Game of Thrones ”Red Wedding Reactions” – En studie i könsskillnader
avatar

De av er som följer TV-serien Game of Thrones vet redan att senaste avsnittet avslutas med en scen som för många fans är chockerande. Så chockerande att flera personer som känner till hur avsnittet slutar roat sig med att filma reaktionerna hos dem som ser scenen för första gången.

Observera att jag använder könsneutrala ord som ”fans” och ”personer” i min beskrivning. Saken är den att inga som helst könsneutrala termer kan göra videoklippet ovan mindre könsstereotypt. Ord i sig kommer inte att styra hur vi uppfattar vad som sker. Vi har hjärnor att tänka med och ögon att se med.

Spoiler alert!!! Vad som gör avsnittets slut så chockerande för så många fans är att det har gått tre säsonger och vad som inträffar är att flertalet av seriens mest populära huvudpersoner blir brutalt och oväntat dödade. Den första person att dödas är dessutom en gravid kvinna så ”kvinnor och barn först” har får här en helt annan innebörd än den vanliga.

Kommentarer

Game of Thrones ”Red Wedding Reactions” – En studie i könsskillnader — 9 kommentarer

 1. Pingback: Game of Thrones ”Red Wedding Reactions” – En studie i könsskillnader | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal

 2. Jag älskar tjejen som sitter i en soffa och knappt ger ett enda ansiktsuttryck utom ett litet leende.
  Hon kanske har läst böckerna, men i vilket fall så har hon inte den reaktion jag hade: WHAT THE FUCK! Men… Vem… Hur… Var… OCH VEM FAN VAR DEN SNYGGA DOTTERN NU DÅ!? Så många frågor, så lite svar! Sista avsnittet nu på söndag/måndag och jag kan knappt vänta… Vill inte heller vänta ett år på nästa säsong, det är alldeles för lång tid för en så här bra serie!

 3. Ja, det var några roliga reaktioner i vår soffa också. Jag har läst böckerna, men kom mig inte för att filma hustrun. Smile

  Det är helt klart en serie som engagerar…

 4. @David Holman:

  Ja hon kanske läst böckerna, eller så kanske hon mer till sinneslaget liknar killarna (vilket många kvinnor gör). Att (grupp)skillnaderna mellan könen är stora betyder inte alla kvinnor är på ett visst sätt och alla män på ett annat. Däremot är det rätt uppenbart ingen man beter sig som den värsta kvinnan och ingen kvinna beter sig som den mest oberörda mannen och de flesta som berörs starkt är kvinnor och de flesta som är oberörda är män. Eftersom detta är en ”greatest hits” kompilation så kan vi med fog anta många fler videoklipp hade samma mönster.

  Rent praktiskt hade nämligen en sådan här video blivit mycket roligare om man hade haft fler killar som reagerade hysteriskt. Föreställ er exempelvis en riktigt muskulös svart man som filmas när han flyger upp och skriker.

 5. Av hälsoskäl så får jag medicinsk behandling innehållande östrogen och det har medfört lite personlighetsförändring just vad gäller den här typen av reaktioner.

  Jag var som den där tjejen vars reaktion David älskar före behandlingen. (vilket inte ska tolkas som oberörd. Berörd på insidan behöver liksom inte synas på utsidan) Men sen behandlingen påbörjades har jag blivit en riktig hossa (det är skånska och betyder strumpa, men är slang för typ fegis). Jag håller för ögonen, jag kan inte ens se ett vanligt slagsmål i en film. Saker berör på ett fysisk sätt som påminner om det illamående man känner före kräksjukan startar.

  Jag tror att om man skulle undersöka dessa personers hormoner skulle man se ett samband mellan hormonuppsättning och reaktion.

 6. @David Holman: Visst är ett år lång tid men betänk dessutom att säsong tre och fyra är (typ) bok tre uppdelat och (pga hur G.R.R Martin delat upp bok fyra och fem efter geografi istället för tid) att därför säsong fem till sju-åtta borde täcka bok fyra och fem.
  Det innebär kanske 9-12 år (från 2011) för att täcka hela bokserien om den får en säsong per år…
  Det är långt Razz Men börja läs böckerna, Red wedding-kapitlet är helt sanslöst bra i bokform.

 7. Åh vad skönt att Red Wedding är över, jag har läst böckerna men min karl har inte gjort det och jag har varit så orolig över att jag eller internet ska förstöra överraskningen för honom. Jag har försökt se oberörd ut när han har börjat oroa sig för hur det ska gå för Rob. Men han blev helt chockad och har talat om Red Wedding hela veckan.

 8. Det roliga med GRR Martin är just hans skoningslöshet. Som läsare vet man att ingen går säker. Inte ens de som är i livet senaste boken vet man ifall de kommer överleva den nästkommande.

  Själv har man fällt tårar till två filmer. Rädda meninge ryan inledningsscenen och Bambi.

 9. Kanske man borde ta å se den där serien trots allt. Verkar ju väcka känslor.

  Nu på NRK2 så är det samtalsterapi mellan par. Intressant.