Svensk polis demonstrerar genusteoretisk lag och ordning vid asylboende
avatar

En bild säger mer än tusen ord men en film säger mer än tusen bilder. Nyligen kom Dan Eliassons genusteoretiskt tränade poliskår på den minst sagt intressanta iden att man trots att en klar majoritet av alla poliser är män (så stor andel av poliserna är män att Inrikesminister Anders Ygeman tycker det behövs fler kvinnor) skall sätta tre kvinnor i samma polispatrull. Det här blev resultatet den 20 Mars när en patrull med den sammansättningen skickades till ett asylboende i Fagersjö.

(Fagersjö har varit i media i dessa sammahang tidigare. Den 16 Oktober förra året evakuerades 44 personer från ett asylboende. SVT rapporterade: ”Misstänkt kraftig mordbrand i asylboende i södra Stockholm” Polisen misstänkte att branden var anlagd, det var andra försöket på ett dygn. Tidigare hade en dunk olja hittats i en påslagen ugn). Nu är det alltså åter rubriker från asylboende i Fagersjö, även denna gång var mordbrand en av rubriceringarna.

Från vår oberoende ”public service” SVT rapporteras ”Misstänkt mordbrand på asylboende – polis skadad”. Oväntat nog beskrivs inte asylsökaren som asylsökare, han beskrivs som ”MAN” (könet var tydligen viktigt här). Hade han varit någon som gjorde något bra hade det inte stått han var en man, då hade det varit viktigt för media att kalla honom asylsökare eller flykting. Män skall bara beskrivas som något dåligt i media. Som medieforskaren Professor Jim McNamara som studerat fenomenet konstaterar:

Dr Macnamara found that, by volume, 69 per cent of mass media reporting and commentary on men was unfavourable, compared with just 12 per cent favourable and 19 per cent neutral or balanced.

Vad beträffar de inblandade poliskvinnorna så nämner SVT inte ett ord om deras kön. Anledningen till det är lätt att förstå. Man kan inte vara både offer och stark kvinna samtidigt. Inrikesminister Ygeman och liknande makthavare har bestämt att det är bra med kvinnliga poliser. Då är det inte särskilt bra för karriären att skriva om när det inte är bra med kvinnliga poliser. Det här när folks karriärer hotas om de inte bara skriver ”bra” saker (oavsett vad som är sant) är vad som gör Politisk Korrekthet så skrämmande effektivt redskap för att tysta folk.

Och innan någon börjar invända. Nej, jag vet att det inte bara är polisernas kön som är problemet här (Men att från det gå till att hävda det inte var en stor bidragande faktor är att vara totalt verklighetsfrånvänd). Även en manlig ordningsvakt som ingrep åkte på stryk. Enligt Nyheter idag skall även två manliga poliser som kommit efteråt ha haft problem och blivit nedputtade. Det är heller inte poliserna jag kritiserar. De gjorde så gott de kunde. Det egentliga problemet är polisledningens inställning. De varken tycker poliser behöver skälig lön, tillräckllig utrustning, ordentliga befogenheter eller fysisk styrka för att göra jobbet.

Polisledningens inställning i frågan tycks vara: Klart vi kan ha bara kvinnliga poliser vid ingripanden. Ni vet könet är ju bara en social konstruktion, vi föds inte pojkar och flickor vi ”socialiseras”  magiskt av odefinierade ”strukturer” att bli det. Att vi inte har fler kvinnliga poliser beror på att vi haft en manlig ”machokultur” som spökar. Det har polisens särskilt anställda genusexpert berättat. Machokulturen tog minsann Polischef Göran Lindberg aka Kapten Klänning i med hårdhandskarna mot (när han inte våldtog och förnedrade tonåringar alltså)

Jag vet att jag kallas ”Kapten Klänning”. Manligt orienterade poliser gillar nog inte att jag kallar mig feminist och tillsätter kvinnliga chefer, sa han till Dagens Nyheter. Trots att hans strid mot machokulturen ledde till uppror inom Uppsalapolisen – 197 poliser annonserade efter ny arbetsgivare – fortsatte han sin mjukislinje.

Så nu har polisen och regeringen fått precis det resultat som kunde väntas. Åratals hjärntvätt möter nu verkligheten och fort går det. Ovan video där tre poliser får stryk av en ensam asylsökare som sedan via stenkastning orsakar skattebetalarna kostnader för förstörd polisbil sprids över hela världen och har setts över EN MILJON gånger. Det är tveksamt om svenska polisen ens om deras särskilt anställda kommunikatörer och PR-folk fick betalt och gjorde det med avsikt skulle kunna ge sig själva sämre PR.

Numera måste man alltid skriva en disclaimer så inte folk (och med folk menar jag vänstern) anklagar en för att pga att man kritiserar maktmissbruk förespråkar idiotier åt andra hållet. Tyvärr kommer nu som konsekvens av polisens åratal av vänsterlutning en motreaktion med högerlutning som inte heller är vettig. Att polisen är patetisk och domineras av buset som filmen visar bortom allt tvivel är inte alls bra men det betyder inte att jag för den delen förespråkar den absoluta motsatsen där polisen skjuter först och frågar sen heller. Kan vi få en ”middle-ground” tack? Vi behöver diskutera fakta.

Kommentarer

Svensk polis demonstrerar genusteoretisk lag och ordning vid asylboende — 11 kommentarer

 1. Med facit i hand borde de kanske inte sagt ”tack, men nej tack” till killen (en annan asylsökande?) som hjälpte till med att fälla bråkmakaren till marken i början. Fast det hade säkert varit mot polisens policy det också?

  Hur man än vänder på steken hade tre stycken poliser plus en ordningsvakt inte verktygen för att klara av situationen. Oavsett om det är bristande befogenheter eller för dåliga kunskaper och för lite råstyrka spelar egentligen ingen roll tycker jag – betyget för insatsen blir underkänt i vilket fall som helst.

 2. Bra att filmen även sprids utomlands som en löpeld och har nu närmare 5miljoner visningar,så man ser hur den feministiska stormakten Sverige och dess genuspolisers kraftfulla agerande ser ut i praktiken och inte bara i teorin.

 3. Kollade upp vad som gäller för att bli polis och det räcker med medelgod styrka för sitt kön för att bli antagen. Det innebär att de kvinnor som antas inte behöver vara lika starka som männen. Ett fall för DO? Smile

  Sen kan man ju fundera på vad styrkekravet kommer ifrån?
  Är det inte för att kunna fullgöra sitt uppdrag, som blanda annat är att omhänderta individer som inte sköter sig. Det gick ju inte så lysande för damerna i filmen och i den bästa av värdar skulle man kanske börja fundera över vad polisens uppdrag är i egentligen.

 4. Eric, det verkar inte finnas några som helst krav på råstyrka hos polisen idag. Nu ska ju polisen spegla samhället och det där börjar vi nu se kontentan av. Vi har massor av poliser i tjänst som inte är så pass vältränade att dom kan ta ner en kille som går loss. Titta er omkring i de få fall ni överhuvudtaget ser patrullerande/ gående poliser. Hur vältränade är dom? Var i Kristianstad för någon tid sedan och såg faktiskt något så ovanligt som gående poliser. Den enda var, och jag skojar inte, kanske 1, 73 ( Har en vän som är i den längden) och såg inte alls vältränad ut. Dvs det fanns inget som kompenserade för längden. Hans kollega var inte heller särskilt vältränad eller såg stark ut.

  På vilket sätt kan den polismannen skydda mig om han inte använder sitt tjänstevapen? Han hade ju inte kunnat skydda mig mot en galning. Jag har sett många småväxta och spinkiga poliser, även män alltså.

  Vi har fått genuspoliser, duktiga på dialog och duktiga på att fråga om känslor. Jag tror inte det funkar ute i våra problemområden där många av killarna är betydligt mer vältränade än de poliser som skickas dit. Och betydligt tuffare i psyket. Blir det brottsningsmatcher så får polisen problem. Det finns en annan video också där en kille i förorten (stor som en oxe) leker med en manlig polis och en kvinnlig polis. Kolla videon, polisen har stora problem och skämmer ut sig fullständigt inför hans vänner som står och skrattar. Killen de försöker brotta ner verkar dessutom berusad. Den manliga polisen klarar inte hålla honom nere, anledningen är att gärningsmannen helt klart besitter starkare kropp än dessa poliser.

 5. Hur länge sedan var det man tittade på fyskraven för brandmän?
  Rejäl sänkning där också. Jag skulle nog klara det, och jag är vad Lasse Brandeby i en monolog kallade ”rôten”.

 6. Men det smarta skulle väl vara att jobba så pass smart att vanliga patrullerande poliser inte hamnar i närstrid med invandrarkillar och svennekillar som styrketränat och käkat steorider inne i fängelset. I så fall måste vanliga poliser också styrketräna flera timmar om dagen och käka steorider. Och ha elpistoler och en massa andra smarta vapen. Och allt skulle bara accelerera och till slut skulle det se ut som i USA där stora feta aggressiva poliser slår skiten ur folk för minsta lilla. De skulle vara drogade och helspända hela tiden.

  Jag tycker som Leif GW Persson att de värsta kriminella ska punktmarkeras, spanas på. Sen tar man in dem för minsta lilla, stör dem hela tiden. Och de som hämtar dem ska vara välutrustade specialpoliser.

  Tydligen en dyr metod, men fungerar tydligen i de områdena i USA där de testat den.

 7. @Jenny:

  Jenny och kan tycka något är ”Märkligt”.

  Va-fn, Böveln det går ju icke att idka eldgivning mot enskild individ hursomhelst och det är absolut en sak du moste försöka förstå, oavsett.
  Har du klart för dig hur svår det är med eldgivning från handeldvapen och om de bägge och fullt uppenbart på riktigt, dumma, poliserna använt sina vapen och med stor sannolikhet bomma under eldgivning, hur många piller ska avlossa tills träff noters, vad anser du tömma magasinen och dit med nytt?
  Jo ensak eldgivning mot ben menar du har du klar för dig att pulsåder är placerad där.

  Slutligen uppenbart borde varit tillochmed för de två på riktigt dumma och att den vingligt vandrande vålnaden på aktuell video är icke helt närvarande och vad ska denne ta vägen tror du, försvinna någonstans? Denne kan, som sedvanligt, givetvis plockas upp vid ett senare mera och lämpligt tillfälle, eller-hur!

  Det är just sådanthär illa polisarbete vilket gör att vi övriga juste verkande individer i samhället blir måltavla för, kriminalitet, förföljelse, hot, allskit du kan namnge, en missriktad slags vedergällning projekterat mot stor som, liten.

 8. @Jenny:

  Men det smarta skulle väl vara att jobba så pass smart att vanliga patrullerande poliser inte hamnar i närstrid med invandrarkillar och svennekillar som styrketränat och käkat steorider inne i fängelset.

  Planering så att rätt personer, i rätt antal och med lämplig utrustning skickas på rätt uppdrag är givetvis viktig. Men jag tycker i alla fall det är berättigat att ställa frågan: ska en ordningspolis vara bättre än Medelsvensson på att ingripa mot fysiskt våldsamma individer?

  Jag tycker det självklara svaret är ja.

  I så fall måste vanliga poliser också styrketräna flera timmar om dagen och käka steorider.

  Nej! Men de måste vara utbildade i och kapabla till att använda våld där det behövs (givetvis inte för minsta lilla).

 9. Att de fysiska kraven sänkts rejält för poliser är ingalunda en tillfällighet.

  Fysiska krav till polisutbildningen En rapport om jämställda förhållanden i antagningsförfarandet. (Lundberg & Lundberg 2004) (min fetstilsmarkering)

  Debatten om att förändra de fysiska kraven började i tidigt 1990-tal. Samhället förändrades. Den svenska anslutningen till EU gjorde att vi upplevde en växande internationell brottslighet. Den nya informationstekniken skapade förutsättningar för avancerad elektronisk brottslighet över gränserna. Det upptäcktes också förändringar på den egna marknaden där antalet arbetslösa samt socialt utslagna tilltog. Med detta i tankarna tillsatt regeringen 1995 en arbetsgrupp inom justitiedepartementet som skulle ha till uppgift att se över rekrytering och utbildning av poliser. Regeringens mål med detta var att på ett effektivt sätt kunna utveckla polisorganisationen och göra den redo för framtiden.

  De krav som ställdes från regeringens sida var att framtidens polis skulle ha gott omdöme och god förmåga till självständigt handlande. De sa också att, förutom dessa personliga egenskaper, ska kunskapen hos framtidens polis vara av avgörande betydelse. Utvecklingen ställde nya och högre krav på kunskaper inom psykologi, språk, juridik, teknik och ekonomi mm. Även kunskaper om sociala förhållanden med främmande folk och kulturer skulle vara av stor betydelse. Regeringen sa även att det dock fortfarande behövdes polisiära färdigheter av mer traditionellt slag.

  Det står även i regeringens krav att framtidens poliskår måste ses som trovärdig och legitim. För att den ska göra det måste dess sammansättning, enligt regeringen, spegla samhället i stort. Könsfördelningen måste vara jämn sa mt antalet poliser med invandrarbakgrund måste spegla hur det är i samhället i övrigt. Detta skulle inte bara öka trovärd igheten hos kåren utan också bredda polisens erfarenhetsbakgrund. En poliskår med bred erfa renhet har lättare att hantera och lösa konflikter mellan olika grupper av människor.

  Med bland annat dessa krav som grundstomme började arbetsgruppen att titta på hur man på bästa sätt skulle kunna utforma det framtida rekryteringsförfarandet till polisutbildningen. Arbetsgruppen prioriterade det teoretiska kunnandet enligt regeringens order. De skriver i sin rapport att de anser att de fysiska kraven för att antas till polishögskolan bör tonas ned. Polisyrket har alltid marknadsförs som traditionellt manligt, där fysisk styrka och hårdhet premieras. Detta är något som måste ändras för att kunna rekrytera fler kvinnor.

 10. @Ulf T:

  Vidare: AllaStudier.se: Så ändras antagningen till polisutbildningen (min fetstilsmarkering)

  I första gallringen tas enbart hänsyn till gymnasiebetyg för allmän- och särskild behörighet för högskolestudier, och inte arbetslivserfarenhet, högskoleprov eller tidigare studier, som tidigare var fallet. Under själva testerna så är en nyhet att de fysiska testerna leder till omdömet godkänd eller underkänd, är man snabbare eller starkare än andra är det ingen merit. Olika krav för fysisk styrka gäller för kvinnor och män. På den psykologiska delen införs personlighetstest som en del i att säkerställa egenskaperna i polisens kompetensprofil.