Kvinna och vill vara med i SVT Debatt?
avatar

[Genusdebatten fick följande mejl (som återges med avsändarens tillåtelse). Någon som är sugen? Hannas mejladress är hanna.nordin@svt.se]

​Hej!

Jag jobbar på SVT Debatt och sitter och försöker få ihop en debatt om 50 shades.

Är på jakt efter en kvinna som, likt ”Anna Ståhl” på er blogg, skulle kunna tänka sig

att vara med i vårt program och försvara boken/filmen och kritisera de feminister

som svartmålar kvinnor som faktiskt gillar att vara undergivna.

Om du kommer på några namn, vore det toppen om du mejlade tillbaka.

Eller ge dem min mejl och nummer.

Med vänlig hälsning

Hanna Nordin

Researcher 0737 124 350

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Kvinna och vill vara med i SVT Debatt? — 41 kommentarer

 1. Alltid kul hur dessa feminister dumförklarar icke-feminister genom att skriva saker såsom ”som svartmålar kvinnor som faktiskt gillar att vara undergivna.”
  Liksom när dom skall förklara och diktera att alla som är för jämställdhet är de facto feminister men samtidigt förminska alla som absolut inte håller med dem om hur vägen till ett bättre samhälle bör se ut. Fast så slutar man aldrig förvånas utav feminismen och feministerna, det vet vi alla som inte håller med dem om deras världssynThinking

 2. Jag nominerar Ninni, hon kan ju alltid framträda under sitt riktiga namn, som jag antar inte är Ninni? Anonymiteten visavi Genusdebatten är därmed fortfarande intakt.

  Fast det är klart, ämnet är ju lite kinkigt och det finns alltid risk för guilt-by-association.

  Egentligen är det för mig obegripligt att feminister anser sig ha rätt att bestämma vilken typ av sex som är ok. Det är ju ett erkänt lackmustest för galna sekter. Är det verkligen den officiella hållningen från mer välkända feminister? Om de bara går ut tydligt och säger detta så kommer ett stort antal människor att lämna det sjunkande skeppet.

 3. Jaha, så SVT debatt söker nya offerlamm att slita i stycken i sina på förhand uppgjorda ”debatter”?

  Deras upplägg torde väl vara ökänt vid detta laget.

 4. Man kan notera att medan det är helt ok att dra in kvinnor för att diskutera mansfrågor, är det omvända inte acceptabelt. När det gäller diskussion av kvinnors uppenbara dragning till ’submission sex’ är det bara kvinnor som får vara med och diskutera.

  Säkert finns det de som kan tolka detta som att kvinnor är systematiskt underordnade män. Smile

 5. Vilken härlig dikotomi de målar upp. Feminister ogillar 50 shades, ofeminister måste gilla den, eller åtminstone försvara kvinnor som vill vara undergivna. Det är fel på så många plan.
  För det första finns det garanterat feminister som också gillar att vara undergivna i en lek. Precis som att mäktiga affärsledare kan tända på att bli dominerade. Att vara för/emot (radikal)feminismens tolkning av världen har inget med om vilka fantasier man har.
  För det andra är de fast i tänkandet att litteratur och film påverkar våra preferenser. I så fall skulle folk som läser deckare gilla mord i verkligheten, de som läser Rambo bli kommandosoldater och de som ser James Bond bli agenter. Mycket dålig förklaringsgrad på det. Att många kvinnor gillar att läsa om att bli dominerade säger inget om hur många som vill uppleva det på riktigt.
  För det tredje är det inte litteraturens och filmernas uppgift att måla upp en idealvärld, för att fostra befolkningen. Tvärt om är det ett sätt att bearbeta världar vi normalt inte går in i. De som verkligen lever i ett destruktivt förhållande, som man nog får beskriva handlingen i 50 shades, har ingen anledning att läsa om den. Att så många vill läsa om det beror på att många lever i bra förhållanden och vill kittla sin fantasi. En bok om dominansförhållande behöver inte vara en instruktionsbok i BDSM.
  För det fjärde är boken tydligen taffligt skrivet och skiljer sig från hur det går till i verkligeten inom BDSM. Där är det den undergivna som egentligen har kontroll. Kvinnor (och män) som är nyfikna på dominans/undergivenhet har alltså lite att hämta som inspiration. Så länge boken inte utger sig för att beskriva ett sunt BDSM-förhållande kan den vara hur dålig och vidrig som helst. Det är fantasi och inget annat.

 6. Fortsättning. Att så många kvinnor är intresserade av att läsa och se film om att bli totalt dominerad sticker såklart i ögonen på de som vill tala om för andra kvinnor hur de ska leva, den sanna kvinnan. Likt en religiös sekt är de som inte följer just deras mall, läser deras rena litteratur, förtappade människor. Om de bara får skåda ljuset ska snart fjällen falla från deras ögon. Då blir de riktiga kvinnor som lever ett sunt och rätt liv.
  Det är när man läser sådant här det är uppenbart att feministerna är totalt fast i den största kvinnliga könsrollen av dem alla, den sociala kontrollen. Att gruppen ska tala om för individen hur hon ska leve, vad hon tycker är bra/dåligt, vilka kläder/frisyrer man ska ha. De skapar sina koder, där man deklarerar sitt medlemskap i ingruppen. De påstår att de gillar olika och vill vara normkritiska, men de är tvärt om intoleranta mot de som tänker olika dem själva och de värnar sina egna normer. För oss som ser det utifrån är det skrattretande.

 7. Min kritik mot boken är att den fokuserar för lite på de coola killen och hans ännu coolare helikopter och ägnar alldeles för mycket tid till den tråkiga tjejen. Det gav inte mersmak, så jag läste bara den första.

 8. Ser lite fram emot denna gnällfars som feministerna startar i samband 50SOG, torde bli underhållande med hög dubbelmoralfaktor.

  Jag vet att 50 shades är i strid med allt feminismen hittat på om vad kvinnor egentligen vill, men jag tror inte att kvinnor behöver försvaras för att gilla 50SOG, det är nog inte den biten feminister kommer att ha problem med, för feminismen vill ju inte problematisera kvinnliga preferenser. Jag tror (har inte läst boken) att de kommer att gnälla om annat som:

  -Gray (inte henne)
  -Maktobalansen (inte hennes dragning till makt)
  -Kapitalismpatriarkatet som gör pengar på kvinnors sexualitet
  -Män som tycker filmen/kvinnor är en aning suspekta
  -Att den inte är exakt som feminismen fantiserat/tycker att det ska vara

  Nå, jag kom hastigt på dessa, ni kan ju fortsätta listan, sen kan vi ha vadslagning vem som får mest rätt.

 9. @trash:

  Intressant tanke!

  Tänk om man skulle göra exakt samma film men från killens perspektiv?

  Han lever ett coolt liv med sina bilar, helikoptrar och big business och har en spännande sexualitet. Filmen skulle gå ut på att han är utråkad på att ha bara dessa golddiggers som ”offer” för de är för lätta, ingen challenge, så han försöker få den ordentliga snälla tjejen att gå med på hans perversioner. Lite sån där ”against all odds” ’kärleks’saga.

  Jag ska försöka sälja konceptet, du får hälften av miljonerna trash, jag lovar.

  Men skämt åsido. Feminismens problem med en sådan film, jämfört med riktiga 50SOG, skulle tusenfaldigas, fast det skulle handla om exakt samma sak men från ett omvänt perspektiv, eftersom då skulle sakerna vara till för män (eller en man), och det har feminismen alltid problem med.

 10. @Ulf T: Det är väl marknaden som styr. Folk köper vad de vill läsa och vad som hypas. Fler kvinnor läser och fler kvinnor köper hypen. En del män hänger på. Därför just kvinnolitteratur blir kioskvältare. Minns Grottbjörnens folk på 80talet och all fantasy Isfolket eller vad det hette på 90talet. Och DaVincikoden. Eller Fjällbackaserien. Kan man locka kvinnorna blir man miljonär.

 11. Fattar inte vad som ska debatteras och varför? Finns många dominanta män som är undergivna i sängen, misstänker att det är likadant bland kvinnor.
  Leta upp en kvinnlig företagsledare som gillar 50 shades, hacka itu hennes sexliv på bästa sändningstid, är det bra tv?
  50 shades är skönlitteratur, man kan välja att inte läsa böckerna, känner feministerna att de är tvungna? Skäms de för att det hettar till i de snuskiga partierna? Börjar debatt få slut på idéer?

 12. @johan: Jaha, så om en ”vettig” (Ninnis eget skryt, jag frikänner mig från den bedömningen) skånsk kvinna dyker upp tror du inte att de kan lägga ihop två och två?

 13. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  ”Ninnis eget skryt”

  Jag? Nädu, det var Ulf som kallade mig vettig. Det får stå för honomRazz

  @johan:

  Jag nominerar Ninni, hon kan ju alltid framträda under sitt riktiga namn, som jag antar inte är Ninni? Anonymiteten visavi Genusdebatten är därmed fortfarande intakt.

  Precis som Ulf sa bakom kulisserna så skulle folk lägga ihop 1 + 1 och få det till 2. Jag är inte speciellt intresserad av denna debatt, även om det såklart är komiskt (ja, det roar mig, sån är min humor.) att feminister svartmålar en vanligt förekommande kvinnlig sexualitet.

  Ska jag riskera min anonymitet (Jag förväntar mig och är helt beredd på att den ryker förr el. senare) så ska det vara viktigare ämnen än 50 shades som debatteras.

 14. Ja vad ska kvinnor med patriarkatet till när dom har feminismen som förtrycker dom så bra.
  En sak jag tänkt på är att kvinnor jag varit tillsammans med så har alla velat ta en skjorta eller tröja av mig och sätta på sig och spatsera runt i hemmet med,undrar vad det beror på ur ett evolutionärt tänk är det för att känna närhet och trygghet eller en markering mot andra att dom tillhör en man eller båda Smile

 15. @Ninni: Ok, my bad. Det var UlfT som var skurken, skammen och nesan att ha kallat en skånsk tös vettig faller helt på honom. Du är frikänd Ninni.

 16. @Ninni: Debatten är förvisso ganska tramsig, men det känns inte som att man behöver försvara en ståndpunkt. Det räcker med att man öppet ifrågasätter feministerna om de har rätt att bestämma vilka sexuella aktiviteter kvinnor ska tycka om? Kanske de kan publicera en lista så att det blir enklare för oss oinvigda?

  Själva debatten sköter nog sig själv efter det Smile

  Finns det förresten en brist på vettiga skånska kvinnor? Det var illa, hur löser vi det problemet? Ninni är väl ingen hjälp eftersom hon såvitt jag vet bara delat med sig av sina gener till söner?

 17. Jag har inte läst den där boken och kommer knappast att göra det heller. Jag har alltid blivit besviken på kioskvältare.

  Däremot läser jag för närvarande en tjock bok fullspäckad med sex. David Gearys ”Male, Female and the Evolution of Human Sex Differences” handlar nämligen om inget annat än sex – och det på drygt 400 tätt skrivna sidor. Jag återkommer till temat så fort jag förmår tänka på annat. Laugh

 18. Det blir lite OT men 50SOG tangerar lite kvinnors märkliga preferenser (inte i sig, men mot bakgrunden av vad kvinnor hävdar), så jag postar några tankar av samma Vortac som jag gjorde i Eriks förra inlägg gällande ämnet. Jag lovade ju att översätta mera Evil Grin

  ”Kvinnor hatar män som de inte kan kontrollera med sin sexualitet. Det är väl orsaken. De har en radar för det i sina huvun”

  Så är det. Kvinnor hatar Henry[Laasanen] för de kan inte på något sätt kontrollera och styra honom, trots alla hot, ad hominem, shaming language och förolämpningar. Kvinnor kan inte förföra Henry med hjälp av sin sexualitet, för Henry har hellre rätt än knullar. Och om en kvinna inte kan kontrollera en man hatar hon honom och är rädd för honom, fast mannen ifråga skulle vara en hur harmlös nörd som helst till sitt yttre. Och därför försöker kvinnan slå ner mannen, åtminstone verbalt, som ett sista försök att kontrollera honom. En man som inte går att kontrollera är något avskyvärt och ett hemskt hot, fast han skulle vara hur mild, pacifistisk och genuint jämställdhets respekterande som helst.

  Ämnet: ”varför är kvinnor rädda för vissa män” är så klart intressant, eftersom kvinnor riktar sin rädslor endera orättvist eller konstigt.

  Man har ofta tänkt på varför kvinnor räds för de minst våldsamma, harmlösa och nördiga männen, men räds inte det minsta vilda, stora, muskulösa, tatuerade, galna narkomaner, alkoholister, jängmedlemmar och andra aggressiva galtar. Kvinnan har inga problem med att välja en våldsam pojkvän, som slår henne lite nu och då, och sedan gråta om det åt sin harmlösa och spinkiga ”kompisman”, och sedan bli rädd om mjukismannen skulle någonsin försöka någonting. Och vara rädd för denna mjukisman resten av livet, fast mjukismannen skulle aldrig skada ens en fluga

  Jag har själv kommit till slutsatsen att det handlar om dessa honapa-instinkter. Sånt gillar ju kvinnor inte höra, som om biologi inte skulle ens existera gällande kvinnor, fast kvinnor är slavar under den, samma som män.

  Kvinnan är inte rädd för att den nördiga glasögonmannen skulle misshandla henne, utan för att en sådan spinkig mjukisman inte kan försvara henne mot yttre hot. Men denna rädsla är undermedveten, något som kvinnan inte medvetet förstår, VAD som hon är rädd för i mannen. Så hon börjar, mot all vett och självklarhet, rädas dessa mänsklighetens mest harmlösa medlemmar, samtidigt som hon gärna går och tar lite stryk av dom hemska galtarna. Dessa hemska galtar kan skydda kvinnan mot yttre hot, så kvinnan känner sig ’trygg’ mellan motorcykeljängmedlemmens näve och alkoholistvärstingens strypgrepp.

  Kvinnans värld är nog en aningen förvirrande och galen när man tar en närmare titt

  Ganska magstarka tankar men han har en bra poäng om hur missriktad kvinnliga rädslor kan vara och manlig våldsamhet kommer säkert att dyka upp i debatten.

 19. @Matias: Fullständigt svar. Man kan sätta en ”default image” för varje inlägg. (Det är den som brukar synas i ”recent posts slider”.) Om man inte avsikligt anger en default image, blir första bilden som laddas upp till inlägget automatiskt ”default image”. Normalt brukar det finnas uppladdade bilder i inläggen (åtminstone mina) så det brukar alltid bli en bild från inlägget, men om ingen bild finns i själva inlägget så blir det den första bilden i kommentaren. I det här fallet var det alltså din skärmdump. Så den blev default. Det var första halvan av förklaringen. Den andra halvan är att om ”default image” har större bredd i pixel än den normala headern, så ersätter den då headern för just det inlägget.
  Så, för och fixa det behöver jag bara se till att skala om bilden så att den hamnar under den automatiska gränsen, vilket är just precis vad jag kommer att göra nu.

 20. @ Matias

  Vi har ju varit inne på det förr, men det kan ju upprepas. Den här Vortac fokuserar på en del av helheten och tar sedan ut svängarna rejält. Fint att du översätter, förresten.

  Om man vill vända på steken, så är det samma sak som att säga att män bara går igång på 20-åriga tjejer med stora bröst – eller något i den stilen. Det finns något slags underliggande sanningshalt i påståendet, men de flesta män känner ändå inte riktigt igen sig. På motsvarande sätt är det nog för kvinnor som läser Vortacs texter.

  Den stora skillnaden i vårt kultur är att dessa extrema stereotyper framförs dagligdags om män, medan motsvarande stereotyper om kvinnor är tabubelagda. Här har Vortac definitivt en poäng med att skriva som han gör. Han försöker rätta till en enorm obalans. Jag anar rentav samma frustration hos honom (?) som jag kände i 18-års åldern när jag insåg att allt kvinnoprat om mansideal bara var bullshit. Jag var ett tag rejält frustrerad på hela kvinnokönet, men sedan tog jag saker för vad de var och inte vad de påstods vara. Men fortfarande störs jag över hyckleriet, som kvinnokulturen inte tycks kunna växa ifrån.

 21. Vill man läsa BDSM kan man ju satsa på Anne Rice, hon som – tror jag – startade de senaste decenniernas stora vampyrtrend med ”En vampyrs bekännelser” som sedermera blev film med Tom Cruise, Brad Pitt och Kirsten Dunst. Hon har ju skrivit en hel del vampyrböcker (och även annat som ligger i samma fack, typ mumier och liknande), men de har en helt annan resonans än Twilight och Charlene Harris böcker (till grund för True Blood). Anne Rice är ganska dova, går ibland in i filosofiska frågor (Memnoch the Devil, Djävulens frestelser på svenska är full med religiösa frågeställningar och metafysiska diskussioner mellan vampyren Lestat och djävluen). Vampyrböckern har ofta också homoerotiska inslag, vilket jag finner lite störande, men annars tycker jag de är läsvärda.
  Fast, det jag egentligen skulle säga, hon har också skrivit en del erotika av BDSM-slag, bland annat en trilogi om Sleeping Beauty (Törnrosa), och låt oss säga: det är inte en kyss som väcker henne. Mycket bondage, pisk och liknande. Tio gånger bättre än 50 Shades of Gray. Tror inte de har blivit översatta till svenska, så … jag börjar faktiskt fundera på och kontaka något av förlagen som ger ut henne och kolla om de är intresserade … skulle vara kul och börja min bana som översättare av fiction med BDSM-erotik.

 22. @Rick:

  Så ska man läsa honom, han är en bra säkerhetsventil plus att han är jävligt underhållande, åtminstone på finska. Men jag tycker inte att texten är lika bra på svenska inte minst pga. min översättning, men sen igen tycker jag inte heller att Kellermans Rocky är bra på finska, fast jag föredrar humor allmänt mera på finska.

  Men om du läst på min blogg annnat som han skrivit så kommer han nog med mera ”sakliga” tankar också, hans tankar om status är alla läsvärda. De som jag postat här är ganska extrema, även för honom.

 23. @Rick:

  Om man vill vända på steken, så är det samma sak som att säga att män bara går igång på 20-åriga tjejer med stora bröst – eller något i den stilen. Det finns något slags underliggande sanningshalt i påståendet, men de flesta män känner ändå inte riktigt igen sig. På motsvarande sätt är det nog för kvinnor som läser Vortacs texter.

  Om detta vill jag ännu påpeka, du behöver inte svara, men kvinnors stereotypiska uppfattningar om män går rätt ofta åt skogen medan mäns motsvarande om kvinnor har mycket mera sanningshalt i sig. Om du frågar en genomsnittsman vad kvinnor vill ha så kommer han nog, trots massiv feministisk propaganda, att kunna någorlunda bra svara på den frågan, medan motsvarande fråga till en genomsnittskvinna resulterar i trams. Detta beror mest väl på att män måste beakta kvinnors preferenser i högre grad än kvinnor mäns, så därför finns det också en korrektare förtsåelse för det motsatta könet bland män. Kvinnor behöver inte utveckla en kvinnlig PUA för att förstå.

 24. @Ninni:

  Precis som Ulf sa bakom kulisserna så skulle folk lägga ihop 1 + 1 och få det till 2. Jag är inte speciellt intresserad av denna debatt, även om det såklart är komiskt (ja, det roar mig, sån är min humor.) att feminister svartmålar en vanligt förekommande kvinnlig sexualitet.

  Jag är inte säker på detta, svartmålar de faktiskt kvinnlig sexualitet eller handlar kritiken om annat, som saker jag tog upp. Att de problematiserar 50SOG betyder inte att de svartmålar kvinnlig sexualitet. Jag skulle tvärtemot inte bli överaskad om BDSM var överrepresenterat bland feminister, åtminstone i deras fantasier.

  Kan någon länka en feministisk kritik av BDSM hos kvinnor så jag kan se nogrannare på saken?

  Jag hittade följande:

  ”Our culture has seen a radical shift of ideals moving towards traditional gender roles and Fifty Shades of Grey is a shining example of that. Early marriage to one’s first sexual partner, having a baby even when saying neither of the partners is ready to be a parent, and submission to one’s husband as the head of the household are all aspects of life that feminists and progressive thinkers have worked to move beyond. Anastasia and Christian’s relationship is not romantic. It is abusive. The ways he tries to ”keep her safe” are not masculine or sexy. They are stalking. Fearing one’s husband’s reaction to an unexpected pregnancy is not normal, because ”boys will be boys.” It is sad and dangerous and should not happen in a healthy relationship.

  Fifty Shades of Grey was one of the best-selling books of the year. Sex toy classes have been inspired by it, as have new types of cocktails. The film adaptation is already in the works. I sincerely hope that honest discussion will be had about the book and that the Christian Grey ideal of romance is not one that will be perpetuated throughout our culture. The best way that can happen is through open, honest dialogue that leads to healthy relationships of two equal partners. That, in my opinion, is sexier than anything that can happen in the Red Room of Pain.”

  http://www.huffingtonpost.com/carey-purcell/fifty-shades-of-grey-feminism_b_2395932.html

  Men inte kritiserar detta BDSM utan relationen.

 25. Skicka Ulf T i en peruk, om kön bara är en konstruktion så borde det vara helt okej Grin

  Och försvara den är väll enkelt, det är en bok ergo en artistisk sak, vi har ytrandefrihet så folk får väll tycka vad de vill.

 26. @Ulf T:

  Det var helt ok, vet inte vad som hände, ingen av mina kommentarer syntes hos mig så jag trodde den första försvunnit och skrev en till… -Som också försvann!

 27. En feminist (Peppe Öhman) beskrev just sitt förhållningssätt till FSOG filmen med orden:

  Jag har sällan varit så osugen på att se en film som 50 Shades of Grey. Den verkar fruktansvärt klyschig och tråkig

  Om kvinnor nu stormar för att se den, betyder det att kvinnor är klyschiga och tråkiga?

  Men jag är också osugen på att se tex. Hunger Games filmerna men jag bara låter bli utan att neurotiskt gnälla om det.

  Hon skriver sedan att ”Däremot är min kollega Andreas recension av den alldeles lysande.”

  Nå såklart den är, och säkert jätte jätte oförutsägbar. Har någon HBL:s läsrätt, kan ni gå och kopiera recensionen hit så får man något att fundera?

 28. Lite lustigt förresten att det blev sån diskussion, det här var ju inte menat att vara ett inlägg, utan bara en upplysning …

 29. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Hahaa! Jag bara uppmärksammade det eftersom det såg så absurt ut, lite dålig reklam för Genusdebatten, fast passade nog ämnet.

  Lite lustigt förresten att det blev sån diskussion, det här var ju inte menat att vara ett inlägg, utan bara en upplysning …

  Sorry för det, har haft lite för mycket dötid senaste dagarna, väntar på att slippa tillbaka till landet från stan.

 30. Studio HBL diskuterar filmen, de har som gäster filmkritikern och feministen Andrea Svanbäck och kulturredaktör Annika Hällsten ”med ett förflutet som filmcensor”. Bra utgångspunkt alltså. Presentationen av programmet är lika tokig:

  Nästan tre miljoner människor har köpt förhandsbiljetter till filmatiseringen av succéromanen 50 Shades of Grey. Studio HBL undrar varför.

  70 miljoner böcker har sålts, trodde ni att bara 12 personer skulle köpa förhandsbiljett?

  Omdömena var inte nådiga då Studio HBL:s filmpanel analyserade hajpen och framgången hos E.L. James romantrilogi 50 Shades of Grey som lämpligt till Alla hjärtans dag går upp på biograferna världen över.

  Vad oförutsägbart! Jag skulle aldrig ha trott…

  Bara i Finland har över 20 000 biljetter sålts på förhand. Studio HBL:s filmkritiker Andrea Svanbäck gick och såg filmen – och kan inte förstå varför.

  – Jag mådde illa när jag kom ut från biografen!

  Som sagt, om hälften av kvinnorna i Finland har boken gömd i sina nattbordslådor så är det väl inte så konstigt att 20 000 biljetter såldes på förhand? Vad däremot är konstigt är varför Andrea gick och se på filmen, kanske det är det hon själv undrar när hon inte kan förstå varför?

  Jag slutade och se på programmet när hon hävdade att det normaliserar våld eller något.

 31. @Matias:

  ”Jag är inte säker på detta, svartmålar de faktiskt kvinnlig sexualitet eller handlar kritiken om annat, som saker jag tog upp. Att de problematiserar 50SOG betyder inte att de svartmålar kvinnlig sexualitet.”

  Givetvis försöker dessa kritiker inbilla sig att de svartmålar något annat men i realiteten går det inte att kritisera ett popkulturfenomen som 50SOG utan att samtidigt kritisera människorna vars konsumtion skapar fenomenet ifråga och den kvinnliga konsumtionen gällande 50SOG har inte bara varit ”through the roof” i rena siffror utan även i hög grad utan att boken ens marknadsfördes i media.

  Det går inte ens att skylla på reklamen för boken hade massiva försäljningssiffror innan det ens gjordes officiell reklam för den. Enda anledningen man började marknadsföra boken var att den redan var ett fenomen vilket i sin tur är kopplat till att det ursprungligen bara rör sig om en vuxenversion av Twilight, dvs Twilight fast barnförbjudet.

  Lika lite som man kan kritisera twilight utan att kritisera tjejer lika lite kan man kritisera 50SOG utan att kritisera kvinnor och kvinnlig sexualitet. Det är hur dessa är funtade som är orsaken böckerna och filmerna säljer så bra, och anledningen de säljer så bra är att så många människor köper dem.

  ”Studio HBL:s filmkritiker Andrea Svanbäck gick och såg filmen – och kan inte förstå varför.”

  Vilket är helt irrelevant för hennes reaktion skiljer sig inte nämnvärt från hur exempelvis Operaälskare inte kan förstå varför så många lyssnar på popmusik (skräpmusik). Eller hur det kommer sig att så många köper biljetter till Michael Bays Transformers-serie medan kritiker sliter sitt hår åt hur ”dåliga” de filmerna är. Eller på senaste tid, hur i stort sett alla vänsterkritiker i hela USA fasas över att filmen ”American Sniper” är så populär bland besökare trots att den inte sprider deras favorittankar (eller tankar alls) om Irak-kriget.

  50SOG är i grunden en moderniserad barnförbjuden version av ”Pretty Woman” där moderniseringen består av att Richard Gere (Gray) anno 2015 är ännu rikare, ännu yngre och ännu mer vrickad.

 32. Ja det finns en del intressanta trådar att dra i när det gäller kvinnors sexualitet t,ex våldtäktsfantasier,BDSM,dominans och att när kvinnor blir upphetsade så minskar syretillförseln till hjärnan med 20% och att deras smärttröskel höjs,men det spåret ska man kanske låta bero.

 33. @Erik:

  Givetvis försöker dessa kritiker inbilla sig att de svartmålar något annat men i realiteten går det inte att kritisera ett popkulturfenomen som 50SOG utan att samtidigt kritisera människorna vars konsumtion skapar fenomenet ifråga och den kvinnliga konsumtionen gällande 50SOG har inte bara varit “through the roof” i rena siffror utan även i hög grad utan att boken ens marknadsfördes i media.

  Håller nog delvist med, därför frågade jag om kvinnor också är tråkiga och klyschiga (som Svanbäck beskrev filmen) om de gillar filmen.

  Men vad jag söker är nyanser, för feminismen har en sådan förkärlek för att kvinnor ska få göra vad de vill (i vissa sammanhang), så jag tror inte att det är det i sig som de har problem med även om det, som du korrekt påpekar får konsekvenser för kvinnor. Men feminismens omöjlighet ligger ju i att det vill kritisera såna fenomen utan att samtidigt kritisera kvinnor, vilket är omöjligt. Men syftet är inte kritik endast konsekvensen, det ville jag få fram. Samma sak utspelar sig när när feminismen kritiserar könsroller men inte kvinnliga preferenser. Orsaken varför jag tror att detta är viktigt för jag vill frångå det feministiska kvinnocentriska betraktandet av frågorna, vilket ett försvar av kvinnor delvist är om den inte kommer med något annat, till att man funderar lite på helheten.

  Vilket är helt irrelevant för hennes reaktion skiljer sig inte nämnvärt från hur exempelvis Operaälskare inte kan förstå varför så många lyssnar på popmusik (skräpmusik).

  Det var absurt att läsa män såga filmen i olika recensioner, filmen är ju inte riktad till män, som kvinnor recenserade actionfilmer eller porrfilmer för män. Fast män borde noga vara tacksamma för FSOG för det är nog en bra dejtfilm med en genomsnittskvinna, blir säkert sex samma kväll.

  50SOG är i grunden en moderniserad barnförbjuden version av “Pretty Woman” där moderniseringen består av att Richard Gere (Gray) anno 2015 är ännu rikare, ännu yngre och ännu mer vrickad.

  Framsteg? Vortac hade en bra tanke om detta men för sent att börja översätta.

 34. All BDSM till trots, så tycker jag snusket bara utgör glasyren på en kaka som i allt väsentligt annars är bakad med klassiska ingredienser för kvinnlig litteratur och kvinnliga fantasier.

  Nämligen, en supersnygg och superrik framgångsrik ung man som blir kär på riktigt och besatt av en helt vanlig och till det yttre menlös tjej som också är berättelsens huvudperson. Jag har läst delar av första boken, och tyckte det var tröttsamt skräp.

 35. @michael:

  när kvinnor blir upphetsade så minskar syretillförseln till hjärnan med 20% och att deras smärttröskel höjs

  Gäller inte det män också?