Bokrecension: Det heter feminism
avatar

Eders Ödmjuke gör sin första bokrecension

Eftersom jag redan dragit upp boken Det heter feminism! 20 anspråksfulla förslag för att förändra världen och använde ett stycke ur den för mitt inlägg i fredags så vore det kanske lika bra att jag tar och recenserar den också.

Boken fångade ursprungligen min uppmärksamhet när den gavs ut av Hallongrottan, i samarbete med Feministiskt Perspektiv, på grund av att när den togs upp i nyhetsflödet så nämndes främst inläggen om 12-stegsprogam för män och om att införa livplikt. Eftersom jag inte vill köpa den (150:- kr om man inte prenumererar på Feministiskt Perspektiv eller är medlem av Hallongrottans vänner, i så fall kostar den 120:-. Det behöver väl knappast påpekas att priset för mig vore 150:-.) så har jag försökt hitta den på bokbörsen och de lokala biblioteken, vilket inte visade sig vara så enkelt. Enligt bibliotekstjänsten Libris så är det bara fyra bibliotek i landet som har den, och av de fyra så verkar det som om GU:s centralbibliotek inte har fått den ännu utan den bara är beställd, och Arbetets museum lånar inte ut den (nya modellen för sossebibliotek?). Det är alltså bara två bibliotek som har den tillgänglig om man är villig att betala avgiften för fjärrlån. Men räkna med långa köer, jag antar att alla GD-läsare nu beställer hem den för läsning Wink.

Boken är officiellt på 117 sidor, men själva texten börjar på sidan 5, och de 2 första sidorna är förord, så i praktiken rör det sig om 101 sidor text. (Lite bröd för 150:- enligt min mening.) På de 101 sidorna text presenteras 20 förslag av 21 skribenter (essäerna är, om man drar av en sida för luft i början och slutet på varje essä, i praktiken 4 sidor i genomsnitt, alltså inga överväldigande textmassor att läsa). Essän Avskaffa jämställdhetspolitiken är ett samarbete mellan Sara Edenheim och Malin Rönnblom, och ett inlägg på 5 sidor av Jeff Hearn, The abolition of (the category of men), är, som kanske framgår av titeln, på engelska.

Klicka för stor läsbar bild

Klicka för stor läsbar bild

Jag tänker inte nämna alla skribenterna eller ta upp alla essäerna i antologin, men klicka på omslaget till vänster för att se bilden i storformat med skribenterna angivna, och i slutet av inlägget kan ni se innehållsförteckningen. Om det är någon särskild essä ni vill ska tas upp i separat inlägg kan ni skriva till mig eller Ninni på våra mailadresser. Jag har inte frågat Erik, men skulle tro att han också gärna hugger in. Jag kommer förmodligen att ge mig på en del av essäerna separat så småningom när jag inte har något bättre för mig.

Några namn känner väl även den som inte är särskilt väl insatt (som jag själv) i de feministiska konstellationerna igen. Så har till exempel Margareta Winberg skrivit inlägget Avskaffa den reaktionära föräldraförsäkringen, Tiina Rosenberg skrivit Jag kräver: Stoppa privatiseringarna!, Gudrun Schyman skrivit Skrota den mainstreamade jämställdhetspolitiken och Maria Sveland Definiera mäns våld mot kvinnor som hatbrott.

Jag upplevde boken i sin helhet, för att vara helt ärlig, rätt och slätt som tråkig. Förmodligen till en stor del eftersom jag upplever det mesta som svammel och floskler. Mina förväntningar när jag började läsa den var faktiskt att jag skulle bli förbannad och gå igång på alla cylindrar, det var liksom det som hände redan när jag först hörde talas om 12-stegsprogrammet för män och förslaget på livplikt. Men tvärtom reagerade jag med en stor gäspning. Del av det är att det många gånger är svårt att veta vad som är allvarligt menade förslag, och vad som bara är rena tanke-experiment.

Jag har till exempel svårt att ta Mats Söderlunds 12-stegsprogram på allvar när vi män i steg 4 skall skriva en lista på sexistiska skämt vi gjort oss skyldiga till, i steg 7 börja göra saker som vi inte trodde vi kunde, som planera klädinköp, ansvara för mathållning och putsa fönster, i steg 8 göra en lista på alla vi gjort illa, och som Mats konstaterar: ”Det blir en lång lista.” Jag antar att han känner andra genom sig själv. I steg 9 ska vi träna på att medge våra fel, i steg 10 aktivt ändra våra negativa manliga beteenden och i steg 11 bland annat fortsätta läsa kvinnliga författare. Jag kan mycket väl tänka mig att Mats mår bra av detta program, och tror det säger en hel del om honom själv som person. Jag skulle själv aldrig i livet frivilligt utsätta mig för denna självutplånande förnedring. (Jag läser i och för sig gärna kvinnliga författare, det finns många bra sådana, men de brukar inte vara uttalat feministiska.) Mats presenterar inte heller några tankar eller förslag för hur detta skulle ske i praktiken. Han ger en skiss av de tolv stegen i sig, och inleder hela inlägget med “Jag föreslår att alla män genomgår ett tolvstegsprogram”, och jag undrar: ”Jaha, hur skall det gå till då?” Ska det göras ungefär som man gjorde värnplikten förr, alla män blir inskrivna på programmet när de fyller 18, och de som vägrar sätts i fängelse på obestämd tid, eller vad? Vilket leder vidare till …

… Livplikt. Kanske borde Mian Lodalen och Mats Söderlund kombinera sina förslag till ett. Mian Lodalens inlägg ”Livplikt” går nämligen väldigt mycket i samma anda. Efter den inledande programförklaringen …:

”Det nya försvarets syfte är att skydda de som verkligen lever under allvarliga och reella hot. Således med alla upptänkliga medel förhindra det enda krig som pågår i landet, nämligen det mot kvinnor – samt att verka för att det på sikt helt upphör. Den tidigare Allmänna värnplikten ersätts av Allmän Livplikt för i Sverige myndiga män.
Det är inte hälsosamt att döda. Det är omoraliskt att lära sig döda. Det är hedervärt att lösa konflikter genom dialog. Det är sunt och högst önskvärt att göra vad som står i ens makt för att undvika våld, samt uppträda kärleksfullt mot andra kännande varelser.”

… fortsätter inlägget med att ange tio punkter som skall ingå i grundutbildningen, den första är två månaders praktik på en förskola efter mönstringen (hur ska man göra med alla pedofiler? Det är ju enligt normal feministisk logik så gott som alla män, med några få feministiska undantag, som förgriper sig sexuellt på barn), djurvård (punkt 2), i punkt tre skall männen ”gå i någon annans mockasiner”, det vill säga, de ska ”sminka sig varje dag, bära behåbygel, måla naglar, gå i snäva dräkter samt högklackat”. Punkt 4 är intensivträning i ödmjukhet, 5 är utbildning om att ”Maskulinitet suger”, givetvis finns en punkt för att lära sig lyssna och avslutningen på programmet, punkt 10, tar plats inom äldrevården eller palliativa vården. Jag tror inte jag närmre behöver specificera mina åsikter om inlägget.

Inlägget Inför obligatoriska genuskurser av Anna Wahl inleds med skildringar av upplevt orättvisa arbetssituationer. Ett av exemplen är en fiktiv dialog mellan olika personer under ett möte om ett projekt. I mitten av dialogen lägger Emma fram ett förslag som sedan Jocke (tongivande) plockar upp och omformulerar. Dialogen slutar förstås med att Bengt (som verkar vara chef) ignorerar Emma men berömmer Jocke och konstaterar att de inte skulle klara sig utan honom. Det är väl menat att dessa exempel skall vara ögonöppnare, men de känns väldigt tillrättalagda och träiga. Däremot råder det väl knappast någon tvekan om att förslaget till obligatoriska genuskurser i alla utbildningar till ”ekonom, personalvetare, ingenjör, läkare och jurist” är allvarligt menat, och att chefsutbildningar och ledarskapsprogram alltid skall ”inkludera kunskaper om betydelser [sic] av kön.”

För Maria Svelands inlägg Definiera mäns våld mot kvinnor som hatbrott räcker det nästan med titeln och en grundläggande kännedom om vem Maria Sveland är, så har man inlägget klart för sig. Men läs det gärna om du får tag på det, det är bara 4 sidor och är en ganska bra sammanfattning över hur Maria Sveland tänker generellt, för allt jag läst av henne (Bitterfittan och Hatet plus hennes inlägg i DN om politisk depression och hennes skildring av mötet med Pär Ström på pub-träffen) går allt i liknande anda. Människan förefaller mig mer och mer som en paranoid offerkofta, och jag undrar allvarligt om hon är mentalt frisk. Hennes verklighetsuppfattning verkar alltför vriden för att jag skall kunna tro att hon är både ärlig i det hon säger och samtidigt skulle vara mentalt frisk.

Sammanfattningsvis, boken är ganska tråkig och känns inte särskilt matnyttig, men jag skulle ändå rekommendera den som en introduktionsbok ifråga om feminism, den är ganska kort, och inte alltför ansträngande att läsa, och man får inlägg från ett flertal olika feminister, så det blir så att säga ett litet smakprov på olika tankegångar. HBTQ-perspektiv är väl lite underrepresenterat, det är egentligen bara Monica Amante som i Krossa myten om ett jämställt land är kritisk mot mainstream-feminismen, vill ha in mer HBTQ och inte vill bli “rasifierad” av de andra feministerna.

Det heter feminism hallongrottan Ad

Självporträtt av trollen i Hallongrottan?

Avslutningsvis så är sista uppslaget (sidan 118–119) reklam för Feministiskt Perspektiv och Hallongrottan. Sidan för Hallongrottan “pryds” av ett “konstverk” som i alla fall får mig att undra över lite över feministisk konst. Är det någon mer än jag som upplever det karaktäristiskt för feministisk konst att den känns dekadent och sunkig? Jag vill inte generalisera och påstå att all feministisk konst är det, eller att konst skulle vara feministisk bara för att den är sunkig och dekadent, men det förefaller mig ändå vara ett genomgående tema och att det är ett utmärkande drag i feministernas konst att jag finner den frånstötande.

Okej, det här var mitt första försök till recension, jag hoppas att det gav något. Och som sagt, vill du att jag eller Ninni ska ta upp något inlägg speciellt (se innehållsförteckningen nedan) så låt mig/hon bara veta genom mailadressen på ”Om oss”-sidan.

Det heter feminism 1-3 copy

Innehållsförteckningen
20 förslag, 21 skribenter

Om Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

Hjärtlös filantrop och altruistisk cyniker                                                                                  Minimal moderering begränsad till rena nödvändigheter.                                                         Skitstövlar åker ut permanent med en fet spark i ändalykten.                                                   e-mail: dolf.gd@hotmail.com

Kommentarer

Bokrecension: Det heter feminism — 49 kommentarer

 1. Pingback: Bokrecension: Det heter feminism | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 2. Mats Söderlunds 12-stegs program:

  Planera inköp av kläder och börja putsa fönster:

  Personligen började jag både städa hemma,hänga tvätt,hjälpt till att duka bord och laga mat samt putsa fönster vid omkring 14-års åldern. Detsamma gäller för mina syskon av båda kön. Jag har även planerat inköp av mina kläder i större delen av mitt liv.
  Lagar mat ansvarar jag helt för själv.
  När skall kvinnorna ta huvudansvar för reparation och underhåll av bilen och hemmet samt gräsklippningen ? Jag vet att detta inte görs lika ofta som hushållsgöromål men det skall ju ändå göras.

  Mian Lodalens livplikt

  Männen: ”gå i någon annans mockasiner”, det vill säga, de ska ”sminka sig varje dag, bära behåbygel, måla naglar, gå i snäva dräkter samt högklackat”.

  Offerkoftan har pratat. Det är ingen man som tvingar kvinnor att göra detta.
  jag känner kvinnor som aldrig har på sig varken dräkt eller kjol och sällan eller aldrig sminkar sig eller målar naglarna. Huruvida de har bygel-bh eller ej vet jag inte. Med andra ord, ta ansvar för din egen klädsel och sminkning och sluta påstå att det har något med tvång att göra att ni klär er och sminkar er som ni gör.

  Män skall tränas i ödmjukhet. Det finns många kvinnor som verkligen inte är ödmjuka och många män som är det. Återigen det retoriska greppet från feminister att döma grupen män som kollektiv.

  Män skall ta plats i äldre och palliativ vård. Det finns ganska många män inom hemtjänsten och förmodligen även en del i den palliativa våden. Är dom inga män eller varför osynliggörs dom ?

  En utbildning i att manlighet suger. Varför inte en kurs i att extremfeminismen suger? Skulle extremfeministerna vilja ha en kurs för kvinnor i att kvinnlighet suger?
  Varför skall enbart män ha plikttjänstgöring ? Skall det vara jämställt skall väl även kvinnor ha det ? Kom inte dragandes med att barnafödandet är kvinnors pliktjänstgöring. Oftast är det väl kvinnorna själva som är drivande bakom barna födandet och dessutom är det ingen som tvingar någon att skaffa barn.

  Anna Wahl
  Inför obligatorisk genusutbildning. Trodde nästan att den var det på de högre utbildningarna Wink. Det är väl tillräckligt svårt att hålla uppe kvaliteten i utbildningarna utan att man skall tvinga på studenterna hitte på kurser baserat
  på icke vetenskap.

  Maria Sveland.
  Ja, vad säger man… Allting som inte passar henne som kvinna och feminist skall väl bli ett lagbrott. En mera odemokratisk och intellektuellt ohederlig människa än hon har jag sällan träffat på

 3. @Pelle2:
  Ja, det är märkligt hur man helt kan frångå det fria valet. Och jag kan inte låta bli att undra vad för människa den gode Mats Söderlund är.
  Vad gäller obligatoriska genuskurser, jag vet inte hur vanligt det är, men jag har sett kommentarer från sådana som går på t.ex. tekniska utbildningar hur det har varit närvaroplikt på genusföreläsningar (medans det som brukligt är, är frivillig närvaro på alla andra kurser). Så, jo, det verkar som obligatoriska inslag redan förekommer.
  Jag har ju läst Svelands ”Hatet”, så det blir väl en krönika på den också så småningom.

 4. Var det inte just ideerna i den här antologin som ansågs så knäppa att nån feminist på DN Kultur sågade dem i sin recension av det seminarium där de presenterades?

 5. Man kan bli fullständigt skräckslagen inför framtiden för mindre. Jag ser i andanom en välvilligt inställd ”skötare” som vid första åsiktsdiskrepans inför de dagliga bestyren hörs säga ”Jamen det kom vi ju överens om i går. Har du redan glömt det?” Den ensidiga överenskommelsens stolta förkämpe ser jag i mitt inre vara av kvinnligt kön. Men man kan ju ha fel.

 6. @Bashflak:
  Kan jag mycket väl tänka mig. Jag vet att de hade ett seminarium, och jag tror väl att det fick en del negativ respons.

 7. @Bengt Andersson:
  En välvilligt inställd ”skötare” för omedelbart mina tankar till hur man under Sovjetkommunismen spärrade in oliktänkande och ”behandlade” dem på psykiatriska institutioner. Något som jag kan tänka mig blir verklighet även här om Sveland och hennes patrask får fortsätta härja utan mothugg.

 8. Tack för en fin recension.

  Sveland ja! var tog hon vägen efter gräv 13? Blev hon så chockad av att bli ”avslöjad” att hon smitit undan och håller tyst nu?

  MVH

 9. Det vore på tiden att ”Genusflummet” började förändra sig själva till verkligheten och insåg sina ”flummerier” overklighetredan utan att försöka sig på att förlänga ”pinan” för alla och alla tiders med dessa ”flummerier”.
  Men vi lever i ett fritt land så får dem hålla på men något vettigt kommer alldrig att bli av deras ”flum”.

 10. @Dolf 11:08
  Mats Söderlund är nog ett manligt alibi (för boken), ungegär som MFJ brukar vara. Dock med lika låg trovärdighet. Arton av tjugoen skribenter är kvinnor, ca 85% kvinnor, nästan helt feministiskt jämställt. Smile

  Det verkar som att feministerna anklagas för idélöshet, och då kastar fram sån här gammal skåpmat – ”Våga hata heteromän”. Vi har sett det förut, och det otäcka är att de menar allt de skriver. Om vi hade en neutral HMF-lag här i landet, så skulle den här skriften vara åtalbar.

 11. @Hjalmar:
  Jo, jag kan mycket väl tänka mig att de plockat in ett par män bara för att ge skriften legitimitet. Fast jag misttänker att Jeff Hern och Birger Östberg (tydligen ett ex till Gudrun Schyman) var rätt så självskrivna.
  För övrigt, skriv gärna ut vad akronymer och förkortningar står för första gången du använder dem (eller länka dem) om de inte är självklara (jag kopplade varken MFJ eller HMF, utan var tvungen att leta reda på att det var Män För Jämställdhet och Hat Mot Folkgrupp).

 12. @Dolf:
  Man fick ju en helt ny bild av ”Män för jämställdhet” och deras frontfigur Tomas Wetterberg när man hade läst ”Elitfeministerna” sv Susanna Popova kan jag säga.

  Den boken kan verkligen rekommenderas, inte minst om man vill veta mer om hur ”statsfeminismen” skapades och hur de kunde få ett så onaturligt stort inflytande.

 13. @Genusföljaren:

  En ännu bättre bild av hur Män för jämställdhet hänger ihop med statsfeminism och amerikansk genusteori får du om du läser mina kommande artiklar på ämnet. För en tjuvtitt se s.21-22 i ”Elitfeministerna”

 14. @Genusföljaren:
  Var det inte du som recenserade Popova i ett gästbloggsinlägg för några månader sedan? Jag har lånat hem boken och läst den. Och jo, avsnittet (”Alla män har inte penis”) om Wetterberg är ju ganska talande. Och bara i första stycker på det lilla avsnittet på under 4 sidor dyker Margareta Winberg och Anna Wahl upp. Så, pirayan simmar med vargarna, om man så säger.
  Tack för påminnelsen förresten, det är snart dags att lämna tillbaka boken, och den lär ju bara svår att få tag på, så jag får skynda mig att skanna in den medan jag har tid på mig för det.

 15. @Genusföljaren: påminner mig också om att jag tänkte skriva en uppföljare till din recension av Ursula K. LeGuin (nåja inte riktigt, men det har i alla fall beröringspunkter med Left Hand of Darkness)

 16. @Dolf: Bra rutet Dolf. Vad fan har akronymer för plats i löpande text som inte är volymmässigt begränsad med antal tecken eller ord? Det är ytterst får akronymer som är självklara och alldeles unika i uttolkningen och att det inte bara är belästa inom samma kotteri som skall kunna förstå innebörden.

 17. @Bengt Andersson:
  Nja, nu röt jag väl inte precis, det var mer en vänlig uppmaning. Jag försöker själv vara tydlig när jag skriver, men utgår från att folk har vett nog att slå upp ord och uttryck de inte känner till, men just förkortningar och akronymer är ett otyg, ibland kan de till och med ha ett femtiotal definitioner, och även om de inte ha det så är det ofta svårt att hitta rätt betydelse. Och förstår inte läsarna terminologin man använder så är ju användningen av den bortkastad.

 18. Jag kan inte låta bli att citera Jenny Rönngrens intervju i Feminisiskt Perspektiv med redaktörerna för den lilla propagandepamfletten som Dolf recenserar här. Ge er tid att fundera över den valda ordalydelsen och betänk vad som kan tänkas menas med ”demokratisk anda”?

  ”Hur har ni valt författarna?”

  – ”Vi valde häftiga feministiska författare som vi vet inte är rädda för att säga vad de tycker, säger Maria Wendt som hoppas på reaktioner i demokratisk anda.

  Vad hoppas ni få för reaktioner?

  – Framför allt att unga kan inse den politiska sprängkraften i feminismen – för ett bättre samhälle, fortsätter hon.”

 19. Fan nu blir jag helt jävla manisk. Ni får stoppa mig om jag tjatar!
  Jag hörde i radions SR/P1 Oförnuft och känsla om en författare som lyckligt berättade om sin omvändelse i ren hallelujastil. Han hade blivit lycklig i sin feminism och skrev pedagogiskt för oss andra omyndiga mörkergängare om sin lyckliga upplevelse i en bok. Han fick orera och propagera ostört och jag undrade vad tusan det var för pajas?
  Hans namn blev plötsligt bekant: Mats Söderlund! Jojo!
  Jag tänker göra ett kort inlägg på min blogg om detta.

 20. Nu kom jag helt plötsligt på något viktigt! Om du kan referera det avsnitt som Hanna Olsson har skrivit? På omslaget stavas efternamnet utan ”h” men i Feministiskt perspektiv med ”h”. Hon är förmodligen samma person som genom klassanalys och genusanalys med säkerhet kunde utpeka de båda friade läkarna som Catrine da Costas mördare. Hon är författare till boken Catrine och rättvisan vari hon delger oss all den smörja som analytiskt avslöjar mördarna.
  Jag har läst denna bok och även Per Lindebergs bok Döden är en man, som behandlar samma ämne fast med verklighetsanknytning. Läs båda!

 21. Pingback: Att vara duktig feminist. | snurrigtdotcom

 22. Det är ju patetiskt.

  Jag kan laga mat (storköksvana), putsa fönster som ett proffs eftersom jag lärt mig av ett proffs (tidningspapper inga trasor!), städa, tvätta, handla.
  Och?

  Trots att jag jobbat inom långvården några månader efter muck, och 6 år på ett statligt verk med stor kvinnodominans så har det inte fått mig att vare sig tycka att vårdbiträden är underbetalda (okvalificerat slit & släng), eller att skattefinansierat terapiarbete för i huvudsak kvinnor ska ha mer i lön.
  De får väl skaffa sig utbildning för bristyrken som efterfrågas på den privata arbetsmarknaden, så går lönerna upp (och lönespridningen likaså).

  Och PK-ifiering funkar inte på mig, jag skämtar om vad jag vill, i synnerhet folk med offerkoftan på, för de förtjänar det.

 23. @Magnus:
  Va, vem är så dum så han/hon använder trasor till att tvätta fönster? Det vet till och med jag att tidningspapper är det bästa.
  Men det var en intressant synpunkt och nyhet för mig att vårdbiträden ägnar sig åt okvalificerat slit & släng. utveckla gärna.
  Och håller defintivt med dig, inte fan ska nån annan avgöra vad man får eller inte får skämta om.

 24. Mats Söderlund är gift med Susanna Alakoski, ifall någon kände lukten av nepotism.

  Vårdbiträde, något som numera är bortrationaliserat på landstingen, var de lägsta och mest okvalificerade tjänsterna inom vården. För att få en tjänst som vårdbiträde fick man genomgå en 7-dagarskurs, vilket jag slapp eftersom jag hade en militär sjukvårdsutbildning. Jag fick jobbet på premisserna att jag kunde börja på måndag, bara att skriva på, fixa skattepapper och lönekontot.
  Det här var de allra simplaste arbetsuppgifterna, typ bädda, byta blöjor, mata, hjälpa till att vända patienterna vid omläggningar, hämta mat i köket etc.
  Undersköterskorna hade en tvåårig gymnasieutbildning (jag hade i stort sett hela den via lumpen) och fick administrera medicin m.m. Sjuksyrrorna, fanns för övrigt några manliga, hade då som idag en akademisk utbildning.

  Det var lätt att hoppa in på efter lumpen, jag sökte ingenjörsjobb under tiden. Det var lika lätt att säga upp sig. Betalningen var skaplig eftersom man hade kvällstid (OB). Det var väldigt få vårdbiträden som jobbat mer än 4 år, endera läste de vidare till uska eller så försvann de ut från vården. De stannade inte länge men det gick alltid att pytsa in nya, några kvalifikationer behövdes inte.
  Därav uttrycket slit & släng-arbetskraft.

 25. @Bengt Andersson:

  Ah, den idioten.

  Ja, det rättsfallet är ju i klass med Sture Bergwall/Tomas Quick, fast där kan man ju i alla fall kunnat glädja sig med att Claes Borgström skitit på golvet och halkat i det. Nu har han fått Advokatsamfundet på sig.

 26. @Magnus:
  Jag noterade att han var gift med Alakoski när jag lade in länkarna på namnen. Hajar om vårdbiträden och slit&släng. Jag hade nog inte riktigt klart för mig att vårdbiträde och sjuksyster var olika saker. Jag trodde det var mer eller mindre synonymt. Gäller det än idag att det går att få jobb som okvalificerat vårdbiträde, eller hör det till en förfluten värld?

 27. @Magnus: Ah. Om han är gift med Alakoski har vi en förklaring. Normaliseringsprocessen. Hon har i stolta ordalag berättat i BANG om hur hon utsatt sin man för våld med en tallrik så de fick uppsöka akuten. Så vad mer händer där? Uppenbarligen gick han inte efter första slaget. Kan bero på att han nu blivit formad att så ska ett förhållande vara. Självutplånande och ursäktande, annars flyger tefaten.

 28. @Dolf:
  Jag visste inte förrän nu att hustrun var Susanna Alakoski vilket ju gör det hysteriskt roligt!
  Jag hittar en promotion-recension på förlaget ordfront som är lika kul: http://www.adlibris.com/se/bookclubmail.aspx?id=356
  Att påstå att denna bok inte är en handbok för mäns inträde i den feministiska lyckostaten är ren rappakalja.
  Men det var inte den boken det gällde utan den rubricerade i artikeln Man måste då försöka göra en bedömning av den objektiva utgångspunkt som Mats Söderlund kan inta i sitt bidrag när tallrikarna viner runt huvudet!
  Jag skriver mer om honom här:http://snurrigtdotcom.wordpress.com/2013/06/24/att-vara-duktig-feminist/

 29. @Dolf:

  Vårdbiträden är helt borta utom i hemtjänsten. Går kanske att hitta någon enstaka som inte är bortfasad på sjukhus. Har samma erfarenhet Magnus, bra extra jobb i väntan på ett annat. Sonen var VB i somras i hemtjänsten också, när jag tänker på det.

 30. Vilken värld lever Mian Lodalen i egentligen? En värld där pojkar flyttar direkt hemifrån till att bo tillsammans med en kvinna? Jag skulle säga att 95% av sveriges befolkning bor ensamnstående ett ganska bra tag innan de flyttar ihop med någon.

 31. @Anonym:
  Min fru flyttade direkt hemifrån till mig, utan att bo själv. Hon blev visst gift i samma veva. Gjorde vi fel då? Det har bara fungerat hittils i 23års.

 32. @Mariel:

  Utifrån mina studier, i den här tråden, och det där välbekanta fladdret i bröstet så kan jag konstatera att män är bättre än kvinnor på att putsa fönster Wink
  Klart man ska använda tidningspapper.

 33. @Mariel
  Tidningspapper luddar i regel inte av sig. Tror det mest är därför. Har även hört att blyet som fanns i trycksvärtan förr hjälpte till att få glansiga fönster.

  Tycker dock att du ska byta ut pappret mot microfiberduk istället.
  Använd ljummet vatten med lite diskmedel, en microfiberduk att tvätta rent med och en annan microfiberduk (helst en avsedd för just glas/fönster/speglar) att torka torrt med. Går hyggligt fort och lätt att få ett bra resultat.

 34. @Fugen

  Ifall det fungerar för er, så bra. Vad det handlar om är att Mian Lodalen och hennes anhang verkar tro att män inte har någon som helst erfarenhet av att klara sig själva.

 35. @Mariel:
  Man ska aldrig använda trasor till glas, om de inte engångsanvänds, då det lätt fastnar partiklar i dem som repa glaset. Tidningspapper. absolut. Ta en hink med ljummet/varmt vatten, lite diskmedel i och en hink med rent spolvatten. 1. Ta en en hel tidningssida, eller ett helt uppslag, dränk det drypande vått i diskvattnet och tvätta fönstret, slabbigt vått. 2. Ta en ny sida/uppslag och gör om med det rena sköljvattnet. 3. Ny sida/uppslag och torka torrt. Beroende på hur blött/stort fönstret är kan det gå åt flera sidor/uppslag för att få det torrt.
  Det går åt mycket tidningspapper. Vilket jag misstänker är själva anledningen till att man använde just tidningspapper, det är normalt kostnadsfritt.
  Jag är lite osäker på om allt tidningspapper är bra, reklamblad och liknande har ju ofta höga färghalter, så är tänkbart att man skall undvika dem för att de färgar av sig. Men det visar sig väl om man testar.
  Tvättar du regelbundet kan du rent av hoppa över steg 1 och bara köra med varmt vatten och torkning.

 36. Putsa fönster med tidningspapper eller trasa? Vilket århundrade lever ni på? Wink

  Man använder en sån här
  Det är Guds Kärchers gåva till folket.

 37. @Anonym:
  Ber om ursäkt, försökte vara lite rolig på hennes bekostnad, satir utan smileysar är svårt.
  I mitt yrke har jag sprungit i en hel del lägenheter och det finns klara skillnader, men yngre tjejer och äldre män är de som har det svinigast. Så Lodalens med fleras teori ger jag inte så mycket för.

 38. @AV:
  Ha ha, jaså, det var han som blev drabbad av den beryktade tallriken. Jag undrar om det var före eller efter han gjorde sitt tolvstegsprogram. Bästa sammanfattningen är väl: ”Vicken jävla sopa”.

 39. @Fugen:
  Kanske vore en idé och sätta in vårdbiträden igen då. De har ju bemanningsproblem inom sjukvården vad jag kan förstå. Vore ju t.ex. bra korttidsjobb för ungdomar som är mellan utbildningar etc.

 40. @Dolf:
  Är gift med en Sjuksköterska, hon verkar dessutom bli en legend, redan vid 45år.
  Problemet vad jag förstår är att vården vill öka flexibiliteten, och gör som alla andra, låter det gå inflation i utbildningen. Så utrymmet för sk ”pottpiloter” är ganska begränsat. Man vill ju ta bort USK på sikt också.
  Vad man gör är att man drar in folk under utbildning och låter dem få praktik i kök och allmänt pyssel på avdelningarna.
  På SSK nivå, som jag förstår det så är de ”omvårdnadsspecialister” och har forskningsutbildning. Just forskarutbildningen ställer till problem för de äldre, typ 45, som vill vidareutbilda sig. Tyvärr har det inneburit att folk som kommer ut kan forska, men är rätt kass på att sätta nålar och ”gammaldags SSK arbete”.
  Innan jag blir hängd av arg vårdpersonal, vill jag bara säga att jag förenklar grovt och drar det till spets. Till mitt försvar så är det detta jag hör varje dag vid matbordet. Jag är dessutom flitig läsare av Vårdfacket, den är bättre än Kollega.
  Men visst, Dolf, självklart hade vården haft nytta av fler biträden, läkarsekreterare för att låta USK och SSK fokusera mer på sitt. Jag jobbade dessutom som extravak, det verkar helt borta det också.

 41. Typiskt att inte hitta på bättre än ”Jovjetkommunismen” på sin tids försavar.
  För Gudrun Schyman som företrädde ”feminismen” på sin tid har låtit det skrivas i V:s partistdga att kvinnor har övermakt(feminism).
  MÄRK VÄL !!(ODEMOKERATI ISTADGAN redan!)
  Säg dom som kallat sig ”feminister” utan att ha det minsta med femint att göra borde skämmas och titta mellan benen vad dom hr där!