En natt-tanke på dagen.
avatar

Då och då, skriver jag inlägg ”direkt ur hjärtat”. Det brukar vara på natten såna här spontana tankar fyller mig, där av titeln.

Igår hade jag gäster i mitt hem. Vi var 5 män och jag. Vi drack lite gott och satt och pratade om ditt och datt. Samtalet kom in på ”undvika situationer där risk för våld föreligger”-agerandet och plötsligt var jag som mitt i en ”genusvetenskaplig studie, ostrukturerad intervju”.

Man pratade om känslan det är att vara man med den risk det innebär för att råka ut för oprovocerat våld. Hur man agerar för att minimera risker.

Jag blir så otroligt fascinerad i stunder där jag får försöka träda in i könsrollen – man,
Det är så långt från den verklighet som jag växt upp med, som en helt annan kultur
Och jag blir som en svamp som bara suger åt mig och försöker förstå, både intellektuellt och emotionellt.

(så jag är typ hög på detta änGrin)

Jag skulle önska att män pratade mer, offentligt, om såna här saker. För det ger en så skev bild av problemen våra könsroller är, när ena parten har kortet ”med rätt att gnälla”, den andra parten har kortet ”ta skit som en man och tig”. Och denna skeva bild medför ett betydande hinder i det vi alla önskar, jämställdhet.

Jag ser varför man låter bli och kan inte klandra män för det. Det beror på flera olika saker (här kan vi tala om ”strukturer”), där en avgörande sak är den sociala bestraffning män får om de väljer göra så.
(Om ni inte vet vad jag menar med social bestraffning, lyssna noga på ljudupptagningen från GRÄV och hur Täppas hanteras, förminskas och förlöjligas, när han pratar om allvarliga hot, som inte bara drabbade honom utan även indirekt hans 14-åriga dotter)

 

Jag önskar att saker var annorlunda….

 

Kanske är det min lott att lyfta fram den ”deltagande observation” min levda erfarenhet medfört och medför? Kanske borde jag skriva en genus-bok om detta?
För det är synnerligen intressant och jag känner mig privilegierad, riktigt lyckligt lottad, som fått uppleva detta.

Kommentarer

En natt-tanke på dagen. — 25 kommentarer

 1. Ninni, du har helt rätt (igen).

  Det är en självklarhet för mig och andra män att undvika situationer som kan innebära att man blir attackerad eller rånad. Detta är för oss så självklart att vi bara ibland nämner det och då i förbigående.

 2. Bra skrivet som vanligt. Börjar det inte bli dags för en feministkritisk antologi? Den kunde heta ”förnuftet” och ha en hand med fjärilar på omslaget…det finns definitivt en mothistoria att berätta om samma tidsperiod Sveland skriver om.

 3. Slike jeg ser det så er det i dagens klima omtrent umulig å ha en meningsful diskusjon om menn og vold mellom menn og en mengde andre temare knyttet til kjønn. Jeg tror ikke de tingene er mulige å diskutere meningsfult i offentligheten før man har blitt kvitt dagens feministiske tankegods og beveget seg kraftig i retning av en jämstäldistisk forståelse og en aksept for at det er noen klare statistiske biologiske kjønnsforskjeller. Slike ting som girlwriteswhat snakker om i hennes siste video er en nødvendig referanseramme for å kunne snakke inteligent om disse tingene. Og man må kunne snakke om det uten at folk plutselig går inn i rabiate angrep på grunn av kjønn og feministiske synspunkter. De beste samtalene jeg har hatt om hvordan ting egentlig er for menn og hvordan dynamikker mellom menn egentlig fungerer har jeg hatt med folk i the manosphere som har et slikt balansert syn. Slike samtaler har jeg hatt få av tidligere i livet nettopp på grunn av det politisk korrekte klimaet.

 4. Den kjente norske skribenten Kjetil Rolness har skrvet stor artikkel i Dagbladet i dag om Reforms rapport og sensuren av nettsidene jeg linket til tidligere. Det er en fantastisk artikkel som nevner jämstäldister, Pelle Billing og Pär Ström og beskriver Svedlands oppmøte på jämstäldistenes, tegningen av den avklipte penisen, SCUM manifestet, avoiceformen og Erin Pizzey og mere til. Dere kan nok vente dere litt mere trafikk fra Norge i dag og i morgen.

  Dette er en unik mulighet for dere til å få en artikkel på trykk i norske Dagbladet. Hvis dere skriver en kronikk der dere forklarer hva jämstäldister står for og kontrasterer det med hvordan dere blir fremstilt av Svedland og andre som henne og hvordan rapporten later til å blande sammen legitim kritikk av feminismen med hat, så har dere en stor mulighet til å få den på trykk og bli lest av noen hundre tusen nordmenn. Det beste ville være om Mariel skriver den siden hun både skriver under fult navn og er kvinne.

  Det kunne være nyttig om dere lagde en post som inneholdt linker til aktuelle saker i forholdet mellom dere og Maria Svedland og andre feminister, saken med han Janne og Svedland, hvordan saklige jämstäldister stemples som hatefulle, visningene av SCUM manifestet og gjerne en generel kritikk av rapporten. Slik kan dere få påvirket de norske som leser artikkelen og blir nysgjerrige.

  Jeg har ikke funnet artikkelen på nett enda, men jeg tror den legges ut der i løpet av dagen.

 5. @ Nordboer och John

  Som jag skrev i förra inlägget här så är jag ”blödig”. Jag fick dela artikeln och läsa i tre delar, för jag kunde inte se vad som stod skrivet på grund av tårar som fullkomligt sprutade av lättnad. En enda stormedia som vågar ta tag i skitet!
  (Och nu piper hon igen)

  Helt underbart! Helt otroligt underbart!

  Jag betvivlar att någon av våra fega journalister vågar göra samma sak. Men _en_ vågade säga det som säga måste! Önskar jag kunde krama er alla!

  Fan vad glad jag är!

 6. Ninni jeg har sendt den til deg. Man finner den på nettet selv om den kanskje ikke er synlig på Dagbladets side.

 7. Jag kom precis hem från en promenad till mitt hem i centrala Lund från centralstationen. När man väl tar den här promenaden nykter (vid detta sena klockslag) är det självklart att hålla koll på omgivningen – hela vägen hem. Jag skulle inte kalla det paranoia, utan ren och snar rationell överlevnadsinstinkt Wink

  Tack för lite go helgläsning.

 8. @Kim Jong Skill:

  ja, det är ett rationellt beteende som imponerar på mig som liksom är ”främlingen i kulturen”. Jag har tänkt att när jag avslutat genusbiblioteket så ska jag göra olika inlägg, ett per ”ämne” (t.ex. detta med att kolla av omgivningen) kring mansrollen och försöka beskriva Smile

 9. Här kommer lite ren och skär spekulation från min sida, utan bredare empiri. Och jag börjar bli trött såhär på morgonkvisten – MEN House of Cards har under natten visat sig vara liite för bra för att underordnas mitt sömnbehov. Med risk för att det blir lite ostrukturerat:

  Jag ser två potentiella utmaningar att samla den här informationen du söker.

  1. Kanske är det så att vissa män sällan pratar av vissa saker som bygger ”mansrollen” eller vad man ska kalla den. Därmed är det problematiskt att finna det som är av mer allmängiltig karaktär – dvs. beteenden och tankesätt som många män har – om det nu är så att män inte pratar om vissa saker.

  2. För min egen del har jag svårt att sätta fingret på vilka av mina egna beteenden som är utmärkande manliga. Absolut – vissa saker är uppenbara – delar av mitt beteende är ”supermanliga” etc. Men andra saker – som att t.ex. kolla av omgivningen – detta har jag egentligen inte funderat på som något speciellt manligt. Att kolla omgivningen är lika naturligt som att andas för mig – men jag har mer sett det som något JAG (som individ) gör. Men it makes sense ur ett mer biologiskt perspektiv. Jag måste ju hålla utkik efter faror.

  Här finns ju massor att upptäcka. Mycket spännande Smile

 10. Hej Ninni,
  Jag klipper in en kommentar jag la in som svar till ”Übereil” i debatten på Anna Trobergs blogg.

  En rak tråd i min argumentering är att genusvetarnas beskrivning av världen inte stämmer den upplevda erfarenheten. Precis som du skriver.

  Svaret från ”Übereil” blev som väntat, Goddag yxskaft.

  Quote

  ”Dagens svenska samhälle förstör män. Vi ska förändra samhället så att det slutar förstöra män. Det kommer få effekten att män förändras från att vara förstörda till att bli oförstörda.”

  Jag vet inte om citatet är en åsikt som du förfäktar eller om det är en feministisk idé. Hur som helst kan man undra vilka huvudpersonerna är. Vem är ”Vi”, vem är ”samhället” och slutligen vem är ”män”? Gäller det alla män? Finns det oförstörda män? Hur yttrar sig det i så fall? Hur känner man igen en oförstörd man?

  Genom att beskriva ett samhälle som de flesta av oss inte känner igen. Att beskriva en hotbild som måste åtgärdas. Reella hot och framförallt inbillade hot så att man kan få människor att förstå och acceptera den repression som måste till för att citatets löfte skall kunna genomföras. Dessutom ligger det i retorikens natur att stödja sig på forskning som i allt väsentligt borde ifrågasättas.

  När du pratar om uppfostran som social ingenjörskonst så ryser nog alla som har erfarenhet av de typer av uppfostran som innebär indoktrinering eller till och med hjärntvätt. Hur är det tänkt? Jag har mycket svårt att tro att denna ”uppfostran” kan utföras av någon annan än speciellt utbildade uppfostrare. Att föräldrar skulle ha någon påverkan är kanske inte önskvärt och allt prat om fria val kommer att försvinna. Skall det inrättas uppfostringsanstalter för sådana som inte låter sig kuvas av den nya sociala ingenjörskonsten?

  Historien går igen.

  Jag kunde inte låta bli att skriva ifrågasättande men hoppas att jag verkligen missförstått det hela.
  Unquote

  Kommentar modererad (24 mars 2013, 12:00) av Ninni
  För att förtydliga ”citat i citat” så gjordes en citatruta av det som är Übereils ord i citatet

 11. @Bengt Andersson: Vilka som är ”oförstörda” ska nog bestämmas av en grupp genuskommissarier i noggranna förhör där de med den rätta tron anses ganska ”oförstörda” men som ändå måste åtgärdas och tryckas ner. Ungefär som det ser ut idag, fråga vilken pappa som helst som varit med om en vårdnadstvist…

 12. @Kim Jong Skill och Bengt Andersson:

  Intressanta kommentarer. Jag ska prioritera upp det inlägg jag jag har tänkt skriva om detta som jag omtalar här. Detta i synnerhet för jag vill besvara Bengts kommentar, som är ett mycket viktigt ifrågasättande.

  Jag kan inte säg när det blir publicerat, då jag för tillfället har ”påsklov/semester” med familjen. Men jag ska göra det så fort jag hinner.

  Så länge kan jag säga till dig Bengt:
  1. Jag tycker inte män är ”förstörda”, jag tycker män är fantastiska. Jag vill alltså inte ändra på samhället för att män ska bli ”oförstörda”. Däremot vill jag andra saker där en av de viktigare är det som jag skriver om Täppas här ovan. Jag ser rött när man tar till skamgrepp och då förtrycker män som försöker prata oavsett om detta är genom hån, eller genom att framhävda att man tar fokus från kvinnofrågor eller man kallar det ”vita kränkta män”.
  Folk gör inte så för att de är onda. Det handlar om att det är en norm och det är en norm jag anser är problematisk.

  2. Jag är lika mycket motståndare till social ingengörskonst och indoktrinering som du är. Det jag vill försöka bidra till är att medvetengöra en del saker (så som hur vi hanterar män som ”gnäller”) Varför?
  Jag tror vi t.ex. kan minska självmordsstatistiken och att vissa unga män hamnar i kriminella våldsgäng med en ökad medvetenhet. Om vi ser på feminismen så var många saker bra i början, men jag menar att det gått åt h*te på övertid. Och jag har funderat kring ”finns det risk att jag bidrar till en framtid där vi står med en spegelbild av dagens feminism/genusvetenskap?”
  Mitt svar på den frågan är ”Nej”, därför att..
  Du vet women are wonderful? Jag menar att det där är en ”biologisk defekt” för att maximera artens överlevnad. När det gäller kvinnofrågor så fungerar ”women are wonderful” som vind i seglen och för mansfrågor är den motvind. Och just den motvinden, menar jag, skyddar mot att vi kommer komma in i motsvarande dagens galenskap.

 13. @Ninni:

  Citatet i citatet kommer ifrån Übereil och det är detta jag kommenterar och som jag tycker är förfärligt och förnedrande. Min verklighet stämmer inte med den som visas genom citatet och jag gjorde inpasset för att visa att jag starkt håller med om vad du skriver Ninni samtidigt som jag vill förstärka det.
  Framgick inte det?

 14. @Ninni:

  Ja, helt OK! Jag skall göra samma så att man åtskiljer citaten. Särskilt när det är citat inom citaten. Jag hoppas att det otvetydiga QUOTE – UNQUOTE är lättare att förstå? I alla fall synligare!

 15. Ja det där är så sjukt! Varför kan inte män också få vara ”offer”? Asså missförstå mej inte jag menar det inte som nåt dåligt, jag är bara trött på att män alltid ska ses som aktiva och att dom inte kan drabbas av nåt strukturellt bajs (typ misshandel) för det är inte sant!

  Det måste bli mer okej för män att prata om det. Och såna frågor måste lyftas fram mer i den offentliga debatten också.

  Mer kvinnofrågor, och mer mansfrågor. Parallellt. Awesome.

 16. Pingback: Natt-tankar på kvällen. | Genusdebatten