Nakenchocker som ett vapen i kampen mot terrorism
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke försöker bryta terror-normen

Hur mycket skall man låta terrorn göra intrång i och styra vårt vardagsliv?

TV:s behandling av fredagens dåd i Paris ger en ganska bra bild av medias medlöperi i terrorn. Som jag påpekade redan i mitt första inlägg efter dådet så bryter SVT2 en kvart efter midnatt en långfilm som bara hade 20 minuter kvar till sitt slut för att gå ut med händelserna i Paris. Jag ifrågasatte det beteendet redan då, vilket förmodligen verkade väldigt småsint, så jag skulle vilja utveckla tankegången lite.

Wikipedia inleder sin artikel om terrorism så här:

Terrorism (från latin terror ’rädsla, fruktan’) avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar. Begreppet härstammar från Jakobinernas s.k. regime de la terreur, under franska revolutionen i slutet på 1700-talet. Det är ett slag av politisk brottslighet.

En för mig okänd upphovsman sammanfattade någon gång för länge sedan ganska koncist terrorism:

Syftet med terrorism är att terrorisera.

En grundförutsättning för att terror skall vara effektivt som vapen är att sker en effektiv spridning till allmänheten av information om utförda terrordåd, specifikt information som bidrar till att göra människor oroliga och rädda. Ju mer uppmärksamhet man ger terrorn, desto effektivare blir den.

All väsentlig information om terrordådet i Paris kan sammanfattas i några meningar som skulle kunna förmedlas på mindre än en minut i ett nyhetsinslag i TV. Vad skulle behöva förmedlas i ett nyhetsinslag? Att det handlar om ett flertal attacker, vilka målen var (fotbollsstadion, rockkonserten, restauranger), att antalet döda ligger runt 130, att ungefär 300 personer är skadade, varav ett hundratal kritiskt, att en svensk är död och en skadad. Att undantagstillstånd är infört i Frankrike och att de stänger sina gränser. Det är en sammanfattning av den information som förmedlats som är av värde. Dessutom borde man ge information (som har lyst med sin frånvaro, eller försvunnit i flodvågen av skräckpropaganda) såsom ifall flyg till Frankrike är inställda eller andra förändringar som direkt berör personer som har någon koppling till Frankrike. Det skulle man kunna förmedla på någon minut och sedan följa upp senare enligt behov.

Vad gör media?

Vi har i alla fall åtminstone tre TV-kanaler med nyhetsprogram: SVT1, SVT2, TV4. I fredags var de normala schemalagda nyhetssändningarna (innan terrordådet) som följer:

01:00 Rapport
02:00 Rapport
03:00 Rapport
04:00 Rapport
05:00 Rapport
05:50 Nyhetsmorgon
06:00 Rapport
06:30 Rapport
07:00 Rapport
07:30 Rapport
08:00 Rapport
08:30 Rapport
09:00 Rapport
09:30 Rapport
12:00 Rapport
16:00 Rapport
18:00 Rapport
19:00 TV4Nyheterna
19:30 Rapport
21:00 Aktuellt
22:00 TV4Nyheterna
22:55 Rapport

Det är alltså nyhetsförmedlingen såsom den skulle sett ut i fredags helt oberoende av Paris. Det längsta sammanhängande blocket utan nyheter var på 4 timmar, 12:00–16:00.

Vad gör media?

SVT2 hade följande schemaläggning fredag kväll–lördag morgon:

21:45–00:35 filmen Cloud Atlas
00:35–01:00 Please Like Me (australiensk komediserie)
01:00–01:05 Rapport.
01:05–01:35 Vem vet mest? (repris)
01:35–03:05 Nyheter (sändningsuppehåll?)
03:05–03:50 Gudstjänst
03:50–04:00 Nyheter
04:00–04:05 Rapport
04:05–04:25 Godmorgon Sverige sammandrag
04:25–05:05 Nyheter

Vad gör media?

Ungefär runt midnatt kommer det en liten textremsa om att man kommer att bryta filmen på grund av händelser i Paris. Ungefär en kvart efter midnatt bryter man. Nästa schemalagda nyhetssändning var om 45 minuter, nästa schemalagda programpunkt om 20 minuter. (I praktiken innebär det att det var mellan 10 och 15 minuter kvar av filmen, eftersom SVT alltid rullar alla eftertexter och normalt har lite annat blurp emellan programmen.)

Sedan mal man på i studion flera timmar, jag vet inte hur länge de höll på men det lär ha varit minst 4 timmar för de höll fortfarande på när jag sade godnatt.

På lördagen satte man sedan in:

07:00 Extra Rapport 64 minuter
18:15 Extra Rapport 75 minuter
20:15 Extra Rapport 45 minuter

På söndag drar man på stort:

08:00–18:00 Extra Rapport (TIO TIMMAR)

Även idag har det dykt upp textremsor på SVT Forum (SVT2) som upplyser om ändringar i programtablån på grund av Paris.

Lik förbannat kan all väsentlig information sammanfattas och förmedlas på en eller två minuter. Och inget av denna information är av så brådskande karaktär att den behöver bryta normal tablåer. (Till skillnad från när det verkligen är viktigt att man går ut med information kvickt, t.ex. att människor skall hålla sig inomhus på grund av brand i ett närliggande industriområde där giftig rök sprids.)

Min poäng är att när man låter ett terrordåd bryta av och ta överhand på det här viset så går man i terroristernas ledband. Man sprider terror, vilket ju faktiskt är terrorns syfte.

Låter vi terrorn ta överhand blir vi terroriserade. Den blir som den uppförstorade spindeln i hörnet jag beskrev i Den uppgivna hopplöshetens förlamande cancer. Jag såg för inte så länge sedan nämnt någonstans att i mitten på 1800-talet tog händelser som mord på en berömd skådespelare upp en rad på en tidnings baksida. Efter några decennier växte det till en egen liten notis. Sedan blev det en artikel inne i tidningen. Idag är det inte bara en förstasidenyhet, det får en egen bilaga i tidningen. Skall vi bekämpa terrorn skall vi inte blåsa upp den och ge den alltför stor uppmärksamhet. Tvärtom bör den tonas ner och informationen om terrordåd hålla sig spartanskt saklig.

Det kan vara värt att påminna sig om att fredagen den 13 (valde man just det datumet avsiktligt?) inte bara var elände och ond bråd död. Några timmar innan dådet kunde vi se följande på SVT1 (det är en lista på 3 klipp, under 4 minuter tillsammans, jag fick problem med kvalitén när jag försökte sätta ihop det till ett klipp, vilket är anledningen till att det är en playlist), vilket jag vill presentera som en kontrapunkt till eländet:

Nakenchocker SVT

Hejdlöst fånigt och småvulgärt, men också, i mitt tycke, jävligt roligt. Vi behöver mer stollerier och mindre social cancer. För den som vill se originalklippet från Pulver med Per Andersson, så ser det ut så här, kort och koncist:

Originalet med Per Andersson

Kanske vore världen bättre om vi alla gingo nakna.

(P.S. Tro det eller ej, men det här var menat att vara ett kort roligt inlägg centrerat runt videoklippen, men inlägget fick lite eget liv och ville tydligen annorlunda.)

©2015 Anders ”Dolf” Ericsson. Alla rättigheter förbehållna.

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Nakenchocker som ett vapen i kampen mot terrorism — 7 kommentarer

 1. För en gångs skull kan jag framhäva mig själv som exempel: Släng ut TV:n!

 2. Kom en Teve-kontrollant någongång slutet 70-talet, (75-76-nått)
  -Det gäller kontrol av Tevelicensen!
  -jorå komin det går fint att inspektera bostaden
  – jahaja ingen teve, dock du har radio serjag!
  – Jorå den licensen är betald (50:- per-år)
  – Ehmm blädder-blädder harkel-host jahaja ser att det är pådetviset, ja då får jag tacka då, adjö.

  Kan ni förstå detta det är fanimig helt ofattbart sett såhär-i historiens ljus, tänk er bärandes en pärm och går runt till valda adresser enligt separat lista.
  Någonstans här började Proletärerna odla hatet mot Sveriges meborgare och det är därav som det står nu och definitivt icke slutet.

  Nej berättelsen är helt sann och nej har aldrig ägt en teve dock, en teve inhandlades under perioden då min dotter (04) vill titta på diverse barnprogram mellan sin 3-7-årsåldern därefter åkten maskinen ut.
  Tja å SR-är tämligen kört sådan enfald att det går ej att lyssna på i längre omfattning och givet SR lider av samma åkomma vilket EdersÖdmjuke beskriver angående SVT.

 3. Hej.

  För sisådär hundra år sedan skrev tidningar ofta ut hela stamtavlan för misstänkta, offer, och gärningshen. Inte sällan med utdrag ur kyrkoböcker, omdömen från myndighetspersoner och även skvaller. Minns en jag sett refererad i en uppsats: en kvinna hade fredat sig från våldtäkt genom att hugga angriparen i ansiktet med en sax; bägges namn, hennes mans och barns namn, och hennes föräldrars och syskons namn samt vilken by hon ursprungligen kom fanns att läsa. Om gärningsmannen stod ännu mer personlig information. Det hade fått mig att börja köpa papperstidningar för första gången detta årtusendet (fackpress oräknad).

  TV-licens? Vad är det? En fågel, en fisk eller ett mineral? Finns väl ingen som betalar för en vara man inte beställt.

  På tal om terror och rapportering: nog måste det väl finnas seniorer kvar på SR/SvT som minns hur det gick för den europeiska terrorismen på sextio- och sjuttiotalet, och hur man rapporterar utan att ge mördarna den exponering och air av ett reellt hot de så hett eftertraktar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. @Rickard
  Klick och reklamintäkter är viktigare än demokrati och fakta.
  Konsumenterna håller med.

 5. @Grodan Boll: Hej.

  Jomenvisst, men så såg det ut då också: massor med reklam och drama, men parallellt med nyhetsrapportering och politisk debatt. Jag tror att en stor del av skulden skall läggas på att så många journalister har samma politiska uppfattning, kommer från samma medelklassbakgrund, och rör sig i små homosociala nätverk. Den övervägande socialistiska inriktningen på majoriteten av de skolor som dessa personer kombinerat med sin kultur- och journalistutbildning är också problematisk: Serietecknarskolan i Malmö exempelvis är en plantskola för både nutida och framtida stolpskott, med ’rätt’ åsikter på ytan, men ingen kunskap eller insikt.

  Troligen vore det bästa rent journalistiskt sett att lägga ner SvT:s nyhetsrapportering och dra in allt presstöd, samt avskaffa TV-licensen helt. Produktioner som Dagens Samhälle, Uvell Kommunikation och Axess klarar utmärkt bra att hålla både djup och bredd. Jag är säker på att diverse-vänstern också skulle klara att skaffa sig sponsorer för sin verksamhet: Seppuku Media som är bulvan för Researchgruppen (eller är det tvärtom?) lyckas ju suga pengar ur Aschbergs plånka. I samband med de reformer jag föreslår bör man införa tvingande förbud för stat och kommun att finansiera mediala produktioner utanför museiverksamhet och större institutioner av nationellt intresse. Jag är trött på att tvingas finansiera propaganda förklädd till information.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 6. @Rikard: I originalutgåvan av Carnegie’s (han med ”vänner och inflytande”) bok ”Stop Worrying and Start Living” hade man upplyftande anekdoter och exempel från verkligheten. Samtliga med namn och address.