Medial mög i val med kval
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har röstat idag

Nä, jag har inte blivit skåning, men jag tyckte ”mög” passade i titeln, och när allt kommer omkring så är ju faktiskt mög Skånes bidrag till världen.

Men det sagt, jag har i alla fall varit och röstat idag. Mot EU. Eller för integriteten. Hur man nu vill se på saken. Idag blev det PP. Men tror inte det blir det till hösten. Du kan själv tala om i (den anonyma) pollen i slutet av detta inlägg hur du röstat – eller tänker rösta – i dagens val, så får vi en intressant jämförelse mellan ”folket” och GD:s läsekrets (och hoppa gärna ned och ”rösta” även om du inte läser hela inlägget) .

Medias (och då särskilt public service) opartiskhet och objektivitet råder det väl inga som helst tvivel om så här i valtider. Jag råkade just med avseende på detta ut för ett intressant inlägg, Varför tiger statstelevisionen och gammelmedia om Lennart Bengtsson? på Stockholmsinitiativets blogg Klimatupplysningen – en blogg jag följer som ställer sig kritisk till klimathysterin och energipolitiken. Just det här inlägget var intressant därför att det fokuserar på något vi känner igen från vår sida, hur media förtiger och aktivt ignorerar de som inte rättar in sig i pk-ledet. Om du har tid, läs gärna kommentarstråden till inlägget ovan, där förs en intressant diskussion om media och yttrandefrihet. I en intressant kommentar hävdas att:

Fox NewsFox news förbjöds 2006 i det svenska kabelnätet efter politiska påtryckningar (från Vänsterpartiet).
Man kan verkligen fråga sig om vi har fri media och yttrandefrihet i Sverige?Publikfrågan ställs till Publicistklubbens panel

Det där var ju nyheter för mig. Jag var inte i sverige när detta hände, så jag vet inte om det uppmärksammades i media eller om det bara förbigicks med tystnad. Det uppmärksammades i alla fall för några månader sedan av det alternativa nyhetsorganet Fria Tider för någon månad sedan i en artikel, SR-veteran sågar svenskt förbud mot Fox News. Fria Tider hänvisar i sin tur till en debatt på Publicistklubben den 10 mars i år, där en person i publiken tog upp frågan.

Det som i mitt tycker är direkt obehagligt här är att politiker från vänsterkanten (Lars Ohly och Gudrun Schyman om uppgifterna stämmer) kväser konkurrerande nyhetsmedia, och därmed det fria ordet, med stöd av den så kallade ”demokratibestämmelsen” i kapitel 5 av radio- och tv-lagen där följande står att läsa:

1 § En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv- sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.

Det låter ju vackert, men med tanke på att texten lånar sig till ganska subjektiva tolkningar av vad ”det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde” innebär … Kontentan är i alla fall att Fox News inte längre visas i sverige. Inte så att jag vurmar för Fox på något vis, det är knappast en nyhetskälla som jag anser vara särskilt värdefull. Den ligger väl ungefär på samma nivå, om än på andra kanten, som våra egna nyhetsprogram i public service. Det vill säga, rent skräp. Men att två infantila vänsterfascister som Ohly och Schyman kan diktera vilka nyhetskällor vi skall eller inte skall få ta del av …

I det här sammanhanget är blir det intressant med lite jämförelser. I höstas skrev jag andra delen i min serie om Svelans bok Hatet. Ett särskilt stycke ägnades åt kapitlet Fula, maktgiriga, sexgalna – Berättelsen om världens första feministiska parti. Jag kan ju påminna om att Sveland i Hatet säger:

När medieanalysföretaget Observer för DN:s räkning undersökte hur Fi skildrats i de största svenska dags- och kvällstidningarna från december 2004 till september 2005, konstaterades att en tredjedel av bevakningen varit negativ. 
– – –
Berättelsen om hur medierna möjliggjorde Sverigedemokraternas politiska framgång genom sin okritiska bevakning är en historia som någon annan får berätta. … Att döma av mediernas bevakning av dessa två partier ansågs det mer hotfullt med ett feministiskt perspektiv på politiken än ett rasistiskt.

Fast det kanske var så det var då, men bilden känns inte riktigt rätt idag.

Hårdvinklat politiskt propagandaprogram

Så sent som i torsdags sändes ett avsnitt av tv3:s nya skitserie Hårdvinklat, med en trave ”komiker”, där ingen av dem lyckas vara rolig (så med tanke på senaste dagarnas bråk om kvinnliga komiker får man väl anta att även de manliga komikerna är fruntimmer). Hårdvinklat som ”präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde” är en välgörande kontrast till Fox News (ironi). Notera hur Aschberg lite efter 12 minuter in i programmet står och säger att

… den viktigaste frågan i EU-valet handlar om synen på människovärde … I många europeiska länder sitter idag främlingsfientliga, rasistiska och öppet nazistiska partier i parlamenten. Jag tycker att du skall rösta på söndag. … Du har många partier att välja på – och ett att välja bort.

Å fan, jag undrar vilket det är som skall väljas bort. Strax efter sitter Emma Knyckare och säger att hon redan har röstat, och att:

Jag jobbar på public service, jag får säga tre alternativ, så får ni gissa. Ja, jag röstade antingen på Soraya Post i Fi, eller så röstade jag på Kalle Anka, eller så röstade jag på – eh – Jimmy Åkesson. Så har jag inte sagt.

Direkt på det säger den där jävla tomten, vad han nu heter, som är programledare:

Jag ska också rösta på antingen Soraya Post för att jag tycker det känns gôtt å skecka en romsk vettig tant till EU-parlamentet, eller så kommer jag att rösta på Kalle Anka eller Barbapappa. Så är jag också opartisk.

Lite senare är det ett inslag med Ola Söderholm som är direkt riktat mot SD, följt av ett förment vänskapligt kåseri av Anders ”Ankan” Johansson om Centerpartiet som utmynnar i att Ankan ger en ”teckentolkning” av Annie Lööf när hon talar:

Hej, jag är en åsna. Jag gillar inte bönder. Jag gillar analsex. Det här är veckans cigarett. Bom! Fryser vi där. Bom! Å en fet logga: Centerpartiet

Det följs avslutningsvis av ett inlägg med Emma Knyckare som går åt rakt motsatt håll, hon jämför socialdemokraterna med en ”dålig pojkvän”, men avslutningsknorren är då att man ändå håller fast vid socialdemokraterna, eller som hon uttrycker det:

… så man stannar kvar i väntan på nåt bättre, för även om det är en dålig pojkvän så är det i alla fall – en pojkvän.

Hela jäkla programmet (det enda bra var i slutet när Ankan på en tittarfråga om det fanns liv på annat håll i universum svarade att han visserligen inte var någon auktoritet, ”… men JA!”) känns som ett enda stort politiskt propagandajippo. Jag vet att tv3 inte sorterar under public service och därför är ”fria” att frångå kravet på opartiskhet, men med tanke på att Fox förbjöds i tv8 undrar jag, hur funkar denna uppenbara vinkling av politiska åsikter och uttalat negativa syn på de med viss partitillhörighet med demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen?

(Sen har jag hoppat över Nour El Refais två inslag i programmet, för de är inte direkt partipolitiska, men åtminstone det första om p-piller är värt ett inlägg bara det, och fan vet om inte det sexistiska skitinslaget borde anmälas till granskningsnämnden, det är ung. 6 1/2 minut in i programmet.)

I det här sammanhanget kan ju också nämnas att på tv-nyheterna i fredags och igår uppmärksammades att någon hade målat hakkors på vänsterpartisten (som står på V:s lista till EU) Dror Feilers dörr, vilket han då uttryckte var ett hot mot demokratin, men jag undrar om det kommer att vara med på nyheterna idag att samma V:s kandidat Dror Feiler förs bort av polis för andra gången på några få dagar när han själv hotar demokratin genom att störa sverigedemokraters valmöte genom att spela saxofon och ropa i megafon.

Vinner vänsterblocket i höst, vilket de lär göra, och de feministiska krafterna får fritt spelrum så vete fan hur det går med vår yttrandefrihet.

Avslutningsvis, här är min egen lilla valundersökning för att se hur GD:s läsare står politiskt.

[Updatering: Jag missade helt oavsiktligt att ta med Sverigedemokraterna i röstningslistan, ber om ursäkt för det. Någon skrev in det i versaler och med utropstecken (alternativ som anges under ”annat” läggs automatiskt till i listan), jag har korrigerat det så det är normalt skrivet. Det syns på resultatet vilka alternativ som har kommit till efteråt eftersom de ursprungliga har helsvarta staplar medan de som lags till efteråt har gula staplar med blå kant.]

This poll is closed! Poll activity:
Start date 30-04-2014 00:42:47
End date 04-08-2014 10:18:24
Poll Results:
Vilket parti har du röstat på eller tänker rösta på