säkert, inget att hymla om. Om man anser att det ligger något sexuellt i en handskakning har man problem och resten av umgänget med det motsatta könet borde te sig väldigt komplicerat.

  Skitsamma hur de hälsar i resten av världen.

 23. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Ja, och även om man inte kategoriskt är emot dödsstraff så skulle de flesta rimligtvis inte se det som ett acceptabelt straff för att avsäga sig en religion.

  (Själv är jag emot dem framförallt av liknande pragmatiska anledningar med, plus avsaknaden av egentliga positiva effekter. Ur den etiska aspekten finns det absolut de jag skulle se som berättigat att avrätta, det som är mer tveksamt är om det är positivt för samhället att ha det på sitt kollektiva samvete. I slutändan hamnar jag helt enkelt i den positionen att det enda vettiga är att ha ’inlåsning tills död’ som ’avrättningsmetod’ i de fall där det verkligen är befogat.)