Kukbärare VS. Fittbärare –
Må bästa könet stå som segrare!
avatar

Dolfs logo

Eders Ödmjuke bär huvudet högt

Ursäkta för det vulgära språket i detta inlägg. Jag föredrar normalt etablerade termer som ”penis”, ”vagina” och ”slida” när man diskuterar genitalier i ett mer formellt sammanhang, sedan har man ju en hel uppsättning andra uttryck att ta till efter situation och sammanhang, beroende på om man talar till barn (”pillisnoppen”, ”snippan” osv.), skämtar med grabbgänget eller kuttrar tillsammans med en kelsjuk hona; att det här blir mycket ”kuk” och ”fitta” – som alltid har varit, och i mitt tycke fortfarande är, rena vulgarismer – ligger liksom i inläggets natur.

Det som föranledde det här inlägget var att Hej Blekk!, en av mina favoriter bland de feministiska bloggarna, pubbade ett inlägg, ”5 argument mot p-medel för kukbärare” (fast det borde väl i rättvisans namn ha hetat ”5 argument mot kukbärare”). Dagen är räddad när man däri kan läsa pärlor av detta slag som får alla sura miner att omedelbart brisera i kiknande gapskratt:

Det finns några olika p-medel för kukbärare*. Häromdagen släpptes den fantastiska nyheten att det nu finns ett nytt biverkningsfritt (!) preventivmedel för kukar som håller i 10 (!) år…

Hör ni hur fantastiskt detta är? Inga biverkningar som hormonerna ger. Den håller i 10 år, det är 5 år längre än en spiral håller hos livmodersbärare. Ingreppet i sig tar ca 15 minuter under lokalbedövning. Det här är revolutionerande, aldrig förr har vi sett ett sådant här p-medel, oavsett kön. Men då kommer en massa kukisar och säger ”nähuru, det här går inte, här är fem anledningar varför:”

– – –

*Alla män har inte kuk, alla kvinnor har inte livmoder, vissa män har fitta, vissa kvinnor har kuk. Alltså kan man använda orden kukbärare, livmodersbärare, fittbärare.

Eftersom jag, hrrm, inte riktigt vet i vilken ände jag skall börja kanske det är ett bra tillfälle att passa på och gratulera Hej Blekk till att hon blivit nominerad i Veckorevyns Blog Awards 2014 till ”Årets opinionsbildare”. De tre andra nominerade i kategorin är också kära bekantingar: Genusfotografen, Kakan Hermansson och Soran Ismail.

Men åter till Hej Blekk! och hennes inlägg om ”kukbärare”. Det är två saker som omedelbart slår mig. Det ena är själva språkbruket. Så låt oss börja med det.

Jag regredierar temporärt tillbaka till lågstadiets värld av ”kiss och bajs” och konstaterar när jag återhämtat mig från en hejdlös serie spasmodiska fnitterattacker att i en text på ca 2 sidor (561 ord totalt, titeln inkluderad) förekommer ”kuk”, ”kukisar”, ”kukbärare” 14 gånger och ”fitta”, ”fittisar” och ”fittbärare” 7 gånger. Lite petigt gement konstaterar jag att det också förekommer ett ”rövhål”. Det är 3,9 % könsord (rövhålet inräknat). Det är mycket det, 1 ord av 20, i ett inlägg om preventivmedel, när man också skall hinna med att tala om att man vill slå kapitalister på käften och lite annat smått och gått. (Om du inte tycker 1 av 20 låter mycket, betänk då att förutom de viktiga orden som ger innehåll till texten, så måste du också klämma in en massa pronomen och andra grammatiska småord som ”av”, ”att”, ”det”, ”och” osv. för att det överhuvudtaget skall gå att läsa alls.)

Men det jag hänger upp mig på i det språkliga är inte så mycket att texten är rikligt kryddad med köns­ord, utan dessa underliga uttryck: ”kukbärare”, ”fittbärare” och ”livmoderbärare”, det sista är knappast vulgärt, men inte desto mindre är det i min ödmjuka mening ett underligt ord.

Gudrun Schyman hållandes kukar som jakttroféer

En kukbärare,
en makthavare

Jag undrar, när började man bära omkring sina genitalier ungefär som om de vore handväskor från Gucci? Jag kan inte tala för kvinnornas del, men jag som man ”bär” inte en penis. Jag har en. Den hänger helt obekymrat och dinglar mellan benen utan något behov av att bäras. Ibland står den rak och stolt på egen hand utan något behov av stöd, den är dock fortfarande fäst vid mitt underliv. Jag undrar om feminister som Hej Blekk! tror att penisen är något utbytbart. Att man har en samling i byrå­lådan (ungefär som dildos). När man vet att man skall basta tillsammans med sina judiska vänner senare på dagen, bestämmer man sig på morgonen för en omskuren PTV (”Penis Till Vänster” för de obildade) och lösgör med ett snabbt grepp – bajonettfattning – nattens ”for her pleasure” knottriga och räfflade penis och klickar fast den omskurna.

Det leder mig lite osökt in på en anekdot, kan bara inte låta bli. I början av 80-talet lirkade mina polare Gamas, Kongo och Arne-Bengt vid ett tillfället ut mig från polisen, där jag blivit inkvarterad efter en blöt kväll på stan. De var minst sagt småsura på mig, de hade fått uppbåda alla sina (högst bristfälliga) diplomatiska talanger för att få ut mig från farbror polisen, jag var fotfarande bra dragen. I bilens tystnad och tryckta stämning satt jag och började som den visionär jag är fundera på just hur praktiskt det skulle vara med bajonettfattning på snorren. Varefter jag genom att högljutt proklamera att det förelåg ett nödläge lyckades stoppa bilen, hoppade ut och började kuta tillbaka mot polis­stationen. Gamas lubbade efter, hejdade mig och undrade vad sjutton det var som stod på. Efter att ha tagit del av min förklaring att jag ”måste hämta tebaks kuken, snuten snodde den å har’en i en lôda på stasjon” deklarerade han och de övriga polarna – som till skillnad från mig själv inte alls tyckte tilltaget var lustigt – prompt (för vilken gång i ordningen?) att jag hädanefter var belagd med strikt supförbud.

Hur som helst, jag har aldrig hört talas om att man ”bär” någon kroppsdel, åtminstone inte så länge som den fortfarande sitter fast på kroppen, bortsett från det rent idiomatiska uttrycket för att ha en stolt hållning: ”bära huvudet högt”. För mig förefaller kukbärare respektive fittbärare bara vara ytterligare ett språkligt utslag av den feministiska förvirringen. Rimligtvis borde det väl heta kukinnehavare respektive fittinnehavare (om man nu tvunget skall kukifiera och fittisera språket). Men jag antar att dessa tanke­gångar är alltför främmande för feministerna, troligen därför att de likt spökena bär huvudet under armen. Undrar om de har bajonettfattning.

Nog om det. Den andra saken jag reagerar på är: ”Alla män har inte kuk, alla kvinnor har inte livmoder, vissa män har fitta, vissa kvinnor har kuk.” No shit!

Caro-Wikbro-Carlén2Hej Blekk! är långt ifrån ensam om detta, jag har stött på tankegångarna ett flertal gånger, även bland ”professionella” som sexrådgivaren Caro Wikbro Carlén, vilken säger i ett inlägg, ”varför kukbärare?” (med litet ’v’), som är så kort att jag återger det i sin helhet:

Ja, varför skriver jag kukbärare istället för man? Person med fitta istället för kvinna?

Jo, helt enkelt för att för mig är inte detta synonymt med varandra. Bara för att en person har en kuk mellan benen så behöver inte det betyda att det är en man. Visst, på pappret, enligt alla andra och samhället och rent könsligt är det en man. Men det är ju knappast samma sak som att personen själv känner sig som en man!
– detsamma gäller en person med fitta. Det är inte detsamma som att personen är en kvinna för det.

Ibland blir det så att jag slänger in man och kvinna, ibland han/hon/hen – men oftast försöker jag vara könsneutral. Dessutom gillar jag att skriva ordet kukbärare.

Frankensteins monster bär kvinna

Även fittbärare kan vara monster

Förstår att hon gillar det. Känns förmodligen väldigt befriande. Jag har dock lite problem med idén att det finns kvinnor som har kuk och män som har fitta. Det stämmer inte riktigt överens med den verklighet jag har växt upp i. Jag har alltid uppfattat det som att det finns en definitiv koppling mellan att vara man och ha en penis, respektive att som kvinna vara utrustad med vagina, livmoder och ett par läckert maffiga tetrapack. Jag ser ingen annan råd än att det är dags för lite definitioner (hämtade från svensk ordbok, min rödmarkering):

 1. kvinna subst. kvinnan kvinnor
  fullvuxen person av honkön i mots. till flicka resp. man; ofta med tonvikt på biol. el. samhällelig funktion 〈jfr dam 1): kvinno­fängelse; kvinno­förtryck; kvinno­ideal; kvinno­kamp; kvinno­kraft; kvinno­kropp; kvinno­rörelse; kvinno­sak; kvinno­syn; affärs­kvinna; bond­kvinna; spå­kvinna; yrkes­kvinna; en havande kvinna; kvinnorna är fortfarande under­representerade i riksdagen; en vacker, gammal kvinna; kvinnor och barn först!; en kvinna av idag
  □ ofta äv. med bibetydelse av ömhet, värme, sexualitet o.d.: en verklig kvinna; en underbar kvinna; en mogen kvinna
  □ spec. om kvinnlig partner i (fritt) erotiskt förhållande: hans nya kvinna
 2. honkön subst. honkönet
  kön vars representanter ombesörjer hela fortplantningen, sedan befruktningen väl skett i fråga om människor, djur och äv. växter och växtdelar

Ni märker väl att jag är feministiskt jämställd och låter kvinnan komma först?

 1. 1 manˈ subst. mannen, män, ibl. mannar el. man, best. plur. männen, ibl. mannarna
  1 fullvuxen person av hankön i mots. till pojke resp. kvinna: manskör; manssamhälle; adelsman; fästman; delegationen bestod av 20 män och en kvinna
  □ ofta med tonvikt på handlingskraft, hederskänsla etc., med anknytning till traditionella uppfattningar: gråt inte – uppför dig som en man!; under beredskapen mognade han till man; ta det som en man!
  2 manlig part i äktenskap betraktad i förh. till hustrun: hennes blivande man; då blev de man och hustru

Det finns också två definitioner här av det könsneutrala ”man” plus att (det likaledes könsneutrala) pronomenet ”man” också har ett separat uppslag; de är intressanta, men ej för detta inlägg relevanta.

 1. hankön subst. hankönet
  kön vars medlemmar svarar för befruktning men därefter inte spelar ngn roll vid fortplantningen i fråga om djur (äv. människor) samt om växter el. växtdelar
Baby med dollarsedel framför könet

Är bebisen en blivande man eller en blivande kvinna? Därom tvista de lärde.

Det är inte så att man är man därför att man har en penis, och inte heller är man kvinna därför att man är utrustad med vagina, äggstockar och resten av godsakerna. Det som bestämmer om man är man eller kvinna är vad det är för genetiskt innehåll hos den elaka spermien som penetrerar det oskyldiga ägget. (Och ja, ni kvinnor, jag är ledsen, men i begynnelsen är ni lika mycket våldtäktare som vi män, och vi män är lika våldtagna som ni. Vi har alla både penetrerat och blivit penetrerade.) Har spermien en X-kromosom blir man kvinna och får en vagina, har den en Y-kromosom blir man man och får en penis. Man har alltså en penis därför att man är man, inte tvärtom. Man har en vagina därför att man är kvinna, inte tvärtom. Avviker man från detta är man på ett eller annat sätt missbildad eller stympad. Vilket inte innebär att man har ett lägre människovärde eller är sämre på något sätt. Det är inte min avsikt att nedvärdera någon som blivit född med outvecklade organ eller genomgått könsoperation.

Conchita Wurst

Conchita Wurst

T-Rex

T-Rex

Att man sedan känner sig som något annat än man är saknar relevans. Jag blir varken gud eller örn bara för att jag känner mig som en. Jag känner mig som en T‑Rex. Hjälper inte. Tyvärr. Bortsett från småbarn ser man normalt omedel­bart om en person är en man eller kvinna. Jag har bara råkat ut för en enda gång på över 50 år att jag inte lyckats avgöra om en person jag träffade faktiskt var man eller kvinna. En mycket konstig upplevelse. Visst kan det ha hänt att jag har misstagit mig och mött transvestiter utan att jag varit medveten om det. Möter man Christer Lindarw i högklackat och klänning på stan och tror att det är en kvinna så är det fullt naturligt om man talar om honom som en kvinna, använder ”hon” och hela köret. Särskilt som förmodligen alla andra också då uppfattar honom som en kvinna, så det blir inga förvirringar. Men Conchita Wurst är uppenbart en man, ingen misstar honom för en kvinna bara för att han drar på sig en klänning och permanentar håret.

Sens moral: Kukinnehavare är män. Fittinnehavare är kvinnor.

Basta!

Publicerat i Dolf Märkt , , Permanent länk

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Kukbärare VS. Fittbärare –
Må bästa könet stå som segrare!
— 41 kommentarer

 1. Just så!

  Vill man hitta på nya ord står det envar fritt att göra så. Sedan får man vänta och se om någon annan vill rösta på en lattjo stare.
  Att däremot kräva att andra anpassar sig till den egna galenskapen och ändrar på så pass grundläggande ord som ”man” och ”kvinna” blir mer besvärligt.

 2. Undrar vad det är som triggar feministerna til deras barnsliga förtjusning i könsord ? Själv växte jag ifrån det under min barndom. Är det så att dom har stannat i sin utveckling och är kvar i barnstadiet,lider dom av kollektiv Tourettes eller tror dom att någon blir chockad av deras språk ?

 3. Jag har förvisso en penis men jag känner mig som en vaginabärare. Hur gör man då? Det känns som vi står inför infinite regress…

 4. @Gunnar sjölander: tack!

  @Kristian: ah, trodde du syftade på ”fnökla”, men det är inte jag som har uppfunnit det. Hoppas bara ingen frågar vad det betyder, för jag har ingen aning. Ordet har dock anor. Tror det var (den inlägget nämnde) Kongo som var upphovsman. Ingen vet egentligen vad det står för, men vi fnöklade mycket i min ungdom. (Och så upptäcker jag att det var i förra inlägget jag fnöklade, attans också.)

  @Pelle2: Vet inte. Men när det blir så markerat som i Hej Blekk!s inlägg blir det rent roligt.

  @Johan: Problem är till för att lösas. Lycka till!

 5. ur BREV OM HUMANISMEN, 1946 (Heidegger):

  Hemlösheten blir till världens öde. Därfor är det nödvändigt att tänka detta skick på ett varahistoriskt sätt. Det som Marx, med utgångspunkt i Hegel, på ett väsentligt och betydelsefullt sätt forstått som människans alienation, har sina rötter i den moderna människans hemlöshet.

  Materialismens väsen består inte i hävdandet att allt är materia, utan snarare i en metafysisk bestämning enligt vilken allt varande framträder som material för arbete. … Materialismens väsen ligger dolt i teknikens väsen, en teknik om vilken det skrivs mycket, men tänks lite.

  Man kan på olika sätt ta ställning till kommunismens läror och till deras fundament, men varahistoriskt står det fast att en grundläggande erfarenhet av det som är till på det världshistoriska planet kommer till uttryck i den. Den som fattar »kommunismen« bara som »parti« eller ”världsåskådning” tänker for kort, på samma sätt som de som med ”amerikanism” bara syftar, och dessutom på ett nedvärderande sätt, på en viss livsstil. Den fara som allt mer trängande hotar det hittillsvarande Europa består förmodligen i att dess tänkande – en gång dess storhet – i den väsentliga utvecklingen hos det inbrytande världsskicket kommer att tappa mark, även om detta skicks väsenshärkomst i sina grunddrag är bestämt på ett europeiskt sätt.

  Varje nationalism är metafysiskt sett en antropologism, och som sådan en subjektivism. Nationalismen övervinns inte av någon internationalism, utan detta bara vidgar den och gör den till ett system. Nationalismen blir därigenom lika lite upphöjd till humanitas, som individualismen blir det genom den ansiktslösa kollektivismen. Denna är människans subjektivitet som totalitet. Den fullbordar hennes obetingade självhävdande. Den kan inte göras ogjord. Genom ett halvt och formedlande tänkande låter den sig inte ens erfaras på ett tillräckligt sätt. Överallt kretsar människan, utstött ur varats sanning, runt sig själv som animal rationale.

  Varat är skyddet, som beskyddar människornas eksistenta väsen i förhållande till deras sanning på så sätt, att det inhyser ek-sistensen i språket. Därför är språket på en gång varats hus och människaväsendets boning. Endast på grund av att språket är boningen för människans väsen kan de historiskt varierande slagen av mänsklighet och människor känna sig vilsna i sitt språk, så att det blir till något som inhyser deras manipulationer.
  _______________

  ur HÄMNING, SYMPTOM OCH ÅNGEST (Freud):

  Vi föreställer oss så gärna jaget som vanmäktigt gentemot detet, men när jaget spjärnar emot en driftprocess i detet, behöver det bara avge en olustsignal för att uppnå sitt syfte med hjälp av lustprincipens nästan allsmäktiga instans. Om vi för ett ögonblick betraktar denna situation isolerad, kan vi belysa den medelst ett exempel från en annan sfär. Antag att en viss fraktion i en stat värjer sig mot en föreslagen åtgärd, som skulle svara mot den stora massans önskemål. Denna minoritet bemäktigar sig sedan pressen, bearbetar genom pressen den suveräna ”allmänna opinionen” och genomdriver på så sätt att det planerade beslutet inte blir av.

 6. Ja det intressanta är att när man säger kukbärare så blir det centrala kuken och inte bäraren dvs tvärtemot det tänkta.
  1+ för bilden från Billion dollar babies skivan.

 7. @las: Du får nog utveckla dina tankar lite grand där. Ser inte riktigt vad det är du vill säga.

  @michael: Klart, den chansen (BDB) fick jag inte missa.

 8. Nja det aer lite svaarare aen saa. Hade en lngre debatt om koen paa genusdebattens fb-grupp. Daer paastod en att koenet endast foeljer kromosomerna XX XY. Genetiskt koen. Men aeven XX kan ha penis och XY slida. S vi har genitalt koen. Sen finns aeven morfologiskt koen och slutligen koensidentitet. Alla r de biologiskt betingade.

 9. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Det finns ett intressant interaktivt test där man får låtsas bedöma om en idrottare skall tillåtas att tävla som kvinna eller ej.

  http://media.hhmi.org/biointeractive/click/gendertest/gendertest.html

  Idrott är ju ett av de områden där man verkligen försöker gå till botten med detta, framför allt för att kvinnor skall få tävla mot motståndare som faktiskt också, enligt rätt strikta definitioner är kvinnor. Det syndrom de exemplifierar med kan inte påstås vara vanligt – vi talar om ca en på 20 000 – 130 000, lite beroende på hur man räknar.

 10. Jag känner mig som Napoleon. Är jag en svärdbärare då? Undrar om svärdet har bajonettfattning?

  Sen det här med ”Blog Awards” – med tanke på vem som är arrangören, så inser man att denna gala ersätter det mer eller mindre nedlagda ”Fröken Sverige”. Och belönar intellektuella prestationer på liknande nivå, vilket framgår av nomineringslistan.

 11. @ Dolf
  ”Du får nog utveckla dina tankar lite grand där. Ser inte riktigt vad det är du vill säga.”

  Båda citaten var menade att väcka inspiration (snarare än desperation)

  Det är intressant att Heidegger 1946 relaterade den moderna människans ”hemlöshet” med språket som ”varats hus”. Vad har hänt med detta hus?

  Nåväl. Låt oss uppfostra fram en underbar ny generation med de där ”bärar”-orden… För en ny Europa!

  ___

  Tolka Freud-citatet i anknytning till Pelle2:s kommentar ovan… Fast i feminismens fall är det ”detet” som fötrycker ”jaget” (lika giltigt enligt Freuds andra utgångspunkter…)

 12. Ännu för 10 år sedan hade jag applåderat ditt inlägg och hållit med i allt. Det är onödigt att krångla till det – är man man så är man, annars är man kvinna! Men nu har jag ändrat åsikt, det är inte så enkelt precis som AV/Anders skriver. Dessutom finns kromosomuppsättningen XXY. Vad är dom då? Kvinnomän?

  Numera tycker jag det inte är någon annans sak att avgöra könet. Alla har rätt att själv definiera vilket kön man är, men att det heller inte ska överdrivas. Precis som du skriver är det helt rätt att anta att människor som ser ut som kvinnor är kvinnor, och tvärtom.

 13. Tja, nu är det helg. Här skrivs ofta om att kvinnor bestämmer om än det och än det andra. Är alla/flesta män här beta- eller gammahannar? Själv har jag dumpat/avfärdat fler fruntimmer än jag intresserat mig för dem.

  Vill slå ett slag för Tönis Tönissons bok ”Makt om hobby”. Den finns att läsa som OCR-bok här: http://zrajm.org/nerd/makt_som_hobby/makt_som_hobby.html

  Observera att gratisversionen är OCR-inläst och det finns en del fel kan jag konstatera genom att jämföra med originalet, samt enstaka konstigheter.

  Jag har originalutgåvan (1978) och läste den redan samma år den kom ut. Finns numera att köpa som nyutgåva med tillägget ”konsten att bli förklädd gud”, vilket jag finner något töntigt.

  Originaltillägget till titeln var ”Konsten att flyta ovanpå”.
  Kan även rekommendera författarens bok ”Högre matematik för poeter och andra matematiska oskulder”, men den är utanför ämnet här.

 14. @Ulf T:
  Ja ett intressant fall var ju Stella Walsh från USA som utklassade alla andra kvinnor på 100meter under 30talet och vann guld vid OS 1932 som vid hennes död på 80talet visade sig vara man.
  1960 så införde man även visuell kontroll av personer för att se om det var kvinnor eller män.

 15. @Ulf T:
  Ja, det där känns precis som diverse genustjosan: omdefiniera hela världen för att mindre än en procent inte passar perfekt i den förtryckande normen.

 16. Pingback: Emanuel Karlsten blir rasistanklagad | WTF?

 17. @Ulf T: interessant sajt. Började kolla, men lite ont om tid, så ska återvända till den.

  @Bashflak: Du har väl tänkt på att Napoleon var kort/liten. (double entendre avsiktlig)
  Fröken Sverige var väl som Miss America och Miss World. Det hade en hel del med estetiska kvaliteter att göra. Vilket väl är något som i alla fall Årets opinionsbildare verkar vara i stor avsaknad av.
  När lades Fröken Sverige ner? På grund av feministisk aktivism eller är jag bara paranoid?

  @AV/Anders & @Anna: ”Missbildningar” kanske inte är ett bra ord att använda eftersom det för tankarna till mänskliga motsvarigheter till 5-hjuliga bilar. Jag anser dock att saker som kromosomförändringar av den typ ni tar upp är konstruktionsfel.
  Jag menar, en fullt funktionell människa är inte steril. Och en fullt funktionell människa är inte svår att könsbestämma. Kan man inte avgöra så innebär det per definition att något är fel. Jag lägger dock inga värderingar i detta, och jag menar inte heller att man nödvändigtvis skall börja åtgärda eller göra något åt sådana saker. Om det inte är ett problem finns det ju ingen anledning att göra det till ett, särskilt inte ”osynliga” problem. Saker som sterilitet pga kromosomfel är ju också lite svåra att åtgärda (i dagsläget antar jag att det är omöjligt), så såna saker får man väl lösa pragmatiskt med adoption etc.

  @las: »”detet” som fötrycker ”jaget”», den var ju ganska träffande. Sista stycket av Heideggers kopplade jag, men jag ser fortfarande inte vad resten syftade till. För övrigt trodde jag Heidegger var jämntida med filurer som Kant och Schopenhauer. Där ser man hur bra koll jag har på tyska filosofer.

  @Risto Matinen: Jag har också A&K-utgåvan från 78 av Makt som hobby. Hittade den på biblioteket i början av 80-talet. Missförstod först helt och trodde att det var en humorbok, var nog mer än halvvägs igenom innan det gick upp för mig att den faktiskt var seriöst menad. Men den är likväl ganska underhållande skriven. Har tidigare försökt få tag på ”Högre matematik för poeter” men den är slutsåld på förlaget och finns inte heller på bokbörsen (som annars är en bra källa för gamla böcker, jag hittade ”Makt som hobby” där häromåret, ett kärt återseende). Insåg dock precis att det går ju att fjärrlåna den på biblioteket, så får nog bli till att göra det.

 18. Jag tycker det här med kön är lite tramsigt. Varför ska man hålla på att strula med virituella könbyten istället för att vidga toleransen för varje kön? Det blir ju bara krångligt och jag tror fler får problem med sin identitet, bara för att ett fåtal ska slippa bli placerade i ett fack.

  Jag väljer att se det så här. Anledningen till att man historiskt sett tittat ner på icke heterosexuella är att man strävat efter befolkningsökning. Nu ju fler vi blir på jorden desto bättre måste det ju vara att ha parbildning där fortplantning inte är möjlig. Bögar mm är alltså viktigare än någonsin för att vi inte ska föröka oss för snabbt eller alls ens. Skulle vara intressant om någon forskade i den teorin, så kanske homosexuella mm till och med får vetenskapligt stöd.

 19. @PNy: Kan rekommendera dig att läsa Dick Wases ”Samlag eller salighet”

 20. Som Anders skriver så är det inte fullt så enkelt som du vill få det till, Dolf. Att benämna dom som föds med en annan självupplevd könsidentitet än vad innehållet i underkläderna förtäljer som missbildade är lite väl magstarkt för mig, även om man skulle kunna argumentera för att det i strikt definitionsmässig mening är korrekt. En av anledningarna till att jag drar mig för att rätt av benämna alla, öhh, ”normöverskridande” könsidentiteter som en missbildning är för att vi landar i en knepig fråga om gränsdragning. Är bögar också missbildade..? Det menar jag att dom inte är.
  Jag finner frågan i sig ganska irrelevant, faktiskt, men det kanske är för att jag inte är så djupt insatt i exakt hur biologin fungerar. För min del så får folk vara som dom är och kalla sig vad dom vill och vad jag förstår av inlägget så står vi nära varandra i den frågan. Vad som däremot är högintressant är hur feminister har kapat en minoritets kamp för samhällets tolerans för att föra fram sina egna helvirriga och dogmatiska antaganden om könet som social konstruktion, där dom använder denna (icke homogena) grupps lidanden och identitetskris (i brist på bättre ord) för att hävda att deras ”tillstånd” (också i brist på bättre ord) som mall för oss andra att anpassa oss till.

 21. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Visst, du har rätt i att dessa ovanliga (”missbildade”) personer är mycket få, men likväl tycker jag de själva har rätt i att avgöra vilket kön de tillhör – man, kvinna eller tredje kön. Det är inte ”bort” från oss vanliga män och kvinnor att dessa människor också får höra hemma någonstans.

  Men jag håller med i att det är ingen stor fråga. Könet ska nästan alltid kvitta och det är bättre att inte fästa så mycket uppmärksamhet vid detta. Vore kanske bättre med könsneutrala personbetekningar och pass? I alla fall för barn. Vad har könet egentligen för betydelse i personbeteckningar och pass? För vem är det viktigt att kunna se könet utgående från t.ex. passet?

 22. @Anna:
  Tror du inte det kan ha att göra med att försöka elliminera halva befolkningen om man behöver hitta någon av en anledning. Det blir skillnad i att söka någon om du åtminstone vet vilket kön de har. Dessutom kan man kanske behöva veta könet av medicinska skäl, om något händer. Jag tror att det kan vara hämmande för alla istället för ett fåtal att radera könet i passen. Att då av principskäl ge efter för miniroteter så att man kanske äventyrar liv blir ju väldigt ansvarslöst tänk, som tyvärr förekommer för mycket av idag.
  Med det menar jag ju givetvis inte att du är ansvarslös.

 23. @Anna:

  För vem är det viktigt att kunna se könet utgående från t.ex. passet?

  Passet är ju en ID-handling. Du skulle lika gärna kunna säga ”För vem är det viktigt att kunna se ditt utseende (foto) utgående från t.ex. passet”
  Jag kan rakt av bara tänka mig 4 saker som är stabila och bra för en enkel identifikation hos en vuxen person: kön, längd, ögonfärg och hudfärg (ras). Saker som fingeravtryck, DNA och tandavtryck kräver utrustning och tekniska analyser. Av de 4 identifierande egenskaperna är kön och hudfärg (ras) de som är svårast att dölja eller ändra. Tidigare brukade hårfärg stå med i passet (men gör det tydligen inte i mitt sista pass från 2002). Vem som helst kan byta hårfärg på en dag. Ögonfärg (som jag också vill minnas brukade vara med i passet förr) kan också bytas med hjälp av linser. Längd är svårare att göra något åt, man kan i och för sig kuta och krypa ihop så att man framstår som kortare, eller använda platådojor/högklackat som lägger till längd, men det är ganska begränsat. Kön, längd och ras är ganska svårt att dölja/ändra, alltså är det fullt logiskt att dessa anges i en identifikationshandling.
  Ta till exempel att en 2 meter lång svart kvinna skulle begå ett bankrån, och tänk dig en efterlysning som avsiktligt utlämnar all information om kön och ras och enbart konstaterar att personen var 2 meter lång. Vad tror du skulle bli effekten av det.

  Visst, du har rätt i att dessa ovanliga (”missbildade”) personer är mycket få, men likväl tycker jag de själva har rätt i att avgöra vilket kön de tillhör – man, kvinna eller tredje kön.

  Om du specifikt menar de som hamnat mittemellan, alltså, där det är svårt eller omöjligt att enkelt (typ visuell inspektion av personen i naket tillstånd) avgöra vilket kön personen har, ja, då kan jag nog hålla med dig. Men normalt konstruerade personer är antingen män eller kvinnor från födseln. Även om de genomgår ett kirurgiskt och hormonellt könsbyte så anser jag att det inte är helt problemfritt att börja betrakta dem som det andra könet från vad de hade från födseln. De kan ju aldrig bli fullvärdiga medlemmar av det nya könet i och med att de av nödvändighet saknar den reproduktiva förmågan (för man kan väl inte ge en könsbytare fungerande testiklar eller äggstockar/livmoder?).
  Jag är strikt emot ett ”tredje kön”. För rena identifikationssyften (pass/körkort) skulle man t.ex. kunna lämna könet tomt, eller ange både MF (Male och Female) i de fall att det inte är fysiskt avgörbart. Jag har för mig att man förr brukade ha med en ”särskilda kännetecken” också i passet, där skulle man då kunna lägga in en förklarande not till varför personen saknar eller har dubbel könstillhörighet.
  I det här avseendet skiter jag fullständigt i vad folk ”känner” sig som. Man råkar alltid ut för problem om man är avvikare, oavsett på vilket sätt man avviker. Det är en del av livet. Tough shit. Det är bara att acceptera.

 24. @Kollen:
  Jag talar om människor där det är problematiskt att fastställa det fysiska könet. Som t.ex. outvecklade genitalier eller hermafroditer. Inte människor som känner/tycker de fötts med fel kön. Jag talar strikt om vad man är, inte vad man vill vara.
  Sen har jag inget problem med de som är transvestiter eller som går hela vägen och genomgår könskorrigering, bortsett från att jag anser att de har en viss skyldighet att vara ärliga mot eventuellt tilltänkta partners. Det är lite väl sent att avslöja att man är könsbytare efter samlaget. Och att göra det efter bröllopet betraktar jag som rent kriminellt.
  Jag har ingen aning om hur jag skulle reagera på att ett fruntimmer jag är intresserad av visar sig tidigare ha varit en man. Men jag är ganska säker på att jag skulle ta det som ett grovt svek om jag inte fick reda på det förrän efter en sexuell samvaro.

 25. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Du skulle lika gärna kunna säga ”För vem är det viktigt att kunna se ditt utseende (foto) utgående från t.ex. passet”

  Nä, utseendet har betydelse. När du styrker din identitet t.ex. i en passkontroll måste ju tjänstemannen kunna avgöra om passet är ditt. Könet saknar betydelse här, en person som ser ut som en kvinna kan lika väl vara en man eller tvärtom. Längd vore en bra faktor att ha med i ett pass, men det finns inte, inte i mitt pass i alla fall så vitt jag vet, har aldrig angett längd när jag ansökt om pass. Har ett finskt. Hudfärgen syns ju på fotot så rasen behöver väl inte skilt anges.

  Ta till exempel att en 2 meter lång svart kvinna skulle begå ett bankrån, och tänk dig en efterlysning som avsiktligt utlämnar all information om kön och ras och enbart konstaterar att personen var 2 meter lång.

  Vad har detta med information i ett pass att göra? Samma fråga till PNy. Om det görs en efterlysning att man ska granska alla 2 meter långa svarta kvinnor samlar man väl in alla 2 meter långa svarta personer som ser ut som kvinnor till förhör, oberoende om det står att kvinnan egentligen är en man enligt passet. (Vilket i detta fall vore sannolikt) Wink

  Jag är medveten om att min fantasi är begränsad men jag har inte kommit på en enda situation där könet är relevant information i ett pass. Det skulle vara det om det inte fanns ett foto. Möjligen kunde två syskon eller andra som liknar varandra mycket utnyttja detta och använda fel pass. Men då vore längd en bättre indikator, längden säger mer än könet. Och detta funkar inte heller med syskon av samma kön, de kan fortfarande utnyttja lika utseende och därför behövs noggrannare metoder som t.ex. fingeravtryck.

  Men normalt konstruerade personer är antingen män eller kvinnor från födseln. Även om de genomgår ett kirurgiskt och hormonellt könsbyte så anser jag att det inte är helt problemfritt att börja betrakta dem som det andra könet från vad de hade från födseln.

  Jag har en kompis som jag lärt känna som man, han var en helt vanlig kille. Nu är han en hon, ser ut som en kvinna, och därför skulle det kännas konstigt att kalla personen för ”han”. Trots att han fortfarande har en penis och officiellt är man, kallar jag henne hon, som hon önskar.

 26. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Nej, då, fnökla låter som inhemsk och relevant vokabulär. (”Och i mediumsamhället också …”)

  (”lattjo stare” kommer från Danielssons ”Grallimatik” som ju handlar om hur man på olika sätt kan få språket meningslöst. Den var väl mest på skoj, till skillnad från vissa röster idag.)

 27. @Anna: Förstår inte varför det är så viktigt att undvika könsbestämning. Om jag pekar på en grupp människor, lika många män som kvinnor, och säger ”ser du han …”, så har jag redan med användningen av pronomenet reducerat ner antalet möjliga personer till hälften. Hur ofta ser du en person där du är osäker på könstillhörigheten? Även om du ser personen bakifrån och den är påbyltad och det är snöstorm så kan du ofta avgöra om det är en han eller hon genom vad du uppfattar av kroppsbyggnaden, sättet att röra sig osv. Likaså, står det en grupp på 25 personer varav 2 är svarta, en man och en kvinna, så har du med ”hon den svarta” klargjort vilken person det är du menar. Försök att göra det samma utan att ange vare sig hudfärg eller kön och det blir bra mycket krångligare.
  Mitt exempel med en 2 meter lång svart kvinna som begår ett bankrån rörde hade inte specifikt med pass att göra, utan var ett ytterlighetsexempel på att kön och ras kan vara i högsta grad relevant information. Skulle du i dagens sverige utelämna dessa saker i en efterlysning och bara ange att personen är 2 meter lång skulle polisen med all säkerhet fokusera på en 2 meter lång vit man eftersom normen för bankrånare är att de är män, och normen i sverige, ännu så länge, är att man är vit.
  I mitt senaste pass (som gick ut för 2 år sedan) står längden med. I passet jag hade dessförinnan stod det också att jag var blond och blåögd. (Vilket jag tyckte var osedvanligt korkat, eftersom jag var mer brunhårig än blond, och jag har en fast stålgrå blick).
  Och vad mig anbelangar är Christer Lindarw, precis som Conchita Wurs, en han, även om han skulle kalla sig för Christina Lindarw. Skall han bli en hon får han också se till att byta kön på riktigt.

 28. @Kristian:
  Jag får nästan intrycket av att du uppfattat ”fnökla” som något sexuellt. Det är det alltså inte. Skulle tro att det engelska ”goofing off” förmodligen är det som närmast beskriver hur vi använde uttrycket.

 29. ”Vad har detta med information i ett pass att göra? Samma fråga till PNy. Om det görs en efterlysning att man ska granska alla 2 meter långa svarta kvinnor samlar man väl in alla 2 meter långa svarta personer som ser ut som kvinnor till förhör, oberoende om det står att kvinnan egentligen är en man enligt passet.”

  Damtoaletten måste ju vara bästa stället att gömma sig på då. Wink
  Jag tror vi får vara överens om att inte vara överens. Kanske är jag lite konservativ i just den frågan, jag vet inte. Smile

 30. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson):

  Förstår inte varför det är så viktigt att undvika könsbestämning.

  Det förstår jag inte heller. Smile Och jag har aldrig hävdat att det är bra att undvika könsbestämning i vardagliga situationer, jag bara ifrågasätter varför det är viktigt i passet och personbeteckningen. Jag tycker det är ointressant information, precis som hår- och ögonfärg.

  Könets relevans har kanske att göra med att flygbolagen envisas med att titulera passagerarna Mr, Mrs eller Ms. Vilket jag inte heller gillar, onödig info. Förra gången jag köpte biljetter glömde jag ändra det förvalda Mr till Mrs så jag reste som Mr.

  Och vad mig anbelangar är Christer Lindarw, precis som Conchita Wurs, en han, även om han skulle kalla sig för Christina Lindarw. Skall han bli en hon får han också se till att byta kön på riktigt.

  Jag förstår dig, men det kan bli problematiskt om du talar om en person du inte känner. Om den personen ser ut som en kvinna men råkar vara utrustad med penis talar du säkert om hon när du ser henne, trots att den personen är en han enligt din definition.

 31. @PNy: Passar bra Smile

  Det är intressant vilken information som finns i passet, tydligen är det olika i olika länder för i mitt pass har det aldrig stått hår- eller ögonfärg. Om inte den infon är gömd i något chip förstås, men de första passen jag hade hade nog inga chip och där stod ingen info. Jag har heller aldrig tidigare ifrågasatt att könet ska finnas med i passet, men först idag har jag börjat fundera på nyttan av det.

 32. @Anna: Så länge jag uppfattar en person som kvinna och verkligen tror att det är en kvinna kommer jag givetvis att tala om personen som en kvinna, även om det skulle vara en man. Att jag inte säger ”hon” om Christer Lindarw är ju för att jag vet att han är en han. Problemet ligger ju i att det finns en dissonans mellan vad personen utger sig för att vara och vad jag vet/tror att personen är. Och om alla verklige uppfattar personen som kvinna, finns det ju ingen dissonans, även om det egentligen är fel, och då blir inte heller något problem. Oavsett om personen är kvinna eller inte. Här blir det då helt absurt med en person som Conchita Wurst, som klär sig kvinnligt men med sin skäggväxt helt uppenbart signalerar sig som man. Finns det någon som verkligen uppfattar det som att CW är en kvinna? Jag tvivlar starkt. Det torde vara uppenbart att CW är en man i kvinnokläder. Eller ulv i fårakläder om man så vill. (Och vad jag förstår är CW precis som Christer Lindarw 100% man. Om CW genomgår en könsoperation och hormonbehandlingar samt rakar sig, ska jag överväga att börja referera till honom som ”hon”. Lovar dock inget.)
  Om man bortser från pass och fotoförsedda ID-handlingar, så fyller man ofta i blanketter av olika slag. Jag har inte tänkt på hur det brukar vara i sverige, men i USA är det ju normalt att man anger ”sex” (och då menas inte att man skall svara ”yes please”). Så länge som folk heter ”Orvar von Blåbärsskog” och ”Karin Kurvatur” kanske behovet av att ange kön på en blankett är överflödigt. Men om man bokar in ”Sklursch Plottnarski” i herrbastun och det visar sig att Sklursch är kvinna kan det ju bli pinsamt. Stackaren som felbokade kanske hamnar bakom galler för diskriminering och sextrakasserier. Så det kan vara bra om könet är angivet på bastufantasternas blankett för medlemsansökningar.

 33. @Dolf (a.k.a. Anders Ericsson): Haha Laugh ja, när man anmäler sig till bastufantasternas förening kan det finnas behov av att kolla vad man har mellan benen. Men senast jag gick i bastun behövde jag inte visa mitt pass så inte ens där har man någon nytta av att sätta ut könet i passet Smile

 34. @Anna:
  ”Jag har heller aldrig tidigare ifrågasatt att könet ska finnas med i passet, men först idag har jag börjat fundera på nyttan av det.”

  Det är väldigt enkelt, det handlar identifiering.
  Om något av dina barn skulle försvinna och du efterlyste dem hos polisen, skulle du då avstå att ange kön för att du inte ser någon nytta med det?
  Retorisk fråga för det skulle du knappast göra, inte ens Lady Dahmer skulle vara korkad.
  Exakt samma princip gäller med passet, det har ingenting att göra med din upplevda identitet utan det handlar om att andra ska kunna identifiera dig på ett snabbt och säkert sätt.
  Men detta kommer nog att ändras i framtiden, för när vi kan läsa av ögonbottnar/dna profil snabbare och bättre än vad det tar för en människa att titta i ditt pass och sedan titta på dig.
  Då kommer det nog inte finnas något behov att ha med kön och längd.

  Man/kvinna/annat…så nu har jag löst problemet och ingen behöver känna sig kränkt, cirkulera!!

 35. Måste säga, att jag personlig nog skulle ta väldigt illa vid mig att bli kallad för kukbärare. Det är ju som att säga att jag är enbart en kuk som går omkring och bär på mitt kön och inte en människa av hankön. Alltså hur kan de ens tro att detta är ett bra sätt att defeniera någons kön. Alltså feminister talar ofta och gärna om hur kvinnor inte respekteras för att man är kvinnor. Jag måste ju helt klart säga att det snarare är omvänt. Det är män som inte respekteras för att man är man. ANtingen är man kukhuvud, kukbärare, eller gubbslem, vit medelålders man o s v. OM det är att visa respekt, så får de fankens med tänka om.

  Om feminister verkligen mena att de vill ha med män och verkligen få jämställdhet och jämlikhet, då kan man inte köra kränkande kommentarer och visa noll respekt, för varför skall vi då visar de respekt tillbaks. Något som jag lärt mig är, vill man ha respekt så vinner man detta genom att vissa respekt tillbaks.

 36. Pingback: Kvinnor, kroppar, bröst och politiskt korrekt (brist på) humor | Genusdebatten