Välkommen till JUSEK – Svenska akademiker som idiotförklarar Svenska akademiker
avatar

Som om det inte räckte med de rosa fittmössorna som LO-anslutna Byggnads hade på sig så har nu ännu ett fackförbund tagits över av kulturvänstern och solkat ner sitt rykte genom att publicera påståenden som är totalt nonsens. Det tycks vara en trend nu att i takt med att den traditionella vänsterns representanter ersätts av nya personer från kulturvänstern så börjar organisationer som haft åratals seriös verksamhet att plötsligt publicera sådan smörja att åratals mödosamt uppbyggd trovärdighet sopas bort.

JUSEK kallar sig ”Fackförbundet för akademiker” men i sin rapport om invandrade akademiker gör de tvärtom påståenden som – tagna på allvar – innebär att svenska akademiker och svenska universitetsväsendet idiotförklaras. Som Tino Sanandaji påpekar behövs nämligen ingen dyr Chalmers-utbildning om man tar JUSEK på allvar d¨det finns ju gott om folk folk utbildade på ”MIT” (Mogadisho Institute of Technology) vars kompetens tydligen fungerar lika bra i Svenska samhället så den logiska konsekvensen kanske inte riktigt blir vad JUSEK menade.

Om Jusek tror på det de påstår har de missat en ännu större vinstkälla, nämligen att lägga ned svenska universitetsväsendet och skicka studenter till Afrika och Mellanöstern i stället. Varför slösa 100 miljarder kr per år när Somalia utbildar lika skickliga akademiker till en bråkdel av kostnaden? Akademikernas egen förbund anser trots allt att svenska högskolor inte håller högre nivå än Afrika och Mellanöstern.

En annan person som reagerat på JUSEKs rapport  är Thomas Gur. Efter att ha läst deras kalkyller om alla de miljarders miljarder som Sverige enligt rapportförfattarna skulle kunna tjäna om bara fler invandrade samhällsvetare fick samhällsvetenskapliga jobb så blir hans spontana kommentar ”Men detta är ju ren nonsens”. Efter ett längre citat ur rapporten så konstaterar Gur

Tror rapportförfattaren på fullt allvar att all ”samhällsvetenskaplig utbildning” från ett flyktingland är kompatibelt med samhällsvetenskaplig utbildning i Sverige?” (Enkelt exempel: Den som läst turkisk straffrätt har ingen nytta av de kunskaperna i Sverige, samma sak för den som läst turkist litteraturhistoria

Om det ändå vore så väl att det handlade om att rapportförfattaren på fullt allvar tror på korkade saker. Jag tror det är betydligt värre än så. Risken är snarare att rapportförfattaren HAR en svensk samhällsvetenskaplig utbildning för bättre än så här ser det inte ut idag. Vissa delar av nyare samhällsvetenskap är pga ideologi så idiotiska (Se själva exempel hos NewRealPeerReview) att det inte är osannolikt att en student från Mogadisho Institute of Technology skulle uppvisa lika hög kompetens som JUSEKs rapportförfattare. Alternativt så handlar det om ren propaganda och JUSEK vet redan att vad de sprider är nonsens men det där med sanning och fakta är inte viktigt för dem.

Å andra sidan är det något rörande med ett fackförbund som är så ärliga att de publicerar saker som sett objektivt är så massivt till de egna medlemmarnas nackdel. Jag kan inte låta bli att undra va JUSEKs medlemmar tycker om att deras fackförbund presenterar argument som de facto öppnar dörren på vid gavel för att kunna ersätta svenska akademiker (Dvs medlemmarna själva) med betydligt billigare kompetens från vilket U-landsuniversitet som helst. Att argumenten är totalt falska är ju inget hinder för att JUSEK tror på dem (eller låtsas göra det)

Huruvida Magnus Hedberg som är VD för JUSEK, har en Pol.Mag och dessutom är vit man i medelåldern tycker hans eget jobb görs precis lika bra av billig arbetskraft från tredje världen med valfri examen är en annan fråga. Den kan JUSEK enklast besvara genom att i så fall spara medlemmarns pengar genom att sparka honom och låta fackförbundet få en betydligt billigare VD med examen från valfritt U-världsuniversitet. Vi behöver inte ens ett uttryckligt svar. Om JUSEK behåller sin egen svenskutbildade arbetskraft vet vi vad de egentligen står i frågan. Detta är ingen debatt. Antingen anställer JUSEK den arbetskraft deras rapport rekommenderar för andra eller så tror de inte på sina egna rekommendationer varefter hela rapporten kan betraktas som sedvanlig fulretorik.

På tal om samhällsvetenskap. För praktiska exempel på vad jag menar med att delar av modern samhällsvetenskap inte håller intellektuellt högre kvalitet än Mogadishu se inte längre än till Feministiskt Initiativs partiledare. Victoria Kawesa adjukt i genusvetenskap från Södertörn. Vad nu genusvetenskap överhuvudtaget har att göra med vad Kawesa sysslar med. Enligt den presentation jag fått av en av Sveriges första genusprofessorer så handlar genus om kön och feminism om makt. Kawesa sysslar inte med kön och inte makt hon sysslar med en marxistisk variant av rasbiologi där ryssar inte är vita. Fölljande repiikskifte hade Kawesa med Hanif Bali.

– Det råder faktiskt en vithetsnorm i Sverige, hävdar Kawesa, och Bali frågar:

– Är inte ryssar vita?

FI-ledaren konstaterar då:

– De behandlas inte som vita människor i Sverige, nej.

Behöver jag ens påpeka det uppenbara problemet? Jag låter bilderna tala. Här är en svensk och här är en ryss. Eller så var det tvärtom. Jag kan ha förväxlat dem. Vilken av dem är ryss? Någon som vill gissa och se om ni får rätt (fuska inte) Hur skall svenskarna veta vem som inte är vit och som därför skall behandlas annorlunda nu igen? Kan ni se vem av de här båda som är vit?

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Välkommen till JUSEK – Svenska akademiker som idiotförklarar Svenska akademiker — 26 kommentarer

 1. Hej.

  Du spekulerar i om det är låg kompetens och kunnighet eller politisk korrekthet och indoktrinering.

  Svaret är i min mening att det är ordet ’eller’ som inte hör hemma i resonemanget.

  Det är låg kompetens och kunskap, och indoktrinering, och politisk korrekthet, och bristande livserfarenhet (tänk en medelklassens gyllene skyddade verkstad), och homosocial uppväxt- och studiemiljö, och politiskt styrda läroanstalter, och finansiering av sagda anstalter efter bilindustrins modell, och ’liberal white guilt-tripping’, och romantisering av verkligheten (tack narrativ diskursteori för det…), och infantila gammelmedia med djupt okunniga journalister, och säkert något mer.

  Jag märker det på yngre kollegor (och jag var definitivt inte i toppskiktet när jag läste litteraturvetenskap/-historia, eller nationalekonomi eller statskunskap); de kan ungefär det som står i läroplanen, i den handledning som följer med det inköpta materialet och i elevernas böcker – och nivån där är låg och inte sällan full med politiserade fel i lärarhandledningen. Att det är skillnad på BNP och BNP/cap är för svårt för många SO-lärare utbildade efter 2001; vad det är för skillnad är ingen idé att fråga om de inte ges möjlighet att kolla wikipedia (som inte sällan används som komplement till läromedel).

  Eftersom vi är homosocialt strävande gruppvarelser gör det att när en organisation som JUSEK, där de äldre i styrelse eller ledning garanterat gått i en skola av bättre kvalitet än dagens, fylls på med en majoritet mindre bildade men mer värdgrundskorrekta (och tro trumfar alltid vetande för människor i grupp) så kommer minoriteten att anpassa sina värderingar och sina beteenden efter majoriteten, och detta i hög grad omedvetet om diskrepansen inte blir för skarp initialt.

  Tror jag i alla fall, men jag är ju inte jurist så…
  …jag kan kanske inte det här, för att parafrasera en viss jurist.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Den blonderade flickan till höger har ett typiskt ryskt(slaviskt) utseende medan flickan till vänster har ett typiskt svenskt(skandinaviskt) utseende. Båda är vita.

 3. Unionen är ytterligare ett exempel på ett fackförbund som fallit utför det intersektionella stupet, alltifrån att de anställde Seher Yilmaz för några år sen, till den manshatskampanj de drev i fjol.

 4. @Social konstruktion:

  ”Den blonderade flickan till höger har ett typiskt ryskt(slaviskt) utseende medan flickan till vänster har ett typiskt svenskt(skandinaviskt) utseende. Båda är vita.”

  Tävlingen har fått sin första deltagare. Flickan till höger ser mer rysk ut än flickan till vänster menar ”social konstruktion”. Stämmer det tror ni?

 5. Båda kvinnorna är ryska eller svenska, skulle jag tro.

  Huruvida man behandlas som ryss beror på om man accent eller drag vi ser som slaviska.

 6. @Bashflak:

  ”Unionen är ytterligare ett exempel på ett fackförbund som fallit utför det intersektionella stupet, alltifrån att de anställde Seher Yilmaz för några år sen, till den manshatskampanj de drev i fjol.”

  Absolut. Unionen är också det fackförbund vars ledning tyckte det var rätt att lägga flera miljoner av medlemmarnas pengar på pseyudovetenskapen ”Kommunikologi”
  http://uvell.se/2016/01/14/mumbo-jumbo-pa-arbetstid/

  När Unionen informerats om att Kommunikologi är en bluffdisciplin gjorde de precis som alla andra förespråkare av bluffdiscipliner. Kanslichef
  Hanna Brandt González hänvisar till egna interna undersökningar som visar korrelation till ökad tillfredställelse. För henne räcker det som bevis.
  http://www.kollega.se/unionen-forsvarar-satsning-pa-kommunikologi

  En person som inte är lika imponerad är Anne-Christine Hornborg, Professor i religionshistoria (betydligt mer rättvisande namn än religionsvetenskap för övrigt) och författare till boken ”Coaching och lekmannaterapi – en modern väckelse”

  ”Nöjda köpare hänvisar till den positiva personliga erfarenheten av kurserna, men är detta en tillräcklig legitimering? Positiva responser på verksamheter behöver inte alltid bygga på vetenskap – ett glas vin eller musik kan också höja individens välbefinnande. På en arbetsplats förväntar sig många däremot att det finns solid vetenskaplig grund för de kurser och kompetenshöjande verksamheter som de ska delta i.”

  Hon beskriver hur vetenskapsLIKA discipliner framställs som vetenskapLIGA av personer som själva är troende och säger sig vilja frälsa andra.
  https://www.svd.se/forodmjukande-tvingas-ta-del-av-kommunikologi

  Unionen och JUSEK spelar alltså i samma liga. Flumskola och låtsasvetenskap tycks vara viktiga meriter för den som vill jobba åt dessa fackförbund. De som saknade de rätta bluffvetenskapliga meriterna kunde använda sin spritvana för att få jobb på LO-Kommunal istället.

 7. @Axel Edgren:

  ”Huruvida man behandlas som ryss beror på om man accent eller drag vi ser som slaviska.”

  Frågan var om man behandlas som vit, inte om man behandlas som ryss. Enligt Victoria Kawesa så behandlas inte ryssar som vita i Sverige. Huruvida det beror på ryssars eget beteende eller inte säger Kawesa inget om.

 8. @Erik:

  Jo, det stämmer att det ser ut så. Sen om det är så är en annan sak.
  Men jag gissar att ryskan är till höger.

  Men vad innebär det att bli behandlad som vit? Och att inte bli det?
  Det känns mer som ett konstruerat uttryck för att kunna stödja sina egna teorier (illusioner).

 9. @Erik:
  Den till vänster ser svenskast ut, så därför antar jag att hon enligt principen om ”reverse pyskologi” är den som är ryss.
  Sen kunde jag inte avhålla mig, utan att googla … säger inget.

 10. För att undanröja alla tvivel om att jag är en vit, manlig, perpetuellt sexobjektifierande, jävla jävel-jävel nöjer jag mig med att tycka att båda kvinnorna ser attraktiva ut på bild Grin

 11. Hej.

  Justja, tävlingen!

  Öhm, jag tror Erik är så finurlig att han letat rätt på foton där bägge flickorna har en rysk och en svensk förälder.

  Räknas det?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 12. @Bamse:

  ”För att undanröja alla tvivel om att jag är en vit, manlig, perpetuellt sexobjektifierande, jävla jävel-jävel nöjer jag mig med att tycka att båda kvinnorna ser attraktiva ut på bild”

  Tja, den ena av kvinnorna vann Miss Ryssland för ett antal år sedan så vad gäller henne är du knappast ensam om att tycka hon är attraktiv.

 13. @Rikard:

  ”Öhm, jag tror Erik är så finurlig att han letat rätt på foton där bägge flickorna har en rysk och en svensk förälder. Räknas det?”

  Ja det räknas men så finurlig hade jag inte varit. Eller rättare sagt det fanns ingen orsak att vara det. Den enkla sanningen är att jag inte valt ut särskilt kända kvinnor och det finns föga möjlighet för mig att kontrollera föräldrarna. Faktum är att jag inte ens kan vara säker på att kvinnan som är ryska är ryska. Jag kan bara vara säker på att där jag hittade bilden så påstås hon vara det.

  Det är inget som hindrar någon från att ta ett gäng bilder på kvinnor från Kalifornien, beskriva dem med falska ryssklingande namn och posta dem på en rysk dejtingsajt. Poängen med övningen var inte att vi inte kunde veta vem som var ryska – poängen var att det är löjligt att påstå svenskar behandlar ryssar annorlunda för hur skulle vi veta vem som är ryss? Är det meningen de skall låta som WWE Showbrottning-Lana kanske?

  Riktigt namn för ”Ryska Lana”: ”Catherine Joy Perry” född i Florida, Föräldrar med ursprung i Portugal och Venezuela. Hennes egen koppling till rollen utöver fantastisk talang där hon till och med låtsas vara ryska som låtsas vara amerikanska är att pappan var kristen missionär i Sovjetiska Reubliken Lettland så delar av ungdomen tillbringade hon där. PS: Rusev är heller inte ryss. Han är född i Bulgarien.

 14. @Erik: Hej.

  Jag trodde poängen var att visa att Kawesa och de som resonerar som hon gör är rasister och rasbiologer av felaktigast möjliga sort.

  Man hade ju kunnat göra om samma grej med transpersoner såväl som med robotar.

  Det blir något slags Kuleshov-effekt till slut.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 15. Ja, anade möjligheten att båda kvinnorna var ryska (slaviska/ukrainska etc), en kuggfrågevariant mao Smile

 16. Upp-piffade fruntimmer på bilder och vem är vad.

  Liiite lurigt emellertid den normala kvinns-fonden för en bildkonstruktör med kamera och ryss brukar bli, vegetation myyyket grönt/hortikultur naturfonder.
  Tanten till höger, dennes drag lämnas därhän, blir fotad av en ryss och är oxå ryss.

  Så var det spektaklet Kawesa FIs-val till Gudrun-(ren hädelse) och detta fruntimmer kommer att ge oss x-antal goda skratt, spännande med nytt då Gudrun är, sedan länge, fullt förutsägbar vid första läpprörelsen

 17. Den mörkhåriga har utpräglade europida drag. Den blonderade har slaviska drag (men ej utpräglade, troligen blandras). Nationaliteten har jag dock ingen aning om.

  Det är ju så att ”vit” enligt klassisk rasbiologi betyder europid, det är inte en beteckning på färgen. Precis som att ”gul” och ”röd” syftar på mongolida folk och inte på den faktiska hudfärgen.
  Finnar, Lappar, Ryssar m.m. är mongolida folk och inte vita.
  Medan t.ex. perser är vita.

 18. BILDFACIT

  Som vissa sagt/misstänkt var detta en kuggfråga. I den mån informationen på internet stämmer så är bägge kvinnona ryskor. Bild 1 föreställer Miss Ryssland 2010 Irina Antonenko som i dagsläget är 25 år och skådespelerska. Bild 2 är från dejtingsajten Elenas Models och beskrivs som Venera från Moskva, 26 år. Vilken som helst av dem skulle behandlas precis som en svensk och om de inte talade med WWE-Lana brytning skulle de flesta de möter inte ens reflektera över deras ”ryskhet”

 19. @MJ: Du är fruktansvärt obildad. Det syftar visst på hudfärgen, se t.ex.

  respektive
  Rudskinnsrutan från Barna Hedenhös upptäcker Amerika

 20. @Rikard:

  ”Jag trodde poängen var att visa att Kawesa och de som resonerar som hon gör är rasister och rasbiologer av felaktigast möjliga sort.”

  Nej, att visa Kawesa och de som resonerar som hon gör är rasister och rasbiologer av felaktigast möljliga sort är däremot vad nästa inlägg (som publiceras nu) är till för. Här var poängen att vi inte kan behandla ryssar annorlunda för hur i ?”#)?#”U#? skulle vi veta vem som är ryss?

 21. Pingback: Feministisk Rasbiologi granskar representationen i Hollywoods Filmindustri | Genusdebatten

 22. Pingback: Feministisk Rasbiologi granskar representationen i Hollywoods Filmindustri | Genusdebatten

 23. Jag har en lite annan syn på det där med ’majoritetskultur’ och vad det skulle innebära att behandlas som ’vit’.

  De flesta av oss, om vi utforskar vår bakgrund några få generationer bakåt, finner nog rätt mustiga historier med tydliga landskapsdrag. Vi kan integrera dessa, och se oss själva som t.ex. bördiga av Orsa-spelmän el. dyl., men för majoritetskulturen som vi tillhör är det endast ett pittoreskt inslag som ges noll betydelse i övrigt.

  Att uppgå i majoritetskulturen betyder sålunda åtminstone till en del att acceptera att bakgrund, etnicitet, hudfärg m.m. inte spelar någon roll. Det är inte alltid majoritetsbefolkningen kan leva upp till det, men tillhör man en minoritet med en stark kulturell identitet kan det nog kännas som att man tvingas ge upp sin särart.

  En liknande problematik finns, som vi flera gånger berört, i jämställdhetsfrågan, där kvinnor kan uppleva att de diskrimineras för att de tvingas ”bli som män” för att kunna ta sig fram. När man då gräver lite i vad det skulle innebära konkret att ”bli som en man” i sammanhanget, handlar det ofta om att ha fokus på uppdraget, vara problemlösningsorienterad, kommunicera rakt och sakligt, osv. Kort skulle man kunna sammanfatta det som att det inte finns utrymme för att valideras som kvinna. Feminister beskriver detta som att Mannen är Norm, men tar inte in att det som byggts in i manlighetsnormen är just att kunna anpassa sig till uppdraget (kvinnlighetsnormen reflekterar förstås en motsvarande anpassning, men till ett annat slags uppdrag.)

 24. Den ryska flickan till vänster har ett typiskt svenskt(skandinaviskt) utseende.

 25. Pingback: Sent uppvaknande om den nya jämställdhetsmyndigheten | WTF?

 26. När jag pluggade tyska i Berlin kunde jag på flera kilometers avstånd urskilja ryssarna. Förlåt nyrika ryssar. Samma när jag semestrade i Egypten. Eller överallt annars. Och alla andra jag pratat med säger samma sak. Ryssar är verkligen INTE populära utomlands.

  Nyrika ryssar är arroganta, självgoda pack. De verkar inte förstå sociala sammanhang. De framstår faktiskt som idioter. Ser ner på alla andra medans alla andra hatar dem.