Sveriges radio ber INTE om ursäkt för Knyckares självmordshånande lista i Public service
avatar

Så har det då hänt. Den politiskt korrekta, unga, genusmedvetna, priviligerade medieöverklassen har gått för långt. Nu tvingades tre småungar i från Sveriges Radio att krypa till korset och säga de lyssnat på publiken. P3 har plockat bort Knyckares lista på författare hånade för självmord från sin hemsida. Eller hur var det nu igen?

Hej alla, vi hör vad ni säger och vi har tagit till oss av kritiken mot listan. Därför har vi beslutat att ta bort den från vår hemsida. Tack för att ni lyssnar och reagerar, vi uppskattar all feedback”, skriver P3

När jag skriver ”småungar” menar jag inte deras ålder utan hur Emma Knyckare, Jesper Hagenborn och Anna Emanuelsson verkar tycka att bara man sopar smutsen under mattan  så är problemet med att håna författares självmord och psykiska hälsa samt ljuga om fakta i public service avklarat. Jonas Thente påpekar under rubriken P3:s uppdrag behöver uppenbarligen akut omförhandlas:

Harry Martinson uppges har skurit upp sin mage efter att ha tvingats dela Nobelpriset med en kvinna. Exakt varifrån P3 har fått den uppgiften kan man grubbla över, med tanke på att Martinson delade priset med Eyvind Johnson.

Tja, enligt programmets hemsida är Anna Emanuelsson ”researcher” så den frågan borde ställas till henne. Men hur ser då ansvariga på Sveriges Radio gällande kritiken som P3 Knyckare har fått?

Anne Sseruwagi, chef och ansvarig utgivare för Sveriges Radio Malmö ger dubbla budskap.

I Dagens Media försvarar hon först den självmordshånande listan med att den i programmet hade en ”kontext” och det var alltså avsaknad av denna ram som skulle vara problemet med listan på webben – inte dess innehåll.

I radioinslaget hade skämtet en kontext, en ram. Som webbtext fungerar det dock inte.

Men sedan säger hon plötsligt att hon har förståelse vid att folk tog illa vid sig och ber om ursäkt. Anne Sseruwagi menar altså att folk tar MINDRE illa vid sig av att höra samma saker – och värre*** läsas upp i programmet?

Vi har förståelse för om folk tog illa upp och ber om ursäkt för det, säger Anne Sseruwagi till Dagens Media.

Det tycks dock vara den första linjen som gick ut från SR till P3 Knyckare för Emma Knyckare gick sedan ut på sin twitter och påstod att listan egentligen inte var tänkt att publiceras (på webben) alls. Man råkade publicerade hennes manus istället för bubbar.

Citat från media styrker dock inte alls Sveriges Radios och Knyckares version. Se själva:

I Expressen hittas följande kommentarer

”Säg att jag fattar fel… Säg att det inte står Heroiskt självmord 1-10 poäng 0. Snälla”, skriver en Twitteranvändare. Användaren fortsätter:

”Hoppas ni skäms ögonen ur er på @SverigesRadioP3 som skämtar om, och sätter betyg på självmord. Skanderar över tragedier som patetiska.

Ingenstans finns här stöd för Anne Sseruwagis uttalande att listan skulle fungera bättre i programmet. Det är helt uppenbart att det är innehållet som kritiseras. För att använda det språk som SR:s egna personal brukar använda. Lyssnarna fattade att listan på webben var ett skämt – de är inte dumma i huvudet – Det är den vidriga människosynen i skämtet som kritiseras samt att det rör sig om public service. Inte ”kontexten” beroende på webb eller radio.

Länkar

Skepchick – Gäst: Sluta förlöjliga psykisk ohälsa

Toklandet – Den viktigaste kompetensen: Radikalfeminist

Ekvalist – Sådan är P3-Feminismen

GD (Kollen) – P3s självmordslista

Aktivarum (Erik) – Pojkars och flickors psykiska ohälsa

Bonusmaterial

Som bonus följer här ett par Knyckare-citat som inte fanns på webben men som kan höras i programmet. Ni kan själva bedöma om innehållet i programmet var bättre eller sämre. P3 Knyckare uncensored for your enjoyment. Efter genomgången av listan så samtalar hon med den livs levande författaren Gabriella Håkansson:

”Jag säger livs levande för ofta är det ju gamla gubbar som inte lever längre”

Gabriella Håkansson hakar på Emma Knyckares beteende och börjar prata om hur hennes bok minsann är annorlunda för det är en ”anti-gubb-bok”

”Bok om gubbar istället för av gubbar – det gillar vi” svarar Knyckare.

Jag antar att vad Anne Sseruwagi menar med ”kontext” är att i programmet får vi höra Emma Knyckare uttala förakt även mot manliga författare som INTE begick självmord? Någonting som tyder på att listan var mer skämt än något annat finns inte i programmet. Jag får snarare intrycket att programmet inte är humor alls utan Knyckares åsikter förklädda till humor.

Kommentarer

Sveriges radio ber INTE om ursäkt för Knyckares självmordshånande lista i Public service — 12 kommentarer

 1. På sätt och vis är det kanske bra med sådana här övertramp, efftersom det visar att också ”kvinnor kan” agera både okänsligt och svinaktigt. ”De gör det för att de kan det”, som det brukar heta, när mäns maktmissbruk kommer på tal.

  De halvhjärtade ursäkterna känns mest som en munnens bekännelse, utan verklig förståelse eller empati bakom. I mina ögon är det närmast bara ännu en maktdemonstration: ”Oj oj oj då, blev ni kränkta nu igen? Ja vi tar väl bort den då, om ni nu är så känsliga”.

  Jag hoppss ”vår” siida kan visa mer empati och stötte mognad, om nu någon skulle begå något liknande övertramp härifrån.

 2. Pingback: PK är det finaste vi har i Nordkorea – Min analys av en debattartikel | Aktivarum

 3. Empatilösa feminister som knyckare gör mig illamående.
  De är dessutom hycklare av högsta rang. Om du kritiserar en feminist för hennes åsikter,hur nyanserad kritiken är, så är du en kvinnohatare.Själva kan de däremot vräka ur sig saker som att de hatar män,manlighet och mansrollen och det skall vi bara acceptera.
  Den så kallade ursäkten från P3 var verkligen halvhjärtad.Jag kan inte komma på något sammanhang där det är roligt att skämta om självmord.Undrar om de skulle skratta om någon av deras närmaste begick själmord och att någon av deras kollegor skriver ett skämt av det?
  P3 har verkligen tappat all moral och mänskligt beteende och borde som Thente skrev få sitt uppdrag omförhandlat. Om inte Sr,s nuvarande ledning klarar av att städa upp i verksamheten så borde dom få sparken !

 4. Det är inte ens en halvdan ursäkt. Om man läser vad Anne Sseruwagi säger så ber hon om ursäkt för att folk tog illa vid sig, inte för något P3 gjorde utan för att några tog illa vid sig. En vänlig läsning ger vid handen att hon möjligen ber om ursäkt för att P3 gjorde så att några tog illa vid sig. Hon ber INTE om ursäkt för att det var dumt.

  Det är den nya ursäkten, som används allt för ofta för att inte medge någon egentlig skuld.

 5. Anne Sseruwagi har rätt i P3.s kontext dvs miljö,omgivning och inramning så passar Knyckares manshat väldigt bra in.
  Förövrigt är det intressant att hon har SS i början av sitt efternamn.

 6. Pingback: Vithetens tomtar | WTF?

 7. Visst det kan vara intellektuellt påpekvärt att det där var en ickeursäkt. Men det är minst lika viktigt att påpeka, speciellt i det sammanhanget, att feminister är personer vars ursäkter saknar värde för dig. Dels kan du inte lita på dem, dels blir inget ogjort av att de häver ur sig något oavsett vilka känslor eller ideer de kan tänkas ha bakom för tillfället.

  Övertrampen är bra för att det får fler att vakna upp.

 8. Vidriga människor. Jag håller väl till viss del med om att det är bra om etablissemanget visar sitt rätta ansikte, men å andra sidan kan man fråga sig hur det påverkar alla inom den rörelsen. Det lär väl bara trappa upp hatet ytterligare, uppmuntra fler radikalfeminister till att det inte finns några gränser för vad som är okej. Och är det nåt radikalfeminister behöver lära sig så är det principer.

  Det är nåt som är så obehagligt med ett etablissemang som håller vakt om extremt politiskt korrekta värderingar, där man liksom poserar med sin godhet, samtidigt som man beter sig som ett totalt as när det kommer till andra områden. Att man liksom försöker länka det till kärlek på nåt sätt… det är så förvridet.

 9. Pingback: Nytt år – nya tag | Susanna's Crowbar

 10. Pingback: Lite roliga våldtäktsskämt för julstämningen @SverigesRadio & @Knyckare | Genusdebatten

 11. Pingback: Vänsterkomiker på Sveriges Radio och Falkenbergs kommun anordnar musikfestival där män är portförbjudna « Avpixlat