Gästinlägg: Vem har jag kränkt?
avatar

Vi har idag, för första gången tror jag, en bona fide partitopp, en vice partiordförande (jag höll nästan på att felaktigt skriva ”partiledare”) som gästskribent. Hur som helst är det roligt. Ämnet för inlägget har tidigare tagits upp av Erik och Dolf i separata inlägg. Men här har vi själva källan till kontroversen. Var så goda:

Bild av Ambjörn Hedblom

Ambjörn Hedblom, inläggets författare

Det har, kanske inte till min förskräckelse men väl något förvånande, blåst upp en debatt om min artikel om att det inte är något fel med att vara man, ”Det är inte alla män som beter sig som svin”. Att alla män inte är svin, och att det faktiskt är ok att vara man, borde rimligen inte vara särskilt provokativt. Tack vare Anny Berglins vänliga svar, ”Det är en konstig slump att en majoritet av skitstövlarna är män”, på min artikel fick dock många upp ögonen för den, vilket på många sätt var trevligt men också medförde vissa ledsamheter. En av de mer allvarliga var att folk blev så sura, vilket både jag tagit upp i ett inlägg på min blogg, ”Reaktioner på min debattartikel”, och Anny i ett inlägg på sin, ”Dagen då jag gjorde skitstöv…männen, arga”.

Som jag förstår det är det finns det i huvudsak två olika skäl, ett var, till de hårda ord och till och från ganska extrema värdeomdömen som gjorts om oss och våra respektive texter. För Berglins del handlar det nog mest om ett missförstånd. Utifrån hennes text och särskilt hennes fokuserande på att jag råkar vara en vit, heterosexuell, man är det lätt att få för sig att hon skulle döma folk utifrån deras hudfärg, kön och sexuella läggning vilket naturligtvis är mycket upprörande. Hennes text är faktiskt så olyckligt utformad att jag till en början också kände att det var det hon menade. Ju mer jag tänker på det är jag dock övertygad om att Berglin inte alls är en människa med sådana hemska värderingar. Man ska tro gott om sina medmänniskor och om jag förstår saken rätt är hon en framstående anti-rasist varför Occams rakblad föreslår att det hela handlar om ett missförstånd. Hon kanske inte alls tror att vita män är dummare än andra, men utbrister någon slags frustration över att vita män som hon träffar oftast inte förstår någonting. Jag erkänner gärna att genusvetenskap och feministisk teori förvirrar mig, jag tycker aldrig det verkar finnas någon logik där, och hon har kanske träffat fler människor med bristande analytisk förmåga. Som jag förstår det är hon aktiv inom ett riksdagsparti, möjligen skulle jag kunna spekulera i om knivarna dessa generellt sett attraherar tillhör de mindre skarpa i lådan, vilket skulle bidra till hennes olyckliga upplevelser av vita mäns intellektuella förmåga. Som tur är löser sig nog detta av sig själv, statistiskt sett är det osannolikt att alla män hon träffar i livet konsekvent skulle vara idioter. Jag hoppas detta är till någon tröst.

Anledningarna till att folk blev sura på mig har nog, utifrån de kommentarer som var kritiska, att göra med könsmaktsordningen. Jag har ingen aning om vad det är, men tydligen förtrycker jag diverse utsatta grupper, däribland kvinnor, genom att vara man. Jag har suttit hela morgonen och försökt lista ut vilka oerhörda brott jag gjort mig skyldig till, men kan inte riktigt komma på något. Utbildningen jag läst är inte mansdominerad och jag har, mig veterligen, aldrig fått ett jobb som en kvinna sökt varför jag knappast kan ha blivit fördelaktigt behandlad i arbetslivet på grund av mitt kön. Det ska i och för sig villigt erkännas att jag gjort massor av dumheter i mitt liv, men vad jag vet har dessa generellt sett inte varit riktade mot kvinnor i någon större utsträckning än mot män. Någon får gärna förklara det hela närmare om jag missuppfattat, men så vitt jag förstår så menar dessa personer att jag är skyldig till att vara något hemskt bara för att jag råkar vara född till man. Personligen tycker jag att det verkar vara en konstig åsikt, och tänker därför inte ta åt mig.

Ambjörn Hedblom, vice ordförande Liberala partiet

Kommentarer

Gästinlägg: Vem har jag kränkt? — 14 kommentarer

 1. Bra inlägg! Gillar tonen i det. Dristar mig till att gissa att on du kommer att få en replik på det så kommer den att innehålla ordet ”intersektionalitet” och kanske även ”googla”.

 2. Du har aldrig fått ett jobb som en kvinna sökt? Saken är den att du ska inte behöva ursäkta dig om det hade varit så. Vi ska söka på meriter om inte arbetsplatsen hade mått bra av en blandad uppdelning. Om det vore så att en mindre meriterad kvinna får jobbet framför dig så vore det inte lönt för män att utbilda sig alls. Då finns det ingen morot alls i livet. Förstår inte alls varför du skrev så från början, det ger ett ursäktande intryck för mig och att ursäkta sig som man har vi gjort tillräckligt länge utan att få ett dugg tillbaka för det. Glöm att jag ursäktar mig inför feminister med felaktig samhällsanalys. Glöm det.

 3. Eftersom du är en vit heterosexuell man så är dina åsikter och handlingar underordnade detta,där du bara genom att finnas till förtrycker andra människors livsrum som vit heterosexuell man.
  Att du inte förstår något så enkelt och självklart visar att du är en skitstövel enligt Anny.

 4. Pingback: Gudrun är poppis i Turkiet | WTF?

 5. Pingback: Gästinlägg på genusdebatten.se | Ambjörn Hedblom

 6. @ Ambjörn Hedblom

  ”Hennes text är faktiskt så olyckligt utformad att jag till en början också kände att det var det hon menade.”

  Varför ursäktar du henne för hennes minst sagt människofientliga bettende? Läs följande igen:

  ”Det finns en sån total ovilja hos män att kritiskt granska och fördöma manligt beteende, manliga normer och strukturer som ger män som grupp större makt än andra. Särskilt vita män. Särskilt vita heterosexuella män. Särskilt vita heterosexuella cis-män. Men nu kanske jag började för avancerat, det där med att tänka i flera led samtidigt är inte så enkelt för människor som på förhand bestämt sig för hur världen ser ut.”

  Vad konstigt att vi visar ovilja att fördömma manlighet. Skulle hon visa mera vilja att fördömma sin kvinnlighet? Sedan hennes egen logik: vita =rasism, män=sexism, heterosexuella=heterofobi. Rasism och all form av fobier vittnar inte helt sällan om en kraftig ängslighet över något. Så kraftig att man kanske till och med behöver professionell hjälp. Ska man då bara sparka iväg dessa människor ut i ett utanförskap? Människosynen hon har är rutten helt enkelt. Alla bör dock få finnas och få ha sina åsikter annars har vi ingen åsiktsfrihet.

 7. @CarlK Jag tackar ödmjukast, jag är ett stort och uttalat fan av Nigel Farage. På temat britter tipsade för övrigt en vän mig om det här klippet: https://www.youtube.com/watch?v=uj5vdGANylU det roliga börjar vid ungefär 1.45.

  @Oldaren Jag önskar att jag läst in mig på kulturmaxism medan jag var ung och dum nog att orka bry mig om den typen av trams, det hade sparat mig mycket tid när det kommer till att försöka förstå den typen av resonemang som börjat förekomma sedan F! blev populärt.

 8. ” Utifrån hennes text och särskilt hennes fokuserande på att jag råkar vara en vit, heterosexuell, man är det lätt att få för sig att hon skulle döma folk utifrån deras hudfärg, kön och sexuella läggning vilket naturligtvis är mycket upprörande.”

  Det är naturligtvis också mycket sant att det är så. Oklart dock varför hur upprörande det är skulle ha med den saken att göra. Folks känslor är ju påfallande konservativa. Det de redan gillar känns rätt att höra mer av. Det de redan ogillar känns fel.

  ”Man ska tro gott om sina medmänniskor”

  Jovisst det skall man, probelmet är att hon och Hedblom inte har i närheten av samma åsikt om vad som är gott. Man tror inte ont om henne genom de här påpekandena just för att hon själv tycker att de är goda och fina.

  ”och om jag förstår saken rätt är hon en framstående anti-rasist varför Occams rakblad föreslår att det hela handlar om ett missförstånd.”

  Nej, det handlar om vad det faktiskt betyder att kalla sig ”antirasist” i ett land där varenda människa förutom nazister och antirasister är motståndare till rasfixering.

  ”Hon kanske inte alls tror att vita män är dummare än andra, men utbrister någon slags frustration över att vita män som hon träffar oftast inte förstår någonting.”

  Om ändå det där hade sagts om ett land där man kunde ha en ursäkt för att förvänta sig att inte träffa vita människor. Här ser jag tydliga likheter mellan Anny och Avpixlatfolk i att bägge krattigt överdriver hur många icke-vita människor som skall finnas i Sverige. Är man i Sverige bör man förvänta sig träffa vita människor. Har man problem med vithet är man i fel land då Sverige inte bara rä själv väldigt vitt utan även är omringat av lika vita grannar med en stor del av invandrarna från lika vita länder.

 9. Jag gillar tonen i inlägget. Det är det bästa sättet att bemöta den här typen av generaliserande och fördomsfulla texter som dryper av förakt mot ett visst kön. Ambjörn träffar mitt i prick genom att inte tappa fattningen och fara ut i affekt mot den typen av sexism som genomsyrar Anny Berglins artikel och blogginlägg. Hennes texter framstår om möjligt som ännu dummare och mer fördomsfulla.

 10. Det kanske kan anses som en god föresats att försöka utgå från att människor egentligen är goda och inte välja den värsta möjliga tolkningen av vad de skriver.

  Samtidigt finns det någonstans en gräns där man inte längre undgå att se intoleransen oavsett vilka (åtminstone i dennes egna ögon) fina och rättfärdiga ord människan titulerar sig med.

  Någonstans går en gräns där man måste börja läsa vilka åsikter som personen faktiskt uttrycker, till skillnad från de åsikter som denne vill göra till sin image.

  Jag kan inte heller undgå tanken att om feminister tolkat samhället (och män) lika välvilligt som samhället (och män) tolkar feminister så hade feminismen som ideologi knappast existerat.

  ( Occams rakkniv handlar ungefär om att välja den förklaring som kräver minst antal antaganden eller axiom för att gå ihop logiskt, den handlar inte om att ignorera de enkla och rättframma förklaringarna till förmån för de komplexa omtolkningarna. )

 11. Om åsikter

  Det finns ibland en skillnad mellan vad folk uttrycker och vad de avser att uttrycka. Allt från språkliga fel till dåliga ordval kan ligga till grund för sådant.

  Det kan iofs också föreligga en skillnad mellan vad folk uttrycker (eller vad de försöker uttrycka) och deras verkliga åsikter. Men det är en fråga de själva måste ansvara för. Ytterst har vi bara deras texter att gå på, och tolkar vi fel så får de påpeka det och förtydliga.

  Men detta tänk om strukturer är diskursivt i den politiska vänstern idag. Det är själva ramverket för tänkandet. Det är ett godtyckligt ihopkok av fakta och önsketänkande.

  T ex: Det finns olika kön, och det finns könsidentiteter som oftast går hand i hand. Det brukar de flesta kunna acceptera.
  Det finns också skillnader mellan könen, några påvisar femininsterna själva. Men de orsakas inte av ”strukturellt förtryck” eller något liknande, utan av att män och kvinnor generellt är olika och gör olika val/prioriteringar. Schyman är ett toppexempel: Hon har lyckats bli partiledare två gånger så kvinna hon är! Men sedan är hon en mycket ovanlig kvinna, hon prioriterar politik mycket mer än kvinnor normalt gör, och resultatet blir därefter. Hon har också drivit företag och motat bort(?) sin alkoholism.

  Men dessa strukturer är verkliga i deras värld. De är axiomatiska och behöver därför inte styrkas. De vänter sig att alla kan se själva att det är sant, och de som protesterar blir följaktligen betraktade som idioter. (Eller möjligen skitstövlar i vissa fall.)

  Teo