Därför är inga #Minions kvinnor
avatar

Så var vi här igen. Så kallade ”kritiker” (som är helt okritiska mot sina egna budskap) klagar på böcker/filmer/dataspel igen. Denna gång är det den animerade filmen ”Minions” som blivit måltavla för artiklar – som exempelvis Maria Dommelöf-Wiks ”Bara pojkar bland könlösa minioner” (Götebörgsposten)”. Vilka är då Minions?

”Minions” (på svenska: Hantlangare /Hejdukar) är knallgula, barnsliga, urkorkade, klantiga varelser vars mål är att hitta en ond diktator att tjäna. Innan vi går vidare med argumenten vill jag först påpeka en viktig detalj: Minions är inget nytt. Pierre Coffin skapade dem för filmen ”Despicable me” (Dumma mej) redan 2010. Så hur kommer det sig att det tog media hela FEM ÅR att inse att det saknas kvinnliga ”Minions” nu igen? Grunna på den frågan och läs vidare.

Skådespelerskan Geena Davis är bland dem som, likt undertecknad i min recension av Minioner, reagerat på de gula populära minionerna – som uppträder i gula massor, kavata, korkade och i blåställ. Att de alla är av han-kön. Och det trots att de inte ens har kön, utan bara framställs som lekfulla, ovantligt dumma, ovala fantasifigurer.

Om Minions könsfråga

Låt mig besvara Dommelöf-Wik gällande den absurda idén att de inte har kön. Mionins existerar inte alls. Bortom skaparen finns ingenting som styr hur de är funtade. Skaparen, Pierre Coffin är människa och människor föds med något som kallas kön, de har även något kallat ålder. Utifrån vad som generellt indikerar dessa ”något” hos människor är Minionerna obestridligen a) barn och b) manligt kön. Det sistnämnda är lätt konstaterat från rollistan till ”Despicable Me som har totalt fyra olika röster för Minions.

1) Tim, Bob, Mark, Phil och Stewart spelade av skaparen Pierre Coffin
2) Dave spelad av Chris Renaud
3) Jerry spelad av Jermaine Clement

Totalt så finns 10 st namngivna personer/karaktärer, allihop av manligt kön. På enkel svenska: Minions har alltid – sedan de skapades 2010 – varit vad människor kallar ”pojkar”. Minions eget perspektiv på kön existerar inte, eftersom Minions själva inte existerar. Det är helt enkelt bara idioti att påstå att de saknar kön. Nåväl Dommelöf-Wik snubblar vidare med mer dumheter…

Protesterna har nu blivit så högljudda att filmens regissör, enligt en artikel i den amerikanska tidskriften Forbes, känt sig föranledd att förklara sig. I ett yttrande skriver han att ”tjejer är alldeles för smarta för att vara minioner”.

Om skaparens yttrande

Fel Fel Fel, det var inte alls vad han sade. Inte ens i närheten av ett riktigt citat. Påståendet ovan är ett fuskcitat där skribenten ifråga ljuger om vad som sagts. Dommelöf-Wik länkar inte ens till själva intervjun. Hon länkar till  skribenten Samantha Ettus i The Forbes, som skriver OM intervjun. Här i ”The Wrap” är själva intervjun och det riktiga citatet visar sig lyda: “Seeing how dumb and stupid they often are, I just couldn’t imagine Minions being girls,”

Låt mig översätta till svenska och ställa dem sida vid sida så jämförelsen blir enklare

Göteborgsposten: ”Tjejer är alldeles för smarta för att vara minioner”

The Wrap: ”Med tanke på hur korkade de är så kunde jag bara inte föreställa mig Minions som flickor”

Regissören Pierre Coffin sade alltså inte att tjejer är för smarta för att vara Minions, han sade att tjejer inte kunde vara lika dumma som Minions. Per definition innebär det att de dummaste pojkarna är dummare än de dummaste tjejerna kan vara. Händelsevis är detta exakt det budskap som massmedia själva glatt spred om Darwin Awards. Den som däremot påstår att tjejer är för smarta för att vara Minions är Samantha Ettus. Det är alltså henne som Maria Donnelöf-Wik citerar.

Detta är tydligen tillräckligt svar på tal för att lugna redaktören för Time. Men faktiskt finns det tjejer av alla de slag. ”De kommer i alla skepnader, storlekar och intelligensnivåer, precis som killar.” konstaterar Forbes reporter Samantha Ettus.

Reporter? Skämtar hon? Samantha Ettus (se video: keeping romance alive) är en av de här bluffmakar-livsstilsexperterna som amerikansk media tycks få fler av ju sämre verkligheten statistiskt ser ut för amerikaner. I brist på källor för hennes artikel så är vad hon säger om tjejer inget konstaterande, bara ett påstående. Precis som hon bara påstår att Pierre Coffin säger ”tjejer är för smarta”, fast där saknas inte källa, där ljuger Samantha Ettus om vad källan sagt.

Det är den totala frånvaron av tjejer i filmen, däremot, som har betydelse. Som Geena Davis tålmodigt förklarar:

Geena Davis förklarar…

Ännu en underbar källa. Mångmiljonären Geena Davis vars meritlista inkluderar ”butiksförsäljare” ”servitris” och ”fotomodell” är verkligen rätt person att leka professor i mediestudier. Utöver att tjäna miljoner på sitt utseende så har hon hunnit avverka tre äktenskap. Det första tog slut när hennes karriär tog fart varefter hon gifte sig med filmstjärnan Jeff Goldblum. Senare så bytte hon upp sig till filmproducenten Renny Harlin, som skulle göra henne till actionstjärna mot Michael Douglas i piratfilmen ”Cutthroat Island”. Snart tappade dock filmen sin manliga stjärna…

While Michael Douglas was still tentatively involved in the movie, Davis was pushing for an expansion of her role. Sources say Douglas quit when Harlin refused to restore the status quo and improve the profile of his male lead. Nobody at Carolco seems to have had sufficient control of the project to insist that Davis scale down her demands or that Harlin give the film all his attention.


(Spola fram till 12,20 för berättelsen om hur man hittade den manliga huvudrollen…)

Besattheten att göra dåvarande fru Harlin till actionstjärna fick allvarliga konskevenser för filmen, för hennes karriär och för deras äktenskap. Cutthroat Island blev den tidens värsta fiasko, och hade gått mer än 100 miljoner dollar back efter att publiken sagt sitt. Efter ännu ett försök att inbilla världen att hon är en actionstjärna – åter med Renny Harlin som regissör – så skilde hon sig från Harlin 1993 och började skylla sin misslyckade förvandling på – you guessed it – genus/kön. Hennes fjärde och nuvarande make är plastikkirurg.

”Vad får barnen för budskap när kvinnor konsekvent skildras stereotypt, eller när de helt utesluts ur filmen?”

Detta är ren lögn. Minions skapades 2010 för filmen ”Despicable me” och det finns inte den minsta grund för att säga kvinnor var uteslutna från den filmen. Däremot så var kvinnor uteslutna från negativa representation av sitt kön. Det var däremot inget problem att 100% av barnen som hade hjälterollen i den filmen var av kvinnligt kön eller hur? Tre barn som stöter på och bättrar en ond härskare. Av en händelse är alla tre barnen av kvinnligt kön. Av en händelse är såväl flmens två onda härskare som ett helt gäng klantiga, barnsliga hantlangare till 100% av manligt kön..

Därför saknas ”Minions” som är kvinnor

”Vad får barnen för budskap när kvinnor konsekvent skildras stereotypt, eller när de helt utesluts ur filmen? Klart och tydligt förmedlas gång på gång att flickor inte är lika viktiga som pojkar, att kvinnor inte är lika viktiga som män. Det är det budskap barnen omedvetet får med sig. Populärkulturen och media hamrar konstant in det här budskapet: att kvinnor och flickor är en slags andra klassens medborgare.”

Ännu en uppenbar lögn. Det finns inte den minsta sanning i påståendet att kvinnor inte var lika viktiga som män och gällande det där med steroetyper så bedöm själva. Här följer en lista på de roller som kvinnor spelar i Despicable me.

Miranda Cosgrove as Margo, the oldest of the three girls who is known for her wit

Julie Andrews as Marlena Gru, Gru’s mother who always berates her son

Dana Gaier as Edith, the middle sister of the three girls, known for her rebellious attitude

Elsie Kate Fisher as Agnes, the youngest of the three girls, who has an obsession with unicorns

Kristen Wiig as Miss Hattie, a dominating woman that runs Miss Hattie’s Home for Girls

Mindy Kaling as Tourist Mother, Justin’s mother

Vilka roller spelade män tror ni? Jo, de manliga huvudrollerna bestod av superskurken Felanious Gru (Steven Carrell), den rivaliserande superskurken Victor ”Vector” Perkins (Jason Segel) och slutligen Grus sidekick Dr Nefario (Russell Brand). Efter dessa tre roller så kommer inte mindre än fyra kvinnliga roller bestående av flimens tre hjältebarn och Gru´s mamma. Om man inte är totalt bortkommen på det här med logik och rationalitet så är det budskap som bevisligen förmedlas i filmen:

Flickor är hjältarna och män skurkarna och i filmens perfekta värld så kan flickorna ta kommandot och lära skurkarna (männen) den rätta vägen.

Det är för övrigt inte bara det budskap ”Despicable me” har. Det är också det budskap som utmärker västvärldens massmedia i allmänhet enligt Professor Jim R. MacNamara från UTS i Sydney. Hans forskning presenteras i boken Media and Male Identity: The Making and Remaking of Men”. För övrigt inte hans enda bok på ämnet media.  MacNamara är författare till sex akademiska och tio yrkesprofessionella böcker så han är lite bättre källa än ”Geena Davis förklarar”

 

Därmed så konstaterar jag att det riktiga svaret på frågan varför det är dåligt med kvinnor i den nya tredje filmen ”Minions är att ”MINIONS ÄR SKURKARNA och då menar jag inte de coola men elaka superskurkar som hade de manliga huvudrollerna i den första filmen. Tvärtom så är det i den nya filmen just en kvinnlig superskurk – Scarlet Overkill (spelad av Sandra Bullock) som Minions existens går ut på att få bli hantlangare åt. Hon är heller inte filmens enda kvinna, vi har även Drottning Elizabeth som ung (spelad av Jennifer Saunders)

Så när jag säger ”Minions är skurkarna” och att svaret på frågan varför det saknas kvinnor är att filmen handlar om skurkarna så är det de identitetslösa, viljelösa ofta facistiska soldater, vars primära syfte i actionfilmer är att dödas av hjälten, som jag pratar om – alltså skurkarnas ”hantlangare” (minions). Börjar poletten falla ner? Om inte så testa hur många filmer ni kan komma på där skurken har kvinnor i den trupp av hantlangare (minions) som hjälten skall döda på slutet. Läs även vad jag har skrivit om Bechdel-testet och fundera över hur väl det här med fler kvinnliga minions går ihop med ”våld mot kvinnor” protester.

Samantha Ettus ringer upp fyra experter…

Hon menar alltså samma Samantha Ettus som fuskcitatet ”Tjejer är smarta” kom från? Då hon redan avslöjats ljuga ihop ett citat från sin källa så är det egentligen. fullkomligt sak samma vad hon påstår de här fyra personerna sagt i telefon, för hur kan vi lita på det? Å andra sidan kan jag inte låta bli att kommentera det svar som den sista av ”experterna” gav eftersom svaret var så sanslöst uselt.

”Till och med bland smurfarna fanns åtminstone en tjej, Smurfette, och det var på 1980-talet!” konstaterar doktor Carlos Langlois, författaren till boken Girl talk: boys, bullies and body image.

Även om vi antar att Dr kvacksalvare faktiskt sade något så korkat i telefon så kvarstår det obestridliga, ofrånkomliga faktum att Smurfarna är inte skurkarna i sin berättelse så den kommentaren är helt irrelevant för kvinnors representation i Minions, som ÄR skurkarna i sin berättelse. Vad den här debatten egentligen borde handla om är varför folk fastnade för ”Minions”.

Vad media och deras gunstlingar istället vill göra är inbilla sig något helt annat än ”Minions” (som de har sålts) skulle gå hem precis lika bra hos publiken. Och ja, de vill sprida lite mer manshat också så därför får ni här ett bonussvar på varför inga kvinnliga Minions. Inlägget ”So, this is the official reason there are no female Minions” från Rachel Paige på Hello Giggles är en så korrekt bild av vad många skribenter i media verkar tro att jag tar med även hennes svar.

But for right now, female Minions are MIA. Then again, would we really want to sit through a movie where female Minions are smart, organized, eloquent, strong, brave, fierce, sassy, along with loving and embracing their pill-shaped bodies?

Hmm. Yes, actually we would, Coffin. So get to work on that all-female Minions spinoff.

Så det går utmärkt att ha med kvinnliga Minions, de måste bara vara raka motsatsen till vad som kallas Minions för riktiga Minions följer inte reglerna för hur tjejer skall gestaltas positivt. Så tjejminions (Vi kan kalla dem Femininons) skall bara kallas Minions, de skall inte vara Minions,  för de här ”kritikerna” i media vill inte egentligen att kvinnor skall vara minions. De klagar över att de saknas kvinnor i rollerna men vid analys visar det sig att om rollen är ”sådär” vill de egentligen inte se kvinnor i den.

Precis som jag sagt hela tiden.

 

Kommentarer

Därför är inga #Minions kvinnor — 8 kommentarer

 1. Mycket bra Erik. Blev upprörd i morse när jag läste tramset i GP. Nu återstår bara att de trycker ditt svar.

  Håller andan

  Mmmmmpphhh

  Äh fan! Razz

 2. Jag börjar tröttna på hela skiten och glider mer och mer ner i attityden ”låt dom bränna ner skiten, det är ju ändå deras skit”. Förhoppningsvis ger lite semester mig mer energi…

 3. Mkt bra skrivet och disponerat .
  Lätt att följa tråden i Dina resonemang .Logiskt och klart

  Logos , Ethos och Pathos ,

  Logos biter inte på radikalfemsen . Pathos är deras
  enda livsluft . Att känslomässigt överrösta den påträngande Logos .

  Kruxet här är ju att med logik kan man bli motbevisad
  och måste försvara sin tes . Ha rätt eller fel .

  Maria Dommelöf-Wiks drivs av känslan att kvinnor är missgynnade här som alltid .
  En känsla är i grunden aldrig rätt eller fel . Här ligger nog nyckeln till varför det är svårt att ha en debatt .
  Grunden till känslan kan kan vara uppbyggd på falska argument som Erik visar här .Men känslor är aldrig fel, möjligen deras upphov .

  Men feminister är oftast immuna mot logos . Blir de konfronterade på allvar , kommer svagheten fram .
  Det är mycket svårt att argumentera för giltigheten av sin känsla . Då kommer glåporden ; Korkad , obegåvad m.m. Även här på GD .
  Väldigt ofta har jag haft långa diskussioner på t.ex Pelle Billngs blogg med en del av de troll som sänkte den till slut . Genom att lite bejaka deras känslor kom det ofta
  en tvärvändning , och jag fick långa svar typ A4 , där de berättar hur de vantrivs i sin påtvingade roll . I bland
  blev det mail och vi blev goda vänner .

  Senast för nå’n månad se’n. Efter typ 8 inlägg där jag fick veta att jag var ”mindre vetande” , ”totalt obeläst” m.m
  Plötsligt frågar hon om vi skulle kunna ses över en kopp kaffe .
  Hon såg via mitt alias var jag bor .Jag förklarade artigt att jag skulle kunna vara hennes far , och avböjde .
  ”Skulle gilla att snacka om det här med en karl”
  Hon utryckte också sin vantrivsel i feministrollen .

  Vi får fortsätta med Logos ,men försöka begripa oss på
  kvinnors Pathos .

  En stor tänkare för två hundra sedan skrev:
  ”Kvinnor tänker aldrig logiskt . Därför har de förhållande vis sällan fel”
  (William Hazlitt)

  http://www.brainyquote.com/quotes/authors/w/william_hazlitt.html

  ,

 4. Jeg lurer på om dere kjenner til statistikk fra Sverige, Danmark og Finland som viser kvinners preferanser for å jobbe deltid eller være hjemme på heltid for å ha mer tid til barn og preferanse for å jobbe mindre enn fulltig også når de ikke har barn eller barna er store? I Norge prøver feminister å benekte at kvinner egentlig vil jobbe mindre enn menn og prøver å legge all skyld på kvinners manglende deltakelse i arbeidslivet på at menn setter sine karrierer foran kvinners. Men, norske undersøkelser viser f. eks ting som at av kvinner med 2 eller flere barn ønsker 65% å jobbe mindre hvis mannen deres hadde tjent godt nok til at de kunne jobbe mindre. Dette kommer i tillegg til de kvinnene som allerede jobber mindre fordi de kan. Det er også andre norske studier som kan underbygge at kvinner i stor grad selv velger å jobbe mindre ut fra egne preferanser. Hvis jeg hadde studier fra de kulturelt like nabolandene så ville det styrke argumentasjonen veldig.

  Om dere kjenner til studier fra disse landene som viser kvinners preferanser for menn som tjener mer enn dem og har høyere status og alt som relaterer til hypergami så er det også noe jeg leter etter. Jeg har mye fra USA og England, men trenger ting fra land som er kulturelt likere Norge fordi feminister gjerne avviser studier fra USA med påstanden om at Norge er annerledes.

 5. @Martin:

  Finns det mesta av statistiken här på GD , särskilt @Ulf T , men även många andra har skrivit mycket om det här.

  Bidrar här med en några länkar ang. Finland att sätta tänderna i .
  Se kommentarerna också i första länken.
  Där har @Dolf här på GD första kommentaren av 52, som alltid på tårna . Wink

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/09/for-finska-man-ar-euron-bara-vard-90-cent/

  http://www.tasa-arvo.com/sweden-english-description.html

  http://www.tasa-arvo.com/Sweden-english-men-do-more-working-hours.html

  På gjensyn !

 6. Ja, det är ”negativ representation” det handlar om.

  Här är en annan artikel om bechameltestet som jag länkar till i tid och otid:

  Unfortunately, this ‘harm’ is so broadly defined that it covers too much to do much of anything with a female character. You can’t even criticize a female character, or you’re demeaning a woman and treating her as stupid, and therefore are being sexist. You can’t have her face the consequences of poor decisions or actions, nor can you really hurt her in general.
  […]
  If you look at this in practice, you get movies like Frozen where the protagonist, Elsa, doesn’t really learn anything, never really grows, and never really suffers. She freezes her entire kingdom, nearly kills her sister, and generally does a lot of terrible things, yet these are never allowed to truly harm her.

 7. @Martin:
  Meget morsomt att Dere liker min kommentar.Dattern min bor i Oslo , på Bjerkealleén , vid Storo .
  Har en vennslig følelse for Norge ! Unnskyld min dårlige norsk . Smile

  Kul att vi kan hjälpa varandra !