Medial mög i val med kval
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke har röstat idag

Nä, jag har inte blivit skåning, men jag tyckte ”mög” passade i titeln, och när allt kommer omkring så är ju faktiskt mög Skånes bidrag till världen.

Men det sagt, jag har i alla fall varit och röstat idag. Mot EU. Eller för integriteten. Hur man nu vill se på saken. Idag blev det PP. Men tror inte det blir det till hösten. Du kan själv tala om i (den anonyma) pollen i slutet av detta inlägg hur du röstat – eller tänker rösta – i dagens val, så får vi en intressant jämförelse mellan ”folket” och GD:s läsekrets (och hoppa gärna ned och ”rösta” även om du inte läser hela inlägget) .

Medias (och då särskilt public service) opartiskhet och objektivitet råder det väl inga som helst tvivel om så här i valtider. Jag råkade just med avseende på detta ut för ett intressant inlägg, Varför tiger statstelevisionen och gammelmedia om Lennart Bengtsson? på Stockholmsinitiativets blogg Klimatupplysningen – en blogg jag följer som ställer sig kritisk till klimathysterin och energipolitiken. Just det här inlägget var intressant därför att det fokuserar på något vi känner igen från vår sida, hur media förtiger och aktivt ignorerar de som inte rättar in sig i pk-ledet. Om du har tid, läs gärna kommentarstråden till inlägget ovan, där förs en intressant diskussion om media och yttrandefrihet. I en intressant kommentar hävdas att:

Fox NewsFox news förbjöds 2006 i det svenska kabelnätet efter politiska påtryckningar (från Vänsterpartiet).
Man kan verkligen fråga sig om vi har fri media och yttrandefrihet i Sverige?Publikfrågan ställs till Publicistklubbens panel

Det där var ju nyheter för mig. Jag var inte i sverige när detta hände, så jag vet inte om det uppmärksammades i media eller om det bara förbigicks med tystnad. Det uppmärksammades i alla fall för några månader sedan av det alternativa nyhetsorganet Fria Tider för någon månad sedan i en artikel, SR-veteran sågar svenskt förbud mot Fox News. Fria Tider hänvisar i sin tur till en debatt på Publicistklubben den 10 mars i år, där en person i publiken tog upp frågan.

Det som i mitt tycker är direkt obehagligt här är att politiker från vänsterkanten (Lars Ohly och Gudrun Schyman om uppgifterna stämmer) kväser konkurrerande nyhetsmedia, och därmed det fria ordet, med stöd av den så kallade ”demokratibestämmelsen” i kapitel 5 av radio- och tv-lagen där följande står att läsa:

1 § En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv- sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.

Det låter ju vackert, men med tanke på att texten lånar sig till ganska subjektiva tolkningar av vad ”det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde” innebär … Kontentan är i alla fall att Fox News inte längre visas i sverige. Inte så att jag vurmar för Fox på något vis, det är knappast en nyhetskälla som jag anser vara särskilt värdefull. Den ligger väl ungefär på samma nivå, om än på andra kanten, som våra egna nyhetsprogram i public service. Det vill säga, rent skräp. Men att två infantila vänsterfascister som Ohly och Schyman kan diktera vilka nyhetskällor vi skall eller inte skall få ta del av …

I det här sammanhanget är blir det intressant med lite jämförelser. I höstas skrev jag andra delen i min serie om Svelans bok Hatet. Ett särskilt stycke ägnades åt kapitlet Fula, maktgiriga, sexgalna – Berättelsen om världens första feministiska parti. Jag kan ju påminna om att Sveland i Hatet säger:

När medieanalysföretaget Observer för DN:s räkning undersökte hur Fi skildrats i de största svenska dags- och kvällstidningarna från december 2004 till september 2005, konstaterades att en tredjedel av bevakningen varit negativ. 
– – –
Berättelsen om hur medierna möjliggjorde Sverigedemokraternas politiska framgång genom sin okritiska bevakning är en historia som någon annan får berätta. … Att döma av mediernas bevakning av dessa två partier ansågs det mer hotfullt med ett feministiskt perspektiv på politiken än ett rasistiskt.

Fast det kanske var så det var då, men bilden känns inte riktigt rätt idag.

Hårdvinklat politiskt propagandaprogram

Så sent som i torsdags sändes ett avsnitt av tv3:s nya skitserie Hårdvinklat, med en trave ”komiker”, där ingen av dem lyckas vara rolig (så med tanke på senaste dagarnas bråk om kvinnliga komiker får man väl anta att även de manliga komikerna är fruntimmer). Hårdvinklat som ”präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde” är en välgörande kontrast till Fox News (ironi). Notera hur Aschberg lite efter 12 minuter in i programmet står och säger att

… den viktigaste frågan i EU-valet handlar om synen på människovärde … I många europeiska länder sitter idag främlingsfientliga, rasistiska och öppet nazistiska partier i parlamenten. Jag tycker att du skall rösta på söndag. … Du har många partier att välja på – och ett att välja bort.

Å fan, jag undrar vilket det är som skall väljas bort. Strax efter sitter Emma Knyckare och säger att hon redan har röstat, och att:

Jag jobbar på public service, jag får säga tre alternativ, så får ni gissa. Ja, jag röstade antingen på Soraya Post i Fi, eller så röstade jag på Kalle Anka, eller så röstade jag på – eh – Jimmy Åkesson. Så har jag inte sagt.

Direkt på det säger den där jävla tomten, vad han nu heter, som är programledare:

Jag ska också rösta på antingen Soraya Post för att jag tycker det känns gôtt å skecka en romsk vettig tant till EU-parlamentet, eller så kommer jag att rösta på Kalle Anka eller Barbapappa. Så är jag också opartisk.

Lite senare är det ett inslag med Ola Söderholm som är direkt riktat mot SD, följt av ett förment vänskapligt kåseri av Anders ”Ankan” Johansson om Centerpartiet som utmynnar i att Ankan ger en ”teckentolkning” av Annie Lööf när hon talar:

Hej, jag är en åsna. Jag gillar inte bönder. Jag gillar analsex. Det här är veckans cigarett. Bom! Fryser vi där. Bom! Å en fet logga: Centerpartiet

Det följs avslutningsvis av ett inlägg med Emma Knyckare som går åt rakt motsatt håll, hon jämför socialdemokraterna med en ”dålig pojkvän”, men avslutningsknorren är då att man ändå håller fast vid socialdemokraterna, eller som hon uttrycker det:

… så man stannar kvar i väntan på nåt bättre, för även om det är en dålig pojkvän så är det i alla fall – en pojkvän.

Hela jäkla programmet (det enda bra var i slutet när Ankan på en tittarfråga om det fanns liv på annat håll i universum svarade att han visserligen inte var någon auktoritet, ”… men JA!”) känns som ett enda stort politiskt propagandajippo. Jag vet att tv3 inte sorterar under public service och därför är ”fria” att frångå kravet på opartiskhet, men med tanke på att Fox förbjöds i tv8 undrar jag, hur funkar denna uppenbara vinkling av politiska åsikter och uttalat negativa syn på de med viss partitillhörighet med demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen?

(Sen har jag hoppat över Nour El Refais två inslag i programmet, för de är inte direkt partipolitiska, men åtminstone det första om p-piller är värt ett inlägg bara det, och fan vet om inte det sexistiska skitinslaget borde anmälas till granskningsnämnden, det är ung. 6 1/2 minut in i programmet.)

I det här sammanhanget kan ju också nämnas att på tv-nyheterna i fredags och igår uppmärksammades att någon hade målat hakkors på vänsterpartisten (som står på V:s lista till EU) Dror Feilers dörr, vilket han då uttryckte var ett hot mot demokratin, men jag undrar om det kommer att vara med på nyheterna idag att samma V:s kandidat Dror Feiler förs bort av polis för andra gången på några få dagar när han själv hotar demokratin genom att störa sverigedemokraters valmöte genom att spela saxofon och ropa i megafon.

Vinner vänsterblocket i höst, vilket de lär göra, och de feministiska krafterna får fritt spelrum så vete fan hur det går med vår yttrandefrihet.

Avslutningsvis, här är min egen lilla valundersökning för att se hur GD:s läsare står politiskt.

[Updatering: Jag missade helt oavsiktligt att ta med Sverigedemokraterna i röstningslistan, ber om ursäkt för det. Någon skrev in det i versaler och med utropstecken (alternativ som anges under ”annat” läggs automatiskt till i listan), jag har korrigerat det så det är normalt skrivet. Det syns på resultatet vilka alternativ som har kommit till efteråt eftersom de ursprungliga har helsvarta staplar medan de som lags till efteråt har gula staplar med blå kant.]

This poll is closed! Poll activity:
Start date 30-04-2014 00:42:47
End date 04-08-2014 10:18:24
Poll Results:
Vilket parti har du röstat på eller tänker rösta på
 

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Medial mög i val med kval — 165 kommentarer

 1. Bra fråga. Att inte ha med SD i pollen är inget bra sätt att understryka artikelns poäng… Smile

 2. @Martin:
  Om ni tittar på det enda namn som står med VERSALER så kommer ni hitta det. (Var det bortglömt tidigare?)

 3. Blev för övrigt PP även för mig. Hade de inte ställt upp så är det tveksamt om jag hade brytt mig om att gå ner.

  Teo

 4. Just eftersom det står med versaler, och kommentaren ovan, förutsätter jag att det inte fanns med från början. Alla alternativ som någon skriver in läggs till.

  Väldigt intressant om Fox News, och om Lennart Bengtsson.

 5. @Alla
  Att SD inte var med i listan kommer sig nog av att jag utgick från en lista med resultatet från föregående val då SD ju inte fick några mandat. Jag var helt på det klara med att Fi och JL var tvungna att läggas till separat men det slog mig aldrig att SD inte var med på listan jag utgick från.
  Jag har fixat till namnet så det ser normalt ut och inte står i versaler (det har inte förändrat rösterna på något vis).

 6. Synd att det inte är GDs läsare som avgör själva.
  Vid 50 avgivna röster var
  25 PP
  5 Tänker inte rösta alls
  4 SD
  4 Moderaterna
  övriga 2 eller mindre, och (skadeglatt Devil) S, V, MP och Fi hade då bara en enda röst tillsammans

 7. Omg, F! får 7% enligt Valu. Saknas nog inte uppslag till inlägg framöver…Kör hårt!

 8. Lite OT men kul. Har Avira Internet Security antivirusprogram (Tyskt).
  Kostar mindre än hälften av Norton o.s.v .(runt 250Thinkingår).
  Toppbetyg i tester .
  Dessutom går en femtiolapp till att stödja Open source som Wikipedia , Mozilla o.s.v ,
  Kolla så effektivt det är när jag skulle titta in på Feministiskt Perspektiv :

 9. Såg också precis F!s/SDs 7% vardera, det är ju fruktansvärt. Verkar som det kommer bli en produktiv mandatperiod för EU parlamentet …

  Vänsterextremister från Grekland och Sverige
  Högerextremister från Sverige, Tyskland, Frankrike och Danmark
  EU skeptiska från England

 10. HAHAHAHA de flesta av er kastade bort era röster på Bitcoinpartiet och en åttondel på SD – det vill säga det mest rasistiska, homofoba, transfoba och reaktionära partiet. Jag har ju sagt att antifeminism alltid kommer vara en högerrörelse som är mer rädd för feminism än för fascism och nazism. Jag har såklart rätt. AVFM i USA är ju enbart högerrekationära, socialkonservativa och bigotta libertarianer som ser svarta helikoptrar överallt.

  7%! Det kommer bli riksdagsplatser för FI, jomen.

  Men ni behöver inte vara ledsna – folk som pratar om ”familjen” (läs, de hatar abort och kvinnor med för kort hår, de vill motarbeta homosexuellas rättigheter och värdighet och får panik om alla inte följer könsroller) och ”nationen” (läs, stoppa invandringen och ge kvinnor bidrag för att klämma ut fler vita ungar) har ju gått framåt i valet, så ni kommer säkert hitta nya vänner som är mer rädda för feminister än för fascister, nazister och rasister.

 11. @Axel Edgren:
  Om vi bägge fortfarande lever om 25 år, skulle jag vilja diskutera den här dagen med dig. Tror du kommer att vara mindre glad då med tanke på dagens resultat.

 12. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Men du vet ju lika bra som jag att Feministerna kommer *döda* oss båda två inom 10 år för vi har ju *penis*! #Satir #Högerhumor #Manshumor #Detheternegerboll #SupremeGentleman #DarkEnlightenment #RedPill

 13. @Roger: Men gå journalisthögskolan då och sluta gnäll.

  Vad är det som gör högern till experter i hur mycket positiv/neutral/negativ mediautrymme som olika frågor/partier/personer *objektivt sett* borde få?

  Vad är det för algoritm eller analysverktyg ni har?

 14. Jag tror mittenpartierna kommer att gå kräftgång i höst. FI kommer in i riksdagen, SD hamnar uppåt 15-18%, miljöpartiet växer på sossarnas bekostnad och c och kd åker ur.
  Och regeringsbildande parti kommer att få skaffa sig väldigt konstiga sängkamrater för att få igenom sina proppar i riksdagen.

 15. Aj fan, bara 5,3%. Och SDs väljare är som vanligt för fega för att berätta för folk hur de röstar. Men SD får kanske två mandat – det glädjer väl folk som tycker det är viktigt att objektifiera kvinnor och tvinga på svenska kvinnor katolska fanatikers åsikter.

  Antifeminister – nej till stamcellsforskning och ja till homofobi/transfobi och Bitcoins.

 16. Det där med Fox News lät intressant. Nån som vet mer varför svenska kabeldistributörer plockade bort dem 2006, vad var bakgrunden till det beslutet?
  Tittar sällan på TV så jag har inte reflekterat över det.

 17. @Magnus: ”Nån som vet mer varför svenska kabeldistributörer plockade bort dem 2006, vad var bakgrunden till det beslutet?”

  Att det räcker med Axess, Fria tider och den här sajten?

 18. @MK: En del av er är tillräcklight hysteriska. Dessutom är ju eran rörelse full av töntar som jämställer ”psykologiskt våld” (gnäll, avvisande, inte vilja ha sex) med fysiskt våld.

  Nej, ni oroar er väl mest över att ni ska tvingas sitta ner och kissa, att alla killar ska tvingas byta namn till Hen eller att nationalsången byts ut mot ett utdrag ur SCUM-manifestet. Eller något lika urbota patetiskt, underutbildat och dumt. Under tiden fortsätter extremhögern/nazisterna att begå ett mord i Sverige per år, så de tackar naturligtvis för att ni försöker beskriva en annan rörelse som ett mer extremt, hatfyllt hot.

  Ironiskt nog verkar ni hålla mest på ett parti som faktiskt vill utsätta kvinnor för förtryck, och inte ska få abortera 13 veckor gamla foster. Typiskt – de som gråter över att feministerna demoniserar män går och röstar på det partiet som är mest kvinnofientligt, misogynt och sexistiskt.

 19. @Pinjata:

  F! och SD, båda är hatare av samma kaliber. De ena hatar invandrare och de andra män. De bara uttrycker det lite mer mer prydligt än så.

  Teo

 20. @Teodor: ”F! och SD, båda är hatare av samma kaliber. De ena hatar invandrare och de andra män. De bara uttrycker det lite mer mer prydligt än så.”

  Just det, kommer ihåg när ledande FI-politiker jämförde män med nazism och sade att alla män har våldtäkt i blodet. Försök igen, styggelse.

 21. ”Vinner vänsterblocket i höst, vilket de lär göra, och de feministiska krafterna får fritt spelrum så vete fan hur det går med vår yttrandefrihet.”

  Bra! Sprid mer panik och martyrskap bland Sveriges mest ointelligenta och inneslutna unga män! Sprid skräck, hysteri, pekoral och rädsla! Det är ju ändå inte personer som du som får sota när det brister för kräken.

  Det är därför det behövs mer av Researchgruppens arbete. Nästa gång en svensk vit man begår politiskt våld är det bra om vi har namn på vänsterhatarna som sporrade honom och satte hans hjärna i brand med dystopiska visioner om ett vänsterextremt Sverige där alla män tvingas bära klänning och inte får säga ”Måna Muslim XD” på nätet.

 22. @Magnus: Att det räcker med kvasi-akademisk, konträr, reaktionär och förtruten högersmörja. Och eftersom alla vet att Fox news tittare har ännu lägre grepp på fakta och verklighet än de som tittar på annat skräp, så är det ju ingen bra idé att fördumma svenskar med Murdochs propaganda.

  Och det här är från och med nu on topic oavsett ämne, så länge man pratar med mansrättare: https://twitter.com/RSwirling/status/470562333820219392/photo/1/large

 23. @Axel Edgren: ”Typiskt – de som gråter över att feministerna demoniserar män går och röstar på det partiet som är mest kvinnofientligt, misogynt och sexistiskt.”

  Vad yrar du om? Piratpartiet är det enda partiet i det svenska EU-valet som vill avskaffa juridiskt kön. F! vill ju upprätthålla lagstiftade könsprivilegier och dessutom införa ytterligare ett juridiskt kön. Som vanligt har du noll koll och försvarar identitetspolitisk sexism.

  ”Ironiskt nog verkar ni hålla mest på ett parti som faktiskt vill utsätta kvinnor för förtryck, och inte ska få abortera 13 veckor gamla foster.”

  Och där ser vi ett praktexempel på hur den feministiska politiken sedan 1990-talet har sabbat de grundläggande kunskaperna i matematik för en del killar.

 24. @Chr Ewrk: Det är val som har lagts till via ”annat”, de var inte med i den ursprungliga röstlistan. (Att sverigedemokraterna hamnade i den här kategorin var ett rent misstag från min sida.)

 25. @peter242: ”F! vill ju upprätthålla lagstiftade könsprivilegier”

  såsom?

  ”dessutom införa ytterligare ett juridiskt kön.”

  Och det är kvinnofientligt, misogynt och sexistiskt?

  ”Och där ser vi ett praktexempel på hur den feministiska politiken sedan 1990-talet har sabbat de grundläggande kunskaperna i matematik för en del killar.”

  … SD har vidhållit att 12 veckors gräns är mer ”normalt” än Sveriges 20 veckorsgräns, vilket alltså innebär att kvinnor blir juridiskt jämställda 13-veckorsfoster.

  Ska du förolämpa mig, så försök i alla fall, din lille Flashbacknisse. Jag fick 6 poäng av 7 i matematik i gymnasiet.

  Eller menar du att jag inte såg att ni reaktionära kufar röstade mer på PP än på SD? Det såg jag, men de rösterna är ju värdelösa.

 26. @Magnus:
  Om jag fattade det rätt blev anmäldes tv8 till granskningsnämnden av Ohly och Schyman för att Fox News alltså skulle utgöra ett brott mot radio- och tv-lagens klausul om demokratiprincipen och alla människors lika värde. Fox förbjöds i praktiken av Ohly o Schyman. (Kolla länkarna och första videoklippet i inlägget.)

 27. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): ”Fox förbjöds i praktiken av Ohly o Schyman.” Du menar av granskningsnämnden?

  Och varför ska vi ha en kanal i Sverige som gör folk dummare och felinformerade? Ah, jag förstår, du hoppades på att Sveriges IQ skulle sänkas till gagn för Alliansen inför följande val?

 28. @ Teodor:

  F! och SD, båda är hatare av samma kaliber.

  Av samma kaliber? Mycket kan man säga om SD, men de är inte i sin invandringspolitik i närheten av Fis vidriga sexism och mansförakt.

 29. @Axel Edgren:

  ”såsom?”

  Alla gällande. Hur dåligt påläst är du?

  ”Och det är kvinnofientligt, misogynt och sexistiskt?”

  Ja, självklart! Menar du att det finns icke-sexistisk sexism?

  ”Jag fick 6 poäng av 7 i matematik i gymnasiet.”

  Det hjälpte uppenbarligen inte.

  ”Eller menar du att jag inte såg att ni reaktionära kufar röstade mer på PP än på SD?”

  Yeah right! Grin Men för att vara snäll mot dig så köper jag att du även har problem med läsförståelsen.

 30. @Axel Edgren:

  Varför skulle folk bli mer ”felinformerade” av Fox News än av den andra skiten som sänds på TV, och varför ska granskningsnämnden avgöra vad folk vill se på?

  Jag är personligen rätt ointresserad av amerikanska nyhetsprogram överhuvudtaget, eftersom de huvudsakligen handlar om amerikansk inrikespolitik, men avgör om de är ”fel” och på vilka grunder då?

 31. @peter242: ”Alla gällande.” Kan inte vara så starka juridiska fördelar eftersom de aldrig varit ett problem för mig, trots att jag bor i världens sämsta, mest manshatande land.

  ”Ja, självklart! Menar du att det finns icke-sexistisk sexism?”

  Så det är sexistiskt att vilja införa ett tredje kön? Men hur kommer det sig då att alla sexistiska, misogyna och fascistiska män skriker och rasar när tredje kön diskuteras?

 32. @Magnus: ”varför ska granskningsnämnden avgöra vad folk vill se på?” Därför att det ger mig stark njutning när byråkrater bestämmer över och begränsar dumma människor? Eftersom Fox News uppenbarligen är fel och gör folk dummare empiriskt sett, då är förbud en icke-fråga.

  ”men avgör om de är ”fel” och på vilka grunder då?”

  Tja, att Fox News alldeles uppenbart gjort sitt till för att förstöra USAs ekonomi, samhälle och budgetsituation? Av samma anledning borde vi såklart förbjuda RT och Lyndon LaRouche hemska smörja.

 33. @Ninni:

  http://andreasmeijer.wordpress.com/2012/12/06/varfor-diskrimineras-sd/

  Ingen kvinna i Sverige hade kommit undan med att säga något liknande om män utan att dränkas i våldtäktshot och förföljelser från (enbart) vita män.

  http://andreasmeijer.wordpress.com/2013/10/06/ar-sd-rasistiska/

  Sedan en påminnelse om vilka de flesta MRAs och mansrättare är innerst inne: onda människor som är livsfarliga och vägrar erkänna kvinnors lidande.

  http://prospect.org/article/look-inside-mens-rights-movement-helped-fuel-california-alleged-killer-elliot-rodger

  http://wehuntedthemammoth.com/2014/05/24/pickup-artists-argue-that-game-is-the-solution-to-elliot-rodger-style-rampages-heres-why-theyre-wrong/

  Jaha nu har Genusdebattens nästfavvo-parti varit framme igen:

  ”Detta hände för tio minuter sen: jag är på väg hem från bussen. Gråter så mycket att jag skakar och måste sätta mig ner. Två män går

  Fram till mig, sätter sig på huk och säger ”hur är det? Har det hänt något? Kan vi hjälpa dig?” Jag hulkar fram att jag är så arg och

  Ledsen och rädd för att SD fick 2 mandat och det kommer vara fullt med nazister i parlamentet. Männen tittar på varandra, sen på mig

  Ena mannen ger mig en hård örfil och väser att jag ska fan passa mig för att säga sådär. Jag kollar upp och ser att de bär SD-pins.”

  Men vadå ”inväntar granskning”? Jaha synd att man inte är SDare, då hade jag kunnit gråtskrika om dödscensur och förtryck.

 34. @Axel Edgren:

  Ska du tänka på mina barn? Varför det, han har det så bra så. Jag tycker det är bättre du diskuterar i sak och lämnar mitt pivatliv utanför diskussionen.

  Menar du att jag har fel, eller? Du kan gärna visa mig något från SD som når denna kalibern eller varför inte ett citat som kan motsvara detta ur SDs partiprogram:

  Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling. (min emfas, källa, Fis partiprogram)

  Det är så osmakligt att jag saknar ord och SD är inte på långa vägar lika vidriga.

 35. @Ninni: ”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.”

  haha, ja, ni högerfolk har aldrig riktigt lyckats klara av att se ordet ”omskola” utan att få kortslutning i hjärnan. Och att män ska köra mindre bil och inte köpa SUV i onödan? Ja uschianemej det är ju rena rama DDR!

  Ärligt talat, med tanke på att ni beskrev Vs partiskrifter som rena rama manshatarbibeln pga att den uppmuntrade män att tala mindre och kvinnor att skapa egna grupper och samtalsomgivningar gör mig skeptisk till eran tolkning av FIs partiprogram.

  Sedan är det jäkligt onödigt att omskola folk för att konsumera mindre. Koldioxidskatt på allting istället så löser det sig.

  Supersnälla svenska män (TM): https://pbs.twimg.com/media/BohFZqIIAAAyIrJ.jpg

 36. Dror Feiler, själv uttalad antidemokrat, vars personvalsslogan inför förra riksdagsvalet var: ”vill föra in gatans parlament i Sveriges Riksdag”.

 37. @Axel Edgren: ”Så det är sexistiskt att vilja införa ett tredje kön?”
  Antisexister och icke-sexister vill avskaffa de juridiska könen för att det inte ska vara möjligt att stifta olika lagar för dem. Likt stockkonservativa vill FI ha olika lagar för könen, de vill bara ha ytterligare ett kön för att kunna ha ännu mer variation på vilka lagar som gäller vem. Sexistiskt i alla tänkbara avseenden.

  Det är bara att inse att du och högerextremisterna vill samma sak. Ni är bara inte överens om antalet kön i det sexistiska systemet. Det är som när religiösa fanatiker inte kan komma överens om den gemensamma gudens beskaffenhet.

  ”Men hur kommer det sig då att alla sexistiska, misogyna och fascistiska män skriker och rasar när tredje kön diskuteras?”
  Troligen för att de vill ha ett binärt sexistiskt system och inte feministernas trinärt sexistiska system. Duh!

 38. @Axel Edgren:
  Du skriver att antifeminister är en högerrörelse som är mera rädda för feminism än nazism. Jag är inte emot feminism för att jag är rädd för det utan för att jag inte ställer upp på den ideologin lika lite som jag ställer upp på nazismen som ideologi.
  Jag är säker på att detsamma gäller de flesta antifeminister.
  Har heller inget problem med om antifeminism skulle vara en högerrörelse eftersom jag inte kan se att det skulle vara sämre än att
  feminism är en vänsterrörelse.

  Du menar också att vi som inte är feminister ogillar kvinnor med kort hår,hatar abort, de vill motarbeta homosexuellas rättigheter och värdighet och får panik om alla inte följer könsroller) och ”nationen” (läs, stoppa invandringen och ge kvinnor bidrag för att klämma ut fler vita ungar).

  Jag har ingen som helst åsikt om vilken frisyr kvinnor eller män väljer att ha,vill inte motarbeta homosexuellas rättigheter och värdighet,har ingen som helst panik om inte alla följer könsroller, tycker inte att all invandring skall stoppas ,tycker att de regler vi har för abort idag skall finnas kvar och tycker inte att specifikt vita kvinnor skall få bidrag för att klämma ut barn.Barnbidraget duger bra för alla raser enligt mig.
  Feministerna däremot älskar ju att problematisera heteronormen, tycker i princip att det mesta som manligheten står för är något dåligt, gillar kollektiv skuldbeläggning av män, är för kvotering av kvinnor till attraktiva arbeten och tycker att pojkar får skylla sig själva för att det går dåligt för många av dom i skolan.
  Skulle det vara något bättre ?

 39. @ Alla

  Det är meningslöst att föra en sansad diskussion med Axel E. Han har antagligen redan blivit omskolad, för hur kan man annars förklara det där ständiga brölandet.

 40. @Ninni:

  Pest eller kolera. Men jag medger utan omsvep att F! är mer rakt på sak.

  Närmast hela extermhögern har fått finslipa sina uttryck för att vinna sympati. Feminismen har inte haft det behovet. De kan utgå från statlig subventionering för vilka dumheter som helst då de har en fot inne på universiteten med genusvetenskapen. Hade rasbiologin funnits kvar hade tonen varit hårdare från högerkanten också, det är jag tvärsäker på.

  SD var lika raka förr, de har prövat. Men det fungerade inte för dem. De andre verkar följa efter. NSF (Nationalsocialistisk front) blev Svenskarnas Parti och Nationaldemokraterna har jag inte hört av på länge. De som är mer extrema än så tror jag vägrar val(?) och har inget behov av sympatier.

  Teo

 41. @Rick:

  Mja, omskolad och omskolad. Axel har ju visat att han har lite problem med sin kvinnosyn.

 42. Problemet är att Fi har fel. Kvinnor är större miljöbovar de konsumerar betydligt mer kläder, smink, hygienartiklar, böcker och heminredning än män. Dessutom står de för merparten av konsumtionsbesluten ofta köps SUVen på hennes bevåg. Sedan så spenderas merparten av vårdens resurser också på kvinnor. Ett avhypergaminiseringsprogram för kvinnor skulle ha betydligt bättre effekter på miljön, än att förklara för en manlig glasmästare att han minsann inte ska köpa en pickup för att forsla planglaset till hans arbetsplats utan han ska ta med dem på bussen eller cykeln.

  Ingen bör förvånas över att kvinnor tjänar mindre än män, de får ju spendera pengarna på sig själva i alla fall.

 43. @Axel Edgren:

  haha, ja, ni högerfolk har aldrig riktigt lyckats klara av att se ordet ”omskola” utan att få kortslutning i hjärnan. Och att män ska köra mindre bil och inte köpa SUV i onödan?

  Om man klassas som ”högerfolk” för att man ”få[r] korslutning i hjärnan” av sexism (ett ord du kan behöva slå upp. Varsågod) i ett partiprogram, så är jag stolt över att vara ”högerfolk”.

  Schyman har blivit pressad på källa till denna negativa syn på män som ”klimatbovarna”, utan att – mig veterligen – levererat någon sådan.

  Om du kollar i ”RVU Sverige – den nationella resvaneundersökningen 2012–2013” kommer du se mycket mer nyanserad bild, skillnaden mellan könen är marginell. Förvånandesvärt liten, tycker jag, med tanke på hur fördelningen på arbetsmarknaden ser ut där kvinnor oftare har en fast arbetsplats som ligger bra till för kollektivtrafik, (t.ex. inom sjukvården) medan män oftare behöver bilen som ett arbetsredskap och/eller till & från icke-fast arbetsplats med dålig möjlighet till kollektivtrafik (t.ex. inom bygge) och har längre resväg till jobb.

  En annan undersökning visade att ”kvinnliga chefer i större företag gärna kör snabbare och mer motorstarka bilar”. Den kan du läsa om här.

  Dessutom kvinnors beslutsmakt vad gäller inköp välstuderat, här har du en hel del länkar till studier samlade.

  En annan liten panelundersökning i damtidningar bekräftar det studierna kommer fram till:

  De har en läsarpanel med cirka 5 000 kvinnor i åldrarna 15-79 år som de ställer olika frågor till. Till exempel hur de köper försäkringar, bilar, livsmedel och gör andra köpbeslut. Dessa undersökningar bekräftar att en kvinna som lever i ett heterosexuellt förhållande står bakom väldigt många köpbeslut, inte bara mjölk, toapapper och smink utan i stort sett hemmets alla inköp inklusive bil, bostad, nöjen, resor, försäkringar, vitvaror, inredning och så vidare.
  Eller som en bilhandlare jag talade med sa:
  – Det är få män som skulle komma hem med en bil som kvinnan i familjen inte accepterar.
  Och när jag intervjuar mäklare och frågar dem om det är mannen eller kvinnan i familjen som bestämmer var man ska bo svarar alla:
  – Det är kvinnan förstås, men säg det inte till någon! [min emfas, länk]

  Så fram till ni visar tunga belägg för er kroniska svartmålning av män, så betraktar jag er som sexister av värsta sort. I jämförelse med er fullständigt vidriga sexism är SD änglar i mina ögon.

 44. @Rick:

  Det är meningslöst att föra en sansad diskussion med Axel E.

  Meningslös? Gratis chans att visa mina åsikter ”för omvärlden”, kallar jag icke meningslöst Wink

 45. Egentligen ligger det under min värdighet att delta i sådan här dekadens längre. En och annan sporadisk kommentar kan kanske ändå vara på sin plats. Man hoppas ju in i det sista att samhället ska gå att rädda. Eller är vi på våg mot en ny ”stålhård tid”?

  Någon här kallar sig Liberalen:
  Premiss 1: jävla smygkommunist
  Premiss 2: se premiss 1
  Slutsats: jävla smygkommunist

  Sedan har vi feministen:
  Premiss: jävla kvinnohatare
  Premiss 2: se premiss 1
  Slutsats: jävla kvinnohatare

  Det finns ju vänsterfolk som är emot feminismen. Nyss fick jag veta att grundaren till Svenska Kommunistiska Partiet har hoppat av, då han äntligen insett (eller äntligen frigjort sig från ”kvinnohat”-förtrycket för att våga säga?) att feminism är en högerrörelse. Så hur kan ”antifeminism = höger”?

  Axels svar:
  Premiss: jävla fascist
  Premiss 2: se premiss 1
  Slutsats: jävla fascist

  Bättre bevis än Axel här behövs inte för att inse att vänstern ÄR död! Det behövs en ny vänster. Men för det behövs det en ny höger. Avveckla den nyliberala feminismen = den feministiska nyliberalismen (varandras ”förlösare”) för att vända på denna onda cirkel.

  Mitten är variabel. Dess fält har alltid varit mycket större än dess parlementariska avbildning, då den har kunnat inkludera både högern och vänstern. I sådana här katastroftider med demokratin ur balans måste den exkludera båda. Prioritering 1: feminismen måste bort!

 46. @ Ninni

  Kanske du har rätt, för sjutton!

  Axel, kom tillbaka och hatbröla, så testar jag Ninnis påstående.

 47. Ja att SD får 9,7% trots den massiva svartmålning av partiet i media,vilket antagit en form som kan liknas vid hur medier i skendemokratier behandlar partier med avvikande åsikter,är inte dåligt.
  Att F! som medier istället har propagerat för endast får 5,3% är ett väldigt dåligt resultat.
  Att MP som är det största gullepartiet bland medier får stora framgångar är inte konstigt,eftersom det är ett parti som attraherar väljare som inte är insatta i politik och miljö är ju bra har man hört.
  Att tredje statsmakten som medier kallas helst vill sitta i förarsätet har blivit allt mer uppenbart och nästan plågsamt pinsamt att beskåda,när dessa inte längre klarar av att dölja sina våta drömmar om att tillhöra ett propagandaministerium,vilket skulle göra allt så mycket mer enkelt och behändigt för journalisterna.
  Själv tycker jag att det är sorgligt att PP och F!.s siffror inte är dom omvända jag hade hellre skickat ut pirater till Europa än en illaluktande fis bestående av unken människosyn.

 48. Edgren tar upp en associationslek som jag alltid förundrats över.
  Om man inte är feminist så ska man också associeras med homofobi, främlingsfientlighet, klimatskeptisism, abortmotstånd och liknande frågor.

  Jag stör mig ju ofta på att jämställdister som är höger också vill definiera jämställdism som en högerideologi, men det här ovan har jag svårt att få ihop hur man ens kan få ihop.

  Jag har aldrig stött på en jämställdist som är emot ”homosexuellas rättigheter”, jag har knappt stött på någon sådan person alls. Jag skulle tro att minst 90% av Sveriges befolkning tycker att var och en får bilda par hur de vill och vad man tycker om sexuellt är var och ens ensak. De enda som lägger sig i dessa frågor politiskt är ju feminister, dock då inte om just homosexuella.

  Invandringsmotstånd kan jag tänka mig är är vanligare bland jämställdister än andra. Men inte främlingsfientlighet, jag har aldrig hört en jämställdist motsätta sig invandringspolitiken på grund av de MÄNNISKOR som kommer hit, som t.ex. SD gör, utan det är politiken och inte främlingarna man är fientlig mot.

  Klimatskeptiker är nog vanligare bland jämställdister. Men jag lovar att det är en liten minoritet som förnekar växthuseffekten, uppvärmningen eller att fossilt kol ökar växthuseffekten, så det är knappast typiskt för jämställdister.

  Jag har aldrig stött på en jämställdist som är emot abort. Jag har däremot stött på en del som vill problematisera och diskutera frågan. Någon enstaka gång har jag hört att någon tycker att man ska sänka gränsen till den internationellt mest vanliga, 12 veckor. Sen har jag stött på någon som tycker att social abort skulle kunna användas som alternativ (mamman gör en social abort och pappan får vårdnaden och alla skyldigheter vid födseln).

  Så varför vill man pressa in dessa åsikter i jämställdismen trots att det inte är det minsta signifikant för jämställdisterna?

 49. @MJ:
  Jag undrar samma sak. En SD-röst från mig är fullständigt osannolik, jag har inga synpunkter på abortlagstiftningen annat än att danska par åker till Malmö och aborterar flickfoster, jag skiter fullständigt i kvinnors frisyrer, jag har en mer liberal syn på invandring än de flesta då jag tycker att arbteskraftsinvandring är mer en fördel än en nackdel (har själv plockat hit en utomeuropeisk invandrare som sitter som konstruktör på ABB numera, inget låglöneyrke precis. Muslim för övrigt. Och kvinna.)

 50. @MJ:

  Kanske för att skaffa sig tolkningsföreträde?

  Att tvinga på sin motståndare obekväma åsikter är ju en välkänd ”härkarteknik”.

  MVH

 51. @ MJ

  Det grundläggande problemet är att vissa människor inte klarar av nyanser. Allt är svart eller vitt, om du inte är med oss – utan förbehåll! – så är du emot oss.

  Ta t.ex. det där absurda påståendet om att jämställdister på något sätt skulle totalavvisa klimatfrågan. I den mån klimatfrågan alls diskuterats på denna sajt, så har det främst handlat om att man ska låta bli att dra förhastade,långtgående slutsatser, inte minst då man tycker sig kunna skönja en rad klimatpredikanter och deras maktambtioner bakom vissa påståenden. För egen del betraktar jag klimatfrågan som så pass allvarlig att jag vill få bort alla klimatideologer från den seriösa debatten, eftersom de tenderar att vålla stor skada på klimatfrågans trovärdighet bland allmänheten genom sina totalitära fantasier.

  Jag har inte uppfattat jämställdister som utpräglat höger. De flesta verkar ju vara något slags anarkist-liberaler Razz eller annars bara radikaler med en utpräglat individualistisk grundsyn. Här passar nog folk med ett frihetligt vänsterperspektiv in lika väl som någon annan.

 52. @Rick:
  Jo jag kan förvisso tänka mig att många jämställdister tänker självständigt och därför har en mindre predikande inställning till många delar av politiken. T.ex. då i klimatfrågan eller abortfrågan så kan man problematisera och diskutera och att det upprör fanatikerna att inte alla bara godtar att köttätande är den värsta klimatfientlighet man kan syssla med samt att abort fram till födseln ska vara en självklarhet. Fanatiker vet ju normalt sett inte varför de tycker som de tycker, utan bara att alla ska tycka som de eller dö.
  Så det kan ju vara en fanatisk reaktion på eftertanke, att man utgår ifrån att alla som inte tycker exakt likadant eller som vill diskutera en fråga är motståndare.

  Fanatiker förstår ju ofta inte ens att deras politiska åsikter är politiska. Jag är t.ex. emot att poliser går i uniform och demonstrerar i pride-parader. En polis, i sin egenskap av polis, ska inte ge uttryck för några politiska åsikter alls. När jag framfört det så får jag ofta svaret: ”Vadå det är väl ingen politisk åsikt och det är ju ingen demonstration?”.
  En sån sak, att jag tycker att en demonstration för ”HBTQ-frågor” är en politisk manifestation kan säkert få en hel del fanatiker att tro att jag är ”emot homosexuellas rättigheter” trots att jag tycker att homosexuella ska ha precis samma rättigheter som alla andra.

 53. Om man är mer rädd för feminism än abortmotstånd, homofobi, transfobi och högereaktionära åsikter då tar jag det som stöd för SD, det enda antifeministiska och mest högerbelagda, bigotta partiet.

  Sedan kan man ju lukta sig till era agendor via retoriken – hulkande om att SD (partier som trampar i klaveret oftare än alla) mobbas i media medan F! och Mp får stöd? Avpixlat.

  Patetiskt gnäll om att kvinnor är hypergama och använder magisk vagonakraft för att få allt de vill och styra och ställa? Ja det känner man ju igen från en viss kalifornisk snubbe.

 54. Jag saknar Olof Palme. Han snackade inte bara. Politikerna vi har idag är så jävla tråkiga och slätstrukna förutom då möjligtvis Gudrun Schyman (tycka vad man vill om henne, men hon är duktig). Men alla de andra vågar varken säga bu eller bä när tex. Syriens ledare drar ut på en konflikt som resulterar i tusentals döda och ger högerextrema möjlighet att ta sig in i landet.

  Olof Palme hade skitit i vem han stötte sig med han hade sagt vad han tyckte. Och hur går/gick valet i Afghanistan? Är inte det intressant längre nu när vi snart ska dra oss därifrån? Nu skrivs det bara om Ukraina där ingen svensk politiker verkligen vågar säga vad de tycker för helt plötsligt är det kanske Putin som styr och då får man ju slicka röv på honom för affärernas skull.

  Olof Palme kritiserade USA när USA var som absolut störst och mäktigast. Jag skulle vilja se den lilla ormen Carl Bildt kritisera både USA och Ryssland lika skarpt när de sätter igång sina kriminella ”krig”.

  Jag gillar inte EU. Det hade räckt med inhemska politiker med integritet och styrka.

  Jag menar alla de här konservativa högerpartierna de är inte bättre än alla de radikala islamisterna som tonar ner precis innan valen och när de sen är invalda inför sharialiknande lagar. Jävla insmickrande jävlar.

 55. Bara jag som tröttnat på Axel?

  Jag gillar att ha feminister här som man kan diskutera med. Men Axel har inte ett enda vettigt argument, sysslar bara med att smeta på folk åsikter, spy ur sig fördomar och göra halmgubbar som vi ska hugga på.

  Tycker tyvärr inte att han bidrar till givande debatt.

 56. @Axel Edgren:
  Vadå mer rädd för och hur kan du jämföra politiska ideologier med åsikter i enskilda frågor?
  Feminism är en ideologi som innehåller en massa hemska åsikter. En enskild hemsk åsikt är då såklart mindre skrämmande.

  Sen är det ju så att SD INTE är emot abort, homofoba eller transfoba.
  SD har ett förslag om att sänka abortgränsen till den nivå där den ligger i resten av världen, alltså fri abort till 12:e veckan. Det är inte att vara emot abort. Men många (feminister) har fått för sig att det extrema svenska regelverket skulle vara det enda som innebär att man är för abort.
  SD använder ju muslimers homofobi och transfobi som argument mot muslimer och invandring. SD skulle aldrig komma på tanken att uttrycka en homofob åsikt av just det skälet.

  Att man tycker att alla partier ska behandlas lika och att alla människor har samma rättigheter oavsett vad de har för åsikter betyder inte att man håller med de förfördelade i sak. SD blir negativt särbehandlade av media medan Fi blir positivt särbehandlande. Det är ju dessutom helt skamlöst och öppet genomfört av media. Innan SD satt i riksdagen så påstod all media att SD inte fick vara med så som de andra partierna eftersom de inte var ett riksdagsparti, men Fi får vara med trots att de inte är ett riksdagsparti. Media gör också precis som du gör och hittar på åsikter åt SD som man sedan rapporterar om.
  Jag vet att det är svårt att förstå för en extremist och fanatiker men du kan ju försöka iaf.

 57. @ Jenny

  Palme var inte särskilt skarp i sin kritik av Sovjetunionen och dess vasallregimer lite här och var. Kuba var visst något slags föredöme…

 58. @Jenny:
  Fast det var väl just det Palme gjorde, snackade. Han hade en radikal socialistisk retorik i utrikespolitiken samtidigt som han genomförde högerreformer inrikes. En inverterad Lb Johnsson som gjorde precis tvärtom, hade en radikal högerretorik i utrikespolitiken och genomförde socialistiska reformer på hemmaplan.

  Att det inte snackas så mycket om Syrien beror på att vi (EU och USA) är allierade med islamisterna som slåss mot den sekulära regimen. Om Syriens ledare fick välja så skulle man såklart sluta pumpa in jihadister och få slut på kriget. Det är EU och USA som vill hålla liv i kriget.

  Vem som vinner val i ockuperade marionettstater är faktiskt ganska ointressant. Dessutom är media och politiker väldigt ointresserade av att folk i allmänhet ska få veta vilka det är vi krigar tillsammans med. Krigets nuvarande syften anges ju vara något i stil med att ge flickor skolgång och att frigöra den Afghanska kvinnan, då verkar det ju konstigt att vara allierade med och kriga för en regim som förbjudit flickskolor (alla flickskolor i Afghanistan ligger i ”talibankontrollerade” områden) och som infört sharialagar inom familjerätten.

  I Ukraina är det ju tvärtom så att Europeiska politiker slår knut på sig själva för att kritisera Ryssland. Både politiker och media har glömt bort Kosovo-prejudikatet som de allihop hyllade med emfas (det är inte fascism när vi gör det). I media t.ex. kallar man de nyvalda ledarna i Östra Ukraina för ”självutnämnda” medan man kallar kuppmakarna i Kiev för regering och parlament.

  Vilka radikala islamister har tonat ned något? Du menar kanske att vår media har låtit bli att berätta att vi allierats med islamister och fascister i den s.k. arabiska våren, men att man sedan har berättat vad det är för några i de fall då dessa islamister har brutit med Saudiarabien och USA?

 59. @MJ:

  Jag stör mig ju ofta på att jämställdister som är höger också vill definiera jämställdism som en högerideologi

  Har du konkreta exempel på det?

 60. @Teodor: Fast @michael: Faktum kvartstår SD är det enda partiet som vill förbjuda människor livsviktig vård. Som att förbjuda kvinnor att abortera från 13:e veckan. Det är ett föga smickrande faktum att en så stor del av Genusdebattens läsare röstar för att döda och lemlästa kvinnor. Hur tänkte ni där ni som är för det?

 61. @Sanna:
  Nu tycker ju inte SD att abort efter vecka 12 alla vara förbjudet om det finns medicinska skäl, så det är lite oklart vad du menar.
  Men menar du att alla andra partier vill förbjuda livsviktig vård som abort från 18:e veckan?

  Hur ser du på att alla partierna tillåter lemlästning av pojkar?

 62. @Ulf T:
  Ja, det har ju varit otaliga diskussioner i kommentarsfältet här om den saken. Vissa jämställdister (T.ex. Erik) använder t.ex. vänster som synonymt med feminism, och kallar feminism för marxism osv.

 63. @Sanna:

  ”Faktum kvartstår SD är det enda partiet som vill förbjuda människor livsviktig vård. Som att förbjuda kvinnor att abortera från 13:e veckan. Det är ett föga smickrande faktum att en så stor del av Genusdebattens läsare röstar för att döda och lemlästa kvinnor. Hur tänkte ni där ni som är för det?”

  Den stora massan av GD-läsare har ju INTE röstat på SD, så din guilt by association tycker jag är lite ful…

  Nu är jag inte insatt i abortfrågan i det här hänseendet, men jag tycker du gör det väldigt svart/vitt. Fast det är inte min poäng, utan istället är min poäng att jag håller med dig till stor del. Röstar man på ett parti för att man håller med i en enskild fråga så röstar man faktiskt på HELA partiprogrammet.

  Visserligen kan man personrösta så att man röstar på en person i partiet som man tycker är vettig överlag. Dock räknas ju ändå rösten till hela partiet vilket kan bli ett problem om personen man röstar på är i minoritet inom partiet när det gäller ens hjärtefrågor.

  Jag VET vissa som har röstat på SD för att det är, för dem, det minst dåliga alternativet jämställdhetsmässigt. Men det ser jag som jätteproblematiskt.

  MEN detta gäller även F!. Många verkar rösta på F! för att de tycker de är en ”frisk fläkt”, ”mer jämställdhet behövs” osv osv, utan att vara insatt i vad partiet egentligen står för när man granskar partiprogrammet, lyssnar/läser vad representanter säger.

  Vilket leder mig till:

  @Axel Edgren:

  Man måste inte vara höger för att vara emot F!. F! står längst till vänster på vänster/högerskalan, dvs till vänster om V, men det är inte det jag vänder mig mot. Ghandi var också vänster. Det jag vänder mig emot är att de är ett starkt auktoritärt/totalitärt parti, PRECIS SOM SD.

  Jag står personligen mer till vänster än till höger, men både SD och F! (även V) skrämmer mig mycket mer än vad alliansen någonsin skulle kunna göra.

  SD är inte ett högerparti för övrigt. De är mer till vänster än till höger.

  Sedan kan jag bara instämma med Bladet, är du här för att raljera eller är du intresserad av dialog? Du argumenterar ju mot någon form av nidbild av en jämställdist som det inte finns så många av här i verklig form.

 64. @MJ:

  Innan vi fortsätter måste jag fråga dig en sak.

  Vad skulle USA och EU vinna på att radikala islamister tog över makten i Syrien?

 65. @MJ:

  En fråga till.

  Vilka högerreformer var det som Palme genomförde? ”Tvingade” ut alla kvinnor i arbete?

 66. @Jenny:
  Samma sak som de tjänar på att föra krig för islamisters räkning i t.ex. Afghanistan, Irak, Libyen m.fl. länder. USA är nära allierade med Saudiarabien och har därför tagit ställning för Saudiarabien i alla konflikter. Den arabiska världen har varit delad i tre maktblock, sunni/wahhabister, sekulära och shiiter. Under lång tid har USA pusslat med att få de sekulära fascisterna och wahhabisterna att hålla sams men det gick inte i längden och därför har man störtat de sekulära regimerna för att sätta upp Saudi-vänliga islamistregimer. I Egypten misslyckades man och det blev en Iran-vänlig regim istället så man fick störta den med. I Irak balanserar man på gränsen eftersom shiiterna lätt skulle ta makten om man släpper greppet. I Afghanistan samma sak, det är en Iran-vänlig regim och så fort USA lättar på ockupationen så kommer Afghanistan att knyta band med Iran, det är därför man stretar på i så många år. Saudiarabien har till och med sagt rakt ut att man kommer att ockupera Irak och Afghanistan själva om USA låter shiiterna få makt där, precis som Saudierna gjorde i Bahrain när shiiterna (70% av befolkningen) krävde en sekulär stat med lika rättigheter och Saudi gick in och massakrerade demonstranterna.

  Jihadisterna i Syrien beväpnas och tränas av Saudiarabien, vilket också är anledningen till att de har så gott om amerikanska vapen. Du kanske minns att Hizballah terrorstämplades av EU och USA på grund av att de förklarade krig mot ”al Qaida” (D.v.s. ISIS som stöds av USA och Saudiarabien) vilket ju låter konstigt ända tills man förstår att USA och Saudiarabien bara var fiender mot den del av al Qaida som motsatte sig alliansen mellan USA och Saudiarabien.

  Syriens (och tidigare Iraks) sekulära regim är ju allierade med Iran som är Saudiarabiens ärkefiende.

 67. @Jenny:
  T.ex. avskaffandet av vårdtanken inom kriminalvården, avskaffandet av kreditregleringen, motstånd mot allmännyttiga bolag, avreglering av valutan och skattereformen 1988/90 (som han ville lansera redan 1985). Palme (och Feldt) var de som förde in sossarna på ett nyliberalt spår, deras reformer gillades av borgarna och ledde sedan fram till den totala sammansmältningen av sossarna och borgarnas ekonomiska politik genom skattereformen -91.

 68. @MJ: ”Så varför vill man pressa in dessa åsikter i jämställdismen trots att det inte är det minsta signifikant för jämställdisterna?”

  Därför att politiskt sett så är ni mer inriktade på att beskriva feminism som ett hot/en del av kulturmarxismen/något byråkratiskt-elitiskt-mediahaussat (alla dessa taktiker kommer från den illiberala högern) än att se social regression, nationalism och fascism som ett hot, vilket är ett medvetet ställningstagande. Ni har liksom valt sida redan, oavsett om ni själva bara känner ”snälla” jämställdister.

  Eran retorik, problembeskrivning och perspektiv bär därtill spår av högerreaktionism och ressentiment, inte av solidaritet eller social medvetenhet.

 69. @Sanna: Jag har aldrig förut hört att SD skulle vilja döda och lemlästa kvinnor, kan du förklara det resonemanget? Låter faktiskt mycket verklighetsfrånvänt. Och det säger jag som någon som står väldigt långt från SDs åsikter.

 70. @Axel Edgren:
  Nu fattar jag nog ännu mindre? Du menar att du bygger halmdockor av jämställdister för att du ser något helt annat problem med jämställdismen än det du attackerar?
  Varför inte bara kritisera verkligheten då istället för att hitta på något att angripa?

 71. Maktanalys, psykningar, förolämpningar, skryt, guilt by association, taktik, propaganda, sällan eller aldrig ärliga diskussioner. Gissa vilken kommentator jag tänker på?! Börjar förstå varför den där debattboken heter ”ljusets fiender”. Skrämmande, alternativt ett riktigt skickligt troll.

 72. Och den här:

  Soraya Post ‏@SorayaPostFi · 12 maj
  @Bashflak @Feministerna ”En studie om jämställdhet som förutsättning för hållbar utveckling” – Gerd Johnsson-Latham @VeronicaSvard ?

 73. @Axel Edgren:
  Efter att ha går igenom de flesta kommentarer så undrar jag vad det skulle bevisa om misogynitet. Här är ett kort axplock:
  1. Rodgers har rätt om att snälla killar inte får tjejer.
  2. Rodgers blev tokig av att bli avvisad.
  3. Han var en idiot, varför låg han inte bara med en tjej som hade svårt att få killar.
  4. Han gjorde fel men det är jobbigt att vara ensam.
  5. Jag känner med honom, livet kan vara jobbigt.
  6. Jag kunde ha varit hans vän och hjälpt honom att få ligga.
  Var är det misogyna?

  Sen finns det en massa uppenbara trollkommentarer som man ju kan hitta om allt från Boko Harams pojkmassmord (ja det får ju ingen uppmärksamhet men de har mördat tusentals pojkar) till bilolyckor. Men vad är det misogyna med dem?

  (Han mördade alltså fyra män och två kvinnor,men det kanske är de där två kvinnorna som gör att man inte får hylla honom utan att var amisogyn?)

 74. @Sanna:
  Ja jag vet inte vad jag ska säga om din kommentar för den framstår som lite absurd.
  Vad jag röstade på i Eu valet framkommer ganska bra i slutet på min kommentar dvs PP.
  Man säger att SD inte står för alla människors lika värde.Men jag kan tänka mig att Sd anhängare inte ser det så,utan att dom är förfärade över våldtäkter,rån,skottlossningar,upplopp med att bränna bilar,stenkastning på räddningspersonal och poliser osv där gärningsmännen inte ser offren som lika värda.Detta vill SD stoppa för att alla människors i Sverige ska ha lika värde enligt dom själva,och att dom även är rädda att invandringen ska urholka välfärden så att man måste prioritera dvs alla får inte samma värde.
  När vänstern anklagar SD för att inte stå för alla människors lika värde så är det bara en floskel,om man läser vänsterns och F!s partiprogram så är det uppenbart att dom själva inte står för det när det t.ex gäller kvinnor och män.

 75. @ Axel
  Jag, en högerreaktionär, bara för att jag är anti-feminist?

  Högerextremism är feminismens livsuppehälle. Dess viktigaste argument. Dagens högerextremism är framkonstruerad av Marklund, Sahlin och andra; det monster feminismen behövde för sin installation och som den fortfarande behöver för sin fortsatta dekonstruktion. Det finns internetsidor som avslöjar hur detta monster tack vare Gömda och liknande, i början var i allians med sin moder, med den födselångest som riktar sin agression mot moderns fiende.

  Att feminismen idag skulle företräda den icke-vite mannens rätt är ungefär lika trovärdigt som Stalins pakt med Hitler med orden ”vi blodsbröder…”

  Har det blivit någon självkritik från vänsterns sida (en av dess viktigaste principer) rörande alla dessa ondskefulla bedrägerier? Självkritik? Vad är det liksom? Se där, ett till för vänstern livsviktigt ord, som feministen har lyckats överstyka med ett av sina toalettord. Hela vänstern har ni ju omvandlat till toalett.

  För att tjata igen:
  Prioriteringslista: 1) Avveckla feminismen
  2) resten av demokratins återuppbyggnad kommer att följa i snabb takt (med eller icke med SD och allt annat)

 76. @Sanna:

  ”Faktum kvartstår SD är det enda partiet som vill förbjuda människor livsviktig vård. Som att förbjuda kvinnor att abortera från 13:e veckan. Det är ett föga smickrande faktum att en så stor del av Genusdebattens läsare röstar för att döda och lemlästa kvinnor. Hur tänkte ni där ni som är för det?”

  Ehh… va? Inget parti vill ”döda och lemlästa kvinnor”, så vad dillar du om?
  Vid vilka tidpunkter aborter lämpligen bör få genomföras är jag på tok för dåligt medicinskt utbildad för att kunna avgöra.

  Sedan, om det föreligger något missförstånd, så står jag långt från SD politiskt. Men de ska få tävla med sina idéer på samma vilkor som de andra partierna. Den slutliga rösträkningen är inte klar än, 515 av 6227 valdistrikt räknade, men om resultatet på drygt 7% står sig så tycker jag det är otäckt. Kan denna väljarskara kasta sig på vilka politiska tåg som helst, eller uppskattar de genuint SD’s politik? OAvsett vilket så är det besvärligt många i mina ögon.

  Teo

 77. @Teodor: SD vill sänka abortgränsen abortgränsen till vecka 12 (Svp/Svenskarnas parti som 10 av er här röstade på vill ha en nollversion när det gäller svenska kvinnors aborter men om vi håller oss till SD här.)Skador och/eller dödsfall är en konsekvens om kvinnor inte får tillgång till snabba och säkra aborter.
  Även om resultatet såg annorlunda ut när jag postade kommentaren kvarstår faktum att SD är näst största parti bland GD’s läsare. Min fråga hur dessa jämställdister tänkte kvarstår. Att SD ska få tävla med sina ideer på samma vilkor som alla andra partier är jag dock helst ense med dig om.

 78. @michael: Vad är det du finner absurt? Kan du precisera? (med reservation för att GD rösterna såg annorlunda ut när jag postade kommentaren då,men SD är fortfarande näst största parti även om PP ökat och fler alternativ tillkommit.

  ”När vänstern anklagar SD för att inte stå för alla människors lika värde så är det bara en floskel…” Tyvärr måste jag säga att jag håller med dig där.

  Jag tror också att du är något på spåren ang. SD sympatisörerna. Just frågan hurvida invandringen riskerar att urholka välfärden/lag och ordning verkar vara central. Övriga partier får ta på sig att de misslyckats med att kommunicera sina svar på den frågan. Det tror jag kan bli avgörande för hur stora SD blir i höstens val.

  Passar på att bolla dig en PP fråga istället då. Många som sympatiserar med PP’s hjärtefrågor tvekar ändå att rösta in dem i EU pga risken att de röstar mot sin egen övertygelse för att ”rösta med gruppen” i övriga frågor. Detta kom även upp i en radiointervju innan valet (hittar tyvärr inte länken nu. P1 iaf). Hur ser du på det?

 79. @MK: Nu såg siffrorna iofs lite annorlunda ut när jag postade kommentaren (eller sista gången jag kollade av innan för att vara exakt.) PP har ökat och en del andra alternativ tillkomit. Faktum kvarstår att SD är näst största parti med fler röster än både Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans ( i skrivande stund, personer som röstat på M 21, S 14, V 1 ). Hade jag velat köra ”guilt by association” hade jag tagit upp resultatet härinne för ett betydligt mindre rumsrent parti istället. Men jag är mer interesserad över hur de som röstat på SD resonerat. Således är stödet för SD betydligt mycket starkare här inne bland GD’s läsare än ute i samhället. Min uppriktiga fråga var hur dessa tänkte när de har möjlighet att svara anonymt och antar jag, ocensurerat. I övrigt håller jag med dig i stort.

 80. @MJ: Förbud och utelämnande till andras godtycke efter vecka 12 innebär betydande risker för kvinnan. Oklart vad SD menar. Rättsosäkert för den enskilda kvinnan som är utelämnad till andras moralism och godtycke eller hänvisad till en illegal abort med ökade risker. Beroende på straffsatsen kan kvinnor med symptom som är svåra att skilja från abort (som spontana missfall) få problem att få adekvat få vård om vårdpersonal riskerar att åtalas osv. Jag samt, rätta mig om jag har fel, övriga riksdagspartier stödjer svensk lagstiftning med fri abort till vecka 18 och dispens fram till vecka 22.

  ”Hur ser du på att alla partierna tillåter lemlästning av pojkar?”
  Förvisso OT men eftersom jag har starka åsikter kring detta så svarar jag ändå om du syftar på icke medicinsk omskärelse av småpojkar.
  Den generella regeln kring all icke medicinskt motiverad kirurgi på barn bör vara att man inte gör några smärtsamma och/eller permanenta ingrepp före 18års ålder med några undantag som deformationer/ärr osv. Omskärelse är dock så speciellt att jag är inne på att man ev kan behöva skriva lagen lite mer som föräldrars försörjningsplikt. Dvs 19år / fullbordat gymnasium för flertalet. Just för den kille vars vägran att omskära sig innefattar konflikt/brytning med familj/släkt ska ha ett bättre utgångsläge att själv välja än om han står mitt i gymnasiestudierna. Vad anser du själv? ( En pikant detalj i sammanhanget är väl att Fi, tillsammans med SD mig veterligen är de enda partierna som vill sätta 18års gräns på icke medicinskt motiverad omskärelse av pojkar.)

 81. @Sanna:
  Sverige är helt ensamt i världen om sina abortgränser. Några länder har längre dispensgräns, i Europa är det Finland, UK och Cypern. I muslimska länder är abortgränsen för fri abort i regel vecka 19 men i nästan alla andra länder med abort är gränsen vecka 12.
  Men varför skulle det vara just de nuvarande svenska reglerna som är den heliga gränsen? Om du stödjer de svenska reglerna och jag tycker att gränsen ska vara vid vecka 19 så är det ju DU som är för att döda och lemlästa kvinnor. Föga smickrande för dig.

  Jag tycker att reglerna ska vara exakt de samma för pojkar och flickor när det gäller omskärelse. SD är inte emot könsstympning av pojkar, det är i vissa landstingskommuner som SD lokalt föreslagit förbud eller att landstinget inte ska utföra övergreppen.
  Fi är lustigt nog emot (utan att ha något konkret förslag) könsstympning av pojkar men tycker att 18-åringar ska få könsstympa sig själva samt anser inte att könsstympning av pojkar ska vara straffbart. När det gäller kvinnor tycker de inte att de ska få välja könsstympning själva och att det ska vara straffbart. Fast Fi är ju galopperande sexister så det var kanske inte så oväntat.

 82. @barfota:
  Jo SD är nog det mest könsstympningsnegativa partiet, men de har ändå inte lagt något förslag om att förbjuda även könsstympning mot pojkar. Anledningen till det är att de har några sionister på högt uppsatta poster i partiet som blockerar den politiken.

 83. @ Sanna

  Några saker angående ”valresultatet” på GD

  1) En webenkät riktad till alla som råkar se den är att jämföra med underhållning. Den saknar all statistisk relevans. Det här är det vedertagna förhållningssättet. Vad säger att t.ex. inte du själv varit inne och ”trollröstat” på SD?

  2) SD är ett parti bland andra. Det faktum att det svartmålas i media gör att många drar sig för att uttrycka sina sympatier för partiet. De åsikter SD framför måste man kunna förhålla sig till på ett balanserat sätt.

  3) Om argumentet är att ett parti ska stå för allas lika värde, så är det nog inte SD som har problem, utan Fi och V. Det sistnämnda var en aktiv tillskyndare av världshistoriens mest omfattande folkmord. Sedan får man inte glömma att ordföranden för Fi har varit ordförande för V.

  4) Nej, jag är liberal och dessutom för EU, så av den anledningen röstade jag inte på SD, men av detta följer inte att jag skulle anse att SD alltid har fel i alla frågor. Att inte spela med i vänsterfeministkören är onekligen ett stort plus.

 84. @Rick:
  3. Nu måste du ha blandat ihop historieboken med en serietidning. De partier som stödde det största folkmordet var ju M och C. V har aldrig stött något folkmord. Om man tittar på hur det ser ut idag så är det ju bara V och SD (kanske MP också) som motsatt sig de pågående folkmorden i Irak och Afghanistan. Fi har inte suttit i riksdagen men jag gissar att även de är emot de pågående folkmorden.

 85. MJ din söta lilla _maniska_kommunistkramare, var inte så löjligt uppenbar. Googla på selektiv blindhet av religiösa/politiska skäl, titta dig sedan i spegeln och peka på dig själv. Det faktiskt är dags att du växer upp, och tar in fakta om kommunisternas groteska brott mot mänskligheten.

  Det är bara pinsamt, för dig, när du som ett barn försöker med dina desperata blame games för att förflytta fokus bort från obestridligt faktum: Kommunisternas groteska brott mot mänskligheten i kombination med att ha lyckats skapa exakt noll välfärldssamhällen på denna planet.

  Selektiv blindhet, som sagt, MJ: Googla det. Titta dig sedan i spegeln. För jag ser ju att du ganska ofta på andra områden kan skriva riktigt klarsynt.

 86. @MJ:

  ”De partier som stödde det största folkmordet var ju M och C.”

  Jovisst, M och C hade ju oerhört broderliga kontakter med Kina och Sovjetunionen när dessa länder roade sig åt den största interna rensningen i mänsklighetens historia eller hur? Du verkar ha dålig koll på hur stora de största morden var. Största folkmördaren i världen var kommunismen som stöttade av kommunistpartier världen över eftersom de menade att det var ”i det godas sak”

  ”Om man tittar på hur det ser ut idag så är det ju bara V och SD (kanske MP också) som motsatt sig de pågående folkmorden i Irak och Afghanistan”

  Det pågår inget folkmord varken i Irak eller Afghanistan. Däremot pågår ständiga inbördeskrig i regionen precis som i forna Jugoslavien och av exakt samma orsaker. Så ditt argument är alltså att Jugoslavien skulle fortsatt vara en kommunistdiktatur för det är bara så man kan undvika inbördeskrig i regioner som bebos av dödliga fiender som kommer att ta till vapen om de blir fria från diktatur?

  Har jag förstått dig rätt? Du tycker diktaturer skall fortsätta vara diktaturer?

  Sedan är det ju talande vilka länder du väljer ut att klaga på. Inte Kongo (världens värsta pågående krig), inte Syrien (mest omskrivna nuvarande kriget), inte Nordkorea, inte Pakistan-Indien konflikten det närmaste världen är kärnvapenhot, nej för V skiter helt i krig och elände, vad V vill ha är västvärldens moraliska superioritet och därför bryr de sig bara om krig och elände när västvärlden kan ges skuld och ansvar.

  Inte annars!

 87. @Sanna & @Sanna:
  SvP och Svenskarnas parti fick en röst var ganska tidigt, övriga röster har tillkommit under en kort tid på slutet, så jag tror man kan utgå från att det är trollröster skapade av en och samma person. Det ska visserligen bara gå att rösta en gång per IP-nummer, men en del ha rullande IP-nummer (jag skulle själv kunna rösta 10 gånger på en kort stund om jag ville genom att skifta IP-nummer).
  Det är inte helt otänkbart att några av SD-rösterna också är trollröster eftersom det också finns en ”skam”-faktor förknippad med SD. (TV-kommentatorer i valvakan nämnde detta som förklaringen till att SDs lägre siffror i vallokalsundersökningen än de fick i det faktiska valet, och att detta är ett ganska typiskt mönster i sådana här sammanhang). Jag ställer mig också lite frågande till sossarnas resultat, inte för att jag tycker att siffran i sig själv skulle vara för stor, jag hade faktiskt väntat mig fler, utan för att de fått nästan alla sina röster under en kort tid på sluttampen. Men jag skulle tro att min lilla undersökning, om än inte särskilt tillförlitlig statistiskt sett, i alla fall ger en fingervisning om hur GDs läsarkrets ser ut och att PP och SD har hög representation, särskilt PP. SD ligger högre än riksgenomsnittet, men inte på något vis abnormt mycket. Det fanns ju valkretsar där SD hade mer.
  Jag tror dock att en förklaring till SD här är att läsarna överlag är långt mer politiskt intresserade och insatta än vad genomsnittssvensken är och att många av dem därför har en mer nyanserad bild av SD än den populära bilden av SD som nästan ett enfrågeparti som enbart har invandringen på sin agenda. Inte minst är det viktigt i sammanhanget att SD för många säkerligen är det enda tänkbara EU-skeptiska alternativet.

 88. @Erik:
  Den största interna rensningen var nazitysklands utrotning av 13 000 000 människor i slavarbetsläger och massavrättningar. Det största folkmordet var nazitysklands mördande av 22 000 000 civila sovjetmedborgare på östfronten.
  Läger och massavrättningar var det få som kände till, i vart fall omfattningen och att det var en medveten politik, men folkmordet på slaver kände man till och det fick ett brett stöd på högerkanten.

  ”Den stora terrorn” var också känd och det strök med bortåt 600 000 människor i den samt tvångsförflyttades ett par miljoner, inga etablerade kommunistpartier i Europa stödde det utan antistalinismen spred ut sig, inte minst VPK tog kraftigt avstånd, genom att bland annat stryka proletariatets diktatur ur partiprogrammet, och stalinisterna sökte sig till andra partier. När stalinism förbjöds i Sovjet så blev VPK åt relativt sovjetvänligt.

  När andra länder angriper ett land så är det inte inbördeskrig.

  Jag vet inte exakt vad Jugoslavien har med saken att göra (förutom att du fortfarande inte kan definiera demokrati och diktatur). Men min åsikt är att USA och Saudiarabien skulle ha hållit sig utanför.

  Det beror helt på vad du menar med diktatur. Jag tycker att demokrati är att föredra, men till skillnad från dig så menar jag att demokrati har ett innehåll.

  Varför skulle jag klaga på att någon stödjer krig och folkmord som ingen stödjer? Vistt tycker jag att det är fel av USA m.fl. att stödja och beväpna Jihadisterna i Syrien, det skrev jag ju ovan till Sanna. Men det finns inget öppet stöd för detta i svensk politik eller media, bara tystnad.
  Nordkorea är ju ett av de fredligaste länderna i världen, de har inte haft krig på 60 år snart. Vad de gör internt är svårt att veta eftersom all rapportering från nordkorea bara är hittepå. Jag kan inte hitta något parti som stödjer dem heller.
  Pakistan är ett större problem för Afghanistan än för Indien. Det är klart att Pakistan som satelitstat för USA har gjort en massa fel, stött talibanerna när USA gjorde det och begår en massa terrordåd på uppdrag av USA nu. Men jag har svårt att hitta någon svensk politiker som uttrycker stöd för det också.
  Eller så är V ett svenskt parti som tycker att Sverige ska sluta delta i och stödja folkmord och krig, medan de har liten anledning att kritisera sådant där alla tycker lika.

 89. Men herregud!!! Förstör inte den här tråden oxå med galet ointressanta diskussioner om kommunism/USA. Ni har ju ältat det här i evigheter. Kan ni inte bara byta emailadresser och ta det den vägen?

  INGEN utom ni är intresserade av att läsa den skiten om och om igen i varenda tråd.

 90. @MJ:

  Efter att ha går igenom de flesta kommentarer så undrar jag vad det skulle bevisa om misogynitet. Här är ett kort axplock:
  1. Rodgers har rätt om att snälla killar inte får tjejer.
  2. Rodgers blev tokig av att bli avvisad.
  3. Han var en idiot, varför låg han inte bara med en tjej som hade svårt att få killar.
  4. Han gjorde fel men det är jobbigt att vara ensam.
  5. Jag känner med honom, livet kan vara jobbigt.
  6. Jag kunde ha varit hans vän och hjälpt honom att få ligga.
  Var är det misogyna?

  Jag har läst det mesta av Rodger’s självbiografi (det som folk kallar ’manifest’). Det är en tragisk historia. Hans problem är ju dels att han var liten och svag, utan uppenbara talanger (dock verkar han varit hyfsat intelligent), och dels att han hade fått med sig något slags idé om att familjen förtjänade en privilegierad plats (gammal brittisk aristokrati, som förlorat sin förmögenhet under depressionen). Han led alltså svårt av ’apex fallacy’, där de enda som räknades för honom var de vackraste tjejerna och de coola killarna som de föll för (dessutom sökte han sig till de ställen där detta mönster verkar som mest utpräglat). Att andra, mer vanliga killar kunde få tjejer tyckte han iofs var svårbegripligt, men han brukade avfärda det med att de tjejerna inte var tillräckligt snygga ändå.

  (Han mördade alltså fyra män och två kvinnor,men det kanske är de där två kvinnorna som gör att man inte får hylla honom utan att var amisogyn?)

  Jo, men han hade tänkt smyga in på tjejernas studenthem och tortera och mörda alla tjejer där. De släppte bara inte in honom. Lyckligtvis, får man väl säga, var han ungefär lika tafflig som massmördare som han var på det mesta han gav sig på. Inte ens det hade han talang för.

  I hans egna ord, hatade han de coola killarna som mobbade honom, men hatade de vackra tjejerna ännu mer för att de valde hans mobbare framför honom. Här noterar han korrekt att det är främst tjejerna som väljer dem – inte omvänt. Hans observation att många tjejer attraheras av ’fel sorts män’ är inte helt ogrundad. Men det bisarra är ju att lika osynlig som han var för ’det vackra folket’, lika osynliga var alla andra för honom. Det är inte svårt att förstå från hans egen berättelse varför många tjejer undvek honom, speciellt mot slutet.

  Den där ’wannabe-mentaliteten’ han led av fick han möjligen från sin pappa. Det är inte så lätt att avgöra från hans egen historia.

 91. @Ulf T:
  Ja jag har stött på liknande resonemang förr och jag kan inte förstå det. Han var ju uppenbart tokig så man kanske inte ska försöka hitta någon logik hos just honom.

  Jag hade aldrig svårt att skaffa tjejer och jag la aldrig två strån i kors för att göra det heller, så det kanske är svårt för mig att greppa vad problemet är. Men jag var i min ungdom verkligen inte välbärgad eller hade några borgaratribut, kanske var det att jag stod ut i en grupp och var väldigt självsäker som fick tjejer att intressera sig, jag vet inte.
  Men alla runt omkring mig, fattiglappar, fula, mesiga, korta, klena m.m. alla har de hittat någon kvinna (ett par har visst skaffat man istället) att dela livet med. Det finns ju gott om tjejer som inte heller kan välja och vraka och jag tycker nog att alla killar borde kunna få till det med någon tjej iaf. Ska man ha just en populär bimbo så kanske det blir svårt, men då får man väl helt enkelt leta bland resten.

  Det blir liksom samma problem som när välutbildade framgångsrika kvinnor söker man och de inte hittar någon eftersom konkurrensen om de ÄNNU mer framgångsrika männen är så stor. Kunde de bara gå mer på kärlek och mindre på status (pengar) så skulle de hitta en man.
  Motsvarigheten hos män är ju att söka vackra kvinnor, där konkurrensen är stor. Kunde de bara gå mer på kärlek och mindre på status (skönhet) så skulle de hitta en kvinna.
  (Jag måste också säga att min erfarenhet av mycket framgångsrika män och mycket vackra kvinnor är att de nästan aldrig är personer som jag skulle kunna älska)

 92. När en revolution väl är säkrad är det en fin gammal tradition att ta itu med quislingar och femtekolonnare som hjälpt en till makten för då har de tjänat sitt syfte och behövs inte mer.

 93. Det fundamentala problemet med Elliot Rodgers förefaller vara att han var narcissist och hypergam vilket inte är en gångbar kombination hos en man, speciellt inte om han inte har några stora talanger. Således dög inte de kvinnor han eventuellt kunnat få. Hade han fötts som heterosexuell kvinna hade hon förmodligen fått sina hypergama begär tillfredställda (dock bara temporärt). Hon(Elliot) hade förmodligen gått in i en cykel där hon blivit omgångsvis använd för sex och för att sedan bli dumpad. Männen står ut med narcissismen initialt för sexet men tröttnar sedan, och därav hade hon så sakteliga förvandlats till en indignerad misandrisk feminist.

  Han är alltså en könslig spegelbild av de misandriska kvinnor som försöker använda honom för att smutskasta feminismens politiska och ideologiska motståndare.

 94. En gång var jag sådär. Jag såg filmen ”Bowling for Columbine” och försökte förstå och förklara….. Ända tills jag träffade en amerikan som sa med arg stämma om de två massmördarna: ”Fuck them for killing other peoples children. Fucking idiots”. Typ så sa han. Och jag funderade på det. Människor som de, som tex. Rodgers är kanske bara narcissistiska *valfritt skällsord*.

  Det är ett stort trauma att bli mobbad och det ger med stor sannolikhet ärr för livet och deras mobbare borde få sitt straff. Men att hämnas på människor som man anser är skyldiga en själv något fastän de inte är det är bara patetiskt.

 95. @Jenny:
  Vad ska man då säga om staten som straffar människor som staten anser vara skyldiga? Eller alla som låter staten syssla med det?

  Det är väl ingen motsättning i att tycka synd om folk som gjort hemska saker själva? Det är väl inget problem med att försöka förstå varför någon begått en ond gärning?

 96. @MJ:

  Men jag tycker inte synd om honom. Han hade ändå mat på bordet och behövde inte se sina föräldrar bli mördade och han blev inte tvångsvärvad som barn in i en brutal och hänsynslös sekt. När jag tycker synd om mig själv tänker jag så och jag hade kapacitet att tänka så när jag var 22. Jag jobbade också en gång med en ung kille som hade blivit tvångsvärvad som barn av Tamilska tigrarna och som själv dödat och varit med när hans syster utförde ett självmordsattentat. Han led av mycket, men var samtidigt en av de mest ödmjuka människor jag träffat.

  Jag har funderat mycket kring detta. Föds man ond? Forskning på seriemördare visar att de ofta har en skada i den del av hjärnan där förmågan till empati och inlevelseförmåga sitter. Det kombinerat med att de växer upp under instabila omständigheter föder fram ett monster. De börjar oftast med att plåga och döda djur. Ingen i deras närhet ser eller uppmärksammar detta och behovet accelererar. Sen kan man också undra hur många som begår självmord på vägen dit eftersom de upptäcker den här läggningen hos sig själva. Men vissa är så uppfyllda av sig själva att de skiter totalt i andras liv.

  Och då tänker jag: Dem måste vi skydda oss mot. Det är ett fåtal som växer upp under de här ”rätta” omständigheterna med just de biologiska förutsättningarna. På grund av det samhället vi har skapat nu faller de kraftigt utanför. Många kröp fram under andra världskriget och blev lägervakter. Man kan också undra om det på något vis kan gå i arv med tanke på Kim jong il och Kim jong un.

  På något vis förstår jag varför människor begår onda saker. De är avarter i vissa tider och helt inne i andra. Sedan finns det nog de som dras med i något slags masspsykos, i större sammanhang vill säga.

  Men just den här Rodgers, för hans egen och samhällets skull var det nog bra att han begick självmord.

 97. @Jenny:
  Det finns alltid någon som det är mer synd om. Ska vi inte tycka synd om någon som fått handen avhuggen för att det finns någon annan som fått båda händerna avhuggna?

  Seriemördare och lägervakter är två helt olika saker. Seriemördare saknar empati och har ett sadistiskt begär. Lägervakter socialiseras in i sin roll och består av Millgrams 2/3, det är precis samma personer som kan bli lägervakter som det är som accepterar att staten plågar syndare (t.ex. fängelse för brott) för att ge dem deras ”rättvisa lön”. (Millgrams 2/3 är förresten samma sak som Nietzsches slavmänniskor).
  Man kan knappast hävda att de 2/3 av människorna omkring oss som förespråkar straff skulle vara onda och därför inte skulle kunna få medlidande.

  Rodgers var varken seriemördare eller lägervakt. Massmördaren är en annan person och oftast är det s.k. utökade självmord. Man vill ta livet av sig men vill göra en stor sak av det och i förhållande till sin egen död ser man andras död som småsaker.

 98. @Sanna:

  ( En pikant detalj i sammanhanget är väl att Fi, tillsammans med SD mig veterligen är de enda partierna som vill sätta 18års gräns på icke medicinskt motiverad omskärelse av pojkar.)

  I PP:s partiprogram står visserligen spädbarnsomskärelse och inte 18 år.:

  ”Barn och unga har en självklar rätt till kroppslig och personlig integritet. Vi vill därför att barnaga ska förbjudas i hela den europeiska unionen. Ickemedicinsk spädbarnsomskärelse ska förbjudas i Sverige. Barnkonventionen ska göras till svensk lag.”

  Å andra sidan är PP det enda större partiet som vill avskaffa juridiskt kön och på det sättet får även de äldre killarna del av tjejernas befintliga privilegium.

 99. @MJ:

  Ja det finns alltid någon det är mer synd om. Jag menar såklart inte att man ska ge upp att kämpa för sina/och andras rättigheter och bara slå sig till ro med att: ”Vi har det ju bra”. Men jag tycker det är bra att kunna sätta sina problem i perspektiv till andras problem. Speciellt när man sitter i ett helt år och planerar att mörda en massa andra människor. Han kände sig upphöjd över alla andra, han tyckte att han förtjänade bättre. Han led helt klart av en narcissistisk personlighetsstörning och brist på empati och inlevelseförmåga. Hans behov av hämnd gick före allt annat, väldigt likt hur en genomsnittlig seriemördare fungerar.

  Lägervakter och seriemördare är exakt samma sak. Undersökningar visar att det fanns tre olika versioner av lägervakter. De som ville göra karriär, och som socialiserades in i det precis som du skrev, de kunde göra otroligt grymma saker för att klättra på karriärsstegen och för att överträffa sina kollegor. Här misstänker jag en psykopatisk läggnig. Det fanns också de som blev ditplacerade och totalt överraskade och chockade av det som föregick där. De begick inga grymma saker utan ville bara utföra sitt jobb och sedan glömma och lägga allt bakom sig. Sedan fanns det också de som verkligen hatade judar (det hade lika bra kunnat vara svarta eller kineser). De var sadister, saknade empatiförmåga och inlevelseförmåga. De var otroligt grymma, totalt uppfyllda av sin egen person och totalt känslokalla inför andras lidande. Precis som en genomsnittlig seriemördare. Naturligtvis blev de omtalade och beundrade för ett sådant beteende uppmuntrades i den miljön de befann sig i.

  Men att förespråka straff och förespråka straff. Vad för slags straff pratar vi om?

 100. @dolf: Tack för infon. Just för att media har svårt med den politiska opartiskheten gällande SD skulle det vara interessant att få ett enda seriöst svar på hur de som röstade SD tänkte när de hade chansen.

 101. @Sanna:

  Dolf har svarat dig bra, jag vill bara komplettera det med en sak. Han skrev:

  SD ligger högre än riksgenomsnittet, men inte på något vis abnormt mycket. Det fanns ju valkretsar där SD hade mer.

  Detta, att SD får något högre resultat här jämfört med riksgenomsnittet det är helt väntat, för mig. Dels är det som Dolf säger, vi här är kritiskt tänkande som individer, annars hade vi inte varit här. Därför fungerar medias smutskastning av SD sämre på oss. Men framförallt: SD’s jämställdhetspolitik är den jämställdhetspolitik som ligger närmast synen på jämställdhet som vi feministkritiska har.

  Hade det bara varit jämställdhetspolitiken man röstade om, så hade det varit ett lätt val för där äger SD fullkomligt arenan jämfört med de andra partierna. Men som någon annan varit inne på, man röstar på ett helt politiskt program …

 102. @Ninni: Tack för ditt svar, du är då den första SD röstare som vågat svara. Smile
  ”Men framförallt: SD’s jämställdhetspolitik är den jämställdhetspolitik som ligger närmast synen på jämställdhet som vi feministkritiska har.

  Hade det bara varit jämställdhetspolitiken man röstade om, så hade det varit ett lätt val för där äger SD fullkomligt arenan jämfört med de andra partierna.”

  1. Sd är ett parti som vill inskränka rätten till abort för gravida.
  2. Sd är ett parti som inte har något tydligt krav på 18årsgräns för manlig omskärelse.
  Förklara gärna hur du tänkte när du säger att de ”äger” där?

 103. @Sanna:

  Tack för ditt svar, du är då den första SD röstare som vågat svara. Smile

  Jag skrev inte att jag röstat på SD, det tolkade du in.

  Jag har inte uppgett någonstans vad jag har röstat på. Orsaken är att jag inte anser det är förenligt med den position jag har som skribent på GD att inte förhålla mig partipolitisk oberoende. Därav framgår det inteSmile

 104. @Ninni: då missförstod jag dig. Det gör dock ingen skillnad i sak. Du får gärna svara på mina frågor ovan ändå då jag utgick från dina egna ord. Vill gärna veta hur du tänkte där.

 105. @Ninni: ”SD’s jämställdhetspolitik är den jämställdhetspolitik som ligger närmast synen på jämställdhet som vi feministkritiska har.”

  Sambeskattning, vårdnadsbidrag, färre kvinnor som jobbar. Då vet vi det…

  ”Därför fungerar medias smutskastning av SD sämre på oss.”

  Så man får inte påpeka att SD har/har haft rasistiska företrädare, har flest företrädare som helt skippat sina jobb/gått över till nazistiska SvP, har många bidragstagare bland väljarna, har företrädare som pratat om landsförrädare, demoniserat vänstern och pratat om sina vapen (ah, älskade researchgruppen), har flest transfobiska, homofobiska, sexistiska och rättshaveristiska uttalanden, har flest löjliga konspirationsteorier, har flest kopplingar med högerextremeister och nationalister i Sverige och Europa, har flest klimatförnekare (i alla fall om man kollar deras politik) och dessutom är mest abortfientligt?

  Man får inte heller prata om att deras budgetkalkyler är lika huvudlösa som F!s eller att deras ledare joinade när partiet fortfarande var öppet nazistiskt, samt att andra av deras företrädare försökt kuppa in sig i ungdomsförbundens gemensamma styrelse för att roffa åt sig pengar. Och man får inte heller nämna allt demoniserande av islam, en företrädares uttalande om att Breivik motiverades av förståelig rädsla och att partiledaren jämfört islam som ett hot lika med nazism? Att de är för högerextrema för att bli bästisar med UKIP?

  Ninni, du är fånig nog att vara ledarskribent på SvD.

 106. @ till de seriösa antifeministerna

  Ja, hur bedriva en antifeministisk rörelse utan att blanda in all denna politik? Genom politisk analys förstås. Redan Aristoteles visste skillnaden mellan politisk analys och politik. Det är mycket i hans Politiken eller i Platons Staten som fortfarande är så aktuellt. Förstår överhuvudtaget inte varför folk är så rädda för att läsa.

  För länge sedan läste jag en omfattande artikel med källreferenser angående lanseringen av nyliberalismen, vilken så småningom skulle vara en förberedelse för feminismen själv. Rena Kafka! Just nu är jag är utmattad och överbelastad av helt annan sorts jobb. Så det kan inte bli någon detaljerad redovisning eller efterforskning. Att jag ändå fortfarande försöker…?! När allt ändå till sist rinner ut i sanden… Och varför fegade Axel ur efter alla sina beskyllningar… Pinsamt. Vi lämnar allt det där…

  I stora drag: storkapitalet hade, decennier innan högern kom till makten, börjat pumpa ut miljoner åt olika högerinstanser för att påbörja en ny ideologisk bas. Ett arbete med 1) en teoretisk del: Hur med vägledning av den nyliberala filosofins bakvända logik (högervarianten av den så kallade postmodernismen) lyckas vända upp och ned på språket. Idag är det ingen skillnad mellan dem längre, så nyliberalismen kopierar lika gärna vänsterns postmodernism för sina syften. Detta är den teoretiska delen, med vars hjälp högern skulle ta över makten. Vi snackar alltså om ljusets fiender som idag skriver ”Ljusets fiender” och liknande böcker, för att attackera ljusets fiender (andra alltså). Vilken idiottid vi lever i! Med en evig ”vem-ljuger-snabbast”-tävling, ungefär…

  Skillnaden mellan vänsterns postmodernism och högerns är den att vänsterns var en beskrivning av dess intellektuella kris. Till nyliberalismens stora glädje lyckades feminismen utnyttja den genom vilken den kunde kidnappa och ta kål på vänstern. Högerns postmodernism däremot var en utstuderad politisk strategi. Den nyliberala högern ville inte upprepa samma idioti som högern i Nazi-tyskland, i dess tro att den kunde använda Hitler som marionett för egna syften. I stället för att begå samma misstag skulle nyliberalismen nu radikalisera högern inifrån högern själv. En mycket smartare lösning. Trodde man!

  Men om man tar kål på vänstern (dels genom feminism och dels genom sådana relativiserande manipuleringar som t.ex. att kalla ett högerparti för ”arbetarpartiet”) så tar man ju automatiskt kål på den rena högern i lika hög grad. Ett samhälle är språkligt. Missbruk av språk är oerhört allvarligt eftersom det medför misshandel av hela samhällsstommen. (Och så pumpar samma människor ut massvis med böcker som ”attackerar” postmodernismens relativiserande språkbruk? Vilken bluff!) (Se bara några av de senaste trådarna på denna blogg: vart tog Voltaire vägen, frågar man. Fortfarande, alltså! Voltaire skulle idag spottat på denna s.k. yttrandefrihet, som förbjuder dig att kontakta en annonsör angående en bloggerska som hatar pojkar. Demokratin är då i fara, menar man. Vems? Aftonbladets? Nyliberalismens? Att folk inte ser igenom… Gång på gång låter de sig bakbindas. Scum är den yttrandefrihet som nyliberalen skänkte feministen, efter Vilks, jesusskämten och liknande. Allt som väntat, efter varje varning som möttes med ursinne.)

  Att invadera hela mitten genom feminism från ena änden och genom nyliberalismen från den andra är naturligtvis liktydigt med att skjuta bort både den rena högern och den rena vänstern längre och längre ut, vilka så småningom med nödvändighet måste ersättas med extremhöger och extremvänster. Nu är de här, som väntat. Och båda har blivit livsviktiga element för den feministiska nyliberalismen att rättfärdiga sitt bibehållande av makten. Men snacka om att också ha bitit sig i svansen. För dessa vill ju själva in nu. Både extremvänster och extremhöger har i alla tider haft ett korn av sanning i sig. Som en reaktion mot allt det smutsiga har de alltid utgjort indikationer på en klantig höger- och vänsterpolitik.

  Den nuvarande sörjan är resultatet av kapitalismens behov av en ny klyfta som man var tvungen att föra in i samhället för att hantera det fördubblade ekonomiska trycket som den naturliga kvinnofrigörelsen skulle medföra. För vars skull den mansfientliga feminismen som politisk rörelse är så viktig. (Det är alltså inte ”kollektivism” utan splittring genom ”kollektiv skuldbeläggning”, det här handlar om. Låt inte någon lura i dig det första genom att få dig att tro att han/hon talar om det andra. Han/hon vill ha fortsatt splittring. Håll denna insikt alltid aktuell mot sådant bedrägeri).

  Men vilken ironi då att vänstern skulle stödja denna alienation. Redan med den första högerfeministen i landet var vänstern obrukbar.

  Och vilken ironi att det finns antifeminister som inte bara stödjer nyliberalismen, utan rentav bedriver dess praktiska arbete. En del är säkert smygfeminister.

  2) Det praktiska arbetet känner ju alla redan till: ”kollektivism”, politbyrå med sin militär, Sibirien etc., jämsides med feministens: talibaner, patriarkatet, vilket av någon anledning är massivare idag än i Marx tid? (Marx måste alltså ha varit blind, fastän han tyckte sig se, hur patriarkatet redan då höll på att upplösas, såsom en inneboende effekt hos kapitalismen själv.)

  Att upplysa folk om det här är inte det hela men en viktig del av det antifeministiska arbetet. Men någon kanske ändå undrar: hur ska man vara säker på att allt detta kommer att förstås som politisk analys och inte tas som ren politik, t.ex. riktad mot högern. Men dagens höger är inte mindre förvanskad eller obrukbar än dagens vänster. Båda måste bekämpas i deras nuvarande form. Inget säger att jag inte kommer att rösta på en ren höger efter feminismens avveckling i stället för på en ren vänster eller vice-versa. En fungerande demokrati ger flexibilitet. Och om allt detta innebär att t.ex. Erik inte vill eller får delta i det antifeministiska arbetet, desto värre för honom själv.

 107. @Sanna:

  Du får gärna svara på mina frågor ovan ändå då jag utgick från dina egna ord. Vill gärna veta hur du tänkte där.

  Jag har lite begränsat med tid för utveckla det då jag jobbar på del 2 och SDs politik är inte mitt uppdrag. Så jag kontaktade Nils, en av våra kommentatörer som är SD-politiker och bad honom svara på dina frågor. Han har inte svarat mig än, men han dyker säkert in och diskuterar med digSmile

  Så mitt svar blir därför kort och avslutande. Hoppas det är okej för digSmile

  @Sanna:

  1. Sd är ett parti som vill inskränka rätten till abort för gravida.

  Min privata åsikt i denna sakfråga är att jag är för en sänkning. Orsaken är att jag inte anser det är etiskt försvarbart att abortera efter från v. 13 om det inte finns synnerliga skäl till detta, eftersom jag anser fostrets utveckling gått så långt att det är att betrakta som ett människoliv. Det handlar bland annat om att man från 13 veckan kan avläsa elektrisk aktivitet i hjärnstammen.

  Jag anser vidare att den gränsen ger tillräckligt utrymme för kvinnan att bestämma sig för hur hon vill hantera situationen.

  2. Sd är ett parti som inte har något tydligt krav på 18årsgräns för manlig omskärelse.

  SD vill att lagen skall vara (köns)neutral och att den lag som gäller för omskärelse för flickor ska omfatta pojkarna med. Tex här har du en motion av Björn Söder och Per Ramhorn om detta.

 108. Nåväl, någon nytta var det i alla fall med att ha kastat bort energi och tid på allt det här:

  Att Erik (en totalitarist som kallar sig Liberalen) nu vet att det finns genuina antinyliberaler som INTE är kommunister.

  Att Axel (en toalettkommunist) nu vet att det finns genuina antifeminister som INTE är fascister.

  Dessa människor som inte tål att sanningen kommer fram i ljuset, skriker för frihet värre än de värst förtryckta i världen, säger jag till: föreställ dig att någon i just denna stund torteras någonstans i världen så kanske du har fått lite proportion).

  In med demokrati som är definitionen på fri marknad med civiliserat hederligt spel mellan höger och vänster.

  Yttrandefrihet, ja! Men inte på bekostnad av respekt eller utan ansvar. (vad är yttrandefrihet värd om man inte vågar kalla sig antifeminist eller inte vågar kritisera nyliberalismens massavlyssningar, konstitutionsbrott etc.? Om man inte vågar avslöja alla motsägelser?)

  Ta bort feminismen. Därefter kommer både invandring och allt det övriga att hamna under kontrollerade former.

  Tiden är förbi för de idiotiska drömmar vänstern eller högern hade i första hälften av 1900-talet… Ha inga sådana förhoppningar. Med feminism kommer det att fortsätta att gå runt runt… inget kommer att bli bättre. Allt kommer att bli värre.

 109. @Ninni:
  1. Abort
  Har du inte förstått att de svenska godtyckligt valda abortgränserna är heliga och att alla som vill ha något annat är tokiga kvinnohatare?
  Vad gäller tiden så är det tydligen en mycket liten del av aborterna som görs efter vecka tolv. Många länder har satt gränsen till vecka tolv just eftersom man efter den tiden inte kan göra kirurgisk abort utan fostret måste födas fram och ofta dör fostren då först utanför moderns kropp.
  Eftersom förlossningssmärtorna är de samma oavsett om det är en riktig förlossningen eller en abort så är ju då också det lidande kvinnan genomgår ”extra” bara själva graviditeten. Vilket ju inte är så allvarligt OM man betraktar fostret som ett människoliv. Om man inför möjlighet till juridisk abort så slipper ju kvinnan också fundera på eller oroa sig för att stå där med ett barn att ta hand om. Man kan också tänka sig att kvinnor som gör en juridisk abort före en viss tid (säg vecka 20) kan få viss ersättning som plåster för såren under den tid som de har besväret med graviditeten. Om det finns en pappa som inte har gjort juridisk abort så får han ansvaret, om båda föräldrarna gjort juridisk abort så adopteras barnet bort.

  2. Könsstympning
  Det var glädjande, jag hade inte sett det tidigare trots att jag läser en stor mängd motioner för att få reda på partiernas politik. Vet du hur det röstades i riksdagen i den frågan?

 110. @Sanna:

  @Ninni:

  Jag ber om ursäkt för sent och kort svar. Jag är dock inte SD’s jämställdhetspolitiske talesperson utan bara lokal partiföreträdare. SD’s nya jämställdhetspolitiske talesperson heter Paula Bieler. Jag inleder med att låta ett utdrag ur SD’s eget principprogram tala för sig självt. Därefter kan vi utveckla med frågor och källhänvisningar för den som är intresserad.

  http://sverigedemokraterna.se/var-politik/var-politik-a-till-o/

  ”Sverigedemokraternas uppfattning är att det existerar medfödda skillnader mellan de flesta män och de flesta kvinnor som går bortom det som kan observeras med blotta ögat. Vi är också av den uppfattningen att de manliga och kvinnliga egenskaperna i många fall kompletterar varandra.

  Det faktum att vi erkänner förekomsten av biologiskt grundade skillnader mellan könen skall dock inte tolkas som att vi tror att alla män respektive kvinnor är stöpta i samma form. Som alltid när man talar i generella termer handlar det om fallande skalor och utrymmet för individuella avvikelser är naturligtvis stort.

  Erkännandet av olikhet skall heller inte tolkas som en strävan mot ojämlikhet. För oss är det en fullständig självklarhet att män och kvinnor har exakt samma värde och att båda könen skall ha samma rättigheter, vara lika inför lagen och känna sig trygga och respekterade. Inte heller skall det tolkas som att vi som parti har en bestämd uppfattning kring hur kvinnor respektive män bör bete sig eller vad de skall utbilda sig till eller arbeta med. Utgångspunkten att det finns skillnader som gör att kvinnor respektive män ibland kan se saker från olika perspektiv och göra saker på olika sätt förstärker ju, snarare än försvagar, betydelsen av att båda könen finns representerade på alla positioner i samhället.

  Vår uppfattning är att det är helt upp till individen att välja sin egen väg i livet. Vi förespråkar en formell jämställdhet där varken kvinnor eller män skall särbehandlas på basis av sin könstillhörighet. Om detta sedan skulle visa sig leda till att män och kvinnor inte gör allting på samma sätt, i exakt samma utsträckning, så betraktar vi inte det som problematiskt.

  Läs det sista igen:
  Vi förespråkar en formell jämställdhet där varken kvinnor eller män skall särbehandlas på basis av sin könstillhörighet. Om detta sedan skulle visa sig leda till att män och kvinnor inte gör allting på samma sätt, i exakt samma utsträckning, så betraktar vi inte det som problematiskt.

  Nämn ett enda parti i Sverige som ens kommer i närheten av SD när det gäller att ha en syn på jämställdhet som överensstämmer med t.ex Pär Ströms Jämställdism, Pelle Billings Jämställdhet 2.0 eller den syn på jämställdhet som förespråkas här på GD.

  Edit: Axel Edgren, dig tar jag också hand om senare om det går bra. Du är ju inte bara okunnig och ställer frågor utan verkar bara vara väldigt fördomsfull och fördömande.

 111. @Nils:

  Förvånansvärt vettigt! Och med förvånansvärt menar jag inte för att komma från SD, utan för att komma från ett riksdagsparti i dagens politiska klimat.

  Skulle dock aldrig rösta på SD bara för deras jämställdhetsprogram.

  Frågan jag ställer mig är hur det ska vara så jäkla svårt för andra partier att stå på den här sidan i jämställdhetsfrågan…???

 112. @MK:

  Förvånansvärt vettigt! Och med förvånansvärt menar jag inte för att komma från SD, utan för att komma från ett riksdagsparti i dagens politiska klimat.

  Visst är det vettigt och de har absolut den bästa jämställdhetspolitiken … men … när man sen går till budgetmotionen så går gynocentrismen igenom, tyvärr

  Det ett antal riktigt allvarliga problem på manssidan, t.ex.:
  1) pojkfientlig skola
  2) misandri
  3) män som offer, t.ex. partnervåld
  4) jämlik vårdmöjlighet (tex. screening för prostatacancer, verkan för attitydförändring så att män söker vård när så behövs, satsning på forskning i syfte att öka förståelse för mäns beskrivningar av tex. depressiva hälsotillstånd inom vården)
  5) mäns självmord
  6) män som andraföräldern och allt vad det medför

  Jag har inte läst jättenoga, men när jag ögnade såg jag inget i syfte att komma åt dessa problem, medan där finns massor olika för kvinnor. Och det är i sin tur ett resultat av den totala brist på kunskap om män som könsvarelser som råder i vårt land, kvinnors skyddsvärde samt decennier av feminism på övertid. Tyvärr satte man en särartsfeminist på jämställdhetsposten, därav tror jag inte det blir en förbättring framöver heller.

 113. @MK:

  Håller med helt och fullt. Jag skulle heller aldrig rösta på ett parti endast pga en fråga. Tur då att jag håller med om många andra saker i SD’s politik. Wink

 114. @MJ:

  ”Den största interna rensningen var nazitysklands utrotning av 13 000 000 människor i slavarbetsläger och massavrättningar. Det största folkmordet var nazitysklands mördande av 22 000 000 civila sovjetmedborgare på östfronten.”

  1.
  För det första så var Nazisternas krigsbrott en extern rensning, inte en intern. Extern är när Svensk polis och militär dödar tusentals personer i Kongo. Intern är när Svensk polis och militär dödar tusentals personer i SVERIGE. Den enda som kan internrensa Sovjetiska medborgare är Sovjets militär och polis

  2.
  För det andra så räcker inte ens Nazisteras krigsbrott jämfört med kommunisternas cirka 50 miljoner döda i Kina. Kineserna dödade fler egna medborgare än Nazisterna dödade personer i fiendeländer. Vidare så finns indikationer på att även utrensningarna i Sovjet nådde fler dödsoffer än Hitler. Kommunisterna föredrog att låta folk arbeta ihjäl sig samt duka under av sjukdomar och svält. Mest välkända exemplet är Holodomor.

  ”Läger och massavrättningar var det få som kände till, i vart fall omfattningen och att det var en medveten politik, men folkmordet på slaver kände man till och det fick ett brett stöd på högerkanten.”

  Så när Hitler mördar slaver i fiendeland är det jättehemskt men när samma slaver i minst lika stor omfattning mördas av Lenin, Stalin & Co är det vadå? Nej just ja att förtrycka fiendeländer är jättehemskt att förtrycka egna landet däremot hör till ordningen.

  ”Den stora terrorn” var också känd och det strök med bortåt 600 000 människor i den samt tvångsförflyttades ett par miljoner, inga etablerade kommunistpartier i Europa stödde det”

  Alla partier som förespråkade kommunism stödde detta. Detta ÄR hur riktig kommunism sett ut. Att de är för dumma i huvudet för att begripa kausalitet innebär inte de slipper ansvar.

  ”utan antistalinismen spred ut sig, inte minst VPK tog kraftigt avstånd, genom att bland annat stryka proletariatets diktatur ur partiprogrammet, och stalinisterna sökte sig till andra partier.”

  VPK fortsatte ha broderliga kontakter och ljög om det. Dessa kontakter uppmärksammades för några futtiga år sedan varefter flera V-politiker hade skitsvårt att förklara skillnaden mellan nya V och gamla VPK.

  ”När stalinism förbjöds i Sovjet så blev VPK åt relativt sovjetvänligt.”

  Stalinism är ingen politik och bär inte skulden över morden. Kommunismen gav makten till mördare. Vilket by the way är hela poängen med kommunistisk revolution. Att ge makten till dem som är bäst på att med våld ta makten. Att dem som är bra på våld bestämmer, det är vad skiten går ut på.

  ”När andra länder angriper ett land så är det inte inbördeskrig.”

  Inbördeskrig är det när olika väpnade grupper i samma land slåss om makten. Exempelvis när en grupp under ledning av Saddam Husseins familj attackerar en kurdisk by under ledning av någon annan men i samma land. Krigar man på den ena gruppens sida så krigar man inte mot landet. En regering och ett land är inte sama sak, särskil inte i den del av världen där stammar och klaner finns var som ordnande enheter.

  ”Jag vet inte exakt vad Jugoslavien har med saken att göra (förutom att du fortfarande inte kan definiera demokrati och diktatur). Men min åsikt är att USA och Saudiarabien skulle ha hållit sig utanför.”

  Jugoslavien har allt med saken att göra då landet enbart höll så länge som det gjorde pga närvaron av en diktatur och så snart nämnda diktatur försvagades så blev folk fria att bekämpa den med vapen. Alltså precis som i Irak.

  ”Det beror helt på vad du menar med diktatur. Jag tycker att demokrati är att föredra, men till skillnad från dig så menar jag att demokrati har ett innehåll.”

  Demokrati har innehållet att de som bor där bestämmer vad innehållet är. När du säger demokrati har ett innehåll så är det nån som bestämt redan vad innehållet skall vara, de som röstar får alltså inte bestämma och hur du inbillar dig det då är demokrati vet jag inte.

  ”Varför skulle jag klaga på att någon stödjer krig och folkmord som ingen stödjer? Vistt tycker jag att det är fel av USA m.fl. att stödja och beväpna Jihadisterna i Syrien, det skrev jag ju ovan till Sanna. Men det finns inget öppet stöd för detta i svensk politik eller media, bara tystnad.”

  Det är fullkomligt irrelevant vad du tycker är fel av dem. Frågan är vad du tycker är rätt. Ha kvar gamla diktaturen? Stödja någon annan miltärt? Även att tycka ingenting om Syrien är att ha kvar den gamla diktaturen och godkänna deras beteende.

  ”Nordkorea är ju ett av de fredligaste länderna i världen, de har inte haft krig på 60 år snart.”

  Har du fått snurren fullkomligt? Inte nog med att Nordkorea har världens överlägset största militärmakt i förhållande till befolkningens storlek. De är dessutom inte ens i fred. Nordkorea har legat i 60 år i konstant krigstillstånd. De är världens mest militariserade land och de har legat oavbrutet i krig sedan senaste vapenstilleståndet.

  ”Vad de gör internt är svårt att veta eftersom all rapportering från nordkorea bara är hittepå.”

  Bortsett från de 20.000 nordkoreanska flyktingar som bor i Seoul som nog har lite bättre koll än du. Samt förstås bortsett att Vice besökte Nordkorea samtidigt med Harlem Globetrotters där de även festade med landets högsta härskare Kim själv. Inte direkt hittepå.

  ”Jag kan inte hitta något parti som stödjer dem heller.”

  Nej givetvis, vänsterpartier stödjer såklart bara hur de tog makten, inte konsekvenserna.

  ”Pakistan är ett större problem för Afghanistan än för Indien. Det är klart att Pakistan som satelitstat för USA har gjort en massa fel, stött talibanerna när USA gjorde det och begår en massa terrordåd på uppdrag av USA nu. Men jag har svårt att hitta någon svensk politiker som uttrycker stöd för det också.”

  Nu pratar du nonsens så¨det blir över. Det var till Mumbai som 10 Pakistanska terrorister skickades 2008 för det värsta terrordådet i regionen (samma gäng planerade mörda danska tecknare), inte Afghanistan. Det är Line Of Control mellan Pakistan och Indien som är världens farligaste gräns. Inte gränsen mot Afghanistan. Det är mot gränsen Indien-Pakistan som alla kärnvapen är riktade och det är Indien-hat som gror i Pakistan. Det mest omstridda området är Kashmir, på gränsen till…. just det, Indien.

  Du kanske personligen tycker Afghanistan är viktigare men allt tyder på att ingen ledande militär eller politiker i Pakistan eller Indien håller med dig i den frågan. Ingen annanstans i världen är hotet om fullt krig så överhängande. Pakistanier hjärntvättad dagligen av Anti-Indien budskap.

  ”Eller så är V ett svenskt parti som tycker att Sverige ska sluta delta i och stödja folkmord och krig, medan de har liten anledning att kritisera sådant där alla tycker lika.”

  Jovisst, för bara Sverige håller sig borta så händer inga krig eller massmord i världen. Allihop händer pga Sveriges medverkan världen blir såååå mycket bättre bara alla gör som V vill. Herregud det enda de vill är känna sig moraliskt överlägsna.

 115. Angående MI… Bara beteckningen känns så osympatisk. Min hjärna orkar inte ta in allt det där för tillfället. Min allra första reaktion blir, att det inte är den rätta vägen. Framförallt inte den slutgiltiga lösningen. Sloganerna känns också fel i deras formulering. Men jag AVSTÅR från diskussion. Däremot vill jag redan nu påpeka:

  Vi vill inte ha mer splittring vare sig i samhället eller i riksdagen. Man känner sig som en trasig grammofonskiva… Folk har fått nog av detta idiotiska krig mellan sådana som Axel och de övriga här.

  – Det är feminismen själv som beteckning och som begrepp som måste ut ur riksdagen.

  – Vi HAR jämställdhet mellan könen enligt lag. Det finns ingen plats för ett feministiskt parti, och en feministisk riksdag är konstitutionsvidrig. Jämställdhet från och med nu måste förstås som jämställdhetsarbete: inte att lagen förbättras,utan att lagen efterlevs. Precis som med allt annat.

  – Syftet med ett antifeministiskt arbete = en feminismfri riksdag.

  – Det stora problemet är om folk kommer att lyckas hålla fortsatt aktivitet helt fri från sådana enfaldiga uttryck som ”kollektivism”, ”klass mot kön”, ”kulturmarxism” (det sovjetiska och nyliberala (!) förlöjligandet av nästan allt Marx älskade… vilka paradoxer!) och annat sådant, som folk här fortfarande kör med. Oavsett hur ofta man har förklarat vad som är fel med dem.

  Vi förenklar det hela så långt som möjligt för att komma åt vad som är enfaldigt i allt det där. Se ”höger” och ”vänster” som två förhandlare. (Mitten är i vanliga fall till för att de inte ska slå ihjäl varann). Högern vill ha ett samtal med vänstern:

  KÖN MOT KLASS:
  ”hörru! Nu när kvinnorna är fria är det som om befolkningen för arbetsmarknaden har fördubblats. Min formula: vi implanterar feminism i vänstern + nyliberalism i högern. Vi gör om de två könen till två nya klasser.”
  ”Men vänstern vill inte ha nya klasser, snarare färre”
  ”Det kan inte hjälpas. Marknaden räcker än så länge inte till två munnar”.

  KOLLEKTIV SKULDBELÄGGNING:
  ”Ok. då. Men tänk om männen, de flesta arbetare blir missnöjda med det eller det”
  ”En massa manshatande kanaler, som omskolar dem med Scum-manifest och sådant tills de inser att de förtjänar allt. Vi snackar om mansskatt och sådant…”
  ”Men vi vill ha ett fredligt och samförstående kollektiv, inte att en folkgrupp kollektivt skuldbelägger en annan folkgrupp.”
  ”Har du miljarderna?”

  BAKVÄND LOGIK
  ”Ok då! Men den dagen feministen har blivit nyliberal och nyliberalen blivit feminist då? Folk kommer att förstå att vi, vänstern har tagit en lååång oförtjänt semester.”
  ”Enkelt! En massa propagandakanaler bestående av obildat folk (de behöver bara lära sig att säga icke-A varje gång någon säger A och vice-versa), vilka sprider ut att det är ni som bär skulden, ni som har ersatt klass med kön, i enlighet en postmodernistisk logik (som inte har med det här att göra) vilken vi redan har kopierat och gjort till vår egen filosofi. Tills de inser att vänstern aldrig var intresserad av deras luftmiljoner och att de har blivit grundlurade av oss två (det här har vi ju gjort så ofta förr…), vid det laget, menar jag har vi förhoppningsvis löst denna ekonomiska belastning… och ni kommer tillbaka som nyvänster eller något. Vi betalar förstås. Här: ta de här miljonerna, avkastning etc., det och det ämbetet…, den och den institutionen. Så vad är problemet?”
  ”Hurra! Vad roligt. Semestern är verkligen välförtjänt…”

  ***
  – Så kan det väl inte ha gått till. Jasså? Hur har det gått till? Anta att vänstern är det ondaste som finns. Lik förbannat är ”klass” dess definierande begrepp. Ersätter du det med något annat, så har du utrotat ”vänstern” från denna planet.

  NYA TIDER:
  En ny vänster och en ny höger, helt rena från nyliberalism och feminism är den enda lösningen. Obs. Jag snackar fortfarande inte om vänsterpartiet vilket förhoppningsvis verkligen försvinner och aldrig mer återuppstår.

  Det är så man skäms för en sådan här förenkling.. Men när man hör hur folk snackar: männens större tendens till det och det, kvinnans tendens till det och det… (vilka män, vilka kvinnor? vems biologi och muskler?) I dessa tider… Som om hela landet har förvandlats till en unken pub …. Om feminism skulle innebära detta babiantillstånd, då borde den aldrig ha släppts in.

 116. @Nils: @Ninni: Förstår jag er rätt när ni alltså inte har några problem i sak med att aborter utförs efter vecka 12 utan bara vill ta ifrån kvinnan beslutsrätten om hurvida en enskilld kvinna ska ha rätt till det eller inte? Är det bara kvinnors beslutsrätt över kroppen ni vill inskränka eller även mäns? På vilket område isåfall?

  @ Ninni: Har du elementära kunskaper i biologi vet du att det är långt ifrån alla graviditeter som upptäcks i god tid för att hinna med ev avbrytande före vecka 12.

  @Ninni/Nils: Exakt vilka är de där ”speciella” skälen ni talar om då du är helt okej med abort efter vecka 12? Vem ska avgöra det ”åt” kvinnan? Hur vill du straffa de som bryter mot lagen och aborterar ändå på kvinnans begäran eller ger medicinsk vård och kvinnor som genomgått illegal abort eller vårdar kvinnor som haft ett helt vanligt missfall (vilket kan vara omöjligt att skilja åt.) Hur vill du straffa kvinnor som genomgått abort/missfall?

  @ Nils: Ni upprepar flera gånger hur bekymrade ni är över de påstått höga aborttalen i Sverige men ingenstans uttrycker ni bestörtning över det som är det egentliga problemet, de oönskade graviditeterna eller de kvinnor som får genomgå dem. Ingen oro uttrycks heller för alla de barn som faktiskt föds till föräldrar som inte kan ta hand om dem. Hur kommer det sig?

 117. @Nils Och nämn ett parti? Tja, t om det andra extrempartiet Fi, har tydligen en skarpare skrivning när det gäller lag mot manlig omskärelse. Dvs 18årsgräns istället för bara de som drabbar spädbarn. Det och utan att vilja inskränka kvinnors rätt till sina kroppar. Kanske en ledtråd där varför så få kvinnor röstar på er? Att MP/V också kommer med tokigheter ursäktar knappast det. Menar du att abortmotstånd SD’s partiprogram skulle vara ”den förhärskande synen på jämnställdhet” här inne på GD? Billing var på sin tid inte abortmotståndare, Ström följde jag aldrig.

 118. @Sanna:

  @Ninni/Nils: Exakt vilka är de där ”speciella” skälen ni talar om då du är helt okej med abort efter vecka 12?

  Enklaste utgångspunkten är väl att samma regler skall gälla som redan gäller (http://www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj/graviditet/abort) – bara att gränsen ändras från nuvarande 18 veckor? Ingen har, såvitt jag vet, föreslagit något annat.

  Hur vill du straffa de som bryter mot lagen och aborterar ändå på kvinnans begäran eller ger medicinsk vård och kvinnor som genomgått illegal abort eller vårdar kvinnor som haft ett helt vanligt missfall (vilket kan vara omöjligt att skilja åt.) Hur vill du straffa kvinnor som genomgått abort/missfall?

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Abortlag-1974595_sfs-1974-595/

  Det är inte olagligt att få missfall, och det är inte olagligt att vårda någon som lider av sviter efter en illegal abort. Däremot är det olagligt att utföra en illegal abort.

  Är det någon som föreslagit att det skall ändras?

 119. @Sanna:

  Är det bara kvinnors beslutsrätt över kroppen ni vill inskränka eller även mäns?

  Män har aldrig haft rätt till sin kropp, så det finns ingen sådan att inskränka. Fram till ganska nyligen fick de fängelse om de vägrade vara beredda att dö för sitt land vid behov (värnplikt) och skulle vi hamna i en tidsperiod där vårt land behöver försvaras ska du se att det snabbt återinförs. Fortfarande förväntas en man att försvara en kvinna, med livet som insats om så behövs. Omskärelse har vi redan talat om. Män saknar nämligen människovärde och behöver lyftas upp till kvinnans nivå för jämställdhet. Män saknar flera rättigheter som kvinnor har, t.ex en möjlighet att slippa bli förälder vid en oönskad graviditet. Därvid är jag för juridisk abort. Rent praktiskt hur detta ska gå till är jag dock inte helt färdigtänkt med.

  Dolf har skrivit om sina tankar i den frågan här.

  @ Ninni: Har du elementära kunskaper i biologi vet du att det är långt ifrån alla graviditeter som upptäcks i god tid för att hinna med ev avbrytande före vecka 12.

  Osannolikt, men ja, det kan hända. Livets handlingar får ibland oönskade konsekvenser, det är en del av vuxenlivet att hantera sådana med. Då får man adoptera bort barnet efter fullgången graviditet om man inte önskar bli förälder och man inte hade bättre koll på sin fertilitet och kropp än så.

  I övrigt sa jag att min kommentar var avslutande. Du får helt enkelt acceptera min (alltså skilj från GD’s) åsikt oavsett vad du tycker om den. Vi får enas om att vara oense.

 120. @Sanna:
  Eftersom kvinnor menstruerar månatligen lär de första tecknen på en graviditet (utebliven menstruation) visa sig inom en månad. Så jag förstår inte varför det skulle vara så problematiskt att ordna en abort innan tolv veckor. Jag vill minnas att jag kollade detta i samband med att jag skrev inlägget Olika kön, olika lag: Den heliga abortens oundvikliga asymmetri – Den slutgiltiga lösningen, och att en abort var möjlig att få med några få dagars varsel. En kvinna har således i praktiken 2 månader eller mer på sig från den första varningssignalen (utebliven menstruation) att besluta sig för om hon vill genomgå en abort eller inte.

  Och jag skulle vilja ställa ett par motfrågor, anser du att 18 veckor (nuvarande gräns) är tillräcklig eller vill du förlänga ytterligare? Varför inte 26 veckor som gräns, eller 8 1/2 månad? Vad använder du för kriterier för att avgöra vad som är godtagbar gräns?

 121. @Ninni: ”Män saknar flera rättigheter som kvinnor har, t.ex en möjlighet att slippa bli förälder vid en oönskad graviditet.”

  De är inte helt samma i den situationen eftersom det inte är de som bär på barnet.

  ”Därvid är jag för juridisk abort.”

  Om inte så ska de få ha vetorätt mot abort därför att det är såååå hemskt att inte få bli (biologisk) pappa fast man vill det, eller?

  ”Vad använder du för kriterier för att avgöra vad som är godtagbar gräns?”

  Det där överlåter vi såklart till läkare och kunniga inom fosterutveckling. Lämna fosterkrameriet till sämre, mer kvinnofientliga katolska länder.

 122. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Eftersom kvinnor menstruerar månatligen lär de första tecknen på en graviditet (utebliven menstruation) visa sig inom en månad.

  Det är inte fullt så enkelt. Det är normalfallet och det vanligaste.

  Men det är inte helt ovanligt att man har blödningar under graviditet. Dessa brukar dock avvika i karaktär (inte lika rikligt t.ex.). En del kvinnor har inte helt regelbunden mens, i synnerhet inte i början (därav anser jag låg ålder är ett ”synnerliga skäl”)

  Men, det finns även andra symtom på graviditet som är vanliga, illamående, trötthet, ömmande bröst t.ex. Själv visste jag jag var gravid ca. en vecka före mens uteblev, för att jag kände av hormonomslaget (blev skumt trött som av syrebrist, brösten var konstiga och jag fick en melankolisk känsla).

  Dessutom kommer ju inte graviditet med virus i luften, man måste ha gjort något i sänghalmen först och då bör man rimligen ha använt p-medel om man inte vill bli gravid.

  Det finns alltså många saker som måste missas eller fallera för att man ska stå i sitsen att man inte upptäckt det i tid för en gräns på v. 12.

 123. @Axel Edgren:

  Om inte så ska de få ha vetorätt mot abort därför att det är såååå hemskt att inte få bli (biologisk) pappa fast man vill det, eller?

  Om det inte kom med 18 års försörjningsansvar tror jag inte många män skulle bry sig.

  Vi kan notera skillnaden i ansvar för sina handlingar här, där @Sanna menar att kvinnan måste kunna backa ur sitt åtagande oavsett hur sent hon upptäcker att hon är gravid, medan familjerätt på nätet har följande att säga om mannens rätt:

  Man kan säga att du en gång hade ett val; du hade en gång en möjlighet att påverka om du skulle bli pappa eller inte. Vill en man försäkra sig om att inte bli pappa, då använder han kondom.

 124. @Ulf T:

  Tack Ulf T

  Du och Ninni håller ju stånd bra såhär långt.

  Som officiell partiföreträdare är jag bunden att framföra partiets syn i politiska sakfrågor i enlighet med hur de genom omröstning beslutats på landsdagarna. (Precis som alla andra partiföreträdare inkl. Jimmie Åkesson själv) Mina eventuellt avvikande privata uppfattningar delar jag således inte med någon annan än min sambo Lina, min katt Harald och GD-Ninni som jag ska gifta mig med i nästa liv.

  Med det sagt vill jag avstå från att svara på frågor om SD’s abort-idéer då jag helt enkelt inte är tillräckligt insatt i resonemangen och motiven därbakom.

 125. @Ulf T:

  Vill en man försäkra sig om att inte bli pappa, då använder han kondom.

  Och som kvinna heter det att man kan bli gravid även med p-piller. Det kan man med kondom med Det händer de brister. Som kvinna har jag full möjlighet att använda hängsle och livrem (dvs. kondom och annat p-medel) och det hade jag gjort om det var viktigt för mig att undvika graviditet.

  Vi har även dagen-efter-piller.

  Ändå är det såååååå hemskt att man anser att tom. v. 12 räcker.

 126. @Nils
  Haha! Det får bli ett senare liv. De två närmaste är bokade för Dolf och Ulf har jag bestämt Wink

 127. @Ninni & @Sanna:
  Om vi nu skall hårdra det ordentligt så har det väl till och med i extremfall hänt att kvinnor inte upptäckt att de varit gravida förrän värkarna satt in. Så det problemet försvinner inte magiskt mellan vecka 12 och 18, även om det minskar.

 128. @Nils:
  Då lär du få vara beredd på en tuff fight. Ninni står högt i kurs. Du kan få ta över Sussi från mig istället. (Jag är sur på henne efter att hon rev och bet mig utan anledning häromdagen. Har annars hotat henne med att sälja henne till en Kina-restaurang.)

 129. @Ulf T: Att medvetet förvandska någons ord är en ohederlig debattteknik Ulf, jag kommer inte att debattera vidare med dig så länge du använder dylika halmgubbar. Jag har redan i tidigare kommentarer redogjort för att jag stödjer svensk abortlagstiftning i dess nuvarande form. Ja, det är skillnaden mellan en gravid person och en ogravid partner är att den som bär barnet alltid är den som tar den fysiska risken. Varken en abort eller en fullgången graviditet med förlossning är riskfri för den som bär barnet (oftast kvinnan.)

 130. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Sant, det inträffar några sådana fall varje år enligt personalen på förlossningen. 1. Vi har ett problem. 2. Ska vi då lösa det problemet eller låta bli att hjälpa dessa människor för att ett helt annat problem finns?
  Upplysningsvis är det vissa tider väntetid på abort, inget du kan räkna med att få på momangen. Ska dessutom alla hinnas med innan 12 veckor och övriga ev vänta på att få godkännande från Socialstyrelsen lär köerna öka ytterligare om du inte har för avsikt att avsätta rejält med extra resurser till just aborter i en tid då t om förlossningen går på knäna av resursbrist.
  Det du kallar ”den månatliga blödningen” kan variera stort. Rätt många kvinnor har oregelbunden mens av massor av orsaker, andra får mensen regelbundet precis som vanligt trots att de är gravida. Andra blir gravida trots p-piller eller dagen efter piller. 12 veckor är en väldigt kort tid i sammanhanget och kommer att slå hårdast mot de som lever under minst välordnade förhållanden.

 131. @Ulf T: Exakt var i SD’s partiprogram står det att de ska använda sig av dessa kriterier? Vet du det eller gissar du bara vilt.
  I länder där det är straffbart att utföra abort händer det att kvinnor vägras läkarvård av rädsla för att personalen ska anklagas för samröre med aborter, därav min fråga som var riktad till SD’s representant, inte till dig.

 132. @Ninni: ”Dessutom kommer ju inte graviditet med virus i luften, man måste ha gjort något i sänghalmen först och då bör man rimligen ha använt p-medel om man inte vill bli gravid.”
  Inga preventivmedel är 100% säkra. Vissa kvinnor blir gravida trots p-piller/dagen efter piller. Ingen graviditet är heller den andra lik, även en erfaren omföderska kan gå många veckor med en oupptäckt graviditet i ett hektiskt liv.
  Att du personligen tycker att det i dina tidigare graviditeter verkade vara så gott om tid behöver inte betyda att det är gott om tid för någon annan kvinna, alla är vi olika. Det du vill göra är att omyndigförklara dessa kvinnor och ta ifrån dem beslutsrätten i ett tidigt skede. Jag håller inte med.

 133. @Nils: Så den enda officiella SD representanten härinne vill inte svara på hur han tänkte när han röstade för att inskränka aborter? Ok-ej.

 134. @Ninni: Fakta: Värnplikten är avskaffad idag. Själv är jag för en civil värnplikt för alla, oavsett kön. Även om kvinnor knappast är speciellt kroppsligt fredade i en krigssituation heller även om hoten och den fysiska beredskapen att möta desssa skiljer sig mellan könen. Men om vi ska dra historia så,..och fram till helt nyligen dog kvinnor i osäkra aborter. Alternativt tvingades föda i ”lönndom” och lämna bort barnet. Att tvingas genomgå en graviditet och föda mot sin vilja kan orsaka svåra skador och trauma hos modern vilket många av den äldre generationens kvinnor kan vittna om. Att du tycker att man ”får stå sitt kast om man inte har bättre koll på sin fertilitet än så” får tala för din egen människosyn, jag vill ingen så illa. Det är rätt stora konsekvenser för livet för många människor. Visst är det bra om alla använder skydd. Dock är varken p-piller eller sista minuten piller helt säkra, vissa blir gravida ändå trots att de gjort allt ”rätt”. Säkrast är väl så vitt jag vet en korrekt utförd vasectomi/sterilisering. Lagen om abort är f.ö könsneutral numera om vi ska vara petiga. Det är den som tar riskerna med graviditet/abort som har beslutsrätten. Inte den andra kvinnan/partnern/pappan (sedan lagen om sterilisering vid könsbyte slopats.)Avslutar härmed som du min del i diskussionen.

 135. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Se övriga kommentarer. Stödjer svensk abortlagstiftning med kvinnans beslutsrätt fram till 18veckor och sedan dispens fram till v.22. Baserat på samlad svensk medicinsk expertis slutsatser i frågan, samt nuvarande möjligheter att rädda förtidigt födda, datum för st. Ultraljud, fosterprover mm. Samt egna erfarenheter som kvinna. Vad baserar du själv dina antaganden på?

 136. @Sanna:

  Jag håller med om att man så långt som möjligt skall svara på det som andra faktiskt säger. Det är förstås lättare att bemöta om du faktiskt anger exakt vad du ansåg var en förvrängning, så slipper jag gissa. Sedan påminner jag dig om att ”… en så stor del av Genusdebattens läsare röstar för att döda och lemlästa kvinnor”, är en halmgubbe om något.

  Låt oss dessutom minnas att vem som helst kunde surfa hit och klicka för partier i ”omröstningen”. Resultatet behöver alltså inte alls reflektera åsikterna hos de som kommenterar här.

  Nu gissar jag att du menar kommentaren där jag skrev ”där @Sanna menar att kvinnan måste kunna backa ur sitt åtagande oavsett hur sent hon upptäcker att hon är gravid”? Det baserade jag en kommentar som jag faktiskt länkade till där det lät som om du ifrågasätter andras rätt att bedöma en kvinnas skäl till abort, samt menar att hon ändå inte kan straffas för det.

  Om du hade bemödat dig om att ange länk, eller i alla fall citat, hade jag inte behövt läsa om alla dina kommentarer i tråden för att se vad jag hade missat. På andra genomläsningen noterade jag att du skrev i en tidigare kommentar att du stöder nuvarande lagstiftning. Gott, jag har noterat det nu.

  @Sanna:

  @Ulf T: Exakt var i SD’s partiprogram står det att de ska använda sig av dessa kriterier? Vet du det eller gissar du bara vilt.

  Jag gissar att SD, liksom precis alla andra partier, anser att de inte behöver räkna upp alla lagar de inte vill ändra på. Den enkla logiken är att partierna söker mandat för de saker de vill förändra, samt möjligen vad de vill bevara, om det nu finns andra partier som argumenterar för en förändring. Det finns det inte här. Alltså ingen speciellt ”vild” gissning.

  I länder där det är straffbart att utföra abort händer det att kvinnor vägras läkarvård av rädsla för att personalen ska anklagas för samröre med aborter, därav min fråga som var riktad till SD’s representant, inte till dig.

  Men nu talar vi om Sverige. Dessutom gäller väl diskussionen vad vi som skriver här på GD eventuellt stödjer? Enda sättet du kan veta om resultatet från ”omröstningen” är representativt för GD är genom de svar du får i kommentarsfältet. Alltså, om du nu faktiskt vill veta vad folk här tycker, och inte bara klistra obehagliga åsikter på oss (du vet, det där som du själv tycker är så irriterande när det drabbar dig), så borde det väl bara vara bra om du får svar från så många personer som möjligt?

  Vill du debattera SDs politik exklusivt med SD-företrädare får du söka dig till andra forum. Om du noterade att frågan inte var riktad till mig av omsorg för mig, och att jag bemödar mig att kommentera även om du inte bett om det, så tack, men jag hade redan förstått det, och svarade ändå. Wink

 137. @Sanna

  Du har en väldigt anklagande ton i dina kommentarer, och du låter dessutom väldigt kategorisk. Med risk för att som andra här inne bli anklagad för saker jag inte skrivit har jag själv några frågor till dig.

  1. Varför tycker du det är ok att döda ofödda barn bara för att kvinnan inte har lust att bli mamma?

  2. Vad röstar du själv på? Står du till 100% för vartenda ord som står i deras partiprogram? Om inte så har jag svårt att förstå din kategoriska syn på de som röstat på SD.

  3. Skulle du kunna tänka dig att det finns de som ser SD som det minst dåliga alternativet, även om man inte är överens med partiet i alla frågor (tex abort)?

  Min egen partiröst är iofs inte viktig för mina frågor, men nån undrar så var det inte SD.

  Ser gärna svar på frågorna och inga ”tolkningar” av saker jag inte skrivit.

 138. @Sanna:

  Fakta: Värnplikten är avskaffad idag. Själv är jag för en civil värnplikt för alla, oavsett kön.

  Nej, Totalförsvarsplikten gäller fortfarande, och omfattar numera även kvinnor. Det som främst har ändrats är att man inte längre automatiskt kallar alla män till mönstring, men rätten att göra det (och även kalla alla kvinnor) finns kvar.

  Lagen om totalförsvarsplikt finns kvar, men det nya personalförsörjningssystemet krävde ändringar i lagen. Plikten att mönstra och att tjänstgöra i totalförsvaret är numera vilande. Men regeringen kan bestämma att den ska införas igen, om det är nödvändigt av beredskapsskäl.

  Alla totalförsvarspliktiga är fortfarande skyldiga att lämna uppgifter om sina personliga förhållanden, bland annat sin hälsa. Sedan den 1 juli 2010 gäller detta även kvinnor.

  Lagen om Totalförsvarsplikt ersatte alltså Värnpliktslag (1941:967), som angav att ”Svensk man är värnpliktig från och med det kalenderår under vilket han fyller aderton år till och med det under vilket han fyller fyrtiosju år.”

  I betänkandet 1994 stod att läsa följande: ”Endast svenska män skall vara skyldiga att mönstra och fullgöra värnplikt eller civilplikt med s.k. lång grundutbildning. Svenska män skall vid mönstringen kunna direktrekryteras för tjänstgöring i det civila försvaret.”

  Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt

 139. Jag skulle ju inte diskutera detta. Men jag kan inte låta bliRazz

  @Sanna:

  Det du vill göra är att omyndigförklara dessa kvinnor och ta ifrån dem beslutsrätten i ett tidigt skede. Jag håller inte med.

  Att du inte håller med är helt okej. Jag håller inte med individer som är abortmotståndare, tex. av religiösa orsaker. Men jag respekterar att de har en annan syn på liv och död än mig. Och det är allt som behövs.

  Däremot vill jag säga ett par ord om påståendet: ”Det du vill göra är att omyndigförklara dessa kvinnor”.

  Om jag anser att 50 km/h är olämpligt på Ragnarsväg (om det finns någon sådan) och jag är av åsikten att där bör vara 30 km/h och för det ger jag argumentet ”dålig sikt på grund av höga häckar”, skulle du då säga till mig ”Det du vill göra är att omyndigförklara dessa bilförare” som kör på Ragnarsväg?

  Att omyndigförklara någon är att skydda individer från negativa konsekvenser tillföljd av deras handlingar, tex. att barn inte är straffmyndiga. (Det vill säga motsatsen till vad jag gör.) Den typen av retorik fungerar inte på mig, därför att jag inte tillskriver kvinnor det högre människo- & skyddsvärde människor vanligen tillskriver kvinnor.

  Det medför att jag ser kvinnor som fullt vuxna och kapabla. Därvid ser jag dem också fullt ansvariga för sina handlingar och kapabla att även hantera negativa konsekvenser som man kan ställas inför i livet.

  Både du och jag sätter en gräns, vi har däremot olika grund för var denna gräns skall sättas. Låt oss titta på det:

  Du skriver så Sanna:

  Baserat på samlad svensk medicinsk expertis slutsatser i frågan, samt nuvarande möjligheter att rädda förtidigt födda, datum för st. Ultraljud, fosterprover mm. Samt egna erfarenheter som kvinna.

  Det här kallas auktoritetstilltro. Hur vet du att just ”svensk medicinsk expertis” har kommit fram till slutsatser som är rätt för dig? Och det i synnerhet med tanke på att Sverige avviker från resten av världen i denna fråga. Varför sätter du högre tilltro till svensk expertis, än dansk, finsk, norsk och tysk medicinsk expertis?

  Låt oss då titta igen på vad jag grundar min åsikt på :

  Min privata åsikt i denna sakfråga är att jag är för en sänkning. Orsaken är att jag inte anser det är etiskt försvarbart att abortera efter från v. 13 om det inte finns synnerliga skäl till detta, eftersom jag anser fostrets utveckling gått så långt att det är att betrakta som ett människoliv. Det handlar bland annat om att man från 13 veckan kan avläsa elektrisk aktivitet i hjärnstammen.

  Jag har alltså ingen auktoritetstilltro vad gäller deras slutsatser. Jag tar, så långt och så ofta det är möjligt, själv reda på fakta i olika frågor och därefter drar jag de slutsatser som är rätt för mig och mina värderingar och syn på liv och död.

  Det har fört fram mig till en åsikt som överrensstämmer med tysklands abortlagar (notera deras övre gräns, s. 103 här).

  Och ja, det handlar om min ”egen människosyn [och att] jag vill ingen [dvs. inkl. det människoliv ni gärna blundar helt från i en etiskt svår fråga] så illa”.

  Nu är jag nöjd.Wink

  Tack för en hyggligt sansad debatt. Du imponerar i slutet, i synnerhet med tanke på att du började med trams om att ”döda och lemlästa kvinnor”.

 140. Nä, men usch! Jag är inte alls nöjd med min text om auktoritetstilltro. Men jag har mobil nu, så ni får leva med den dåliga formuleringen och försöka förstå vad jag menade eller fråga.Smile

 141. @Sanna:

  Det är rätt stora konsekvenser för livet för många människor. Visst är det bra om alla använder skydd. Dock är varken p-piller eller sista minuten piller helt säkra, vissa blir gravida ändå trots att de gjort allt ”rätt”.

  Om man skall sammanfatta de diskussioner som förts här på GD till något slags ”konsensus”, så är det nog att, medan det råder delade meningar om var gränsen skall gå, tycks de flesta anse att den svenska lagstiftningen hamnar hyfsat rätt (dvs diskussionen har mest rört var någonstans mellan 12 och 18 veckor det är lämpligt att dra gränsen, och vilka kriterier som skall väga tyngst).

  Det mer centrala är dock att det du nämner ovan gäller även män! Det var för övrigt just den obalansen jag syftade på i kommentaren där du tyckte att jag argumenterade ohederligt. Frågan som väcks här på GD är alltså den om motsvarande rätt till juridisk abort.

  Du har talat om den risk kvinnor genomgår vid graviditet, även vid abort. Historiskt har den risken varit mycket högre än idag, men det finns även andra sidor. En kvinna som föder ett barn, där ingen pappa är närvarande, har rätt till ett underhållsbidrag från Försäkringskassan på 1273 kr/mån. Det är nog rimligt att anta att män som blivit pappor mot sin vilja ligger på samma nivå i underhåll. Över 18 år blir det sammanlagt ca 275 000:-, men underhållet fortsätter ibland ända till 21 års ålder.

  Vi kan nog också anta att de allra flesta av dessa män inte kan hosta upp 15 000 kr/år utan att faktiskt jobba för pengarna. Att jobba är inte heller nödvändigtvis riskfritt.

  Dessutom har Försäkringskassan lite märkliga regler när det gäller att bestämma vad den underhållsskyldige skall betala – de går på två år gamla inkomster:

  Handläggarna uttryckte också viss skepsis med de nya direktiv de precis fått, att om en förälder för två år sedan hade en inkomst under 100 000 kronor så ska det göras en slags skälighetsbedömning av hur mycket föräldern skulle kunna tjäna om hela förälderns förvärvsförmåga utnyttjats (19 kap. 21 § SFB). Utifrån det ska de göra en skälighetsbedömning av vad föräldern bör betala i återbetalningsbelopp och inte göra bedömningen utifrån taxerad inkomst som i övriga ärenden. De uttryckte frustration över att de kan få svårt att stå för sina beslut i dessa fall då det riskerar att bli lite av gissning.

  Det finns alltså olika typer av risk, och vissa män tvingas här in i ett ekonomiskt risktagande som kan leda till – och emellanåt gör det – kraftig skuldsättning och eventuellt inblandning av Kronofogden.

  Men nivån på diskussionen när det gäller männens ansvar och rättigheter på dessa områden ligger ungefär på ”men vafan, du drog ju ned gylfen!”, inte minst från feministhåll.

 142. Själv tycker jag det är intressant att kvinnor benämner samma sak som barn eller foster beroende på om dom vill ha barn eller inte.
  Jag har aldrig hört en kvinna som vill ha barn säga jag är med foster.

 143. @Sanna:

  Jag är tyvärr inte insatt i turerna runt abortpolitiken. Ingen håller med om allt i ett partis politik. Inte ens partiledaren. Jag vet inte exakt hur det fungerar i andra partier, men i SD är det en stor partikongress vartannat år där representanter från hela landet samlas och debatterar förslag på ändringar i partiets hållning i olika frågor. Varje debatt föranleds av att partistyrelsens rekomendation läses upp för mötet. Oftast resulterar debatterna och omröstningarna i att mötet beslutar i enlighet med partistyrelsens förslag. Ibland blir dock partistyrelsen överkörda av mötet och får finna sig i att i fortsättningen tvingas föra en politik som de kanske hade velat ha på något annat sätt. Senast var det återinförande av tjänstemannansvaret som blev föremål för överkörning av partistyrelsen. På samma sätt är det för mig som kommunombudsman. Jag är också tvungen att föra partiets talan även om jag personligen kaske skulle hört till de som röstade annorlunda vid omröstningen.

  Den här medlemsdemokratin är dessutom ytterligare en av anledningarna till att det är så oerhört befängt med alla påståenden om att SD skulle ha en hemlig dold agenda som maninte vill att allmänhetenska få reda på. Man kan ju inte locka medlemmar till ett parti med en politik och sedan säga ”tack för att ni kom, mendet här är vad vi egentligen vill”. Det är ju medlemmarna sombestämmer politiken. Inte Partistyrelsen.

  När man ska rösta väljer man det parti som passar bäst, eller till och med minst dåligt.

  Är man verkligt politiskt intresserad och tycker att det finns ett parti som rent av passar en själv bra, då blir man medlem. Därefter kan man försöka verka för att förändra de saker som avviker från din personliga uppfattning.

  Så går det till i vuxenvärlden Sanna.

  Så – ja det stämmer. Den enda SD-representanten här inne kan inte svara på det.

  Du får väl googla om du vill veta mer om SD’s abortåsikter. Tyvärr tror jag inte du är intresserad. Du vill bara passa på att fördömma något du redanbestämt dig för är dåligt.

 144. @Sanna:

  @Ulf T: Exakt var i SD’s partiprogram står det att de ska använda sig av dessa kriterier? Vet du det eller gissar du bara vilt.

  Eftersom jag själv försöker hitta intervjuer med SD-företrädare där diskussionen kan komma bortom sandlådefrågor som ”är Zlatan svensk?” eller ”skall alla svenskar ha bonader på väggen?”, så råkade jag på en sekvens, från Almedalen förra året, där Richard Jomshof svarar på exakt den frågan:

  Partigrillen med Richard Jomshof, Almedalen 2013 (9.34 in i klippet)

  Han klargör där att SD vill behålla abortlagstiftningen precis som den är, bortsett från att de vill flytta gränsen från vecka 18 till vecka 12.

  Vi vill inte förändra svenska abortlagstiftning överhuvudtaget, förutom att flytta gränsen från vecka 18 till vecka 12. I övrigt skall det vara precis som tidigare.