Ledare: liten uppdatering
avatar

Detta är vår tredje ledare. Den första innehåller lite matnyttig information om Genusdebatten i allmänhet också förklaringen till vad en ”ledare” är, den andra tog huvudsakligen upp en del ändringar som gjorts på själva bloggen.

Den senaste tiden

Det är semestertider, och det har väl märkts också på GenusDebatten. Det har varit en ganska kraftig inläggstorka den senaste månaden, och det har gått rätt så mycket stiltje även bakom kulisserna på ”redaktionen” (någon redaktion i egentlig mening är det inte, men i brist på bättre ord får det beteckna de aktiva skribenterna som utgör kärnan i GD). Flera av redaktionsmedlemmarna är på semester eller har varit frånvarande av andra anledningar. Men helt avstannat är det inte. Och det kan vara värt att berätta lite var vi står.

Huvuddelen av redaktionen möttes i juni, huvudsakligen rent socialt: vi åt, drack och pratade. Givetvis rörde en stor del av samtalen GD. Även om det var en rent informell samvaro så var den ändå givande, och bland annat diskuterades bildning av en förening och/eller tankesmedja. Dessa diskussioner har fortsatt under redaktionens söndagsmöten, och har nått i alla fall kommit så pass långt att vi diskuterar former, utkast till stadgar och liknande. Så räkna med att det kommer att ske mer så småningom.

Efterlysning

Rent allmänt vill vi förstås att så många som möjligt bidrar med vad de än har för kompetens, du vet själv vad du är bra på och har för kunskaper och unika förutsättningar. Och tänker du till ett varv kanske du kan se hur de skulle kunna komma oss till del i vårt arbete.

Just nu med fokus på den närmaste framtiden är det tre saker vi behöver:

 • En nyhetsskribent: De flesta inläggen på GD är ofta analyserande och har en tids arbete bakom sig. Undantag finnes, men de är inte så många. Vi är i stort behov av någon som kan skriva korta kärnfulla inlägg mer eller mindre på en daglig basis. Ungefär så som Pär Ström gjorde på sin blogg Genusnytt där han så gott som dagligen skrev små inlägg om dagens dumhet i medievärlden. Det behöver inte nödvändigtvis vara just så, det kan vara små kort funderingar, anekdoter eller lite vad som helst. Vad vi vill ha är någon som dels ger variation till GD, och att vi får ett jämt flöde med inlägg utan långa perioder av torka.  Du kanske passar, eller vet någon som skulle passa för detta.
 • Kvinnor: Lite paradoxalt, tvärtemot inställningen som genomsyrar GD, så vill vi specifikt ha fler kvinnor bland skribenterna. Eftersom GD har jämställdhet som huvudtema blir det förstås av intresse att ha med även kvinnor och deras synpunkter. Vi har två, men behöver definitivt fler. Det saknas inte intressanta kvinnor på vår sida, men det är svårt att få med dem som aktiva skribenter. Vi har frågat ett flertal, de är väldigt positiva till GD, men tackar nej till att medverka som skribenter. Så är du kvinna och tror att du skulle kunna bidra som skribent, eller har bra förslag på någon som skulle passa, låt oss veta.
 • Valinlägg: Det är snart riksdagsval. Det vore väl inte mer än rätt att vi gör vår del i granskningen av partierna. Gästinlägg med anledning av valet uppmuntras å det bestämdaste.

Hjälp oss med vår spridning

Glöm inte att hjälpa oss i får spridning. Vi vill att GD skall läsas av så många som möjligt. Använd knapparna i botten på inläggen för att till exempel lägga upp poster på facebook eller twittra länkar till artiklarna. (Förslagsvis medl hashtaggar som #svpol, #fempol, #genus #val2014 eller vad som kan tänkas passa i samband med inlägget.) Uppmuntra andra till att läsa GD i din vardag, eller när du kommenterar på nyheter eller vad du nu har för möjligheter att göra GD känt.

Donationer

Och avslutningsvis, har du råd, bidra gärna med slant för att täcka de kostnader vi har och så att vi får medel för framtida aktiviteter.

 

Kommentarer

Ledare: liten uppdatering — 10 kommentarer

 1. Gällande posten som nyhetsskribent har jag ett förslag: er egen medarbetare AV. Läser alltid med stort nöje hans kommentarer på bla Aftonbladet. Kärnfulla, sakliga och spirituella. Alltid right on target och aldrig vulgo.

 2. @Direktörn: Ja du, jag önskar verkligen att AV skrev mer regelbundet. Tiden är sedan länge sen förbi då jag hängde i kommentarsfälten på aftonbladet och övrig press. Men det händer ju att jag ser AV där ibland, och jag håller med. Många gånger känner jag att ”ja men va f-n skriver du inte det där på GD för”. Men … jag får väl se om jag kan jaga på honom lite igen Smile

 3. Vi har frågat ett flertal, de är väldigt positiva till GD, men tackar nej till att medverka som skribenter.

  Varför inte lägga ut en förfrågan till Rättviseförmedlingen?

 4. Inför valrörelsen kanske det går att få politiker från olika partier att göra inlägg om jämställdhet utifrån ett ”jämställdistiskt” perspektiv.
  Intresset kanske inte är så stort att tänka i nya banor eftersom de flesta politiker med fokus på jämställdhet utgår från axiomet ”könsmaktsordningen”.

  Jag har själv varit en passiv läsare av genusdebatten en längre tid och tycker nu att jag sympatiserar med stora delar av den ideologi som kommer till uttryck inom GD. Har börjat omorientera mig inom området.

  Imponerad av allt det konstruktiva arbete som vissa av er lägger ned på denna samhällsdebatt. Hoppas ni orkar kämpa vidare.

  OT
  Vissa aktiva miljöpartister verkar ha tillnyktrat
  http://www.svt.se/opinion/antirasismen-far-inte-kapas-av-ytterligheter

  Kanske kan vi hoppas att någon av deras egna också officiellt vågar kritisera Romsons attack på de vita heterosexuella medelålders männen.

 5. Känner en center-kvinna som kandiderar till riksdagen.
  (För övrigt en väldigt klok kvinna.)
  Ska kolla om hon vill göra ett inlägg i valrörelsen.
  Läge för c att plocka mp-väljare

 6. @NN: Tja, det är ju förstås en tanke. Fast något säger mig att vi inte hittar rätt sorts kvinnor den vägen.

 7. gd går ibland över gränsen. ett exempel är i början av sommaren då feministen anny berglin blev kallad korkad, skitstövel, pucko och feministiskt våp i tre separata texter och dessutom fick veta att det finns en person på gd som hatar henne (”därför hatar jag feminister som anny berglin”). om ni slutar upp med sånt så kanske fler vill skriva för er.

 8. Ett viktigt gräsrotsarbete inför valet är att kartlägga vilka riksdagskandidater som har hyfsat jämställdistiska värderingar och rekommendera dessa för personkryss.

  Feminister finns i så gott som alla partier och ett antal utpräglade mans-chauvinister kan återfinnas i KD, SD & M. Dessa individer bör undvikas. Jämställdister återfinns främst inom Alliansen, SD samt ett fåtal individer på vänsterkanten (t.ex. Josefin Utas i MP).

  Detta arbete måste göras länsvis, eller ännu mer lokalt, så det är knappast nåt som en eller ett par personer kan göra på egen hand.