Mina tankar om Lady Dahmers kritik av 2PAC tröjorna på H&M
avatar

Låt mig kort redogöra för mina reaktioner på ett par frågor som dök upp i Mariels inlägg om Kvinnohat eller bara Hat?

Först och främst: Liknelsen till Hagamannen är löjlig. Vad hagamannen är känd för är i första hand våldtäkter och i andra hand ingenting men vad Tupac Shakur var känd för var i första hand musiken och i andra han gangsta-kulturen (West Coast) med tillhörande pistoler och kpistar

Vill Lady Dahmer så kan hon såklart ta diskussionen om West Coast Gangsta hos fattiga svarta i USA med alla deras destruktiva moment (och där finns mycket att diskutera, inte minst vapenfixeringen) men att försöka diskutera våldtäkt utifrån 2PAC är sanslöst dumt på basis av TRE starka orsaker

1) Ingen med intresse för dylik tröja skulle associera musikfenomenet 2PAC till våldtäkt (LD gör det utifrån ointresse och genusteorins kontrollbehov där man inte pratar om vad man själv gör utan agerar låtsasdomstol för vad andra borde få göra)

2) Det stämmer att Tupac åtalades och dömdes för sexuella övergrepp i Atlanta 1994  men i den domen finns inga som helst belägg för livstids yrkesförbud eller liknande lagvidrigt nonsens. Även om Tupac levde så fick han alltså promota sin musik på tröjor

3) Varifrån har man fått att det var en våldtäktsdom? Tupac dömdes två gånger för ”sexual abuse” av 19 åriga Ayanna Jackson. Han fick straffet 1,5-4.5 års fängelse. Så här beskrivs domen och bakomliggande händelser på Hip Hop nyhetsbloggen The Thuglife Army.

he was acquitted of the three sodomy counts and the weapons charge, but in an apparent compromise verdict, convicted of two counts of sexual abuse–specifically, forcibly touching Ayanna Jackson’s buttocks. Bail was set at three million dollars, and Tupac turned himself in and was incarcerated. On February 7, 1995, he was sentenced to not less than one and a half to not more than four and a half years in prison.

Det är heller inte utan orsak händelserna beskrivs som skumma. Även i Ayanna Jacksons egen berättelse (Thuglife har både Tupacs och Ayannas perspektiv) begicks övergreppen i grupp. Påföljderna reflekterar inte alls detta utan snarare de aversioner polisen hade mot Tupac specifikt efter skottlossningen i Atlanta.

Men viktigast här är inte vems version man tror på. Även om man går helt på domstolens linje så kvarstår faktum att Tupac dömdes för sexuella övergrepp till högst 4,5 års fängelse. Att utöver det straffa honom med nån slags livstids yrkessabotage var skulle man hitta grunden för sånt förfarande?

Vad vi med säkerhet kan konstatera är att resonemanget knappast är förenligt med svenska kriminalvårdens filosofi.

Kommentarer

Mina tankar om Lady Dahmers kritik av 2PAC tröjorna på H&M — 31 kommentarer

 1. Som jag sa i den andra tråden. Jag tycker det är fullt rimligt att moraliskt ifrågasätta hyllandet av en notoriskt våldsam gangbanger. Våldtäkten går ju att diskutera men att ”thug 4 life” var ett våldsamt stridsrop skulle han knappas själv förneka.

  Jag förutsätter att hon gör upp med andra våldsamma idoler som Che, Solanas, Dahmer o.s.v.

 2. Du har såklart rätt gällande moral och våld men var verkligen 2pac särskilt våldsam i sammanhanget? Vilka gangbangers är inte våldsamma? Som sagt …är inte det mer en fråga om den fattiga svarta kulturen i allmänhet och vi som hycklande inte bryr oss förrän det är nån som dessutom utöver det normala för gangbangers har framgång i karriären? Var våldet och morden mer ok så länge det var normalfattiga människor? Var Tupac särskilt svinig eller bara som de flesta av samma typ. Vi kanske borde prata mer om den extremt faderslösa kultur där gängen uppstod? Faderslöshet är ju en stor fråga redan i vår kultur och hos svarta amerikaner ser vi ju samma saker fast i mycket större omfattning. De ligger som sagt på sjuttio procent födslar hos ogifta kvinnor. Dvs den formen är det vanligaste hos dem redan nu. Vi ligger under femtio. Hos oss är det undantaget än så länge.

 3. Haha, jag hade inte sett att du skrivit detta inlägg(Jag kollar kommentarer från ’baksidan’, ni vet) och började just på att skriva ett inlägg om mina reflektioner** till följd av det inlägget. Mina reflektioner är ett helt annat perspektiv. Men jag väntar med det ett tag då och låter ditt ”stå i rampljuset” ett tag först Smile

  (** Ni/du som tyckte det var dumt att ’bjuda hit LD’, fundera på detta en stund. Jag upplever oss skribenter som tre långsamt brinnande vedstockar, ihärdiga och noggranna och en som kommer med syret. Hon är syre, just för att hon är hon. Idag, eller under helgen, ska jag maila det explosiva materialet jag anser genusdebatten behöver, och be på mina bara knä;D)

 4. Det finns förstås mycket värre problem än 2Pac för svarta amerikaner i gettot. Jag gillar till och med 2Pac men jag gillar inte vad det säger om vårt samhälle att vi gör en idol av en gangster. Jag kan inte svara på om han var bättre eller sämre än andra gängmedlemmar men han var en tidig förgrundsgestalt bland de som rappade om gängen och deras livsstil.

  Jag pratar gärna om faderskap. Att slå sönder familjer är ännu en av vänsterns synder. Jag håller med Theodore Dalrymple. Det må vara flärdigt och fritt för den liberala eliten att hitta på nya familjebildningar. De har nätverk, pengar och personligt kapital som gör att de klarar det utan allt för stor skada. För de som saknar den liberala elitens tillgångar blir friheten en ocean att drunkna i. Det är inte chict att vara ensam och fattig mamma i slummen och se gängen ta ens barn. Det är i grunden destruktivt för ett samhälle att lära män och kvinnor att de inte behöver varandra.

 5. Lady Dahmers ”kritik” på H&M´’s facebooksida är ju inte fullständigt obefogad eftersom den livsstil som Tupac förordade inte är speciellt föredömlig då det gäller droger och kriminalitet.
  Men… Att kalla honom våldtäktsman är nog snarare ett önsketänkande både bland femnister och rasister (realisten.se) eftersom han var Man och Mörkhyad.
  Ett önsketänkande eftersom deras kritik mot män och mörkhyade hörs högre då eftersom denna stora klädkedja är inblandad.

 6. Hur så? Har du problem med personer med aspergers? På vilket sätt menar du dina ”funderingar” är intressant ämne att debattera?
  Här diskuterar vi inte skribenter eller kommentatörer, utan sakfrågor.

 7. Jag tycker Erik skriver väldigt bra om det nu vore så (hypotetiskt) och att det påverkar hans skrift skulle jag önska mig en släng av det.

 8. Äsch! Skall man fundera över om han har en sjukdom så borde man dra till med ebola, schizofreni eller nåt annat med skruv. Vem bryr sig om Aspbergers?. Vid det här laget är det väl inga andra än fjortisar från lunajstojm som fortfarande sitter och hackar på Hanna Fridén Till och med en viss Ann Eberlein kan ju uppvisa häftigare diagnoser.

 9. Jag har hävdat och hävdar fortfarande att LD är rasist och sexist (inte bara skriver, utan även tänker och agerar som). Punkt 1-3 ovan indikerar detta, men inlägget är ett i raden av många tveksamma.

  Hon är ute att provocera och självklart, hoppar man på en idol, så provocerar man. Men ilska är inte faktiskt inte samma som hat.

 10. Enlig LD så är väl alla män våldtäktsmän så i hennes bubbla till värld har hon ju rätt.

 11. Den livsstil Tupac förordade? Jag kan lite om Tupac och den kulturen men även med min begränsade kunskap måste jag invända att han knappast förordade folk skulle leva på det sättet utan snarare beskrev att det är så det blir utifrån de förutsättningar som ges.

  Hans ”thug life” har som jag förstått det handlat om att framgångsrika hip hop artister skall dela det liv de rappar om som det ser ut. Alltså han glorifierade inte den kulturen men såg ner på framgångsrika svarta som använde pengarna till att fly istället för att bli en ”voice for change”

  Han var alltså ”thug” precis som alla andra i deras samhälle måste vara. Skillnaden var att han numera var rik nog att inte behöva vara det. Han kunde flytta från våldet men gjorde det inte utan levde under ständigt dödshot som alla andra.

 12. ”Nån mer än jag som funderar om aktivarum har typ Aspergers eller så?”

  Nej den tanken har aldrig slagit mig.

 13. Ninni! Väntar med spänning på dina reflektioner. Du behöver inte alls låta mitt inlägg stå i rampljuset. Mitt inlägg var mer en fortsättning på Mariels inlägg om vad som är kvinnohat. Jag tyckte den diskussionen skulle må bra av att vi tog itu med fakta om våldtäktsanklagelsen mot 2Pac.

  Han dömdes alltså att ha ”våldat” fram ett BJ i sovrummet från en kvinna som dagen innan gav honom ett BJ offentligt på krogen. Enligt Ayanna Jacksons berättelse tvingades hon även ge BJ till en av 2Pacs ”vänner” medan han höll fast hennes skinkor. Enligt Tupacs berättelse så var det någon av de andra som gjorde det. Tupac säger också att han var skyldig till att inte göra någonting åt vad de andra gjorde.

  Efter att den upprörda Ayanna lämnat hotellet skall Nigel ha sagt till Tupac att vad som hände var ”too many ni__as”

  Ingenstans förklaras varför Tupac Shakur ensam blev dömd för vad som enligt alla inblandade är en gruppvåldtäkt. Om det var en gruppvåldtäkt varför dömdes inte Agnant för sexuella övergrepp? Den frågan är lika relevant även med utgångsläget att Tupac ljög när han sade att han lämnade rummet. Ayanna skall ha tvingats ge BJ till Agnant men hon kom för att träffa Tupac och allt var hans fel och därför var Agnants del i våldtäkten helt ok (åtalets lades ner)

  Enligt Tupac så ville han inte ha relation med Ayanna och de två andra skall ha glott på henne som om hon vore en grillad kycklig de ville äta upp. Hade Tupac varit vid liv hade den här historien varit högrelevant men nu blev Tupac (liksom en mängd andra svarta rapmusiker) ihjälskjuten så vi lär inte komma längre än att konstatera dessa frågetecken finns.

 14. Jag förstår vad du menar men jag tycker ändå att det är viktigt att det finns signaler i samhällets alla olika hörn om att den livsstilen inte är cool eller godtagbar i övriga samhället där folk inte beter sig så. Självklart är det dom förutsättningarna som ges för honom och även jag hade nog blivit kriminell om jag växt upp med dom alternativen som fanns för honom. Inget snack om den saken men sen anser jag att det är viktigt att samhället markerar att sådan livsstil inte är ok. Som svt nu som hyllar en kille vars identitet kretsar kring gangsta-life. Sådant anser jag bör inte få en ok-stämpel i statlig television. Det samma gäller svinen som slog ner mannen i Kortedala, även om dom är unga och även om forskning visar att långa straff inte hjälper så anser jag att samhället kraftigt måste markera mot den typen av våld annars kan man lika bra lägga ner alla fängelser och lägga ner allt tal om moral och etik. För vad ger det för signaler till deras polare? Slå ner svennar och du får 3 veckors kratta trädgårdar? Som jomshof säger, det är signalen ut i samhället som är det viktiga, inte själva straffet som sådant. Där delar jag SD:s politik och hör och häpna SKITMÅNGA andra-generationens invandrare kommer rösta på dom. Jag hade ingen aning om att situationen var så illa som den är i Sverige, för när man läser riksmedia utomlands så ligger det uppenbarligen ett PK-filter över situationen.

 15. Nej jag undrar hur det kommer sig att han är så intelligent. Men det är ju inte en genusfråga egentligen.

 16. Jag får se hur jag gör.. mycket är redan avhandlat i kommentarerna. Kanske sammanställer jag mina tankar efter helgen.Smile

 17. Torstensson:

  ”Jag förstår vad du menar men jag tycker ändå att det är viktigt att det finns signaler i samhällets alla olika hörn om att den livsstilen inte är cool eller godtagbar i övriga samhället där folk inte beter sig så.

  Varför är det viktigt menar du? Tror du inte de redan vet att den livsstilen inte är godtagbar? Hela poängen är ju att man skiter i övriga samhället – de enda som bryr sig om signalerna är folk som redan sköter sig. Varför skulle de som redan skiter i dig bry dig om vad dina signaler som du tycker är viktiga säger? Signalerna är ju till för dig – inte för dem. Att du signalerar det inte är ok gör det bara ännu mer coolt. Då är det ju inte du som påverkar dem utan de som påverkar dig. Jag kan allt om det här för jag har varit just på den sida där alla mina reaktioner bara leder till att det blir roligare för de ej skötsamma.

  ”Självklart är det dom förutsättningarna som ges för honom och även jag hade nog blivit kriminell om jag växt upp med dom alternativen som fanns för honom. Inget snack om den saken men sen anser jag att det är viktigt att samhället markerar att sådan livsstil inte är ok.”

  Ok, du anser det är viktigt? Dvs det är viktigt för dig. Har vi inte börjat i fel ändå då? Dem som inte är skötsamma lyssnar på vad som är viktigt för dem. Inte på vad som är viktigt för dig. Att lyssna på signaler som säger till dig att inte göra saker du redan inte gör blir då mest terapi.

  ”Som svt nu som hyllar en kille vars identitet kretsar kring gangsta-life. Sådant anser jag bör inte få en ok-stämpel i statlig television. Det samma gäller svinen som slog ner mannen i Kortedala, även om dom är unga och även om forskning visar att långa straff inte hjälper så anser jag att samhället kraftigt måste markera mot den typen av våld annars kan man lika bra lägga ner alla fängelser och lägga ner allt tal om moral och etik.”

  SVT visar också program som ”Veckans brott” där GW Persson dumförklarar brottslingar. Tror du brottslingarna bryr sig vad SVT tycker för det? När SVT visar feministiskt manshat tycker vi då magiskt att vad de visar är vettiga saker? Det är ju bara människorna som redan är på insidan som lyssnar. Du har rätt i att vi kan lägga ner rätt mycket av vårt tal om moral och etik, inte minst de delar där moral är feminism och alla personer som inte är feminister är onda och dåliga kvinnohatare också en åsikt SVT sprider rätt ofta. Att något visas i SVT betyder inte det är ok. Det betyer SVT tycker det är ok och de representerar bara sig själva.

  ”För vad ger det för signaler till deras polare? Slå ner svennar och du får 3 veckors kratta trädgårdar?”

  Det ger inga signaler alls. Det är ju så det ser ut på riktigt (vad vi borde ändra). Signaler handlar om hur man vill ha det. Inte om hur det redan ser ut. Att ge signaler det inte är ok till folk som vet sanningen är meningslöst. Det är samma feltänk hos feminister. De tror att bara de signalerar saker så skall verkligheten magiskt ändras för det sáde deras lärare (sedan är de sura för att det inte ”gått mer framåt”. Det enda som hände var att skolorna började ljuga mer och lära ut saker som man kan se är fel bara man sticker ut huvudet genom fönstret (Paolo Roberto)

  ”Som jomshof säger, det är signalen ut i samhället som är det viktiga, inte själva straffet som sådant.”

  Jomshof har i detta fall fel. Det är verkligheten som är det viktiga. Inte själva signalerna som politiker vill sända ut. Vi lever i ett info-google samhälle. Vi behöver inte tro på vad än för PR-jippo som myndigheter vill syssla med. Vi borde diskutera det absurda med att myndigheter samlar in skattepengar som används för reklamkampanjer riktade mot personerna som pengarna kom från. Att använda pengar till reklam för att få folk tro nåt de vet är osant är marginellt mindre korkat än att som Gudrun Schyman samla in dem för att elda upp dem i Visby hamn.

  ”Där delar jag SD:s politik och hör och häpna SKITMÅNGA andra-generationens invandrare kommer rösta på dom.”

  Givetvis kommer många skötsamma invandrare att rösta på SD när deras politik går ut på att stänga dörren för mindre skötsamma invandrare. De första personer som flyr kaosländer är de rika och utbildade (brain drain). De sista är de utfattiga, obildade och kriminella. Att de förstnämnda vill slippa deka gata med de sistnämnda förvånar nog bara rasister.

  ”Jag hade ingen aning om att situationen var så illa som den är i Sverige, för när man läser riksmedia utomlands så ligger det uppenbarligen ett PK-filter över situationen.”

  Allting som sägs i Sverige om kvinnor och invandrare går igenom ett PK-filter. Jag har till och med pratat med personer vars jobb på tidningar är just att agera sådant filter. De har varit föreläsare på kurser jag läst.

 18. Du kan snacka fram och tillbaka hur mycket du vill, men i grund och botten så sitter du, en kvinna, och försvarar en våldtäktsmän. Ursäktar honom och förminskar hans brott. Jah hoppas att du aldrig nånsin behöver känna en penis tränga in, med våld, i ditt torra inre medan du skriker av vanmakt. Idiot.

 19. Hahaha, ja det låter ju befogat. Du har bevisligen aldrig läst ett enda av hennes inlägg.

 20. Jag har läst dom alla och jag håller med jimmy, en mer perverterad syn på män får man leta efter.

 21. Kan vi ta bort Lindas inlägg? Hon saknar intelligens för att kunna läsa, vill vi ha sånna personer här?

 22. Va bra! Du klarade av att beskriva handlingen våldtäkt. Duktigt!

  Vill du nu med hjälp av citat visa oss andra hur denna person du kallar ”du, en kvinna” och ”idiot”(Jag, antar det är jag, men jag vet inte säkert) försvarar någon som begått denna eller snarlik handling. Du skall då även styrka att denna person som du påstår försvarats har begått en sådan handling.

  För, om det är mig du åsyftar, så försvarade jag en individs rätt att slippa förtalas som våldtäktsman, då jag inte ser något som belägger att han gjort sig skyldig till detta brott.

 23. Våldtäkt har han aldrig dömts för, däremot sexuellt ofredande som han dock förnekade. Man får gärna ha en åsikt om 2pacs kvinnosyn och våldsglorifiering men man kan börja med att studera fakta innan man yttrar åsikten.

  2pacs karaktär återspeglas bättre i hans texter som är långt i från vad Lady Dahmer försöker påstå, ett exempel är ”Keep Ya Head Up”:

  ”When brothas make babies, and leave a young mother to be a pappy
  And since we all came from a woman
  Got our name from a woman and our game from a woman
  I wonder why we take from our women
  Why we rape our women, do we hate our women?
  I think it’s time to kill for our women
  Time to heal our women, be real to our women
  And if we don’t we’ll have a race of babies
  That will hate the ladies, that make the babies
  And since a man can’t make one
  He has no right to tell a woman when and where to create one
  So will the real men get up
  I know you’re fed up ladies, but keep your head up”

  Jag upptäcker inget kvinnoförakt i texten, men det kan också vara så att jag missar en dold struktur…..

 24. Jag vet vad som fattas dig!

  Att peta in en feministisk skärva i ögat är att synliggöra det som annars skulle förbli fördolt.(Under det rosa täcket, N. Björk, 2012, s. 170)

  Jag läste också texter, för jag ansåg hans egna ord i hans konstnärsskap, ger en säkrare bild av hans person än kändisskvaller. Och jag såg inte heller strukturerna, jag såg en man som ville försöka bidra till en bättre värld. Vi får boka tid för att operera in den där skärvan så vi ser det som inte finns. Wink

 25. Nästan alla grupper, modeller, sångare etc som återfinns på olika klädkedjors toppar har någon lång åkt dit för ett brott (för det mesta narkotika). Det är nog inte riktigt rimligt att man ska behöva begära ut brottsregister på alla…. Wink

 26. Bra att någon skrev detta. Den där Lady Dahmer förlorade min respekt för all framtid efter hennes idiotiska och totalignoranta uttalanden om Tupac. Aftonbladet beskrev honom förövrigt alldeles nyss som ”dömd våldtäktsman”, finns alltså fler som borde kolla fakta.

 27. Den som inte har någon kunskap om något borde göra sin research före man uttalar sig (google är ett utmärkt verktyg för det). Det första som kommer upp om 2Pac är inte att han var misstänkt våldtäcksman, utan det är hans musik. Även i hans musik så tilltalade han till många kvinnor, hans klassiker kan stå för det eller topp sökningarna av hans låtar. Men han var inte perfekt, speciellt till rappare så kan de vara väldigt oemotsägesefulla. Men att kalla han för en våldtäcksman är bara fel. Det finns inga bevis på att han våldtog henne, och i brottsrapporten står det inget om det. Dock så blev han dömd för sexuellt övergrepp. Men jag kan förstå att man hackar upp sig vid det ordet och avslutar läsningen och får sin slutgiltiga bild av han. Men nej, läs igenom hela fallet så får ni en bättre bild av vad som hände. Men att säga att han stod för mer negativt än positivt och att HM inte ska lansera tröjor av han är rent fel. Jag skulle uppmuntra HM att ha fler tröjor av han för han stod för många positiva saker.

 28. Han är aldrig dömd, han har inte gjort något. Förlita sig på detta, va insatt och lär dig. Allt nästan handlar om kunskap, vilket det finns MYCKET brist på. Han var aldrig en gangster eller något gangbang heller för den delen, som du INTE vet vad det betyder.

  För en början var inte jag insatt i hiphop delen, tyckte först inte om musiken. Men nu när man har LÄRT sig och fått kunskaper och börjat lyssnar är han den BÄSTA. Han är legend. His the number one. Han har gjort filmer som är värda att se, han var centrum.

  Snackar man skit om legender får man ta skiten. Det är känsligt ämne. Känns onödigt att göra det.

  Förresten jämnföra ’Hagamannen’ med Tupac? Hur tänkte du där? Helt skilda världar!!!