GD-podden, Avsnitt Fem
avatar

Välkomna till femte avsnittet av Genusdebattens podcast. Vi tänkte idag bena ut vad vi tror om framtiden. Hur tror vi att saker kommer att utvecklas, på vilket sätt och vad tror vi kan vara katalysatorer för förändring? Kommer vi att kunna hålla oss till samtalsämnet och kommer min Internetuppkoppling att dö halvvägs genom programmet? Detta är några utav frågorna vi hoppas få svar på idag.

 

Länklista:

Yuri Bezmenov Explains: Deception Was My Job

Tre viktiga fakta.

Kommentarer

GD-podden, Avsnitt Fem — 7 kommentarer

  1. Det där med att sätta in bombplan för det fredsbevarande arbetet. Jag håller med om att uttalandet skär, men om jag skall försöka identifiera vad som skär, så är det väl mest vilken typ av våldsanvändning som är förenlig med någon form av fred: om man hemfaller till bombning, så råder nog närmast per definition inte fred längre.

    Det gäller även liknelsen med Normandie: operationen syftade helt klart till att få slut på kriget och skapa fred, men det var alltså inte ”fredsbevarande”, eftersom kriget fortfarande pågick.

  2. Beträffande kvinnor i stridande förband, dök det för ett tag sedan upp en artikel (har ingen länk) om kurdiska kvinnor som deltog i strider mot IS. Enligt kvinnan som intervjuades i artikeln blev IS-krigarna rädda för de kvinnliga soldaterna, eftersom man inte kommer till paradiset och får sina jungfrur om man blir dödad av en kvinna. Jag kan inte avgöra vilken grad av sanning som ligger bakom påståendet. Att smäda sina motståndare under pågående konflikt är inte precis ovanligt …

    Det är ju annars ett exempel på kvinnor som ställts inför valet att strida, fly, underkasta sig eller dö. Vi har ju inte riktigt den situationen här, och då blir lätt rekryteringsgrunderna lite annorlunda. Såvitt jag minns är det väl så i Sverige att i stort sett alla kvinnor som vill, blir antagna? Det kan möjligen bidra till att skadefrekvensen blir högre bland kvinnor, även om liknande mönster noterats såväl av britter, amerikaner och israeler. En alternativ approach kunde vara att alla som klarar de för uppgiften anpassade kraven, oavsett kön, får en chans. Det skulle troligen få ned skadefrekvensen bland kvinnliga soldater, i utbyte mot en avsevärt lägre andel kvinnor totalt.

  3. @Ulf T: ”En alternativ approach kunde vara att alla som klarar de för uppgiften anpassade kraven, oavsett kön, får en chans. Det skulle troligen få ned skadefrekvensen bland kvinnliga soldater, i utbyte mot en avsevärt lägre andel kvinnor totalt.”
    Så resonerar jag med.

    Sen är det nog viktigt att fundera över hur en ”uppblandning” påverkar relationerna soldater emellan under stressfyllda situationer. I det läget hjälper det nog avsevärt för samtliga inblandade att man inte har en grupp soldater som blivit antagna ”för lätt”, eller i alla fall hade lättare att bli antagna i förhållande till övriga.

  4. Pingback: 2084 (nytt försök) | Genusdebatten