GLAD FITTSOMMAR!
avatar

Eders Ödmjuke önskar er en trevlig … helg!

Nu när vi faktiskt har årets längsta dag vilken vi, som brukligt är, firar i stor stil runtom i vårt avlånga land, så tänkte jag att jag skulle sätta lite extra guldglans på festligheterna åt er med en liten pärla som jag hittat. Jag lånade nyligen, med mycket möda och stort besvär, ”Det heter feminism! 20 anspråksfulla förslag för att förändra världen”, utgiven av Feministiskt perspektiv i samarbete med Hallongrottan, som förlaget visst heter. Det är en antologi med bidrag från 20 olika skribenter, bland annat sådana ”eminenta” förgrundsfigurer som Gudrun Schyman och Maria Sveland, om nu de namnen är bekanta. Skriften blev väl inte någon större hit. Den finns nämligen bara på 4 bibliotek i hela landet. Därav ”mycket möda och stort besvär”. Jag hade i och för sig kunnat köpa den, men för oss vanliga dödliga som inte prenumererar på Fi kostar skräpet på 117 sidor 150 spänn. (Jag har förresten för mig att en del feminister nedlåtande kallade Ströms Mansförbjudet för ”häfte”, men den hade mer än 117 sidor. Just sayin’.) Och framför allt vill man ju inte bidra ekonomiskt till stollerierna. Då betalar jag heller kostnaderna för ett fjärrlån på bibban.

20 drömmar som tyder på långt gånget delirium

Om minihäftet (he he, hämden är ljuv) inte skulle råka vara bekant så kan jag ge en liten försmak genom att berätta att man i det hittar idiotier som att man skall införa särskilda tolvstegsprogram för män, livplikt för män (istället för att tvingas göra militärtjänst ska vi män bland annat tvingas tjänstgöra på dagis), bilda en fackförening för hushållsansvariga och ”Definiera mäns våld mot kvinnor som hatbrott” (gissa vem som skrev det stycket).

Men det finns en del ofrivillig humor här och där i detta elände; i essän ”Ta flinten tillbaka” propagerar Carin Göransson, Statsvetare och projektledare, för en mansrörelse som bland annat skall verka för att propagera för att män kvoteras in i låglöneyrken och att mansideal skapas och sprids i manstidningar som ”Robert”. I detta snömos dyker då denna underbara pärla upp som jag tyckte passar just för idag och som jag hoppas lyser upp den lilla rest av sommarnatt vi har framför oss på småtimmarna (min emfas):

Skulle det regna blir den våt. Lyckad midsommar i alla lägen.

”En våt midsommar” får plötsligt ännu en dimension.

Hälften av samhällsinnevånarna har alltid betraktats som en grupp som avviker från den manliga normen. Feminister har alltid betraktats som en grupp som avviker från den manliga normen. Feminister har politiserat grupptillhörigheten kvinna och genom kollektiva erfarenheter kämpat mot makthierarkier och förtryck för att även kvinnor ska få vara en del av det mänskliga. De har kämpat för rösträtt, startat kvinnojourer och familjedansat runt midsommarfittan som gjort uppror mot den falliska stången. I stort och smått har femininiteten [sic] upphöjts, omformulerats, politisrats, förkastats och återerövrats.

I samma anda borde vi kanske döpa om midsommar till ”fittsommar”. Frågan är väl om det inte också är läge att korrigera kalendrarna och byta ut ”sommarsolstånd” till ”sommarsollubrikation” eller ”sommarsolsås” (och motsvarande då förstås för vintersolståndet). Själv kommer jag att tänka på president Herbert Hoovers vallöfte under depressionen om ”en kyckling i varje gryta” (fast Hoover är tydligen en efterapare, det var egentligen franske kungen Henrik IV som myntade uttrycket) och kan tänka mig att i dessa kärleksfattiga tider kampanja för en midsommarfitta i var mans hand (eller säng).

Hur som helst, jag hoppas att kärleken blomstrar för er nu i dessa midsommartider och att kärleksrelationer som inleds blir långvariga och lyckliga och att de nya medborgare som utan tvekan kommer att tillverkas denna underbara helg går en så ljus framtid till mötes att midsommaren ter sig som rena midvintermörkret vid en jämförelse.

Glad midsommar på er och lycka till med fittpysslandet!

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

GLAD FITTSOMMAR! — 17 kommentarer

 1. Pingback: GLAD FITTSOMMAR! | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 2. Till alla intelligenta och rationellt tänkande individer vill jag säga Glad Midsommar! Till resten så är det Glad Hensommar som gäller : )

 3. Heart Glad midsommar till er alla! Heart Jag har semester från och med idag så det kan hända att jag blir rätt inaktiv nu i 3 veckor framöver. Dock träffar jag ju några av er på genusdebattenträffen, och ni har ju mitt mobilnummer så vi hörs ju även om mitt internet mot förmodan kollapsar eller nått i Sverige (Ja jag ska vara i sverige nu ett tag wiiiee). Female

  Den undre serien här tyckte jag var kul: http://www.goodreads.com/author_blog_posts/505644-glad-midsommar-nskar-zelda

 4. Glad midsommar på er alla! Glöm inte att gå in och titta in på twitter och den viktiga #genussill… Fast jag gillar bashflaks förslag bättre, #genustorsk Smile

 5. Midsommarstången har överhuvudtaget inte någon officiellt historisk koppling till penis (men det faktumet kanske är för komplicerat för personer med noll förståelse inför förlöjligande av tredje part), och skulle det vara en fallossymbol så osynliggör FP moder Jord som får sin G-punkt midsommarstimulerad, om än på heterosexuellt vis. Glad midsommar till alla er som vet att njuta av kulturell gemenskap, och till er andra önskar jag ingenting alls, inte ens en glad fittsommar eller hensommar. Möjligen ett lycka till i personlig utveckling, det låter ändå ganska välmenat nu när vi trots er invändning ändå har högtid och allt. Seriöst, jag orkar inte ens göra narr av er som jag ibland gjort av midsommarstången, så pass tröttsamma och ointressanta är ni. Jag har haft en bra midsommarafton idag, och imorgon ska jag ta sovmorgon, koppla av hela dagen, tänka på gårdagen, äta midsommarrester och njuta av det fina väder vi kommer att få här då också – utan minsta dåligt samvete för min egen lilla midsommarstång, medan ni bitterfittor (Svelands ord!) tjurar vidare i vanlig (könsmakts)ordning.

 6. Om man har en midsommarfitta befruktar den då faderjord eller är feminister bara så barnsliga att endast allt som kan förknippas med män måste ändras.
  Jag vill säga glad midsommar även om jag förstår att många idag endast vill ha en TREO som bubblar i glasen där man med rödsprängda ögon och darrande hand mumlar dom bevingade orden aldrig mer.
  Där köket och uteplats ser ut som en mindre Hultsfredsfestival och av gårdagens vackra blomsterkrans finns endast några få enstaka vissnade blommor intrasslade i håret kvar.
  Och av dom 7blommorna under kudden blev det ingen dröm åtminstone ingen man minns men fläckvisa minnen av trevliga konversationer börjar spelas upp och man ler för sig själv tills man kommer ihåg vad man inte skulle sagt eller gjort och ågren smyger sig på.
  Men en tröst är att även alla andra är upptagna av sin egen ågren över sagda ord och handlingar så dina är glömda tror man innan sällskapet börjar dissikera gårdagen men som det sedan visar sig vi är alla lika goda skålsupare och man pusstar ut återigen och kan le i broderlig och systerlig bakfylla och tänker ja det är nog inte så dumt med midsommar trots allt.

 7. @Joakim:
  ”FP”?
  och vem är ”er” och ”ni” du riktar dig till när du säger ”Möjligen ett lycka till i personlig utveckling, det låter ändå ganska välmenat nu när vi trots er invändning ändå har högtid och allt. Seriöst, jag orkar inte ens göra narr av er som jag ibland gjort av midsommarstången, så pass tröttsamma och ointressanta är ni.”

 8. ”Glad midsommar på er och lycka till med fittpysslandet!

  Tack, detsamma. Hoppas ert var lika trevligt som mitt. Det finns väl ingen bättre avslutning på en trevlig misdommarafton.

 9. Sommarsollubrikation. Ja, det skulle inte förvåna mig.

  Jag kan lite nya förslag på könsneutral byfånesvenska:

  Våldtäktsvapenspån (mandelspån), skogshallongrotta (skogsmus), transung (honung) som tillverkas av queerin (bin) och sist men inte minst kroppsdelen hend (hand).

 10. @dolf: FP står för Feministiskt Perspektiv som jag inte orkade skriva ut igår, eftersom inlägget ändå handlade om dem. Och jag riktade mig till de som inte visste att njuta av kulturell gemenskap, dvs fittsommarfirare som säkerligen också bevakar denna sida. Jag avslutade som du ser kommentaren med att kalla dem bitterfittor, vilket vore ett ologiskt pejorativ på jämställdister.

 11. @Joakim:
  Trögt av mig att inte koppla Feministiskt Perspektiv. Får väl skylla på att jag var rätt tankad igår. Och tack för förklaringen. Jag begrep inte riktigt vem det var som var i skottgluggen. Joakim är ju inte ett helt ovanligt namn, så undrade nästan att det var en feminist-Jocke som dykt upp och gav oss skit.

 12. @Dolf: Det är bra att du säger till när du inte förstår så att jag slipper bli utdömd i ovetskap Smile Jag har inte varit något vidare aktiv här, men jag har hängt med sedan starten och har alltid haft samma figur bredvid mitt namn, ifall att du kan memorera den.

 13. Pingback: Bokrecension: Det heter feminism | Genusdebatten

 14. Pingback: Dans kring midsommar… ja, vad dansas det runt? | Genusdebatten

 15. Pingback: Midsommarfitta | Susanna's Crowbar