Mansfrågor i radio 1!
avatar

Fredrik Steen, som vikarierar för Cissi Wallin på radio ett, hade en och en halv timme program vikt åt mansfrågor i radio ett.

Om programmet kunde man önska mer, men jag tror att folk är så här dåligt insatta i mansfrågorna än. Jag hade ju velat höra om pojkarna i förskola och skola, om lagstadgad diskriminering, om osynliggörandet av kvinnors våld mot män, om männens självmord… Ja, ni vet.

Jag har också lite svårt för den humor-ton som ligger över programmet, då detta samhälles misandri och diskrimineringen av män gör mig allt annat än road. Men kanske är det nödvändigt att ha denna mer lättsamma ton, för att alls nå ut i detta samhälle? Kanske är tonen tänkt att spegla att genusgalenskaperna i samhället har nått löjets topp?

All kritik ovan till trots, jag är riktigt, riktigt glad av detta överhuvudtaget tas upp!

 

Edit I: Skrev inlägget mitt i natten och ser nu att det inte alls framgår att jag är nöjd. Jag tyckte det var bra i övrigt och har förståelse för tonen.

Edit II: Tänkte på en sak. Risken är att denna man får sin mail fylld av sk*t nu. Folk är ofta bra på att framföra kritik och i denna fråga så blir kritiken inte alltid så trevlig. Men den som uppskattar den responsen stannar ofta vid tanke. Skriv gärna några ord till honom här.

Kommentarer

Mansfrågor i radio 1! — 16 kommentarer

 1. Har börjat lyssna och tycker det verkar rätt okej. Var och en måste få väl få börja där han/hon är och med hänsyn till sitt sammanhang? Sen tycker jag att Steens kommentar vid ca 11:15- är talande för debattklimatet och den ”status” som mansfrågor har i samhället idag:

  ”Fast jag är lite skakis och så här, inför att ta upp det här ämnet”…

  Hotet om sociala bestraffningar för de män (och kvinnor) som vågar ta upp mansfrågor kommer väl i och för sig från flera olika håll, men det är i alla fall påtagligt närvarande för var och en som faktiskt gör det, vilket ju Steens kommentar visar. Jag tror inte att samma typ av hot om sociala bestraffningar ”från alla håll” är aktuella för dem som tar upp kvinnofrågor.

 2. @John Nilsson:

  Har börjat lyssna och tycker det verkar rätt okej. Var och en måste få väl få börja där han/hon är och med hänsyn till sitt sammanhang?

  Absolut. Jag tyckte det var bättre än ”rätt okej”. Ser nu när jag läser att det inte framgår…. Frown
  (Gjorde en liten edit i inlägget)

  Hotet om sociala bestraffningar för de män (och kvinnor) som vågar ta upp mansfrågor

  Absolut är det så.

 3. Nu har jag lyssnat på hela programmet och känner faktisk en sorts befrielse att det över huvud taget sändes, även om det var på en liten kanal som nästan ingen hör.
  Jag hoppas att det kommer uppföljningar där man tar upp flera riktiga ”mansfällor” som man missade, bl.a. skolan.

 4. @Bashflak:

  ”Jag läste först rubriken som ‘Kanal 1′, men det hade nog varit FÖR bra.”

  Du menar Sveriges Radios P1?

  Ska man vara elak kan man ju undra: Vem hinner först?

  – Katolska kyrkan tillåter kvinnliga präster, biskopar och kvinnlig påve

  eller:

  – Sveriges Radio P1 börjar rapportera på ett jämställt sätt om jämställdhet…

  …till exempel med en temavecka om mansfrågor i P1-programmet ”Tendens” utan något som helst ironiserande eller förlöjligande av ämnet, uppföljt i diverse kulturprogram etc, som det brukar göras när andra grupper/kategorier/ämnen avhandlas.

  Om någon tycker att jag överdriver, vilket ju kan vara fallet:
  Kom gärna med exempel på radioprogram i P1 som tagit upp mansfrågor på ett seriöst sätt, säg de senaste fem åren…

 5. Nu har jag lyssnat på hela programmet och känner faktisk en sorts befrielse att det över huvud taget sändes, även om det var på en liten kanal som nästan ingen hör.

  Visst var det befriande!
  Sen vet jag inte hur liten kanalen är, men programmet sändes två gånger igår, så ett och annat öra nådde det nog.

  Jag vet inte hur det är med er andra, för jag misstänker att det är lite olika på olika platser. Men jag möter våra åsikter ”där ute”, det har hänt många, många gånger nu. Senast råkade jag höra ett samtal mellan två kvinnor i 25-30 års åldern som satt i sätet bakom mitt på tåget (ni vet sådär man sitter rygg mot rygg, så jag kunde ju inte undgå höra) och dessa kvinnor var tydligt på ”vår sida”.
  Det är en otroligt skön känsla i magen att när budskapet kommer till mig från annat håll. Det ger hopp och kraft att fortsätta.

 6. Lol, i början av programmet funderar han på vad den mansinriktade motsvarigheten till feminism kallas. ’Masochist’ är hans förslag. Och sen upprepas gång på gång genom programmet om hur mycket skit han förväntas få för att han tog upp ämnet.

  Synd bara att de satte en helt okunnig person som programledare. Han borde läst på lite bättre i förväg, nu bestod hans research i att fråga grabbarna i byggbaracken. Men det hade väl varit för mycket om de bjudit in t.ex. Pelle Billing att prata fritt i två timmar.

  Mest ytliga frågor om porr och dating, men även vissa av Pär Ströms käpphästar, som vårdnadslagar för ogifta par och ensidig rapportering om ’kvinnor och barn’ i krig och katastrofer. Och att mansjourer är barnförbjudna.

  Jag fick inte ljudspelaren att funka i Explorer, men den funkar i Google Chrome. Har lyssnat på första halvtimmen, men nu måste jag göra annat.

 7. Jag tycker det över lag var ett mycket bra program för att ligga i den här mer lättsamma ”ring in”-kategorin.
  Jag irriterade mig mest på att Steen lyfte fram feminism som något bra vid flera tillfällen. Men det verkade mest vara att han gjorde det från det gängse axiomeet att feminism på något vis skulle vara bra per default.
  Generellt uppfattade jag programmet som seriöst och objektivt, även om det var i en lättsam ton.

 8. Jag hade inte ringt in till radio 1 med annat än nån billig nyköpt mobiltelefon och kontantkort som är oregistrerat. Vem vill ha sitt nummer sparat i aschbergs register? Var försiktiga med var ni ringer om ni nu inte håller med dagens misandriska åsikter.

 9. Hörde ni ni hur nervös han lät i början? i övrigt ett rätt bra program, hade önskat att någon med lite större kunskap på ämnet hade ringt in.

  Dom missar ju faktiskt den absolut viktigaste frågan, å det är skolsituationen för unga pojkar. En skola som diskriminerar pojkar på empiriska grunder är ju faktiskt helt under isen!

  Det leder mig återigen till att fråga, vad hände egentligen med uppföljningen av nationella provet i Svenska?

 10. @Patrik:

  Hörde ni ni hur nervös han lät i början? i övrigt ett rätt bra program, hade önskat att någon med lite större kunskap på ämnet hade ringt in.

  Ja, visst. Och vem kan inte förstå det i detta Sverige?
  Det här med kunskap, jag är ju öppen med mina åsikter IRL och upplever att kunskapsnivån i dessa frågor generellt är så här låg ”bland folket” och de som har kunskap är också ofta medvetna om det Torstensson skriver. Därför blir det ju så.

  Det leder mig återigen till att fråga, vad hände egentligen med uppföljningen av nationella provet i Svenska?

  Jag vet inte. Jag hade velat anmäla det, men jag hittar ingen väg att gå, jag vet inte ens om det är anmälningsbart. Vända sig till media är omöjligt då våra journalister är pk-ryttare. Resultaten kommer i juni och även där är jag rädd att vi möter problem. Man har nämligen bytt betygsystem, så det är svårt att göra jämförelser till tidigare år.

  Samtidigt.. Jag är, i en aspekt, glad åt det här och jag ska förklara varför.
  Senast i lördags så diskuterade grabbarna provet. Orsaken var att min son hade några vänner här hemma och en som var med är ett år yngre och har därför inte gjort provet så killarna som hade gjort förklarade för den yngre killen hur provet var upplagt och hur de kände och upplevde det. (Män pratar inte känslor var det va?) Det här, att servera ideologins vidriga misandri som ett nationellt prov, åt 15-åriga grabbar… Det är, som jag ser det, ett ideologiskt självmål utan dess like. Unga män är den grupp som är de starkaste revoltörerna.
  Dom väckte en sovande björn, som jag ser det. Det är bara att tacka för hjälpen Wink

  Men, det ena utesluter inte det andra. Är där någon som vet, hur vi kan agera för att kölhala den/dom *cencur av svordom* som gjort provet (tjänstefel?) så har ni vår mail. Vi är tacksamma för hjälp i frågan.

 11. Men ni sitter väl på material från provet? Gör intervjuer med ett gäng killar och tjejer som känner sig kränkta. Helt enkelt, spela på deras sida. Ingen kan ju ignorera någon som känner sig kränkt i det här landet. Så får ni ut nyheten.

  Sedan återkopplar ni provets innehåll till vad Skolverket faktiskt vet om hur de ska
  Ställa frågor för att båda könen ska prestera på ”Max”. Blandar in lite relevant forskning från annat håll, exempelvis studien från Irland som faktiskt visar att det e fel på pedagogiken å simsalabim styr ni då om frågan så det nya betygsystemet blir orrelvant som motsvar.