Googlesökningar med genusperspektiv
avatar

Det har gjorts en del uppmärksammade googlesökningar som kanske säger något om … ja om vadå?

1. Vad anser ni om ”women”-sökningarna?

Och för att kunna fråga er om ”men”-sökningar har jag själv gjort det och fick upp följande:

menneedto

mencannot


menshouldnt

 

 

 

 

 

 

Googlesök

2. Vad anser ni om ”men”-sökningarna?

Personligen vill jag inte göra några jämförelser rakt av för att konstatera att något kön blir sett på värst av samhället (google? Razz ) utan ville lyfta ”men”-sökningarna just för att visa att man kan försöka få med ett helhetsperspektiv i de här frågorna. 3. Vad säger detta oss, om något?

4. Det blir lite som bechdeltestet … är det värdelöst eller användbart, och skulle det kunna gå att göra ett motsvarande för män? Kan män framställas bättre i filmer?

/M

Modererar vanligtvis hårt, men ska resa bort så kommer inte kunna göra det alls. Litar på att mina medskribenter tar över den biten.

Äggskalslogga

Kommentarer

Googlesökningar med genusperspektiv — 11 kommentarer

 1. Det där är bara tendentiöst och propaganda.

  Till att börja med är det inte alls givet att de fraser som kommer upp är speciellt vanligt förekommande i den betydelsen som antyds. Ta t.ex. ”women shouldn’t work”. Den meningen (inom citattecken) får bara 564 000 hits, vilket är alldeles för lite för att antyda att det skulle vara representativt för någon allmän uppfattning. Dessutom får man också titta på i vilket sammanhang det nämns. Ett av toppresultaten har titeln ”Are there still people who believe women shouldn’t work?”

  Dvs så fort t.ex. feminister skriver artiklar där de hävdar att detta är vad folk tycker, kommer det enligt ovanstående taktik bidra till att bevisa att folk tycker så. Cirkulärt så det förslår.

 2. @Ulf T

  Håller med helt och hållet, det räcker ju med att något sägs i en filmscen, eller på något vis ingår i en film, så börjar folk googla uttrycket för att få reda på vad filmen hette etc…

  Plötsligt får man miljoner träffar på företeelsen, som i själva verket aldrig ens existerat annat än vid ett tillfälle, dessutom som fiktion i en film!

  Googla på uttryck enligt ovan är helt irrelevant om man inte samtidigt har koll på och jämför i vilka sammanhang de förekommer.

 3. @Ulf T: Det var också min första tanke. Frasen kan vara tagen från en längre mening som menar motsatsen.
  Dessutom bör man fundera på hur sökmotorn är uppbyggd. Om den söker på populära sidor med just dessa ord, eller helt enkelt räknar vad folk söker på. Om det första gäller blir frågan vad sidan egentligen handlar om. Om det andra gäller är det deras egna sökningar efter frasen som gör att den föreslås.

  Sökte på ”white people should” och fick förslagen die, be killed, be exterminated som tre första. Måste vara ett bevis på ett världsomspännande hat mot vita.

  ”Germans should” ger germans who wish to use firearms should join the ss or sa. Och ”be ashamed” ”be extreminated”. Det finns alltså ett världsomspännande hat mot tyskar.

  Både kineser och japaner ”should die”

  Aboriginer ska inte ha fördelar, ska behandlas lika och behandlas olika. Även hajar ska förintas och ska inte dödas.

  Som man ropar får man svar.

 4. Så har kränkthets-maffian hittat något nytt att reta upp sig på. Ohh nej internetsökningar beter sig inte som Sovjetwannabees bestämt! Vilken nyhet – not! På tal om det låt mig nämna en bok på samma tema som jag tänkt skriva inlägg om. Den har det passande namnet:

  A Billion Wicked Thoughts: What the World’s Largest Experiment Reveals about Human Desire

  ”In their startling book, Ogas and Gaddam analyze a ”billion wicked thoughts” on the Internet: a billion Web searches, a million individual search histories, a million erotic stories, a half-million erotic videos, a million Web sites, millions of online personal ads, and many other enormous sources of sexual data in order to understand the true differences between male and female desires”

  http://www.adlibris.com/se/bok/a-billion-wicked-thoughts-what-the-worlds-largest-experiment-reveals-about-human-desire-9780525952091

 5. Var finns alla de där beryktade karlarna som inte vill att kvinnor ska arbeta? Det skulle ju vara drömmen om min karl sade åt mig en snöslaskig oktoberkväll att han inte tycker att jag ska gå till jobbet nästa dag utan hellre pyssla i köket. Jag börjar tro att de är en legend, som porten till Narnia.

  De som verkar vara minst ivriga över att kvinnor ska jobba är, åtminstone enligt vad jag ser i verkliga livet, kvinnor själva.

 6. Pingback: Googlesökningar med genusperspektiv - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

 7. Undrar hur många romcom filmer som skulle klara ett omvänt bechdeltest t.ex där två män ska prata med varandra utan att tala om kvinnor.

 8. @Siiri:

  Jag har haft fyra långa förhållanden.

  Den första drömde om att få vara hemmafru, möjligtvis med twisten att vara fosterhemsfamilj åt utsatta barn. Hon ville inte behöva jobba och hon ville inte klösa ur sig några egna ungar. Bara vara hemma och pyssla.

  Den andra var karriärkvinna som faktiskt ville göra karriär. Hon sitter i styrelser och är med på TV ibland.

  Den tredje såg mer än något annat fram emot att bli gravid och bli ompysslad av alla runtomkring och därefter få vara mammaledig.

  Min nuvarande sambo är iofs högavlönad akademiker, däremot skulle hon helst av allt bara vara hemma och pyssla om sig själv och katterna. Hon älskar att städa, sy gardiner, fixa naglarna och smörja in sig med olika krämer.

  Den mest feministiska av mina barndomskompisar är en kvinna som själv valde att läsa statsvetenskap med genusinriktning. Det finns ungefär ett utannonserat jobb per år där hennes kompetens efterfrågas. Hon jobbar idag (10år senare) på systembolaget och klagar väl antagligen fortfarande över att kvinnor tjänar mindre. Jag vet inte, jag tog bort henne från facebook för något år sedan.

  Medans min pappa arbetat som chef i den privata sektorn och ömsom tjänat jättebra, ömsom blivit arbetslös, men på det hela taget tjänat mycket pengar, har min mamma alltid varit rädd om sin fasta tjänst i kommunen. Idag arbetar hon (självvald) deltid innom den kommunala hemtjänsten. Hon kände att hon inte skulle orka jobba 100% ända fram till pension och räknade ut att hon skulle få bättre pension om hon bara arbetade 75% men å andra sidan orkade jobba ända fram till 65 års ålder jämfört med om hon skulle jobba 100% och istället gå i pension tidigare.

  Slutsats:

  Min bild av kvinnor och orsakerna till varför kvinnor är underrepresenterade på maktpositioner i samhället är solklar. Jag vet att det är anektdotisk bevisföring men vad ska jag annars utgå ifrån när jag bildar mig min uppfattning om världen? Feministernas axiom och cirkelresonemang?

 9. @Nils:

  Haha, vi är nog buksvågrar. Smile

  Ungarnas morsa var ju måttligt intresserad av att jobba, fast i ärlighetens namn ska sägas att jag var hemma 6 månader med dotter – mycket för att min arbetsgivare staten betalade 10% föräldralön så det blev inget ekonomiskt avbräck. När jag var företagare näranog tvingade jag henne att läsa in gymnasiet och gå PA-programmet på LiU, men eftersom vi separerade när hon läste på LiU slutade hon. Inte för att hon behövde, utan för att hon hellre flyttade 10 mil till sin hemstad och tog ett skitjobb på kommunen, än att bita ihop tre terminer till och ta en ordentlig examen.
  Jag hoppas hon ångrar sig idag, för ”föräldrakarriären” är över sedan många år. Just nu klår hon sin myndige son på studiebidraget för ”hyra” för sitt rum, det är väl 7 månader kvar hon kan göra det…
  Det är en evig litania över hur illa man blir behandlad som kommunanställd.

  En annan blev NO-lärare, men det har alltid varit en driftig kvinna.

  Nuvarande sambo är egentligen maskiningenjör, men det är också en sån där überhändig person, hon höll på att renovera möbler ett tag, och hon är duktig på det också. Överhuvudtaget väldigt mycket ”materialkänsla”, hon borde göra nåt mer av det än att kasta bort talangen på småverkstäder.

 10. Google-sökningarna uppmärksammades även av Metro idag.

  http://www.metro.se/nyheter/google-avslojar-sexismen-i-varlden/EVHmjv!yFfAZDrJyH66I/

  ”– Det är upprörande. Det är en avspegling av en kvinnosyn som är ett allvarligt problem. Det känner vi ju redan till, men det är bra att det kommer fram så här svart på vitt. Vi hoppas och tror att det här ska få fler, både kvinnor och män, att engagera sig och se problemet i vardagen, säger Arne Ström, styrelseledamot i UN Women Sverige.”